Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Kur'ân-ı Kerim Genel (https://www.forum.medineweb.net/200-kur-i-kerim-genel)
-   -   Ramazan’da Her Gün 1 Kur’an Cüzü – 20 Soruluk Cüz Soruları Serisi (https://www.forum.medineweb.net/kur-i-kerim-genel/39249-ramazan%92da-her-gun-1-kur%92-cuzu-%96-20-soruluk-cuz-sorulari-serisi.html)

Hâdimul İslam 30 Ocak 2026 15:41

Ramazan’da Her Gün 1 Kur’an Cüzü – 20 Soruluk Cüz Soruları Serisi
 
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



📌 Seri Hakkında

• Ramazan ayı boyunca Medineweb’te, Kur’an-ı Kerim’in her bir cüzüne özel olarak hazırlanmış, orijinal adı “Kur’an Anlaşılsın Diye” olan 20 soruluk cüz soruları yayımlayacağız.

• Bu seri; Kur’an okumalarını bilgiyle pekiştirmek, ayetlerin anlamını ve mesajını daha bilinçli şekilde kavramak amacıyla hazırlanmış, her seviyeye uygun bir çalışmadır.

Ramazan’da Kur’an’la Her Gün Bir Adım Daha....

• Her gün yayımlanacak sorular, ilgili cüzde yer alan ayetler ve temel kavramlar esas alınarak hazırlanmıştır.

• Çalışma, 30 gün – 30 cüz prensibiyle ilerleyecek; Ramazan ayı boyunca Kur’an’la olan bağımızın güçlenmesine vesile olmasını ümit ediyoruz.

• Hazırlık yapalım diye Ramazan öncesinde duyurusu yapıyoruz.

• Seriyi takip edenler, Ramazan ayı boyunca Kur’an cüz soruları ile kendilerini test etme imkânı bulacaktır.


📚 Çalışmanın Kaynağı
_______________________________
Bu seri, Nokta Yayın Grubu tarafından yayımlanan “Kur’an Anlaşılsın Diye” adlı eserin testler bölümünden istifade edilerek hazırlanmıştır.
Sorular, ilgili sure ve ayet numaralarıyla birlikte sunulmuştur.
Proje: Hüseyin Akkuş
Editör: Alpaslan Durmuş
Metin: İlyas Aslan
Soru Üretimi: Ahmet Kalkan, Alpaslan Durmuş, Ayşe Uçkan, Fatih Bayram, Hatice Işılak, İlyas Aslan, Mücahit Çevik, M. Sıddık Acarlar, Veli Karataş, Zahide Poyraz





Kur’an göğe değil, gönle insin…
Toprağa değil, hayatımıza insin.”




Bu çalışmanın; Kur’an-ı Kerim’le olan bağımızı güçlendirmeye, okuduklarımızı anlamaya ve hayatımıza taşımaya vesile olmasını niyaz ederiz.
Her Cüz Bir Yolculuk, Her Soru Bir Hatırlatma.

Gayret bizden, tevfik ve kabul Allah’tandır.





🏷 Etiketler
___________________
Ramazan
Kur’an Cüzleri
Cüz Soruları
Kur’an Testi
Günlük Kur’an
Ramazan İlim Çalışması

Hâdimul İslam 19 Şubat 2026 09:52

Toplam 2 Eklenti bulunuyor.
İlk sorularımız gelsinc*



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


12. Yahudiler, haftanın hangi günü için konulan sınırları ihlal etmelerinden dolayi aşağılık maymunlar
olma cezasina çarptırılmışlardır?
(2/65)

a) Cuma
b) Çarsamba
c) Pazar
d)Cumartesi

13. Hiç kimsenin hiçbir taraftan yardım göremeyecegi mahşer gününde, fayda sağlamayacağı âyette bildirilen şey aşağıdakilerden hangisidir?(2/123)

a) İhlas / içtenlik
c) Şefaat / aracılık
b) ibadet / kulluk
d) İman / inanç

14."Yahudi olun." diyen Yahudilere ve "Hristiyan olun ki doğru yolu bulasınız." diyen Hristiyanlara yönelik olarak "O, hakka yonelen ve Allah'a ortak koşmayan biriydi." denilerek onun miletine uyulması emredilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?(2/135)

a) Hz. lbrâhim
c) Hz. Musa
b) Hz. Muhammed
d) Hz. İsa



15."Onlar ki söz verip bağlandıktan sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar, Allah'ın birleştirilmesini emrettiği şeyleri koparırlar ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar; işte ziyana uğrayanlar onlardır" ayet meâlinde sıralanan özellikler aşağıdaki hangi grubu anlatmaktadır?(2/26-27)
a) Münafiklar / lki yüzlüler
b) Kâfirler / Inkârcılar
c)Fâsıklar / Yoldan çıkmışlar
d) Müşrikler / Allah'a ortak koşanlar



16.
I. Insanlara üstün kılınmışlardı.
II. Firavun'un zulmünden kurtarıldılar.
II. Cumartesi yasağını çiğnediler.
IV. Buzağıyı tanrı edindiler.
V. Ruhbanlığı icat ettiler.

Yukaridakilerden hangileri lsrâilogulları'yla ilgili
hususlardir?(2/47-66)


a)I, Il ve V
b) I,Ⅱ,IⅢl ve IV
c) Ⅱ,Ⅲ ve V
d) Hepsi



17."O hâlde yakıtı ........... olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının." âyet meâlinde bos bırakilan yere aşağıdaki kelimelerden hangisi getirilmelidir?(2/24)

a) Denizler ve ormanlar
b) İnsanlar ve taşlar
c) Putlar ve tağutlar
d) Hayvanlar ve bitkiler

18. Allah'ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasaklayanlar ve mescitlerin yıkılması için çalışanlar
nasıl nitelendirilmektedir
?(2/114)

a) İnsanların en zalimi
b) Nankörlük yapan kâfirler
c)Akil erdiremeyen zavallı cahiller
d) İnsanlar arasında fitneye sebep olan münafıklar


19."Ey Musa! Biz Allah'ı açıktan açığa görmedikçe
sana asla inanmayız." demeleri üzerine İsrâiloğulları'nın çarptrıldıkları ceza aşağıdakilerden hangisidir
?(2/55)

a) Aşağılık maymunlar hâline getirilmeleri
b) Zillet ve meskenete duçar kılınmaları
c) Bakıp dururken kendilerini yıldırım çarpması
d) Firavun'un zulüm ve baskısının şiddetlenmesi


20. Iman edenler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Sabilerden olup da Allah katında ecirleri bulunan, korku ve üzüntü çekmeyecek olanlar kimlerdi
r?(2/62)

a) İçki ve kumardan sakınanlar
b) Allah'a ve ahiret gününe inanp salih amel işleyenler
c) Boş ve yararsız işlerden yüz çevirenler
d) İncil'e ve Tevrat'a inananlar


Cevapları gün içerisinde eklicem. İsteyen soruların cevaplarını verebilir c*





1. CÜZ CEVAPLAR

1.a 2.b 3.a 4.d 5.a 6.d 7.c 8.d 9.c 10.b 11.d 12.d 13.c 14.a 15.b 16.b 17.b 18.a 19.c 20.b

Hâdimul İslam 20 Şubat 2026 13:15

Toplam 3 Eklenti bulunuyor.
2. CÜZ


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]





[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]







2.CÜZ CEVAPLAR

1.c 2.b 3.a 4.c 5.c 6.b 7.c 8.a 9.d 10.b 11.a 12.a 13.d 14.d 15.b 15.a 17.d 18.b 19.d 20.c

Hâdimul İslam 21 Şubat 2026 12:18

Toplam 2 Eklenti bulunuyor.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]




[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



10. Kalplerinde eğrilik olanlarin fitne çıkarmak ve
hakkında yorum yapmak üzere ardına düştükleri
âyetlere ne denir?(3/7)

a) Muhkem
b) Mütesâbih
c) Müfesser
d) Mübeyyen

11. İmrân'ın hanımı, Hz. Meryem'i doğurup da Allah'a
adayınca mabede yerleştirilen Hz. Meryem'in
bakımını kim üstlenmiştir?(3/37)

a) Hz. Zekeriyya
b) Babasi İmran
c) Hz. Yahya
d) Şehrin yöneticisi


12. Hz. İsâ'nın doğumunda ki farklılık anlatılırken
yaratılış bakımından Hz.İsa'nın durumu aşağıdakilerden hangisine benzetilmektedir?(3/59)

a) Hz.Yahyá
b) Hz. Zekeriyya
c) Hz. Nuh
d) Hz. Âdem

13. Allah'ın, meleklerin ve adaleti gözeten ilim sahip-
lerinin şahitlik ettiği belirtilen husus aşağıdakilerden hangisidir?(3/18)

a) Allah'tan baska ilâh olmayışı
b) Peygamberlerin şefaat hakkına sahip olmaları
c) İnsanın zayıf yaratılmış olması
d) Kainatın ezeli olduğu


14. Aşağıdakilerden hangisi Hz. İsâ'nın
mûcizelerinden değildir
?(3/46-49)
a) Beşikte iken konuşması
b)Ölüyü diriltmesi
c)Elinin bir ışık kaynağı gibi parlaması
d) Körü ve alacaklıyı iyileştirmesi

15. Aşağıdaki peygamberlerden hangisi yaşlılığı
zamanında, eşi de kısır olmasına rağmen bir
oğulla müjdelenmiş, buna şaşırarak Rabbinden bir
alâmet istemiş ve bu isteği üzerine insanlarla üç
gün konuşmamıştır
?(3/39-41)
a) Hz. Yahya
b) Hz. Eyyûb
c) Hz. Dâvud
d) Hz. Zekeriyyá


16. Aşağıdaki peygamberlerden hangisinin Allah'tan
bir kelimeyi doğrulayıcı, efendi, nefsine hakim ve
salihlerden bir peygamber olacağı babasına
melekler tarafından müjdelenmiştir?
(3/39)
a) Hz. Muhammed
b) Hz. Yahya
c) Hz. Zekeriyya
d) Hz. Dâvûd

17. Hz. İsa, "Allah yolunda yardımcılarım kim?" diye
sorduğunda ona "Biziz Allah yolunun
yardımcıları," diyenler kimlerdir
?(3/52)
a) Romalı komutanlar
b) Roma halk
c) Havâriler
d) Hanîfler

18. Allah'ı sevdigini iddia edenlere, Allah'ın da kendi-
lerini sevmesi için önerilen yol hangisidir
?(3/31)
a) Yemin etmeleri
b) Ölümü istemeleri
c) Lânetleşmeleri
d) Peygambere tâbi olmaları

19. Kendisine açık deliller verilen ve Rahulkudüs/
Kutsal Ruh ile desteklenen peygamber aşağıdakilerden hangisidi
r?(2/253)
a) Hz. Muhammed
b) Hz. Îsa
c) Hz. Mûsa
d) Hz. Dâvud

20. Birbirlerine borç verenlerin yapması emredilen
davranış aşağıdakilerden hangisidir?(
2/282)
a) Bunu iki şahidin huzurunda yapmaları
b) Birbirlerine güven duymaları
c) İki şahit huzurunda yazılı olarak borcu kayda
geçirmeleri
d) Borç alanın, borcunu sadece kendisinin yazıp
kaydetmesi




CEVAPLAR

1.d 2.c 3.d 4.a 5.b 6.a 7.a 8.c 9.d 10.b 11.a 12.d 13.a 14.c 15.d 16.b 17.c 18.d 19.b 20.c

Hâdimul İslam 22 Şubat 2026 15:41

KUR'AN-I KERİM MEAL SORULARI 4. CÜZ


1. Aşağıdakilerden hangisini yapanlar karınlarını ateşle doldurmuş olurlar?(4/10)
a) Ganimet mal yiyenler
b) Yetim malı yiyenler
c) Miras yiyenler
d)Borç yiyenler

2. Allah'ın tövbeleri kabul edişi ile ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi dogrudur?(4/17-18)
a) Ölüm gelip satınca "İşte ben şimdi tövbe ettim."
diyenlerin tövbesi kabul edilir.
b) Allah, sadece, küçük hatalardan dolayı yapılan
tövbeleri kabul eder.
c) Allah, bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçme-
den tövbe edenlerin tövbesini kabul eder.
d) Allah içki içenlerin ve zina edenlerin tövbesini ka-
bul etmez.

