www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'N-I KERM.::. > Kurn- Kerm > Fizilalil Kur'n

Konu Kimlii: Konu Sahibi MERVE DEMR,Al Tarihi:  21 Eyll 2008 (22:54), Konuya Son Cevap : 21 Eyll 2008 (23:47). Konuya 22 Mesaj yazld

Yeni Konu a  Cevapla
 
LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 21 Eyll 2008, 22:54   Mesaj No:1
Medineweb Emekdar
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMR isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 5587
yelik T.: 05 Aralk 2008
Arkadalar:14
Cinsiyet:
Memleket:stanbul
Ya:36
Mesaj : 2.537
Konular: 2038
Beenildi:116
Beendi:0
Takdirleri:271
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

1- Sana sava ganimetlerinin blm hakknda soru sorarlar. De ki; ganimetler hakknda hkm verme yetkisi Allah'a ve Peygamber'e aittir. Buna gre eer mmin iseniz, Allah'dan korkunuz, ilikilerinizi dzeltiniz, Allah'a ve Peygamber'e itaat ediniz.


2- Mminler ancak yle kimselerdir ki, Allah anldnda kalpleri rperir, yanlarnda Allah'n ayetleri okunduu zaman bu ayetler imanlarn arttrr, pekitirir ve sadece Rabblerine dayanrlar.


3- Onlar namaz klarlar ve kendilerine baladmz rzklardan bakalarna da verirler.


4- te gerek m'minler bunlardr. Onlar Rabbleri katnda yksek dereceler, balanma ve gz kamatrc rzk beklemektedir.

Surenin toplu tantmn yaparken, bu ayetlerin indirili sebeplerine ilikin olarak yeralan rivayetlerden bazlarm hatrlatmtk. Genelde btn surenin zelde de ganimetlere ilikin ayetlerin indii ortam daha iyi canlandrmak iin daha nce anlattklarmza ek olarak birka rivayet daha aktaryoruz. Medine'de bir mslman devletin kuruluundan sonra ilk defa bylesine byk bir olayla karlaan mslman toplumun pratik izgilerini yeniden canlandrmak iin bu rivayetleri anlatmak gereklidir.
bn-i Kesir tefsirinde yle diyor: "Ebu Davut, Nesa, bn-i Cerir, bn-i Mrdeveyh -szler ona aitti- bn-i Habban ve Hakim, deiik yollardan Davud b. Ebu Hind'den, o da krime'den, o da Abdullah bn-i Abbas'dan yle rivayet ettiler: Bedir gn Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- `yle yle yapana u, u mkafat vardr' buyurdu. Bunun zerine genler hemen ileriye atldlar, yallarsa sancaklarn altnda kaldlar. Ganimetler topland zaman, genler gelip kendilerine ait olan istediler. Buna karlk yallar, `Kendinizi bize tercih etmeyin. Biz sizin iin bir snaktk. ayet bozguna urasaydnz bize snacaktnz' dediler ve aralarnda ekime ba gsterdi. Bunun zerine yce Allah u ayeti indirdi: "Sana sava ganimetlerinin blm hakknda soru sorarlar. De ki; Ganimetler hakknda hkm verme yetkisi Allah'a ve Peygamber'e aittir. Buna gre eer m'min iseniz, Allah'dan korkunuz, ilikilerinizi dzeltiniz, Allah'a ve Peygamber'e itaat ediniz."
Sevr Kelbi'den, o da Ebu Salih'den, o da Abdullah bn-i Abbas'dan yle rivayet eder:Bedir gn Peygamberimiz, `Kim birini ldrrse ona yle yle mkafat vardr. Kim bir esir getirirse onun iin u, u mkafat vardr' buyurdu. Ebu Yesir iki esir getirdi ve `Ya Resulullah (Allah'n -salt ve selm zerine olsun-) bunlar sen bize va'dettin' dedi. Bunun zerine Sa'd b. Ubade kalkt ve `Ya Resulullah, ayet bunlara verirsen arkadalarna bir ey kalmaz. Bizi bunlardan alkoyan, sevab kmsememiz ya da dmandan korkmamz deildir. Biz burada, dmann arkadan saldrmasndan korktuumuz iin seni korumak zere durduk' dedi. Sonra da birbirleriyle tarttlar. Bunun zerine: "Sana sava ganimetlerinin blm hakknda soru sorarlar; De ki; "Ganimetler hakknda hkm verme yetkisi Allah'a ve Peygamber'e aittir." diyor ki, bir de u ayet indi:
"Eer Allah'a ve doru ile erinin birbirinden ayrld gn, yani iki ordunun Bedir'de karlat gn, kulumuz Muhammed'e indirdiimiz bete biri Allah'a, Peygamber'e, peygamberin yaknlarna, yetimlere, yoksullara ve yaryolda kalanlara aittir.
mam Ahmed yle der: "Bize Ebu Muaviye anlatt, bize Ebu shak e eyban Muhammed b. Abdullah es-Sakafi'den anlatt, o da Sa'd b. Ebu Vakkas'a dayanarak anlatt: "Bedir gn kardeim Umeyr ldrld. Ben de Said b. As' ldrdm ve zlkesife adn verdii klcn aldm. Klc alp Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- yanna getirdim. Bana, `Git, onu aldn yere brak' dedi. Dndm ama, kardeimin ldrlmesi ve ganimetimin elinden alnmasndan dolay Allah'dan baka kimsenin bilmedii duygular iindeydim. ok gememiti ki Enfal suresi indi. Ardndan Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- bana, `Git ganimetini al' dedi."
Yine mam Ahmed yle der: "Bize Esved b. Amir anlatt, bize Ebubekir haber verdi, o da Asm b. Ebu Necud'dan aktard, ona Mus'ab b. Sa'd, Sa'd b. Malik'ten yle anlatt: Dedim ki; Ya Resulullah, bugn yce Allah mriklerin bana gelen ar yenilgiden dolay yreimi souttu. u klc bana balamaz msn? Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- `Bu kl ne bana, ne de sana aittir. Brak onu' buyurdu. Braktm sonra da dnp, bu kl belki de benim snandn gibi snanmayan birine verilecektir dedim. Birden peimden biri beni ard. Acaba yce Allah benim hakkmda bir ey mi indirdi, diye dndm. Peygamberimiz, sen benden klc istediin zaman bana ait deildi, imdi bana bahedildi, senindir dedi. Sa'd diyor ki, "O zaman yce Allah u ayeti indirdi: "Sana sava ganimetlerinin blm hakknda soru sorarlar. De ki; Ganimetler hakknda hkm verme yetkisi Allah'a ve Peygamber'e aittir. (Ebu Davud, Tirmizi ve Nesa deiik yollardan Ebu Bekir b. Ayya'dan rivayet ettiler. Tirmizi, "Hasan" sahih bir hadistir dedi.)
Bu rivayetler ganimetlere ilikin ayetlerin indii ortam gzmzn nnde canlandrmaktadr. nsan, Bedir savana katlan mslmanlarn ganimetler hakknda konutuklarn grnce dehete kaplyor. Oysa onlar, ya herkesten nce mslman olmu, her eylerini geride brakp inanlar uruna Allah'a hicret etmi, u dnya hayatnn hibir nimetine aldr etmemi Muhacirlerdir, ya da muhacirleri barndran, yurtlarn ve mallarn onlarla paylaan ve su dnya nimetlerinin hibirinde cimrilik gstermeyen Ensar'dr. Nitekim yce Allah onlar hakknda yle buyurmutur: "Kendilerine hicret edip gelenleri severler; onlara verilenler karsnda ilerinde bir ekememezlik hissetmezler. Kendileri zaruret iinde bulunsalar bile, onlar kendilerine tercih ederler..." (Har Suresi, 9) Ancak bu durumun yorumunun bir ksmn yine bu rivayetlerde buluyoruz. Ganimetler ayn zamanda sava alannda gzel bir imtihanla ilintilidirler. Gzel imtihana bir rnek oluturmaktadrlar. O gn iin insanlar mrikleri yenip gnllerini serinlettikleri ilk byk olayda, Resulullah'n ve yce Allah'n ahitliine ihtiyalar vard. Bu arzu ilerini doldurmu ve ganimetler konusunda konuanlarn unuttuu baka bir havaya sokmutu. Nitekim yce Allah onlara hatrlatm ve onlar kendisine ynelmitir. Aralarndaki ilikilerde hogrnn egemen olmas bilin asndan gnllerinin slah iin bir zorunluluktu. Nitekim bunun Ubade b. Samit'in de belirttii gibi, farkna varmlard. Ubade: "Bu ayet ganimetler konusunda gr ayrlna dtmzde biz, Bedir savana katlanlar hakknda indi. O zaman ok kt davranmtk. Bunun zerine yce Allah ganimetleri elimizden alp, peygamberine verdi" demitir.
Yce Allah onlar hem szl, hem de uygulamal olarak ilahi eitimden geiriyor. Ganimetler iini tmden ellerinden alp, bu ganimetlerin paylam konusundaki hkmn bildirene kadar peygamberine devrediyor. Artk i, zerinde tartabilecekleri onlara ait bir hak olmaktan km, onlara ynelik Allah'n bir ltfu olmutur. Ve Allah'n peygamberi, ganimetleri rabbinin gsterdii ekilde aralarnda bltrecektir. Pratik ve eitim amal uygulamann yannda sk sk tekrarlanan uzun bir direktif yeralyor. Nitekim aadaki ayetler bu direktifle balyor. Bundan sonra da tekrarlanyor:
"Sana sava ganimetlerinin blm hakknda soru sorarlar. De ki; "Ganimetler hakknd hkm verme yetkisi Allah'a ve Peygamber'e aittir." Ganimetler konusunda aralarnda ekien bu gnllere ynelik ar, Allah'dan korkmaya ilikin bir aryd. Ve kukusuz kalplerin srlarn bilen kalplerin yaratcs, eksikliklerden uzaktr, ycedir. Yce Allah insann kalbini, dnya hayatnn nimetlerini dnmekten, istemekten, onlar hakknda ekimekten bsbtn soyutlamyor. Her ne kadar buradaki ekime, gzel imtihan belgeleme anlamyla kark da olsa durum deimeyecektir. Sadece bilinlerini, Allah korkusu ve takva duygusuyla harekete geirmeyi, dnya ve ahirette onun honutluunu istemeye , yneltmeyi diliyor. nk Allah'a balanmayan, onun fkesinden korkmayan, onun honutluunu aramayan bir kalp, dnya nimetlerinin arlndan kurtulamaz, serbeste hareket edemez.
Bu gnlleri takva -Allah korkusu- sayesinde gayet kolay ve rahat bir ekilde boyun edirip, uysal hale getirmek mmkndr. te Kur'an bu ba sayesinde bu gnlleri aralarn dzeltmeye ynlendiriyor.
... Buna gre, eer m'min iseniz Allah'dan korkunuz, ilikilerinizi dzeltiniz."
Yine bu badan tutup bu gnlleri Allah'a ve peygamberine itaat etmeye ynlendiriyor.
"Allah'a ve peygamberine itaat ediniz."
Alnt ile Cevapla

Konu Sahibi MERVE DEMR 'in am olduu son Konular Aada Listelenmitir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Babakan Recep Tayyip ERDOAN lke tv Canl... Videolar/Slaytlar Medine-web 1 3047 22 Austos 2013 23:41
ran Emperyalizmi Makale ve Ke Yazlar Medine-web 6 3784 26 Ocak 2013 21:53
gerekli gereksiz bir iir.. Makale ve Ke Yazlar MERVE DEMR 0 3407 06 Aralk 2012 09:48
olmam kaynbiradere mektup :) Komik Paylamlar Allahn kulu_ 10 8213 03 Kasm 2012 22:19
slamn kurtuluu bilinlenme ile mmkndr Makale ve Ke Yazlar Esadullah 11 7686 02 Ekim 2012 20:16

Alt 21 Eyll 2008, 22:55   Mesaj No:2
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

