Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi FECR,Açılış Tarihi:  12 Şubat 2012 (10:53), Konuya Son Cevap : 16 Şubat 2012 (10:16). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Şubat 2012, 10:53   Mesaj No:1
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?
Faiz yok, vade farkı yok, aracı yok, tanıdık diye çekinmek yok, kredi alıp büyük farklarla ipoteklerle ödeme derdi de yok, kazıklanmak/ kazıklamak da yok. Borç isteme, alma ve verme olayı da artık internet üzerinden gerçekleşiyor.

Yusuf Ertürk, Aksiyon dergisinde “Yok mu Allah’a ‘güzel borç’ verecek?” başlıklı haberden ilham alarak borç alacakları ile borç verecekleri buluşturan [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitesini kurmuş.


KARZ-I HASEN: ALLAH İÇİN GÜZEL BORÇ VERMEK

Günümüz insanına her geçen gün biraz daha zor geliyor borç vermek. Kimsenin kimseye güvenmediği bir dünyada, ağır hayat şartları altında devamlı okuduğumuz dolandırıcılık haberleri gölgesinde borç vermek nerede ise yok denecek kadar azaldı. Ama akıp giden zamanın içinde bir de bizi biz yapan değerler, kulluğumuza kulluk katacak, şükrümüzü en samimi şekilde sunabileceğimiz önemli değerler de yok değil. Karz-ı hasen gibi...

VEREN EL İLE ALAN EL BİRBİRİNİ GÖRMÜYOR

“Veren el ile alan elin birbirini görmemesi” düsturundan yola çıkarak hazırlanmış site ve herkes rumuz kullanıyor. Önce siteye girip üye olmanız gerekiyor. Üyelik için rumuz belirleyerek başlıyorsunuz işe. Ardından gerçek isim, soy isim, adres, iletişim bilgileri ve TC kimlik numaranızı giriyorsunuz. Verdiğiniz bilgiler onaylandıktan sonra sisteme dâhil ediliyorsunuz. Sonra şifrenizle siteye tekrar girip talebinizi oluşturuyor, ‘borç vermek isteyen kullanıcılar’ ya da ‘borç almak isteyen kullanıcılar’ arasındaki yerinizi alıyorsunuz.

GÜVEN SORUNU YOK

Diyelim ki ‘borç vermek isteyen’ birinden para almak istiyorsunuz. Önce ‘mesaj gönder’ kutusunu tıklayarak niçin borç istediğinizi, ne şekilde ve hangi aralıklarla ödeyeceğinizi yazıyorsunuz. Karşı taraf talebinizi değerlendirmek isterse iki taraf da ‘bilgileri paylaş’ butonuna basıyor. Böylece şahısların gerçek bilgileri ortaya çıkıyor. Ya mail üzerinden ya da telefonla konuşup anlaştıktan sonra üyenin kendi ismine ait hesap numarasına para gönderiliyor. Basit bir sistem gibi gözükse de ayrıntılar önem taşıyor.

Üyelik esnasında TC kimlik numarası istenmesi kişilerin gerçek olup olmadığı vesvesesini ortadan kaldırıyor. Üyelik esnasında TC kimlik numarası istenmesi kişilerin gerçek olup olmadığı vesvesesini ortadan kaldırıyor. Banka dekontu da aranızdaki para alışverişinin yazılı ispatı.

Ayrıca bir kullanıcı kimlerden, ne zaman, ne kadar borç talebinde bulunmuş hepsi gözüküyor sistemde. Borcu vermek isteyen kişinin daha önce kimlerden borç aldığı da var. Borcunu ödemiş mi ödememiş mi onu da görmek mümkün. Rumuzun tüm geçmiş karnesi ortada yani. Zaten borç verecek kişi bu bilgilerden yola çıkıyor. Bir de işin güzel tarafı diyelim ki kişi borç aldı, zamanı geldi ve ödemedi. Şahısla alakalı yorum kısmında geri ödemenin yapılıp yapılmadığına dair borç veren not düşebiliyor. Bu kişi düzenli şekilde borcunu verdi yahut vermedi diye. Yorumlar da herkese açık.