3. Kur'ân-i Kerim'de, müminlerin bazı özelliklere sa-
hip olması durumunda diğer insanların onlara za-
rar veremeyeceği ifade edilir. Aşağıdakilerden han-
gisi bu özellikleri doğru olarak vermektedir?

(3/120)
a) Sabırlı olmak ve Allah'a karşı gelmekten sakınmak
b) Namaz kılmak ve zekât vermek
c) llim tahsil etmek ve infakta bulunmak
d) Oruç tutmak ve hacca gitmek


4. Yetimlerin mallarını bir kimsenin, kendi mallarına
katarak haksızca yemesi nasıl nitelendirilmekted
ir?
(4/2)
a) Peygambere ihanet
b)Allah'a savaş açmak
c) Büyük bir günah
d) Allah'ı inkâr etmek


5."İnkâr edenler, kendilerine vermiş olduğumuz
mühletin, sakın kendileri için hayırlı olduğunu san-
masın. Biz onlara ancak ............diye mühlet veri-
yoruz." Ayet mealinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir
?(3/178)
a) Mutlu olsunlar
b) Yeryüzüne hükümran olsunlar
c)Ömürlerini tamamlasınlar
d) Günahlari artsın

6. Müminler zayıf ve güçsüzken Allah'ın kendilerine
yardım ettiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?

(3/123)
a) Uhud
b)Tebük
c) Bedir
d) Hendek

7. Miras paylaşımında Allah'ın tavsiye ettiği oran ve
bölüşümler aşağıdakilerden hangisinden sonra uy-
gulamaya konulur?(
4/11-12)

a) Mirasın yarısı erkek vârisler arasında paylaşıldıktan sonra
b) Miras sahibinin ölümünün kırkıncı gününden sonra
c) Varislerin rızaları alındıktan sonra
d) Miras sahibinin bıraktığı vasiyet veya borçtan sonra

8. "............ iyiliğe asla erişemezsiniz." âyet meâlin-
de boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi geti-
rilmelidir?
(3/92)
a) Allah yolunda cihat edip öldürülmedikçe
b) Namazı dosdogru kılmadıkça
c) Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça
d) Kâbe'yi haccetmedikçe

9. Kur'ân-I Kerîm, Müslümanların Uhud Savaşı esna-
sında düştükleri bazi hatalı durumlara işaret eder.
Aşağıdakilerden hangisi işaret edilen bu hatalardan
biri degildir?(
3/152-154)
a) Peygamber'in emrine karşı gelmek
b) Düşman ordusuna katılmak
c) Canlarının derdine düşmek ve savaş alanından
kaçmak
d)Cahiliyyedeki gibi, Allah hakkında haksız zanda
bulunmak

10. Kur'ân-i Kerim, iman edenlerin, Ehl-i Kitap'tan o-
lanlara uymaları konusunda nasıl bir yaklaşım ser-
giler?(
3/100)
a) Ehl-i Kitap'in, kendilerine itaat eden müminleri imanlarından döndürebilecekleri uyarısında bulunur.
b) Ehl-i Kitap'ın doğruyu bilip doğruya çağırdığını ifade eder.
c) Ehl-i Kitap'a uyup uymama konusunda müminle-
ri serbest bırakır.
d) Ehl-i Kitap'a uyma ya da uymama konusundan
hiç bahsetmez.





11. Evlenilmesi haram olanların anlatıldığı âyetler gözönünde tutulduğunda aşağıdakilerden hangisi yanlış bir hüküm olur?(4/
22-23)
a) Bir kimse babasının eski karısı ile evlenebilir.
b) Süt kardeşler birbirleriyle evlenemezler.
c) Bir kişi üvey kızıyla evlenemez.
d) Bir kimse hâlen evli oldugu karısının kız kardeşi
ile (iki kiz kardeşle aynı dönemde) evlenemez.


12."Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsi-
niz."ayet mealindeki "en hayırlı ümmet" ifadesi,
âyetin devamında hangi özellikle açıklanmaktadır
?
(3/110)
a) Son peygamberin ümmeti olmak
b) iyiliği emretmek, kötülükten men etmek, Allah'a
inanmak
c) Cihada önem veren ve savaşan bir ümmet ol-
mak
d)Asil bir soya mensup olmak

13. Hatalı davranışları karşısında müminlere, Allah'ın
rahmeti sayesinde Hz. Peygamber'in yumuşak
davrandığı bildirilmektedir. Eğer Hz. Peygamber
kaba ve katı yürekli olsaydı âyete göre bunun so-
nucu ne olurdu?
(3/159)
a) Hz. Peygamber kaybedenlerden olurdu.
b) Allah onu cezalandırırdı.
c) Etrafındakiler dağılıp giderlerdi.
d) Bu tavrı ile etrafındakileri daha fazla etkilerdi.

14."iki topluluğun (ordunun) karşılaştığı günde başınıza gelen musibet Allah'in izniyledir. Bu da
..............ortaya çıkarması ve ...............belli etmesi içindi." âyet meâlinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?(3/
166-167)
a) Müminleri-münafıkları
b) Cesurları-korkakları
c) Salihleri-hainleri
d) Mücahitleri-savastan kaçanları

.15."Allah'ın kendilerine lütfundan verdigi nimetlerde cimrilik edenler, bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır!
O kendileri için bir şerdir." âyet meâlinin devamında cimrilik edenlerle
ilgili olarak hangi açıklama yapılmaktadır?(
3/180)
a) Cimrilik ettikleri şeyin kat kat fazlası kendilerin-
den alnacaktir.
b) Cimrilik ettikleri şey kiyamet günü boyunlarına
dolanacaktır.
c) Cimriliklerinin cezası olarak sonsuza dek cehen-
nemde kalacaklardır.
d) Cimrilikleri yüzünden sevaplar eksik olacaktır.


16. Bir kadını boşayıp başka bir kadınla evlenmek is-
teyen kişinin, önceki hanımına verdiklerinden ne
kadarını almasi uygun olur
?(4/20)
a) Yarısını
b) Tamamını
c) Ziynet dışında kalanların tamamını
d) Hiçbir şeyi

17. Tevrat indirilmeden önce, onun kendi nefsine haram kıldıkları dışında bütün yiyecekler lsrâilogulları için helâldi. Bu şahıs aşağıdakilerden hangisidir?(3/93)
a) Hz. Ya'kub
c) Hz. Zekeriyya
b) Hz. Musa
d) Hz. İsa

18. İnsanlar için kurulan ilk mabet aşağıdakilerden
hangisidir?
(3/96)
a) Mescid-i Aksá
b) Süleymân Mabedi
c) Kâbe
d) Mescid-i Nebevi

19."Onların hepsi bir değildir. Onlar içinde gece saatlerinde ayakta duran, secdeye kapanarak Allah'ın âyetlerini okuyan bir topluluk da vardır." ayet meâlinde anlatılanlar kimlerdir?(3/113)
a) Müşrikler b) Mecusiler
c) Münafıklar d) Ehl-i Kitap


20."Cesaretinizi yitirmeyin, üzülmeyin. Eğer (gerçekten)............... iseniz üstün ola sizlersiniz." âyet mealinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?(3/139)
a) Müttakiler
b) Iman etmis kimseler
c) Salih kimseler
d) Sabırlı kişiler




4.CÜZ CEVAPLARI

1.b 2.c 3.a 4.c 5.d 6.c 7.d 8.c 9.b 10.a 11.a 12.b 13.c 14.a 15.b 16.d 17.a 18.c 19.d 20.b

Hâdimul İslam 23 Şubat 2026 19:40

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
KURANI KERİM MEAL SORULARI 5.CÜZ


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]




11." Allah, yükünüzü hafifletmek ister; çünkü insan
......... yaratılmıştır." âyet mealinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir
?(4/28
a) Unutkan
b)Aceleci
c) Nankör
d) Zayıf


12. Teyemmümde temiz toprağın sürülmesi gereken
uzuvlar hangileridir
?(4/43)
a) Eller ve yüz
b) Eller, yüz ve ayaklar
c) Eller, yüz, baş ve ayaklar
d) Abdestte yıkanan bütün uzuvlar

13. İman edenlere bir konuda anlaşmazlığa düştükleri zaman ne yapmaları tavsiye edilmektedir?(4/59)
a) Düşünüp akıl yürütmeleri
b) İstihâreye yatmaları
c) Kitaplardan araştırmaları
d)Allah'a ve Resulüne götürmeleri

14. İnananların aralarındaki anlaşmazlıklarda peygamberi hakem yapıp,
verdiği hükme içlerinde bir sıkıntı duymaksızın uymaları emredilmiştir.
Bu emir dikkate alınmadığında ortaya çıkacak durum
aşağıdaki seçeneklerden hangisinde en dogru şekilde ifade edilmiştir
?(4/65)
a) Meseleyi halledemezler.
b) Yanlış yapmış olurlar.
c) İman etmiş sayılmazlar.
d) Saygısızlık etmiş olurlar.

15. Savaş zamanında namaz kılınırken kâfirlerin saldırması endişesi varsa ne yapılır?(4/101)
a) Namaz kazaya bırakılır.
b) Namaz kısaltılarak kılınır.
c) Namaz kılınmaz, daha sonra da kazası gerekmez.
d) Namaz her zamanki gibi kılınır.


16. Kendisine selâm verilen kişinin nasıl davranması
gerektiği hususunda aşağıda belirtilenlerden han-
gisi doğrudu
r?(4/86)
a) Ya aynı zamanda selâmla ya da daha güzeliyle karşılık verir.
b) Selâmı alıp almamakta serbesttir.
c) Selâm verenin kim olduğunu bilmiyorsa selamını
almaz.
d) Selâm verenin günahkâr olduğunu biliyorsa selamını almaz.


17.
I. Allah, mallarıyla, canlarıyla cihat edenleri, geride
kalanlardan üstün kılmıştır.
II. Allah, cihat edenlere büyük bir mükâfat, bağışlanma ve rahmet vaat etmiştir.
II. Allah, müminlerin hepsine en güzel olanı, cenneti vaat etmiştir.
IV. Allah, geride kalanları cehennemle cezalandıracaktır.