M'MNLERN VASIFLARI

Buradaki ilk itaat da, onun ganimetler hakknda belirledii hkmne itaat etmektir. Artk ganimetler mutlak anlamda savalardan birine ait olmaktan kmtr. ncelikle ganimetlerin mlkiyeti Allah ve peygamberine aittir. Bunlar zerindeki uygulama da Allah ve peygamberine aittir. Dolaysyla iman edenlerin gnl honutluu ve kalp huzuruyla ganimetler konusunda Allah'n belirledii hkmlere uymaktan, ilikilerini ve duygularn dzeltmekten, birbirine kar kalplerini kt dncelerden arndrmaktan baka seenekleri yoktur. Durum bundan ibarettir: "Eer m'min iseniz..." '
mann iyice belirginleecei, varln kantlayabilecei, kendi gereinin tercman olaca pratik ve realist bir tarzda somutlamas bir zorunluluktur. Nitekim Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- "man temenni ya da gsterile gereklemez. man, kalpte yer eden ve davranlarca dorulanan bir olgudur" (Deylemi, Firdevs msnedinde Enes'ten rivayet etmitir.) buyurmaktadr. Bu yzden peygamberin sznde belirginleen anlam iyice vurgulamak, imam tanmlayp aklamak, onu dille syleyen bir kelimeden ya da hareket ve realite dnyasnda pratik bir ifadesi bulunmayan kuru bir temenniden ibaret olmaktan karmak iin Kur'an- Kerim'de buna benzer deerlendirmeler ska yeralr. .
Ardndan bu dinin Rabbinin istedii "gerek" imann sfat yeralmaktadr. Ama "Eer m'min iseniz" sznn anlamn aklamaktr. te bu dinin Rabbi olan Allah'n onlardan istedii iman "M'minler ancak yle kimselerdir ki, Allah anldnda kalpleri rperir, yanlarnda Allah'n ayetleri okunduu zaman bu ayetler imanlarn arttrr, pekitirir ve sadece Rabblerine dayanrlar. Onlar namaz klarlar ve kendilerine baladmz rzklardan bakalarna da verirlr. te gerek m'minler bunlardr. Onlar Rabbleri katnda yksek dereceler, balanma ve gz kamatrc rzk beklemektedir.
Mandaki incelie iaret etmek iin Kur'an ifadesinin szl yaps da bir incelie sahiptir. Buradaki ifadede "innema = ancak" szyle bir snrlandrma vardr. fade bu denli kesin ve bu denli bir incelie sahipken, "Bundan maksat; kmil imandr" eklinden yorum yapmann tutarl bir yan yoktur. ayet yce Allah bunu sylemek isteseydi, kukusuz sylerdi. Bu, gayet ak ve anlam itibariyle gayet ince bir ifadedir. Dolaysyla sfatlar, davranlar ve duygular bu olanlar m'minlerdir. Bunun dnda bu sfatlara btnyle sahip olmayanlar m'min deildir. Ayetlerin sonunda yeralan "ite gerek m'minler bunlardr" vurgusu bu gerei dile getirmek iindir. nk "gerek" m'min olmayanlar hibir zaman m'min deildirler. Kur'an'n ifadeleri birbirlerini aklarlar. te yce Allah yle buyurmaktadr: "Haktan sonra sapklktan baka ne var ki?" nk "hak=gerek" olmayan ey, "sapklk"tr. "Gerek m'minler" sfatnn kart "tam imana sahip olmayan m'minler" deildir. Kur'an'n bu son derece ince ifadesinin; btn dnce ve ifadeler iin son derece kaypak olan bylesine yorumlara hedef olmas doru deildir.
Bu yzden ilk kuak mslman alimler bu ayetlerden, ruhunda ve davranlarnda bu sfatlar bulunmayan kiinin imannn bulunmadn, hibir zaman da m'min olmadn anlyorlard. bn-i Kesir'in tefsirinde u ifadeler yeralyor:
"Ali b. Talha, "M'minler ancak yle kimselerdir ki, Allah anldnda kalpleri rperir." ayetine ilikin olarak Abdullah bn-i Abbas'tan unlar nakleder! Mnafklar Allah'n farzlarn yerine getirdiklerinde, Allah' anmaktan dolay kalplerine bir ey girmez. Allah'n ayetlerinden bir eye inanmazlar, ona gvenmezler. nsanlarn gzne grnmedikleri zamanlarda namaz klmazlar, mallarnn zektn vermezler. Allah onlarn m'min olmadklarn haber verdi. Sonra yce Allah, m'minleri u ekilde tanmlad: "M'minler ancak yle kimselerdir ki, Allah anldnda kalpleri rperir." Onun farzlarn yerine getirirler. "Yanlarnda Allah'n ayetleri okunduu zaman bu onlarn imann arttrr." bn-i Abbas diyor ki: "Onaylamalarn pekitirir." `Rablerine gvenirler' O'ndan bakasndan bir beklenti iinde olmazlar."
Bu sfatlarn tabiatndan hareketle, bunlar olmakszn imann hibir zaman olmayacan, buradaki sorunun imann taml ya da eksiklii sorunu olmadn, aksine imann varl ya da yokluu sorunu olduunu greceiz.
"M'minler ancak yle kimselerdir ki, Allah anldnda kalpleri rperir." Bu, vicdani bir titreyitir. Emir ya da yasak konusunda Allah anld zaman m'min kalbi kaplayan bir titreyi... Allah'n ululuu brr m'min kalbini. ine Allah korkusu dolar... Allah'n ycelii ve heybeti somutlar iinde. te yandan eksikliini ve gnahlarn hatrlar. Hemen Allah'n emri dorultusunda hareket etmeye, O'na itaat etmeye koyulur. Ya da bu, mm Derda'nn -Allah ondan raz olsun- ifade ettii bir durumdur. Sevri, Abdullah b. Osman b. Haysem'den, o da ehr b. Haveb'den, mm Derda'nn -Allah ondan raz olsun- yle dediini rivayet eder: "Kalpteki titreyi kurumu hurma dalnn yan gibidir. Hurma dallarnn yanarken nasl titrediini grmedin mi?" Evet, grdm dedi, dinleyen. "Bunu grdn zaman Allah'a dua et. Dua bu titreyii giderir" dedi.
Bu durum kalpte yle bir hava meydana getirir ki, kalbin huzura kavumas ve durulmas iin duaya ihtiya duyulur. Herhangi bir eyin emir ya da yasak edilmesi srasnda Allah anldnda m'min kalpte bu durum ba gsterir. Bunun ardndan hemen Allah'n emir ve yasaklarn O'nun istedii ekilde yerine getirmeye koyulur. ini kaplayan rpertiden kurtulur. Allah iin arnr.
"Yanlarnda Allah'n ayetleri okunduu zaman bu ayetler imanlarn arttrr, pekitirir."
M'min kalp bu Kur'an'n ayetlerinde iman arttran, pekitiren kantlar bulur. Kendisini i huzura erdiren mesajlar edinir. Bu Kur'an hibir aracya bavurmakszn insan kalbiyle dorudan doruya iliki kurar. nsan kalbini Kur'an' alglamaktan, Kur'an' da insan kalbine ulamaktan alkoyan kfrden baka hibir ey, insan kalbi ile Kur'an arasna giremez. man araclyla bu perde kaldrld zaman kalp, bu Kur'an'n tadna varr ve ayetlerin yenilenen vurgularnda iman arttran mesajlar alr. Bu onu i huzura kavuturur. (Burada "iman artar, eksilir" problemi karmza kyor. Bu problem, ciddi ve pratik ideallerin uzak, akl sorumsuzluun yaygn olduu dnemlerde ortaya kan gruplarn ve kelam ilminin problemidir. Bu problemi ele alma gereini duymuyoruz.) Kur'an'n kalbe ynelik mesajlar onun imann arttrd gibi, m'min kalp imam arttran bu mesajlar kavrayabilir. Bu yzden, bu gerei vurgulayan aadaki ayetlerin benzeri mesajlar Kur'an'da ska yeralr:
"Kukusuz bunda m'minler iin ayetler vardr."
"Kukusuz bunda inanan bir toplum iin ayetler vardr." Peygamberimizin bir arkadann sz de bu gerei dile getirmektedir: "Biz Kur'an'dan nce imana arlrdk."
te bu iman sayesinde Kur'an'dan bu zel tad alyorlard. Teneffs ettikleri hava da bu hususta onlara yardmc oluyordu. Onlar fiilen ve pratik olarak Kur'an' yayorlard. Soyut bir tad alma ve srf zihni kavrama, szkonusu deildi. Ayetin indirili sebebine ilikin yeralan rivayetler arasnda Sa'd b. Malik'in szleri enteresandr. Sa'd ganimetlerin mlkiyetini Peygamberimize veren, onlar zerinde Peygamberimize diledii gibi tasarruf yetkisini tanyan ayetin indiriliinden nce Peygamberimizden -salt ve selm zerine olsun- bir klc kendisine ganimet olarak vermesini istemiti. Peygamberimiz de, "Bu kl ne senin, ne de benimdir, brak onu" demiti. Sa'd klc brakp geri dndkten sonra tekrar arldnda, yce Allah'n kendisi hakknda bir ayet indirmi olabileceini dnmt. "Herhalde yce Allah hakkmda bir ayet indirdi" diye dndn sylemiti. Peygamberimiz, "Benden klc istediin zaman bana ait deildi. Ama imdi bana bahedildi. O senindir" demiti. te bu ekilde onlar Rabbleriyle birlikte yayorlard. Kendilerine inen bu Kur'an'la bu ekilde yayorlard. Bu dehet verici bir olaydr. Ve bu insanlk hayatnda yaanm olaanst, gzkamatrc bir dnemdir. Kur'an'dan bu ekilde tat almalar da bu yzdendi. Dorudan doruya Kur'an'n direktifleri nda pratik bir hayat srdrmeleri de zel zevkle iieliklerini gittike arttryordu.
Her ne kadar birincisi -yani vahiy- insanlk hayatnda bir daha tekrarlanmayacaksa da, yeryznde ilk mslman cemaatin ina ettii gibi, insanlarn pratik hayatnda bu dini yeniden ina etmek iin harekete geen m'min bir topluluk bulunduu srece ikincisi (yani islmn bir hayat biimi olarak yaanmas) tekrar gerekleebilir. Sadece bu dini yeniden insanlarn pratik hayatlarna egemen klmak iin Kur'an'n direktifleri dorultusunda hareket eden bu m'min kitle Kur'an'dan tad alabilir, onun okunmasyla gnlndeki iman artabilir. nk bu kitle daha batan iman etmitir. Bu kitleye gre din, yeniden ortaya kan ve istisnasz tm yeryzn kaplayp azgnlaan cahiliyenin yerine dini egemen klma hareketidir. Ona gre iman temenni deildir. Kalpte yer edip davranlarca dorulanan bir olgudur.
"...Sadece Rabblerine dayanrlar."
Sadece O'na... Nitekim cmlenin yaps da bu kesinlii gerektirmektedir. Herhangi birini, yardm istemek ve gvenmek suretiyle O'na ortak komazlar. Ya da imam bn-i Kesir'in tefsirinde dedii gibi, "O'ndan bakasndan ummazlar, sadece O'na ynelirler, srf O'na snrlar. htiyalarn gidermeyi srf O'ndan isterler. Sadece O'nu arzularlar. O'nun diledii eyin olacan, dilemedii eyin de olamayacan bilirler. Mlknde diledii ekilde uygulamada bulunacam, ortaksz olduunu, hkmnden dolay sorgulanamayacam, O'nun hesaplar abuk grldn bilirler. Bu yzden Said b. Cbeyr, "Allah'a dayanmak imann toplamdr" demitir.
te Allah'a inanmann z budur. Budur srf O'na kul olmann, O'ndan bakasna kul olmamann ifadesi. Bir kalpte Allah' birlemekle, O'nunla birlikte O'ndan bakasna dayanmak birarada olmaz. Bir kimseye ya da bir sebebe dayanma isteini kalplerinde bulanlar, ncelikle kalplerinde Allah'a iman var m ona baksnlar.
Tek bana Allah'a dayanmak sebeplere sarlmaya engel deildir. M'min Allah'a inanmak ve sebeplere sarlmaya ilikin emrine itaat etmek asndan sebeplere sarlr. Ne var ki, m'min sebeplere onlarn sonular meydana getirdiini kabul ederek sarlmaz. Sonular ortaya karan -tpk sebepler gibi- Allah'n kaderidir. M'minin bilincinde sebeple sonu arasnda bir iliki szkonusu deildir. Sebeplere sarlmak, emredilene uymak asndan ibadettir. Sonucun gereklemesi ise, Allah'n kaderidir. Sebeplerden tamamen bamszdr ve Allah'dan bakas gerekletiremez. Bylece m'minin bilinci sebeplere kul olmaktan, onlara balanmaktan kurtulur. Ayn zamanda m'min, sebeplere sarlmakla Allah'n emrine itaat etmenin sevabn kazanmak iin elinden geldiince sebeplerden yararlanr.
ada "bilimsel" cahiliye, "Allah'n kaderinin" ve "Allah'n bilgisinin snrlar iinde bulunan gayb alemini" yok saymak iin uzun sre "tabiat kanunlarnn kesinlii" kuramna sarld. Nihayet kendi yntemleri ve deneyleri yoluyla Allah'n bilgisi kapsamndaki gaybn ve Allah'n kaderinin eiinde kesin bir bilgi elde edemeden aresiz bir ekilde durdu. Bu sefer madde dnyasndaki "ihtimaller" kuramna sarld. Bundan nce "kesin" dedii eyler "muhtemel" oluverdi. "Gayb" yine mhrl bir sr olarak varln korudu. Tek ve kesin gerek olarak Allah'n kaderi kald. Tek ve kesin kanun olarak yce Allah'n u sz kald. "Sen bilemezsin, belki de Allah bundan sonra bir durum meydana getirir." (Talak Suresi, 1) Bu sz, evrensel ilahi kanunlarn arka plannda yeralan zgr ilahi iradeden sz etmektedir. Yce Allah bu evrensel kanunlarla yrrlkteki kaderi uyarnca evreni idare etmektedir.
ngiliz Doabilimci ve Matematiki Sir James Jeans unlar sylemektedir: "Eski bilim kesin ilkeler belirliyordu. Buna gre tabiatn bir tek yolu takip etmekten baka seenei yoktur. Bu da zamann balangcndan sonuna kadar u sebep ve sonu arasnda srekli zincirleme dorultusunda hareket etmesi iin nceden izilmi bir yoldur. Buna gre (A) durumundan sonra (B) durumuna gelmesi kanlmazdr. Modern bilimin ise u ana kadar syleyebildii tek ey (A) durumundan sonra (B) durumunun, ya da (C) durumunun veya (D) durumunun veya bunlardan baka bir durumun meydana gelebileceidir. Evet bunu syleyebilir: (B) durumunun meydana gelmesi ihtimali (C) durumundan fazladr. (C) durumunun meydana gelmesi de (D) durumundan daha muhtemeldir. te byle. Hatta (B), (C) ve (D) durumlarndan herbirinin dierine oranla meydana gelebilme ihtimalini belirleyebilir ancak hangisinin dierini takip edeceini kesin bir ekilde haber veremez nk her zaman ihtimallerden sz etmektedir. Ancak sylenmesi gerekene gelince o da oranlara baldr. Bu oranlarn mahiyeti ne olursa olsun."
nsan kalbi grnrdeki sebeplerin basksndan kurtulduu zaman, her eyden nce o kalpte, Allah'dan bakasna dayanmak iin yer kalmamtr. nk meydana gelen her eyi yaratan Allah'n kaderidir. Tartmasz tek gerek budur. Grnen sebepler zanna dayal ihtimallerden baka bir ey meydana getiremezler... Kukusuz bu, islm inancnn insan kalbini ve insan akln kard gzkamatrc bir dzeydir. ada cahiliye akli adan bu dzeyin ilk aamasna ulamak iin asr urap durdu. Ancak bilinci asndan ve bunun sonucu olarak Allah'n kaderi, grnen sebepler ve glerle girilen iliki sonucu elde edilen nemli sonular bakmndan hibir ey elde edememitir. Kukusuz bu, akli zgrln kazanld bir dzeydir. "nsanolu" deimez sebeplerin, bunun da tesinde insanlarn iradesinin ya da tabiatn (!) iradesinin kulu olduu srece zgr olamaz. nk Allah'n iradesinin ve kaderinin dndaki her "kesinlik" Allah'dan ve O'nun kaderinden bakasna kulluun esasn oluturmaktadr. Tek bana Allah'a dayanmann bu ekilde vurgulanmas ve imann varl veya yokluu iin bir n art olarak kabul edilmesi bu yzdendir. slmda itikad dnce eksiksiz bir btndr. Ayrca bu dnce, bu dinin insanlk hayatnda gerekletirmek istedii pratik grntsyle birlikte stlendii rol bakmndan da eksiksiz bir btndr. )
"Onlar namaz klarlar."
Burada imann hareketi, gzle grlr bir tablosunu gryoruz. Daha nce sraladmz sfatlarda da kalpte yer eden gizli duygular grmtk. nk iman kalpte yereden ve davranlarca dorulanan bir olgudur. Davran imann somut bir kantdr. Bu imana pratik bir tanklk yapmas iin bu kantn gzle grlmesi zorunludur. Namaz klmak, sadece bilinen hareketleri yerine getirmekten ibaret deildir. Namaz amacn gerekletirecek ekilde klmaktr. Yce Ma'budun karsnda duran kula yakr bir tarzda yerine getirmektir. Kalp yapt iin bilincinde olmadan sadece Kur'an okumak (kraat), rk'u (eilmek), sucd (yere kapanmak)dan ibaret deildir namaz. Bu eksiksiz ekliyle namaz, imann varlna fiili bir tanklk yapmaktadr.
"Kendilerine baladmz rzklardan bakalarna da verirler."
Gerek zekt olarak, gerekse zektn dnda sadaka olarak "Kendilerine baladmz rzklardan" ihtiya sahiplerine verirler. Rzklar veren yaratcnn kendilerine rzk olarak verdii eylerden vermektedirler. Kur'an ayetinin her zaman yaygn bir kuatcl ve etkin iareti vardr. Onlar mal yeniden yaratmyorlar. Mal yce Allah'n onlara bahettii rzktr. Kendilerine verdii saysz rzk arasnda yeralr. Dolaysyla Allah yolunda ihtiya sahiplerine bir ey verdikleri zaman, bu rzkn bir ksmn vermi oluyorlar. Geri kalann da yanlarnda tutmu oluyorlar.
Bunlar yce Allah'n bu konuda imana ilikin olarak belirledii niteliklerdir. Bunlar Allah'n birliine ilikin inanc, O'nun adnn anlmasyla birlikte meydana gelen i uyan, ayetlerinden dolay gnlden etkilenmeyi, sadece O'na dayanmay, O'nun iin namaz klmay, O'nun verdii rzkn bir ksmn O'nun urunda ihtiya sahiplerine vermeyi kapsamaktadrlar.
Dier ayetlerden de anlalaca gibi bu ayetler imann ayrntlarn ele almyorlard. Bunlar pratik bir durumu karlyorlard. Ganimetler konusunda gr ayrlna dmeyi ve bu yzden aralarn bozulmas durumunu karlyorlard. Bu pratik duruma uygun decek m'minlerin sfatlarn hatrlatyordu. Bu ayetler ayn zamanda bir btn olarak yok olduklarnda, fiilen iman gereinin de yok olmasn gerektiren sfatlar da belirliyordu. Byle bir durumda imann artlarna sarlmann ya da sarlamamann nemi yoktur. Kur'an'n ilahi eitim metodu, deien pratik durumlar karsnda ad geen artlar ve direktifleri belirlemeyi ngrmektedir. nk Kur'an'n eitim metodu, realist, pratik ve harekete dnk bir metoddur. Tm amac bir teori gelitirmek ve onu kendi kendine duyurmaktan ibaret teorik ve felsefi bir metod deildir.
Bu temel dorultusunda yaplan son deerlendirme yeralyor:
"te gerek m'minler bunlardr. Onlar Rabbleri katnda yksek dereceler, balanma ve gzkamatrc rzk beklemektedir.
Gerek m'min bu sfatlar ruhunda ve davranlarnda bulur. Bu sfatlar toptan kendisinde bulundurmayan iman bulundurmuyor demektir. Bu sfatlar ayn zamanda ayetlerin indii durumu da karlamaktadr. Bu yzden gzel imtihan grmeye olan arzuyu da karlamaktadr. Buna gre sfatlar bu olan kimseler iin, "Rabbleri katnda yksek dereceler vardr..." Ayn zamanda -Ubade b. Samit'in de dedii gibi- aralarnda bagsteren kt huylar da karlamaktadr. Buna gre bu sfatlar kendilerinde bulanlar Rabbleri katnda "balanma" ile mkafatlandrlacaklar. Ayrca ganimetler zerinde kan ekimeyi de karlamaktadr. Kendilerinde bu sfatlar bulanlar iin Rabbleri katnda "gz kamatrc rzk" vardr. Bylece yaanan durum tmden kuatlm oluyor. Durumun gerektirdii tm duygular ve konumlar teker teker ele alnyor. Ayn zamanda konunun zn oluturan gerek de iyice belirginleiyor. Buna gre, m'minlere ait olan bu sfatlar toptan yok olduklarnda gerek imann varl szkonusu olamaz.
"te gerek m'minler bunlardr."
lk mslman kitleye, imann bir gereinin bulunduu ve insann bu gerei iinde bulmas gerektii retiliyordu. mann iddia olmad, dilde sylenen kelimelerden ibaret olmad, ayrca temenniyle gerekleemeyecei retiliyordu. Hafz Taberan yle der: "Bize Muhammed b. Abdullah el Hadrem, bize Ebu Kureyb, bize Zeyd b. Habbab, bize bn-i Luheya, Haled b. Yezid es-Seksek'den anlatt, o da Said b. Ebu Hill'den, o da Muhammed b. Ebu Cehm'den, Haris b. Malik el-Ensar'den yle anlatt: Haris bir gn peygamberimizin yanna vardnda peygamberimiz, `Nasl sabahladn ya Haris' der. `Gerek bir m'min olarak sabahladm' diye cevap verir. O zaman Peygamberimiz, `Ne dediinin farknda msn? Kukusuz her eyin bir gerei vardr. Peki senin imannn gerei nedir?' diye sorar. Haris, `Kendimi dnyadan ekip kurtardm, geceyi uyank geirdim, gndzm susuz geirdim. Sanki Rabbimin arn seyrediyorum. Cennet ehlinin birbirlerini ziyaret edilerini, cehennem ehlinin ekimelerini grr gibi oluyorum' diye cevap verir. Peygamberimiz defa `Ey Haris, bilmisin, bu durumunu srdr' der. Peygamberimizin bu arkada, duygularn tasvir eden, bu duygularn tesindeki davran ve hareketlere iaret eden durumunu anlatm, Peygamberimiz de -Allah ondan raz olsun- onun iinde bulunduu ruh halini kavradna ahitlikte bulunmutur. Rabbinin arn seyreder gibi olan, cennet ehlinin birbirlerini ziyaret edilerini, cehennem ehlinin ekimelerini adeta gzleriyle gren biri, sadece grmekle yetinmeyecektir elbette. Tm hareketlere yn veren, her davrann etkileyen bu gl ve kuatc duygularn nda yaayacak, onlarla birlikte hareket edecek, davranlarnda bu duygular etkin olacaktr. Btn bunlar, uyank geirdii gecesinin, susuz geirdii (orula geirdii) gndznn, aktan aa Rabbinin arn seyrediinin yannda yaad bir ltuftur...
man gereine byk bir ciddiyetle bakmak gerekir. mann sadece dille sylenen, bunun yannda yaanamayan, realite tarafnda yalanlanan, kaypak bir kavram olmamas iin bu ciddiyet zorunludur. man konusunda titizlik demek, kaypaklk demek deildir. iman gereinin ciddiyetinin bilincinde olmak daha ncelikli bir gerekliliktir. man dncesinde titizlik de kanlmazdr. Bu dncenin zellikle, cahiliye tarafndan istila edilen ve cahiliyenin iren ve pis boyasyla boyanan realite dnyasnda bu dini yeniden ina etmek iin harekete geen m'min kitlenin gnlnde yer etmesi kanlmazdr.
Bundan sonra surenin ak, m'minlerin hakknda birbirleriyle ekitikleri ve Ubade b. Samit'in byk bir itenlikle, ak seik belirttii gibi kt davranlarda bulunduklar ganimetlerin ele geirildii savatan sz etmeye balyor. Bu savata meydana gelen olaylar, savan getii artlar, onlarn konumlarn ve sava karsnda ilerinde geen duygular anahatlaryla sunuyor. Bu sunula, onlarn Allah'n kaderine perde olmaktan teye gemedikleri, savata meydana gelen tm olaylarn -hakknda ekitikleri ganimetler de dahil olmak zere- elde edilen tm sonularn sadece Allah'n kaderi, ynlendirmesi, planlamas, yardm ve desteiyle meydana geldii anlalyor. Sava nedeniyle onlarn kendileri iin arzuladklar sonu ise, son derece kk ve snrl bir sonutur. Yce Allah'n yerde ve gkte hakla batl ayrc gn olarak adlandrlan bu byk olayla onlar iin, yine onlar araclyla diledii sonula mukayese edilemez. Hakla batln ayrld gnde geen bu byk olayla, yeryzndeki insanlar ve btnyle insanlk tarihi urat gibi, yceler alemi de megul oldu. Bu arada onlardan bir grubun istemeden savaa kt ayn ekilde bir grubun da ganimetlerin paylamndan memnun olmad ve birbirleriyle ekimeye dald hatrlatlyor. Ama, gzlerinin nnde cereyan eden, holanmadklar ya da sevdikleri eyleri grmelerini salamak ve bunlarn yce Allah'n diledii ve emriyle yerine getirdii eylerin yannda hibir deere sahip olmadklarn gstermektir. Kukusuz yce Allah ilerin sonucunu bilir.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 22:56   Mesaj No:3
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

DENGEL PAYLAIM

Yce Allah nerelere harcanacan daha sonra belirtilecek olan bete bir ksm dnda Peygamberin -salt ve selm zerine olsun- aralarnda eite paylatrmas iin ganimetler zerindeki mlkiyeti, Allah ve Resulne veriyor. Bunun amac m'min kitlenin gnln her trl ganimet duygusundan arndrmak,ganimetler hakknda aralarnda bagsteren ekimeye engel olmak ve ganimetler zerindeki tasarruf yetkisini Allah'n gsterdii ekilde Peygamber'e vermektir. Bylece gnllerde ganimetlere ilikin olarak herhangi bir krgnlk kalmam olur. Ganimetleri toplayan, ancak paylama srasnda bakalaryla ayn dzeyde tutulan genlerin gnllerinde yer eden olumsuz dnceler giderilmi olur.
Sonra yce Allah, gerek ganimetler konusunda olsun, gerekse ganimetlerin dnda olsun, yce Allah'n setii eyin daha hayrl olduunu, insanlarn sadece grebildikleri eyleri bilebildiklerini, gaybnsa onlara kapal olduunu anlamalar iin onlarn kendileri iin istedii sonutan ve Allah'n onlar araclyla onlar iin diledii sonutan oluan bu rnei veriyor. Gzlerinin nndeki pratik hayatlarndan veriyor bu rnei. Ganimetlerini bltkleri sava rnek veriyor. Bu savata kendileri iin ne istemi? te bylece onlarn istedii eyle Allah'n istedii eyin birbirlerinden ne kadar uzak olduunu rensinler. Kukusuz bu, aslnda daha kapsaml, gr ve dncenin boyutlarn aan, gzkamatrc bir mesafedir.



5- (Ganimetlerin blm srasnda karlatn bu honutsuzluk) tpk m'minlerin bir kesimi istemedii halde Rabbinin seni hak uruna savamak iin evinden karmasna benzer.


6- Onlar sanki gz gre gre lme srlyorlarm gibi, gerek ortaya ktktan sonra seninle tartyorlar.


7- Allah, iki gruptan birinin hakkndan geleceinizi vadettii zaman, siz gsz olan grubun size dmesini istediniz. Oysa Allah szleri aracl ile gerei yceltmeyi ve kfirlerin kkn kazmay, soylarn kurutmay istiyordu.


8- Ama, mcrimlerin houna gitmese de gerei yceltmek ve batl ortadan kaldrmakt.

