Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Evlilik-Nikah Konuları (https://www.forum.medineweb.net/194-evlilik-nikah-konulari)
-   -   Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem (https://www.forum.medineweb.net/evlilik-nikah-konulari/22356-zaman-yonetimi-icin-15-etkili-yontem.html)

Esma_Nur 03 Temmuz 2012 17:12

Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
Zaman yönetimi için etkili yöntemler
Sizlerden gelen elektronik postalar, işyerime gelen danışanlar, arada sırada fırsat bulabildiğim arkadaş sohbetlerinin ana gündem maddesi olmaya başladı, zamanın su gibi akıp gitmesi... ve işleri yetiştirememe kaygısı. İster çalışan kişiler olsun ister ev hanımları fark etmez. Herkeste bir iş bitirememe, zamanı işe yetirememe sorunu aldı başını yürüdü.

Bugün sizler için zaman yönetimi noktasında işe yarayabilecek öneriler yapayım istedim.

1. Öncelikle elinize bir kagıt kalem alın ve düşünmeye başlayın. Önce hafta boyunca, daha sonra gün boyunca zamanınızı en fazla nerde harcıyorsunuz, anlamaya çalışın. Koca bir hafta ne yaptım? Günleri tek tek düşünerek, hangi gün ne yaptım? Bunları yaparken, asıl yapmak istediklerim bunlar mıydı? Geçtiğimiz hafta boyunca yapmak istediğim önemli hangi işlerimi bir türlü yapamadım?... gibi sorularla liste hazırlayın. Kağıdın bir yüzü yapmak istediklerim ama yapamadıklarım, ikinci yüzü yaptıklarım ve yaparken gereksiz yere zaman harcadıklarım şeklinde olsun. Gözünüzle zamanın nelere gittiğini fark edince, zamanı yönetmeye olan hevesiniz artacaktır.

2. Çalışan da olsanız ev hanımı da farketmez. Her gün için yapılacaklar listesi hazırlayın. Ama listeniz makul bir liste olsun. Yapabileceğinizden fazlasını yazıp listenin gerisinde kalmaktansa, aşırı ideal olmayan ama makul bir listeyle başlayın yeni güne. Ve her akşam listenizin ne kadarını yerine getirdiğinizi kontrol edin. Yapamadıklarınız hakkında düşünün. Neden yapamadım? Benimle ilgili nedenler mi? Devreye giren hesap edemediğim ayrıntılar mı? Eğer devreye giren ve hesap edemediğiniz ayrıntılar her akşam dikkatinizi çekiyorsa, demek ki planınız olmayan işlere de çok zaman ayırıyorsunuz demektir. Ani gelen teklifler, başka insanların ricaları vs gibi. Bu durumda birilerini "hayır" demeye başlamanız gerekir. Diyelim ki ev temizliği için harekete geçtiniz, arkadaş aradı kahveye gel dedi. "Bugün olmaz, işe başladım, yarın gelirim." dersiniz ve yarınki listenize arkadaşla kahve içmeyi de ekleyerek gününüzü planlarsınız.

3. Her günün sonunda ertesi gün için yeni bir planlama yapın. Bu gün yapamadığınız işinizi de ekleyerek, yeni bir liste oluşturun.

4. En tipik hata, önemli sandığınız işlerinizin aslında yeterince acil olmadığı gerçeği! Bu ikisini birbirinden iyi ayırmanızda fayda var. Diyelim ki buzdolabını temizlemeniz gerekli, çok pis. Onunla zaman kaybediyorsunuz, ama aynı zamanda markete gitmeniz gerekli çünkü evde ağza atılacak birşey yok! Buzdolabının başına bir geçer hanım milleti... en az 3 saat sürer temizlik! Derken çocuğun uyku saatiyle çakışır, derken akşam olur, alışveriş yapılamaz! Oysa daha önemli olan değil, acil olan devreye sokulmalı. Zaman yönetiminin en önemli tüyosu bu kısmı bence. Slogan neydi? Önemli olan değil, acil olan önce yapılacak!

5. O gün için listeniz uzunsa, motivasyon şeklinize göre ve aciliyet sırasına göre başlayabilirsiniz. Bazen az vakit olan önemsiz görünen işler vardır. Onları da araya sıkıştırıp devre dışı bırakmak iyi bir yöntemdir.

