![]() |
Doğaya müdahale etmek [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Doğanın kanunu "güçlü olan hayatta kalır" olsa da, BBC belgesel ekibi bu kez vicdanının sesini dinledi. Antarktika'da İmparator Penguenleri görüntüleyen ekip, fırtına sonrası derin bir çukurda mahsur kalan ve donarak ölmek üzere olan sürü için "kutsal kuralı" ihlal etti. Ekibin gözyaşları içinde aldığı o karar ve penguenlere açtıkları "yaşam yolu" dünya gündemine oturdu. Dünyanın en saygın yayın kuruluşu BBC'nin Dynasties (Hanedanlıklar) belgesel serisinin çekimleri sırasında Antarktika'da yaşananlar, belgeselcilik tarihinin en katı kuralının yıkılmasına neden oldu. Normal şartlarda "Gözlemle ama asla dokunma" ilkesiyle hareket eden ve av-avcı ilişkisine dahi müdahale etmeyen ekipler, bu kez karşılaştıkları trajedi karşısında kayıtsız kalamadı. FIRTINA SONRASI ÖLÜM ÇUKURU Antarktika'nın dondurucu soğuğunda İmparator Penguenleri'ni takip eden ekip, şiddetli bir fırtınanın ardından korkunç bir manzarayla karşılaştı. Sürünün büyük bir kısmı, yavrularıyla birlikte dik yamaçları olan derin bir buz çukuruna düşmüştü. Eğim çok dik olduğu için yukarı tırmanamayan penguenler, yavrularıyla birlikte -60 dereceyi bulan soğukta sıkışıp kalmıştı. Bazı yavruların donarak öldüğünü gören ekip, geri kalanların da yavaş yavaş ölüme sürüklendiğini fark etti. "O AN KURALI DÜŞÜNEMEDİK" Çaresizlik içinde çırpınan anne penguenleri ve yavrularını gören yönetmen Will Lawson ve ekibi, saatler süren bekleyişin ardından tarihi bir karar aldı. Ekip, "doğal seleksiyon" kuralını bir kenara bırakıp duruma müdahale etmeye karar verdi. BASİT BİR DOKUNUŞLA HAYAT KURTARDILAR Ekip, penguenleri elleriyle taşıyıp strese sokmak yerine çok daha akılcı bir yöntem izledi. Ellerindeki küreklerle buzdan duvarı kazarak, penguenlerin tırmanabileceği basamaklı bir rampa (patika) oluşturdular. Ekip oradan uzaklaştıktan kısa bir süre sonra, penguenler belgeselcilerin açtığı bu "yaşam yolunu" fark etti. Yavrularını da yanlarına alan penguenler, tek tek o rampayı tırmanarak ölüm çukurundan kurtulmayı başardı. DAVID ATTENBOROUGH: "BEN DE OLAYDIM AYNISINI YAPARDIM" Olayın yayınlanmasının ardından belgesel dünyası ikiye bölündü. Bazı uzmanlar "Doğaya müdahale edilmemeliydi" derken, efsanevi doğa tarihçisi ve belgeselin sesi Sir David Attenborough ekibine sahip çıktı. Attenborough, "Trajedi, doğanın bir parçasıdır ama bu farklıydı. Eğer o rampayı kazmasalardı, o penguenler ölecekti. Ben de orada olsaydım aynısını yapardım" diyerek ekibini savundu. BBC ekibinin bu insani müdahalesi, milyonlarca izleyicinin takdirini kazanırken, belgeselcilikte "etik sınırların" nerede başlayıp nerede bittiğine dair unutulmaz bir örnek olarak kayıtlara geçti. Sizce doğaya mudahalemi?:)siz olsanız doğal süreci içindemi bırakırdiniz:) |
| SAAT: 02:12 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2026 DragonByte Technologies Ltd.