Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-(Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) > DHBT-Diyanet'in Duyuruları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  13 Eylül 2018 (00:36), Konuya Son Cevap : 13 Eylül 2018 (00:37). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Mihrinaz
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Eylül 2018, 00:36   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11778
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart MÜLAKAT KAYGISINA SON!!

MÜLAKAT KAYGISINA SON!!

Bu makalede Ferhat Erdoğan hocanın DHBT sınavı ve mülakatlarla ilgili tavsiyeleri derlediRİLMİŞTİR. Faydalı olması temennisi ile istifadenize sunuyoruz.

ARALIK 2018 DHBT SINAVI İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Dhbt sınavına çalışan kıymetli kardeşlerimiz; sınav öncesinden ne kadar daha önce sınava hazırlanmışsanız bu sizler için bir kazanım olacaktır. Bizler için bir gün bile mühimdir. Bu yüzden boş geçirilecek vaktimiz olmamalıdır.
Konu Din hizmetlerinde görev almak isteyenler olunca bu daha da önem arz etmektedir.
Günümüzde her meslek erbabı kendi kategorisinde çeşitli sınavlara tabi tutulmaktadır. Din Hizmetinde görev almak isteyen kişilerin seçiminde de DHBT sınavları çok önemlidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadîs-i şeriflerinde “Emaneti ehline veriniz” buyurması Allah’ın rızasının ve Peygamberimizin arzusunun bu yönde olduğunun göstergesidir. Yapılan iş ne olursa olsun o işte mütehassıslığı bulunan insanların işi teslim alması en güzelidir. Bu yapılan iş bir de Din hizmeti olunca daha da hassasiyet gerektiren bir meseledir.
Din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin en büyük sermayesi ilim olduğunu hepimiz biliyoruz. Takdir edersiniz ki bir çok memuriyete ilk giriş için çalışılan kitaplardaki bilgiler çoğu kez memuriyet alanında pratikte lazım olmayabilir. Ancak Din Hizmetlerinde görev almak isteyen arkadaşlarımızın önüne getirilen bu DHBT sınav konuları hem bir Müslümana gerekli olan bilgilerdir hem de memuriyetle ilgili vazifesinde her zaman lazım olacak çok kıymetli bilgilerdir. Bu yüzden sınava severek çalışmalıyız.

Herkesin vakit müsaitliği aynı olmayabilir ancak en azından sınava 3 ay kala her gün aralıksız olmak kaydıyla sabah, öğlen ve akşam birer saat (toplam 3 saat) DHBT konularına çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

09.12.2018 ARALIK DHBT SINAVI GÜNÜ..

» Nüfus cüzdanınız ve sınava giriş belgenizi almayı unutmayınız.

» Aç karna ve uykusuz sınava gitmeyiniz.

»Trafik yoğunluğu vb. sebeplerden onlarca kişi sınava yetişememektedirler. Sınav yerine en az 1 saat erken gitmeye çalışınız.

» Kodlama kağıdını baştan aşağıya bir süzüp sonra dikkatlice kodlayınız. Soruları dikkatlice acele etmeden okuyunuz, sakin bir şekilde cevap şıklarını yazarken kaydırma yapmamaya dikkat ediniz.

» Bir soruda zorlanmışsanız üzerinde fazla düşünerek vakit kaybına sebep olmayın, başka bildiğiniz soruya geçin ve sonunda vakit kalırsa tekrar yapamadığınız soruyla ilgilenin.

» Soruyu okuduktan sonra 5 tane cevap şıkları ile birden göz temasında bulunmayınız, konsantre olarak elinizle diğer şıkları kapayarak A’dan E’ye kadar teker teker şıkları okuyunuz. Doğru cevap ilk şıklarda çıksa bile kesinlikle diğer şıkları da okumadan cevabını işaretlemeyiniz.

» Sınavda kullanacağınız kalem, silgi, şeker, peçete, ÖSYM tarafından sağlanmaktadır.

» DHBT-1 ve DHBT-2 sınavlarında 20’şer soru olmak üzere toplam 40 tane (5 şıklı) test sorusu sorulmaktadır. 40 soruya toplam 60 dakika süre tanınmaktadır.