6. Kişisel açıkları ispiyonlar gibi olmayayım ama; sevgili hanımlar! Tv karşısında çok zaman harcıyorsunuz. Fatmagül'dü, Ferihay'dı, kim kiminle evlendi derken akşam oluyor. Bu konuda kararlı olmalısınız. Hergün için en çok sevdiğiniz bir program seçip onu düzenli izleyebilirsiniz belki ama hepsini düzenli izlemeye kalkışırsanız yandınız! Kararlı olmalısınız. En azından tv izlerken ütünüzü yapabilir, yemeğinizin alt yapısını oluşturabilirsiniz. Hem istediğiniz programı izlemiş olursunuz hem de evdeki işlerin bitmesini sağlarsınız.

7. Çalışan kesimin tv si yok ama facebook'u, gelen mailleri var. Sizler de önemli işlerinizi yapmadan önce maillerinizle fazla zaman geçirmemeye özen gösterin. İşinizin bir parçası olarak maillerinize bakmak zorundaysanız bile, zaman öldürmenize neden olacak türden gereksiz postaları biliyorsunuz nasılsa. Hiç olmazsa onları baktığınız zamanı ortadan kaldırmaya gayret edin.

8. Özellikle ev hanımları, lütfen erken yatın ve erken kalkın. Geceleri uzun saatler tv izleyerek, internet başında oturarak sabahlıyorsunuz. Ardından öğlenci olan çocuğunuzu neredeyse okula zar zor yetiştiriyorsunuz. Sabah namazı kılıp yatan, öğlenin onbir/onikisinde uyanan bir kadının ev işi tabii ki bitmez! Annelerinizi örnek alın. Erken uyanır, daha kahvaltı hazırlarken bir yandan yemeklerini pişirir, çocukları okula gönderince evlerinin işini yapar, gezmeye gider, misafir ağırlar ve zaman yetmiyor diye sızlanmazlardı. Üstelik şimdiki gibi herşey elektronik de değildi. Geceyi gece, gündüzü gündüz olarak değerlendiriyorlardı o kadar.

9. Gün içinde yapacağınız birbiriyle ilişkili işleri birlikte yapmaya çalışın. Böylece zamandan kazanmış olursunuz.

10. Zamanınıza değer verin ki başkaları da sizin zamanınıza değer versin. Çalışanlar için de, ev hanımları içinde geçerlidir bu prensip. Evinize veya iş yerinize belirli kişiler sürekli gidip geliyorlarsa ve siz bir şey söyleyemiyor ama kendi işinizi aksatmalardan dolayı rahatsızlık yaşıyorsanız, durumu tatlı bir dille karşıya iletmelisiniz. Örneğin ben randevu sistemiyle çalıştığım için ziyaret etmeye gelenler bile telefonla randevu alarak gelirler. Çünkü öyle yapmalarını söylüyorum. "Ben randevu sistemiyle çalıştığım için sürekli iş yerimdeyim ancak danışanlarımla seansta oluyorum. Gelmek istediğinizde ararsanız boş vaktimi söylerim, aksi halde gelirseniz ve sizi göremezsem üzülürüm." diyorum. Böylece arkadaşlık veya ilişkide bile mesleki ve zamansal olarak sınırları belirliyorum.

Ev hanımları da aynı şeyi yapabilir. Veya çalışan bayanlar... evde olduğunuzda komşular sürekli geldiğinde "canımm hoşgeldin... acil işlerim var yetiştirmeye çalışıyorum, koşturuyorum, müsait değilim de, işlerimi halledince kahve yapayım çağırayım seni olur mu?" demeye çalışın.

11. Bazı günler insanın tüm keyfi ve enerjisi yerindedir. O gibi anlarda en sevmediğiniz ve zorunuza giden işlerinizi bitirmeye çalışın.

12. Herhangi bir işe başlarken, gereğinden fazla zamanınızı almaması için belirli bir zaman belirleyin. Örneğin şu işi bitireceğim, iki saat içinde, gibi. Ve o iki saatte bitirin. Bunu ben çok yapıyorum. Özellikle evde akşamları yazı yazmam gerektiğinde. Tv listesine şöyyle bir göz atıyorum. İzlemek isteyeceğim bir program işaretliyorum. Bakıyorum ki bir saat sonra başlayacak. "Hemen bitir yazını Mehtap, bir saatin var." diyorum. Ve o istediğim programı, biten yazının mükafatı olarak izliyorum.

