Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Hafta'nın Konusu (https://www.forum.medineweb.net/113-haftanin-konusu)
-   -   Haftanın Konusu/ Size Göre Sanal Alem Nedir? (https://www.forum.medineweb.net/haftanin-konusu/36960-haftanin-konusu-size-gore-sanal-alem-nedir.html)

Esma_Nur 19 Ocak 2021 20:08

Haftanın Konusu/ Size Göre Sanal Alem Nedir?
 
Selamun aleyküm bu haftanın konusu başlıkdan da anladığınız üzere sanal alem sizde ne ifade ediyor?
Sanal alemde sosyal ilişkilerimizde realden dahamı rahatız neden?
Sanal alemde olduğumuz gibi değilde olmak istediğimiz gibimiyiz?
Sanal alem bizi yalnızlaşdırıyormu?
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminden dolayı sanal alem bizi iyice içinemi çekdi?
Buyrun konumuzu tartışalım sizler neler düşünüyorsunuz?
Hepimiz kendi doğrularımızı sunarız. Hem fikir olmak zorunda değiliz konuyu tartışmakdır esas olan :)

Mihrinaz 20 Ocak 2021 22:01

Aleyküm selam efenim. Yine güncel, aktif, herkesin üzerine mutlaka bir sözü olan bir konu. Uzmanların, eğitimcilerin üzerine makaleler yazdıgı, seminerler, konferanslar düzenlediği bir konu.

Sanal alem, elktronik ortam, soyal platformlar vb. Her Açıdan degerlndirebiliriz. Olumlu-olumsuz yönleri, çocuklar üzerinde, yetişkinlerde etkileri vs. İlk çok korktuk bu dünya ile iletişimden ama pandemi etkisiyle geldiğimiz yer uzmanların bilimin òngörüsüyle çelişti."Aman uzak durun" diyen Öğretmenler, eğitimciler evimize doluştu. "Çocuklarınız günde şu kadar ekran başında olsun, beyın gelişimi söyle etkikenir, hücreler bilmem ne olur" diyen "Eve iş getirmeyin" diyen uzmanların gıkı çıkmıyor. Mevzu sosyal medyada zaman geçirnekten çıktı., iş, ders, sınav, sohbet, sosyallesme, ödemeler daha bir sürü insana ve dünya dair herşey bu alanlardan yapılıyor. Herşey çok hızlı ilerliyor. Gençler bu hıza anında adapte oluyor.Yetişkinlerde seyir farklı. Yaş gruplarına göre adaptasyon doğru kullanım şekli değişiyor.

Bu hız beni rahatsız etmiyor açıkçası. Daha neler göreceğiz kimbilir diye düşünürken yeniliklere açık olmak beyni formatlayan bir olgu.
Yalnız insan eliyle oluşan her düzen, her sistemin kusurlu oldugunu, suistimale açık olduğunu unutmamalıyız. Kuralları, kanunları, cezaları, sınırları olmalı. Devlet eliyle bu kararlar alınmalı. Bizde face,instagram twitter'in temsilcilikleri yok. Kurulma kararı alınmış neyseki. Siber suçlar, buralardan yapılan hukuksuzluklar, aldatmacalar, tacizler hepsine ama hepsine denetim olmalı.

Gizlilik esaslı denilen bu alanlların gizine de çok itibar etmemek gerek. Olumlu olumsuz yönlerine dair nette bir sürü yazı makaleye, komplo teorileri, asıllı asılsız her tür bilgiye ulaşabiliyoruz. Benim üzerinde durmak istediğim yer;

İnsanın olduğu heryer İslamın konusudur. Gerçek dünyayı talan edip sanala göç eyleyen ademevladı oralarda kendini başı boş, sorumsuz hissedemez. İslam dinamik realist bir hareket metodudur. Durağanlik, statiklik yoktur yapısında. Her zamanın, her alanın içerisindedir. Oralarda da mümin, münafık(ki çoğunlukta), kafir, zalim, muttaki, şeytani her türlü insan tipi var.. Müminlerin özellikleri bu alanlarda daha çok işlerlik göstermeli. Unutmayalım ki buralarda geçirdiğimiz vakitten, hal tavirlarimizdan da hesaba çekileceğiz. Allah korkusu ve bilinci buralarda da lazım. Düşman şeytan oraları çok seviyor.

Bay bayan aynı ortamlarda olduğumuzu unutmadan, dilimizin tesettürünü giydirerek hareket edilmeli. Evlatalrimiza da bunu aşilamalıyiz. Onlarda öncelikle mümin kimlikleriyle bu alanlarda bulunmayı ògrenmeli. İşin teknolojik kısmı en kolay yanı.

Yeni dünya düzeninde neler var bilemiyorum. Ama hızın olduğu yerde daha dahası da vardır, ani kazalarda vardır. Herşeye hazırlıklı olunmalı..

Sanal rahatlığı denilen sorumsuzluk ancak ahmakların işidir. Tehlikelre karşı uyanık olun. Akıllı olun. derim.