Müminlerden özür sahibi olmaksızın (cihattan geri kalıp) oturanlar ile Allah yolunda mallarıyla,
canlarıyla cihat edenler hakkında yukarıda belirtilenlerden hangisi / hangileri doğrudur
?(4/95-96)
a) Yalnizca l
b)Ive ll
c)I,Il ve IV
d)I,Il ve Ill


18."Şüphesiz ............ ateşin en alt tabakasına atılacaklardır."
Ayet meâlinde boş bırakılan yere aşağidakilerden hangisi gelmelidir
?(4/145)
a) Kâfirler / İnkârcılar
b) Zalimler / Haksızlık yapanlar
c) Münafiklar / İkiyüzlüler
d) Ehl-i Kitap / Yahudi ve Hristiyanlar


19."Onlar bu Kur'an'ı hiç anlamaya çalışmazlar mı?
Eğer o Allah'tan başkasından gelseydi onda pek
çok ..............." Ayet meâlinde boş bırakılan yere
gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir
?
(4/82)
a) Boşluk bulunurdu.
b) Çelişki bulurlardı.
c) Alıntı olurdu.
d) Söz olurdu.


20. Bir mümini kasten öldürenin cezası aşağıdakilerden hangisidir
?(4/93)
a) içinde ebedi kalacağı cehennem
b) Fidye
c) Ellerinin ve ayaklarının kesilmesi
d) Ömür boyu hapis





5.CÜZ CEVAPLARI

1.c 2.d 3.b 4.d 5.c 6.c 7.d 8.b 9.a 10.c 11.d 12.a 13.d 14.c 15.b 16.a 17.d 18.c 19.b 20.a

Hâdimul İslam 24 Şubat 2026 15:42

KUR'AN'I KERİM MEAL 6.CÜZ SORULARI




1. Kötülüklerin açıkça dile getirilmesi Kur'ân-! Kerim
tarafından yasaklanmıştır. Bu yasağın dışında birakılan durum aşağıdakilerden hangisidir?(4/148)

a) Kumar oynayanların ilân edilmesi
b) Tefecilerin duyurulması
c) Zulme uğrayanın bunu dile getirmesi
d) Hiçbiri


2.
1.Ölmüş hayvan (leş)
II. Kan
II. Domuz eti
IV. Allah'tan başkası adına kesilen hayvan
V. Yüksekten düşerek, boynuzlanarak ya da yırtıcı
hayvan tarafından parçalanarak ölen hayvanlar

Yukarıdakilerden hangisinin / hangilerinin yenilmesi
haramdır?
(5/3)

a) Yalnızca Ill
b)I,Ill ve IV
c)I, IⅢ,IV ve V
d) Hepsi


3. Aşağıdakilerden hangisi lsrâilogulları'na daha önce
helal olan temiz ve hoş şeylerin, daha sonra haram
kılınmasının gerekçelerinden degildir?(4/160-161)

a)Allah yolundan sapmaları / saptırmaları
b)lsrailin (Hz. Yakub'un) soyundan gelmeleri
c) Kendilerine yasaklanmış olduğu hâlde faiz almaları
d) İnsanların mallarını haksz yere yemeleri


4."Beni öldürmek için elini bana uzatsan da ben se-
ni öldürmek için sana elimi uzatacak değilim. Çün-
kü ben alemlerin Rabbi Allah'tan korkarım." diye-
rek farklı bir tavır sergileyen ve Kur'an-I Kerim'de
kıssası anlatılan kişi kimdir?(5/27-28)

a) Hz. Âdem'in, kurbanı Allah tarafından kabul edi-
len salih oğlu
b) Babası tarafından kurban edilmek istenen Hz. Is-
mail
c) Firavun tarafından öldürülmek istenen Hz. Musá
d) Babası tarafından öldürülmek istenen Hz. lbrâhim


5. iman edenlere karşı düşmanlığı en sert olanlar
şeklinde nitelenenler kimlerdir?(5/82)

a) Habeşistanlılar
c) Bizanslılar
b) Hristiyanlar
d) Yahudiler ve Allah'a ortak koşanlar


6. İman edenlere sevgi ve sefkat bakımından en yakın
olan insanlar olarak nitelendirilenler kimlerdir?
(5/82)

a) Hristiyanlar
c)Yahudiler
b) Sâsâniler
d) Kureysliler

7."$üphesiz ,'Allah, Meryem oglu Mesih'tir.' diyenler
gerçekten .............olmuşlardir." âyet meâlinde
boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getiril-
melidi
r?(5/17)

a) Münafık
b) Mümin
c) Kâfir
d) Fâsik


8. Kavminin kendisine "Sen ve Rabbin gidin savaşın."
demesi üzerine "Ey Rabbim! Ben ancak kendime
ve kardeşime söz geçirebilirim. Artık bizimle, o
yoldan çıkmişlarin arasını ayır." diyen peygamber
aşağıdakilerden hangisidir?(5
/24-25)

a) Hz. Musã
b) Hz. lbrâhim
c)Hz. Yûsuf
d) Hz. Yahyá

9. İman edenlere iki seyide yardımlaşmları, iki şeyde
de yardımlaşmamaları emredilmektedir. Iman e-
denlere yardımlaşmları emredilen hususlar
nelerdir
?(5/2)

a) Kabilecilik ve milliyetçilik
c)Iktidar ve yöneticilik
b) Para ve mülkiyet
d) lyilik ve takva


10. İman edenlere yardımlaşmamaları emredilen
hususlar nelerdir?(5/2)

a) Ahlâk ve fazilet
c)Günah ve düsmanlik
b) Infak ve dayanışma
d) Sevgi ve saygl

11. Allah'ın izniyle kendisiyle konuştuğu özellikle belirtilen
peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(4/164)

a) Hz.Şuayb
c)Hz. Ya'kub
b) Hz. Masã
d) Hz. Süleymân


12. Hırsızlık suçunun cezası hakkında aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?(5/38)

a) Erkekse eli kesilir, kadınsa seksen sopa vurulur.
b) Her ikisinin de eli kesilir.
c) Kadınsa eli kesilir, erkekse seksen sopa vurulur.
d) Her ikisine de önce seksen sopa vurulur, sonra
eli kesilir.


13. Hz. İsa'nın ölümüyle ilgili aşağıdaki ifadelerden
hangisi doğrudur?(4/157-158)

a) Hz. İsa, öldürülmemiş ve asılmamıştir. Allah, onu
kendine doğru yükseltmiştir.
b) Hz. İsa'yı Yahudiler işkence altında öldürmüslerdir.
c) Hz. isa, çarmiha gerilerek öldürülmüştür.
d) Hz. İsa'yı, Romalılar yemeğine katıldı zehir katmak su-
retiyle öldürmüşlerdir.



14.
I. Taahhütlerini çiğnemeleri
II. Allah'ın mesajlarını reddetmeleri
l. Peygamberleri haksız yere öldürmeleri
IV. Meryem'e iftira etmeleri
V."İsa'yı öldürdük," demeleri

Yukaridakilerden hangileri Yahudilerin kalplerinin
mühürlenmesinin sebeplerindendir
?(4/155-157)

a)l, I,Il ve IV
b) I,ⅢI, IV ve V
c)ⅡI,Ⅲ,IV ve V
d) Hepsi


15. Birisini öldürmediği ya da yeryüzünde bozguncu-
luk çıkarmadığı hâlde bir insan öldürme fili hangi
benzetme ile anlatılır?(5/32)

a) Bir insanin oldürülmesi, gökyüzünün yanması,
dalgaların yerinden oynamasi, denizlerin kaynayip
yerinden fışkırması gibidir.
b) Bir insani öldürmek bütün insanları öldürmek gi-
bidir.
c) Gerektiğinde bu toplum yararı için bir insan feda e-
dilebilir, bu kişi Allah yolunda bir kurban gibidir.
d) Gerektiğinde toplum yararı için bir insan feda e-
dilebilir, bu durumda bir insani öldürmek bütün
insanlari yaşatmak gibidir.


16. İsrailoğulları, hoşlanmadıkları bir hüküm getiren
peygamberlere nasil davranmışlardır?(5/70)

a) Peygamberlere itaat konusunda her zaman titiz
davranmışlardır, hoşlansalar da hoşlanmasalar da
peygamberlerinin getirdiği hükümlere uymuslardır.
b) Peygamberlerine, bu hükmü değiştirirse mal ve
mülk vereceklerini vaat etmislerdir.
c) Hoşlanmadıkları bir hükümle gelen peygamber-
lerin bazılarını yalanlamışlar, bazılarını da öldür-
müşlerdir.
d) Hoşlanmadıkları hükmü getiren peygamber zen-
ginlik ve asalet yonünden kendilerinden üstünse
ona itaat etmişler, değilse karşı çıkmışlardır.



17."Şüphesiz inananlar ile Yahudiler.,..............
Hristiyanlardan Allah'a, ahiret gününe inanan ve
salih amel işleyenler için hiçbir korku yoktur.
Onlar mahzun da olmayacaklardır." âyet meâlin-
de boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gel-
melidir?(5/69)

a) Kâfirler
b) Müsrikler
c)Sabiler
d) Mecusiler



18. Allah, Yahudiler kendisine aralarında hüküm ver-
mesi talebiyle geldiğinde Hz. Peygamber'in nasıl
davranmasını tavsiye ediyor?(5/42)

a) Onların taleplerini mutlaka yerine getirmesini
b) Onların taleplerini kesinlikle reddetmesini
c) Onlara, elinden geldiğince zorluk çıkarmasını
d) Hüküm verip vermemekte serbest oldugunu;
ama hüküm verecekse adaletle hükmetmesini



19. Allah'a ve Resulüne savaş açanlar ile yeryüzünde
bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası aşağıdaki
seçeneklerden hangisinde en doğru şekilde
verilmiştir?(5/33)


a) Öldürülmeleri gerekir.
b) Öldürülmeleri veya asılmaları gerekir.
c) Öldürülmeleri yahut asılmaları veya elleri ve
ayaklarının çaprazlama kesilmesi gerekir.
d) Öldürülmeleri veya asılmaları yahut elleri ve
ayaklarının çaprazlama kesilmesi ya da bulun-
dukları yerden sürülmeleri gerekir.


20. Âyette kendisine Zebûr verildiği bildirilen pey-
gamber aşağıdakilerden hangisidir?(4/163)

a) Hz. Ibrâhim
b)Hz. Musa
c)Hz. Dâvûd
d) Hz. Îsa



CEVAPLARI

1.c 2.d 3.b 4.a 5.d 6.a 7.c 8.a 9.d 10.c 11.b 12.b 13.a 14.d 15.b 16.c 17.c 18.d 19.d 20.c

Hâdimul İslam 26 Şubat 2026 08:01

7.CÜZ SORULARI


1.
I. On yoksulu doyurmak
II. On yoksulu giydirmek
III. Bir köle âzat etmek
IV. Üç gün oruç tutmak
V. Bir koyun kurban etmek

Bile bile yaptıkları yeminlerini bozanlar, kefâret o-
larak yukarıdakilerden hangilerini seçebilirler?

