Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL,Açılış Tarihi:  18 Aralık 2014 (09:35), Konuya Son Cevap : 18 Aralık 2014 (09:35). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Aralık 2014, 09:35   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Mevlüt HÖNÜL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mevlüt HÖNÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 18779
Üyelik T.: 20 Mayıs 2012
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Memleket:Malazgirt
Yaş:47
Mesaj: 151
Konular: 93
Beğenildi:17
Beğendi:0
Takdirleri:32
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Dünyevileşmeye Karşı Zühd ve Takva

Dünyevileşmeye Karşı Zühd ve Takva

Kur’an-ı Kerim’de iman esasları anlaşılır bir biçimde bildirilmiştir, İslam’da imanın temel kaidesi Tevhid’dir. Ancak ilk dönem zahitleri Hakikat-i İlahî’ye ulaşmak için aklın fevkinde olan başka yollara başvurmuşlardır. Sûfîlerin bu düşünce tarzları, her şeyi Allah’a dayandırma fikirleri, saltanat sahiplerini her daim rahatsız etmiş, tahammülsüzlük yaratmış ve onların cezalandırılmasına sebep olmuştur.

Saltanat sahipleri Allah’ı kendi mülklerine, saltanatlarına rakip olarak görmüş, Allah’ın “Malik” sıfatını hazmedememişlerdir. Her şeyin maliki Allah olursa, saltanatın, malın-mülkün ne değeri kalır? İsra Suresi’nin 70. Ayetinde her şeyin Âdemoğulları için yaratıldığı belirtilmiştir ki, bu, saltanat sahiplerinin mülkü tekellerine alamayacaklarının delillerinden biridir.

Zühd, İslam’ın kendisidir. Takvayı esas alan, dünyevileşmeye karşı ahireti önemsemeyi emreden Müzemmil Suresi’nin ilk on ayeti, erkek ve kadını bu hususta eşit tutmuştur. Siyasî ve sosyal yozlaşmaya karşı manevî zırha bürünmenin adıdır zühd.

Allah Resul’ünün vefatından sonra başlayan zenginleşme, Müslümanların büyük çoğunluğunun dünyaya yönelmesine ve fitne hareketlerinin baş göstermesine sebep oldu. Dünya nimetlerine karşı muttaki kalmak isteyenler, imanları gereği, dünyevileşmeye karşı mücadele tarzı olarak zühdü benimsediler.

Zühd anlayışıyla hareket eden önemli isimlerden biri de Ebu Zer El-Gıfarî idi. O, siyasî erki Allah’ın hükümlerine davet etmiş, ganimeti tekellerine alanlara karşı mücadele etmiştir. Bu mücadele, Hasan-ı Basrî’nin, Ehl-i Beyt İmamlarının, Ebu Hanife, İmam Malik, İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel’in iktidar karşısında takip ettikleri direniş metodolojisinin gelenek haline gelmesi sayesinde bizlere kadar intikal etti.

Bugün kendilerini mezhepli olarak görenler, mezhep imamlarının yaşamlarından, onların siyasî otorite karşısındaki Muhammedî duruşlarından habersizler; taklidî bir iman ile hareket etmekte, zühdün siyasî otorite karşısında ifade ettiği anlamı bilmemekte, füruat hususunda kılı kırk yararak dinî karmaşık hale getirmekte ve mülk sahiplerine hizmet etmekteler.

Zühd ehli insanların mücadeleleri nefsin arzularına ve haksız yollarla servet ve iktidar elde eden mülk sahiplerine karşı hem sözlü hem de takvaya dayalı yaşam biçimi şeklinde kendini göstermiştir. Takva elbisesi içerisinde sosyal ve ekonomik adaletsizlik karşısındaki direniş, siyasî iktidarı ellerinde bulunduran ve kölelik düzenini yeniden inşa edebilmek için zorbalıkta sınır tanımayan saltanat sahiplerini, zühd ehlinin tasfiyesine sevk etmiştir.

İnsanî değerler üzerine inşa edilen siyasî, sosyal ve iktisadî yapı yerine kendi sistemlerini hâkim kılmak isteyen Ümeyyeoğulları, asabiyeyi yeniden diriltmiş, muhalif sesleri işkence, sürgün ve katil yoluyla sindirmeye çalışmış, tarihte eşi benzeri görülmemiş yöntemler kullanarak Müslüman toplum üzerinde korku politikalarını yürürlüğe koymuştur.