DHBT-1 ve DHBT-2 sınavına adaylar, KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorundadır. DHBT’den önce KPSS sınavına katılmak şarttır. İlaveten sadece DHBT-1 veya sadece DHBT-2 sorularını yapmış olmanız yeterli olmaz. Her ikisinin sorularını çözmeniz de şarttır. DHBT-1) temel din bilgisi soruları (20 soru) bütün adaylara aynı sorulacaktır. DHBT-2’de ise öğrenim durumunuza göre (20 soru) soru farklılık arz edecektir.




MÜLAKATA GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

DHBT sınavından sonra Diyanet mülakat için belirlediği tarihlerde bunun duyurusunu yapacaktır. Mülakat sınavına katılacaklar DHBT yazılı sınavından daha stresli ve heyecanlı olacaklardır. Bunun için aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi önemle rica ederiz.

Sınav stresi ve ses sağlığı

Stressiz, heyecansız sınav yoktur, stres ve heyecanın tamamen doğal olduğunun farkında olun. Sizle sınava girecek herkes bu stresi yaşamaktadır. Ama bu stres sizi negatif yönde kesinlikle etkilememesi gerekmektedir. Stresten uzak durun stresin ses tellerini bile etkilediğini unutmayın.
Sınava girmeden birkaç gün öncesinde ses sağlığınızı ciddiye alın, çok soğuk ve sıcak yemekten kaçının. Ses tellerinizi yumuşatan içecekler için. Sınavdan 1 saat öncesinde diyafram egzersizleri yapın, nefesinizin açılmasını sağlayın.

Beden dili ve konuşma tarzı önemli

Mülakat sırasında çok az bir sürede bilgi, tecrübe ve kendine güvenli olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Bu durumda beden diliniz ve konuşma tarzınız çok önemli. Diksiyonunuz, mimikleriniz önem arz ediyor. Komisyondakiler sizin bazen sabrınızı da ölçmek isteyebilirler, hiç ummadığınız yerden yanıltıcı sorular karşınıza çıkabilir. Bu gibi durumlarda uyanık ve pozitif bir yaklaşım içerisinde olmanız gerekmektedir.
Komisyondaki görevlilerin sözünü kesmeyin dinleyin ve size konuşma hakkı verince konuşun. Yapmacık ifadelerden sakının. Görüşme sırasında sadece ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir, bunu unutmamalısınız.
Sınavda olduğunuzu asla unutmayın. Kesinlikle siyaset yapmamalı, belli kişileri grupları hedef alan kelimelerden, argo kelimeler kullanmaktan sakınmalısınız.
Daha önce Fahri Kur’an Kursu öğreticiliği veya vekil imam, müezzin olarak bir yerlerde görev yapmışsanız bunlar sizin için artı bir tecrübe sayılır. Uygun ortam oluşmuşsa bunları dillendirebilirsiniz.

Dış görünüşünüz

Unutmayın dış görünümünüz size saklı bir puan getirecektir. Kıyafetiniz sade ve uygun renkler içeren giysiler olmalı. Yaz mevsimi bile olsa tişört giymekten sakının, dar kot pantolon gibi giysiler giymeyin. Ceket giyerek gitmenizi tavsiye ederiz. Kıyafetiniz buruşuk olmamalı mutlaka ve mutlaka ütülü, ayakkabılarınız boyalı olmalıdır. Yüzünüz asık olmamalı, öz güven içerisinde vakarlı bir şekilde samimiyet içerisinde olmalısınız.
Kur’an Kursu Öğreticiliği mülakatına katılan bayanların koku kullanmamalarını da tavsiye ederiz. Cep telefonlarınızı da ayrıca KAPALI tutunuz.
Dış görünüş önemlidir amma kalpleri evirip çevirenin de Allah olduğu unutulmamalı, zahiren şekilden şekile de girmeye gerek yoktur, kendinizi kasmamalısınız. Sizi sınav yapan kişilerin de onlarca mülakata katıldığını ve sizin ruh halinizden anlayacaklarını bilin.

Şakaya kurban gitmeyin

Komisyon görevlileri kendi aralarında veya size dahi bile şaka yapsalar şakaya müdahil olmayıp ciddiyetinizi bozmayın.