Bu yazıyı yazarken bile aynı şeyi yaptım. Birazdan yeğenim gelecek, Ecrin (4 yaşında) onunla oynayacağım. Hemen bitirmeliyim ki geldiğinde rahat rahat eğlenelim birlikte.

13. Rutin işleriniz için ne kadar zaman ayırdığınıza bakın. Daha aktif ve seri yapmak için kısaltılmış zaman limitleri koyun kendinize. Böylece daha seri çalışırsınız.

14. Her gün akşam mümkün olduğunca gününüzü gözden geçirin. "Ne yapmak istiyordum, ne kadarını yaptım?" diye sorun kendinize. Programınızın gerisinde kaldığınız yerleri ve geri kalma nedenlerinizi tespit edin. Ertesi gün için yapacağınız yeni listenizde bu günkü hataları yapmamaya çalışın.

15. Telefon görüşmelerinin fazla zaman aldığını biliyorum. Mümkün olduğunca konuşma sürelerinizi kısaltın. Böyle giderse yakında beyninizde tümör çıkacak zaten! Konuşmaları kısaltamıyorsanız, iş yaparken telefonunuzu sessize alıp kendinizden uzaklaştırın. Bir işi bitirdikten sonra diğer işinize geçmeden önce kim aramış diye bakın. Acil olanlarına geri dönün. Uzun konuşup sizi oyalayacak olan görüşmeleri iş bitimine erteleyin.
...

Aslında yazılacak öyle çok şey var ki... İlk aklıma gelenleri yazdım. Okuyucularımız kendi yöntemlerini yorum bölümünde paylaşarak diğer okurlara örnek olabilirler. Güzel bir etkileşim olur. Bu kadar bilgiye rağmen yine de zaman planlaması yapamayanlara bireysel anlamda yardım yapıyoruz merak etmeyin. Çünkü sonuçta zaman planlaması, yazılan genel bilgilerin dışında, kişiye özel nitelikler taşıyor. Karşılıklı konuşup birlikte hareket etmek daha etkili olacaktır.

Unutulmaması gereken en önemli konu; bir işte kendinizi disipline etmek istiyorsanız, o konuda kendinizi zorlayarak canınızı yakmanız gerekli. Yani kendimizi zorlamadan, keyfimizi bozmadan zaman yönetimi olmaz.

Kendimden biliyorum! İşimden dolayı benim mecburen zaman yönetimiyle hareket etmem gerekiyor. Hayatımın hiç bir döneminde yetiştiremediğim işlerden dolayı hayıflanmadım. Çünkü her işimi yetiştirdim.

Hep söylüyorum bir kez daha söylemek istiyorum; erken kalkmak inanılmaz etkili. Günün büyük kısmını yatakta geçirdikten sonra, geri kalan kısacık zamana her işi sığdırmak mümkün değil. Gündüz çok geç saatlere kadar uyuyanları hiç anlamıyorum ben... Ömür zaten kısa... Allah'ın bize verdiği güneşli güzel günleri, yatakta tüketmenin anlamı ne?


Psikolog Mehtap Kayaoğlu

Esma_Nur 09 Ocak 2013 16:49

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
Birde böyle düşünelim.


Her sabah hesabınıza 86.400 TL yatıran bir banka düşünün. Gün boyu istediğiniz kadar parayı harcamakta veya harcamamakta serbestsiniz. Parayı istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Oyunun sadece tek bir koşulu var: harcamayı başaramadığınız meblağ ertesi güne devretmez, akşam hesabınızdan geri çekilir ve bu paranın hiçbir bölümünü ne sebeble olursa olsun saklayamazsınız. Bir önceki günün tutarının tamamını harcamış veya hiçbir bölümünü harcamamış da olsanız ertesi sabah hesabınızda yine 86.400 TL bulacaksınız. Nasıl keyifli değil mi?
Farkında olsanız da olmasanız da aslında hepimizin böyle bir bankası var. Adı ''ZAMAN" Her sabah 86.400 SANiYE hesabınıza yatıyor ve o gün daha fazlasını asla harcayamıyorsunuz. Kullanamadığınız kısım ise akıp gidiyor ve hesabınızdan siliniyor, hiç devretmiyor. Her gün size yeni bir hesap açılıyor,her akşam günün bakiyesi siliniyor. Eğer günlük hesabınızı kullanmadıysanız, bu zarar sizindir, geriye dönüş yok, yarından avans çekmek yok..
Bugünü, bugünkü hesaptan yaşamalısınız.. Zaman hiç kimseyi beklemez.. Dün artık mazi oldu..Yarın ise muamma.. Bugün ise avuçlarımızın içinde bize sunulmuş bir armağandır....