(5/89)

a)Ⅲl ve IV
b)Ⅲ,IV ve V
c)I,ⅡI,Ⅲ ve IV
d)Hepsi


2.
I. İçki
Il. Kumar
I. Dikili taşlar
IV. Fal oklar

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "şeytan işi
birer pislik" olarak nitelenmiştir
?(5/90)

a) Yalnizca l
b)ll ve Ill
c) I, Il ve Ill
Hepsi


3. Aşağıdakilerden hangisi Hz. İsa'nın mûcizelerinden
biri değildir?(5/110)

a) Beşikteyken insanlarla konuşmak
b) Cinlere hükmederek onları her türlü işte çalıştır-
mak
c) Çamurdan yaptığı kuşa üfleyerek onu canlandir-
mak
d) Ölüleri diriltmek


4. Havâriler, Hz. isa'dan mûcize olarak gökten bir
sofra indirme isteklerine sebep olarak neyi ileri
sürmüslerdir
?(5/113)

a) Gökten inecek sofradan yemek istemeleri
b) Kalplerinin mutmain olmasi
c) Hz. ísa'nin dogru söyledigini bilmek ve şahitlerden
olmak
d) Hepsi


5. Yıldızların yaratılış hikmeti nasıl izah edilmektedir?
(6/97)
a) İnsanların burçlarının ve kişilik özelliklerinin belir-
lenmesi
b) Kara ve denizin karanlıkların da insanların yollarını
bulabilmeleri
c) Yeryüzünün sarsılmaması
d) Şairlere ilham kaynağı olması


6. Müşriklerin tapındikları şeylere sövülmesi niçin ya-
saklanmıştır
?(6/108)

a)Inananlara yaptıkları zulmü artırmamaları için
b) Onların hidayet yolunu büsbütün kapatmamak için
c) Onların da düşmanlık ve cehaletten dolayı Allah'a
sövmemeleri için
d) Kalpleri Islâm'a meyledebilecek kimselerin nefreti-
ni kazanmamak için


7. Sırasıyla yıldız, ay ve güneşin batıp yok olduğunu
gördükten sonra "Ben batanları sevmem." diyen
ve "Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gök-
leri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah'a or-
tak koşanlardan değilim." diye de ekleyen peygam-
ber kimdir
?(6/76-79)

a) Hz. Musa
b) Hz.Isa
c) Hz. lbrâhim
d) Hz. Süleymân

8."De ki: Ben size Allah'ın hazineleri yanımdadır de-
miyorum. Gaybı da bilmem. Size ben meleğim de
demiyorum. Ben sadece............." ãyet mealinde
boş bırakılan yere gelmesi gereken ifade aşağıdaki-
lerden hangisidir
?(6/50)

a) Bana vahyedilene uyuyorum.
b) Doğru olduğunu düşündüğüm şeyi uyguluyorum.
c) Önceki vahiylere tâbi oluyorum.
d)Insanlarin maslahatını gözetiyorum.


9. Cehennemle yüz yüze kaldıklarında "Keşke dünya-
ya geri döndürülsek de Rabbimizin âyetlerini ya-
lanlamasak ve müminlerden olsak!" diyenlerin,
kendilerine bu imkân tanındığında nasıl davrana-
cakları ifade edilmektedir
?(6/27-28)

a) İman eder, salih amel işlerlerdi.
b) Kendilerine yasaklanan şeylere yine dönerlerdi.
c) Bazı hatalarını düzeltir, bazılarını tekrarlarlardi.
d) Geçmişten ders alıp hatalarından vazgeçerlerdi.


10. Allah'ın âyetleri hakkında ileri geri konuşanlara
karşı takınılması tavsiye edilen tavır aşağıdakiler-
den hangisidir?(
6/68)

a) Onlar yeni bir konuya geçene kadar onlardan
yüz çevirip uzaklaşılmalıdır.
b) Onlar yeni bir konuya geçene kadar konuşmalarına
katılmaksızın yanlarında sessizce oturulmalıdır.
c) Onlarla tartışılmalı, onları imana ikna etmek için
azami gayret sarfedilmelidir.
d) Onlardanmış gibi görünüp onların konuşmalarına katılmalıdır.



11."Göklerdeki ve yerdeki hükümranlık" olarak açıklanabilecek
"melekût"un Hz. ibrahim'e göste-
rilmesinin hikmeti aşağıdakilerden hangisidir
?
(6/75)
a) Kesin inanan / mutmain olması için
b) Şükreden / hamd eden olması için
c) Bâtini / gizli ilme ermesi için
d)Bütün peygamberlerin önderi / atası olması için


12. Ehl-i Kitap'tan olup da aralarında, Peygamber'e in-
dirileni (Kur'an') dinledikleri zaman, hakkı tanı-
malarından dolayı "gözleri yaşla dolanların" da bu-
lunduğu grup aşağıdakilerden hangisidir?(
5/82-83)

a) Mecusiler
b) Yahudiler
c) Sâbiiler
d) Hristiyanlar


13. Şeytanın içki ve kumarla gerçekleştirmek istediği
sonuç aşağıdakilerden hangisinde tam olarak ve-
rilmistir?(
5/91)

a) İnananların arasına nefret ve düşmanlık sokmak
b) İnananları Allah'ı anmaktan alıkoymak
c) İnananları namazdan alıkoymak
d) Hepsi


14. Peygambere soru sorma konusunda iman edenle-
re Allah'ın tavsiyesi nedir
?(5/101)

a) Açıklandığında hoşlarına gitmeyecek şeyleri sor-
mamaları
b) İbadetleri ayrıntılarıyla öğrenmek için çok soru
sormaları
c) Hiçbir şekilde soru sormamaları
d) Merak ettikleri her şeyi sormaları


I5."Biz elçileri (peygamberleri) ancak............ola-
rak gönderdik." âyet meâlinde boş bırakılan yere
aşağıdakilerden hangisi gelmelidir
?(6/48)

a) Aracı ve şefaatçiler
b) Uyarıcı ve müjdeciler
c) Barış ve uzlaşma önderleri
d) Devlet kurucuları


16. Aşağıdakilerden hangisi ihramlı iken yapılması ha-
ram olan şeylerden biridir
?(5/95-96)

a) Deniz hayvanlarını avlamak
b) Deniz ürünlerini yemek
c) Kara hayvanlarını avlamak
d) Hepsi


17. Sapmış olanların, hangi durumda iman edenlere
zararları dokunamaz
?(5/105)

a) İman edenler dogryu yolda olurlarsa
b) Sapmış olanlar güçsüz olurlarsa
c) İman edenler sayıca çok olurlarsa
d) İman edenler sapmış olanlarla dostluk kurarlarsa

18. Kur'an'da Hz. İsa'ya, o hayattayken inananlar için
kullanılan ve "beyazlara bürünmüş olan" anlamına
gelen ifade aşağıdakilerden hangisidir
?(5/11 1)

a) Sahabe'
b) Havâri
c) Mele
d) Hristiyan


19. Şayet Kur'an-ı Kerim, kâğıda yazılı bir kitap ola-
rak indirilseydi ve inkar edenler o kitaba elleriyle
dokunsalardı tavırları ne olurdu
?(6/7)

a) Önceki tavırlarından vazgeçip iman ederlerdi.
b) O kitabı yok etmeye çalışırlardı.
c) İnkâr için hiçbir gerekçelerinin kalmadığını itiraf
eder; ama yine de iman etmezlerdi
d) Bunun bir büyü olduğunu söylerlerdi.


20. Aşağıdakilerden hangisi Allah Resulü'nün vazifesi-
di
r?(5/92)

a) İnsanları zorla lİslâm'a sokmak
b) Devlet idareciliğini üstlenmek
c) Dini apaçık tebliğ etmek
d) Kâfirleri inandırmak için mûcizeler göstermek







CEVAPLAR
1.c 2.d 3.b 4.d 5.b 6.c 7.c 8.a 9.b 10.a 11.a 12.d 13.d 14.a 15.b 16.c 17.a. 18.b 19.d 20.c

Hâdimul İslam 26 Şubat 2026 08:18

KUR'AN'I KERİM MEAL 8.CÜZ SORULARI


I. Peygamberleri tarafından kendilerinden önce hiçbir
kimsenin yapmadığı çirkin bir işi yapmakla suç-
lanan kavim aşağıdakilerden hangisidir?(
7/80-81)

a)Âd kavmi
b) Medyenliler
c)Eykeliler
d)Lût kavmi


2. Üzerine Allah adı anılmadan kesilen hayvanların
yenilip yenilemeyeceği hususunda asagidakilerden
hangisi doğrudur
?(6/121)

a) Kesinlikle yenilemez.
b) Yasaklanmamıştır; fakat yenilmemesi daha iyidir.
c) Yenilmesinde bir sakınca yoktur.
d) Kur'ân-ı Kerîm'de bu konudan bahsedilmez.


3. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde Kur'an'da ke-
sin olarak haram kılınanlar sıralanmıştır?(6/145)

a) Altın, gümüs ve ipek
b) Leş, akan kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına
kesilen hayvanlar
c) Tavşan, geyik ve zebra
d) Çekirge, midye ve at


4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde peygamber ve
gönderildiği kavim yanlış eşleştirilmiştir?(7/65, 73,
85)

a) Hz. Hud-Eykeliler
b) Hz. Şuayb-Medyen halkı
c) Hz. Salih-Semûd kavmi
d) Hz. Süleymân-lsrailogulları


5. Ayetleri yalanlayanlarin ve o âyetlere uymayı ken-
dilerine yediremeyenlerin cennete girmesinin im-
kansızlığı anlatılırken kullanılan ifade aşağıdakiler-
den hangisidir?
(7/40)

a) Ateş serinlik verdiğinde
b) Göğe merdiven dayanması mümkün olduğunda
c) Deve / halat iğne deliginden geçtiğinde
d) Yeri yarıp merkezine ulaşmak mümkün olduğunda


6. Yahudilere, tırnaklı hayvanların hepsi, sığır ve ko-
yunların ise iç yağları niçin haram kılınmıştır?

(6/146)
a) Yahudi olmaları sebebiyle
b) Azgınlıkları sebebiyle
c) Üstün bir ırk oldukları için
d) Sağlıklarına zarar verebileceği için


7. Aşağıdakilerden hangisi Allah'ın, bazı insanları di-
ğerlerinden üstün kılmasının hikmetlerindendir?

(6/165)
a) Zekat ve sadaka verilmesi
b) Toplumsal eşitliğin oluşması
c) İnsanların imtihan edilmesi
d) Adaletin sağlanması


8."Allah, her kimi dogruya erdirmek isterse onun
gögsünü İslam'a açar. Kimin de sapmasına izin ve-
rirse. ............ "Ayet meâlinde boş bırakılan yere
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir
?(6/125)

a) Onun kalbi göğe çıkyormuşçasına daralır, sıkışır.
b) Kalpleri katılaşır; kaya gibi, hatta daha katı olur.
c) O alevli bir ateşe girer.
d) Süphesiz Rabbin gözetlemededir.


9. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed'in kavmi-
nin eleştirilen davranışlarından biri değildir?

(6/136-140)

a) Çocuklarını öldürmek
b) Allah'ın verdiği nimeti kendi isteklerine göre ha-
ram kılmak
c) Hayvanları, Allah'ın adını anmadan kesmek
d) Hiç yıkılmayacağını iddia ettikleri sağlam evler
yapmak


10. Yetim malı konusunda takınılması gereken tavır
aşağıdakilerden hangisidir?
(6/152)

a) Yetim malına ne olursa olsun dokunulmamalıdır.
b) Yetimin malı, o ergenlik çağına gelinceye kadar
güzel bir şekilde kullanılıp geliştirilebilir.
c) Yetimin malını amcaları istedikleri gibi kullanabilirler.
d) Yetimlere miras düşmediği için malları da olmaz.


11."Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır." meã-
lindeki âyetin devamında kötüluk yapan için nasil
bir karşılık zikredilmektedir?
(6/160)

a) Yaptığı kötülüğün yüz katıyla cezalandırılır.
b) Yaptığı kötülüğün on katıyla cezalandırılır.
c) Yaptığı kötülüğün aynısıyla cezalandırılır.
d) Ağır iskencelerle cezalandırılır.


