Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL,Açılış Tarihi:  22 Şubat 2015 (20:42), Konuya Son Cevap : 06 Şubat 2016 (23:50). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır.
Alt 22 Şubat 2015, 20:42   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Mevlüt HÖNÜL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mevlüt HÖNÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 18779
Üyelik T.: 20 Mayıs 2012
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Memleket:Malazgirt
Yaş:47
Mesaj: 151
Konular: 93
Beğenildi:17
Beğendi:0
Takdirleri:32
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül

Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül

Ülkemizde toplumsal bir sorun ile karşılaştığımızda, ret veya kabul yönünde fikir beyan etme yarışına giren karşıt zihniyetler meydana gelen her olayı kendilerine yontacak şekilde, tarafgir bir yaklaşım çerçevesinde yorumlamaya gayret etmekte, diğer yaklaşımların doğruluğu veya yanlışlığı üzerinde kafa yormamaktadır. Buna karşın uç yaklaşımlar arasında orta bir yol olarak İslam’ın berraklığı hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak derecede ortadadır.

Aklı başında Müslümanların, insanların sosyal planda ortaya koydukları yanlış dinî ve ideolojik yaklaşımları, yol ve yöntemleri İslam’a mal etmeyi âdet edinmiş olan çevrelere İslam’ın özünü hatırlatmaları gerekiyor. İslam barışın-esenliğin ve teslimiyetin adıdır. Mal, can, akıl, nesil ve din emniyetinin sağlanması İslam’ın temel maksatlarını teşkil eder.

Bugün piyasada “insan haklarını” savunmak adına var olan yapılanmalar İslam’ın özünden uzak hareket etmektedirler. İslam’a göre insan hakları, evrensel ölçüler ekseninde ele alınır. Her bir fert, ırk, dil, renk, din-mezhep ayrımı yapılmaksızın insan olarak değerlendirilir. İnsan doğuştan birtakım haklara sahiptir ve bu hakları kısıtlamak İslam’a göre zulümdür.

Zihniyet, insanların algılama biçimleri ve bu algılama biçimlerine bağlı olarak ortaya koydukları söylem ve eylemlerdir. Zihniyet bir bilgi türü olmayıp bir bilme tarzıdır. İnsanlar gerçek, objektif bilgiye dayalı birikimlerini kendi zihniyetleri doğrultusunda değişime uğratmadıkları vakit sahih bilgi ekseninde sahih bir hareket meydana gelir. Bunun aksi ise kişinin kendi zihniyetini ifşa etmesidir.

Zihniyet kelimesi zihin kavramından gelmektedir. Zihin, algılama, anımsama, düşünme, değerlendirme, karar verme aşamalarında ortaya konan yeteneklerin bütününü kendisinde toplar. Toplumsal sorunlarda doğru bilgiye dayanan yaklaşımı bir kenara bırakıp, yanlış algılar doğrultusunda söylem ve eylemlerde bulunmak bir bakıma iradenin askıya alınmasıdır. Zira bu durumda kişi veya gruplar ülke içindeki kökü dışarıya dayanan birtakım güç ve çıkar odaklarının propagandası doğrultusunda ve kendilerine öğretilen, dayatılan çerçevede hareket etmektedirler.

Ülkemizdeki mevcut zihniyet çıkar odaklı düşünüp hareket etmekte ve her fırsatta hakikati, doğruyu-yanlışı önemsemeksizin politik çıkar odaklı eylem ve söylemlerle kendini sosyal planda ortaya koymaktadır. Her nedense bu, hep olaylar vuku bulduktan sonra olmakta, eleştiri ve eylemsellik olaylar öncesinde kendini göstermemektedir. İslam’a ait değerlerin benimsenmediği, yaşanmadığı bir toplumda insanî değerleri bozacak her tür algının önü açılmaktadır.

İnsanî değerlerle uyum içinde tesis dilecek dinî, sosyal, ticarî, idarî, adlî organizasyonların ve eğitim-öğretim etkinliklerinin oluşturacağı ortam, çıkar odaklı veya duygusal yaklaşımlara kurban edilmediği zaman en azından Müslüman halkın Kur’anî temele dayanan ortak bir zeminde buluşması mümkün olabilecektir. Yeryüzünde her türlü zulme -dolayısıyla zalimlere- karşı durmak İslamî/insanî bir tavırdır.

Medya ve kitle iletişim araçları günümüzde ahlaksızlığı teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için kullanılmaktadır. Medya reklamlar yoluyla tüketim zincirini genişletmekte, görsel yayınlarla teşhirciliği normalleştirmekte/sıradanlaştırmaktadır. Böylece ahlaksızlığın, özellikle aile terbiyesi almış, ahlak sahibi, erdemli bir yaşam süren gençler arasında yaygınlaştırılması amaçlanmakta, sosyal yaşam alanları ifsat edilmektedir.

