Konu Başlıkları: Haftanin konusu tesettur nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Ekim 2014, 08:25   Mesaj No:2

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Standart Cevap: Haftanin konusu tesettur nedir?

Dinimiz avret sayılan uzuvların örtülmesini farz kılmıştır.
Mü'min kadınlara söyle ; '' Gözlerini ( harama bakmaktan ) korusunlar. Namus ve iffetlerini açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine koysunlar. Gizlemekte oldukları zinetlerini anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar. ( Nur suresi 31. ayet)

Cahiliye döneminde kadınlar başlarına aldıkları örtünün iki ucunu arka omuzlara atıp gerdanlarını açıkta bırakırlardı. Süslenerek sakınmadan dışarıya çıkabilirler, erkeklerle karışık oturup görüşebiliyorlardı. ( Günümüzde de hala yok mu? )
Ahzab suresi 33. ayette şöyle buyuruluyor:
'' Evlerinizde vakarınızla oturun, eski cahiliye döneminde olduğu gibi açılıp saçılarak sokağa çıkmayın, namazı kılın, zekatı verin, Allah'a ve Elçisine itaat edin. Ey Peygamber hanımları ! Allah'ın muradı, sizi her türlü kötülükten günah ve dedikodudan uzak tutmak ve tertemiz kılmaktır''

Peygamber Efendimiz (sav) Hira dağında Cebrail (as) ilk gördüğü zaman ilk telaşla gittiği kişi Hz. Hatice olmuştur. Hz. Hatice daha önceden ilim bilgisine sahip olduğu için bütün Peygamberlere tebliğ için gelen bir melek olduğunu anlamıştı. İkisi de odalarında bu olayı konuşurken; Hz. Hatice Peygamber Efendimize bir soru sordu:
- Ya Muhammed (sav) şuan burada mı?
Peygamber Efendimiz Cebrail (as) 'ın oda da olduğunu söylediğinde Hz. Hatice çok zeki bir kadındı, onun Cibril (as) olduğunu anlamak için başındaki örtüyü hafifçe sıyırdı. Peygamber Efendimize (sav) tekrar sordu;
- Yine bizimle beraber mi?
Peygamber Efendimiz (sav) orada olmadığını söylediğinde tekrar başındaki örtüyü düzeltince ;
- Şimdi bizimle beraber mi?
- Ya Hatice (ra) evet bizimle beraber..

Evlerimizde dahi meleklerin bulunduğunu unutmadan tesettür kurallarına riayet etmeliyiz. Kadının örtünmesi , iffetini korumak, namusuna el uzatılmasını ve dil uzatılmasını önlemek için farz kılınmıştır.

Ahzab Suresi 53. ayette şöyle buyurulmaktadır:
'' Ey İman Edenler ! Peygamberin evlerine izinsiz girmeyin. Yemeğe davet edildiğiniz zaman da erkenden giderek yemeğin hazırlanmasına kadar bekleyip durmayın. Yemeği yiyince de hemen kalkın gidin, lafa dalmayın. Çünkü; bu yaptıklarınız Peygamberi rahatsız etmekte, o ise çekindiği için size bir şey söyleyememektedir. Fakat bilin ki, Allah, gerçeği söylemekten çekinmez. Ey Mü'minler ! Sizler de Peygamberin eşlerinden bir şey isteyeceğiniz zaman (kapıya asılan) perdenin arkasından isteyin. Böyle davranmanız sizin için ve Peygamberin eşlerinin kalplerinin kötü hislerden arınmış olması bakımından daha uygundur. ''
Bu ayette de Allah'ü Teala biz kullarını tesettür konusunda ince , ince terbiye etmektedir.

Diğer bir ayet Ahzab Suresi 59. ayette de şöyle buyurulmaktadır;
'' Ey Peygamber ! Eşlerine, kızlarına, müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken dış giysilerini üzerlerine alsınlar. Bu , onların tanınmaları ve sarkıntılığa maruz kalmamaları için en uygun yoldur. Şüphesiz ki! Allah, Gafur'dur, bu hüküm gelmeden yapılan hataları bağışlar, Rahim'dir , kullarına karşı daima şefkatli ve merhametlidir.''

Başında örtü, altında dar bir pantolon ve kısa bir bluzla gezmek tesettür değildir. Başında örtü , vücudunun hatlarını belli eden ince bir elbise giymek tesettür değildir. Başında örtü ( boğazdan sıkmalı) altında tayt giyerek dışarı çıkması tesettür değildir.

Tesettür sadece saçı örtmek değildir, el ve yüz hariç bütün vücudu örtmektir.
Allah'ü Teala'ya daha çok şükrümü eda edip, daha çok kullluk vazifelerimi yerine getirmek istiyorum diyen hanımlar, elleri görünmesin diye eldivende takabilir, peçesini de örtebilir, daha makbuldur.

Hz. Adem ve Hz. Havva Allah'ü Teala tarafından bağışlandıklarında Cebrail (as) onlara dünyadayken ilk öğrettiği kumaş dokumaktı. Ve de Hz. Havva'nın baş örtüsüydü.

İmanlı kadına yakışan , kendi inancına uygun elbiseler giymektir. Evimize gelen tesettürsüz hanımların yanında dahi tesettürlü olmak caizdir.

Başımızda bir ayet taşıdığımızı ve Allah rızası için tesettürlü olduğumuzu hiç bir zaman unutmamalıyız.





Alıntı ile Cevapla