12."Benim namazım, bütün ibadetlerim,.....
(yalnızca) bütün âlemlerin Rabbi Allah içindir."a-
yet mealinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisi getirilmelidir?(
6/162)

a) Hayatım ve ölümüm b) Malım ve mülküm
c) Kanım ve çocuklarım d) Orucum ve zekâtım


13. Cehennemlikler "Ne olur, sudan ve Allah'ın size
verdiği rızıklardan biraz da bizim üzerimize
dökün." dediklerinde cennetlikler nasil karşılık
verir
?(7/50)

a)Cehennemliklere acıyarak isteklerini yerine geti-
rirler.
b) Cehennemliklerin sözlerini duymazlar.
c) Allah'ın bunları kâfirlere haram kıldığını söyleye-
rek cehennemlikleri reddederler.
d) Sadece az günah işlemişlerin isteklerine karşılık
verirler.


14.Şeytan, ağaca yaklaştıkları takdirde neye kavuşa-
caklarını söyleyerek Hz. Ádem ve eşini aldatmiş-
tır?
(7/20)

a) Bol miktarda mal mülk sahibi olmak
b) Çok sayıda evlat edinmek
c) Cehennem ateşinden uzak olmak
d) Melek veya ebedi olmak


15. Allah'a ortak koşanlar kendilerinin ve atalarının
şirklerine ve Allah'in yasaklamadığı şeyleri haram
kılmalarına gerekçe olarak aşağıdakilerden hangi-
sini ileri sürmüşlerdir
?(6/148)

a) Bu konuda bilgi sahibi olmamalarnı
b) Böyle bir şeyi asla yapmadıklarını
c)Allah dilemeseydi bunları yapmayacaklarını
d) Doğrusunun bu olduğunu


16. Hz. Salih'in gönderildiği Semud kavmi aşağıdaki-
lerden hangisiyle imtihan edilmiştir
?(7/73-77)

a) Hicret
b) Deve
c) Kudüs'e girmek
d) Mısır'dan çıkmak


17. Ahirette aşağıdakilerden hangisi hesaba çekilme-
yecektir
?(7/6)

a) Müminler
b) Takva sahipleri
c) Peygamberler
d) Hiçbir insan istisna edilmeyecektir.


18. Hz. Lût ve ailesinin helâk sonrası akibeti hakkında
aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur
?(7/83)

a) Bütün ailesi helâkten kurtulmuştur.
b) Oğlu hariç bütün ailesi kurtulmuştur.
c) Kendisi kurtulmuş, bütün ailesi helâk edilmiştir.
d) Karısi hariç bütün ailesi kurtulmuştur.


19."Ey Âdemogulları! Size avret yerlerinizi örtecek
giysi ve süslenecek elbise verdik." meâlindeki a-
yetin devamında bundan daha hayırlı olduğu bildi-
rilen elbise aşağıdakilerden hangisidir?(
7/26)

a)Tevazu elbisesi
b) Takva elbisesi
c) Ihlâs elbisesi
d)Cihat elbisesi


20. Hz. Salih'in kavmi nasıl cezalandırıldı ?(7/78)
a) Suda boğularak
b) Şiddetli bir sarsıntı ile
c)Üzerlerine taş yağdırıılarak
d) Kulakları sağır eden bir gök gürültüsüyle

Hâdimul İslam 27 Şubat 2026 17:52

KUR'AN'I KERİM MEAL 9.CÜZ SORULARI


1. Hz. Şuayb'in kavminin büyüklük taslayan ileri ge-
lenleri, Hz. Şuayb'i ve inananları inançlarından dön-
dürmek için ne ile tehdit etmişlerdir
?(7/88)

a) Ateşe atma
b)Hapis
c) El ve ayakların kesilmesi
d) Sürgün


2. Hz. Musa, İsrâiloğulları'nı Firavun'un zulmünden
kurtarmak için alıp götürmek istediğinde Firavun
da ondan mûcize göstermesini istemişti. Bunun ü-
zerine Hz. Musa'nın gösterdiği mûcize aşağıdakiler-
den hangisidir
?(7/105-108)

a) Elinin bembeyaz parlaması (yed-i beyza) ve asası-
nın ejderha oluvermesi
b) Cinleri emri altında çalıştırabilmesi
c) Ölüleri diriltmesi, körleri görür kılması ve alacalı
olanları iyileştirmesi
d) Kuşlarla konuşabilmesi


3. Firavun, Hz. Musâ'ya iman eden büyücülere tehdit-
ler savurunca büyücülerin tavrı ne oldu
?(7/124-
126)
a) İmanlarından vazgeçmiş gibi göründüler.
b) Bütün ustalıklarını sergileyerek Hz. Musa'nın yap-
tıklarının boşa çıkardılar.
c) İmanlarından vazgeçerek Firavun'dan özür diledi-
ler ve affedilmelerini istediler.
d)"Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve Müslü-
man olarak bizim canımızı al!" diye dua ettiler.


4. İsrailoğulları, Firavun'un zulmünden kurtulunca na-
sıl bir durumla karşılaştılar.
?(7/137)

a) Allah, onları kutlu ve bereketli kılınan ülkenin do-
ğu ve batı taraflarına mirasçı kıldı.
b) Mısırlıların esaretinden kurtuldular, ama bu sefer
de başka milletlerin hakimiyeti altına girdiler.
c) Mısır'ın yeni sahipleri oldular.
d) Pek çoğu denizde boğuldu, geriye kalanlar da Mısır'a
geri döndüler.


5. İsrailoğulları, denizden geçip de putlara tapan bir
topluluğa rastladıklarında kendilerini zulümden
kurtaran Hz. Mûsa'dan ne istediler
?(7/138)

a) Yerden biten soğan, sarımsak, mercimek gibi yi.
yecekler
b) Kudret helvası ve bıldırcın eti
c) Putperestlerle savaşmak için bir komutan görev-
lendirilmesini
d) Kendileri için, putperestlerdekine benzer bir put
yapmasını


6. Hz. Şuayb'in kavmi nasil cezalandırıldı?(7/90-91)
a) Gökten üzerlerine taş yağmasıyla
b) Suda boğularak
c) Şiddetli sarsıntıyla
d) Yıldırım çarpmasıyla


7. Hz. Musa'nın, Allah'la kırk günlük görüşmesi önce-
sinde kendi yerine geçmesini, İsrailoğulları arasında
düzeni koruyup bozgunculara uymamasını istediği
kişi aşağıdakilerden hangisidir
?(7/142)

a) Sâmiri
b) Hârûn
c)Bel'am b. Baûra
d) Yasâ b. Nan


I. Kudret helvası ve bıldırcın
II. Her kabile için taştan suyun fışkırması
III. Bir bulutun süreki üzerlerine gölge olması

Yukarıdakilerden hangisi lsrâilogulları'na verilen ni-
metlerdendir
?(7/160)

a) I, lIl ve Ill
b)Sadece II
c)I ve Il
d) Sadece I


9. Öğüt alsınlar diye yıllarca süren kuraklık ve kıtlıkla
cezalandrilan Firavun ailesi, iyilikleri kendilerine
mal ediyorlardı. Başlarına gelen kötülüklerin sebe-
bi olarak kimi görüyorlardi
?(7/131)

a) Allah'ı
b) Hz. Musá ve beraberindekileri
c) Uğursuzluk tanrçasını
d)Günahkâr atalarını


10.
I. Tufan
II. Çekirge
II. Haşerat
IV. Kurbaga
V. Kan

Yukarıdakilerden hangisi Firavun'un toplumuna
ön uyarı olarak gönderilen alâmetlerdendir
?
(7/133)
a) I, Il ve Ill
b)I,ll ve V
c)ⅡI,Ⅲ,IV ve V
d) Hepsi


11. Firavun'un, lsrâilogulları'na uyguladığı en kötü iş-
kence / zulüm aşağıdakilerden hangisidir?(7/141)

a) Oğulları öldürüp kadınları sağ bırakmak
b) Derilerini yüzdürme
c) Hapis ve sürgün
d) Ateşe atma

12. Hz. Musa'nın Allah'ı görme talebinin neticesi aşağıdakilerden hangisidir?(7/143)
a) Hz. Musã, Allah'la konuştuğu gibi onu görmüştür
de.
b) Önce reddedilmiş, Hz. Musa'nın ısrarı üzerine
kabul edilmiştir.
c) Kesinlikle göremeyeceği söylenmiş ve bu, ona
kavratılmıştır.
d) İsrâiloğulları'nı Mısır'dan kurtardıktan sonra göre-
bileceği söylenmiştir.


13. Hz. Musa, Rabbi ile görüşmesinden geriye döndüğünde lsrâilogulları'nın kendisinin yokluğunda
yanlış bir yol tuttuklarını görür. İsrâiloğulları'nın,
Hz. Musa'yı çok kızdıran ve üzen filleri aşağıdakilerden hangisidir?(7/148-150)
a) Mısır'a geri dönmeleri
b) Hz. Hârun'u öldürmeleri
c) Ziynet eşyalarından yaptıkları buzağı heykeline
tapmaları
d) Hz. Musa'nın peygamberliğini inkâr etmeleri

14. Kıyametin zamanıyla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?(7/187)
a) Kur'an'da zamanı şifreli olarak bildirilmektedir.
b) Allah, sadece Hz. Peygamber'e bildirmiştir.
c) Hz. Peygamber ve Allah'ın veli kulları bilmekte-
dirler.
d) Onun bilgisi sadece Allah katındadır.

15. Hz. Musa'nın kavmiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgi-
lerden hangisi doğrudur?(7/159)
a) Hz. Musa'ya hiçbiri iman etmemiştir.
b) Hz. Musa'nın emirlerinden hiçbirini yerine getir-
memişlerdir
c) Onların içinde insanları hakikatle doğru yola ile-
ten ve onunla adaletli davranan bir topluluk da
vardı.
d) Hz. Musa'nın bedduası üzerine hepsi yerin dibi-
ne geçirilmek suretiyle helâk edilmiştir.


16."Onun durumu köpeğin durumu gibidir: Üzerine
varsan da dilini sarkıtıp solur; kendi hâline bırak-
san da dilini sarkıtıp solur." şeklinde kişiliği hak-
kında bilgi verilen kimseye dair aşağıdakilerden
hangisi dogrudur?(7/175-176)

a) Bu kişi Kur'an'da kendisinden bahsedilen ve Fi-
ravun'un çevresinde yer alan Hâman'dır.
b) Bu kişi Kur'an'da malının çokluğuyla övünen Ka-
rûn'dur.
c) Bu kişi, İsrâiloğulları'na buzağı heykelini yapan
Samiri'dir.
d) Kur'an'da, bu kişinin ismine dair herhangi bir açıklama yoktur.

17. Kur'an okunurken müminler nasıl davranmalıdırlar?(7/204)
a) Eşlik etmelidirler.
b) Susup dinlemelidirler.
c) Tövbe ve istiğfar dualar okumalıdırlar.
d) Diz üstü oturarak dinlemelidirler.

18. Hz. Musa, Firavun ve adamlarının yanında mûcizeler gösterdiğinde onların tepkisi ne oldu?(7/107-112)
a) Hz. Musa'nın bir büyücü olduğunu düşündüler
ve bütün büyücüleri toplayarak Hz. Musa'nın
onlarla yansımasını istediler.
b) Hz. Musa'nın mûcizelerini kabul ettiler ve onu
serbest bıraktılar; ama kendileri eski dinlerinde
kaldılar.
c) Hz. Musa'nın bir büyücü olduğunu düşündüler
ve onu öldürmek için areşe attılar.
d) Kararsız kaldılar ve Hz. Musa'dan düşünmek için
zaman istediler.