KREDİ KARTSIZ, ARACISIZ…

Aksiyon dergisine konuşan Yusuf Ertürk, sitenin oldukça güvenli olduğunu söylüyor. Sıkıntı çıkabilecek bütün yolları sıkı sıkıya kapattıklarını anlatıyor: “Burada kredi kartıyla falan ödeme yok. Parayı ben toplamıyorum. İhtiyaçlı ile borç vermek isteyen direkt görüşüyor. Site aracı pozisyonunda. Yönetici panelimiz yok. Ben de herkes gibi üye oldum ve herkes kadar bilgiyi görebiliyorum. İletişim silsilesinin nasıl devam ettiğini bilmiyorum. Aradaki trafiğin sonuçlarını görüyorum herkes gibi. Ama kullanıcılar arasında belli bir güven oluşmuş gibi geliyor bana. Biri iki kez borç vermiş. Sonra bir kez borç almış. Sitenin kayıtlı, 300’e yakın kullanıcısı var. Temennimiz daha çok kişinin bu hayır kapısına dâhil olması.”

KOMŞUSUNA YARDIMI KARZİHASEN’DEN YAPTI

Ahmet Efendi’nin dükkân komşusu son günlerde çok mutsuz, yorgun ve tedirgindi. Belliydi, işler yolunda gitmiyordu. Hatta ekmek teknesinin bu ayki kirasını dahi ödeyememişti. Ahmet Bey’in niyeti, arkadaşını incitmeden, ‘Ya geri ödeyemezsem?’ vesvesesine mahal vermeden yardım etmekti. Öyle düşündü olmadı, böyle düşündü olmadı. Derken itidalli bir formül geldi aklına. Önce arkadaşına gidip “[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] isimli site, borç vereceklerle alacakları buluşturuyor. Ben üyeyim. Sen de ol. Belki bir gün işine yarar.” dedi. Beklenen durum gerçekleşti; zor durumdaki komşu siteye üye olup adını (rumuzunu) ‘borç isteyenler’ kısmına yazdırdı. Ahmet Efendi de bir başka arkadaşına bir miktar para vererek ‘borç verecekler’ kısmında yer almasını ve ihtiyaç sahibi dükkân komşusuna bu parayı ulaştırmasını istedi. Plan eksiksiz işledi. Bu vesileyle dükkân komşusu o ayki kirasını ödedi. Veren el ile alan el birbirini asla görmedi...

Karz-ı Hasen’le ilgili bilinmesi gerekenler:

Karz-ı hasen (Allah için güzel borç vermek), faizsiz verilen borç anlamına geliyor. Birçok ayet ve hadiste bütün Müslümanlara karz-ı hasen, namaz ve zekâtla birlikte zikredilerek tavsiye ediliyor. “Fakirlikten ve darlıktan korkmadan verin.” deniliyor.

SADECE MEŞRU İHTİYACA:Karz-ı hasenin hükmüne göre, her isteyene borç vermek gibi bir mükellefiyet yok, paranın kullanılacağı yer de meşru olmak zorunda. İhtiyacı meşru ise borç vermek de vacip hükmünde.

BORÇ SADAKADAN ÜSTÜNDÜR: Hadisler dikkat çekiyor: “Bir adam cennete girdi. Kapısında şöyle bir yazı gördü: ‘Verilen sadakanın karşılığı on sevap, verilen ödünç paranın karşılığı ise on sekiz sevaptır.’ Ben de neden ödünç para sadakadan üstündür diye Cibril’e sordum. Bana şöyle cevap verdi: Dilenci dilenirken yanında para bulunabilir. Ama ödünç para isteyenin mutlaka bir ihtiyacı vardır da onun için istemiştir.” Diğer bir hadis de şöyle: “Duasının kabul edilmesini ve sıkıntısının giderilmesini isteyen, sıkıntıdaki borçluya yardım etsin.”

ÖDEMEDE SIKINTI OLURSA: Karz-ı hasende borç, belli bir zaman sonra geri ödeme koşuluyla veriliyor. Fakat “İhtiyaçlı kişi vakti geldiğinde parayı iade edemiyorsa karz-ı hasen sahibi onu sıkıştırmamalı, sabırla beklemeli” deniyor. Bakara suresi 280. ayet durumu şöyle özetliyor: “Eğer borçlu darlık içinde bulunuyorsa, ona geniş bir zamana kadar süre tanımak lazımdır. Eğer veremeyeceğini bilirseniz alacağı bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır.” Bir hadiste de Allah Resulü, “Kim güç durumda olan borçluya mühlet verirse her gün mühlet verdiği kadar bir sadaka sevabı alır.” diyor.

