![]() |
10.Haftanın Konuğu Kebuter 10.Haftanın konuğu editörler tarafından Kebuter seçilmiştir... Özele girmeden sorularınızı sorabilirsiniz... Öncelikle sizi tanıyalım.. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Hayırlı olsun Kebuter tanıyalım sizi |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter selamun aleykum tesekkur ediyorum oncelikle adim akif sait ancak akifi kullaniyorum ve aliskinim daha cok, turizm sektorunde calisiyorum. senenin belli donemleri arabistanda geciyor, kalan donemleri de turkiyedeyim. 29 yasindayim. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Biz teşekkür ederiz Akif kardeşimiz, Turizm sektörü demişsiniz, Arabistan olunca sormadan edemedik, Hacc / Umre Organizasyonu ile ilgili mi ? Evli misiniz ? İslami hayata bakışınız nasıldır ? Seyyid Kutup, Ali Şeriati, Hasan El Benna hakkında ne düşünürsünüz ? Hayatınızın neresindedirler ? Sorularımız şimdilik bu kadar, cevaplar için şimdiden teşekkürler :) |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Hayırlı olsun Kebuter kardeş benim sorum ehlibeyt ve imamlarını ne kadar biliyon ve bu asırda onları temsil eden alimleri imam humeyni,muhammed hüseyin fadlullah ,ve seyyid hasn nasrallah hakkında görüşlerini alabilirmiyiz. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter mevlut bey ve yagmur sancaka bir baslikta cevap vereyim. hac-umre alaninda evet turizmden kasit o sektorler. isimlerini zikrettiginiz muvahid-sehid alimler ve ehlibeyt imamlarina gelince... turkiyede kimi ilim adamlarinin topluma dayattigi yonde tanimadim asla, bir baskalarindan ogrenmektense kendim eserlerini okuyup tanimaya calistim ve olaylara ikra! (allah adina anlamak ve anlamlandirmak) acisindan bakis kazandirdilar bana. olaya sunni-sii ulemasi acisindan bakmayi dogru da islami de bulmuyorum. nitekim imam humeyni rahmetullah devrimi gerceklestirdiginde mevdudi hemen akabinden fetva yayimladi ve devrimin islami olduguna ve biat edilmesi gerektigine dair idi fetvasi da. halbuki disaridan bakildiginda sunni ve sii dunyasinin marjinal iki ulemasi gibi gorunmekteydiler. ehlibeyt imamlari konusunda, masumiyet ve gunahdan arinmislik fikrine sahsi kanaatim geregi katilmamakla beraber (cunku ismat peygamberlerin sifatidir sadece) gunahsiz bir hayati yasamis olabileceklerine de ilmi kisilik ve yuksek sahsiyetleri nedeniyle ihtimal vermemek elde degil. fakat bizde yansitilan daha cok sanki gunah islemekten muaf bir kisilige sahiptiler seklindedir. hayir, efendimiz bile boyle bir riskten yoksun degil idi. yoksun degil idi ancak ilahi ikazlar dogrultusunda yasayarak o risklere dusmekten kendisini beri tutabildi. sia konusunda kesinlikle sahih mezhep degildir diyenlerle ayni zemini paylasmiyorum. eger sunnete sadik kalma noktasindan bakarak degerlendirme yapacak olursak sunnilerden daha cok sunnete sadik kalmislar bile denile bilir ancak meseleye dedigim gibi sunni-sii acisindan bakmiyorum. veya ters mantikla degerlendirirsek, sunnilik sunneti seniyye uzere gidenlere deniliyor, sia sunni akim olmadigina gore sunneti ve peygamberi toptan red mi ediyorlar? hayir. iste bu noktada, zaten iki kavramin zit goruntu sergiledigi ilk cikis noktalarina bakarsak, bu iki kavram kesinlikle dini degil siyasi akimdir. bu benim cikarimim. dolayisiyla sunneti sunniler yasatiyor, sia ise sunneti takip etmiyor gibi bir