Ganimetler zerindeki tasarruf yetkisinin Allah ve peygamberine braklmas, ganimetlerin aralarnda eite bltrlmesi, baz m'minlerin bu eitlikten memnun olmamalar, bundan nce de baz genlerin ganimetin byk ksmn kendilerine ayrmalarndan dolay baz kimselerin memnun olmay... Evet, bu durum, silahl grupla savamak zere Allah'n seni evinden hak zere karmas, buna ramen baz m'minlerin savatan memnun olmay durumuna benzemektedir... te bu ganimetleri elde etmelerini salayan sonu gzlerinin nndedir.
Daha nce Peygamberimizin hayatn anlatan kitaplardan savata meydana gelen olaylar sunmutuk. Peygamberimiz kervann elden kamasndan sonra yanndakilerle sava iin istiarede bulunup Kurey'in silah ve gcyle geldiini belirtirken, Ebubekir ve mer -Allah onlardan raz olsun- kalkp gzel bir ekilde grlerini belirtmilerdi. Mikdat b Amr kalkm ve "Ya Resulullah, Rabbinin emrini yerine getir. Kukusuz biz seninle beraberiz. Allah'a andolsun ki, kendi peygamberlerine, `git sen ve Rabbin savan, biz de sizinle birlikte savaacaz' diyeceiz.." demiti. Ayrca bunlarn muhacirlerin gr olduunu belirtmitik. Peygamberimiz tekrar insanlarn grn sorduunda aralarnda bulunan Ensar kendilerinin kastedildiini anlam ve Sa'd b. Muaz Ensar adna uzun, kesin ve tatmin edici bir konuma yapmt.
Ne var ki, Ebubekir ve mer'in syledikleri, Miktad'n gr, Sa'd b. Muaz'n -Allah ondan raz olsun- konumas, Peygamberimizle -salt ve selm zerine olsun- birlikte Medine'den kan herkesin grn yanstmyordu. Bazs savamak istememiti, kar kmlard. nk savaa hazrlkl deillerdi, sadece kervan koruyan zayf grupla savamak zere kmlard. Kurey'in atlsyla, piyadesiyle, yiitleriyle, savalaryla yola ktn rendiklerinde, onlarla karlamaktan byk bir memnuniyetsizlik belirtmilerdi. te Kur'an'n ifade tarznn, yine Kur'an'n esiz yntemiyle tablosunu izdii honutsuzluk budur.
"(Ganimetlerin blm srasnda karlatn bu honutsuzluk) tpk m'minlerin bir kesimi istemedii halde Rabbinin seni hak uruna savamak iin evinden karmasna benzer."
"Onlar sanki gz gre gre lme srlyorlarm gibi, gerek ortaya ktktan sonra, seninle tartyorlar."
Hafz Ebubekir b. Mrdeveyh Ebu Eyyb el-Ensari'ye dayanarak tefsirinde u rivayete yer verir: "Biz Medine'deyken Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- yle buyurdu: `Ebu Sfyan'n kervannn yaklatn haber aldm. Bu kervan karlamaya kmamz ister misiniz? Belki Allah onu bize ganimet olarak verir.' Biz de `evet' dedik. Hep birlikte sefere ktk. Bir veya iki gn yol aldktan sonra, bize `Kurey'le savamaya ne dersiniz? nk onlar sizinle savamak zere yola kmlar' dedi. Biz de `hayr', vallahi bizim dmanla savaacak gcmz yoktur, biz sadece kervan istemitik' dedik. Sonra tekrar, `Kurey'le savamaya ne dersiniz?' dedi. Biz de yine ayn eyleri syledik. Bunun zerine Mikdat b. Amr, `Bu durumda Musa'nn kavminin Musa'ya dedii gibi, sen ve Rabbin gidin savan, biz burada oturuyoruz demeyiz, ya Resulullah' dedi. Bunun zerine biz Ensar topluluu byk bir servetimiz olacana Mikdat b. Amr'n dediklerini sylemi olmay arzulamtk. Sonra yce Allah peygamberine u ayeti indirdi:
"(Ganimetlerin blm srasnda karlatn bu honutsuzluk) tpk m'minlerin bir kesimi istemedii halde Rabbinin seni bak uruna savamak iin evinden karmasna benzer."
O gn mslmanlarn bir kesiminin gnlnde byle dnceler gemiti, bu yzden savamak istememilerdir. Nihayet onlar hakknda Kur'an yle demiti: "Onlar sanki gz gre gre lme srlyorlar." Bu da gerek ortaya ktktan ve yce Allah'n kendilerine iki gruptan birini va'dettiini rendikten ve iki gruptan biri -kervan- elden katktan sonra dieriyle karlamann kanlmaz olduunu, Allah'n onlarla karlamalarn takdir ettiini, ne olursa olsun ister kervan olsun, ister savalar olsun, ister zayf ve silahsz olsun, ister caydrc gl silahlara sahip olsun farketmez, zaferin kendilerine takdir edildiini bildikten sonra yeralyordu.
Kukusuz bu, tehlike karsnda insan ruhunun karakteristik zelliini ortaya karan bir durumdur. Burada kalben inanlm olmasna karn realiteyle kar karya kalmann etkisi belirginlemektedir. Realite karsnda inancn gereklerini deerlendirirken Kur'an'n izdii bu tabloyu gznnde bulundurmal, insan ruhunun gcn ve pratikle karlarken tereddt geireceini unutmamalyz. Dolaysyla kalbin inanc tamamyle benimsenmi olmasna ramen gerek kendimizin, gerekse bir insann tehlike karsnda sarsnt geirdiini grdmzde karamsarla kaplmamalyz. Bu kiinin bundan sonra direnli olmas, yoluna devam etmesi, tehlikeye pratik olarak kar koymas ve bu ilk sarsnty yenmi olmas yeterlidir. Nitekim u Bedir savana katlanlar iin Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- yle buyurmutur: "Ne biliyorsun? Belki de yce Allah Bedir ehline yle bir bakm ve "Dilediinizi yapn, kukusuz sizi affettim" demitir..." Bu da yeterlidir...
Mslman kitle, yce Allah'n karlamalarn takdir ettii topluluun zayf ve gsz topluluk olmasn arzulamt:
"Allah iki gruptan birinin hakkndan geleceini va'dettii zaman siz gsz olan grubun size dmesini istediniz."
O gn mslman kitle bunu istemiti. Yce Allah'n onlar araclyla, onlar iin diledii ise daha baka bir eydi:
"...Oysa Allah szleri aracl ile gerei yceltmeyi ve kfirlerin kkn kazmay, soylarn kurutmay istiyordu."
"Ama mcrimlerin houna gitmese de gerei yceltmek ve batl ortadan kaldrmakt."
Ltuf ve ihsan sahibi yce Allah sava kmasn dilemiti, ganimet elde ediliini deil. Hakk gerekletirip kalc klmak, batl da geersiz klp yok etmek iin hakla batl arasnda bir arpmann meydana gelmesini dilemiti. Kfirlerin kkn kurutmay istemiti. Onlardan ldrlecek olanlarn ldrlmesini, tutsak edileceklerin tutsak edilmesini, onlardan byklk taslayanlarn burunlarnn yere srtnmesini ve glerinin krlmasn, islm bayrann dolaysyla Allah'n sznn ycelmesini istiyordu. Yce Allah kendi sistemi dorultusunda hayatlarn srdrmeleri iin mslman kitleyi blgeye etkin bir g olarak yerletirmeyi, bundan sonra tm yeryznde Allah'n ilahln ilan edip tautlar yerle bir etmek zere harekete gemelerini istiyordu. Ayn zamanda yce Allah bu yerletirmenin hakedilmesini, ciddiyetten uzak babozuk bir ey olmamasn, -Allah bu tr eylerden uzaktr- bir emein, cihadn, realite dnyasnda ve sava meydannda sren cihadn ykmllk ve zorluklar sonucu olmasn diliyordu.
Evet... Yce Allah bu kitlenin bir mmet olmasn diliyordu. G ve iktidar sahibi bir devlet olmasn diliyordu. Gerek gcn dmannn gcyle karlatrmasn, gcnn bir ksmyla dmann gcne stn gelmesini istiyordu. Zaferin say, mhimmat, mal, at ve hazrlkla gereklemediini, sadece kullarn ballnn dzeyiyle ilikili olduunu renmelerini istiyordu. Btn bunlarn da pratik bir deneyim sonucu gereklemesini, salt bir dncede ve kalpte yer eden soyut bir inantan ibaret kalmamasn diliyordu. Ama, mslman kitlenin gelecei bakmndan btn bu pratik deneyimlerle hazrlkl olmasn, her zaman ve her yerdeki tm mslman toplumlarn, kendileri sayca az, dmanlar ok da olsa, kendileri maddi g bakmndan gl de olsa, her zaman dmanlarna, rakiplerine galip geleceklerine inanmalarn salamaktr. nk iman ve tuyann -azgnln- gleri arasndaki kesin savan dnda bu gerek bu denli salam bir ekilde yer edemez gnllerde.
Bugn yarn bu olaya bakan her kii, o gn mslman kitlenin kendisi iin istedii sonula yce Allah'n onlar iin stedii sonu arasndaki byk uurumu, onlarn hayr sandklar eyle yce Allah'n onlar iin hayr olarak takdir ettii ey arasndaki fark grecektir. Bir insan bu olaya baktnda bu denli byk farkll grecektir. Ayrca insanlarn Allah'n kendileri iin setii eyden daha hayrl bir eyi elde etme gcne sahip olduklarn sandklarnda nasl yanldklarn bilecektir. tesinde akllarna ve hayallerine gelmeyecek hayrlar bulunmasna ramen, kimi tehlikelerle karlatklarnda, biraz eziyet ektiklerinde, yce Allah'n kendileri iin setii eyden kandklarn reneceklerdir.
Mslman kitlenin kendisi iin istedii nerede, yce Allah'n onlar iin diledii nerede?.. ayet gsz olan grupla karlaacak olsalard, bir ganimet alma hikyesi olarak kalacakt bu olay. Bir kervana saldrp onu ganimet alan bir kavmin olay olarak bilinecekti Bedir sava. Fakat Bedir sava, bir inan olarak yer alr tarihte. Hakla batl arasndaki kesin zaferin ve ayrln olay... Hakkn saysal bakmdan aznlk olmasna, hazrlk ve donatm asndan yetersiz olmasna ramen, her trl silah ve mhimmatla donatlm dmanlarna galip gelmesinin hikyesi... Allah'a balanan ve kiisel zaaflardan kurtulan gnllerin kazand zafer... Hatta aralarnda savamak istemeyen kimselerin de bulunduu bir avu gnln kazand zaferin olay olarak tarihte yeralr Bedir sava. Bu gnller somut realitenin zerine karak glerin hakikatine ve llerinin yanlmazlna inanarak hareket etmiler. Bu yzden nce kendi nefislerine, iinde bulunduklar duruma stnlk salamlar. Sonra da grnrde gler dengesinin batldan yana olduu savaa girimi, kesin inanlar sayesinde dengeyi tersine evirmi, hakk kesin bir ekilde stn getirmilerdi.
Dikkat edin, meydana geldii koullar itibariyle Bedir sava insanlk tarihinde bir rnektir. Zafer ve yenilgi prensiplerini realiteler dnyasnda duyurmaktadr. Zafer ve yenilginin sebeplerini ortaya karmaktadr. Dikkat edin Bedir sava, her zaman ve meknda tm nesillerin okuduu ak bir kitaptr. Bu kitabn anlam deimedii gibi, mahiyeti de deimez. Bedir Allah'n ayetlerinden bir ayettir. Yarattklar iin yrrle koyduu kanunlardan bir kanundur. Yer-gk durduka bu kanun yrrlkte kalacaktr. Cahiliye tarafndan istila edildikten sonra tekrar yeryzne islm egemen klmak iin cihad hareketine girien bugnk mslman kitle, belirledii kesin deerler ve ortaya kard insanlarn kendileri iin istedii ile Allah'n onlar iin istediinin arasndaki korkun farkla birlikte Bedir sava zerinde uzun uzadya durmaldr.
"Allah iki gruptan birinin hakkndan geleceinizi va'dettii zaman siz gsz olan grubun size dmesini istediniz. Oysa Allah szleri aracl ile gerei yceltmeyi ve kfirlerin kkn kazmay, soylarn kurutmay istiyordu."
"Ama, mcrimlerin houna gitmese de gerei yceltmek ve batl ortadan kaldrmakt."
Bugn insanlarn dnyasnda ve realiteler aleminde bu dini yeniden diriltmek iin mcadeleye girien mslman kitle, kukusuz hareket asndan ilk mslman kitlenin Bedir gn bulunduu aamada deildir. Ancak Bedir'in genel lleri, deer ve direktifleri, sebep ve sonular ve Kur'an'n Bedir savana ilikin deerlendirmeleri, hareketin her aamasnda mslman kitlenin karsna kacak, onu ynlendirecektir. nk bunlar yer-gk durduka ve yeniden islm dirilii gerekletirmek iin cahiliyeye kar cihad eden bir mslman kitle bulunduka varolmas kanlmaz olan genel ve srekli kurallardr.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 22:57   Mesaj No:4
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

ALARI KUATAN ZAFERN ATMOSFER

Sonra surenin ak, savan meydana geldii atmosferi, yaanan artlar, yani o ortam sunmaya devam ediyor. Ama durumlarnn ne olduunu, yce Allah'n onlar nasl ynlendirdiini, Allah'n ynlendirmesinin bir eseri olan zaferin nasl kazanldn iyice aa karmaktr. Kur'an'n esiz ifadesi, sava bir daha yaamalar iin sahneleri, olaylar, heyecan ve korkularyla birlikte olay yeniden canlandryor. Ancak Kur'an'n direktiflerinin nda, Bedir'i, Arap Yarmadas'n ve tm yeryzn aan, gklere ve yceler alemine kadar uzanan gerek boyutlarn gryorlar. Nitekim bu olay zaman bakmndan Bedir gnn, Arap Yarmadas'nn tarihini ap dnya hayatnn tesinde her davrann gerek karlnn verildii, mslman kitlenin Allah'n lsndeki deerini, bu dinle hareket etmesinin amellerinin mkafatn ve stn konumunu grd Kyamet gnne, yani son hesaba kadar uzanyor.



9- Hani siz Rabbinizden yardm istediinizde Allah bu arnza 'Ben size ardarda gelecek bin kiilik bir melek ordusu ile yardm edeceim' diye cevap verdi.


10- Allah sadece mjde olsun ve kalpleriniz gven bulsun diye size bu yardm yapt. Zaten yardm, zafer dorudan doruya Allah katndandr. Hi kukusuz Allah stn iradeli ve hikmet sahibidir.


11- Hani Allah, korkunuzu gidermek iin sizi hafif bir uykuya daldrmt. Ayrca sizi temizlemek, eytann vesvesesinden arndrmak, kalplerinizi pekitirip kaynatrmak ve ayaklarnzn yere salam basmasn salamak iin size gkten su indirdi.


12- Hani Rabbin meleklere "Ben sizinle beraberim, m'minleri yreklendirin, ben kafirlerin kalplerine korku salacam, vurun boyunlarn, indirin darbelerinizi parmaklarna,' diye vahyetti.


13- undan dolay ki, onlar Allah'a ve Peygamber'e kar ktlar. Kim Allah'a ve Peygamber'e kar karsa bilsin ki, Allah'n azab ardr.


14- te size Allah'n azab, tadnz onu. Ayrca kfirler iin cehennem azab da vardr.

Sava btnyle Allah'n emri, iradesi, tedbir ve takdiriyle meydana gelmi; O'nun ordusu ve ynlendirmesiyle srmt. Bu ordu, olmu bitmi bir sahneyi u anda oluyormu gibi sunan Kur'an'n tasvirli, hareketli ve canl ifadelerinde tm hareketleri ve admlaryla aka grlmektedir.
Yardm isteme olayna gelince, mam Ahmed mer b. Hattab'dan -Allah ondan raz olsun- yle rivayet eder: "Bedir gn Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- arkadalarna bakt, yz ksr kii, mriklere bakt, binden fazla... (Dier rivayetlerde mriklerin saylarnn binle-dokuzyz arasnda olduu gemektedir.) O zaman Peygamberimiz zerinde hrkas ve zrh olduu halde kbleye dnd, "Allah'm bana va'dettiin zaferi ver. Allah'm ayet u mslman topluluu helk edersen, yeryznde sana kulluk eden kalmaz" diye dua etti. mer diyor ki, srekli Rabbine dua ediyor, yardm istiyordu. Ta ki, hrkas omuzlarndan dt. Ebubekir hrkay alp Peygamberimizin zerine att ve onu arkadan kucaklayp, "Ey Allah'n peygamberi, Rabbine bu kadar yakarn yetiir, O sana va'dettii zaferi verecektir" dedi. Bunun zerine yce Allah u ayeti indirdi: "Hani siz Rabbinizden yardm istediinizde Allah bu arnza, `Ben size ardarda gelecek bin kiilik bir melek ordusu ile yardm edeceim' diye cevap verdi."
Bedir gn mslmanlara yardm iin gnderilen melekler, saylar, ne ekilde savaa katldklar, savata dayankllk gsteren m'minlere ve yenik mriklere neler syledikleri konusunda birok ayrntl rivayet yeralmtr. Ne var ki, biz -u tefsirde takip ettiimiz yntem uyarnca- bunun gibi gayb dnyasna ilikin durumlarda Kur'an ya da snnette yeralan kesin aklamalarla yetiniyoruz. Buradaki Kur'an ayetleriyse, bizim iin yeterlidir: "Hani siz Rabbinizden yardm istediinizde Allah bu arnza `Ben size ardarda gelecek bin kiilik bir melek ordusu ile yardm edeceim' diye cevap verdi."
te saylar... "Hani Rabbin meleklere `Ben sizinle beraberim, m'minleri yreklendirin, ben kfirlerin yreklerine korku salacam, vurun boyunlarna, indirin darbelerinizi, parmaklarna' diye vahyetti." Yaptklar da budur. Bunun tesinde ayrntlara girmenin gerei yoktur. nk Kur'an ayetinde belirtilenler yeterlidir. Kendileri saysal bakmdan az, dmanlarysa ok ok fazla olduu byle bir gnde, yce Allah'n mslman kitlenin ve bu dinin durumuyla yceler aleminden yce Allah'n szleriyle niteledii gibi fiili bir ekilde ilgilendiini bilmemiz yeterlidir.
Buhar, "Meleklerin Bedir savana katlmalar" blmnde yle der: "Bize shak b. brahim anlatt; bize Cerir anlatt, o da Yahya b. Said'den, o da Muaz b. Rifae b. Rafi ez Zerk'den, o da babasndan (babas Bedir savana katlan mslmanlardand) yle anlatt: Cebrail -selm zerine olsun- Peygamberimize -salt ve selm zerine olsun- geldi ve `Aranzda Bedir savaana katlanlar nasl biliyorsunuz?' dedi. Peygamberimiz de, `mslmanlarn en stnleri' -veya buna benzer bir sz- dedi. Cebrail,"`Bedir savana katlan melekler de yle' dedi. (Bu hadisi sadece Buhar rivayet etmitir.)
"Hani siz Rabbinizde Allah bu arnza `Ben size ardarda gelecek bin kiilik bir melek ordusu ile yardm edeceim" diye cevap verdi."
"Allah sadece mjde olsun ve kalpleriniz gven bulsun diye size bu yardm yapt. Zaten yardm, zafer dorudan doruya Allah katndadr. Hi kukusuz Allah stn iradeli ve hikmet sahibidir."
Yardm istediklerinde Rabbleri onlara cevap vermi ve ardarda gelen bin kiilik melek ordusuyla yardm edeceini bildirmiti. Bu olayn byklne ve mslman kitle ile bu dinin Allah'n lsndeki deerine iaret etmesine ramen, yce Allah mslmanlarn bu sonucu douran herhangi bir sebep olduunu dnmelerine imkn vermiyor, mslmann inancn ve dncesini dzeltmek iin olay kendisine balyor. Yce Allah'n verdii cevap, gnderdii yardm ve u haber... Evet tm bunlar mjdeden ve kalplere gven duygusunu vermekten baka bir ey deildir. Yoksa zafer kesinlikle Allah katndandr ve baka trl de olamaz. Burada Kur'an ayetlerinin aknda belirginleen inanca ilikin gerek budur. Bylece mslmann gnlnn herhangi bir sebebe balanmas nlenmi olur.
Mslmanlara den, varolan tm glerini sarfetmeleri, pratik tehlike karsnda aralarnda bazlarnn bana geldii ilk sarsntnn stesinden gelmeleri ve Allah'n yardmna gvenerek O'na itaat etmeye devam etmeleridir. Grevlerini yerine getirmi olmalar iin bu yeterlidir. Bundan sonra kendilerini ynlendiren ve hayatlarn planlayan ilah g devreye girecektir. Bunun tesi, pratik tehlike karsnda m'min gnllere ynelik mjde, gven ve destektir. Sava meydannda kendine gven duymas ve diren gsterebilmesi iin m'min kitlenin, Allah'n ordusunun kendileriyle beraber olduunun bilincinde olmas yeterlidir. Bundan sonra zafer sadece Allah katndan gelir. nk O'ndan bakas zafer vermeye g yetiremez. O, "stn iradelidir." ini yerine getirmeye kadir ve etkindir. O, "Hikmet sahibidir." Her olay yerli yerinde zmler.
"Hani Allah, korkunuzu gidermek iin sizi hafif bir uykuya daldrmt. Ayrca sizi temizlemek, eytann vesvesesinden arndrmak, kalplerinizi pekitirip kaynatrmak ve ayaklarnzn yere salam basmasn salamak iin size gkten su indirdi."
Sava ncesi mslmanlar bryen uyku hikyesi ilgin psikolojik bir hikyedir. Byle bir ey ancak Allah'n emri, takdiri ve ynlendirmesiyle olabilir. Mslmanlar daha nce hesaplayamadklar, o lde hazrlk yapmadklar bir tehlikeyle kar karya gelip kendilerinin de saysal bakmdan ok az olduklarn grnce panie kaplmlard. O srada birden bire uykuya dalmlard. Uyandklarnda ilerini huzur kaplamt, gnllerini gven duygusu sarmt. (Uhud gnnde de byle olmutu. Tekrar panie kaplmlard. Yine uyku brmt onlar. Sonunda gven duygusu doldurmutu ilerini).
Bir gn batmnda bu ayetleri dnyorum. Mslmanlar bryen bu uykuya ilikin rivayetleri inceliyordum. Olay meydana gelmi ve Allah'dan baka kimsenin srrn bilemedii ve yine O'nun haber verdii bir olay olarak alglyordum. Sonra birdenbire bir skntya girdim. Sebebini bilmediim korkun skntl anlar yaadm. Derinden derine zdrap ekiyordum. Sonra birka dakikay gemeyecek hafif bir uyuklama ald beni. Daha ncekinden farkl bir insan olarak uyandm. Ruhum sakinlemi, kalbim durulmutu. Gnlm derin bir gven ve huzur havas iinde yzyordu. Bu nasl olmutu? Bu ani deiim nasl gereklemiti, bilmiyordum. Ancak ben bundan sonra Bedir ve Uhud'da meydana gelen olay kavramtm. Bu sefer tm benliimle kavramtm, aklmla deil. Zihnimde canl bir olgu olarak alglyordum. Salt dnce olarak deil. Bu olayda gizliden ve dolaysz olarak ilevini yerine getiren Allah'n elini gryordum. Artk iim huzur dolmutu. Hi kuku yok ki, o srada uykuya dalmalar, bunun sonucunda kalplerinin gven duygusuyla dolmas, yce Allah'n Bedir gnnde m'min kitleye ynelik yardmlarndan biriydi.
"Yuaikum", "en-Nuas ve "emeneten" kelimeleri latif ve effaf bir ortam oluturuyorlar. Sahnenin genel atmosferini ve m'minlerin o gnk durumunu tasvir ediyorlar. Mslmanlarn o gn yaadklar iki durumu birbirinden ayran bu psikolojik ann deeri belirginlemektedir.
Su olayna gelince:
"(...) Sizi temizlemek, eytann vesvesesinden arndrmak, kalplerinizi pekitirip kaynatrmak ve ayaklarnzn yere salam basmasn salamak iin size gkten su indirdi."
Savan eiinde, yce Allah'n mslman kitleye ynelik yardmlarndan biri de buydu.
Ali b. Talha, Abdullah bn-i Abbas'dan yle rivayet eder: `Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- Bedir'e vardnda karargh kurdu. Mriklerle su arasnda ise bir kum tepesi vard. Bu, mslmanlarn moral asndan kmelerine neden oldu. eytan da ilerine fke salp u vesveseyi telkin ediyordu: `Siz hem kendinizi Allah'n dostlar sanyorsunuz. Aranzda da Allah'n peygamberi var. Oysa suyu ele geirmede mrikler size stnlk saladlar. Siz cnp m namaz klacaksnz?' Bunun zerine yce Allah iddetli bir yamur yadrd. Mslmanlar hem itiler, hem de temizlendiler. Bylece yce Allah eytann vesvesesini geersiz kld. Yamurdan dolay kum da skt. nsanlar ve hayvanlar rahata yol alyordu. Nihayet mriklere yaklatlar. Allah peygamberine bin kiilik bir melek ordusunu yardma gnderdi. Beyz kiilik grubunda Cebrail, dier beyz kiilik grubunda da Mikail yer alyordu.
Bu olay, Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- Habbab b. Mnzir'in grne uyup Bedir kuyusunun banda konaklamasndan ve dier kuyular kapatmasndan nce meydana gelmiti.
Bilindii gibi Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- Bedir'e vardnda en yakn su kuyusunun -yani bulduu ilk su kuyusunun- banda konaklamt. Bunun zerine Habbab b. Mnzir yanna varp, "Ya Resulallah burada konaklaman emreden yce Allah mdr? Yani bunu deitiremez miyiz?.. Yoksa bir sava taktii ve hilesi olarak m buray setin?" dedi. Peygamberimiz, "Bir sava taktii ve hilesi olarak buray setim" dedi. Bunun zerine Habbab, "Ya Resulallah, buras uygun bir yer deildir. Gidip Kurey'e en yakn kuyunun bana konaklayalm dier kuyular da kapatalm. Bir havuz ap su dolduralm. Bylece bizim suyumuz olurken, onlarnki olmaz" dedi. Peygamberimiz harekete geip dediklerini yapt. (bn-i Kesir tefsirinden.)
Yce Allah'n Bedir savana katlan kitleye hatrlatt bu durum -Habbab b. Mnzir'in tavsiyesine uyulmadan nce ite bu gecede meydana gelmiti. Bu gecede gnderilen yardm ise, ift ynl bir yardmdr, hem maddi, hem psikolojik bir yardmdr. Su, lde bir zafer arac olmasnn yannda, hayat unsurudur da. lde suyu kaybeden ordu, arpmadan nce moral kaybetmi demektir. Sonra iinde bulunulan ortama elik eden bu psikolojik durum ve eytann bunu istismar etmesi, suyun yokluundan dolay gerekli temizliin yaplamamas dolaysyla namaz klmann zorlamas durumudur. (O sralarda henz teyemmm izni verilmemiti. Bu izin daha sonralar Hicri beinci senede Beni Mustalik savanda verilmiti) Bu noktada telkinler ve vesveseler harekete geiyor. Byle bir sknt ve psikolojik knt havas iinde savaa giren gnller, iten ie sarslm ve ruhsal olarak bozguna uram bir ekilde savaa giriyorlar demektir. te bu noktada yetiiyor yardm, byle bir ortamda geliyor ilahi destek.
"(...) Sizi temizlemek, eytann vesvesesinden arndrmak, kalplerinizi pekitirip kaynatrmak ve ayaklarnzn yere salam basmasn salamak iin. size gkten su indirdi."
Psikolojik yardm maddi yardmla tamamlanyor. Suyun bulunmasyla kalpler duruluyor. Gerekli temizlik yaplarak ruhlar huzura kavuuyor. Yerin sertlemesi ve kumlarn skmas sonucu ayaklarn yere salam basmas salanyor.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 22:59   Mesaj No:5
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