Hasbihale devam ederiz.

Medine-web 21 Ocak 2021 20:52

Sanal alem konusunda söylenecek o kadar şey var ki...faydası bir kaç başlık olsa da zararı binlerce başlık...fayda ve zararlarını bir kaç başlıkta özetlersek;
faydaları;
1-tarihte ilim/bilim/bilgi elde etmek hiç bir zaman bu kadar kolay ulaşılır olmamıştır. Talip ve talebe yediden yetmişe herkesin sınırsız eksiksiz kütüphanesi olma özelliği vardır.bir hadisi şerife ulaşmak için aylarca yolculuk yapan ravileri unutmayalım.

2-kitlelerin toplumların yığınların kendini ifade etmek, sesini duyurmak, haber almak haber vermek, herkesin elinde mikrofon hakkı büyük nimettir. Bu anlamda 15 temmuz felaketi bir kaç saat içinde bertaraf edilmesinin en büyük sebebi kitlelerin saniyeler içinde konuya vakıf olmasıdır. Aynı imkan darbelerin 60 larda 70 lerde 80 lerde olsaydı belki de bu felaketler önlenebilirdi.

3-siyasetin doğasında olan filimler fırıldaklar yolsuzluklar hırsızlıklar kayırmalar torpiller hamili kartlar eskisi kadar cesaret zemini bulunmamaktadır. Edirne'de yapılan bir anormallik saniyeler içinde Hakkâri'de duyulması, bu tür girişimlerin cesareti kırılıyor gibi.

4-tepkiler protestolar mitingler suç duyuruları eylemler fikir vicdan hürriyeti açısından nimet sayılabilecek ortamlardır.

zararları;

1-iki değil bir kaç yüzlü insanların cenneti olmuş.
2-mahremiyet kavramının katili olmuş.
3-reelde alakasız ama sanalda mücahit mucahidelerin arenası olmuş.
4-ailelerin huzurların sohbetlerin iletişimin sonu olmuş.
5-kitap ve kitap kokusu tadı tarihte kalmış yerine Google yerleşmiş.
6-ahlak erdem onur haysiyet iflasları oynuyor.

devam edeceğim inş...

FECR 22 Ocak 2021 15:48

Sanal âlemin kimi avantajları var iken dezavantajları daha çoktur. Aslında Müslüman için gerek sanal alemin gerekse reel alemde Rabbimize kulluk açısından fazlaca bir farkı yoktur. Müslüman nasıl ki reel âlemde yaptıklarından Rabbine karşı sorumlu ise sanal alemde de Rabbine karşı sorumludur. Allah reel alemin Rabbi olduğu bir sanal alemin de Rabbidir. Sanal âlem alanı ,müminlerin harama düşmesine ,ayağının kaymasına maalesef daha müsaittir. Sanal âlemde müminlerin daha dikkatli olması ve sanal âlemde de İslami duruşlarını / kimliklerini sergilemeleri gereklidir.
SOSYAL MEDYANIN BAZI FAYDALARI
1. Dünyada olup bitenden daha çabuk haberdar olmak, kamuoyu oluşturmada etkisi büyüktür
2. Kendi gibi beğenileri, düşünceleri ve hobileri olan insanlarla karşılaşmak
3. Arkadaşlarıyla daha çabuk iletişim kurma. Eski dostlarla görüşme imkanı sağlıyor
4. Dersler ödevler hakkında bilgi sahibi olma konusunda faydalıdır
5. İş olanakları sanal medya sayesinde çeşitleniyor. Müşteri potansiyelinizi arttırabilirsiniz sosyal medyada işinizi tanıtabilirsiniz
6. Bilgiye kolay ulaşma sanal medya sayesinde daha kolay ve farklı fikir ve düşünceler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz
7. Kolay ulaşım: Sosyal medya sayesinde gençler, politikacılara, yazar ve sanatçılarla daha kolay iletişim kurabilmektedirler.
8. Kendini ifade etmek, düşüncelerini başka insanlarla paylaşmak
9-Sosyal medya tabakalar / sınıflar / ülkeler arasındaki sınırları kaldırdı. Artık yaşadığı bölgede elektrik kesintisi yaşayan bir bire, ilgili bakana tweet atıp sesini duyurabiliyor. Belki de ömrünüz boyunca karşılaşamayacağınız insanlarla arkadaş olabiliyorsunuz.
10-Sosyal medya ile insanlar daha özgür oluyor. Artık herkes düşündüğünü başkalarından korkmadan dile getirebiliyor. Bu da toplumumuza karşıt görüşlerde olunsa bile birbirinin fikirlerine saygı duymayı aşılıyor.
SOSYAL MEDYANIN OLUMSUZ ETKİLERİ
1. Kimlik oluşumuna olumsuz etkisi, bağımlılık yapması. Mantıklı düşünme ve akıl yürütme yönünden insanı zayıflatıyor
2. Mahremiyet duygusunu yok ediyor
3. Kandırılmaya, suistimale müsait bir ortam
4. Sosyal medya olumsuz ve kötü niyetlilerin cirit attığı alan olmuştur.
5. Popüler olma isteği, kıyaslama ve kıskançlık gibi duyguların tavan yapmıştır
6. Paylaşılan fotoğraflar: Gençler bazen beğenilmek veya farklı olmak için çevreden farklı giyimleri deneyebilir. Sosyal medyada bunun karşılığı olarak; açık, çıplak ya da bedenini sergileyen fotoğraflar paylaşabilir. Bu durumun sakıncalarını görmek sanırım çok zor değildir.
7. Toplumdan / reel hayattan uzaklaştırıyor, yalnızlaştırıyor:. Sosyal ilişkilere zarar veriyor
8. Kilo alımı, obozite , hareketsizlik, Depresyon gibi eğilimlere yol açıyor
9. Konuşamayan ama yazan gençlik yazan bir gençlik ortaya çıkıyor.
10. Gelişmelerden ve hayattan geri kalma, sanal hayatta yaşama, Asosyal bir yaşantı başlıyor, tembelleştiriyor
11- İnsanların daha kolay yalan söylemesine , gıybet yapmasına , sui zanda bulunmasına vesile olmaktadır.
12- Cinsel sorunlara , aile içi şiddet sorunlarına neden olabiliyor ve boşanmaların artmasının en büyük sebeplerindendir
13- Tecessüsü yaygınlaştırıyor, nefret söylemine sebep oluyor
14-İş hayatındaki performansı olumsuz etkiliyor, Çalışması , iş üretmesi gerekirken sanal alemde sörf ediyor
15-Yayınlanan bir yalan haber anında dünyaya yayılabiliyor ve kullanıcıların akılları karıştırabiliyor. Bu sebeple bir çok kişinin hakkına girilmesine sebep oluyor
16-Bir çok hastalığa sebep olabiliyor. Stres, mutsuzluk , doyumsuzluk , obozite gibi
17- Toplumda boşanma olaylarının çoğu sosyal medya yüzünden çıkıyor ve evlilikler dağılıyor.
18- Reel alemde dikkat edilen İslami hassasiyetler , sanal alemde tarumar ediliyor
19- Sanal alemde klavye mücahitleri ortaya çıkıyor
20- Sanal alemde kişiler yön veren değil yönlendirilen olmaktadır. Yani sanal alemin oyuncağı haline geliyoruz
21- Kişiler kendilerini olduklarından daha farklı göstermeye çalışıyorlar.
22- Sanal alemde İslamın hoş görmediği adetler ( yılbaşı kutlama, doğum günü kutlama, mahrem resimler paylaşmak vs. vs. ) olağan hale gelmiştir.