anlam cikarilmamali, ki turkiyede bu sanki boyle imis gibi anlatildi ve anlatiliyor da. aslinda ehlibeyt imamlarina karsi bu onyargili ve tekfir edici fikirleri savunanlarin sunnilik denilen sanal ideolojinin de tarihini bildiklerine inanmiyorum. cunki caferiligin kurucusu kabul edilen imam cafer, sunni islamin en buyuk imamlarindan ebu hanife ile dava arkadasi ve kendisinin de davasini destekledigi bir imam idi. bu nokta kendilerine hatirlatilinca ya cevap veremiyorlar ya da bu tarihi gercegi reddediyorlar. ali seriati ise benim icin apayri yeri olan bir mutefekkir. bir insan 44 yillik omre bu kadar ilmi nasil sigdirir halen hafsalam alabilmis degil inanin bunu. kendisinin cezayir bagimsizlik savasinda bizzat savasmis olmasi da sii-sunni ayrimciligini korukleyenlerin onune surulecek ayri bir hikmet. veya muhammed ve muhammed kimdir kitaplarini hazirlarken onsozunde belirttigi gibi ben sirf sunni-sii catismasini durdurmaya yardimci olmak icin bu eserleri sunni kaynaklardan yararlanarak olusturdum demesi... kultur ve emperyalizm adli derleme eserinde osmanlinin bir kahraman islam medeniyeti oldugundan bahsetmesi de... lakin gel gor ki bunlari kati fikirli milliyetci-musluman diye kendisini tanimlayanlara anlativer. imam humeyninin hacca gittiginde sunni imamlar arkasinda namaz kiliniz diyerek bu konunun ciddiyetini bildigi ve bunu fetvanin konusu etmesi de ayri bir guzellik. sii ulemanin gunumuzde ictihad noktasinda, hayatin yeni meselelerine guncel cozumler getirmek konusunda suni ulemadan daha aktif oldugunu, ve sii ictihadinin bu baglamda daha guvenilir oldugnu dusunuyorum. ben sahsen sii ulema tarafindan dunya muslumanlarina deklare edilen bildiri ve fetvalarin tum muslumanlar icin baglayi oldugu dusuncesindeyim. ne sunniyim ne sii, sadece muslumanim. ibni teymiyyenin dusunce dunyamdaki yeri de baskadir. her okumamda sanki bugunu o gunlerden gormus de ona gore ictihad etmis demekten kendimi alamiyorum. seyyid kutup ise, kendisinin okunulmadan gunumuz islam anlayisina ve kavramlari tanimaya vakif olunulamayacak islam onderlerindendir. kani ile kendisini islama feda etmis sehid kutubun eserleri okunmali ve tevhid bilinci bu yonde gelistirilmelidir bence. bu alimler insallah hayatimizin her alanindadirlar diyecegim ancak bugun meseleler karsisindaki tavirlarimiza ve pasifligimize bakarsak pek de hakkiyla hayatimiza koyamamisiz. fadlallah ve nasrallah dusunce ve askeri kanadin islam adina yetsmis en buyuk onderlerindendir. bugun israil belasi tam anlamiyla yayilamiyorsa bu iki alimin muslumanlardan aldigi destek ile mucadele edebiliyor olmasindandir. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Medinewebe hoş geldiniz Haftanın konugu hayırlı osun Öncelikle Allah rahmet eylesin eşiniz için üzüldüm. Orada yaşamak nasıl? Hacılarımızın orada yaşadıgı en büyük sorun nedir? Medineweb nerden buldunuz?nasıl buldunuz? Nerelisiniz? Şimdilik bukadar Teşekkürler Saygılar........ |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter tebrikler sait kardeşim 1 haftada misafir oldun bu ne hız böyle şansın daim olsun :) |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter hizli giris yaptik cikisimiz da hizli olmasin muhabbetler daim olsun insallah nereliyim? istanbulluyuz ailem de istanbul dedelerim de. siteyi medine ile ilgili bir bilgi ararken buldum, allah razi olsun tum katkida bulunanlardan hacilarin en buyuk sorunu lipton cayi icmekten baska secenekleri olmamasi :) bir turk cayi demleyen olsa da icseler:) burada yasamak hayal gibi. gercekligine inanamiyorsun bazen. ozellikle mescidi nebeviye gittiginiz zamanlar. su an istanbula dondum, mart gibi tekrar gelip 6 ay kalacagim insallah herkese tesekkurler |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter hoşgeldiniz haftanın konuğuda hayırlı olsun... Alıntı:
benim sorum, filistin zulmüne karşı arap ülkelerinin sessiz kalması hakkında yorumlarınız... cidde şehrine gittinizmi ,cidde ile ilgili düşünceleriniz... şirketinize eleman aranıyormu..:) medineweb ailesine süpriz yapmak isteseniz bu ne olurdu... selametle.... |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter hayırlı olsun kardeşim [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter rebia cayini kullanmiyorlar otel lobisindeki cay tezgahlarinda, lipton salma cay kullaniyorlar. yoksa rebia cidden guzel cay ciddeye gittim ve hic begenmedim, sehre 20 km kaladan itibaren nemli hava fena derecede hissediliyor ve elbiseniz resmen teninize yapisiyor. sirkete eleman aranmiyor ama aranirsa haber veririm:) lakin arabistan kadinlara calisma izni vermiyor asla arap ulkelerinin sessiz kalmalarinin en buyuk sebebi rejimleriinn krallik olmasindan dolayi halka tepkilerini dile getirme sansini vermeme noktasinda fazlaca baski kuruyorlar ve kendileri de zaten amerikan gudumunde ve korumasinda. iliskilerin zedelenmesi hic islerine gelmiyor. kuveyt dubai umman gibi ulkeler ise zaten tamamen duyarsiz. refah seviyesinin yuksekligi herkesi esir almis ve dunyaya baglamis durumda. savunma sanayileri de zaten tamamen abd elinde. askeri anlamda gonullu mucahitler cikmadikca kimildayacak durumda degiller. 1967 yenilgisi nedeniyle de israilden cekindikleri acik. hadimul harameynisserifeyn yerine, ilk kelimedeki d yi atin, m yi de n yapin, oyle denilmesi daha iyi bir sifat olurdu kendilerine. surpriz ne yapardim? hic tatmadiginizi dusundugum bir hurma icecegini istanbulda bir ofisiniz olmus olsa yolLArdim size:) gercekten mukemmel birsey... |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Alıntı:
istediğiniz ofis olsun...k.çekmecede işyerimiz var:) artık gönderirmisiniz size kalmış:))) selametle... |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter alerra'si vel ayn kardesimiz ne demek, yollariz insallah adres rica edeyim |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter allah razı olsun. zahmet etmeyin:)) adresi gönderdimmmm :))) ben içeceği içer tadını anlatırım size medineliler[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter yapmak isteyenler icin ben yine tarifini vereyim belki denersiniz gercekten cok ama cok lezzetli tadi var mebrum hurmasi aliniz. cekirdeklerini cikardiktan sonra blenderde cekiniz iyice. sonra sut katin icine. ancak sutu cok katmayin, recelden biraz daha akiskan olsun, ama normal sivi kadar da tamamen akiskan olmasin, bu ayarda katiniz sutu. seker koymaya gerek yok malum:) buzluga koyun ve sogukca iciniz. sifa niyetine |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Arabistandaki ittikadi yapı ile ibni teymiye ve ibni kayyım itikadı arasında bir parelellik varmı. Arabistanda uygulamaların sert olduğunu düşünüyoruz, yani çok aşırıya kaçma ve hayatı sıkboğaz etmeye çalışma var kanısındayım, sizce bu düşüncem ne kadar doğru. Kral ailesinin müslüman olup olmadığı belli değil, sizce kral ailesine müslümandırlar diyebilirmiyiz. Eğer cevabınız evet ise sizce islam nedir? insan nasıl müslüman olur. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter arabistandaki itikadi yapi vahhabi diye bildigimiz ekolden (mezhep degil) gidiyorlar. normal bir vatandasa sorsaniz mezhebin ne diye, hanbeli diyecektir, vahhabi asla demezler. vahhabilik de hanbeliligin oldukca kati bicimde yorumlanmis halidir. ismini ilk kurucusu olan muhammed bin abdulvahhabdan alir (osmanli doneminde, daha sonra merkezi idareye karsi isyan eden misir valisi mehmet ali pasaya yakalatilip istanbula 50 adami ile getirildiler ve idam edildiler, sanirim osmanli-turk dusmanliginin nedenini bu daha iyi aciklar). bizi somurdunuz kismi, osmanliyi ve dini yapisini dolayisiyla islam toplumunu bu ise alet etmekten cekindikleri icin tamamen bir kilif ve bahane. neyse ki su andaki kral turklere karsi biraz daha yumusak tavirli oldugundan burokratik anlamda turklerin onune eskisi kadar engel konulmuyor. ibni teymiyyenin itikad ogretisi ile benzesse de siyasi acidan ele aldiginizda eminim ibni teymiyyenin kesinlikle ve siddetle karsi cikacagi bir yonetim tarzi sergilemektedirler. kadinin sosyal hayattaki rolu neredeyse sifir. sadece hastahanelerde hasta kabul bolumlarinde ve de bazi bolumlerde doktor olarak gorev yapabiliyorlar. bir de havalimanlarinda bayanlarin ust aramasi yapilan bolumlerinde bayan polisler var o kadar. tabi cidde ve riyadda bu anlamda kisitlama yok. basi acik da dolasabilir bayanlar, araba da kullanabilir. her turku iste de calisabilir. ancak is evlenmeye geldiginde kadin ailesi icin bir para kaynagi. hicbir anne annelik parasi almadan kizinin verilmesine razi olmuyor, bu da evlilikleri zorlastiriyor cunku siradan bir vatandasin bu parayi kisa surede toparlama imkani yok. bu nedenle de misyar nikahi denilen bir nikah turu yayginlasmis. mutanin vahhabicesi diyebiliriz buna :) yonetici sulale olan suudlarin idarecileri musluman mi degil mi birsey dememeyi yeglerim (cevabi belli olsa da) ancak zalim olduklari kesin. hain olduklari da kesin. varin cevabi siz tayin edin. bir ulke dusunun ki, hic bir alan ve sektorde kendi sulalesinden olanlarin disinda kimsenin elinde bir malvarligi yok, hicbir muhalif sesin cikmasina izin verilmiyor, muhalif olusumu hayal etmek bile olumle cezalandiriliyor. ummetcilik fikrinin ciktigi topraklarda milliyetcilik ideolojisi, kralimiza kanimiz feda olsun anlayisi baski neticesinde cok yaygin. asabiyetin her turlusu bizden uzaktir diyen bir peygamberin ummeti olarak bunu nasil degerlendiririz dersiniz? tabi 1918de osmanli devletinin bolgeden cekilmesi ile, bolgeye hakim olan aile de el degistirdi, necd merkezli serif huseyin kabilesine urdun topraklari verildi (halen hasimilerin yonetimindedir urdun) ve arabistana riyad merkezli suud kabilesi yonetici olarak atandi ingilizler tarafindan. petrolun de ulkede yuksek rezervde bulundugunun anlasilmasindan sonra, boyle bir pastayi kimseye kaptirmak istememeleri kendilerini bati isbirlikcisi olmaya sevketti. muslumanlara karsi gayri muslimlerle isbirligi yapanlara din hangi gozle bakarsa/bakmamizi emrederse biz de o gozle bakiyoruz. kral ne yaparsa yapsin, omur boyu seriat mahkemesine de olsa