MAN ve SEBAT

Btn bunlar, yce Allah'n m'minleri yreklendirmelerine ilikin olarak meleklere vahyettiklerinin, kfirlerin gnllerine korku salacana ilikin va'dinin ve savaa fiilen katlmalarna ilikin meleklere ynelik emrinin yannda yeralyor:
"Hani Rabbin, meleklere `Ben sizinle beraberim, m'minleri yreklendirin, ben kfirlerin kalplerine korku salacam, vurun boyunlarn, indirin darbelerinizi parmaklarna' diye vahyetti."
Dehet verici bir durum bu. Yce Allah'n savata meleklerle beraber olmas ve meleklerin savata mslman kitlenin yannda yeralmas. Bu durumla, "Melekler ne ekilde savaa katlmlar? Ka kiiyi ldrmler? Nasl ldrmler?" gibisinden aratrmalara girmekle uramak doru olmaz. Bu ortama ilikin en byk gerek ite bu gerektir. Mslman kitlenin yeryznde bu din uyarnca harekete gemesi olaanst bir olaydr. Yce Allah'n savata meleklerle beraber olmasn, meleklerin de mslman kitleyle birlikte savaa katlmalarn hakedecek dehet verici bir durumdur bu.
Biz yce Allah'n yarattklarndan melek ad verilen yaratklarn varlna inanyoruz. Ancak onlarn yaratcsnn onlara ilikin olarak bildirdiklerinden baka onlarn mahiyetlerine ilikin herhangi bir ey bilmiyoruz. Ayn ekilde Kur'an ayetinin akladnn dnda mslmanlarn Bedir savanda zafer kazanmalarnda katklarnn mahiyetini de bilmiyoruz. Rabbleri onlara, "Ben sizinle beraberim" diye vahyetmi, mslmanlar yreklendirin diye emretmi, onlar da yapmlar. -nk onlar emredileni yaparlar- Ama nasl yapmlar, ite onu bilmiyoruz. Yce Allah onlara mriklerin boyunlarn vurmalarn, parmaklarna darbeler indirmelerini emretmitir. Yine mahiyetini bilmediimiz bir ekilde sylenenleri yapmlardr. Bu durum, meleklerin tabiatna ilikin olarak bizim kavrama yeteneimizi aan bir durumdur. Bu konuda yce Allah'n bize rettiklerinden baka bir ey bilmiyoruz. Ayn ekilde yce Allah kfirlerin kalplerine de korku salacan va'detmiti. Nitekim olmutu da. nk onun va'di gerektir. Yine biz, bunun da nasl gerekletiini bilemeyiz. Yaratan Allah'tr. Ve yarattklarn en iyi O bilir. nk O kiiyle kalbi arasna girer. Ve O insana ah damarndan daha yakndr.
Bu tr fiillerin mahiyetlerini ayrntl biimde kurcalamak, bu inancn ve bu inan uyarnca giriilen pratik hareketin tabiatndan olan ciddilikle badamaz. Ne var ki, insanlarn bunu kurcalamalar, bu dinde yeralan gerekli ideallerden uzaklatklar dnsel lszlktr. Bunlar akllara ve ruhlara egemen olduu sonraki alarda, islmi mezheplerin ve kelm ilminin konular arasna girmitir. Oysa savata yce Allah'n meleklerle birlikte olmasnn, meleklerin de mslman kitlenin yannda savaa katlmalarnn dehet verici iaretlerinin boyutlar zerinde durmak ok daha yararl ve yerinde olacaktr.
Bu gzden geirmenin sonunda ve bu dehet verici gerei olanca aklyla belirginletiren bu olaanst sahnenin ardnda, btn savalarn ve savalarda meydana gelen zafer ve yenilgilerin tesinde yeralan ve bu ilerin meydana geliine yn veren kural ve kanuna ilikin aydnlatc bir aklama yeralyor:
"undan dolay ki, onlar Allah'a ve Peygamber'e kar ktlar. Kim Allah'a ve Peygamber'e kar karsa bilsin ki, Allah'n azab ardr."
Kukusuz, yce Allah'n mslman kitleye yardm etmesi ve mslman kitlenin dmanlarna korkuyu musallat etmesi, ayn ekilde meleklerin onlarla birlikte savata yeralmas bir defalk bir olay, ya da geici bir rastlant deildir. Bunun nedeni kfirlerin Allah'a ve Peygamber'e kar bir izgi benimsemeleri Allah ve Peygamber'in safndan baka bir saf edinmeleridir. Allah'n yolundan insanlar alkoyan ve onlar Allah'n hayat sisteminden bakasna uymaya ynelten bu zt ve kart tutumu sergilemeleridir.
"(...) Kim Allah'a ve Peygamber'e kar karsa bilsin ki, Allah'n azab ardr."
Kendisine ve peygamberine kar kanlara ar azabn gnderir. Kukusuz O, onlar cezalandrmaya kadirdir. Onlarsa buna kar koyamayacak kadar zayftrlar.
Bu bir kuraldr, deimez bir yasadr, bir defalk rastlant deildir. Yeryznde tek bana Allah'n ortaksz ilahln duyurmak ve sadece O'nun hayat sistemini egemen klmak iin mslman kitle harekete getii ve dmanlar Allah'a ve Peygamber'e kar k tavrn sergiledikleri srada yrrle giren temel bir kural, deimez bir yasadr bu. Evet byle bir durumda mslmanlar yce Allah yreklendirir, onlara zafer verir. Korku ve yenilgi ise, Allah'a ve Peygamber'e kar kanlar iindir. Ancak mslman kitle yolunda dosdoru hareket ettii, Rabbine gvendii ve sadece ona dayanarak yolald srece...
Sahnenin sonunda, yce Allah, Allah'a ve Peygamber'e kar kanlara hitab ediyor... u dnyada yaadnz korku ve ar yenilgi size verilecek cezann tamam deildir. nk bu din, O'nun direktifleri uyarnca hareket etmemek ve bu dinin yoluna dikilmek, srf bu dnyay ilgilendiren bir durum deildir, yalnzca bu dnya hayatnn ii deildir. u yeryznn tesine uzanan, u hayat aan bir durumdur. Boyutlar u yakn uzaklklarn tesine varmaktadr.
"te size Allah'n azab, tadnz onu. Ayrca kfirler iin cehennem azab da vardr."
Yolun sonu budur. Yaadnz korku, ar yenilgi, boyunlarnza ve parmaklarnza yediiniz darbelerle mukayese kabul etmeyen azap ite budur...

MADD TECHZAT VE TESLMYET

imdi... Kukusuz mslmanlar savan sahnelerini ve savan meydana geldii koullar yeniden yaamlard. Onlara sava meydannda ilevini yerine getiren Allah'n eli, tedbiri, yardm ve destei gsterilmiti. Dolaysyla sava meydannda Allah'n takdirine ve gcne perde olmaktan baka bir ilevlerinin olmadn renmilerdi. Peygamberi hak zere evinden karan Allah't. Onu gsteri, hakszlk ve azgnlk iin karmamt. Kfirlerin kkn kurutmak gibi diledii bir i iin iki gruptan biriyle karlamalarn takdir eden yce Allah'd.
"Ama mcrimlerin houna gitmese de gerei yceltmek ve btl ortadan kaldrmakt."
Ardarda gelen bin kiilik bir melek ordusunu onlara yardm iin gnderen yine Allah't. Kendilerine gvenmelerini salayan, uykuyu veren; temizlenmeleri, eytann vesvesesinden kurtulmalar, gnllerini kaynatrmalar ve ayaklarn yere salam basmalar iin gkten su indiren Allah't. M'minleri yreklendirmelerini meleklere vahyeden ve kfirlerin gnllerine korku salan yine Allah't. Meleklerin savaa katlmalarn salayan, kfirlerin boyunlarn vurmalarn ve mriklerin parmaklarna darbeler indirmelerini emreden Allah't. Malsz, desteksiz ve hazrlksz ktklar seferde bunca ganimeti almalarn salayan ve onlar ltfuyla rzklandran yine Allah't.
imdi... Kukusuz Kur'an'n ak tm bunlar sunmu, gnllerinde yeniden yaatm, gzlerinin nnde canlandrmt. Bu sunu, insann tedbirlerine, say ve hazrlk gcne dayanmayan, tersine Allah'n tedbirine, takdirine, yardm ve desteine, ayn ekilde sadece O'na dayanmaya, srf O'na snmaya, O'ndan yardm istemeye ve O'nun tedbir ve takdirine gre hareket etmeye dayanan kesin zaferden bir tabloyu iermektedir.
Bu sahnenin gnllerde yerettii, gzler nnde canland u anda... Gnllerin direktiflere karlk verecei en uygun ortamn olutuu u anda... Evet ite bu anda m'minlere bu sfatlaryla ynelik, kfirlerle karlatklarnda direnmelerine, yenilgi ve katan tr arkalarna dnmemelerine ilikin bir emir yeralyor. Nasl olsa zafer ve yenilgi, insanlarn iradesinden stn bir iradeye, insanlarn grdkleri sebeplerin dndaki sebeplere baldr. Nasl olsa her ii olduu gibi sava da ynlendiren Allah'tr. M'minlerin eliyle kfirleri ldren O'dur. O'dur atlan oku hedefine ulatran. M'minler Allah'n gcne perde konumundadrlar. Yce Allah cihad ve o esnada yaadklar skntlardan dolay sevap diliyor onlar iin. Kfirlerin gnllerine korku salan, planlarn boa karan, Allah'a ve Peygamber'e kar ktklarndan dolay onlara dnya ve ahiret azabn tattran Allah'dr.



15- "Ey m'minler, kfirlerin zerinize doru ilerleyen ordusu ile karlatnz zaman sakn onlara arkanz dnmeyeniz. "


16- Sava taktii gereince yer deitirme ya da baka bir birlie katlma amalar dnda o gn kim kfirlere arka dnerse, Allah'n gazabna uram olarak dner. Onun varaca yer cehennemdir. Oras ne fena bir dn yeridir.


17- Mrikleri ldren siz deildiniz, fakat Allah ldrd onlar. Onlara doru toprak atarken, sen atmadn, fakat Allah att. Allah kendi keremi ile m'minleri gzel bir snavdan geirmek iin bunu byle yapt. Hi kukusuz Allah iitendir, bilendir.


18- Bunlarn yansra Allah kfirlerin tuzaklarn boa karandr.