MENFAAT TEMİNİ HARAMDIR: Borç verene dünyevi açıdan menfaat temin eden her türlü karz yasaklanmış dinimizce. Mesela borç veren, “Borcunu öderken bir yemek ısmarlarsın.” demek faizdir ve haramdır. Çünkü verdiğinin aynısını alması gerekir, yemek fazlalıktır.

GERİ ÖDEMEYEN VEYA ÖDEYEMEYEN: Peygamberimiz, “Zenginin borcunu erteleyip vadesinde ödememesi zulümdür.” diyor. İstemesine rağmen ödeyemeyenler için de niyetin önemli olduğuna dikkat çekiliyor Ebu Hureyre’nin (r.a.) rivayet ettiği bir hadiste şöyle deniyor: “Bir kimse ödemek niyetiyle borçlanır, borcunu ödemeden ölürse, Allah onun borcundan vazgeçer ve istediği bedeli vererek alacaklılarını razı eder. Buna karşılık gönlünde ödeme niyeti olmaksızın borçlanan kimse, borcunu ödemeden ölürse Allah ondan alacaklıların hakkını alır.”



KAYNAK:HABER5.COM
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi FECR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yumurta Akı ve Yanık Tedavisi Pratik / Faydalı Bilgiler FECR 0 81 14 Ekim 2023 13:25
Düğünlerimiz İslam'ın neresinde? Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 1 260 02 Ağustos 2023 17:34
Mezuniyet Programı mı Meyhane Açılışı mı Belli... Adap-Edep-Ahlak FECR 0 171 13Haziran 2023 12:35
Evinize Kem Gözlü Ahmak Bir Adamı Davet Eder... Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 4 200 05Haziran 2023 11:15
Bizi Allah'tan Alıkoyan Kaç Şeyi Hayatımızdan... Muhtelif Konular FECR 0 181 10 Nisan 2023 21:38

Alt 12 Şubat 2012, 21:20   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:102
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Hocam benim kafama takılan bir sorum var ihtiyaca binaen bir paylaşım olmuş Allah c.c. razı olsun ..Eşim bankaya kredi başvurusu yapmış sözde bir arkadaşı üzerine çekecekti krediyi prosödürde bir terslik olmuş ve aynı zamanda çekilen paraya ev,arsa,iş yeri gösterilmesi gerekiyormuş şahsım üzerine ait olan bir arsayı gösterdi bankada benim imzamı istedi bizde biraz eşimle limoni olduk ister istemez .Geçtiğimiz cuma günü bankadan telefon etti bende gittim ama işimiz dolaştıda dolaştı işlemler bir oldu bir olmadı ve cumayı işlemler bitmeden kapattık şimdi pazartesiye yani yarın tekrar uğraşacaz bu çekilen kredinin faizinden dolayı benimde zan altında kalmam söz konusumudur ?
__________________
Doğru zamanda yapılan yanlış ,yanlış zamanda yapılan doğrudan evladır..
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Şubat 2012, 22:56   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Dua Dilencisi Ablam sizin sorunuza daha önceden ele aldığım bir konu ile cevap vereyim...

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Şüphede kaldığınız mevzu olursa Fecr üstadım ile birlikte cevaplarız...
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Şubat 2012, 23:55   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:43
Mesaj: 7.401
Konular: 425
Beğenildi:2286
Beğendi:4876
Takdirleri:3684
Takdir Et:
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

ben bu siteye girince anlamadım ama burayı okyunc anladım ben allaha güzel borç verecek derken yapılan güzel nafile ibadetler paylaşılan ya da ibadete yönlendiren site diye sandım
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Şubat 2012, 01:35   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:102
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Alıntı:
Yitiksevda Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Dua Dilencisi Ablam sizin sorunuza daha önceden ele aldığım bir konu ile cevap vereyim...

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Şüphede kaldığınız mevzu olursa Fecr üstadım ile birlikte cevaplarız...