Doğru bilgiye dayalı sahih algı çerçevesinde hareket etmek yerine kendi heva ve hevesi doğrultusunda hareket eden zihniyet, hak-adalet karşıtı muharref algıyı “insanî yaklaşım” olarak takdim etmekte ve ahlak dışı bir hareket metodu takip etmektedir. Hayat içerisinde yaşanan herhangi bir olumsuzluk karşısında ilah edindiği kimselerin fasit yaklaşımlarını benimseyen ve söz konusu yaklaşımları hayatın her alanında pratize etmeyi “insanlıkla’’ özdeşleştirerek fitne mekanizmasını işleten kısır beyinler, toplumun ifsadına hizmet ettiklerinin farkına varamayacak derecede bozuk zihniyetlidir.

Ataerkil bir toplumsal yapının hâkim olduğu ülkemizde, insanlara, öncelikle herhangi bir hastalığın tedavisi için nasıl bir yol ve yöntem takip edilmesi gerekiyorsa zihniyet bozukluğuna da aynı mantıkla çare aranması gerektiği anlatılmalıdır. Elbette zihniyet bozukluğunun çaresini dinimizde aramak zorundayız. Çünkü İslam dini, sosyal nizam ve hayat felsefesiyle alakalı her konuda geniş bir muhtevaya sahiptir ve kendine özgü çözüm yolları ortaya koymaktadır. Dolayısıyla İslam, pasif ve statik değil, aktif ve dinamik bir yapıya sahiptir.

Ülkemizde din adına konuşan çoğunluk ailevî sorunlar hususunda erkeğin işlediği hataların affına yönelik çaba sarf ederken, kadının hatalarına yönelik affı gündemine dahi almamaktadır. Erkeği “çapkın”, kadını “ahlaksız” olarak tanımlayan anlayışın hastalıklı olduğu tartışma götürmez. Kur’an, erkek-kadın ayrımı yapmaksızın herkese adaletle muamele etmeyi emretmektedir. Sorunun kökünde ataerkil zihniyet yatmaktadır.

Eşler arasında vuku bulan aldatma olaylarında erkeğin affı için çaba sarf eden ancak aynı konuda kadın için infazı öngören zihniyet Kuran’ın inşa ettiği bir zihniyet olamaz. Ceza-i müeyyidelerde dişi-erkek ayrımı yapan anlayışı adalet ilkesi üzere düzeltmek icap eder.

Kendilerini herhangi bir mezhebe nispet eden kişi ve gruplar, kendi mezheplerinin içeriğini dahi doğru düzgün bilmemekte, kişisel anlayışlarını -mezhep taassubunu da işin içine katarak- diğerlerine “din” olarak dayatmakta, tenkitler karşısında karşı atağa geçerek kuvvetli bir propaganda faaliyetiyle mevcut anlayışın idamesini sağlamak için yoğun çaba harcamaktadırlar.

Kur’an’ın fertleri ve toplumu inşa etmede kullandığı metodu bir kenara bırakan zihniyet, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kendi anlayışına uygun tarikat şebekeleri vasıtasıyla insanları pasifize etmekte, uyuşturmaktadır. Böylece mevcut yapı, kula kulluk, Allah’a ve Resul’üne iftira üzere varlığını devam ettirmektedir. Muskacısı, şeyhi, seyyidi vs. bu yolla kendi menfaatlerini sağlama almaktadır.

Zihniyet bozukluğu ile mücadele edecek olanların öncelikle akide hususunda Kur’an dışı öğretileri bir kenara bırakmaları, mevcut toplumsal baskılara aldırış etmemeleri, “kim, ne der” kaygısı taşımamaları, karşı eleştiri ve taarruzları göze almaları, adımlarını somutlaştırmaları ve öncü rolü üstlenmeleri gereklidir.

Elbette öncü rolü üstlenecek olan kimseler, toplumun zihnî inşasında sorumluluk almadan önce işe kendilerinden başlamak zorundadır. Kendi düşüncelerini ıslah edememiş ve hayatlarında gerekli değişiklikleri yapamamış kimseler, Kur’an ahlakı ile ahlaklanma ve hayatı inşa etme sürecinin dışında bırakılmalı, hangi unvanı taşırlarsa taşısınlar kendilerine itibar edilmemelidir.

Başkalarının kusur ve ayıplarını araştırmakla meşgul olan zihniyet, öncelikle kendi ayıp ve kusurlarını görebilmeli, bozuk gidişatta kendi payının ne olduğunun muhasebesini yapmalı, topluma yol göstermeye kalkışmadan önce kendisini düzeltme çabası içine girmelidir.
İslam insanlıkla eşdeğer görülmediği müddetçe halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede sosyal, siyasî, ekonomik sorunların üstesinden gelinemeyecek, hak-hukuk ihlallerinin önüne geçilemeyecektir.

