www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'N-I KERM.::. > Kurn- Kerm > Kur'n- Kerim Genel

Konu Kimlii: Konu Sahibi Esma_Nur,Al Tarihi:  11 Austos 2013 (21:43), Konuya Son Cevap : 09Haziran 2018 (20:23). Konuya 5 Mesaj yazld

Beeni Ald6Kez Beenildi
  • 1 Beenilen Esma_Nur
  • 2 Beenilen Hdimul slam
  • 3 Beenilen fedaii
Yeni Konu a  Cevapla

LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 11 Austos 2013, 21:43   Mesaj No:1
Medineweb Emekdar
Esma_Nur - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 4458
yelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadalar:0
Memleket:sivas/istanbul/
Konular: 590
Beenildi:5138
Beendi:6898
Takdirleri:27629
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Kur'an' anlamak emek ister

Kur'an' anlamak emek ister

Adil olan, hakedene hakettiini mutlaka veren, fakat ilerinde acele etmeyen Allahn adyla.

1976da hayatmda ilk kez Trke mealli Kuran okurken, neredeyse ldryordum. Okuduum bir ayet bana yle anlamsz gelmiti ki (haa) geceler boyu uyuyamadm. zellikle hatemallahu ile balayan ayet cz. Neredeyse Kuran elime almaz ediyordu beni.

Malum ayetin tam metni, meal olarak yle: Allah onlarn kalplerini ve kulaklarn mhrlemi ve onlarn gzlerine perde ekmitir. Ve onlar iin ok byk bir azap vardr.(El-Bakara Suresi ayet 6,7) Byk bir hmla yerimden kalktm, o anda zangr zangr titreme geirdim. yle felaket titriyordum ki, dilerimin birbirine vurduundan kan sesi salondan duyan babam geldi.(Benzer bir olay da summun bukmunde olmutu.) Korku dolu gzlerle ne olduunu sordu. Canm babacm, saatlerce yanmdan ayrlmad.

Ertesi gn ve haftalarca hatta aylarca sorunun cevabn aradm. Kurann nasl okunacan bilmek bir san attr ya ben de sanatkar olmadm iin zorlanyormuum meer.

Allah Rasul, rahmetellilalemin(Bir cmlecik soru: efaat etmeyecek olsayd, ahirette bize nasl rahmet olurdu?) Kurann nasl okunacan ve nasl anlalacan retmiti. Sonra o retme grevi, Kurana emek verenlere havale edildi. Alimler, imamlar, mftler, hocalar, Kuran ilmi hakknda bilgisi olan herkese sorumluluk verildi. imdi, onlar retiyorlar. Fakat bana hi kimse bir ey retmemiti. Sibak ve siyak ne demekti, ben deil bilmek bu isimleri duymamtm bile.

Biz rf anane dinindendik, nereden bilecektik Kuran anlama ilmini san atn yntemini!

Burada anlatamayacam kadar ok ac ektim. Kuran bu mu? diyordu iim. (Haa) diyordum Allahm sen yardm et, ben saptyorum galiba. diyordum. Fakat iime engel olamyordum. Orada felaketler oluyordu.
Nasl olduysa, rendim o ayetin sebebini. Bir cmle yukardaym cevab, kalbin mhrlenmesine, gzlerin perdelenmesine takmtm. st ayet aklyormu. Konumuz olan, Saf suresi bete; Allahn iman konusunda prensibi ilan ediliyormu. Onlar sapnca, Allah kalplerini saptrd. Allah fask bir kavme hidayet vermez.

st ayetle alttaki ayetin balantsn anlamak iinde kltrel bir seviye gerekiyor.

Dktm onca gzyandan sonra, bana gre alim saylan biri duymu zdrabm. Bana dedi ki: Bahsettiin El-Bakara-6 ayetinin balangcn okur musun? Okudum. Muhakkak ki o kafirler iin eittir, sen onlar (dini konularda) uyarsan da uyarmasan da onlar iman etmezler. ( Bu sebepten dolay ) Allah onlarn kalplerini ve kulaklarn mhrlemitir.
Aman Allahm! Aylardr, zntsn ektiim sorumun cevab bu kadar kolay myd? Yani Allah kimsenin kalbini mhrlemez, iman etmeyen kalpleri mhrler.

Sordum: Peki onlar iman etmek isterlerse ne olacak?
Soruyu sorduum ahs glmsedi: Merak etmeyin Emine Hanm, Allah bizden daha adil daha merhametlidir. Onlar iman etmek isterlerse Allah mhrn aar.