sorumlulugu yok. boyle bir dokunulmazlik zirhina siginarak her turlu zulum islenilir elbette. ulkede halen 20000 abd askeri var, bundan dolayi da butceleri 1995te ilk defa acik verdi ve bir daha da kapanamadi. islam nedir ve insan nasil musluman olur sorularinizin kapsamini belirtirseniz daha iyi olur. cunku cok genel olmus yazmakla bitmez. siyasette mi amelde mi sosyal hayatta mi gibi kapsamini belirtirseniz daha iyi olur. yoksa sadece ilmihal bilgileri kapsaminda cevap verecegim ki aradigin cevap bu degil sanirim:) |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter İslam olmak ile islamın şartlarını yerine getirmek aynı şeymidir. İslamın 5 şartını yerine getiren herkes müslümanmıdır. Kısacası islam ile sosyoloji ve psikoloji arasındaki ilişkiyi soruyorum. İslam olmak sosyoloji bilmeyi gerektirirmi. sosyoloji bilmeyen müslüman tanımı eksik olabilirmi? |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter palavra demeyelim de, kilifina uydurma diyelim. oyle degerlendirecek olursak turkiyedeki islami koycak yer bulamayiz bu sefer:) burdan kastim su, arabistanda devlet baskisi ile empoze edilen bir islam oldugu gibi turkiyede de devletin empoze etmeye calistigi bir islam var. turkiyedeki resmi ogreti, her turlu gayri mesrulugu mesrulastirma cabasina sokmaya ugrasiyor, arabistanda da mesru olan bircok hakki insanlarin kullanma hakki gaspediliyor. ama sunu diyebilirim ki, devlet geleneginden beslenen islam anlayisi degil de, turkiyedeki tevhid bilincine sahip muslumanlarin sahip oldugu islam anlayisini ele alirsak kesinlikle suud devletinin olsun halkinin olsun islam anlayisindan cok daha hakikate yakin. burada kalirsaniz goreceksiniz ki, islam konusunda bir yozlasma almis basini gidiyor. yani bir seyin icinde cok durdukca o seyin degeri insan nezdinde azalmaya baslar, deger bir merkezde iken merkezden uzaklastikca o degere sahip cikan ve baglananlar ona daha kuvvetli bag ile baglanirlar sosyolojik olgusu burada da gecerli. mesela turkiyeli tesettur bilincini kavramis hanim kardeslerimiz yolda yururken ic elbiseleri pardesu veya feracelerinin altindan gorunmesin diye dikkatli olurlarken, burada adeta gorunmesi icin cirpiniyorlar. simsiyah giyiniyor ama dar ve bedene tam oturmus elbiseler, renkli ayakkabi ve terlikler, alisveris merkezinde bacak bacak ustune atarak oturup kotlarinin gorunmesini saglamak gibi. vitrinleri gorseniz pariste zannedersiniz kendinizi. ve daha berbat bir durum da var ki, ic camasir dukkanlarinin istisnasiz tumu (mekke ve medinede) erkeklerce isletiliyor ve bayanlar mecburen alacaklari seyleri erkek gorevliden istemek ve sormak durumunda kaliyorlar. kadinin sosyal hayattan soyutlanmasinin bir aci sonucu bu iste. ama gozlemledigim birsey daha var ki, bu toplum aniden gelecek bir ozgurluk hareketini asla kaldiramaz. eger ki oyle bisey olursa fena bir sapkinlik ortaya cikar buna cok eminim. amerikan askkerlerine servis edilen kizlar konusundaki goruslerin ise malesef tamamen dogru :( |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter İslam olmak ile islamın şartlarını yerine getirmek aynı şeymidir. İslamın 5 şartını yerine getiren herkes müslümanmıdır. Kısacası islam ile sosyoloji ve psikoloji arasındaki ilişkiyi soruyorum. İslam olmak sosyoloji bilmeyi gerektirirmi. sosyoloji bilmeyen müslüman tanımı eksik olabilirmi? islamin