Bu korku ortamında insanlar hem karşı bir duruş olarak hem de huzur ve selamet adına nefsi temizlemeyi, dolayısıyla dünya malından arınmayı ve ahlakî değerlere bağlılığı öngören zühd anlayışına yönelerek, dünyevileşmenin doruk noktaya ulaştığı bir dönemde saf, temiz bir kulluk anlayışını benimseyip, Kur’an’ın ve Sünnet’ten ayrılmamaya çalıştılar.

Hz. Peygamber’i örnek ve rehber olarak benimseyen zühd ve takva ehli, o dönemde Emevî ve Abbasî iktidarlarının İslam dışı uygulamaları karşısında mücadele verdi, ancak hicretten sonra ikinci asrın sonlarına doğru bu hareket kurumsal tasavvufa dönüştü, böylece özden uzaklaşma baş gösterdi, bid’at ve hurafeler yavaş yavaş her yanı sarmaya başladı. Sonunda zühd ve takva anlayışı yerini suya sabuna dokunmayan, zalime itaati meşru gören ve mürşid-mürid ilişkisini efendi-kul ilişkisine dönüştüren kurumsal bir yapıya bırakmış oldu.

Günümüzde tasavvuf -tarihsel sürecin devamı olarak- ayağa düşmüş, mal-mülk ve makam-mevki düşkünlüğü had safhaya çıkmış, güç odaklarına ve oy deposuna dönüşen şebekeler peydah olmuş, TV programlarının müdavimi olan şovmenler türemiştir. Dolayısıyla mevcut yapılar, ilk nesil zühd ve takva hareketini temsil etmemektedir.

Dirileri uyarmak ve insanları Allah’a davet etmek yerine, ölüleri istismar eden, insanları kendilerine çağıran, Allah ile aldatmada hünerli olan, dünyevileşmeyi esas alan şebekeler, bir yandan finansal açıdan güçlenirken, öte yandan din adına kurgulanan asılsız hikâyeleri fon müzikleri eşliğinde halkın zihnine zerk ederek insanları uyuşturmakta, onları hem kendilerinin hem de emirlerinde oldukları siyasî oluşumların hizmetkârları haline getirmektedir.

Bugün “tasavvuf” olarak empoze edilen anlayış, aklı hükümsüz kılarak insanları sorgulamaktan alıkoymaktadır. Allah adını duyduklarında ilimden değil cehaletten kaynaklanan bir teslimiyetle hareket eden yığınlar, bu pespayeliği “İslam” zannetmektedir.

Dün bir ve beraber olanlar, bugün birbirlerinin kuyusunu kazmaktan çekinmemektedirler. Mazlumlara zulmedilirken zalimlere yardakçılık yapan, kendisi de yıllarca mazlumlara kan kusturan “derin dinî yapı”, bugün “mazlum” durumuna düşmüştür. Etme bulma dünyasıdır bu.

Sonuç olarak dün olduğu gibi bugün de dünyevileşme tavan yapmış durumdadır ve bu açıdan ilk nesil zahitlerin yolunu sürdürecek yeni bir zühd ve takva hareketine ihtiyaç vardır.

Mevlüt Hönül
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Malazgirt
__________________
“...Kendinizi satmayınız. Hür, özgür insanlar olunuz, kendini satan satıcılardan olmayınız”
İmam HÜSEYİN (a.s)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mevlüt HÖNÜL 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Seküler Cemaat-Tarikatlar ve Modern Kölelik Makale ve Köşe Yazıları AlimOğlu 47 17911 16 Eylül 2016 00:11
Akletmez misiniz? Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 2457 18Haziran 2016 02:59
İRTİCA’YA KARŞI İSLAM / Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2052 22 Şubat 2016 23:34
Mü’min Kime Derler? /Mevlüt HÖNÜL Makale ve Köşe Yazıları Mevlüt HÖNÜL 0 1735 26 Ocak 2016 23:38
Allah’ın Hükmüne Meydan Okuyanlar/ Mevlüt Hönül Makale ve Köşe Yazıları 'Yolcu' 3 2124 10 Mayıs 2015 23:35

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Takva Yolu Nebevi Sevda Adap-Edep-Ahlak 2 30 Ekim 2018 21:54
TAKVA ne demektir..? karlofca61 İslami Kavramlar 5 26 Mart 2014 00:03
takva Medine-web İslami Kavramlar 10 03 Şubat 2014 01:14
Zühd, Züht Nedir, Tasavvufta Zühdün Mahiyeti/Muhsin İyi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 0 01 Nisan 2013 18:27
ZÜHD VE FAKR BÖLÜMÜ EcelBekcisi Hadis-i Şerif 0 03 Aralık 2008 13:29

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.