Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Çocuk ve Aile Sağlığı (https://www.forum.medineweb.net/192-cocuk-ve-aile-sagligi)
-   -   Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı (https://www.forum.medineweb.net/cocuk-ve-aile-sagligi/25464-kuran-ogreteyim-derken-cocugu-dinden-sogutmamali.html)

NİSAREYYAN 12 Nisan 2013 17:25

Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Birçok anne baba çocuklarının erken yaşta dini eğitim almasını, manevi değerlerle yaşama tutunmasını arzu eder…
Ancak bunu isterken de içlerindeki endişelerden biri de uygun olmayan tarzda bir Kur’an eğitimi alırsa, çocuklarında Kur’ana karşı bir tepki oluşacak olması kaygısıdır…
Bildiğimiz bir gerçek varsa o da çocukların Kur’an öğrenimi sırasında yaşadıkları olumsuzlukları onların belki de bir ömür boyu dini değerlerden uzak kalmasına da neden olmaktadır…
O halde bu hassas dengen nasıl kurulmalıdır?
Çocuklara Kur’an-ı Kerim eğitimi nasıl verilmelidir?
Konuya adım adım açıklık getirmeye çalışırsak eğer;

1- Çocuklarda, 2 yas dönemi dile karşı oldukça hassas oldukları bir dönemdir. Çocuk bu dönemde, her bir yeni kelime ile çok ilgilenir ve hemen o kelimeyi kullanmak isterler… Çocuklar bu dönemde bitmek bilmeyen bir hevesle ve keyifle kelimelerdeki melodileri çıkarma gayretindedirler. Bu dönem ikinci dil öğrenimi için çok uygundur. Zira çocuklar eşyanın ismini ilk duyduğu kelime ile hafızasına yazar ve kalıcı belleği oluşturur. Bu dönemde çocuğa eşyanın isimleri ve fiiller iki dilde öğretilirse çocuk zorlanmadan iki dilini birden geliştirir. (Ancak bu iki dil aynı yetişkin tarafından verilmemesi gerekir)

2- Çocuk açısından bakıldığında Kur’an öğrenmek ikinci bir dil ve konuşma usulu öğrenmektir. Eğer çocuk kendi anadilini öğrendiği 2 yaş sonrası dönemden itibaren kendisine yeni yeni kelimeler sunulursa çocuklar bu yaş döneminde kendilerine sunulan bu yeni sesleri çok hevesli bir şekilde öğrenmek ve tekrar etmek isterler… Bu açıdan bakıldığında Kur’an öğrenmeye en uygun yaş dönemi 3 -4 yaş aralığıdır. …

3- Çocuklar 3,5 – 4 yaşlarına geldiklerinde kelime dağarcıyı oldukça yükselmiştir ve artık kelimeleri kullanmaktan keyif almaya baslar. Bu dönemde çocuklar uzun kelimeleri ve cümleleri “taklit” yolu ile öğrenme surecine girerler. Şiir ezberlemekten, şarkı sözü ezberlemekten büyük keyif alırlar. İşte bu dönemde çocuklara Kur’an-ı Kerim’i keyifle ezberlemesine “zemin” hazırlanabilir. Bu zemin çocuğun keyifle bir şarkı sözü ezberlemesi gibi, doğal yaşam içinde duyduğunu ezberlemesi seklinde olmalıdır. Yoksa bir ders suretinde çocuğu bir yere oturtup ondan ezber beklemek oldukça yanlış bir tutum olur…

4- Bu açıdan bakıldığında çocuğun Kur’an öğrenme sürecinin ilk adımı çocuğun konuşmaya heves duyduğu bu dönemde sure, dua ve şiir ezberleri şeklinde olması gerekir…

5- Yine çocuklar bu yaş döneminde eşyaları “ismen” tanımaya meraklıdır. Yani bir “ELİF” harfini çocuğun elinde tutabilecek halde mukavvadan kesip çocuğa vermek, arkadaşının elindeki “BE” yi istemek, kendi elinde olan “CE” yi masanın üstüne koymak gibi, harflerin somut halleri üzerinde alıştırmalar yapmak ise Kur’an öğreniminin ikinci adımıdır…

