Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   İslami Kavramlar (https://www.forum.medineweb.net/838-islami-kavramlar)
-   -   Uhuvvet (https://www.forum.medineweb.net/islami-kavramlar/1706-uhuvvet.html)

Seleme 28 Aralık 2007 21:22

Uhuvvet
 
Arapçada kardeşlik,arkadaşlık ve dostluk anlamlarına gelen uhuvvet tebliğ insanında bulunması gereken en önemli şartlardan biridir.
İslamda uhuvvet Allah''ın emri, Resullullah''ın sünnetidir.
İslamda uhuvvet müslümanların kalplerinin,ruhlarının ve bedenlerinin imanları gereği birleşip aynı anda aynı hedefe kenetlenmesidir. İman bağıyla birbirlerine bağlanmasıdır. Bağların en güçlüsü olan kardeşliği de. önderimiz, örneğimiz ve Peygamberimiz (s.a.v) şöyle tarif ediyor."En sağlam iman bağı Allah için birbirini sevmek ve Allah için birbirini sevmemektir." (Buhari iman 1)
Allah (c.c) insanlara sayılamayacak kadar nimetler vermiştir. Bunlardan bazıları bireysel, ailevi ve toplumsal nimetlerdir.
Mesela akıl, göz ve kulak, dil, el ve ayak bunlar bireysel, ferdi bazı nimetlerdir.Düşünün insan bu nimetlerden bazılarından yoksun olunca diğer insanlara göre ne kadar zayıf, güçsüz ve aciz olur. Hep kendini eksik ve hor görür. Bedensel olarak bu böyledir. Görmeyen insan için görmek ne kadar önemli. Duymayan insan için sesler ne kadar anlamlı. Ayakları olmayan insan için yürümek, koşmak ne coşku verici değil mi?
Ailevi nimetlerden bazılarını da şöyle sıralayabiliriz. Akidesi sağlam, ibadeti dürüst Ahlaki kurallarda olgun, bilgili, kültürlü, prensip sahibi, yardımsever, sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla dolu ve her konuda örnek alınabilecek bir baba ve anne ne kadar güzel bir nimettir. Bir evladın yetişmesinde böyle bir anne ve baba ne kadar faydalı olur. Aksi ise felaket ve sonu hüsran olur. Değil mi?.
İyi, sevgili ve saygılı, hayatta eşine yardımcı, kendisi için istediğini eşi içinde isteyen ve fedakar bir eş ne güzel bir nimettir. Aksi halde hayat ve aile ortamı bir zindana dönüşür. Degil mi?
İslam kardeşliği de bu bağlamda Allah’ın Müslümanlara toplumsal bir nimetidir.Yaşandığında insana güç olur .Kuvvet olur. Huzur ve mutluluk kaynağı olur. Ama bu nimetin şükrü ifa edilmediği zaman yani; Toplum İslami kardeşliğin gereklerini yerine getirmediği, yaşamadığı zaman, evet işte o zaman huzursuzluk başlar. Bencillikler oluşur. Neme lazımcılık alır başını gider. Neticesi zülüm olur. Haksızlık olur. Orman kanunu başlar. Her tarafı kan kaplar. Göz yaşları sel olur. Analar dul kalır. Çocuklar yetim kalır. Çığlık sesleri her taraftan duyulmaya başlar. Ve toplum felç olur. Değil mi? Ya kurtuluş yok mu ? Kurtuluş var.
Kurtuluş İslam kardeşliği Yani; Allah''ın (c.c) Müslümanlara emrettiği, ve peygamberimizin (s.a.v) pratiğini asri saadette uygulayıp netice aldığı toplumsal nimet olan İslam kardeşliğidir.
Peki nedir? İslam kardeşliği, nasıl uygulanır?. Yaşanabilir mi? Yoksa bir hayal mı? Daha önce hiç yaşandı mı? Neticesi hayata nasıl yansır?.Ferde, aileye ve topluma faydaları nelerdir?
İslam Kardeşliği hakkında ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır. Hem de uzmanlarınca dile getirilmiştir.Yukarıdaki sorulara da Allah (cc) ve Resulü (s.a.v) Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde cevap vermişlerdir. En ince detaylarına kadar Alimler bu sorulara vahyi ve sünnet ışığında açıklamalar yapmışlardır.
İslam Kardeşliğinin bir yönünü anlatıp gündemi oluşturmak, dikkatleri çekmek ve kardeşliğin ihmal edildiğinden dolayı çekilen acılara dikkat çekmek istedik. İlgililerin kaynaklara müracaat etmelerini tavsiye ederiz.
İslam kardeşliğinin Ferde, Aileye ve Topluma faydaları kısaca ve bazılarını başlık olarak şöyle izah edebiliriz.
uhuvvet; ferde, Allah''ın (cc) emir ve yasaklarını uygulamada yardımcı olur.
uhuvvet; ferde, canla verilen bir garanti olur.
uhuvvet; ferde, maddi yönden bir garanti olur.
uhuvvet; ferde, sosyal işlerde yardımcı olur.
uhuvvet; ferde, yardımlaşma ve dayanışmayı öğretmede örnek olur
uhuvvet: ferde, gayret ve fedakarlıkta öğretici olur.
uhuvvet; ferde, ailede ve toplumda yapması gerekli olan ahlaki ve içtimai kuralları öğretir.
uhuvvet; ferde, hak ve hukuka saygılı olmada yardımcı olur