Olmazsa olmaz Ezberlerimiz

Müfredat ezberlerinizi tamamlayın. Buruc suresinden aşağısı, Buruc'dan yukarısı olarak da Yasin, Tebareke, Nebe kesinlikle olmalıdır. İlaveten Fetih, Rahman ve Hucurat sûrelerini de mutlaka ezberleyin. Bunların meallerini de çalışın. Meal de soruluyor.
Ayrıca mesleki görevimizle alakalı gerekli ezber duaların tamamını ezberleyin. Hutbe, cenaze, telkin, nikah, sünnet, asker uğurlama, hacı uğurlama, açılış merasimi, önemli günlerde uygun dualar vs. Örneğin bir nikah merasiminde dua yapacaksınız yapacağınız dua Türkçe metin bir dua olsa bile duanın başlangıcında ve sonunda hamd ve salavat ile bitirin. Alışkanlığınızı bu şekilde yapınız.

İlmihal soruları

İlmihal konularından hepsinden mesulsünüz. Soru şekilleri değişik şekilde gelebilir. Bazen bir terim sorarlar, bazen bir şeyin hükmünü sorarlar, bazen de örneğin "sehiv secdesi nasıl yapılır? bunu bize bir anlat” diye sorarlar.
İmam ve müezzin adaylarına imametle ilgili meseleler daha ziyade sorulur, Namazın vacipleri, sehiv secdesi, namazı bozan ve bozmayan haller, Cuma namazı, hutbesi vs.
Tabi sadece ilmihalden sormayacaklardır.. Akaid, siyer, tecvid, hadis sorularına da muhatap olacaksınız

Cevaplarınız kısa ve net olmalı

Soru cümleleri tam sorulmamışken kesinlikle birden cevap vermeyin. Düşünerek kâfi gelecek şekilde cevap verin, cevabınızı gereğinden fazla uzatmayın. Bilmiyorsanız "hatırlayamıyorum" veya "bilmiyorum" şeklinde cevap verin. Her soruyu bilmeniz gerekmemektedir.

Gündem ve Genel kültür

Gündemi takip edin ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında bilgi sahibi olun. Başkanı, başkan yardımcılarını, kuruluş tarihi, görevleri, Müftülükler, diyanet yayınları, Diyanet tv programları vb. şeyler hakkında bilgi edinip sınava gidiniz.

Mushaf ve okuyucu seçimi

Malumunuz olduğu üzere bir çok farklı hat ve ebat da mushaf-ı şerifler mevcuttur.
Sınava yakın genellikle Diyanetin bastırdığı orta boy mushaflardan yüzünden okuyun. Gözünüz de aşinalık olsun. Fatih Çollak, Davud Kaya, İsmail Biçer, İshak Danış, Tayyar Altıkulaç Hoca Efendilerinin tilavetlerini okuma tarzı olarak tercih etmenizde fayda var.
Sınavda genellikle hafız olup olmadığınız size sorulacaktır. Cevabınızı verdikten sonra ilk önce çoğunlukla yüzünden Kur’an okuyarak başlayacaksınız. Kur’an’ın orta yerlerinden bir sayfa açmanız istenip bir tilavette bulunmanız (yarım sayfayı geçmez) istenecektir.

Okuma Biçiminiz ve Makam

Tahkîk (en ağır okuyuş şekli), Tedvîr (orta hız), hadr (süratli) okuyuş biçimleri hakkında malumat edinin. Tedvîr ile kıraat yapmanızı tavsiye ederiz. Her ne hızda okursanız da tecvid kurallarına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Ülkemizde Âsım kıratının okunuşunun tercih edildiğini unutmayın. (Hangi kıraat biçimini okuduğumuz şeklinde de soru olarak karşınıza çıkabilir)
Herkesin sesi aynı değildir, herkes aynı makamı yapamaz bu bilinen bir gerçektir. Yapabildiğiniz makamları tercih ediniz. Bazı adayların lehçesi Arap makamına yatkın olabiliyor. Bunu çok güzel icra ediyorsanız bunu sınavda icra edebilirsiniz. Yapabilirsiniz, ama acemi iseniz yapmamanız daha uygun olur. Şunu da hatırlatmak isteriz ki; genelde komisyondakilerin ekserisi İstanbul ağzı dediğimiz okuyuş tarzından memnun kalırlar..