19. Allah'ın, müminlere yardım için birbiri ardınca i-
nen bin melek göndereceğini vaat etmesinin se-
bebi aşağıdakilerden hangisidir?(8/9-10)

a) Galip geleceklerinden emin olsunlar diye
b) Savaş meydanını terk etmesinler diye
c) Kalpleri huzur ve itminan bulsun diye
d) Günahlarından tövbe etsinler diye

20. Müşriklerin Kâbe'nin yanındaki ibadetleri aşağıdakilerden hangisidir?(8/35)
a) Secdeye kapanmak
b) Islık çalıp el çırpmak
c) Uzun süre kıyamda durmak
d) Kâbe'nin içinde itikâfa girmek


1.d 2.a 3.d 4.a 5.d 6.c 7.b 8.a 9.b 10.d 11.a 12.c 13.c 14.d 15.c 16.,d 17.b 18.a 19.c 20.b

Hâdimul İslam 28 Şubat 2026 20:01

KUR'AN'I KERİM MEAL 10. CÜZ SORULARI


1. Mescid-i Harâm'a yaklaşmaları yasaklananlar kim-
lerdir?(9/28)
a) Allah'a ortak koşanlar /müşrikler
b) ikiyüzlülüler / münafıklar
c) Hristiyanlar
d) Yahudiler

2. İman edenlerin, sayılarının çokluğuyla övündükleri,
ama bu çokluğun kendilerine hiçbir yarar
sağlamadığını, bütün genişliğine rağmen yeryüzünün
kendilerine dar geldiği savaş aşağıdakilerden hangi-
sidir?(9/25)
a) Bedir
b)Uhud
c) Mute
d) Huneyn

3. Boyun eğerek kendi elleriyle verinceye kadar Ehl-i
Kitap'la savaşılmasını emreden âyette bahsedilen
vergi asagidakilerden hangisidir?(9/29)
a) Haraç
b) Öşür
c) Cizye
d) Zekat

4. Gökler ve yer yaratıldığıdan beri Allah katında
ayların sayısı kaçtır?(9/36)
a) Altı
b) On iki
c)Yirmi dört
d)Belli değildir.

5. Haram ayların sayısı kaçtır?(9/36)
a)lki
b)Üç
c)Dört
d) Beş

6. Savaşa katılmayan ve "Eğer gücümüz yetseydi
elbette sizinle beraber sefere çıkardık." diye Allah
adına yemin edenlerin bu mazeretleri nasıl
değerlendirilmektedir?(9/42,46)

a) Onlar eğer savaşa çıkmak isteselerdi elbette
bunun için hazırlık yaparlardı.
b) Bu mazeretlerinde samimîdirler.
c) Savaşa çıkmamaları günah teşkil etmemiştir.
d) Savaşa katılmamaları onlar için daha hayırlıdır.


7."Eğer içinizde sabırlı yirmi kişi bulunursa iki yüz
kişiye galip gelir, yüz kişi bulunursa inkâr edenler-
den bin kişiye galip gelir." âyet meâlindeki bire on
oranı daha sonra bire iki şeklinde ifade edilmistir.
Áyette bu duruma gerekçe olarak gösterilen husus
asagidakilerden hangisidir?(8/65-66)

a) İnkâr edenlerin gücünün artması
b) İnananlarda bir zayıflığın olması
c) İnananları denemek
d) İnkâr edenlerin bir süreliğine sevinmeleri

8. İnananlar hangi durumda "Babalarınızı ve
kardeşlerinizi bile dost edinmeyin." yasağına
muhatap olmaktadırlar?(9/23)

a) Babaları ve kardeşleri Yahudilerle alış verişe
devam ettikleri sürece
b) Babalar ve kardesleri haramlığı kesin olan içki ve
kumara devam ettikleri sürece
c) Babaları ve kardeşleri küfrü, imana tercih ettikleri
sürece
d) Babaları ve kardeşleri inanmalarına rağmen salih
amel işlemedikleri sürece

9. İnananların birbirleriyle çekişmesi hangi gerekçe-
lerle yasaklanmıştır?(8/46)

a) Çekişirseniz Allah sizi sevmez.
b) Çekişirseniz hidayetten uzaklaşıp helake müstahak olursunuz.
c) Çekişirseniz Allah size kat kat azap eder.
d) Çekişirseniz gevşersiniz ve gücünüz elden gider.

10. Ganimetlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?(8/41,69)

a) Müminlere haram kılınmıştır.
b) Ganimetlerin tamamı yoksullara dağıtılır.
c) Müminler,ganimetleri helâl ve temiz olarak
yiyebilirder.
d) Savaşa katılanlar dışında kimseye ganimetten
pay verilmez.

11. Haram ayların yerlerini değiştirme (nesi') uygula-
ması nasıl nitelendirilmektedir?(9/37)
a) Bir zorunluluk
b) Küfürde ileri gitmek
c) Gereksiz ve önemsiz bir iş
d) Faydalı bir uygulama

12."Şüphesiz Allah katında, yeryüzündeki yaratıkların
en kötüsü............" Ayet meâlinde boş bırakılan
yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?(8/55)
a) Şeytandır.
b )Putlardır.
c)İnkâr edenlerdir.
d) Domuzlardır.

13."Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve
savaş atları hazırlayın."âyet meälinin devamında
bu emrin gerekçesi nasıl açıklanmaktadır?(8/60)

a) Allah'ın düşmanını ve sizin düşmanınızı korkut-
manız için
b) Kendinize güven sağlamanız ve övünebilmeniz için
c) Gerektiginde güç gösterisi yapabilmeniz için
d) Bunlardan elde edilecek gelirerle güçlü olabil-
meniz için

14."Münafıklar ve kalplerinde hastalık bulunanlar
'Bunları. ........... aldatmış,' diyorlardı." âyet
meâlinde boş bırakılan yere gelmesi gereken
ifade aşağıdakilerden hangisidir?(8/49)

a)Ataları
b) Akılları
c)Gururları
d)Dinleri

15. Berãe Sûresi olarak da bilinen ve başında
"Besmele" bulunmayan tek sûre asagidakilerden
hangisidir?
a) En'âm
b) Nahl
c)Tevbe
d) Enfal


16. Aşağıdakilerden hangisi Huneyn gününde Allah'ın müminlere gönderdiği yardımlardandır?(9/25-26)
a) Yağmur yağdırması
b) Düşmanların üzerine ebabil kuşları göndermesi
c) Düşmanların gözlerini kör, kulaklarını sağır
etmesi
d) Görünmeyen askerler göndermesi

17. Yahudiler aşağıdaki kişilerden hangisini "Allah'ın
oğlu"olarak nitelemektedirler?(9/30)

a) Hz.Üzeyir
b)Hz. Musã
c) Hz. Ishak
d)Hz. isa

18. Sadakalaının kabul edilmeyeceği bildirilenlerle
ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
(9/53-54)
a) Zengin olmadıkları hâlde sadaka vermeye
kalkışırlar.
b) Allah'ı ve elçisini inkâr ederler.
c) Sadakayı istemeyerek verirler.
d) Namaz konusunda tembellik ederler.

19. Aşağıdakilerden hangisine ganimetin beşte
birinden pay ayrılmaz?(8/41)
a) Yoksullar
b) Yetimler
c)Allah ve elçisi
d) Kalpleri İslam'a ısındırılmak istenenler

20. Aşağıdakilerden hangisi zekât verilecek kimseler-
den değildir?(9/60)
a) Fakirler
b) Yolcular
c) Peygamber ve yakınları
d) Kalpleri İslâm'a ısındırılmak istenenler


1.a 2.d 3.c 4.b 5.c 6.a 7.b 8.c 9.d 10.c 11.b 12.c 13.a 14.d 15.c 16.d 17.a 18.a 19.d 20.c

Hâdimul İslam 01 Mart 2026 14:30

11. CÜZ SORULARI

1. Göklerin ve yerin mülkü konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(9/116)
a) Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır.
b) Göklerin ve yerin mülkü Allah ve Resulü'nündür.
c)Göklerin ve yerin mülkü buralarda bulunan me-
leklerindir.
d) Göklerin mülkü meleklerin, yerin mülkü insanla-
nndır.


2. Savaşa katılmayıp geride kalanlardan bir kısmının
tövbelerinin kabul edildiği bildiriliyor. Bu tövbekâr-
lar kaç kişidir / gruptur / zihniyettir?(9/118)
a)lki
b)Üç
c) Dört
d) Beş


3. Hz. Musa'ya bir grup insan dışında kimsenin iman
etmemesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
(10/83)
a) Hz. Musa'nın peygamber mi yoksa güçlü bir bü-
yücü mü olduğunu bilememeleri
b) Büyücülerin ve büyünün şerrinden korkmaları
c) Firavun ve ileri gelenler, kendilerine zulüm ve bas-
kı yaparlar diye korkmaları
d) Firavun'un da gerçek bir ilâh olduguna inanmaları


4. Aşağıdakilerden hangisi iman ettiği için azaptan
kurtulan topluluktur?(10/98)

a) Hz. Şuayb'in kavmi
b)Hz. Nuh'un kavmi
c)Hz. Lût'un kavmi
d) Hz. Yunus'un kavmi

5. Allah gökleri ve yeri kaç günde/evrede yaratmıştır?
(10/3)
a)Üç
b) Altı
c) Yedi
d) Dokuz

6. Allah'ın Tevrat, İncil ve Kur'an'da canları ve malları
karşılığında inananlara vaat ettiği şey aşagidakiler-
den hangisidir?(9/111)

a) Yeryüzüne vâris olma
b) Cennet
c) Fetih
d) iktidar

7. Kur'an'dan bir sûre nazil olduğunda iman edenle-
rin imanının arttığı bildirilmektedir. Aynı durumun,
kalplerinde hastalık olanlarda nasıl bir sonuç orta-
ya çıkardığı hususunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(9/124-125)

a) Onların da kalplerinde ürperti olur, ama iman et-
mezler.
b)Onlar, kalplerindeki düsmanlktan dolayı Kur'an'ı
dinlemezler.
c) Bir sûre indirilmesi, onların pisliklerine pislik katar.
d) Onlar da bu sûredeki incelikler karşısında iman e-
derler.

8. Müminlerin cennetteki duaları "Ey Allah'ım, sen
her türlü eksiklikten yücesin!", aralarındaki esenlik
dilekleri de "Selâm!" şeklindedir. Dualarının sonu
ise aşağıdakilerden hangisidir?(10/10)

a) Hamd,alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
b) Bize dünyada da, ahirette de iyilik ver.
c) Beni ve ana babamı bağışla.
d) Bizi, sana teslim olanlardan eyle.


9."Onların çoğu ancak ............ ardından giderler.
Oysa. ............ hiçbir şekilde gerçeğin / hakkın ye-
rini tutamaz."âyet meâlinde müşriklerin çoğunun
ardından gittikleri bildirilen şey aşağıdakilerden
hangisidir?(10/36)

a) Şeytan
b)Tâgut
c) Zan
d) Nefis


10.”
......... şuna benzer: Gökten bir su indiririz.
İnsanların ve hayvanların beslendikleri yeryüzü bit-
kileri onunla yetişip birbirine karışır. Ta ki yeryüzü
göz alıcı görkemine kavuşup süslenip bezendiği ve
sahipleri ona kâdir olduklarını zannettikleri zaman,
bir gece vakti yahut güpegündüz hükmümüz iner
ona ve böylece onu kökünden biçilmişe çeviririz,
sanki dün de yokmuş gibil!"
Yukarıdaki âyet meâlinde boş bırakılan yere aşa-
ğıdakilerden hangisi gelmelidir?(10/24)

a) Ahiret hayatı
c) Kabirden kalkış
b) Kıyametin kopması
d) Dünya hayatı

11. Cehennem halkı oldukları belli olduktan sonra
müşrikler için Peygamber ve müminlerin tavrı ne
olmalıdır?(9/113)
a) Sadece içlerinden akrabaları olanlar için mağfiret
dilemelidirler.
b) Onların hepsi için mağfiret dilemelidirler.
c) Akrabalarını bırakıp diğerleri için mağfiret dile-
melidirler.
d) Onlar için asla mağfiret dilememelidirler.