Daha bir çok olumsuz etkileri saymak mümkündür. Ama artık sanal alem bir realite haline gelmiştir. Bunu yok sayıp da kafamızı kuma gömmemiz de beklenemez. Müslümanca bir duruşa sanal alemde de dikkat etmemiz lazım ve şu ayetleri her zaman göz önünde bulundurmamız gerekir:
“Vay halimize bu nasıl bir kitapmış, küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş” (Kehf, 18/49).
“İki melek insanın sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadır. İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında gözetleyen, yazmaya hazır olan bir melek bulunmasın” (Kaf, 50/17-18).
“Kim zerre kadar bir kötülük yaparsa onu görür, kim de zerre kadar bir hayır işlerse onu görecektir” (Zilzal, 99/7-8)




Esma_Nur 22 Ocak 2021 20:53

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İnternet, nesli ifsat ediyor. Kendini bilmez, hadsizliği marifet sanan gençlerden geçilmiyor ortalık. Nasıl bir çağa gözümüzü açtık Allah'ım!⠀

Ne söylersem söyleyeyim, nâfileydi. Arkadaşım Nâzenin'i ikna edemeyecektim. İyilik iyilik, kötülük kötülüktü ona göre. Modern asrın yeniliklerine şüpheyle yaklaşıyordu. Birbirimizi ikna etmeyi bırakalı çok olmuştu.⠀

Geçen pazar görüntülü konuşalım dedik. Bir tuhaflık vardı hâlinde. Üstelemedim. Akışına bıraktım. Eve internet bağlatma kararını işitince güldüm. Hayrola? ⠀

Apartmanlarında biri ölmüş. Giriş kattaki Mustafa Amca'dan bahsetti biraz. Rahmetlinin sohbeti bol şekerliymiş. Çocukla çocuk olma, diyenleri de paylarmış. Tek torun nasip etmiş Allah.⠀

İkindiye yarım saat kala...⠀

Odada baş başalar. Torunu internette. En sevdiği oyunu oynuyor.⠀

Bir hırıltı...⠀

Oturuveriyor Mustafa Amca'nın göğsüne.⠀

Bu seferki inatçı mı inatçı...⠀

Gideceğe pek benzemiyor.⠀

#nasip
Alıntı


SAAT: 12:11

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306