www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Bunlar Biliyor muydunuz?

Konu Kimlii: Konu Sahibi AlimOlu,Al Tarihi:  16 Austos 2017 (20:00), Konuya Son Cevap : 15 Mays 2021 (12:29). Konuya 13 Mesaj yazld

Beeni Ald20Kez Beenildi
Yeni Konu a  Cevapla

LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 09 Ocak 2021, 11:21   Mesaj No:11
Medineweb Emekdar
Esma_Nur - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 4458
yelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadalar:0
Memleket:sivas/istanbul/
Konular: 590
Beenildi:5138
Beendi:6898
Takdirleri:27629
Takdir Et:

Anladm kadaryla watsap benden ald bilgiler dorultusunda bana hiz met verecekmi. Mesajlardan, durumdan, hesap bilgilerinden, payladm balantlardan, deme ilemlerinden bunu neden yaptna gelincede bana ona gre hizmet sunacakm! zel diye bir ey kalmad! Senin ieriine gre hizmet sunacam demesi samalk st samalk geldi bir yerde okumudum" karlnda bir ey istenmeden size bir ey veriliyorsa karlk sizsiniz :(
Kabul eden varm gelen mesaj? Sizler neler dnyorsunuz?

Ne MUTLU MSLMANIM DYENE....
Alnt ile Cevapla
Alt 09 Ocak 2021, 11:49   Mesaj No:12
Medineweb Ba Editr
Hdimul slam - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Hdimul slam isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 14593
yelik T.: 15 Kasm 2011
Arkadalar:15
Ya:45
Konular: 1405
Beenildi:13210
Beendi:9625
Takdirleri:30983
Takdir Et:

Normal bir gncelleme diye dndm. erii okuyunca bi daha bi daha okudum kabul edilir gibi deil. Her turlu iletisim watsap uzerinden. Uzaktan eitimle ogrenci veli retmen buraya yerleti. Her bilgiye ulama istei nedir? Benden izinsiz habersiz adm atamazsin der gibi. ok tepki ald gerek. 8 ubatta ne olacak bakalm. Signal uygulamasn merak etmedim deil. Kullanan varm?Yada bilgisi olan.
Alnt ile Cevapla
Alt 10 Ocak 2021, 15:10   Mesaj No:13
Medineweb Emekdar
Nebevi Sevda - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 59388
yelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadalar:3
Ya:53
Konular: 407
Beenildi:1976
Beendi:1102
Takdirleri:15155
Takdir Et:

Mcahid Gltekin

Facebook irketinin bnyesinde bulunan WhatsApp bir ka gn nce gnderdii bir bildirimle, kullanm koullarn ve gizlilik ilkesini gncellediini belirterek, kullanclarndan yeni szlemeyi kabul etmelerini istedi. Baka bir ifadeyle 2012'de Instagram' 2014'te ise WhatsApp' satn alan Facebook, Inc. kullanclarn zel bilgilerini kaydetmek ve bu bilgileri dier irketleriyle paylamak iin kullanclarndan onay istedi. Daha dorusu onay vermeye zorlad. nk szlemeyi kabul etmeyenler WhatsApp' artk 8 ubat'tan itibaren kullanamayacak. Konuyu bir ka balk altnda zetlemeye alalm:
1. WhatsApp kullanclarnn hangi bilgilerini paylaacak?
WhatsApp yeni szlemeyle kullanclarnn ulaabildii btn zel bilgilerini kaydedecek ve dier irketleriyle paylaacak. Bunlarn arasnda hesap bilgileri, telefon numaras, mesajlar, balantlar, kullanm bilgileri, IP adresi, konum bilgileri, WhatsApp'la yaplan grmeler, Whatsapp'la yaplan deme ilemlerinin bilgileri, cihaz/telefon bilgileri, iletim sistemi, tarayc, servis salayc bilgileri vs var. Bunlara erezler araclyla toplanacak veriler de dahil. Ayrca WhatsApp, nc taraflarn (telefon rehberindeki bir kii ya da hizmet aldnz baka bir irket gibi) kullanc hakknda salayaca veriler iin de kullanm ve paylam onay istiyor. WhatsApp'n Facebook ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarna gre daha ok kiisel/zel mesajlamalar ve dosya paylamlar iin kullanldn belirtmek gerekiyor.
2. Niin kullanclarn "ya kabul et, ya terket" diyerek kabule zorluyor?
WhatsApp "zorlamaya" dayal bir karar alrken kullanclarnn nasl davranacaklarna ilikin muhtemelen baz ngrlerde bulunuyor:
1. Pek ok kii zaten szlemeyi okumadan onaylayacaktr.
2. Okusalar da mecburen kabul edeceklerdir. nk kullanclar pek ok gruba yeler, bugne kadar yaptklar pek ok yazma/paylam var. Bir bakma iliki ve iletiim hafzalar WhatsApp'ta kaytl. Hatta baz resmi ilerini bile WhatsApp gruplar araclyla yrtyorlar. O yzden mecburen kullanmaya devam edecekler.
3. Baz kullanclar dier seenekleri ilevsel bulmayacak, alkanlklarndan vazgemeyeceklerdir. rnein, "Brakp nereye gideceim? Telegram'a gesem orada da Ruslar takip edecek, takipten ka yok; altm bir uygulama, iyisi mi burada kalaym" diye dnp kalacaklardr. Gerekten de insanlarn alkanlklarndan vazgemesi hayli zordur.
4. Kullanclar zaten bilinen bir eye onay vermekte zorlanmayacaklardr. Nitekim Facebook'un Cambridge Analytica skandalndan sonra sabkal bir irket olduunu herkes biliyor ama kullanmaya devam ediyor. Yani pek ok kiinin "Adamlar zaten takip ediyordu, bunu resmiletirmi oluyor, deien ne ki? Alt taraf girdiim sitelerde bana 'reklam' gsterecekler" diye dnp WhatsApp'ta kalacaklardr. Bu dnce, 2. ve 4. maddelerdeki dnceye de elik edecek, "merulatrcs" olacaktr byk oranda.
5. Bazlarnn da -ki bunlarn ok az bir grup olacan dnyor olmal WhatsApp- kabul etmeyip WhatsApp' brakacaklardr.
1, 2, 3 ve 5. maddeler iin sylenecek ok ey yok. Ama drdnc maddedeki dnme tarznn nemli olduunu sylemek gerekir. Biraz sonra bu maddeye geri dneceim.
3. Niin kullanclarndan onay almak istiyor?
Daha nce Facebook'a Cambridge Analytica skandalndan sonra dava alm, irketin kurucusu Mark Zuckerberg Amerikan Kongresi'nde ifade vermiti. Getiimiz Aralk aynda ise ABD'de Facebook'a (Facebook irketinin bnyesinde WhatsApp ve Instagram gibi baka byk irketler de var) hayli byk bir dava ald. irket, dijital pazardaki hakimiyetini ktye kullanmakla itham edildi. Texas Savcs ise, WhatsApp mesajlarnn Google'la paylalmas iin iki irket arasnda gizli bir anlama olduunu ne srd. Google'n uzun zamandr WhatsApp mesajlarn takip ettii medyada gndeme geldi. Halbuki WhatsApp mesajlarnn "utan uca ifreleme" ile korunduu belirtiliyordu.
zetle Facebook'un uzun zamandan beri "veri politikas" ile ba dertte. Kullanclarnn onayn alarak aslnda bugne kadar yapm olduu eye bir yasallk kazandrm olacak. Zaten yapt eyi "yasal" olarak yapmaya devam edecek.
Ama u sebebi de gz ard etmemek gerekir: Bu aslnda kresel lekte bir deney ayn zamanda. WhatsApp'n 2 milyar akn kullancs olduu belirtiliyor. nsanlarn ne kadarnn kendi mahrem bilgilerinin kullanlmasna rza gsterip gstermeyecekleri nemli bir konu. u iki ey arasnda fark var: Sizin hakknzda gizlice veri toplanmas/paylalmas ve sizin bunu biliyor olmanz ayr bir konu, sizin toplanan/paylalan bu verilere onay vermeniz ayr bir konu. Her ikisinin de sadece hukuki adan deil ayn zamanda psiko-sosyal adan da sonular farkl. Ayrca WhatsApp btn kullanclarna ayn ekilde davranmyor. rnein "Avrupa Blgesi'ne" orada Genel Veri Koruma Ynetmelii olduu iin ayn szlemeyi dayatamyor.
4. Ne yaplmal?