sartlarini yerine getirmek islam olmaktir ancak bugun yaygin kani yerine getirmekten cok ezbere bilmek seklindedir. halbuki bir seyin bilgisine sahip olmakla o seyin ahlakina sahip olmak birbirinden cok farklidir. bu anlamda islam bilgisine, iman da ahlakina sahip olmaktir dinin. ayetlerden cikarim yapacak olursak, iman ve islam olarak dinde iki boyut vardir. iman bunun teorik yani kabullenme boyutudur, kalpte zuhur eder. ikinci asamadir. oncesinde teslimiyet yani islam olma bildiriminde bulunulur bu da kavlidir. sosyolojiyi modern anlamda toplum bilim olarak ele almayacagim, cunku bilimsel siniflandirma olarak disiplin olarak ortaya cikma tariihi cok da eskiye dayanmiyor. islam, kuranin vahiy surecinde once sahsiyeti, sahsiyetten de toplumu olusturmayi hedef alarak, arkasinda kamuoyu olusturmak hedefini guderek peyderpey nasil olduguna gore, islam bizzat sosyolojinin kendisidir, psikolojinin de kendisidir. disipliner anlamdaki sosyoloji ve psikoloji, keske onyargiyi biraksa da kuranin inzal surecini ele alarak yeniden sekillendirse kendisini eminim ki ilimlerin en ustune yerleseceklerdir. din malesef toplumumuzda dinamik degil statik, toplumsal degil bireysel (vicdani) mesele konumuna indirgenmeye calisilmistir. din madem bizim once kendi ic dunyamizi. kendimizden yayilarak da ailemizi ve ailelerden de neset ederek toplumu sekillendirecek bir tarz ise, evet sosyoloji bilmeyen (yani dinin sosyal boyutu oldugunun farkina varmayan) musluman tanimi da, psikolojik yani direk sahsiyeti ele alip vahiy ile sahsiyet olusturan bir olgu oldugunun farkinda olmamak da eksik musluman tanimidir. hatta ilk asamasi olmasi nedeniyle, psikoloji islam iliskisini kendisinde oturtamayan bir musluman tipi, sosyoloji ile islami iliskilendirememis bir musluman tipinden daha buyuk eksikliktir. dusunun ki inkar ve imani belirtilen sira ile ifade eden kelimei tevhid, tamamen bir psikolojik eylemdir. bir anda, hayatinizda o gune kadar herseyin en ustune koymus oldugunuz kultleri reddedip, kalbinizi sarmis olan bir inanc ile yepyeni bir kabule girisiyorsunuz. ve yine dusunun ki pesinden belki ailenizle, kardeslerinizle dusman kesiliveriyorsunuz. eger imanin guclu psikolojik telkinleri sizi etkisi altina almamis olursa, insan bir anda cevresinde bu derece yabancilasmayi ve yabancilanmayi asla kaldiramaz. islam, psikolojik guclu telkinleri ile sahsiyeti olusturup, sosyolojik saglam temeller atmayi gozetir ve bu sayede de kitleleri harekete gecirir. sosyolojik bir olgu olmasaydi, asla bir medeniyete donusmeyi basaramazdi. yeterli olmustur cevap insallah |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Alıntı:
Güzel tarif denemek lazım ama ordaki gibi çok hurma gerekli............Yemek bölümüne alsak bu tarifi[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Eminin tadı çok güzeldi zaten hurma tek başına yeter Teşekkürler bu güzel içecegin tarifi için........ |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Bir iki nokya da da ben temas etmek istyrm..Gerçi sorular bize değil kebuter kardeşime sorulmuş.. Bunu da bir dip not olarak kabul edelim... Sosyolojik ve Psikolojik açıdan gerçek İslâm'ı ve islam anlayışını ortaya koymak için, ele aldığı konular üzerinden, bir yandan Kur’an’a dönüşü sağlamak, diğer yandan da yabancı unsurlar, örf ve geleneklerle karışmış bin dört yüz yıllık İslâm kültürünü ve din anlayışını Kur’an, akıl ve ilim perspektifinden sorgulama sonucu islamın sosyal ve psikolojik poyutu tam anlamıyla ''haritada'' yerli yerine oturtulabilir. Bunun için, tabiri caizse pergelin sabit ayağı Kur’an’da dururken, diğer ayağı da ondört asırlık İslâm geleneğini eleştirel olarak taramalıdır. Böylece yanlış inançlar ve anlayışlar, dine sonradan sokulan, hurafeler,mitolojiler, hadis adı altında Hz. Peygamber’e yakıştırılan sözler vs... ne kadar beşeri unsur varsa, hepsinin kolayca farkına varılacak sonucunda da sosyolojik ve psikolojik olarak toplumlarda yer edecektir. Böylece Statik din anlayışından, dinamik, ayaga kalkan, yürüyen nesiller yetişmeye başlar...İşte tam bu noktada , Hz. Peygamberin işaret ettiği din / islam !.. Anlayışına ulaşabilir ve doğal olarak da kitleleri ataga geçirir... Syglr.. |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter medineweb ile nasil tanistiniz ve medinewebin dünü bugünü ve yarini icin düsünceleriniz? |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Hayırlı olsun:) Bize okumamız için hangi kitabı önerebilirsiniz? Ahirzamanda genç olmanın ne gibi götürüleri ve getirileri var? Forumdaki en sevdiğiniz kategori hangisidir? |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter medineweb ile medine hakkinda bir bilgi ararken tanistim. cok guzel bir site. fakat forumun yapisi bana karisik geldi. yeni bir script kullanilarak daha duzenli bir hale getirilebilir. yeni bir renk duzeni verilmesi de hos olur diye dusunuyorum. yarini icin ise temennim, web aleminde adindan soz edilen, daha aktif bir forum haline gelmesidir. peygamber efendimizi ele alan bir site olarak bu alanda oncu ve baska sitelerde yapilmamis orjinal calismalari iceren bir siteye donusturulebilir. onerebilecegim birkac kitap olacaktir. muhammed resit rizanin muhammedi vahiy adli eseri ve murtaza mutahharinin adl-i ilahi kitaplari. bir de taha islamin zirvedeki mankurtlar (resmi ideolojiye elestirel bir bakis) adli derleme eseri. begeneceginizi umuyorum ve bugunun turkiyesini tekrar degerlendirebilmek acisindan okunmali bence. ahir zamanda genc olmak meselesi ise... genc nufus aslinda islamin da toplum bunyesinde bulundurmak istedigi ve sayisisinin fazla olmasini ongordugu nufustur. davayi sahiplenmek adina bu gereklidir. ancak icinde bulunulan sartlar genclige bu imkanlari veya gucunu islam davasina sarfetme firsatini vermemektedir. butun islam ulkelerinde bu durunm boyle. insanlari bilerek ekonomik darlikta tutar rejimler ki hep baslari yerde dolassinlar, ekonomik anlamda iyilesmeye gidildigi anda basini yukari kaldiracak olan biteni gorecek ve sorgulamaya baslayacaktir, bu da rejimleri sallantiya sokacaktir. ancak gorulen odur ki hayati idame ettirme meselesi birinci mesele oluvermistir herkesin gundeminde. bu durum ister istemez genclerin evlenmesini de olumsuz etkilemekte, bunun sonucu olarak da yetisecek genc nesil sayisinin azalmasina sebeb olmaktadir. maddi anlamda sorun yasamayan genclikte de malesef hayatin tadini bir sure daha yasamak anlayisi buyuk oranda hakim oldugundan, bekar genclerin sayisi bu nedenle oldukca fazla. bakiyorsunuz adam 35 yasina gelmis ve evli degil, kadin 30unda ancak halen evinde. kimse nasip olmadi kalkani arkasina siginmamali, nasip kendi kendisine kisinin ayagina gelmez, kisi caba sarfedecek ki nasibi