Kur'an'n ifadesinde sakndrmadaki kesinlik, cezalandrmadaki korkunluk ve Allah'n fkesi ile atee dnte tehdit belirginlemektedir.
"Ey m'minler, kfirlerin zerinize doru ilerleyen ordusu ile karlatnz zaman sakn onlara arkanz dnmeyiniz."
"Sava taktii gereince yer deitirme ya da baka bir birlie katlma amalar dnda o gn kim kfirlere arka dnerse, Allah'n gazabna uram olarak dner. Onun varaca yer cehennemdir. Oras ne fena bir dn yeridir."
Bunun anlam udur: Ey m'minler kfirlere doru ilerlediinizde, yani bir-. birnize yaklap kar karya geldiinizde, onlardan kamayn, ancak bir sava taktii gerei, daha iyi bir mevzi belirlediinizde ya da daha salam bir plan dndnzde veya baka bir birlie katlmak istediinizde yahut tekrar savaa devam etmek iin gerideki mslmanlara katlmak istediinizde geriye dnebilirsiniz. Yoksa geriye dnen ve ileriye hareket edildii bu gnde, dmana arkasn dnen u azab haketmitir: Allah'n fkesini ekmeyi ve cehenneme dn...
Bu hkmn Bedir savana ya da Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- katld savalara zg olduunu kabul eden baz grler vardr. Ancak ounluk bu hkmn genel olduu ve dman saldrs karsnda geri kamann yedi byk gnahtan biri olduu grndedir. Nitekim Buhari ve Mslim Ebu Hureyre'den -Allah ondan raz olsun- yle rivayet ederler: "Peygamberimiz `Yedi byk gnahtan saknn" buyurdu. `Hangileridir bunlar, ya Resulullah?' denildi. "Allah'a ortak komak, sihir, haksz yere Allah'n haram kld cana kymak, faiz yemek, yetimin maln yemek, dman karsnda geri kamak, bir eyden habersiz iffetli m'min kadnlara zina iftirasn atmak" buyurdu.
Cessas `Ahkm'ul Kur'an" adl eserinde bu konuda geni bir aklamaya yer verir. Buraya almakta bir saknca grmyoruz:
"Yce Allah yle buyuruyor: "Sava taktii gereince yer deitirme ya da baka bir birlie katlma amalar dnda o gn kim kfirlere arka dnerse..." Ebu Nadra Ebu Said'den, `Bunun Bedir gn iin geerli olduunu" rivayet eder. Ebu Nadra diyor ki, "nk onlar o gn kam olsalard, mriklere snm olacaklard. Onlarn dnda o gn baka mslman yoktu nk... "Ebu Nadra'nn bu szleri doru deildir. nk Ensar'dan birka kii Medine'de kalmt. Peygamberimiz onlarn sefere kmalarn emretmemiti. Onlar da savalacan tahmin etmemilerdi. Sadece kervann hedeflendiini sanmlard. Peygamberimiz de kendisiyle birlikte abuk davrananlarla yola kmt. Dolaysyla Ebu Nadra'nn, `Onlarn dnda mslman yoktu, bu yzden dmandan kasalard mriklere snm olacaklard' szleri belirttiimiz gibi yanlgnn ifadesidir. yle de denmitir. Onlarn dmandan kalar caiz olmazd, nk Peygamber'le birlikte bulunuyorlard. Ondan uzaklamalar doru olamazd. Yce Allah yle buyuruyor: "Medineliler'e ve evrelerinde bulunan bedevilere, savata Allah'n peygamberinden geri kalmak, kendilerini ona tercih etmek yaramaz.." (Tevbe Suresi, 120)
Peygamberlerini yardmsz brakmak, ondan uzaklamak ve onu dmana teslim etmek doru olmazd. Geri yce Allah ona yardm etmeyi ve insanlara kar onu korumay zerine almtr. Nitekim yce Allah yle buyuruyor: "Allah seni insanlardan korur." Ne var ki, dmann says az da olsa, ok da olsa, Peygamber'in yannda yeralmak, ondan uzaklaamamak mslmanlarn yerine getirmek zorunda olduklar bir farzd. Ayrca Peygamber -salt ve selm zerine olsun- o gn mslmanlarn grubu, birlii niteliindeydi. Savatan ekilmek zorunda kalann, bu geri ekilmesi herhangi bir birlie, gruba katlma artna bal olarak doru olabilirdi. Bu birlik ve bu grup da o gn iin Peygamber'in ahsnda somutlayordu. Onun dnda da bir birlik, bir grup szkonusu deildi. Abdullah bn-i mer der ki: Bir askeri birlikte yeralyordum. nsanlar birer birer dalnca, biz de Medine'ye dndk ve `Biz firar ettik' dedik. Bunun zerine Peygamberimiz, `Ben sizin birliinizim' dedi. Kim Peygamber'den uzak bir ,yerde kfirlerden kamak zorunda kalrsa, Peygamber'in yanndaki birlie katlmak zere geri ekilmesi dorudur. Ancak Peygamber beraberlerinde bulunuyorsa, bir de katlacaklar dier bir birlik szkonusu deilse, kamak ve Peygamber'i yalnz brakmak caiz deildir.
Hasan Basri, yce Allah'n "O gn kim kfirlere arka dnerse..." sz hakknda, "Bu, Bedir ehline ynelik bir hitaptr" der. Yce Allah yle buyuruyor: "ki topluluun karlat gn savatan geri dnenlerinizi eytan baz gnahkr duygular yznden ayartmaya girimiti Ama Allah onlar yine de affetti. Hi kukusuz Allah affedici ve halimdir." (Al-i mran, 155) nk onlar dman karsnda Peygamber'i -salt ve selm zerine olsun- yalnz brakp kamlard. O zaman yce Allah onlar hakknda yle demiti: "Hani, o gn sayca ok oluunuz hounuza gitmi, bbrlenmenize yolamt da bu kalabalk size hibir yarar salamamt; yeryz onca geniliine ramen size dar gelmiti de sonra arkanz dnp kamtnz." (Tevbe, 25) Dman say bakmndan az da olsa, ok da olsa Peygamber'le birlikte olduklar zaman onlara ilikin hkm budur. Ancak yce Allah bunda bir saknca grmezse. Yce Allah bir baka ayette yle der: "Ey Peygamber, m'minleri savaa tevik et. Eer sizden yirmi sabrl kii olursa, bunlar iki yz kfiri yenerler. Eer sizden yz kii olsa bunlar bin kfiri yenerler. (Enfal, 65) Bu durum -Allah daha iyisini bilir- Peygamber'le birlikte olmadklar anlar iin geerlidir. Dolaysyla yirmi kii ikiyz kfirle kamaya yeltenmeden savamak zorundadr. ayet dmann says bundan fazla ise, tekrar savamak zere yardm alabilecekleri mslmanlardan bir birlie katlmak amacyla geri ekilmelerinin bir sakncas yoktur. Sonra yce Allah aadaki ayeti indirerek bu hkm neshetti (deitirdi).
"Allah bundan byle, bu konudaki yknz hafifletti ve bnyenizde bir zaaf belirdiini bildi. Buna gre eer sizden yz sabrl kii olursa bunlar iki yz kfiri yenerler. Eer sizden bin sabrl kii olursa bunlar Allah'n izniyle iki bin kfiri yenerler. Allah sabrllarla beraberdir. (Enfal, 66)
bn-i Abbas'n yle dedii rivayet edilir: Sizden bir kiinin on kiiden kamamas farz klnd. Sonra bu say azaltld. Bylece yz kiinin ikiyz kiiden kamamas farz klnd. bn-i Abbas diyor ki, "Adam iki kiiden kaarsa firar etmitir. kiiden kaarsa firar etmemitir." Hasan Basri, bn-i Abbas'n "firar etmitir" szn kastederek, "O ayette kastedilen, dmann saldrsndan kamakt." Ayetin ifade ettii bir kiinin iki kfirle savamasnn zorunluluudur. Kfirlerin says iki kiiden fazla ise, o zaman o bir kiinin yardm almak amacyla mslmanlardan bir birlie doru geri ekilmesi caiz olur. Ancak yanlarnda yardm bulamayaca mslman bir toplulua katlmak zere kaarsa, bu durumda u ayette tehdit edilenlerin kapsamna girer: "O gn kim kfirlere arka dnerse Allah'n gazabna uram olarak dner." Bu yzden Peygamberimiz yle buyurmutur: "Ben btn mslmanlarn birlii, grubu konumundaym." Ebu Ubeyde b. Mes'ud'un ldrlene kadar savat ve yenilmedii haberi kendisine ulanca mer b. Hattab -Allah ondan raz olsun- : "Allah Ebu Ubeyde'ye rahmet etsin. ayet bana snsayd, ben onun iin yardm mahiyetinde bir birlik olurdum" demitir. Ebu Ubeyde'nin arkadalar yanna geldiinde de, "Ben sizin birliiniz konumundaym" demi ve katklarndan dolay onlar azarlamamtr. Bu hkm, bize yani Hanefiler'e) gre kesindir. Mslman askerlerin says oniki bine ulamad srece, kendilerinin iki kat olan dmandan kamalar caiz deildir. Ancak savata yer deitirmek ve dmanlarn tuzaa drmek iin bulunduklar yerden baka bir yere gemek gibi savatan kama kast tamayan davranlar bu hkmn dndadr. Ya da birarada savamak zere mslman bir birlie katlmak zere geri ekilebilirler. Saylar onikibine ulamas durumunda ise, Muhammed b. Hasan, "Byle bir durumda saylar ok fazla da olsa dmanlarndan kamalar caiz deildir' demektedir. Bu konuda arkadalarmz (yani Hanefiler) arasnda herhangi bir ihtilaftan sz etmemektedir. Zehri'nin Ubeydullah b. Abdullah'dan rivayet ettii hadisi de kant olarak zikretmektedir: bn-i Abbas diyor ki, "Peygamberimiz, `Arkadalarn en iyisi drt kii olandr. Mfrezelerin (kk askeri birlik) en iyisi drtyz kiiden oluandr. Ordularn en iyisi drtbin kiiden oluandr. Onikibin kiilik ordu ise, az olmad gibi, yenilmez de' buyurmutur." Baz rivayetlerde son ibare "onikibin kiilik bir topluluk aralarnda sz birlii olduu srece yenilmezler" eklindedir. Tahavi mam Malik'e yle sorulduunu anlatr: "Acaba Allah'n hkmnden kp bakasyla hkmeden birine kar savamayabilirmiyiz? mam Malik, bu soruya u karl verir: Senin gibi dnen onikibin kii varsa savamak zorundasn, yok eer saynz bu kadar deilse, savamayabilirsiniz." mam Malik'e bu soruyu soran Abdullah b. mer b. Abdlaziz b. Abdullah b. mer'di. Bu gr Muhammed b. Hasan'n anlattklarna uygun dmektedir. Peygamberimizden rivayet edilen "onikibin kiilik" sayya ilikin hadis bu konunun esasn oluturmaktadr. Bu durumdaki mslmanlarn dmanlarnn says ok da olsa kamalar caiz deildir. Peygamberimizin buyurduu gibi, `aralarnda sz birlii' olduu srece, dmann says kat kat fazla da olsa kaamazlar. Buna gre `aralarnda sz birlii' oluturmalar da bir zorunluluktur. Cessas'tan yaptmz alntlar sona erdi.
Ayn ekilde "bn-i Arabi" de "Ahkm'ul Kur'an" adl eserinde bu hkmn kapsamna ilikin ihtilaflar zerine u deerlendirmeyi yapmaktadr: "Bilginler arasnda gr ayrl vardr, szkonusu savatan kama olay sadece Bedir savana m zgdr, yoksa kyamet gnne kadar meydana gelecek tm savalar m kapsar, diye..." bn-i Said el-Hudri, bunun Bedir gnne zg olduunu rivayet eder. "nk o gn Peygamberimizden baka snacaklar bir birlikleri, bir cemaatleri yoktu, der." Naf, Hasan, Katade, Yezid b. Habib ve Dahhak bu gr benimsemiler.
bn-i Abbas'dan ve dier birok alimden bu ayetin kyamet gnne kadar geerli olduu rivayet edilir. "Bu gn kim onlara arka dnerse" szne dayanlarak bu hkmn Bedir savana zg olduu sonucuna varmlar. Bu yzden biroklar bunun Bedir gnne iaret olduunu sanmlar. Oysa ayet btn savalara iaret etmektedir."
"Bunun delili de ayetn savatan sonra, arpmann bitiminde, o gnn sonunda inmesidir. Nitekim, Peygamberimizden aktardmz sahih bir hadiste byk gnahlarn unlar, unlar olduu sralanm, savatan kama da bunlar arasnda yeralmt. Bu hadis, meseledeki ihtilaflar kaldran ve bu konudaki kesin hkm aklayan bir nass niteliindedir. Bu hkmn Bedir gnne zg olduunu dnenlerin dtkleri yanlgya da dikkat ekmitir."
Biz, bn-i Arabi'nin `bn-i Abbas ve dier birok alimden' aktard gr benimsiyoruz. nk sadece herhangi bir gne zg klmakszn genel anlamda savatan kama olay zerinde bu kadar sk skya durmay gerektirebilir. Bu adan pratik etkilerinin bykl, dier adan inan sistemiyle ilikili olua bu uyary gerektirmitir.
Kukusuz m'min gnl, yeryzndeki hibir gcn yenemeyecei denli derin ve salam olmaldr. nk bu gnl iinde etkin, kullarnn zerinde kar konulmaz otoriteye sahip Allah'n gcne baldr. Bu gnln -tehlike karsnda sarsnt geirmesi normal kabul edilmi olsa bile, bu sarsntnn yenilgi ve kaa dnmesi normal kabul edilmemitir. Eceller Allah'n elindedir. Bu yzden bir m'minin yaam korkusuyla savatan kamas caiz deildir. Bu konuda kiiye gcn aan bir sorumluluk yklenmi de deildir. M'min bir insandr ve kendisi gibi bir insan olan dmanyla kar karya gelir. Onlar bu adan yeryznde eit bir konumda grnmektedirler. Sonra m'min kar konulmaz byk gce olan ballyla ayrcalk kazanyor. Hem m'minin yaamas Allah'a yneliktir. ehit dse yine Allah'a gidecektir. Dolaysyla m'min her halkarda, Allah'a ve Peygamber'e kar karak yoluna dikilen rakibinden stndr. Bu kesin hkmn nedeni budur:
"Sava taktii gereince yer deitirme ya da baka bir birlie katlma amalar dnda o gn kim kfirlere arka dnerse Allah'n gazabna uram olarak dner. Onun varaca yer cehennemdir. Oras ne fena bir dn yeridir."
fadenin kendisi ve ierdii hayret verici imalar zerinde biraz durmamz gerekmektedir. "Onlara arkanz dnmeyiniz", "Kim kfirlere arka dnerse..." Bu ifadeler yenilgiyi somut bir ekilde dile getirmektedirler. Bunun yannda bu davrann irkinlii, irenlii, dmana arka dnmenin ktl de vurgulanmaktadr. Sonra... "Allah'n gazabna uram olarak dner." Yenilgiye urayp dnen, Allah'n fkesiyle birlikte dner ve barnana gider. "Onun varaca yer cehennemdir. Oras ne fena bir dn yeridir."
Bylece genel atmosferi canlandrmak iin ifadenin glgesi anlamla bir uyum oluturmaktadr. Sava gn geriye dnp kamann irkinlii ve ktl duygusunu canlandrmaktadr vicdanlarda.
Sava gn geriye dnmekten sakndrdktan sonra surenin ak, onlarn gerisinde sava ynlendiren, onlar iin dmanlarn ldren, onlar adna atp hedefi tutturan Allah'n elini gstermek iin devam etmektedir. Bununla berber onlar snanmann sevabn alyorlar. nk yce Allah gzel bir snamayla onlara ltfetmeyi ve bu ltfundan dolay onlara sevap vermeyi dilemitir:
"Mrikleri ldren siz deilsiniz, fakat Allah ldrd onlar. Onlara doru toprak atarken sen atmadn, fakat Allah att. Allah kendi keremi ile m'minleri gzel bir snavdan geirmek iin bunu byle yapt. Hi kukusuz Allah iitendir, bilendir."
Buradaki "atma"nn yorumuna ilikin olarak ok sayda rivayet mevcuttur. Bununla Peygamberimizin, "yzleri kararsn, yzleri kararsn" diyerek kfirlerin yzne doru frlatt bir avu kumun kastedildii ve bunlarn Allah katnda o gn ldrlmeleri takdir edilenlere isabet ettii anlatlr.
Ne var ki ayetin anlam geneldir. Ve bu ayet, Peygamber'in -salt ve selm zerine olsun- ve mslman kitlenin grlen davranlarnn tesinde tm ileri ynlendiren Allah'n tedbirini ifade etmektedir. Ondan sonra yce Allah'n u sznn de yeralmas bu yzdendir:
"Allah kendi keremi ile m'minleri gzel bir snavdan geirmek iin bunu byle yapt."
Yani onlar gzel bir snavdan geirmek suretiyle, bundan dolay onlara zafer vermeden nce kendi katndan verecei sevapla onlar rzklandrmak iin byle yapt. Bu ise bayla sonuyla kat kat ltuftur:
"Hi kukusuz Allah iitendir, bilendir."
Yardm isteinizi iitir, durumunuzu bilir. Sizin, kulluu srf O'na zg kldnz bildii zaman sizi kendi gcne perde yapar. Size zafer ve sevap verir. Nitekim Bedir'de size hem zfer, hem de sevap verdi...
"Bunlarn yansra Allah kfirlerin tuzaklarn boa karandr."
Bu sonuncusu, ncekilerden sonra gelir. O'nun sava ynlendirmesi, sizin elinizle dmanlarnz ldrmesi, peygamberinizin attn hedefe yneltmesi ve size sevap vermek iin gzel bir snavdan geirmesiyle bitmiyor. Btn bunlara ek olarak, kfirlerin tuzaklarn boa karyor, onlarn planlarn ve taktiklerini etkisiz hale getiriyor. O halde korkmaya gerek yoktur. Bozguna urayp dalmann anlam yoktur. M'minlerin kfirlerle karlarken arkalarn dnp kamalarn normal klacak bir mazeret gstermeleri szkonusu olamaz.
Bu aamada ayetlerin ak savataki tm durumlar bir nokta etrafnda birletiriyor. Mrikleri ldren Allah olduuna gre, onlara atan ve bununla m'minleri gzel bir snavdan geiren ve kfirlerin tuzaklarn etkisiz hale getiren O olduuna gre, ganimetler iin koparlan bu yaygaralar, bu ekimeler de neyin nesi? nk btn sava Allah'n tedbiri ve takdiri dorultusunda gelimitir. Onlar sadece bu tedbir ve takdire perde olmulardr.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 23:00   Mesaj No:6
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

KM LDRYOR

Ayetlerin aks yce Allah'n kfirlerin tuzaklarn boa kardn aklarken, kfirlere, sava ncesinde Allah'tan zafer isteyip iki gruptan en sapk olann, bilinmeyen bir eyi getirenin ve akrabalk balarn gzetmeyenin mahvolmas iin dua edenlere yneliyor. (Nitekim Ebu Cehil bu ekilde dua etmi ve Allah'tan zafer ve hkmn belirtmesini istemiti) Ne var ki, mrikler mahvolmulard. Hitap onlara yneliyor ve bu zafer isteyilerini alaya alyor. Bedir'de meydana gelenin her zaman yrrlkte olan yasadan bir rnek olduunu, gelip geici bir defalk bir durum olmadn, okluklarnn ve dayanmalarnn bu ii deitiremeyeceini, nk Allah'n m'minlerle birlikte oluunun deimez bir yasa olduunu vurguluyor:



19- Ey mrikler eer zafer istiyorsanz, size zafer geldi (fakat aleyhinize kt). Eer Peygamber'e kar kmaktan vazgeerseniz iyiliinize olur. Yok eer bir daha ayn eyi yaparsanz biz de size yine ayn akibeti tattrrz. Topluluunuz ne kadar kalabalk olursa olsun size hibir yarar salamayacaktr. Allah kesinlikle m'minler ile beraberdir.

Eer zafer istiyorsanz, Allah'n sizinle mslmanlarn arasndaki tartmay zme balamasn istiyorsanz, iki gruptan en sapk olann, akrabalk haklarn gzetmeyenini yok etmesini istiyorsanz, ite Allah size cevap verdi. Zafer isteinize karlk olarak sonucun aleyhinize olmasn istedi. Sonu, iki gruptan en sapk olann, akrabalk haklarn gzetmeyenin aleyhine gereklemitir. ayet gerekten renmek istiyorduysanz, imdi renmi oldunuz; iki gruptan kimin sapk olduunu, hangisinin akrabalk haklarn gzetmediini.
Bu gerein nda ve iaretin dorultusunda onlar, iinde bulunduklar irk, kfr, mslmanlarla sava halinde olmak ve Allah'a ve peygamberine kar kma durumuna son vermeye tevik edilmektedirler:
"Eer Peygamber'e kar kmaktan vazgeerseniz iyiliinize olur." Tevikten sonra da bir korkutma yeralyor:
"Yok eer bir daha ayn eyi yaparsanz biz de size yine ayn akibeti tattrrz."
Akbet bellidir, topluluk bunu deitiremez, okluk bakalatramaz:
"Topluluunuz ne kadar kalabalk olursa olsun, size hibir yarar salamayacaktr."
Allah m'minlerle beraber olduktan sonra okluk ne yapabilir ki?
"Allah kesinlikle m'minler ile beraberdir."
Bu ekliyle sava hibir zaman denk gler arasnda meydana gelen bir olay deildir. nk bir safta -yanlarnda Allah da olmak zere- m'minler yer alrken, br safta kendileri gibi insanlardan, baka hibir yardmclar bulunmayan kfirler yeralmaktadr. Byle bir savan sonu da bellidir.
Arap mrikleri bu gerei biliyorlard. Baz tarihsel genellemelerin etkisinde kalan kimi insanlarn gnmzde iddia ettikleri gibi onlarn yce Allah'a ilikin bilgileri yetersiz, yzeysel ve karmak bir bilgi deildi. Araplar'n irki Allah' inkr etmek ya da O'nun hakknda gerek ve yeterli bilgiye sahip olmamak eklinde belirmiyordu. Onlarn irki en ok, kulluu O'na zg klmamakta somutlayordu. Bu da hayat sistemlerini ve toplumsal yasalarn O'ndan bakasna edinmelerinde belirginleiyordu. Bu durum ise, Allah'n ilahln kabul etmeleri ve O'nun zatna ilikin gerek bilgileriyle eliiyordu.
Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- hayatn anlatan kitaplardan Bedir savanda meydana gelen olaylar aktarrken, Haffaf b. Eyma b. Ruhsa el Gifari'nin -ya da Ebu Eyma b. Ruhsa el-Gifari'nin- blgesinden geerlerken oluyla birlikte Kureyliler'e kesimlik develer gnderdiini ve; "ayet isterseniz size silah ve adam yardmnda bulunabilirim" mesajn ilettiini, Kureyliler'in ise ona olu araclyla, "Sen akrabalk grevini yerine getirdin, zerine deni yaptn. Andolsun ki, eer biz insanlarla savaacaksak, onlardan geri kalr bir tarafmz yoktur. "Yok eer Muhammed'in ileri srd gibi, Allah'a kar savaacaksak, hi kimsenin gc Allah'a yetmez" mesajn gnderdiklerini grmtk.
Ayn ekilde bir mrik olan Ahnes b. ureyk'in kendisi gibi mrik olan Zhreoullar'na, "Ey Zhreoullar, Allah mallarnz korudu ve arkadanz Muhrika b. Nevfeli kurtard..." dediini grmtk.
Ebu Cehil'in -Peygamberimizin dedii gibi bu mmetin Firavununun- Allah'tan zafer isteyii de buna rnektir. Ebu Cehil yle diyordu: "Allah'm akrabalk balarmz kopard, bilinmeyen bir ey getirdi bize. Yarn onu mahvet."
Savatan vazgeirmek iin Utbe b. Rebia'nn gnderdii Hakim b. Hazzam'a yle demiti Ebu Cehil:
"Asla! .. Allah'a andolsun ki, Allah bizimle Muhammed arasnda hkmn belirtene kadar geri dnmeyiz."
lahlk gereine ilikin dnceleri ve her mnasebette bu gerei ifade etmeleri byleydi ite... Onlar Allah' bilmeyen kimseler deillerdi. Hi bir gcn Allah'a yetmeyeceinden de habersiz deillerdi. ki taraf arasnda hkmedip onlar birbirinden ayrann ve bu hkmnn geersiz saylmasnn mmkn olmadn bilmeyen kimseler de deillerdi. Onlarn gerek irkleri ncelikle, hayat sistemlerini ve toplumsal yasalarn, yukarda belirttiimiz tarzda bildikleri ve tandklar yce Allah'dan bakasndan edinmekle somutlayordu. Bugn mslman olduklarn sanan -yani Muhammed'in dinine mensup olduklarn ileri sren- uluslar da bu noktada onlarla birlemektedirler. Nitekim mrikler de atalar brahim'in dinine mensup doru yolda kimseler olduklarn ileri sryorlard. Hatta -cahiliyenin babas- Ebu Cehil Allah'dan zafer isteyip yle diyordu: "Allah'n akrabalk balarmz kopard, bilinmeyen bir ey getirdi bize -Bir dier rivayette; iki gruptan en sapk olann, akrabalk balarn gzetmeyenini- yarn onu mahvet."
badet ettikleri bilinen putlara gelince, onlara kesinlikle yce Allah'n ilahlna benzer bir ilahlk isnad etmiyorlard. Kur'an- Kerim bu konudaki itikadi dncelerinin gerek mahiyetini ve putlara ynelik kulluk gsterisinde bulunmalarnn sebebini u ekilde aklamaktadr: "Allah'n dnda dostlar edinenler, bunlara bizi Allah'a yaklatrsnlar diye kulluk ediyoruz derler." (Zmer, 3) Putlara ilikin dncelerinin dzeyi buydu. Onlara sadece Allah katnda birtakm araclar gzyle bakyorlard... Onlarn gerek irkleri buradan kaynaklanmyordu. Onlardan mslman olanlarn mslmanl da sadece putlar arac kabul etmemekte somutlamyordu. nk bu ekilde putlara ibadet etmeyen ve kulluk davranlarn sadece Allah'a takdim eden Hanifler mslman kabul edilmemilerdir. slma gre inanta, ibadette ve yce Allah' hakimiyet noktasnda bilmeyenler -hangi yerde ve zamanda olurlarsa olsunlar- mriktirler. Allah'dan baka ilah bulunmadna inanmalar sadece inanmalar- ve bireysel kulluk kasti tayan davranlar sadece Allah'a takdim etmeleri onlar bu irkten kurtarmaz. Bu halleriyle onlar, hi kimsenin mslman kabul etmedii Haniflere benzerler. nsanlar bu zincirin halkalarn tamamladklar zaman mslman saylrlar. Yani inan ve bireysel ibadetlere yce Allah'n hakimiyet noktasnda birlenmesini ekledikleri ve tek bana Allah'tan kaynaklanmayan herhangi bir hkm ya da konunun veya rejimin yahut deer yargs ve gelenein yasalln kabullenmekten vazgetikleri zaman mslman saylrlar. te sadece budur slm. nk "Allah'tan baka ilah bulunmadna ve Muhammed'in Allah'n peygamberi olduuna" ahitlik etmenin anlam budur. Bu anlam hem islmi dncede, hem de bu dncenin yansmas olan islmi pratikte aka grlmelidir. Ayrca bu tarzda ve bu anlamda, "Allah'tan baka ilah bulunmadna" ahitlik edenler mslman bir nderliin ynetiminde, cahiliye toplumundan ve onun cahili nderliinden soyutlanarak hareket halindeki bir toplum oluturmalar da bir zorunluluktur.
"Mslman" olmak isteyenlerin bu gerei olanca gerekliiyle kavramalar gerekir. nan ve ibadet asndan mslman olduklarn sanarak bu gerei gzard etmemelidirler. nk yce Allah' hakimiyette birlemedikleri, kullarn hakimiyetini reddetmedikleri cahiliye toplumu ve onun cahili nderliine ynelik dostluklarn kesmedikleri srece sadece inan ve ibadet insan mslman etmeye yetmez.
Samimi ve iyi niyetli birok kimse bu aldatmaya kanmaktadr. Mslman olmak istiyorlar ama, onda yanlyorlar. Onlarn ncelikle islmn tek ve gerek eklini kavramalar gerekir. "Mrik" ismini tayan Arap mriklerinin hibir adan kendilerinden farkl olmadklarn bilmelidirler. Daha nce de belirtildii gibi Arap mrikleri gerek anlamda Allah' biliyorlard. Ve putlarn onun yannda arac kabul ediyorlard. Onlarn esas irkleri hakimiyet noktasnda ortaya kyordu, inanta deil.
"Mslman" olmak isteyen samimi ve saf kimselerin bu gerei iyice kavramalar gerektii gibi, yeryznde ve pratik hayatta bu dinin yeniden diriliini gerekletirmek iin mcadele eden mslman kitle de bu gerei ak, seik ve kkl bir ekilde kavramal, bir kapalla meydan vermemeli ve bunu iyice sindirmeli, kesin ve net bir ekilde anlatmaldr. Balang ve hareket noktas burasdr. Hareket bu noktadan -daha balangta- en ufak bir sapma gsterdi mi, yolunun tmn arr. Bundan sonra ne kadar iten davranrsa ve yolu takip etme konusunda ne kadar srarl ve kararl olursa da artk islmi bir temeli bulunmayan bir harekete dnr.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 23:01   Mesaj No:7
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