Seleme 28 Aralık 2007 21:25

Cvp: uhuvvet
 

Uhuvvet Hakkındaki Hadisler


* Ebü Saîd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kimin yanında fazla hayvan varsa, onu hayvanı olmayana versin. Kimin de fazla azığı varsa onu azığı olmayana versin." Resülullah, bazı mal çeşitlerini bu suretle saymaya devam etti. Öyle ki, bizden hiç kimsenin (yol sırasında) herhangi bir fazlalıkta hakkı olmadığı düşünvesine vardık."

* Hz.Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) gazveye çıkmak arzu etti ve: "Ey Muhâcir ve Ensâr topIuluğu! Kardeşlerinizden öyleleri var ki ne malları var ne de aşîretleri. Herbiriniz, iki veya üç kişiyi yanına alsın" dedi." (Hz. Câbir devamla der ki): "Bu tamim üzerine ben iki veya üç kişiyi yanıma aldım. (Yol boyu) devemde, diğerlerinin sırası gibi benim de bir (binme) sıram vardı."

* İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ): "Ana-babanın ve yakınların bıraktıklarından herbirini mevâliye kıldık..." (Nisa, 33) ayetindeki mevaliye tabirini varisler olarak tefsir etmiştir. Keza ayetin devamında geçen "yeminlerinizin bağladığı kimselere haklarını verin" ibaresindeki "yeminlerinizin bağladığı kimseler" tabiriyle ilgili olarak da şu açıklamayı yapmıştır: "Mekkeli muhacirler Medine'ye geldikleri vakit, muhacir bir kimse Medineli bir ensari'ye -Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın aralarında tesis ettiği kardeşlik sebebiyle- kendi kan yakınlarından önce varis olurdu. Ancak: "Ana babanın ve yakınların bıraktıklarından, her birine varisler kıldık..." (Nisa 33) ayetiyle bu muamele neshedildi. Kelâm-ı ilâhi'de geçen "yeminlerinizin bağladığı" tabiriyle ifade edilen "muâhattan gelen kardeşlik hukuku" birbirinize yardım, rifâde (hacılara toplanan yardım, destek), bir de nasihat ve hayırhahlığa münhasırdır. Artık hukuki olan tevarüs kalkmıştır. Ancak kişi ihtiyari olarak vasiyette bulunabilir."

* Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetim beş tabakadır: İlk kırk yıl, hayır ve takva ehlidir. Bunu takip edenler yüzyirmi yılına kadardır. Bunlar merhamet sahibi, sıla-i rahme değer veren kimseler olacak. Sonra yüzaltmış yılına kadar olanlar birbirlerine sırt çevirirler, aralarındaki (kardeşlik bağlarını) koparırlar. Sonra da birbirlerini öldürme devri gelir. O devirde kurtuluş isteyin, kurtuluş!" Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ümmetim beş tabakadır. Her tabaka kırk yıldır. Benim tabakam ve ashabımın tabakası ilim ve iman ehli insanların tabakasıdır. İkinci tabaka kırk ile seksen yılı arasındaki (insanların) tabakasıdır, bunlar hayır ve takva ehli insanlardır..." (Hz. Enes, sonra hadisi yukarıdaki şekilde tamamladı.)"

* İbnu Mes'ud (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şu iki kişi dışında hiç kimseye gıbta etmek caiz değildir: Biri, Allah in kendisine verdiği hikmetle hükmeden ve bunu başkasına da öğreten hikmet sahibi kimse. Diğeri de Allah'ın kendisine verdiği malı hak yolda sarfeden zengin kimse."

* İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "İki kişiye karşı hased caizdir: Birincisi o kimsedir ki, Allah kendisine Kur'ân-ı Kerim'i nasib etmiştir, o da onu, gece ve gündüz boyu ikame eder. İkincisi de o kimsedir ki, Allah Teâla ona mal vermiştir de o da gece ve gündüz (hak yolda) infak eder."

* Hz. Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlulah (aleyhîssalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Hasedden kaçının. Çünkü o, ateşin odunu -râvi dedi ki: Veya kuru otu- yiyip tükettiği gibi, bütün hayırları yer tüketir."

* Hz. Zübeyr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, hased ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz; kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum. O dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: Aranızda selâmı yaygınlaştırın."

Seleme 28 Aralık 2007 21:28

Cvp: uhuvvet
 


Uhuvvet Risalesi'nden Bir Bölüm

''Evet, mü'min kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır. Onun için nass-ı Hadîs ile: " Üç günden fazla mü'min mü'mine küsüp kat'ı mükâleme etmiyecek. ...Adâvet etmek istersen, kalbindeki adâvete adâvet et; onun ref'ine çalış. Hem en ziyade sana zarar veren nefs-i emmarene ve heva-i nefsine adâvet et, ıslahına çalış. O muzır nefsin hatırı için mü'minlere adâvet etme. Eğer düşmanlık etmek istersen; kâfirler zındıklar çoktur; onlara adâvet et. Evet, nasılki muhabbet sıfatı, muhabbete layıktır; öyle de Adâvet hasleti, her şeyden evvel kendisi adâvete layıktır. Eğer hasmını maglûb etmek istersen fenalığına karşı iyilikle mukabele et.''

Emekdar Üye 29 Aralık 2007 01:04

Cvp: Uhuvvet
 
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّهِ جَميعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ اِذْكُنْتُمْ اَعْدَاءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِه اِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ ايَاتِه لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
Al-i İmran / 103. Hep birlikte Allah'ın ipine (kitabına, dinine) sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Hani siz birbirinize düşmanlar idiniz de, O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun (bu) nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki, doğru yola eresiniz.

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Hucurat / 10. Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz.
يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا اتَّقُوا اللّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقينَ
Tevbe / 119. Ey iman edenler! Allah'dan korkun ve doğrularla beraber olun.

]وَالَّذينَ تَبَوَّؤُ الدَّارَ وَالْايمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ اِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فى صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِمَّا اُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلى اَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِه فَاُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
Haşr / 9. Ve onlardan önce o yurda yerleşen imana sarılanlar kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, onları öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir

iblisdöver 29 Aralık 2007 10:49

Cvp: Uhuvvet
 
Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. [HIGHLIGHT=#92d050]Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık.[/HIGHLIGHT] Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, herşeyden haberdar olandır(hucurat 13)

Tuba_ 03 Şubat 2014 00:30

Cevap: Uhuvvet
 
ArO*


SAAT: 15:27

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306