12. Kendilerine, kavimleri için şehirde evler edinme-
leri, evlerinde namaz kılmaları ve müminleri müj-
delemeleri emredilenler kimlerdir?(10/87)
a) Hz. Musa ve kardeşi
b) Hz. İbrâhim ve oğlu
c) Hz.Yusuf ve babası
d) Hz.Ismail ve kardeşi


13. Muhacir ve ensar ile onlara tâbi olanlar hakkında
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?(9/100)

a) Onlar için cennetler hazırlanmıştır.
b) Onlardan hesap kaldırılmıştır.
c)Allah onlardan razı olmuştur.
d) Onlar Allah'tan razı olmuştur.


14. Babasının affedilmesi için dua eden Hz. ibrâhim,
babasının bir Allah dügmanı olduğu açığa çıktığın-
da ne yapmıştır?(9/114)

a) Duaya devam etmiştir.
b) Daha çok yalvarmıştır.
c) Babasından uzaklaşmıştır.
d) Babasına şefaat için izin istemiştir.


15. Firavun'un, denizde boğulurken iman edip etme-
diği konusunda aşağıda belirtilenlerden hangisi
doğrudur?(10/90)

a) Firavun iman ettiğini ve Müslümanlardan olduğu-
nu söylemiştir.
b) Firavun'un imanı kabul edilmiştir.
c) Firavun, inadından dolayı iman etmemiştir.
d) Firavun, kendi kavminin ayıplamasından çekindiği
için iman etmemiştir.


16. Hz. Musa, Firavun ve ileri gelenlerin sahip olduğu
mallar ve ziynetler hususunda Rabbine nasıl dua
etmiştir?(10/88)

a) Aynısını kendisine ve kardeşi Hz. Hârûn'a da
vermesini istemiştir.
b) lsrâilogulları'na da zenginlikler ihsan eylemesini
istemiştir.
c) Belki iman ederler diye Firavun'a ve çevresinde-
kilere daha çok mal vermesini istemiştir.
d) Onların mallarını silip süpürmesini ve kalplerine
darlık vermesini istemiştir
.
17. Zarar vermek, nankörlük etmek, müminlerin ara-
sını açmak maksadıyla yapılan mescit hakkında
Allah, Hz. Peygamber'e nasıl bir tavır tanınmasını
emretmektedir?(9/107-108)

a) Bu mescidi yaptıranların kalplerini kazanmak için
bazı vakitlerde orada namaz kılmasını
b)Orada asla namaz kılmamasını
c) Bütün namazları orada kılarak bu mescidi ele ge-
çirmesini
d) Böyle bir mescidin yapıldığından haberi yokmuş
gibi davranmasını

18. İsrailoğulları ne zaman ayrılığa düştüler?(10/93)

a) Kendilerine kudret helvası ve bıldırcın verildiğinde
b) Filistin şehrine girer girmez
c) Kendilerine ilim geldikten sonra
d) Tabut'u bulduktan sonra


19. Güzel davrananlara ve kötü işler yapanlara Al-
lah'ın vereceği karşılık aşağıdakilerden hangisinde
doğru ifade edilmiştir?(10/26-27)

a) Güzel davrananlara da kötü davrananlara da
yaptıklarının aynısıyla karşılık verilir.
b) Her ikisine de hiçbir karşılık verilmez.
c)Güzel davrananlara yaptığının aynısıyla, kötü
davrananlara fazlasıyla karşılık verilir.
d) Güzel davrananlara fazlasıyla, kötü davrananlara
ise yaptığının aynısıyla karşılık verilir.

20. Bir darlık dokunduğunda Allah'a yalvarıp yakaran
insanın bu sıkıntısı giderildikten sonra sergilediği
hangi tavır eleştirilmektedir?(10/12)

a) Şükür ifadesi olarak sadaka vermesi
b) Daha önce hiç yakarmamış gibi hareket etmesi
c) Allah için herhangi bir şey kurban etmemesi
d) Allah'tan, başka isteklerde bulunması


Cevaplar

1.a 2.b 3.c 4.d 5.b 6.b 7.c 8.a 9.c 10.d 11.d 12.a 13.b 14.c 15.a 16.d 17.b 18.c 19.d 20.b

Hâdimul İslam 02 Mart 2026 19:24

KUR'AN'I KERİM 12. CÜZ MEAL SORULARI


1.. Tufan olduğunda "Ben kendimi sudan koruyacak
bir dağa sığınacağım." diyerek helâk olmaktan kur-
tulacağını sanan, ama boğulmaktan kurtulamayan
kimdir?(11/43)
a) Firavun
b) Firavun'un en yetenekli büyücüsü
c) Hz. Nuh'un oglu
d) Hz. Nuh'un karısı


2."Seni, ilâhlarımızdan biri fena çarpmış." diyerek kendilerine yapılan azap uyarılarına aldırış etmeyen Âd kavmine gönderilen peygamber kimdir?(11/50-55)
a) Hz. Hud
b) Hz. Nuh
c) Hz. Salih
d) Hz. Şuayb


3. Güçlü olmanın bazı durumlarda nasıl da caydırıcı
bir etkiye sahip olduğunu ifade eden "Eğer kabilen
olmasaydı seni taşa tutardık."sözlerine muhatap
olan peygamber hangisidir?(11/91)

a) Hz. Salih
b) Hz. Musa
c)Hz. Ya'kub
d)Hz. Şuayb


4. Ölçü ve tartıda hile yapma özelliğiyle ön plâna
çıkan toplum aşağıdakilerden hangisidir?(11/84-
85)
a) Âd kavmi
c) Medyenliler
b)Lut kavmi
d) Semûd kavmi


5. Rüyasında ay, Güneş ve on bir yıldızın kendisine
boyun eğdiklerini / secde ettiklerini gördüğünü
söyleyen Hz. Yûsufa,"Rüyanı kardeşlerine anlat-
ma, yoksa sana tuzak kurarlar." diyen kimdir?
(12/4-5)
a) Babası
b) Zindan arkadaşı
c) Eşi
d) Oğlu


6. Hz. Yûsuf, evinde bulunduğu kadının iftirasına
maruz kaldığında suçlu olup olmadığı nasıl kararlaştırıldı?(12/23-29)

a)Ev halkının şahitliğine başvuruldu.
b)Hz. Yusuf'un gömleğinin önden mi, arkadan mı
yırtıldığına bakıldı.
c) Olayın kimin odasında geçtigine bakıldı.
d)Hz. Yusuf'un ifadesine göre karar verildi.


7. Müşriklerin Hz. Peygamber'in ruhunun
daralmasına yol açan istekleri aşağıdakilerden
hangisidir?(i1/12)
a) Altından bir evi olması veya göğe merdiven daya-
ması
b) Gökten bir sofra indirmesi veya Allah'ı gözleriyle
görmeleri
c)Ona bir hazine indirilmesi veya onunla beraber
bir meleğin gelmesi
d) Yeryüzü saltanatının kendisine verilmesi veya ölü-
leri diriltmesi


8. Hz. Nuh'un inşa ettiği geminin tufandan sonra
oturduğu yerin ismiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?(11/44)
a) Cudi
b) Arafat
c)Ararat
d) Kur'an'da bu yerin ismi belirtilmez.


9. Birlikte olmak bir yana, kendilerine meyletmenin
bile yasaklandığı kimseler aşağıdakilerden hangisi-
dir?(11/113)
a) Şairler
b) Günahkârlar
c)Devlet adamları
d) Zulmedenler


10. Babalarının, Hz. Yûsufu kendilerinden daha çok
sevdiğini iddia eden kardeşleri, ondan kurtulmak
için ne yaptılar?(12/9-16)

a) Onu kuma gömdüler.
b) Onu kuyuya attilar.
c) Onu ıssız bir yerde terk ettiler.
d) Oradan geçen bir kervana onu köle olarak
sattılar.


11. Hz. Yûsuf un, zindandaki arkadaşlarına anlattıklarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
(12/38-40)
a) Hz. Yusuf, sürekli olarak kendisine yapılan zulmü
anlatıyordu.
b) Hz. Yûsuf, ısrarla Allah'ı, onun tek olduğunu ve
ona ibadet edilmesi gerektiğini anlatıyordu.
c)Hz. Yûsuf, her fırsatta zindan arkadaşlarını yöne-
time karşı ayaklanmaya çağırıyordu.
d) Hz. Yûsuf, kardeşlerinin kendisine yaptıklarını
anlatıyordu.


12.Kral, rüya yorumunu beğenip yanına getirilmesini
emrettiğinde Hz. Yûsuf un elçiden isteği ne oldu?
(12/50)
a) Ellerini kesen kadınların sorgulanması
b) Babasının yanına gitmesine izin verilmesi
c) Hapse düşmesine sebep olanlann hapsedilmesi
d) Kardeşlerinin ve babasının yanına getirtilmesi


13. Kur'ân-I Kerim'i Hz. Peygamber'in uydurduğunu
söyleyenlere nasıl karşılık verilmiştir?(I1/13)

a)Hz. Peygamber'in, okuma yazması olmadığı için
bunu yapamayacağı söylenmiştir.
b)Onlardan Kur'an'ın benzerini ortaya koymaları
istenmiştir.
c) Hz. Peygamber'in bilmediği konulardan
bahseden âyetler delil gösterilmiştir.
d)Bu iftirayı yapanlar gökten indirilen bir musibetle
helâk edilmişlerdir.

14. Lut kavminden helâk edilen kişilerin arasında Hz.
Lût'un ailesinden biri de bulunmaktaydi. Bu kişi
aşağıdakilerden hangisidir?(11/81)
a) Babası
b) Kızı
c) Oğlu
d) Karısı

15. Kendisine "yorumlama" kabiliyeti verilen peygam-
ber aşağıdakilerden hangisidir?(12/21)
a) Hz. Süleyman
b) Hz. Dâvud
c) Hz.Yusuf
d)Hz. Musa


16. Peygambere iman eden kimseler hakkında "Aşağı
tabakadan birtakım insanların dışında kimsenin
seni izlediğini görmüyoruz." diyerek inananları
aşağılayan topluluk aşağıdakilerden hangisidir?
(11/25-27)
a) Nuh kavmi
b) Lut kavmi
c) Semûd kavmi
d)Ãd kavmi


17. Hz. Nuh'a geminin dışında bırakılması emredilen
kimseler kimlerdir?(1 1/40)

a) Ailesi
b) Karısı ve âyette isimleri sayilan bazı kişiler
c) Aleyhlerinde hüküm verilmiş olanlar
d) Hz. Nuh gemi yapımıyla uğraşırken buzağı
heykeline tapanlar


18. Kur'an'ın,"hüküm" konusundaki temel anlayışı
aşağıdakilerden hangisidir?(12/40)

a) Hüküm, çoğunluğun kanaatine göre belirlenir.
b) Hüküm, Allah'ın, Resülu'nün ve müminlerindir.
c)Hüküm, ancak Allah'a aittir.
d) Hüküm, Müslüman yöneticilerin ve âlimlerin
görüşüne göre belirlenir.