ALLAH VE RESULNE TAAT

Uyarc arlardan oluan ardk bir silsilenin ardndan ayetlerin ak kendilerinden ve yce Allah'n onlarla beraber olduundan sz ettikten sonra ary m'minlere yneltmektedir. Allah'a ve Peygamber'e itaat etmeleri, bu itaatten kanmaktan sknmalar ve Allah'n ayetlerinin kendilerine okunduunu iittikleri halde duymayan kimselere benzememeleri arsnda bulunmak iin m'minlere ynelmektedir. Evet, iiten kulaklar ve konuan dilleri bulunan u sar ve dilsizlere, yeryznde dolaan canllarn en ktlerine benzememeleri uyarsnda bulunmaktadr. nk onlar duyduklar ayetlerle doru yolu bulmaya almyorlar:



20- "Ey m'minler Allah'a ve Peygamber'e itaat ediniz: szlerini iittiiniz halde O'na srt dnmeyiniz. "


21- "Onun sylediklerini iitmedikleri halde "iittik " diyenler gibi olmaynz. "


22- "Allah katnda canllarn en kts, dnmeyen, gerei kavramayan sar ve dilsizlerdir. "


23- "Eer Allah onlarda hayr olduunu bilseydi, kendilerine gerei iittirirdi. Oysa eer gerei iittirse bile yine burun kvrarak yz evirirlerdi. "

Buradaki m'minlere ynelik Allah'a ve peygamberine itaat etmeye ve Allah'n ayetlerini ve szlerini iittikleri halde srt evirmeye ilikin ar... Buradaki ar, btn hazrlayc n uyarlar yapldktan sonra yeralmaktadr. Savataki olaylarn sunulmasndan, savata ilevini yerine getiren Allah'n eli, ynlendirmesi, takdiri, yardm ve destei grldkten sonra yeralmaktadr. Yce Allah'n kesinlikle m'minlerle beraber olduu ve kfirlerin tuzaklarn boa kard vurgulandktan sonra yeralmaktadr bu ar. Bundan sonra Allah' ve Peygamber'i dinleyip itaat etmekten baka seenek kalmyor. Btn bunlardan sonra Peygamber'e srt evirip emirlerine burun kvrmak, deerlendirme yeteneini kaybetmemi bir kalbi ve dnen bir akl bulunan herhangi bir insann yeltenemeyecei irkin bir davran olarak belirmektedir. Bu noktada "canllar" deyimi de tam da yerine oturmaktadr. Ayette geen `ed-devvab' -canllar- deyimi insanlar da kapsamaktadr. nk insanlar da yeryznde kmldarlar, yer deitirirler. Ancak bu deyim genellikle hayvanlar iin kullanlr. Bu deyimin bu ekilde belirsiz braklmas daha bir genellik kazanyor ve "dnmeyen, gerei kavramayan sar ve dilsizler" grubuna hayvanlk kisvesini giydiriyor. Bu anlam duygu ve dncede bu ekilde canlanyor. Hi kuku yok, onlar byledirler de. Bu anlamda onlar hayvandrlar. Hatta hayvanlarn en ktsdrler. nk hayvanlarn kulaklar var, ancak sadece birtakm anlalmaz sesler iitirler. Dilleri var, ama anlalr sesler karamazlar. Ne var ki, hayvanlar, zorunlu yaaylarna ilikin durumlarda ftratlar yardmyla kendileri iin doru olan yolu takip ederler. Ama u `hayvanlar', hibir yararn grmedikleri kavrama yeteneklerine dayanmaktadrlar. Evet onlar kesinlikle canllarn en ktleridirler:
"Allah katnda canllarn en kts dnmeyen, gerei kavramayan sar ve dilsizlerdir."
"Eer Allah onlarda hayr olduunu bilseydi, kendilerine gerei iittirirdi."
Yani kalplerini, iitecek ve kulaklarn duyduunu alglayacak duruma getirirdi. Ancak yce Allah onlarda bir hayr ve doru yolu bulmaya ilikin bir aba grmedi. Alc ve verici ftr yeteneklerini i grmez hale getirdiler. Yce Allah da onlarn kapattklar kalplerini ve bozduklar ftratlarn gerei kavrayacak duruma getirmedi. Yce Allah onlar, duyduklar gerei akllaryla kavrayacak duruma getirmi olsa bile, onlar kalplerini bu geree amayacak ve anladklar bu geree olumlu karlk vermeyeceklerdir.
"Eer onlara gerei iittirse bile, yine burun kvrarak yz evirirlerdi."
nk akl kavrayabilir ama, bozulmu kalp olumlu bir tepki gstermez. Hatta, yce Allah onlara anlayacaklar ekilde iittirse bile, onlar olumlu bir karlk vermekten kanacaklar, olumlu tepki gstermek, gerek dinlemedir nk. Akllar kavrad halde bozulmu kalpleri olumlu tepki gstermeyen nice insan vardr.

HAYAT VEREN ARI

Bir kez daha ar m'minlere ynelmektedir. Allah'n ve Peygamber'in arsna olumlu karlk vermelerine ilikin bir ardr bu. Bu arada olumlu karlk vermeye tevik, burun kvrmaktan da sakndrma yeralyor. Allah'a ve Peygamber'e olumlu karlk verdikleri zaman, Allah'n kendilerine verdii nimetler hatrlatlyor:



24- Ey m'minler, Allah ve Peygamberi sizi hayat balayacak ilkelere ardklar zaman bu arya olumlu karlk veriniz. Biliniz ki, Allah kii ile kalbi arasna girer ve siz O'nun huzurunda biraraya geleceksiniz.


25- Sadece aranzdaki zalimlerin balarna gelmekle yetinmeyecek olan beldan saknnz. Biliniz ki, Allah'n' azab ardr.


26- Hatrlaynz ki, bir zamanlar siz yeryznde ezilen, sayca az bir gruptunuz, insanlar sizi kapp gtrecekler diye korkuyordunuz. Fakat kredesiniz diye Allah size snak salad, hell besinler sundu, sizi yardm ile destekledi.

Kukusuz Peygamber onlar ancak hayat bahedecek eye armaktadr. Her ekliyle ve tm anlamlaryla bir hayat arsdr bu.
Peygamber -salt ve selm zerine olsun- onlar kalplere ve akllara can veren, onlar cehalet ve hurafenin kementinden, aslsz kuruntu ve efsanelerin basksndan, grnen sebeplere ve kar konulmaz dogmalara boyun emenin aalayclndan, Allah'tan bakasna kul olmaktan, kullarn ya da ihtiraslarn esiri olmaktan kurtaran bir inan sistemine armaktadr.
Onlar Allah tarafndan gnderilmi eriata armaktadr. Bu eriat sadece Allah tarafndan konulmu olmasndan tr "insann" zgrln ve saygnln ilan etmektedir eriat karsnda tm insanlk eit bir ekilde tek bir saf oluturmaktadr. Bu eriatn egemen olduu yerde bir fert halka hkmedemez, mmet iinde bir snfn egemenlii szkonusu deildir. Bir rkn baka bir rka, bir ulusun baka bir ulusa hkmetmesi mmkn deildir. Btn insanlar, kullarn Rabbi olan yce Allah tarafndan belirlenmi eriatn glgesinde zgr ve eit bir ekilde hayatlarn srdrrler.
Peygamber -salt ve selm zerine olsun- onlar bir hayat sistemine, dnce ve fikir metoduna armaktadr. Bu sistem, insanlarn yaratcs, yarattklarn en ince ayrntsna kadar bilen yce Allah'n koyduu balarda somutlaan ftri balarn dnda, her trl kayttan kurtarr insanlar. Bu balar, bnyesel enerjiyi dalp gitmekten korur. Bu enerjiyi bask altna almazlar, ilevsiz hale getirmezler,' yok etmezler, yapc ve aktif gelimesine engel olmazlar.
Peygamber -salt ve selm zerine olsun- onlar inanlar ve hayat sistemleri sayesinde g kazanmaya, onurlu ve stn bir hayat srdrmeye armaktadr. Dinlerine ve Rabblerine gvenmeye, tm `yeryznde' btn `insanlar' kurtarmaya, insanl kullara kul olmaktan kurtarp, tek bana Allah'a kul yapmaya ve Allah'n bahettii ancak, tautlarn ayaklar altna ald stn insanl yaatmaya armaktadr.
Yeryzne ve insanln hayatna yce Allah'n ilahln egemen klmak, kullarn sahte ilahln yerle bir etmek, Allah'n ilahln, hakimiyetini ve otoritesini gaspeden bu sahte tanrlar Allah'n egemenliini tanyana kadar kovalamak iin Allah yolunda cihad etmeye armaktadr. nk ancak bu durumda din btnyle Allah'a zg klnm olur. yle ki, bu cihad esnasnda lecek olurlarsa, bu ehitlikte de onlar iin hayat vardr.
te Peygamber'in -salt ve selm zerine olsun- onlar ard inan sistemi ve hayat biimi zet olarak bundan ibarettir Bu ise, her anlamda hayat arsdr.
Bu din, eksiksiz bir hayat sistemidir, srf vicdanlarda tutulan bir inan sistemi deildir. Pratik bir hayat sistemidir. Onun glgesinde hayat geliir ve ilerler. Bu yzden her ekliyle ve her eidiyle bir hayat arsdr bu: Tm kapsamlar ve anlamlaryla hayata ardr. Kur'an- Kerim olaanst ifadesi ile bunlar az fakat son derece etkin kelimelerle dile getirmektedir.
"Ey m'minler, Allah ve Peygamber, sizi hayat balayacak ilkelere ardklar zaman bu arya olumlu karlk veriniz."
steyerek ve bakalarna tercih ederek olumlu karlk verin. Geri yce Allah istese, sizi zorla doru yola iletebilir:
"Biliniz ki, Allah kii ile kalbi arasna girer."
Allah'n kar konulmaz, latif gcn gzler nne seren ne mthi, ne korkun bir tablo... "Kii ile kalbi arasna girer." Onu ve kalbini birbirinden ayrr. Kalbi kontrol altna alp, skca kavrar ve onu diledii gibi ynlendirir, istedii yne evirir. Sahibi ise, bedenindeki kalbine hibir ekilde sahip olamaz.
Kukusuz bu, Kur'an ayetlerinde kalbi gsteren gerekten de korkun bir tablodur. Ancak insann sahip olduu ifade yetenei bu tablonun kalp zerindeki etkisini tasvir etme, sinir ve duygular zerindeki bu etkiyi niteleme gcnden yoksundur.
Srekli uyank bulunmay, daima saknmay, her zaman tetikte olmay zorunluluk haline getiren bir tablodur bu. Kalbin heyecanlarna, korkularna ve panie kaplmasna kar uyank bulunma... Kalbi etkileyen vesveselerden ve paralanmaya neden olabileceinden korkulan eilimlerden saknmak... Kalbi saptran, ktl telkin eden, duygu ve vesveselere kar hazrlkl olma... Bunun yannda, herhangi bir yanlg ya da gaflet veya dehet annda bu kalbin baka taraflara ynelmemesi iin Allah'la srekli bir iliki gerekmektedir.
Allah'n peygamberi, masum olduu halde sk sk yce Allah'a yle dua ederdi: "Allah'm, ey kalpleri ynlendiren, kalbimi dinin zerinde sabit kl." Ya insanlar ne yapmaldrlar? stelik onlar peygamber ve de masum deiller.
Gerekten bu, kalbi derinden sarsan bir tablodur. Bir sre bu tabloyu seyreden, kendi iinde tad kalbe bakan, onun kar konulmaz gce sahip yce Allah'n kontrolnde olduunu, iinde tad halde bu kalp zerinde hibir etkinliinin olmadn gren m'min, bedeninde derin bir rperti hissedecektir.
Kur'an bu tabloyu m'minlerin gzlerinin nnde canlandryor ve onlara yle sesleniyor:
"Ey m'minler, Allah ve Peygamber sizi hayat balayacak ilkelere ardklar zaman bu arya olumlu karlk veriniz."
Onlara yle demektedir: ayet isterse yce Allah sizi doru yolu bulmaya ve arldnz bu ilkelere olumlu karlk vermeye zorlayabilir. Ancak yce Allah, size ltfediyor, karlnda sevap almanz iin kendi isteinizle olumlu karlk vermeye aryor. nsanlnz yceltmeniz ve yce Allah'n insan denen yarata verdii emanetin dzeyine ykselmeniz iin kendi arzunuzla arya kulak vermenizi istiyor. Yce Allah'n insanlarn sahip kmasn istedii emanet, istee bal olarak doru yolu bulma emanetidir, salam temellere dayal halifelik emanetidir, bir ama dorultusunda ve bilinli bir tasarruf yetkisine sahip irade emanetidir.
"Siz O'nun huzurunda biraraya geleceksiniz."
Kalpleriniz O'nun ellerindedir. Sonra siz, O'nun huzurunda toplanacaksnz. Ne dnyada, ne de ahirette kaacak yeriniz yoktur. Btn bunlara ramen O, sizi zgr bir insann, bir cret karl olumlu tepki gstermesi gibi karlk vermenizi istiyor, baka seenei bulunmayan kleninki gibi deil.
Sonra yce Allah onlar cihad'dan geri kalmaktan, hayat arsna olumlu karlk vermemekten ve ne ekilde olursa olsun, ktl bertaraf etmek abasnda geveklik gstermekten sakndryor:
"Sadece aranzdaki zalimlerin balarna gelmekle yetinmeyecek olan beldan saknnz. Biliniz ki, Allah'n azab ardr."
Fitne; imtihan, ya da bel... indeki bir grubun ne ekilde olursa olsun, zulm ilemesine -ki zulmlerin en by de Allah'n eriatn ve hayat sistemini hayattan uzaklatrmaktr- hogryle bakan, zalimlerin karsna dikilmeyen, bozguncularn yoluna engel olmayan bir toplum, zalimlerin ve bozguncularn cezasn hakeden bir toplumdur. slm, birtakm ykmllkler gerektiren pratik bir hayat sistemidir. Zulm, bozgunculuk ve ktlk yaygnlk kazanrken, insanlarn hibir ey yapmadan yerlerinde oturmalarna hogrl davranmaz. Kald ki, Allah'n dinine uyulmadn grdklerinde, daha dorusu Allah'n ilahlnn reddedilip yerine kullarn ilahlnn yerletirildiini grdklerinde sessiz kalmalarn, bununla beraber yce Allah'n onlar beldan kurtarmasn -kendileri ktlkten uzak (!) iyi yrekli (!) kimselerdir ya- istemelerini kabul etmez.
Zulme bakaldrmak, mal ve can asndan insana baz sorumluluklar ykledii iin, Kur'an- Kerim, ilk defa bu Kur'an'la muhatap olan mslman kitleye daha nce iinde bulunduklar zayflklarn, saysal bakmdan az olularn, ektikleri ikenceleri ve yaadklar korkulu anlar hatrlatyor. Yce Allah'n bu din sayesinde onlar nasl koruduunu, zayflktan kurtarp stn bir konuma getirdiini ve onlara temiz bir rzk verdiini hatrlatyor. O halde Peygamber'in -salt ve selm zerine olsun- kendilerini ard hayattan ve yce Allah'n kendilerine stnlk arac kld, onlara bahedip koruduu bu hayatn gerektirdii fedakarlklardan kamamaldrlar.
"Hatrlaynz ki, bir zamanlar siz yeryznde ezilen, sayca az bir gruptunuz, insanlar sizi kapp gtrecekler diye korkuyordunuz. Fakat kredesiniz diye Allah size snak salad, hell besinler sundu, sizi yardm ile destekledi." di."
Peygamber'in -salt ve selm zerine olsun- sizi hayat bahedecek ilkelere ardndan emin olmanz iin bunlar hatrlaynz. Zulmn her eidine ve her ekline kar koymaktan geri kalmamanz iin bunlar hatrlayn. Allah sizi mriklerle savamak durumunda brakmadan ve Peygamber'i sizi istemediiniz halde silahl grupla karlamaya armadan nce yaadnz ezilmilik ve korku gnlerini hatrlayn. Sonra da hayat baheden bu ar sayesinde nasl deitiinizi, zafer ve stnlk elde etmi kiiler olduunuzu, Allah tarafndan sevap ve rzkla mkafatlandrldnz grn. Yce Allah krne lyk olasnz diye sizi gzel eylerle rzklandryor. Size ynelik ltfundan dolay O'na kretmenize karlk olarak da sizi mkafatlandryor.
"nsanlar sizi kapp gtrecekler diye korkuyordunuz."
Bu, bir tehlikenin beklentisi iinde olmann, korkunun, etraf gzetip durmann, ksacas panik halinde olmann sahnesidir. Bu sahneyi seyreden gz korkunun izgilerini, endieden kaynaklanan davranlar, korkudan yuvalarndan frlam gzleri grr gibi oluyor. te yandan kapp gtrmek zere uzanan eller ve korku ve endie iinde bekleyen mslman aznlk...
Bu dehet sahnesinden kendilerini koruyup himayesine alan yce Allah'n kontrolnde elde ettikleri gven, g, zafer, temiz rzk ve bol nimetin oluturduu sahneye geiliyor:
"Size snak salad, hell besinler sundu, sizi yardm ile destekledi."
Allah'n direktiflerinin glgesinde kretmeleri dolaysyla mkafat kazanmalar iin:
"kredesiniz diye..."
Bu byk mesafeyi ve kkl deiimi dnp de gvenli, gl ve zengin hayatn sesine olumlu karlk vermeyecek biri var m?.. Gvenilir ve kerim peygamberin sesine duyarsz kalacak biri dnlebilir mi? Her iki sahne de, gznn nnde canlandrld, her ikisinin de mesaj ve iaretlerini alglad halde korumasna, yardmna ve nimetlerine karlk olarak yce Allah'a kretmeyecek biri var m?
Bununla beraber, bu ayetlerle muhatap olan o topluluk her iki sahneyi de yaamt. Gemiteki ve imdiki durumlaryla ilgili olarak bildiklerini hatrlyorlard. Bu Kur'an'n duygularnda byle bir tad brakmas da bu yzdendi.
Yeryznn pratiinde ve insanlarn hayatnda bu dini yeniden egemen klmak iin gnmzde cihad eden mslman kitle, her iki aamadan gememi ve her iki durumun tadna varmam olabilir. Ancak bu Kur'an ona da ayn gerei sylemektedir. Geri bu kitle gnmzde yce Allah'n u sznde ifade ettii ortam fiilen yaamaktadr:
"Siz yeryznde ezilen, sayca az bir gruptunuz, insanlar sizi kapp gtrecekler diye korkuyordunuz."
O halde gnmz mslman cemaatin de Allah'n Peygamberinin -salt ve selm zerine olsun- kendisini ard hayat bahedecek ilkelere olumlu karlk vermesi, yce Allah'n mslman kitleye va'dettii ve ilk mslman kitlenin hayatnda gerekletirdii sonucu przsz bir inan ve ballkla gzetmesi gerekmektedir. Yce Allah, kendi yolunu takib eden ve bunun gerektirdii ykmllklere sabreden her mslman kitlenin hayatnda bu sonucu gerekletireceini va'detmitir. O halde gnmzn mslman kitlesi u ilahi szn gereklemesini beklemelidir:
"Fakat kredesiniz diye Allah size snak salad, hell besinler sudu, sizi yardm ile destekledi."
Mslman kitle ancak Allah'n gerek va'di dorultusunda hareket eder, realitenin yanltc d grnne deil. Zaten mslman kitlenin her realiteden stn grd tek ve gerek realite Allah'n va'didir.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 23:04   Mesaj No:8
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