Pişman olmamak adına gelin bu yatırımı iyi değerlendirelim...

Ene Garip 09 Ocak 2013 20:34

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
alkış000 çok yerinde bir tespit

EyMeN&TaLhA 09 Ocak 2013 22:15

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
gerçekten çok beğendim bu tespitleriniizi.özellikle tv konusunda.bizim evimizde tv yok.eşimle evlenmeden önce bu şartı konuşmuştuk ve eşim bana bu konuda zorluk çıkarmadı.bizim evimizde tv yok ama inanın bana zaman sıkıntımız var.düşünüyorumda tv.si olanlar nasıl bi planla üstesinden geliyor günlük koşuşturmaların.size söyleyebileceğim en önemli faydası çocuğumuzun kelime hazinesin gelişmesi...eşimle iletişim sorunu yaşamıyo olmamız.belkide benim farkına varmadığım şeylerde var ama bunlar benim için en önemli olanları.bu güzel yazı için tekrar teşekkür ediyorum çok istifade ettim.dua ile....

mehmet akif2 10 Ocak 2013 09:31

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
Alıntı:

fatmaeymentalha Üyemizden Alıntı (Mesaj 217207)
gerçekten çok beğendim bu tespitleriniizi.özellikle tv konusunda.bizim evimizde tv yok.eşimle evlenmeden önce bu şartı konuşmuştuk ve eşim bana bu konuda zorluk çıkarmadı.bizim evimizde tv yok ama inanın bana zaman sıkıntımız var.düşünüyorumda tv.si olanlar nasıl bi planla üstesinden geliyor günlük koşuşturmaların.size söyleyebileceğim en önemli faydası çocuğumuzun kelime hazinesin gelişmesi...eşimle iletişim sorunu yaşamıyo olmamız.belkide benim farkına varmadığım şeylerde var ama bunlar benim için en önemli olanları.bu güzel yazı için tekrar teşekkür ediyorum çok istifade ettim.dua ile....

evet000msl*

mehmet akif2 10 Ocak 2013 09:35

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
4. En tipik hata, önemli sandığınız işlerinizin aslında yeterince acil olmadığı gerçeği! Bu ikisini birbirinden iyi ayırmanızda fayda var. Diyelim ki buzdolabını temizlemeniz gerekli, çok pis. Onunla zaman kaybediyorsunuz, ama aynı zamanda markete gitmeniz gerekli çünkü evde ağza atılacak birşey yok! Buzdolabının başına bir geçer hanım milleti... en az 3 saat sürer temizlik! Derken çocuğun uyku saatiyle çakışır, derken akşam olur, alışveriş yapılamaz! Oysa daha önemli olan değil, acil olan devreye sokulmalı. Zaman yönetiminin en önemli tüyosu bu kısmı bence. Slogan neydi? Önemli olan değil, acil olan önce yapılacak!

EyMeN&TaLhA 10 Ocak 2013 15:12

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
aslında biz buna kendin için önceliği belirle ve onu yap ta diyebiliriz.örneğin verdiğiniz örnekten yola çıkıcak olursak:buzdolabı pis=görüntü kirlikliği sonuç.ama alışveriş=yemek=çocuklar=eşin eve aç gelmesi=sonuç.yani parantez açıcak olursak sonuçları açısından en önemli olanı önceliğimiz yapmalıyız.evde ben çocuklarımın(eymen,talha=))karnını doyurmadan asla ev işlerine başlamıyorum.benim önceliğim de onlar=))

EyMeN&TaLhA 10 Ocak 2013 15:13

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
123456789

emirsena 10 Ocak 2013 20:45

Cevap: Zaman yönetimi için 15 etkili yöntem
 
SLM ALYKM ben yeni uyeyim ArO*


SAAT: 22:01

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306