gelsin ona. bu durum zamanla musluman bir toplumda flort ve adabi muaseret sinirlarini asacak bicimdeki kadin-erkek iliskilerinin mesru gorulmeye baslamasini pesinden getiriyor. onlemi alinmassa seytan da bos durmayacak ve mesru gorulmeye baslanan zemini genisletecektir. bu da toplumun suanda sosyal anlamda sahip oldugu cok az degerden biri olan (ki tvlerin cogalmasi ile bu da kalmadi neredeyse) aile degerleri kavramini zedeleyecektir. aile bozuldugunda da toplumun tamamen bozulmasi zaten kacinilmaz olacaktir. kisaca, hayatin zevkleri de islamin dava olarak savunulmasida oncelikli olarak genclere hitap eden ve genclerce desteklenmesi beklenilen olgulardir. sahsiyet yapisi burada rol oynar. inanc ve dusunce hayati nasil ise, o genc kardesimiz ya bu olgulardan birisine agirlik vererek yonelecektir. forumdaki en sevdigim kategori sorusu ise tum forum cok guzel ve ilgimi cekiyor seklinde cevaplanmis olsun |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Hayirli olsun kardesim Bende Soru Sorayimmi ?? himm Sorayim sorayim Nasil yasarsaniz öyle ölürsünüz, Nasil ölürseniz öyle hasr olursunuz ne ifade ediyor |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter Güzel sormuşsun abla bende bi kaç soru sorayım inşAllah.. *-Hangi gazeteleri okursunuz *-Yazılarını beğendiğiniz okuyun diyebiliceğiniz köşe yazarları isimleri? *-Dünyada bir hedefiniz var mı varsa nedir? *-En sevdiğiniz sahabe ve sevdiğiniz yönü? |
Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter seydanur ve ecrine ortak cevap vereyim Nasil yasarsaniz öyle ölürsünüz, Nasil ölürseniz öyle hasr olursunuz ne ifade ediyor öldümüzde, hangi yaşam şekli üzere hayat devam ettiriyorsak, mead'da (ahırette) da aynı şekilde yaşayacağımızı anlıyorum. nasıl yaşarsanız öyle yaşarsınız da diyebiliriz buna. çünkü haşrolmak, ölümden sonra yaşamaya atılan adımın ilk basamağıdır. ahiret sözünün mead ile aynı anlamda kullanılması da manidardır. mead, iyd (sevınc, bayram denılse de asıl anlamı donus demektır) ile aynı köktendir. ıyd'in bayram anlamında kullanılması ıse mumınlerın donusunun cennet olacagı ve bu nedenle sevınenlerden olacagı dusunulerek ve temennı edılerek sevınc ve bayram anlamında, cennetten bır gunun mumınler ıcın dunyaya yansıması manasında kullanılmıstır. dunyadakı yaşantımız ne ıse ahıret yaşantımız da ya mead (bayram yerı) olacaktır ya da hazin olacaktır. nasıl yasarsak yanı dunyadakı yasantımız mead'dan yansıma seklınde bır yasantı ıse mahserımız de bayram sevıncı havasında gececektır. yok eger mead her seferınde bıze gelıyor ama bız ondan baglantıyı koparark bır yasam surdurmus ısek, o zaman mahserımız de bayramdan kopuk bır havada gececektır. bu kopuklugun olmaması ıcın de dunyada yasarken, tek dunyalı mı yoksa cıft dunyalı mı yasam surdugumuz onemlı. mumınler cıft dunyalıdır, bu nedenle tek yuzlerı vardır. kafırler ıse tek dunyalıdır bu nednele de ıkı yuzlerı vardır. yenı safak ve zaman, bazen de vakıt okurum samı hocaoglu, yusuf kaplan, tamer korkmaz begendıgım kose yazarları dunyada hedefım zulmu durdurabılecek bır gucun allahtan bana nasıp edılmesı ve buyolda yasamak en sevdıgım sahabe, hepsını severız tabı de ebu zer tavrı ıle benı cok etkılemıstır. haksızlıga karsı kım olursa olsun tepkısını vermekten cekınmemesı yonu yanı |
SAAT: 16:51 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.