ALLAH VE RESULNE HIYANET

ar bir kez daha m'minlere yneltiliyor. Kukusuz mal ve ocuklar, korku ve cimrilik yznden insan arya olumlu karlk vermekten alkoyarlar. Peygamber'in -salt ve selm zerine olsun- ard hayat hi kuku yok ki, stn bir hayattr. Byle bir hayat insana birtakm ykmllkler getirir, baz fedakrlklar kanlmaz klar. Bu yzden Kur'an bu ihtiras, mal ve ocuk fitnesine dikkat ekmekle dindirmek istiyor. Bu noktann, bel, deneme ve imtihan alan olduunu bildiriyor. Bu imtihan vermede zayflk gstermekten, cihad arsndan, emanet, szleme ve alveriin ykmllklerinden kanmaktan sakndryor. Bu ykmllkleri yerine getirmemeyi Allah'a ve Peygamber'e ve mslman kitlenin yeryznde yklendii emanetlere; Allah'n szn yceltme, kullar zerinde O'nun tek ve ortaksz ilahln ilan etme, insanl hak ve adalet ilkelerine gre ynetme emanetlerine ihanet olarak deerlendiriyor. Bu sakndrmann yannda, insanlar fedakrlk ve cihaddan alkoyan mal ve ocuklardan daha stn olan Allah katndaki byk sevab hatrlatyor:



27- Ey m'minler Allah'a, Peygamber'e hyanet etmeyiniz. Yoksa stlendiiniz emanetlere bile bile hyanet etmi olursunuz.


28- Biliniz ki, mallarnz ve evlatlarnz sizin iin aslnda birer snav konusudur ve byk dl Allah katndadr.

Mslman kitlenin ykmllklerini stlenmekten kanmak Allah'a ve Peygamber'e ihanettir. Bu dinin ele ald ilk problem de "Lailhe illallah Muhammedun resulullah = Allah'tan baka ilah yoktur, Muhammed Allah'n Peygamberidir" problemidir. lah olarak Allah' birleme ve bu konuda sadece Peygamberimiz Muhammed'in -salt ve selm zerine olsun- bildirdiklerine uyma sorunudur. Btn tarih boyunca insanlk, Allah' hibir zaman kesin olarak inkra yeltenmemitir. Sadece sahte tanrlar O'na ortak koma ynne gitmilerdir. Bu irk kimi zaman daha az olmak zere, inan ve ibadet noktasnda, kimi zaman da ve ounlukla, hakimiyet ve otorite noktasnda belirmitir. nsanlk hayatnda ounlukla ilenen en byk irk, ikincisi olmutur. Bu yzden bu dinin ele ald ilk problem, insanlar Allah'n ilahlna inandrmadan ok, ilahlk noktasnda O'nu birlemeyi kabul etmeye armak olmutur. Allah'dan baka ilah olmadna ahitlik etmeye, yani evrenin dzeni zerindeki hakimiyetini kabul ettikleri gibi, yeryzndeki hayatlarnn zerindeki hakimiyet asndan da O'nun tek ve ortaksz olduunu ilan etmeye ar olmutur. Bu dinin ele ald ilk sorun: "O gkte de ilah olandr, yerde de ilah olandr." (Zuhruf, 84)
Bu dinin ele ald problem ayn zamanda, Allah'n direktiflerini duyurann sadece Muhammed -salt ve selm zerine olsun- olduunu bu yzden onun duyurduu her eye uymay kabul etmek olmutur.
Bu dinin vicdanda inan, hayatta hareket olarak yer etmesi iin ele ald balca sorun budur. Bu yzden bu problemi gzard etmek Allah'a ve peygamber'e ihanet etmektir. Yce Allah, kendisine inanan ve bu inancn ilan eden mslman kitleyi bylece bir ihanetten sakndryor. Bunun sonucu olarak mslman kitlenin inancnn pratik anlamn gerekletirmesi bu cihadn can, mal ve evlt konusundaki ykmllklerini yerine getirmesi gerektii anlalm oluyor.
Ayn ekilde yce Allah, mslman kitleyi islm zerine Peygamber'e (S.A.V.) biat ettii -balln ifade ettii- gnden itibaren yklendii emanete ihanet etmekten de sakndryor. nk islm dille sylenen bir sz deildir. Sadece birtakm lflar ve iddialardan ibaret deildir. slm, eitli zorluklar ve engellerle karlaan eksiksiz ve kapsaml bir hayat sistemidir. Hayatn pratiini "Lailhe illallah = Allah'tan baka ilah yoktur" temelinin zerinde kurma metodudur. Bu da, insanlar gerek Rabblerine kulluk yapmaya, toplumlar O'nun hakimiyetine ve eriatna boyun emeye yneltmek, Allah'n ilahln ve iktidarn gaspeden tautlar azgnlk ve hakszlktan alkoymak, tm insanlk dzeyinde hak ve adaleti gerekletirmek, deimez bir l uyarnca insanlar arasnda denge salamak, Allah'n sistemi uyarnca da yeryzn kalkndrma grevini ve Allah'n halifesi olma sorumluluunu yerine getirmektir.
Tm bu grev ve sorumluluklar birer emanettirler, bu emanetleri yerine getirmemi olanlar emanete ihanet etmi, Allah'a verdikleri sz tutmam O'nun peygamberine gsterdikleri ball -biat- ihll etmi olurlar.
Kukusuz bunlar fedakrl, sabr ve dayankll, mal ve evlt imtihann amay ve yce Allah'n emaneti yerine getiren sabrl, neyi seeceklerini iyi bilen ve fedakr kullarna ayrd mkfat tercih etmeyi gerektiren sorumluluklardr.
"Biliniz ki, mallarnz ve evltlarnz sizin iin aslnda birer snav konusudur ve byk dl Allah katndadr."
Bu Kur'an, insann zne hitap eder. nk insann yaratcs onun gizli bileimini bilir. Onun gizlisini, an, i dnyasnn dnemelerini, gediklerini, eilimlerini bilir.
Yce Allah, insann yapsndaki zaaf noktalarn bilir. Mal ve evlt tutkusunun insann en derin zaaf olduunu da bilir. Bu yzden insann dikkatini, mal ve evlt bann altnda yatan geree yneltiyor. Yce Allah insanlar denemek ve imtihana tabi tutmak iin onlara mal ve evlt vermitir. nk bunlar, imtihan ve snanma arac olan dnya hayatnn ssleridirler. Yce Allah kulun yaptklarn ve tasarrufunu grmek iin bunlar imtihana tabi tutar: Bunlara karlk olarak krediyorlar m, nimetin hakkn veriyorlar m? Yoksa onlarla oyalanp Allah'n hakkn m unutuyorlar? "Biz sizi iyilik ve ktlkle imtihana tabi tutarz. (Enbiya, 35) mtihan sadece zorluk ve yoklukla olmaz. Rahatlk ve bollukla da olur. Mal ve evlt da rahatlk ve bolluun kapsamna girer.
lk uyar budur:
"Biliniz ki mallarnz ve evlatlarnz aslnda birer snav konusudur."
Kalbin imtihan ve denemeye tabi tutulaca konudan haberdar edilmesi, kendinden gememesi, unutmamas, imtihan ve snav esnasnda baarsz olmamas iin sakndrma, uyarma ve hazrlkl olmasn salama amal bir yardmdr bu.
Sonra yce Allah insan yardmsz ve karlksz olarak brakmyor. nk fedakrln arl ve sorumluluun bykl nedeniyle -uyarlm olmasna ramen- grevini yerine getirirken insan, yine de zaaf gsterebilir. zellikle imtihan konusu, mal ve evlt ise. Bu yzden yce Allah insana hangisinin daha iyi ve daha kalc olduunu gsteriyor. Ama imtihanda zaaf gsterebilen insana yardm etmek onu korumaktr kukusuz.
"Byk dl Allah katndadr."
Mal ve evld balayan yce Allah'dr. Mal ve evld imtihann aanlar iin O'nun katnda byk mkfat vardr. O halde kimse emanetin sorumluluundan ve cihadn gerektirdii fedakrlklardan kanmamaldr. te bu, iindeki zaaf noktalarn bilen yce yaratcdan zayf insana bir yardm ve destektir.
"nsan zayf olarak yaratld." (Nisa, 28)
Bu inan, dnce, eitim ve ynlendirmeye ilikin eksiksiz bir hayat sistemidir. Her eyi bilen Allah'n sistemidir bu. nk yaratan O'dur.
"Yaratan bilmez mi? O latiftir, her eyden haberdardr." (Mlk, 14)
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 23:05   Mesaj No:9
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

ALLAH KORKUSU

Surenin bu blmnde m'minlere ynelik son ar, Allah'dan korkmaya ilikin bir ardr. Kendi inancna ilikin olarak kesin bir kanta dayanmadklar, kukular ortaya karan, vesveseleri gideren, uzun ve dikenli yolda ayaklar direnli klan bir nur olmad srece kalpler, bu ar ykn altndan kalkamazlard. Takva duyarll ve Allah'n nuru olmasayd, hakk batldan ayran nosyona, bu kritere sahip olmayacaklard.



29- "Ey m'minler, eer Allah'dan korkarsanz, O size iyiyi ktden ayrd edebilecek bir nosyon, bir kriter balar, ktlklerinizi rter ve sizi affeder. Allah byk ltuf sahibidir."

te azk budur. Budur yol hazrl. Kalpleri dirilten, onlar uyaran, ilerindeki uyar, saknma ve korunma cihazlarn harekete geiren takva az... Yolun dnemelerini ve kavaklarn gz alabildiince ortaya karan yol gsterici nur hazrl... Tam ve salkl gr engelleyen kukular ortadan kalkmtr artk. Sonra bu, hatalarn balanmas azdr. Huzur ve istikrar salayan gven az... Azklarn tkendii, almalarn yetersiz kald bir gnde yce Allah'n engin ltfunu dnme az...
Allah korkusunun kalpte yolun kvrmlarn ortaya karan bir kriter ilevi grd bir gerektir. Ancak bu gerek de -tpk inanca ilikin dier gerekler gibi- pratik olarak yaayandan bakas tarafndan alglanmaz. Sadece anlatmak bu gerein tadn, fiilen yaamam olanlara ulatrmaz.
Allah korkusu olmad zaman, iler duygu ve akl plannda karmakln, yollar gr ve fikir plannda griftliini srdrr. Yollarn ayrl noktasnda batl hak kisvesinde grnr. Kant son derece kesin olmasna ramen, ikna edici olamaz. Susturucu olur, ancak akl ve kalbi harekete geirmeye yetmez. Tartma gereksiz olmaya balar, mnakaa boa gitmi bir emee dnr. Evet Allah korkusu olmad zaman durum byledir. Ama Allah korkusu olduu zaman akl aydnlanr, gerek aa kavuur, yol belirginleir, kalbe gven duygusu yer eder, vicdan huzura kavuur, ayaklar dorulur ve doru yolda kalc olur.
Gerek, z itibariyle ftrata gizli deildir. Ftratta geree ynelik bir uyum szkonusudur. Nitekim ftrat, bu gerekten almtr varln. Gklerle yer, geree dayal olarak yaratlmtr. Ancak ftratla gerek arasna giren ihtirastr, insann arzusudur. Karmakla neden olan bu ihtirastr ite. Gr engelleyen, yollar krdme dntren, dnemeleri grnmez hale getiren insann ihtirasdr. Kant ne kadar kesin olursa olsun, ihtirasa gm vuramaz. Onu durduran ve bertaraf eden Allah korkusudur. htiras engelleyen takva ve gizli ak denetimdir. Bunun iin yce Allah'n kalbe kazandrd bu nosyon, bu kriter gzleri aydnlatr, rty kaldrr,' yolu iyice belirginletirir.
Kukusuz bu, paha biilmez bir durumdur. te yandan Allah'n ltfu bu gz kamatrc duruma bir de hatalarn giderilmesini, gnahlarn balanmasn ekliyor. Bunlara da "byk ltfu" ilave ediyor.
Bu ylesine geni ve kapsaml bir batr ki, byk ltuf sahibi "kerim" olan Rabbden bakas onu balayamaz.

HLE VE TUZAKLAR

Surenin ak iinde bulunulan ann problemlerine zm getirmek amacyla, gemii canlandrmak suretiyle sryor. Sonuta bylesine parlak bir zafer kazand savaa girien mslman kitleye gemi ile iinde yaanlan an arasndaki deiimin gz alc boyutlarn tasvir ediyor. Yce Allah'n sava ynlendirmesi ve takdiriyle onlara ne kadar byk bir ltufta bulunduunu gsteriyor. Bu yle bir durumdur ki, ganimetler bunun yannda hi kalr. Bu uurda yaplan fedakrlklarn, ekilen skntlarn laf bile edilmez.
Geen derste, mslmanlarn Mekke'deki durumlarna ve bu savatan nceki durumlarna ilikin bir tasvir yer almt. Saysal azlklar, gsz olular, insanlarn kendilerini kapp gtreceklerinden korkacak kadar korumasz olular anlatlmt. Ardndan yce Allah'n ynlendirmesi, gzetimi ve ltfu sayesinde snak bulduklar, stnlk saladklar, bol nimete kavutuklar anlatlmt.
Burada ise ayetlerin ak, hicretin eiinde Peygamberimize -salt ve selm zerine olsun- kar komplo dzenlemek zere aralarnda anlaan mriklerin durumlarn tasvir etmektedir. Onlar Peygamberimizin getirdii ayetlere kar karak isteseler kendilerinin de benzeri szler syleyebileceklerini iddia etmektedirler. Yine onlar kabul etmemekte diretmektedirler. natta o kadar ileri gidiyorlar .ki, dnp doru yolu bulacaklarna -ayet bu ayetler Allah katndan gelmilerse- zerlerine azabn abucak indirilmesini istemektedirler.
Sonra ayetlerin ak, mriklerin insanlar Allah yolundan alkoymak iin nasl mallarn harcadklarn Allah'n peygamberine kar savamak zre ne ekilde toplandklarn anlatmaktadr. Ardndan onlar dnya hayatnda hsrana uramak ve yrek acs ekmekle, ahirette ise, cehenneme sevkedilmekle tehdit etmektedir. Kurduklar tuzaklarn, toplanmalarn ve planlarn ardndan hem burada, hem de orada zarar edeceklerini vurgulamaktadr.
Sonunda yce Allah, peygamberine mriklere ynelip onlar u iki ktan birini tercih etme durumunda brakmasn emretmektedir: a) ayet kfirlikten, inatlktan, Allah ve peygamberine kar savamaktan vazgeecek olurlarsa, cahiliyede iledikleri btn bu ktlkler balanacaktr. b) Yok eer durumlarn srdrp, tavrlarn deitirmeyeceklerse, bu durumda daha nce kendilerine benzeyenlerin bana gelenler onlarn da bana gelecektir. Yce Allah'n azaba ilikin yasas, ilevini yerine getirecektir. Kukusuz bu azab dileyen ve diledii gibi takdir eden yce Allah'tr.
Sonra yce Allah mslmanlara, ikence edecek gleri kalmayncaya, yeryzndeki ilahlk sadece Allah'a ait oluncaya -bylece din btnyle Allah'a zg oluncaya- kadar kfirlerle savamalarn emretmektedir. Teslim olduklarn duyururlarsa, Peygamber -salt ve selm zerine olsun- kabul edecektir; niyetlerine gre yce Allah onlar hesaba ekecektir. nk yce Allah yapa geldiklerini bilir. Bundan yz evirip savaa devam ederlerse, inatlarn srdrrlerse, Allah'n tek ve ortaksz ilahln kabul etmezlerse, yce Allah'n yeryzndeki otoritesine boyun emezlerse, mslmanlar onlara kar cihad srdrecek ve yce Allah'n kendilerine dost olduundan kesinlikle emin olacaklardr. O, ne gzel dost ve ne gzel yardmcdr.



30- Hani kfirler seni tutuklamak, ldrmek ya da Mekke'den srmek amac ile aleyhinde tuzak kurmulard. Onlar tuzak kurarken Allah da tuzak kuruyordu. Hi kukusuz Allah en etkili tuzak kurucudur."