6- Kur’an öğrenmenin üçüncü adımı ise, bir eşya ismi olarak öğrendiği bu Kur’an harflerini yan yana getirerek “heceler” yazmaya çalışmasıdır… Örneğin “ELİF” ile “BE” “DE” harflerini yan yana koyarak… EBEDE yazması… gibi harfleri yan yana getirerek çocuk YAZMA egzersizleri yapmalıdır… Burada dikkat edilecek şey şudur ki; Klasik Kur’an öğreniminde çocuk DİREKT olarak okumaya başlatılma gibi bir yanlış yapılmaktadır. Halbuki çocuklar önce yazmaya ve en son olarak okumaya başlamalıdır…

7- Çocuklar yan yana getirdiği harflerden heceler oluşturduktan sonra, bu harfleri “kum sandığına” veya “ellerinde bir tebeşir ile tahtaya” yazmaya çalışma egzersizleri yapılmalıdır… Yani, “EBEDE” yazısını çocuktan okuması beklenmeye gerek yokken, bunu yazması istenilir… yazma işi ise kalem ve kağıt kullanarak değil (çünkü çocukların ince kas gelişimi henüz tamam değildir) tebeşir veye kum sandığı üzerine oyun oynar gibi yazmalıdır.

8- Kur’an öğreniminin son aşaması ise yazılan yazıları ve dinlenilen surelerin oluşturduğu altyapıyı kullanarak, Kur’an hecelerini okumaya başlamasıdır…

9- Çocuklar bu süreç içinde her an yeni sureler ezberleyerek de hafızlık eğitimin ilk temellerini oluşturmuş olurlar…
Süreç böyle olursa çocukların duyarlılık dönemine denk gelen bir eğitim süreci yaşatılmış olur.


Adem Güneş

enderhafızım 12 Nisan 2013 17:31

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
ArO*

NİSAREYYAN 12 Nisan 2013 17:39

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
Alıntı:

enderhafızım Üyemizden Alıntı (Mesaj 261519)
ArO*

cümlemizden :)
bu aralar bu konular gündemimizde..
geç olmadan kızım büyümeden elimden geleni yapmak istiyorum
Rabbim tüm anne ve babaların yardımcısı olsun

EyMeN&TaLhA 12 Nisan 2013 22:18

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
Allah razı olsun.. 3.5 yaşındaki oğlumda sure ezberleme evresinde... adem güneş in tavsiyelerini madde madde uyguluyoruz.hocamız sayesinde oğlum,sıkılarak değil oyun oynar gibi cıvıldaşarak sure ezberliyor.tabi benimde öğretme şevkim artıyor...
radyo programında da bu konuda yapılan yanlışları sık sık izah ediyor.
aslında bizim her hareketimizi örnek alan rol modelimiz çocuklarımız.Rabb im çocuklarımızı bu dünyayı değil ahireti kazanma hevesiyle okuyanlardan eylesin.AMİN..

EyMeN&TaLhA 12 Nisan 2013 22:24

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ

Çocuğun çocukluğunu yaşaması, yaz tatilinde dinlenmesi ve diğer zamanlarda kazanamayacağı bazı değerlerle donatılması gerektiğini idrak eden aile sayısı maalesef oldukça az sayıda...

Davranış tarzı ve yaklaşımı ne olursa olsun, hangi anne-baba ile konuşsak; çocuğunun iyiliği ve geleceği için bu şekilde hareket ettiklerini söyler. Bu ifade elbette doğrudur. Zira Allah (c.c.) her anne ve babanın kalbine muhteşem bir şefkat yerleştirmiştir. Bu muhteşem şefkat nedeniyle her anne-baba evladını karşılıksız sever ve onun için her fedakârlığı yapar. Her anne-baba çocuğunun çok iyi durumda olmasını, hatta evladının kendisinden bile daha iyi şartlara sahip olmasını ister.