Ezan ve ilahi

Müezzin-kayyım olarak sınava başvuru yapmışsanız ezan makamlarını önceden çalışın. En çok yaygın kullanılan saba, uşşak, rast, segah, hicaz makamlarını dinleyin ve çalışın.
Fatih Koca’nın seslendirdiği 5 makamda (Saba-Uşşak-Rast-Segah-Hicaz) kalıp ezanları dinlemenizi öneririm.


Dikkat! Diyelim ki sizden uşşak makamında bir ezan okumanızı istediler. Bilmiyorum deyip kesinlikle susmayınız.. Misal olarak; “Hocam, ben rast makamını daha iyi okuyabiliyorum” diyerek komisyonu ikna ve memnun ediniz. Sizi kesinlikle dinleyeceklerdir.. Çünkü her makamı bilmenizi sizden isteyemeyeceklerdir..
Komisyon bazen sizden bir ilahi okumanızı da isteyebilir. Buna da hazırlıklı olunuz.

Dua ile Allah’tan yardım isteyin

Sınava ne kadar çalışırsanız çalışın nasibinizden öteye gidemezsiniz. Kolaylık Allah’ın kolay kıldığı şeydedir bunu unutmayınız. Kur’an’daki dua ayetleri veya Peygamber Efendimizin dilinden dökülen başarı ve yardımla alakalı duaları gönülden okuyarak Allah’tan yardım isteyiniz. Allah’a sığınarak ve ona tevekkül ederek sınava giriniz.

Olumsuz durumlarda sabırlı olun

Velev ki mülakatta olumsuz şeyler yaşasanız bile sabırlı ve sakin olun, sesinizi yükseltmeyin, çıkarken kapıyı çarpmayın, ümitli olun. Sınavı kaybetmiş olsanız bile Allah’ın takdirine razı olun. Bir şeyi nasip edecek veya etmeyecek olan sadece Allah’tır. Daima hakkınızda hayırlı olanı isteyin. Kararlıysanız azminizi yitirmeden bir daha ki sınava daha dolu dolu şekilde çalışınız.

DHBT sınavına girecek bütün kardeşlerime Allah’tan kolaylıklar dilerim. Gayret kullardan muvaffakiyet ise Allah’tandır. Rabbimiz cümlemizi dünya ve ahiret sınavlarımızda bizleri muvaffak eylesin..
Ferhat Erdoğan
mehmet akif2 beğendi.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Duyulmayan Çığlık...Va Mutasımah Muhtelif Konular Kara Kartal 2 60 25 Mart 2024 14:21
Rabia Sessizliği Gündem/ Manşetler Mihrinaz 0 68 08 Mart 2024 10:32
ABD Sahtekarlığın Kitabını Yazdı İslami Haberler Esma_Nur 2 100 06 Mart 2024 23:24
Ömer Seyfettin 140 Yaşında Kitaplar/Kütüphane Mihrinaz 2 65 06 Mart 2024 17:43
İnsan Hayatta İken Çocuklarından Birine Malını... İlmihal Bölümü Mihrinaz 0 70 06 Mart 2024 15:30

Alt 13 Eylül 2018, 00:37   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11778
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Fatih Koca’nın seslendirdiği 5 makamda (Saba-Uşşak-Rast-Segah-Hicaz) kalıp ezanları



İlgili linki: [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Mülakat soruları DİB Filistin İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı 3 20 Ocak 2022 10:20
DHBT sözlü Mülakat için ip uçları AlimOğlu DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler 0 14 Mayıs 2016 23:22
FBI mülakat sorusu antivirüs Komik Paylaşımlar 9 10Haziran 2014 15:06
Yurt Dışı Sözleşmeli Din Görevlisi Mesleki Ehliyet Mülakat Tarihleri mehmet akif2 Diyanetten Duyurular/Haberler 0 01 Nisan 2014 17:37
2013 Yılı İl Müftü Yardımcılığı (Bayan) Mülakat Başvurusu RemLe Din Görevlileri 0 19 Nisan 2013 19:35

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.