Durumun deimesinden, konumun farkllamasndan nce Mekke'de yaanlan durumun hatrlatlmasdr bu. Bu ayn zamanda gelecek iin gven ve ballk anlamna gelmektedir. Ayrca bu ayet, Allah'n kaderinin ynlendirmesine, hkmettii ve emrettii eylerdeki hikmetine dikkat ekmektedir. lk defa bu Kur'an'la muhatap olan mslmnlar her iki durumu da biliyorlard. Bu, bizzat yaayan; gren ve tadan birinin bilmesiydi. inde yaadklar an ve fiilen tattklar huzur ve gven karsnda bu yakn gemii hatrlamak, o sralarda yaadklar korku ve sknty hatrlamak onlara yetiyordu. Mriklerin Peygamber'e -salt ve selm zerine olsun- ilikin tasar ve komplolarna ramen Peygamber'in onlardan kurtulmakla kalmayp, byk bir zafer kazanmasn gznnde canlandrmalar yetiyordu. Mrikler Peygamberimizi -salt ve selm zerine olsun- balamay, mr boyu hapsetmeyi ya da ldrp ondan kurtulmay, yahut srp Mekke,'den snrd etmeyi planlamlard. Btn bu alternatifleri grm, sonunda onu ldrmeyi kararlatrmlard. Bu suu da btn kabilelerden birer gencin oluturduu ortak bir infaz grubunun ilemesini tasarlamlard. Bylece Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- kan btn kabilelere dalm olacakt. Haimoullar da tm Araplar'la savamay gze alamayacaklard. Dolaysyla diyete raz olacaklard ve bu ite bylece kapanacakt.
mam Ahmed diyor ki; "Bize Abdurrezzak anlatt, bize Ma'mer haber verdi, bana Osman el-Cerir, bn-i Abbas'n klesi Muksim'den aktard, ona da bn-i Abbas, "Hani kfirler seni tutuklamak, ldrmek ya da Mekke'den srmek amac ile aleyhinde tuzak kurmulard" ayetine ilikin olarak unlar anlatm: Bir gece Kurey Mekke'de toplanarak istiarede bulundu. Bazs, "Sabah olunca onu -Peygamberimizi kastediyorlar- yakalayp balayn" dedi. Kimisi, "Onu ldrn", kimisi de "Snr d edin" dedi. Yce Allah, peygamberine bunlar haber verdi. Bunun zerine Ali -Allah ondan raz olsun- Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- yatanda geceledi. Peygamberimiz de kp maaraya snd. Mrikler de Peygamberimiz sanarak Ali'yi gzetlemekle geirdiler geceyi. Sabah olunca zerine ullandlar. Peygamberimizin yatanda yatann Ali olduunu grdler. Bylece yce Allah tuzaklarn balarna geirmiti. "Nerde bu arkadan?" diye sordular. Ali, "Bilmiyorum" dedi. Bu sefer Peygamberimizin izini takip etmeye baladlar. Daa ulatklarnda izi kaybettiler. Daa trmanp Peygamberimizin iinde bulunduu maaraya kadar yaklatlar. Grdler ki, maarann kapsnda rmcek a var. "Buraya girmi olsayd kapsnda rmcek a bulunmazd" dediler. Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- gece maarada bekledi."
"Onlar tuzak kurarken, Allah da tuzak kuruyordu. Hi kukusuz Allah en etkili tuzak kurucudur."
"Onlar tuzak kurarken, Allah da tuzak kuruyordu" ayetinin izdii tablo, son derece derin etkisi bulunan bir tablodur. Kurey'in toplantsn hayalde canlandryor. Bu tabloda mrikler biraraya gelmi, gr alveriinde bulunuyorlar. Bir eyler tasarlyor, tuzaklar kuruyorlar. Allah da onlarn tesinde, her eyi kuatm, onlarn aleyhinde tuzak kuruyor. Onlarn tuzaklarn balarna geiriyor, ama bunun farknda deiller.
Bu komik bir tablodur. Ayn zamanda rktc bir tablodur.. u zayf, basit insanlar nerde, her eyi epeevre kontrolnde tutan g, her eyden stn olan, kullarnn zerinde kar konulmaz otoriteye sahip olan, iinin zerinde etkin bulunan ve her eyi kuatan Allah'n gc nerede?
Kur'an'n ifade tarz, tabloyu, Kur'an'n esiz tasvir yntemi ile iziyor. Bununla kalpleri titretiyor, bilincin derinliklerini harekete geiriyor.
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Eyll 2008, 23:06   Mesaj No:10
Medineweb Sadk yesi
Verda_Naz - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 176
yelik T.: 15 Eyll 2007
Arkadalar:0
Cinsiyet:
Ya:31
Mesaj : 612
Konular: 248
Beenildi:11
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Fizilalil Kur'an Enfal Suresi Tefsiri

ESKLERN MASALLARI

Surenin ak kfirlerin durumlarn, davranlarn, iddialarn ve iftiralarn anlatmakla sryor. "steseler bu Kur'an'n benzeri szler syleyebileceklerini" iddia edecek kadar ileri gittiler. Ayn zamanda bu kfirler, Kur'an' eskilerin masallar eklinde nitelendirmekten de geri kalmyorlard:



31- Onlara ayetlerimiz okununca "iittik, istesek biz de bunlar gibisini syleyebiliriz, bunlar eskilerin masallarndan baka bir ey deildirler" dediler.

bn-i Kesir tefsirinde, Said b. Cbeyr, Sdey, bn-i Crey'e ve bakalarna dayanarak, bunu syleyenin Nadr b. Haris olduunu belirtir. Bu adam -Allah'n laneti zerine olsun- Fars lkesine gitmi, orada krallar Rstem ve sfendiyar'n hikyelerini renmiti. Dndnde Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- Allah tarafndan gnderildiini ve insanlara Kur'an okuduunu grmt. Peygamberimizin bir toplantdan ayrldnda onun yerine oturur ve rendii bu hikyeleri insanlara anlatrd. Sonra da "Allah iin syleyin hangimiz daha gzel hikye anlatyoruz, ben mi Muhammed mi?" derdi. Bu yzden yce Allah frsat verip de Nadr, Bedir gn esirler arasnda yeralnca, Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- boynunu vurmak zere yannda alkonmasn emretti. Nitekim bunu yapt da. (Allah'a hamdolsun) Nadr' esir alan Mikdad b. Esved'di. -Allah ondan raz olsun- Nitekim bn-i Cerir yle der: "Bize Muhammed b. Bear anlatt, bize Muhammed b. Ca'fer, bize u'be Ebu Bur'den, o da Said b. Cbeyr'in yle dediini anlatt: Peygamberimiz -salt ve selm zerine olsun- Bedir gn Ukbe b. Ebu Muit, Tuayma b. Adiy ve Nadr b. Haris'i yannda alkoyarak ldrd. Mikdad -Allah ondan raz olsun- Nadr' esir almt. Peygamberimiz Nadr'n ldrlmesini emredince Mikdat, "Ya Resulallah, o benim esirimdir" dedi. Peygamberimiz, "O Allah'n kitab hakknda ileri geri konuuyordu" dedi ve ldrlmesini emretti. Mikdat tekrar, "Ya Resulallah, o benim esirimdir" dedi. O zaman Peygamberimiz, "Allah'm Mikdat' ltfunla zengin kl" diye dua etti. Miktad, "stediim buydu" dedi. te bu ayet Nadr hakknda nazil olmutur: Onlara ayetlerimiz okununca "ittik, istesek biz de bunlar gibisini syleyebiliriz, bunlar eskilerin masallarndan baka bir ey deildirler" dediler."
Mriklerin Kur'an' "eskilerin masallar" eklinde nitelendirmeleri Kur'an- Kerim'de birka kez tekrarlanmtr. rnein; "Kur'an eskilerin masallardr, bakalarna yazdrm sabah akam kendisine okunmaktadr. (Furkan, 5)
Bu sz Kur'an'a kar koymak iin giritikleri manevralarn bir halkasndan baka bir ey deildir. Kur'an insan ftratna geree dayanarak hitab eder. Ftrat bu gerei kendi derinliklerinde tanr, buna kar rperir ve olumlu tepki gsterir. Kur'an kar konulmaz gcyle ynelir gnllere. Gnller de Kur'an'n mesajn duyunca, derinden sarslrlar ve ona olumlu karlk vermekten kanmazlar. Burada Kurey'in kimi bykleri byle bir manevraya snyorlar. stelik onlar, bunun manevra olduunu da bilmiyorlar. Ne var ki onlar Kur'an'da, evrelerindeki milletlerin mitolojilerine benzer eyleri aratrmak, bylece Arap halklarnn kafalarn kartrmak istiyorlard. Nitekim bu halklarn fiilen yaadklar kula kulluk durumunu srdrmek iin bu manevralara bavurmulard.
Kurey'in nderleri, bozulmam dillerinde yeralan kelimelerin ne anlama geldiini bildiklerinden dolay, bu arnn altnda yatan gerei de ok iyi biliyorlard. Onlar "Allah'dan baka ilah bulunmadna ve Muhammed'in Allah'n peygamberi olduuna" ahitlik etmenin insann egemenliine topyekn bakaldrmak, Allah'n tek ve ortaksz ilahlnn ve hakimiyetinin altna girmek, sonra Allah'a ynelik bu kullua ilikin konularda tanrlar ya da Allah adna konuan herhangi bir insandan deil de, sadece Muhamed'den -salt ve selm zerine olsun- direktif almak anlamna geldiini biliyorlard. Ayrca onlar, bu ekilde ahitlikte bulunan insanlarn Kurey'in otoritesinden, nderlik ve hakimiyetinden kp, Peygamberimizin -salt ve selm zerine olsun- nclk yapt organik bir topluma katldklarn, sadece onun nderliine ve otoritesine boyun ediklerini, ailelerinden, kabilelerinden, airetlerinden, kavmin bilginlerinden ve cahiliyenin nderliinden balarn ve dostluklarn koparp, btn ballklar ve dostluklaryla yeni nderlie ve bu yeni nderliin ynettii mslman kitleye yneldiklerini gryorlard.
te "Allah'dan baka ilah bulunmadna ve Muhammed'in Allah'n peygamberi olduuna" ahitlik etmek, btn bunlar ifade etmektedir. Bu, Kurey'in ileri gelenlerince grlen bir realiteydi. Bunun rejimlerine, toplumsal, siyasal ve ekonomik dzenlerine, ayrca siyasal rejimlerinin dayand inan sistemlerine ynelik bir tehdit, bir tehlike olduunu kavramakta gecikmemilerdi.
"Allah'dan baka ilah bulunmadna ve Muhammed'in Allah'n peygamberi olduuna" ahitlik etmek, hibir zaman gnmzde kendilerini mslman sanan toplumlarn anlad gibi aslsz, bo ve basit bir anlama gelmemektedir. Bu toplumlar yeryznde ve insanlarn hayatnda Allah'n ilahlnn varl ve etkinlii bulunmazken, toplumlara hakim olan ve onlar ynlendiren cahiliye nderlii ve yasalaryken sadece dilleriyle ehadet getirmek ve baz ibadetleri yerine getirmekle kendilerinin mslman olduklarn sanmaktadrlar.
Mekke'de islmn bir toplumsal yasas ve devleti olmad bir gerektir. Ancak, "Allah'dan baka ilah bulunmadna ve Muhammed'in Allah'n peygamberi olduuna" ahitlik edenler derhal Muhammed'in -salt ve selm zerine olsun- nderliine teslim oluyorlard, hemen mslman kitleye ballklarn ve dostluklarn ifade ediyorlard. Ayn zamanda cahiliyenin nderliinden uzaklayor ve ona kar koyuyorlard. Dilleriyle ehadet getirir getirmez, aileleri, airetleri, kabileleri ve cahiliye toplumunun nderliiyle olan balarn ve dostluklarn kesiyorlard. Gnmzde olduu gibi bo, anlamsz ve basit bir syleyi szkonusu deildi. Tersine, bu ahitliin pratik ve fiili anlam islmn dayand temel gerein tercman niteliindeydi.
Kurey'in ileri gelenlerinin islmn yaylmasndan ve Kur'an'dan rahatsz olularnn nedeni buydu. Nitekim daha nce "Haniflerin" mriklerin inanlarndan ve ibadetlerinden uzaklamalar, sadece Allah'n ilallna inanmalar, kulluk kast tayan davranlar Allah'a sunmalar ve putlara ibadet etmeyi temelden reddetmeleri Kurey'in ileri gelenlerini rahatsz etmemiti. Buraya kadar cahiliye tautunu ilgilendiren bir ey szkonusu deildir. nk hareket halinde belirmeyen, eyleme dnmeyen soyut bir inan sistemi ve birtakm bireysel ibadetler, taut iin bir tehlike oluturamamaktadr. Gnmzde mslman olmak isteyen, ancak islmn ne olduunu iyice bilmeyen baz iyi niyetli kimselerin sand gibi islm bu deildir. slm, ehadetin ilanyla birlikte balayan bir harekettir. Cahiliye toplumundan, dncelerinden, deer yarglarndan, onun nderliinden, otoritesinden ve toplumsal yasasndan btnyle soyutlanmaktadr. Ayn zamanda islm arsnn nderliine ve realite dnyasnda gerekletirmek isteyen mslman kitleye balanmaktr. te bu Kurey'in ileri gelenlerinin mahvolmas, yokedilmesi anlamna geliyordu. Bu yzden eitli yntemlere bavurarak islma kar koyuyorlard. Bavurduklar yntemlerden biri de Kur'an'n "eskilerin masal olduunu, isteseler kendilerinin de bunun gibisini syleyebileceklerini" iddia etmeleriydi. Bu iddiay sk sk tekrarlyor ve her defasnda aresiz kalp hezimete uruyorlard.
Ayette geen "Esatir" kelimesinin tekili "Ustreb"dir. ounlukla Tanrlara ilikin hurafeden ibaret dncelerden, gemilerin olaylarndan ve olaanst kahramanlklarndan, hayal ve hurafenin byk rol oynad aslsz olaylardan oluan karmak hikye anlamna gelmektedir.
Kurey'in ileri gelenleri, Kur'an'da yer alan gemi milletlere ilikin hikyeler, olaanst olaylar ve mucizeleri dile getiren blmler, yce Allah'n yalanlayanlara yaptklarn ve m'minleri kurtarmasn anlatan ayetler gibi bu konuyu ieren Kur'an'n anlatmna (hikye edi tarzna) dayanarak her eyden habersiz ynlara, "Bu Kur'an eskilerin masallardr. Muhammed bunlar, bu hikyeleri derleyenlerden yazm, gelip size okuyor. Ve bunlarn Allah tarafndan kendisine vahyedildiini iddia ediyor" diyorlard. Nadr b. Haris de Peygamberimizden sonra gelip onun bulunduu mecliste ya da ona yakn bir mecliste oturur, ran'a yapt seyahatlerde rendii ran efsanelerini anlatrd. Sonra da dinleyicilerine, "Bunlar da Muhammed'in syledii trden eylerdir. stelik ben onun gibi peygamberlik iddiasnda bulunup, Allah'dan vahiy aldm da ileri srmyorum. Kur'an, bunlar gibi eskilerin masallarndan baka bir ey deildir" diyordu.
Cahiliye ortamnda bu tr zihin bulandrc propagandalarn kamuoyunda, zellikle bu tr masal ve hikyelerle Kur'an arasndaki farkn iyice belirginlemedii dnemlerde, byk etki braktn takdir etmemiz gerekmektedir.
Bylece Peygamberimizin Bedir sava ncesinde Nadr b. Haris'in ldrlmesi iin zel duyuru yapmasnn, sonra onu esirler arasnda bulunca onunla birlikte birka kiinin daha ldrlmesini emretmesinin ve dierlerinde olduu gibi onlardan fidye kabul etmemesinin sebebini kavram oluruz.
Bununla birlikte, Mekke'de bavurulan bu yntemler uzun sre yaamad. ok gemeden bu manevralarn gerek mahiyeti ortaya kt. Kur'an, yce Allah'dan kaynaklanan kar konulmaz g ve en ksa zamanda insan ftratyla uyum salayan kkl gerek sayesinde, bu yntemleri ve manevralar etkisiz hale getirdi, geride hibir ey brakmamak zere silip sprd. Bu sefer Kurey'in ileri gelenleri panie kaplp, "Bu Kur'an' dinlemeyin, okunurken grlt karn, belki bu ekilde onu bastrrsnz" (Fussilet, 26) demeye baladlar. Ebu Sfyan, Ebu Cehil ve Ahnes b. ureyk gibi Kurey'in nde gelen simalar, birbirlerini kollayarak geceleri gizliden gizliye Kur'an dinlemekten kendilerini alamyorlard. Dierlerinden gizli olarak ayaklar onlar geceleri Peygamber'i dinlemeye srklyordu. yle ki, genler onlar grp bu Kur'an' dinlemekle kafalar karmasn diye bir daha gelmemek zere birbirlerine sz verip anlamlard.
Ne var ki, Nadr b. Haris'in insanlar Kur'an'dan soutmak iin baka bir ey ortaya atmak suretiyle onlar kandrmaya almas bu konudaki giriimlerin sonuncusu olmamtr, olmayacaktr da. Bu giriim deiik grnmler altnda tekrarlanm, bundan sonra da tekrarlanacaktr. Bu dinin dmanlar insanlar kesin bir ekilde Kur'an'dan uzaklatrmak iin kesintisiz bir aba iinde olmulardr. Bunda baarsz olunca, bu sefer Kur'an'; hafzlarn gzel sesleriyle okuduu, dinleyenlerin kendilerinden getii namelere, insanlarn ceplerinde, gslerinin zerinde tadklar ve yastklarnn altna koyduklar muskalara, nazar dualarna dntrdler. Sonra da bu insanlara byle yapmakla mslman olduklarn telkin edip, bu Kur'an'n ve bu dinin gereklerini yerine getirdiklerini zannettirdiler.
Bylece insanlarn hayatna yn veren prensiplerin kayna Kur'an deildir artk. Bu dinin dmanlar, onlar iin hayatlarna ilikin tm direktifleri edindikleri bir alternatif getirmilerdir. nsanlar toplumsal yasalarn, kanunlarn, deer yarglarn ve llerini aldklar gibi dnce ve anlaylarn da bu alternatif kaynaktan edinmeye baladlar. Sonra bu dmanlar insanlara yle demeye baladlar: Kukusuz bu din saygndr, Kur'an da dokunulmazdr. stelik bu Kur'an her zaman, sabah, akam size okunmaktadr. Gzel sesli hafzlar okumakta, namelerle terennm etmektedirler. Bu okuyuun ve bu terennmn dnda bu Kur'an'dan daha ne bekliyorsunuz? Dnce ve anlaylarnza, dzen ve rejimlerinize, eriat ve kanunlarnza, deer ve llerinize gelince, btn bunlarn kayna niteliinde bir baka Kur'an vardr. Ona mracaat ediniz...
Kukusuz bu, Nadir b. Haris'in bavurduu manevrann aynsdr. Fakat bu sefer zamann gelimesine ve hayatn oturmuluuna paralel olarak daha bir gelimi ve daha ustaca hazrlanm bir grnm arzetmektedir. Bu, birok grnmyle ayn manevradr. Asrlar boyu bu dine kar giriilen komplolarn tarihinden bu manevray tanmak her zaman mmkndr.
Ancak -ona ynelik komplolarn srekliliine, kurnazca hazrlanm olmasna, daha gelimi ve ilerlemi olmasna ramen- bu Kur'an'n her zaman stn gelmesi hayret verici bir olaydr. Bu kitabn olaanst zellikleri vardr. Ftratn zerinde kar konulmaz bir etkinlie sahiptir. Tm yeryzn kaplayan cahiliyenin komplolar, Yahudi ve Hal eytanlarn tuzaklar, her yerde ve her ada Yahudi ve Hallarn gdmndeki evrensel iletiim aralarnn komplolar hibir zaman Kur'an'n bu kar konulmaz gcne stnlk salayamayacaktr.
Kukusuz bu kitap, yeryzndeki btn dmanlarnn boyunlarn bkmekte, onlar aresiz hale getirmektedir. yle ki bu dmanlar, Kur'an' uluslararas yayn kurumlarnda propaganda arac olarak kullanmaktadrlar. Yahudiler, Hallar ve onlarn mslman ismi altndaki ibirlikileri de ayn ekilde Kur'an yay yapmaktadrlar.
Gerekte onlar, Kur'an' "mslmanlarn" (!) nezdinde srf namelerden, tecvide uygun okuyulardan, muska ve nazar dualarndan ibaret bir kitaba dntrp mslman (!) insanlarn bile dncelerinden uzaklatrmada baarya ulatktan sonra, yayn kurumlarnda, radyo istasyonlarnda Kur'an yayn yapmaktadrlar. Evet onlar; Kur'an' hayata yn veren prensiplerin kayna olmaktan karmlardr. Btn konularda ynlendirici rol oynayacak prensipler iin alternatif kaynaklar ortaya atmlardr. Ne var ki, bu kitap, btn bu komplolarn tesinde, her zaman ilevini yerine getirmitir, getirecektir de. Yeryznn herhangi bir kesinde bu Kur'an'n kararll etrafnda birleen, hayatna yn veren direktifleri sadece ondan edinen, kurulan komplolarn, uygulanan bask, katliam ve srgnlerin tesinde yce Allah'n va'dettii yardm ve zaferi gzeten mslman bir kitle olutuu zaman, bu Kur'an bir kez daha ilevini eksiksiz bir ekilde yerine getirecektir.
Alnt ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Balklar Konuyu Balatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Fizilalil Kuran Rum Suresi Tefsiri MERVE DEMR Fizilalil Kur'n 2 08 Ekim 2008 11:30
Fizilalil Kuran Sad Suresi Tefsiri MERVE DEMR Fizilalil Kur'n 2 08 Ekim 2008 11:10
Fizilalil Kur'an Hud Suresi Tefsiri MERVE DEMR Fizilalil Kur'n 15 08 Ekim 2008 00:32
Fizilalil Kuran Saf Suresi Tefsiri MERVE DEMR Fizilalil Kur'n 0 07 Ekim 2008 23:18
Fizilalil Kuran Asr Suresi Tefsiri MERVE DEMR Fizilalil Kur'n 0 22 Eyll 2008 09:43

.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Þerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarýmýz:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularýný Kullanýyoruz.