Ancak çoğu zaman anne ve babalar, “aman çocuğum iyi durumda olsun, aman çocuğumun geleceği iyi olsun” derken çocuğun sadece dünya hayatını göz önüne alıp; maneviyatını ve ahiret hayatını ihmal ediyorlar. Hayat yolculuğu sadece bu geçici dünya hayatından ibaretmiş gibi, bütün şefkat ve gayretlerini çocuğun dünyasını kurtarmak uğruna feda ediyorlar. Çocuğun kabir kapısından sonraki hayatını ve bu dünyadaki Allah'a kulluk cihetini ihmal ediyorlar.

Bakınız bu konuda Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, anne-babalara çok önemli uyarılarda bulunuyor:

“Evet, bir valide veledini tehlikeden kurtarmak için hiçbir ücret istemeden ruhunu feda etmesi ve hakikî bir ihlâs ile vazife-i fıtriyesi itibarıyla kendini evlâdına kurban etmesi gösteriyor ki, hanımlarda gayet yüksek bir kahramanlık var. Bu kahramanlığın inkişafı ile hem hayat-ı dünyeviyesini, hem hayat-ı ebediyesini onunla kurtarabilir. Fakat bazı fena cereyanlarla, o kuvvetli ve kıymettar seciye inkişaf etmez. Veyahut sû-i istimal edilir. Yüzer nümunelerinden bir küçük numunesi şudur:

O şefkatli valide, çocuğunun hayat-ı dünyeviyede tehlikeye girmemesi, istifade ve fayda görmesi için her fedakârlığı nazara alır, onu öyle terbiye eder. "Oğlum paşa olsun" diye bütün malını verir, hafız mektebinden alır, Avrupa'ya gönderir. Fakat o çocuğun hayat-ı ebediyesi tehlikeye girdiğini düşünmüyor. Ve dünya hapsinden kurtarmaya çalışıyor; Cehennem hapsine düşmemesini nazara almıyor. Fıtrî şefkatin tam zıddı olarak, o mâsum çocuğunu, âhirette şefaatçi olmak lâzım gelirken dâvâcı ediyor. O çocuk, "Niçin benim imanımı takviye etmeden bu helâketime sebebiyet verdin?" diye şekvâ edecek. Dünyada da, terbiye-i İslâmiyeyi tam almadığı için, validesinin harika şefkatinin hakkına karşı lâyıkıyla mukabele edemez, belki de çok kusur eder.

Eğer hakikî şefkat sû-i istimal edilmeyerek, biçare veledini haps-i ebedî olan Cehennemden ve idam-ı ebedî olan dalâlet içinde ölmekten kurtarmaya o şefkat sırrıyla çalışsa, o veledin bütün ettiği hasenâtının bir misli, validesinin defter-i amâline geçeceğinden, validesinin vefatından sonra her vakit hasenatlarıyla ruhuna nurlar yetiştirdiği gibi, âhirette de, değil dâvâcı olmak, bütün ruh u canıyla şefaatçi olup ebedî hayatta ona mübarek bir evlât olur….

Ezcümle:…. Evet, bu hakikî ihlâs ile hakikî bir fedakârlık taşıyan validelik şefkati sû-i istimal edilip, mâsum çocuğunun elmas hazinesi hükmünde olan âhiretini düşünmeyerek, muvakkat fâni şişeler hükmünde olan dünyaya o çocuğun mâsum yüzünü çevirmek ve bu şekilde ona şefkat göstermek, o şefkati sû-i istimal etmektir.”
Çocuğun maddi rahatını ve huzurunu düşündüğümüz gibi; onun iyi bir insan ve Allah'a iyi bir kul olarak yetişmesi hususunu da ihmal etmemeliyiz.

Çocuk hayata hazırlanırrken, dünyevi pozitif ilimler öğretildiği gibi; edep dediğimiz imani ve ahlaki değerler ile de donatılmalıdır. Büyükler, “az edep, çok ilimden kıymetlidir” buyuruyorlar.

Çocuğun eğitiminde edep yönü ihmal edilirse, o çocuk hem birey olarak gerçek huzur ve mutluluğu bulamaz, hem de ailesine ve topluma zararlı bir hale gelir.