Mevlüt Hönül

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________
“...Kendinizi satmayınız. Hür, özgür insanlar olunuz, kendini satan satıcılardan olmayınız”
İmam HÜSEYİN (a.s)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Seküler Cemaat-Tarikatlar ve Modern Kölelik Makale ve Köşe Yazıları AlimOğlu 47 17901 16 Eylül 2016 00:11
Akletmez misiniz? Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 2455 18Haziran 2016 02:59
İRTİCA’YA KARŞI İSLAM / Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2051 22 Şubat 2016 23:34
Mü’min Kime Derler? /Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 1734 26 Ocak 2016 23:38
Allah’ın Hükmüne Meydan Okuyanlar/ Mevlüt Hönül Makale ve Köşe Yazıları 'Yolcu' 3 2123 10 Mayıs 2015 23:35

Alt 26 Şubat 2015, 13:20   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:musab27 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 43173
Üyelik T.: 23 Mayıs 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Mesaj: 106
Konular: 2
Beğenildi:69
Beğendi:1
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül

Bir yazının başıyla sonu kendisiyle ancak bu kadar çelişir. resmen komedi yazısı gibi.
Önce eleştir yerden yere vur. hükümete iktidara şehye müride mezheplere düzene giydir. haklı yada haksız. isim vermeden kime ne dediği belli olmadan son parağraf da hep sorunlar eleştirmekten kaynaklı, biz kendimizi eleştirmeliyiz de.
Ama aslında mesaj o değil. yani mesaj yazanın kendine özeleştirisi değil.
mesaj şu ki; düzen, baştakiler vs hepsi bozuk ama pay suç birazda sizin kendinize çeki düzen verin ey halk demiş yazar burada.
__________________
Bilmiyorlar Allah'ım Bilseler Yapmazlardı...
Alıntı ile Cevapla
Alt 26 Şubat 2015, 14:06   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül

Alıntı:
musab27 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Bir yazının başıyla sonu kendisiyle ancak bu kadar çelişir. resmen komedi yazısı gibi.
Önce eleştir yerden yere vur. hükümete iktidara şehye müride mezheplere düzene giydir. haklı yada haksız. isim vermeden kime ne dediği belli olmadan son parağraf da hep sorunlar eleştirmekten kaynaklı, biz kendimizi eleştirmeliyiz de.
Ama aslında mesaj o değil. yani mesaj yazanın kendine özeleştirisi değil.
mesaj şu ki; düzen, baştakiler vs hepsi bozuk ama pay suç birazda sizin kendinize çeki düzen verin ey halk demiş yazar burada.
Kendimizi muaf tutamayız varsa bu hasletler elbette eleştirmeliyiz eğer eleştirmiyor isek bizdede sorun var demektir.
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Şubat 2016, 23:50   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
İslaminesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:İslaminesil isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 40187
Üyelik T.: 20 Mart 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Wan
Yaş:42
Mesaj: 2.709
Konular: 316
Beğenildi:1404
Beğendi:590
Takdirleri:533
Takdir Et:
Standart Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül

Zihniyet Oluşturan etmenleride iyi kurcalamak lazım aslında Mevlüt Abi...

Sorgulamama sonuc olarak körü körüne bir baglılığı getirir.Hocam ( seyhim,üstadım,abim,liderim,baskanım) ne derse o...

Zihin, algılama, anımsama, düşünme, değerlendirme, karar verme aşamalarında ortaya konan yeteneklerin bütününü kendisinde toplar. Toplanamayan zihin ise taklite ,idrak edemeyen zihin ise aklını baskasının fikir düşünce degerlendirmesinin kirasında kalır..



__________________
Ben sizi Allah’ın kitabına ve Resulü’nün sünnetine çağırıyorum: Gerçekten sünnet öldürülmüş ve bidat diriltilmiştir.Hz.Huseyin
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Irk Ayrımı /Mevlüt Hönül Yitiksevda Makale ve Köşe Yazıları 4 08 Eylül 2021 09:08
Dinin Özü: Dua/ Mevlüt HÖNÜL Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 1 02 Mart 2015 18:53
Kafatasçı Zihniyet Barışın Önündeki En Büyük Engeldir./ Mevlüt Hönül Yitiksevda Makale ve Köşe Yazıları 6 02 Şubat 2013 21:48
Kader'ci Anlayış Ve İnsan'ın Özgürlüğü Sorunu /Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 2 24 Mayıs 2012 02:39
Kürt sorunu karşısında müslümanlar ne kadar tarafsız/Mevlüt Hönül Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları 4 03Haziran 2010 01:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.