Bizden habersiz, bilinaltmz gasp edilmiti, kolay deildi o korkun bilinaltn amak.

Sonra ne yapsam iyi. Cahilce ama ocuka duygularla sevinten uarken. Canm Allahm sen sen sen adaletsizlik yapar msn affet beni biricik Allahm. Allah temsilen yanndan gemekte olduum ve ok sevdiim Akasyay ptm. imden de, Allaha Seni pyormuum gibi ptm onu. nk o senin eserin. dedim.

Takn duygular cehaletle birleince ortaya ilgin manzaralar kabiliyor!

Kurann harikaln anlatmak iin aslnda bir kitapta ben yazmak isterdim. yle enteresan ayetler yakalyorum ki, deniz dibinde mercan bulan dalgtan daha farkl bir coku saryor beni. Bulduklarmn hepsini deil ama tadmlk kadar bir kan sizlerle paylaaym inallah.

*Mriklerin ( Allaha inanr, Allahn dinine inanmaz. Ya da dinin bir ksmna inanmaz.) bir ksmna amzda deist diyorlar. Her neyse, kelime iinden alm isteyen kelimeler kyor, konuya dneyim.

Mriklerle, acmasz olan Yahudiler, (insani ahlak tayan Yahudilerde var.) Mslmanlardan ar nefret ederler. Ve slamn n, pardon nurunu sndrmek iin urarlar. Fakat zellikle mrikler, onlarnda durduu umutlarnn bittii bir yer varm demek ki. O da Mslmanlarn yklamayacak kadar gl ve birlik olmas halinde olacak bir ey tabii ki. Ayetin bir cmlesi u:

Bu gn kafirler, dininizin hakim olmasn engelleyebileceklerine dair umutlarn kestiler. Artk onlardan korkmayn benden korkun. (El-Maide Suresi ayet 3) (Bu ayetten Mslmanlarn zayf dnemlerinde kafirlerden korkmas caizmi gibi bir ey hissettim. Bunu ayetteki artk kelimesinden kardm.) Umudu kesene deil kestirene bakmal.

O sahabe yle alt yle alt ki, o an azgn, kural tanmaz, merhamet etmez, iftira etmekten utanmaz, Allahtan korkmaz mriklerine, slamn yaylmasn engelleyebilecekleri umutlarn yokettirmitir. ok asil bir mcadelenin, ok hakl bir sinerjisi onlara dnen.

*Mriklerin bir zelliini anlatyor Allah. ..Allahn indirdii Kuran ekemediler (El-Bakara Suresi ayet 90 dan bir cz)

Gerekten slam mthi kskanyor mrikler. Durmadan slamda hata aryorlar. Ayetleri evirip evirip, arptp kaldrp farkl bir yorum karyorlar ortaya.

Demek Kuran kskandlar.

Kuran kskananlar, haliyle Kurana iman eden baarl ve sevilen insanlar da kskanyorlar. Halbuki, Kuran gerekten anlayan ve iman eden kiilerden onlara zarar gelmez. Ne ki, bunu iman etmeyen bilmez.

* Allah kyamet gn onlarla konumaz. (A.g.s.174ten bir cz)
Demek ki Allah sevdii kullarla konuacak.

Bu ayet buna delildir. Nasl?

Bu nasln cevab, Allah Azze ve Cellenin Allahlna aittir, kul cevaplayamaz. Baz sorularn cevaplar Allah katndadr.
* Ey iman edenler! Hepiniz toplu halde iman ediniz. Hepiniz toplu halde bara gidiniz.(A.g.s 208den bir cz)
* Fitne katilden daha byktr. ( A.g.s. 217 den bir cz)
* Kurann tevilini, Allahtan bakas bilmez. (Al-i mran 7den bir cz)
* nsanlarn ou kt. Hi kimseye ktlk yapmasa bile eine, ocuuna kt. Bu insanlar iyi olamazlar m? Cevab u ayetin derinliklerinde: Sizler sevdiiniz eylerden, infak etmedike(Bakasna vermedike) asla iyilie nail olamazsnz. (Al-i mran92den bir cz)
Ben bu ayetten unlar anlyorum. yi insan olmann ilk iareti sevdiklerinden vermek. kinci anladm, kii sevdiklerinden infak ederse, kt karakteri iyileir.

nsann sevdii eyay vermesi zordur. Ka kii sevdii bir taksn fakir bir kadna verir? Ya da ka erkek en sevdii kyafetini vb.
Demek ki infak etmekle insann karakteri deiir.
* man edenler Allah yolunda, kfredenler tautun yolunda savarlar. O halde siz, eytann dostlaryla savan. phesiz, eytann hilesi zayf olur. Nisa Suresi

* ve insandan nce, cinlerin ilk atasn da biz yarattk. (El-Hicr 27den bir cz)

* O gn biz, btn insan topluluklarn, nderleriyle beraber aracaz. (El sra 71den bir cz)

Farkna varmadan ok yazmz.
Konuyu burada virglle sonlandralm.