Biraz nce sylediim gibi "zaten beni takip ettiklerini biliyorum" dncesi ile, "benim zel/mahrem bilgilerimi kaydedip/paylamanza onay veriyorum" dncesi arasnda nemli bir fark var. O fark "hak" kavramyla aklayabiliriz. Birincisinde "Hakk yok ama yapyor. Ben de eitli gerekelerle buna engel olamyorum ya da gz yumuyorum."; ikincisinde ise, "irketin bunu yapmas iin 'hak' veriyorum" demi oluyoruz. Duruma yasallk kazandrmaktan te bir ey bu. nk kiinin "rzas" var.
Mesela, bir devlet pheli grd birinin telefonlarn dinlemek iin yasal bir karar karabilir. Bu durumda kiinin dinlenmesi yasaldr ama yine de kii bunun "hakszlk" olduunu ne srebilir. WhatsApp'n kullanclarn nne koyduu szleme "takip, kaydetme ve zel bilgilerin paylamna" sadece Facebook, Inc. iin yasallk salamyor ayn zamanda kullanclarn "rzasn" da salyor. Bu daha "gl" bir gerekedir. rnein, WhatsApp birinin mahrem bilgilerini nc kiilere ifa ettiinde o kiinin buna bir itiraz olamaz. "Verilmi olan rza" sadece yasal adan deil, kamu vicdan asndan da o kiiyi "haksz" duruma drr. Size sylenecek olan ey "biliyordun" deil, "onay verdin!" olacaktr.
Tp etiinde "aydnlatlm onam" diye bir kavram var. Hastaya bir tedavi uygulanaca ya da operasyon yaplaca zaman yazl bir rza alnr. Tedavinin olas riskleri bildirilir ve bu risklerin sizin tarafnzdan "anlalmas" salanr (en azndan teoride byle olmas gerekir). Sadece anlam olmanz, "Tamam biliyorum" demeniz yetmez, "onay" vermeniz gerekir. nk bilmek, "onay vermek" anlamna gelmez. Kald ki, sosyal medya platformlarnn hazrladklar szlemeler sradan bir vatandan okuyamayaca ve ou zaman da anlayamayaca bir biimde yazlyor. Bu tr szlemeler zerine alan bir aratrma ekibinin vardklar sonucuna gre baz szlemeleri anlamak iin doktora dzeyinde eitim gerekiyor.
Hukukta da kast kavramnn "bilme" ve "isteme" olmak zere iki ayr unsuru var. stemek bilmeyi ierir ama bilmek istemeyi her zaman iermez. Hukukular kasta asl zelliini veren eyin "isteme" olduunu belirtiyor. rnein mahalle arasnda arabayla hz yapmanzn kazaya sebep olabileceini bilebilir ama byle bir eyi istemeyebilirsiniz. Eer hem bilerek hem de isteyerek bunu yapmsanz sadece hukuki adan deil kamu vicdan asndan da farkl sonular olacaktr.
Bazlar, -farknda olmadan ya da "sosyal medya tecrbesizliinden" dolay- "baz szlemelere zaten onay verdik" diye dnebilir. Bu, "batt balk yan gider" mantdr. Dijital teknolojiler pek oumuz iin yeni ve tam anlamyla nasl altn bilmiyoruz. Ama rendike haksz uygulamalara itiraz kabiliyetimiz de artmaldr. "Zararn neresinden dnlrse krdr" mantyla hareket etmek daha dorudur.
Burada sorulmas gereken bir soru da udur: WhatsApp niin "zel/mahrem bilgiler" iin devletleri bypass edip dorudan kullancnn "onayn" istiyor? rnein yukarda sylediimiz gibi, WhatsApp Avrupal kullanclarna bu szlemeyi dayatamyor. Burada devletin vatandalarn koruma ykmll yok mu? Dier bir ifadeyle WhatsApp milyonlarca vatandan "zelini" takip etmeyi ve paylamay o vatandan yaad devlete deil de, Afyon'da, Kayseri'de, Yozgat'ta yaayan vatandaa onaylatp yle yasallk kazanyor. Eer devlet buna gz yumarsa "Tamam benim vatandam, istediin gibi takip edebilir, ondan aldn her trl zel bilgiyi de gnlnce kullanabilirsin'" demi olmaz m?
Bu konunun baka sonularnn da olaca aktr. Sorun bazlarnn zannettii gibi sadece internete girdiimizde karmza "bize zel reklamlar" karlmas deildir. Ya da "Amaan, beni niye takip etsinler ki!" dncesi de doru deildir. Cambridge Analytica bu mevzunun toplumsal ve siyasi sonularnn da olacann ak bir gstergesidir. imdi bu sabkal irket tutmu her trl zel bilgiyi "yasal" olarak kullanmak iin onay istiyor.
Ama bunlar bir kenara braksak bile, aslnda herkes bir snavdan geiyor. WhatsApp'n merak ettii soru u:
Alkanlklarmzdan ve konforumuzdan m yoksa gvenlik ve mahremiyetimizden mi vazgeeceiz? "Bilerek ve isteyerek" ikincisinden vazgemenin nemli bir eik olduunu sylemek gerekiyor.
Eer her trl mahremimize ulalmasna onay veriyorsak geriye "itiraz edecek" ne kalyor?
O yzden siyasal partilerin, STK'larn, dnce adamlarnn vs. WhatsApp'n dayatt bu szlemeye itiraz etmesi gerekiyor. 8 ubat'a kadar sre var. O tarihe kadar WhatsApp'n bu szlemeyi geri ekmesi iin bir kampanya balatlabilir. Eer topluca ses karlrsa WhatsApp muhtemelen geri adm atacaktr. Aksi takdirde evdeki bulgurdan da olmayacaksa niin pirince gitmesin ki? Tabii ki, bu kkl/asli bir zm deildir. Bu kapandan kurtulmann yollar aranmaldr. Ama "batt balk yan gider" dncesi bu arayn nn de tkayacaktr.
Hdimul slam ve Kara Kartal beendiler.
Alnt ile Cevapla
Alt 15 Mays 2021, 12:29   Mesaj No:14
Medineweb Ba Editr
Hdimul slam - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Hdimul slam isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 14593
yelik T.: 15 Kasm 2011
Arkadalar:15
Ya:45
Konular: 1405
Beenildi:13210
Beendi:9625
Takdirleri:30983
Takdir Et:

Facebook'un bnyesinde bulunan sohbet uygulamas WhatsApp'n kiisel verileri ihlal ettii gerekesiyle tepki toplayan gncelleme sreci bugn balyor. Uygulamay kullanmak isteyenler iin zorunlu olan gncellemeyi kabul etmediklerinde yava yava uygulamann baz alanlarn kullanamayacak ve srecin sonunda uygulamay hi kullanamayacak. Daha nce son tarih olarak duyurulan 8 ubat gelen tepkilerin ardndan 15 Mays'a uzatlmt.

Sz konusu gncellemenin Avrupa lkelerinde zorunlu olmamas tepkileri daha da arttrmt. Rekabet Kurulu ve Kiisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakknda re'sen soruturma balatm, #WhatsappSiliyoruz hashtag'li tepki kampanyalar sosyal medyada trend olmutu.

WHATSAPP’DA YARIN NE OLACAK?

2 milyara yakn kullancs bulunan WhatsApp'tan yaplan aklamaya gre, gizlilik ilkelerini 15 Mays 2021 tarihinden sonra hala kabul etmeyen kullanclara ne olacayla ilgili son gnn 15 Mays olduu ve bu tarihten sonra hala szlemeyi kabul etmeyenlerin yava yava snrlandrlaca belirtildi.

lk olarak kullanclar, szlemeyi kabul etmeleri gerektiini belirten bir bildirim alacak ve bir sre sonra bu bildirim kalc hale gelecek. Daha sonra kullanclar aramalar cevaplandrabilecek ancak sohbet listelerine eriemeyecek. Bir sonraki admda kullanclar bu zellikten de mahrum kalacak.

MADDE MADDE YAANACAKLAR

* 15 Mays'tan sonra hi kimsenin hesab silinmeyecek ya da fonksiyonlar kaybolmayacak. Bir sre daha srekli olarak szleme hatrlatmas yaplacak.

* Szleme uyars bir sre sonra kalc hale gelecek ve halen onaylamam kullanclarn hesaplarnda ilevsellik azaltlacak.

* Sohbet listenize eriemeyeceksiniz. Ancak size yaplan telefon ve video aramalarn yantlayabileceksiniz.

* Eer WhatsApp bildirimleriniz aksa size gelen mesajlara yant verebileceksiniz ya da kardnz aramalar siz balatabileceksiniz.

* Snrl kullanm birka hafta srecek eer halen kabul etmediyseniz WhatsApp' kullanamayacaksnz.

SLECEM DYEN DE VAR ENDEM YOK DYEN DE

WhatsAppn hayatn kolaylatrdn syleyenler; “WhatsApp, hayatmz kolaylatryor, kullanmaktan ok memnunum. Ama baka bir uygulamaya da geebiliriz, ona da alrz. nsanlarn zel hayatn sosyal medyaya yanstmalarn doru bulmuyorum. Genlere kt rnek olabiliyor. Ben aktif kullanc deilim.” dedi.

“BLDRM GELRSE KULLANMAYI BIRAKIRIM”

Karar olumlu karlamadn belirtenler “WhatsApp ve Facebook kullanyorum. Gizlilik politikasn onaylamam ynnde bir bildirim gelirse uygulamadan karm. Baka bir uygulamaya geerim”

“ENDEM YOK KULLANACAIM”

Sosyal medya olmazsa hayatnda boluk olacan syleyenler; “Gnmn byk bir ksm sosyal medyada geiyor. Sklkla Instagram ve WhatsApp kullanyorum. Karar normal karlyorum, uygulamalar kullanmamz iin birou bizden izin istiyor. Detaylarn okumadan, kabul ediyoruz. Endiem yok nk isteyen zaten istedii bilgiye ok kolay ulayor. Karar doru deil ama mecbur braklyoruz. Daha kolay olduu iin WhatsApp kullanyorum. evredeki insanlarn ou da ilerini bu uygulamadan gryor. Bizlere byk kolaylk salyor, kullanmaya da devam edeceim” diye dnenler var.
Alnt ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)