Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Et Yemekleri (https://www.forum.medineweb.net/702-et-yemekleri)
-   -   Erzurum Sıkma (İmir)Bulgur Dolması Medineweb (https://www.forum.medineweb.net/et-yemekleri/33944-erzurum-sikma-imirbulgur-dolmasi-medineweb.html)

nurşen35 29 Temmuz 2017 23:18

Erzurum Sıkma (İmir)Bulgur Dolması Medineweb
 
Toplam 2 Eklenti bulunuyor.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Erzurum yöresel gliko Bulgur (imir dolması) tarifi


Erzurum mutfağında gliko, Gümüşhane yöresinde cıbız dolma başka yörelerde yalancı köfte, bulgur köftesi, sıkma olarak adlandırılıyor. Bu yemeğin Erzurum yöresinde bir adı da 'İmir dolması'dır. Tadı çok güzel herkes bayılarak yiyor size de şiddetle tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun.



Malzemeler:


2 su bardağı kalın bulgur
4,5 su bardağı su
2 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
4 çay kaşığı tuz

Üzeri için:



3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı artırabilir ya da azaltabilirsiniz)
2 diş sarımsak
Yoğurt

Sosu İçin:


1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]




Yapılışı:


Öncelikle bulguru yıkıyoruz. Ardından yıkadığımız bulguru tencereye alarak 4,5 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
Pilav gibi pişip göz göz olunca pişip pişmediğine bakıyoruz ve eğer sertlik varsa tekrar sıcak su ekliyoruz. Bulgur piştikten sonra sıcakken üzerine unu eleyip iyice karıştırıyoruz ardından soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra 1-2 dakika yoğurup istediğimiz şekli veriyoruz. Eğer şekil verilecek kıvamda değilse biraz daha un ilave edebiliriz.
Şekil vermeden önce aldığımız parçayı avucumuzda sıkıca bastırıp, bulgurların iyice sıkılaşmasını sağladıktan sonra şekil veriyoruz.
Diğer yanda da tereyağını ayrı bir kapta dağlanana kadar kaynatıyoruz. Sos için olan malzemeleri ocak üzerinde karıştırarak hazırlıyoruz.
Sarımsaklı yoğurdu da hazırlayıp ardından bulgurumuza şekil verdikten sonra geniş bir tencereye su ve yine 4 çay kaşığı tuz ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.
Hazırladığımız bulgur köftelerini tek tek kaynayan suya bırakıyoruz. Köfteler haşlandıkça su yüzüne çıkacaklardır. Su yüzüne hepsi çıktıktan sonra 6-7 dakika daha öylece kaynatmaya devam ediyoruz.
Son olarak haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla kısım kısım çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine öncelikle sarımsaklı yoğurdu sonra dağlanmış sıcak tereyağını gezdiriyoruz. Ardından da sosunu ekleyerek servis ediyoruz.

su damlası 29 Temmuz 2017 23:33

Görünüm güzel..Misafirlere kolay degişik bir menü denemek lazım..
Ellerine sağlık canom..

nurşen35 30 Temmuz 2017 00:09

Alıntı:

su damlası Üyemizden Alıntı (Mesaj 412136)
Görünüm güzel..Misafirlere kolay degişik bir menü denemek lazım..
Ellerine sağlık canom..


Su damlası , çocukluğumuzun yemeğidir, çok lezzetli bir dolmadır..
Tavsiye ederim, kıymalı olanı da var ama kıymasız olanı daha çok severim..
Bulgur sıcakken sıkılacağından dolayı elinizin yanmasını önlemek için bir kab suyu yanınızda bulundurun. Elinizi bu suyla ıslatınca avucunuzun yanma olayı olmayacaktır../cic/ek/

Allahın kulu_ 30 Temmuz 2017 00:18

Eline sağlık cnm ...bulgur kısırlık değil galiba, yanlış mı anladım?

nurşen35 30 Temmuz 2017 00:34

Alıntı:

Allahın kulu_ Üyemizden Alıntı (Mesaj 412146)
Eline sağlık cnm ...bulgur kısırlık değil galiba, yanlış mı anladım?


ArO*
Allahın kulu kalın bulgur olacak (pilavlık) . İnce bulgurla bu lezzeti vermez..c*

mehmet akif2 31 Temmuz 2017 17:15

annem biz küçükken misafir için çokca bulgur köftesi yuvarlardı

en son bize aynı böyle sıkarak köfteyi yapar haşlayıp sarımsaklı yoğurtlu soğuk soğuk yerdik çok güzel olurdu

mehmet akif2 31 Temmuz 2017 17:18

yozgat sorgunda tavuk köftesi yaparlar ya yuvarlar yemeğini yaparlar veya yuvarlak parçayı yassılar tekerlek haline getirip çok az yağda kızartırlar

tavuk köftesini orta bulgurdan yaparlar yani ne pilavlık bulgur ne düğürcük

nurşen35 31 Temmuz 2017 19:26

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 412209)
yozgat sorgunda tavuk köftesi yaparlar ya yuvarlar yemeğini yaparlar veya yuvarlak parçayı yassılar tekerlek haline getirip çok az yağda kızartırlar

tavuk köftesini orta bulgurdan yaparlar yani ne pilavlık bulgur ne düğürcük

Yozgat usulü tavuk köftesine sos hazırlıyor musun Göknur Editörüm

mehmet akif2 01 Ağustos 2017 00:11

Yok Nurşen hazırlanmıyor

nurşen35 01 Ağustos 2017 00:27

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 412216)
Yok Nurşen hazırlanmıyor

Soslu da denemeni tavsiye ederim...cicekver


SAAT: 05:21

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321