Selam olsun Kuran anlamak isteyenlere.

EMNE ENLKOLU
fedaii beendi.

Ne MUTLU MSLMANIM DYENE....
Alnt ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in am olduu son Konular Aada Listelenmitir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Prof. Dr. Nevzat Tarhandan "Tbbi Kenevir... Gndem/ Manetler Esma_Nur 0 23 11 Temmuz 2025 08:05
Byk eliki Gndem/ Manetler Esma_Nur 2 78 16 Mays 2025 14:51
klim Yasas Serbest Krs Hdimul slam 1 141 11 Nisan 2025 07:05
Merdiven alt cinsiyet cinayetler! Gndem/ Manetler Esma_Nur 0 124 22 ubat 2025 11:30
ou eyin sebebi DAYIM:) Forum Oyunlar su damlas 36 1307 20 ubat 2025 13:47

Alt 10 ubat 2014, 14:53   Mesaj No:2
Medineweb Ba Editr
Hdimul slam - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Hdimul slam isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 14593
yelik T.: 15 Kasm 2011
Arkadalar:15
Ya:45
Konular: 1405
Beenildi:13210
Beendi:9625
Takdirleri:30983
Takdir Et:
Standart Cevap: Kur'an' anlamak emek ister

ve aleykm selam...
Alnt ile Cevapla
Alt 11 ubat 2014, 12:01   Mesaj No:3
Durumu:meert isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 39007
yelik T.: 11 ubat 2014
Ya:32
Konular: 0
Beenildi:0
Beendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:

[QUOTE=Esma_Nur;297673]Adil olan, hakedene hakettiini mutlaka veren, fakat ilerinde acele
Alnt ile Cevapla
Alt 21 Mart 2015, 14:11   Mesaj No:4
Medineweb Emekdar
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 21422
yelik T.: 08 Kasm 2012
Arkadalar:35
Konular: 784
Beenildi:133
Beendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:

Cok cok guzel bi yazi.Allah razi olsun paylasin icin.
Alnt ile Cevapla
Alt 09Haziran 2018, 19:49   Mesaj No:5
Medineweb Ba Editr
Hdimul slam - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu: Hdimul slam isimli ye uanda  online konumundadr
Medine No : 14593
yelik T.: 15 Kasm 2011
Arkadalar:15
Ya:45
Konular: 1405
Beenildi:13210
Beendi:9625
Takdirleri:30983
Takdir Et:

Kur'ann bir lisan dili vardr. Bu dil Arapa dr. renmenin ve bilginin konusudur. Kulaa, gze ve akla hitap eder.Bu dili bilen Kuran'nn lisann bilir. Kurann lisann bilen, ne dediini, bilgisi, iman, basireti, feraseti orannda anlar.
Bir de diller st dili vardr. Bu dili alglamak iin duyan bir gnle ihtiya vardr. Zira bu dil kalbe ve gnle hitap eder. Kuran'n bu dili blbln tne, rzgarn uultusuna, suyun rltsna benzer. Bu dili hisseden bir kalbe sahip olan herkes anlar...

Alnt..
fedaii ve Nebevi Sevda beendiler.
Alnt ile Cevapla
Alt 09Haziran 2018, 20:23   Mesaj No:6
Medineweb Acemi yesi
Durumu:fedaii isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 55084
yelik T.: 23 Temmuz 2016
Konular: 0
Beenildi:19
Beendi:31
Takdirleri:313
Takdir Et:

Insan varolu ve yaratl gayesini gereini yerine getirmek istiyosa, Allah'n mlk olduunu bilmeli ve bir 'abd' bilinciyle davranmaldr. Eer abd' olduunu unutur veya redederse de kendisini mlkn sahibi veya orta klmaya kalkrsa yaratl gayesi tersine cevirecek sapma balyor demektir .Bu sapmanin neticesi ise sadece dnya hayat dnld zaman aldanma, yanllk, ktlk, zulm, smr, keder, gzya, ac ile, ahlakszlk, sapklk, ve benzerleridir.irk ite bylesi bir sapmadir yanltr tehlikeli bir giditir.
Alnt ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)