Allah c.c. razı olsun linki inceliyorum...
__________________
Doğru zamanda yapılan yanlış ,yanlış zamanda yapılan doğrudan evladır..
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Şubat 2012, 09:15   Mesaj No:6
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Alıntı:
dua dilencisi Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Hocam benim kafama takılan bir sorum var ihtiyaca binaen bir paylaşım olmuş Allah c.c. razı olsun ..Eşim bankaya kredi başvurusu yapmış sözde bir arkadaşı üzerine çekecekti krediyi prosödürde bir terslik olmuş ve aynı zamanda çekilen paraya ev,arsa,iş yeri gösterilmesi gerekiyormuş şahsım üzerine ait olan bir arsayı gösterdi bankada benim imzamı istedi bizde biraz eşimle limoni olduk ister istemez .Geçtiğimiz cuma günü bankadan telefon etti bende gittim ama işimiz dolaştıda dolaştı işlemler bir oldu bir olmadı ve cumayı işlemler bitmeden kapattık şimdi pazartesiye yani yarın tekrar uğraşacaz bu çekilen kredinin faizinden dolayı benimde zan altında kalmam söz konusumudur ?
Bankalardan kredi çekmek bir hatadır ve faiz hükmüne girer. Ayrıca başkası adına kredi çekmek de ayrı bir risktir. Sizin de kendi arsanızı başkasının kredisi için bankaya teminat göstermek de ayrı ve büyük bir risktir. Adam krediyi ödemediği zaman sizin arsanız elinden gider. Banka satışa çıkarır, kredi parasını alır. Bu işlerden her zaman için bankalar kazançlı çıkar. Olan size olur ve kredi çektiğiniz tanıdığınızla aranız bozulur,dostluklar düşmanlığa döner. Yıllar süren küslüklere neden olabilir. Tabi bunlar bir öngörü ama hayatta sık sık karşılaşılan bir durum.
Ayrıca kredi çekip de işi rast giden kimse pek yoktur. Bankaların tuzaklarına kanmayın.
Ayrıca bankadan kişi kendi adına kredi çekmeyip de başkası adına kredi çekmeye çalışıyorsa demek ki adamın bankada kredisi kalmamış, bankaya geçikmiş borçları var. Kredi borcunu başka bir kredi ile kapatmanın hesaplarını yapıyorlar insanlar. Bu durum da insanı hem dünyada bataklığa hem de ahirette uçuruma doğru götürür.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Şubat 2012, 10:16   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:102
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart Cevap: Allah’a 'Güzel Borç' Verecek Yok mu?

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Bankalardan kredi çekmek bir hatadır ve faiz hükmüne girer. Ayrıca başkası adına kredi çekmek de ayrı bir risktir. Sizin de kendi arsanızı başkasının kredisi için bankaya teminat göstermek de ayrı ve büyük bir risktir. Adam krediyi ödemediği zaman sizin arsanız elinden gider. Banka satışa çıkarır, kredi parasını alır. Bu işlerden her zaman için bankalar kazançlı çıkar. Olan size olur ve kredi çektiğiniz tanıdığınızla aranız bozulur,dostluklar düşmanlığa döner. Yıllar süren küslüklere neden olabilir. Tabi bunlar bir öngörü ama hayatta sık sık karşılaşılan bir durum.
Ayrıca kredi çekip de işi rast giden kimse pek yoktur. Bankaların tuzaklarına kanmayın.
Ayrıca bankadan kişi kendi adına kredi çekmeyip de başkası adına kredi çekmeye çalışıyorsa demek ki adamın bankada kredisi kalmamış, bankaya geçikmiş borçları var. Kredi borcunu başka bir kredi ile kapatmanın hesaplarını yapıyorlar insanlar. Bu durum da insanı hem dünyada bataklığa hem de ahirette uçuruma doğru götürür.
Allah c.c. razı olsun yazılarınız çok işime yaradı ..Allah c.c. kimseyi bankalara düşürmesin...
__________________
Doğru zamanda yapılan yanlış ,yanlış zamanda yapılan doğrudan evladır..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Okullar Uzaktan Eğitim verecek Mihrinaz Gündem/ Manşetler 1 13 Mart 2020 07:30
Allah'ın Yaratmasında Çok Güzel Renkler FECR Resim/Karikatür 5 17 Aralık 2012 12:02
Hidayet Allah’tandır, Allah’ın El- Hâdî Güzel İsmi/Muhsin İyi muhsin iyi Makale ve Köşe Yazıları 0 21 Eylül 2011 22:48
Sadaka verecek bir şey bulamayan Arasat Zekat-İnfak 1 24 Mayıs 2009 23:22
Allah Resulünün Güzel Kokusu TufeyL Hz.Muhammed(s.a.v) 1 04 Mart 2009 14:45

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.