![]() |
Bil Bakalım? Eni, boyu ve derinliği 4 zırâ (arşın) olan bir kuyuyu kazmak için bir işçiyle 8 akçeye anlaşılmışsa; aynı işçi eni, boyu ve derinliği 2 zırâ (arşın) olan bir kuyu kazmışsa buna karşılık olarak kaç akçe verilmeli? |
Teknik olarak yarısı verilmeli yani 4 akçe.d/us//un Ya da mademki böyle bir anlaşma yapıldı. İşi tamamlaması şart :) para mara yok.) İşini temiz yap akceni tam al yani düssünceli000 Aklıma gelenler bunlar. Ama başka birşey var galiba. Hadi hayırlısı... |
:)) |
Yarısını kazmış işçi o zaman yarısını hak ediyor normalde,,,:) Yoksa normalsiz kazdığı için patronu kızıp bitir öyle vereyim mi demiş,,, :)d/us//un düssünceli000 |
Kardeşler bu soru Katip Çelebi nin kitabında geçiyor Adamın biri işçisine verdiği akçeye işçinin itirazı üzerine Hesab bilmeyen müftüyle hesab bilen müftüyle gitmesi. |
Verdiğiniz cevaplar yanlış. Normalde mantık sizin dediğiniz ama esas orda başka mesele var. |
Takdir yetkim az. Çok olsaydı bilene 100 puan verirdim :) Bunu bilin sonra diğer soruya geçecegiz |
Alıntı:
Cok yoruldun iki akçe daha vereyim 6 akçe olsun mu dedi abi gülümseyen000 Bak sende bilin soruyu Rep vereyim diyosun ..hyyyyy Ne oluyo burda işini yap al akçeni afrn* Ama kaç akçe 🤔 |
Alıntı:
Matematik ve geometri hesabını bilen müftünün fetvası gerçekten muhteşem bir örnek... Sizden alalım detayiyla hocam |
Alıntı:
Şimdi cevabı yaziyorum |
Hacim hesabı yapılır x3 =4*4*4=64 arşın3 2 arşın olaaydı 2*2*2 =8arşın3 64 arşın \ / 8 akçe 8 arşın / \ xxx İsler dışlar x = 1 akçe |
Hesap bilmeyen müftü düz hesap dediginiz gibi veriyor. Adam itiraz edip hesap bilen müftüye gider. Müftü bu hesabı yapar 1 akçe adama öder. |
Diğer soruyu sorayim mi? |
Alıntı:
|
Bende bu işlemin sözelini anlatayım izninizle; Hendese(geometri) bilen müftüye göre, adamın kazdıgi alan olarak aynı olsada hacim olarak aynı değil. Ve adamın kazdığı alan, toplam alanın yarısı değil 1/8'idir. Matematik geometri sosyal hayatta ne işimize yarayacak diyenlere çok güzel bir misal. Kâtip Çelebi derki;bunların salını bilmek isteyen riyaziyat (matematik) görmeye heves eyleye” Pozitif bilimleri bilmeyenin yargısı sakat olur " Bu soru evladi iyalime de sorulacak bu aksam/cic/ek/Teşekkürler hocam.... |
Alıntı:
Ama olsun soru cvb bölümune adim da atmıs oldum 😊 Tmm dir cvb bulduk ..Öbür soruya geçelim ..🌷🌷 |
Allah razı olsun mihrinaz kardeşim. Bak biz puan veremiyoruz. Allah için kendine yüz puan mutlaka ver. Çünkü hak ettin kardeşim. Evdeki gençlere selamımı söyleyin. Diğer soruya geceyim mi? |
Su damlasini kim tutar. Allah'ın izniyle şifa niyetine geçer insallah |
Alıntı:
Merakla bekliyoruz 🤔 |
Bir kimse uzunluğu ve genişliği yüz arşın olan bir tarlayı başkasına satıp teslim sırasında uzunluğu ve genişliği ellişer arşın iki tarla verdi. Aralarında anlaşmazlık çıkıp bir kadıya vardılar... (Katip Çelebi’den) Sizce kim haklı? Burada 2 ayrı kadı ya giderler. |
Alıntı:
|
Sabırla yapacağıma emin ol kardeşim:) |
Alıntı:
|
Ben yokken ne yaptınız araştırdınız mi? |
Alıntı:
Bekliyim dedim cevab bi sekilde gelir hyyyyy Ben hazır cevab ögrenci d/us//un |
:))) oda iyiymiş |
Cevabı 5 gün sonra veriyorum :) 1. Tarlayı satan ile alan arasında çıkan anlaşmaz*lığın sebebi şudur: Satıcı, alıcı ile eni ve boyu 100' er arşın olan bir tarla üzerinde anlaşıyor. Oysa tes*lim sırasında satıcı, alıcıya eni boyu 50'şer arşın olan iki tarla vermek istiyor. Alıcı, bunu kabul et*mediğinden anlaşmazlık çıkmış oluyor. 2. Davaya bakan ilk kadı, geometri bilgisinden yoksun olduğu için, boyutları 100'er arşın olan tek tarla ile 50'şer arşın olan iki tarlanın yüzölçümünü aynı sanıyor, bu nedenle yanlış karar veriyor. İkinci kadı ise geometri bilgisine sahip olduğundan, kafa*sında ya da kâğıt üstünde boyutları 100'er arşın olan tarlanın biçimini çiziyor, bunu ikiye bölüp "hakkının yarısıdır" diyerek doğru karar veriyor. Bu olayla, bizlere de bir ders veriliyor: İnsan*lar, doğru karar verebilmek için, karşılaştıkları ko*nu üzerinde ayrıntılı düşünmelidirler, her türlü ola*sılıkları göz önüne getirmelidirler, deniyor. |
SAAT: 09:25 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.