Dünyasını kurtarmak için çırpındığımız yavrularımızın ahiretini kurtarmak içinde çırpınmazsak, gerekli tedbirleri almazsak; çocuklarımız huzur-u İlahi'de, Mahkeme-i Kübra'da anne-babadan şikâyetçi ve davacı olurlar. Eğer çocuğun imani ve ahlaki eğitimi ihmal edilmemişse, iman ve güzel ahlak sahibi edepli bir insan olarak yetiştirilmişse; o çocuk Huzur-u İlahi'de anne babasına duacı ve şefaatçi olacaktır. Çocuğun yaptığı bütün güzel işlerden anne-baba da sevap kazanacaktır. İnançlı ve güzel ahlak sahibi bir evlat, hem imanının kazandırdığı güzel bakış açısı ile hayattan daha fazla lezzet alacak; hem de anne-babasına karşı çok saygılı ve hürmetkâr olacaktır. Onun için anne-babalar hem kendilerinin, hem de çocuklarının geleceğini düşünüyorlarsa; çocuğa mutlaka iyi bir dini eğitim aldırmalı, çocuğun edep ve güzel ahlak sahibi bir fert olarak yetişmesi için gereken gayreti göstermelidirler.

hatice efe
alıntıdır

azranur 12 Nisan 2014 09:55

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
ArO* çok güzel,önemli bir yazı.nisareyyan 1 yıl geçmiş yazının üstünden kızınla kuran çalışması olarak bi şeyler yaptınızmı bu süreçte?

NİSAREYYAN 12 Nisan 2014 11:41

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
Alıntı:

azranur Üyemizden Alıntı (Mesaj 326761)
ArO* çok güzel,önemli bir yazı.nisareyyan 1 yıl geçmiş yazının üstünden kızınla kuran çalışması olarak bi şeyler yaptınızmı bu süreçte?

Azranur çevremde okul öncesi hafızlık veren bir yer çok aradım ama bulamadım malesefuzgn
kızım geçen sene yani 1.5-2 yaş arasında iken elif ba öğrendi hamdolsun hem de sıkılmadan çok severek:):)
sonrasında benim derslerden fln bu konuda ilgilenemedim şuanda subhaneke yi öğrenmiş bulunuyoruz sadece:)
yazın inş. tekrar devam etme planımız var

evde anne eğitimiyle çok verimli olmuyor ama bi yer bulana kadar devam inşmahcup000
Bunun yanında peygamberler hayatlarını hikayecikler olarak hergün biraz anlatmayı düşünüyorum
benim de küçükken öğrendiğim gibi :):)
bakalım daha planlar çook


azranur 12 Nisan 2014 12:13

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
Alıntı:

NİSAREYYAN Üyemizden Alıntı (Mesaj 326765)
Azranur çevremde okul öncesi hafızlık veren bir yer çok aradım ama bulamadım malesefuzgn
kızım geçen sene yani 1.5-2 yaş arasında iken elif ba öğrendi hamdolsun hem de sıkılmadan çok severek:):)
sonrasında benim derslerden fln bu konuda ilgilenemedim şuanda subhaneke yi öğrenmiş bulunuyoruz sadece:)
yazın inş. tekrar devam etme planımız var

evde anne eğitimiyle çok verimli olmuyor ama bi yer bulana kadar devam inşmahcup000
Bunun yanında peygamberler hayatlarını hikayecikler olarak hergün biraz anlatmayı düşünüyorum
benim de küçükken öğrendiğim gibi :):)
bakalım daha planlar çook


harfleri öğrenebilmesi bile çok iyi bencealkış000.burda mahmut hoca cemaatinin kreşlerinde okul öncesi hafızlık yaptırıyorlar,aklında bulunsun ordada aynı cemaatin böyle bi çalışması vardır bence.

mbozdogan 18 Ağustos 2014 15:45

Cevap: Kur'an Öğreteyim Derken Çocuğu Dinden Soğutmamalı
 
Kendi çocuklarımızın Kur'an eğitimi için özgün tekniklerle hazırladığımız dokümanları OKUL ÖNCESİ ELİF BE seti ismiyle kitaplaştırdık.


SAAT: 18:17

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306