19. Kâfirler ile müminler kimlere benzetilmektedir?
(11/24)
a) Müflis tüccar ile işleri yolunda giden tüccar
b) Dilsiz ve şuursuz kimse ile konuşan ve akleden kimse
c) Kafesteki kuş ile göklerde serbestçe uçan kuş
d) Kör ve sağır kimse ile gören ve işiten kimse


20. Hz. İbrâhim, kendisine müjde getiren ve "Selâm!"
diyerek gelen misafirlerin hangi özelliğinden
tedirginlik duymuş ve korkmuştur?(11/69-70)

a) Misafirlerin yabancı olmaları ve görünümlerinin
ürkütücü olması
b) Misafirlerin kendilerine sunulan yemeğe el uzat-
mamaları
c) Misafirlerin kendisiyle hiç anlamadığı bir dilden
konuşmaları
d)Misafirlerin çok kalabalık ve silahlı olmaları





CEVAPLAR
1.c 2.a 3.d 4.c 5.a 6.b 7.c 8.a 9.d 10.b 11.b 12.a 13.b 14.d 15.c 16.a 17.c 18.c 19.a 20.d

Hâdimul İslam 03 Mart 2026 13:28

13. CÜZ SORULARI

1."Ben nefsimi temize çıkarmam, çünkü Rabbimin
merhamet ettiği hariç, nefis aşırı derecede...........
" âyet meâlinde nefsin bir özelliği belirtil-
mektedir. Bu özellik aşağıdakilerden hangisidir?
(12/53)
a) Kendisini kınar.
c) Razı olmuştur.
b) Kötülüğe sevk eder.
d) Razı olunmuştur.


2. Hz. Yûsuf, hangi özelliğini ön plâna çıkararak ülke-
nin hazinelerine bakmakla görevli kılınmayı iste-
miştir?(12/55)

a) iffetli olması
b) Haksız yere hapis yatması
c) lyi koruyucu ve bilgili bir kişi olması
d) Genç ve yakışıklı olması


3. Evlatlarını kaybetmiş olmanın üzüntüsüyle gözleri
görmez olan Hz. Ya'kub'un gözleri nasıl görür hâle
gelmiştir?(12/93,96)

a) Bütün evlâtlar bir araya gelerek dua etmişler ve
gözleri açılmıştır.
b) Mısır'ın kralı, dünyanın en meşhur tabiplerini çağırdı ve onların hazırladıkları ilâçlarla görür ha-
le gelmiştir.
c) Oğlu Yusuf'a ve Yusuf'un küçük kardeşine kavu-
şunca görmeye başlamıştır.
d) Oğlu Yusufun, Mısır'dan gönderdiği gömleği yü-
züne sürülünce görmeye başlamıştır.


4."Biliniz ki kalpler ancak. ............ huzur bulur." âyet
meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
getirilmelidir?(13/28)

a) Allah' anmakla
b) Nafile ibadetlerle
c) iktidara geçince
d) Fetih ve zaferle

5. Allah, hak ile batıl arasındaki farkı ifade ederken
batılın geçici olduğunu belirtir. Bu geçicilik neye
benzetilir?(13/17)

a) Saman alevi
b) Serap
c) Köpük
d) Yağmur

6."Kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir agaç" ifa-
desiyle aşağıdakilerden hangisi anlatılmaktadır?
(14/24)
a) Güler yüz
b)Güzel söz
c) Takva
d) Sadaka

7. Gövdesi yerin üstünden koparılmış sabit olmayan
bir ağaca benzetilen şey aşağıdakilerden hangisidir?
(14/26)
a) Amelsiz iman
c) Asık yüz
b) Faydasız ilim
d)Kötü söz


8. Hz. Yusuf kardeşlerinin yanlarında bedel olarak getirdiklerini, yüklerinin içine tekrar gizlice niçin
koydurdu?(12/62)

a) Daha önce yaptıkları kötülüklerden dolayı piş-
manlık duysunlar diye
b) Babası kendisinin hayatta olduğunu anlasın diye
c) Farkına vardıklarında belki geri gelirler diye
d) Malları eksilmesin diye


9. Hz. Yûsuf un vezir olduğu, daha sonra da anne ba-
bası ve kardeşlerinin de yerleştiği şehir neresidir?
(12/99)
a) Ken'an
b) Mısır
c)Bekke
d) Bâbil


10."Ağzına ulaşmayacağı halde, avuçlarını suya uza-
tan kimsenin isteğine suyun cevap vermesi kadar
cevap verilir." benzetmesiyle sonuç vermeyeceği
bildirilen şey aşağıdakilerden hangisidir?(13/14)

a) Allah'tan başkasına yakaranların duası
b) İnananlara zulmeden zalimlerin tuzağı
c) Mallarını gösteriş olsun diye harcayanların malları
d) İnananları aldatmaya çalışan münafıkların ikiyüz-
lülüğü


11."Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü
............. topluluğundan başkası Allah'ın rahmetin-
den ümit kesmez."âyet meâlinde istisna tutulan-
lar aşağıdakilerden hangisidir?(12/87)

a) Kafirler
b) Yahudiler
c)Yalancilar
d) Günahkârlar


12. Hz. Yûsuf, yardım istemek için son gelişlerinde
kardeşlerine kendini tanıtıp kardeşleri de mahcup
bir şekilde suçlarını kabul edince onlara nasıl dav-
randı?(12/92)
a) Onları hapse attırdı.
b) Önce dayakla cezalandırdı, sonra da yardım et-
meden memleketlerine geri gönderdi.
c) Onları affetti ve Allah'ın da onları bağışlamasını
diledi.
d) Küçük kardeşi hariç hepsini astırdı.


13. Rablerine karşı nankörlük edenlerin amellerinin
kendilerine bir fayda sağlamayacağı hangi benzet-
meyle anlatılmaktadır?(14/18)

a) Fırtınalı günde rüzgarın savurduğu kül
b) Okyanusta ilerlemeye çalışan bir sal
c) Büyük alevler üzerine dökülen bir bardak su
d) Korkunç bir gürültünün ortasındaki kuş sesi


14."Şüphesiz ki bir toplum kendi durumunu değiştir-
medikçe. .............. Ayet meâlinin devamında Al-
lah'ın nasıl davranacağı açıklanmaktadır?(13/11)

a) Allah, onlara hidayet vermez.
b) Allah, onların durumunu değiştirmez.
c) Allah, onlara zulmetmez.
d) Allah, onlara rızık vermez.


I5."O,.............. vermek için size şimşegi gösteren-
dir, yağmur yüklü bulutları meydana getirendir."
âyet meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisi getirilmelidir?(13/12)

a) Korku ve ümit
b) Açlık ve tokluk
c) Zenginlik ve yoksuluk
d) Kudret ve güç


16."Göklerde ve yerde kim varsa ister istemez ken-
dileri ve .............sabah akşam Allah'a boyun e-
ğer." ayet meâlinde boş bırakılan yere aşağıdaki-
lerden hangisi gelmelidir?(13/15)

a) Çocukları
b)Gölgeleri
c) Eşleri
d) Ruhları


17. Kendilerine güzel sonuç olarak Adn cennetleri
verilen kimselerin pek çok özelliği arasında bir
de kötülük karşısındaki yaklaşımları anlatlmakta-
dır. Bu kişilerin kötülüğe karşı tutumları aşağida-
kilerden hangisidir?(13/22)

a) Kötülüğe aynısıyla karşılık verirler.
b) Kötülüğü çok şiddetli bir tarzda kat kat kötülük-
le cezalandırırlar.
c) Kötülük karşısında sadece sabrederler.
d) Kötülüğü iyilikle ortadan kaldırırlar.


18. Mısır kanunlarına göre küçük kardeşini yanında alıkoyamayan Hz. Yûsuf'a bunu yapabilmesi için
Allah tarafından ögretilen plân aşağıdakilerden
hangisidir?(12/75-76)
a) Öldürülen birinin katili olarak kardeşlerini itham
etmesi ve kısas için en küçük kardeşin alıkonulması
b) Mısır'a gelen kardeşlerinin bozguncu ilân edil-
mesi ve tamamının alıkonulması
c) Kralın su kabının küçük kardeşinin yükü arasına
konulması ve ceza olarak hırsızın alıkonulması
d) Mısır kanunlarına göre olmasa da kendi kanunla-
rina göre, yalancı sayılan kardeşlere ceza olarak
en küçüklerinin alıkonulması


19."Rabbim, beni ve soyumdan gelenleri namaz kl-
lanlardan eyle. Rabbimiz, duamı kabul buyur." di-
ye dua eden peygamber aşağıdakilerden hangisi-
dir?(14/35-40)

a) Hz.Nuh
b) Hz. lbrâhim
c) Hz. Ishak
d) Hz. Süleyman


20. Peygamberlerin konuştukları dille ilgili aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?(14/4)

a) Bütün peygamberler, Arapça konuşuyorlardı.
b) lsrâilogulları'na gelenler İbranice, diğerleri Arapça konuşuyorlardı.
c) Hz. lbrahim ve Hz. Musá hariç diğerleri Arapça
konuşuyorlardı.
d) Her peygamber, gönderildiği toplumun diliyle
konuşuyordu.




CEVAPLARI

1.b 2.c 3.d 4.a 5.c 6.b 7.d 8.c 9.b 10.a 11.a 12.c 13.a 14.b 15.a 16.b 17.d 18.c 19.b 20.d

Hâdimul İslam 04 Mart 2026 15:24


14.CÜZ SORULARI


1."Sana uyan azgınlar dışında, kullarım üzerinde se-
nin hiçbir hakimiyetin yoktur." âyet mealinde, Al-
lah'ın bu sözünün muhatabı kimdir?(15/32-42)
a) Azgin tağutlar
b) İblis
c)Firavun
d) Nemrut


2. Hicr halkının öne çıkan özelliği nedir?(15/80-82)

a) Sihirle insanları etkilemeleri
b) Şiir ve edebiyatta ilerlemeleri
c)Sütunlar üzerinde bir şehir imar etmeleri
d) Dağlardan emniyet içinde kalacakları evler oymaları

3."O Zikr'i biz indirdik biz ve onun koruyucusu da
........" âyet meâlinde boş bırakılan yere aşağıda-
kilerden hangisi getirilmelidir?(15/9)

a) Müslümanlardır.
b) Meleklerdir.
c)Biziz
d)Ehl-i Kitap'dır.

4. İblis'in insana secde etmeyi reddetme gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?(15/33)

a) İnsanın çamurdan yaratılmış olması
b) İnsanın yeryüzünde fitne çıkarıp kan dökecek ol-
ması
c) Allah'tan başka kimsenin önünde eğilmek istememesi
d)Meleklerden farklı olduğunu göstermek istemesi

5."Eğer Allah, insanları zulümleri yüzünden hemen
cezalandirsaydı. ............ayet meâlinin devamı
aşağıdakilerden hangisidir?(16/61)

a)Onlara peygamber göndermezdi.
b) Onlara zalimleri musallat ederdi.
c) Yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı.
d) Kıyamet kopardı.

6. Nahl Sûresi'ne adını veren ve Allah'ın kendisine
vahyettiği / ilham ettiği belirtilen hayvan aşağıdaki-
lerden hangisidir?(16/68)
a) Karınca
b) Bal arısı 🐝
c) Hüdhüd
d) Ebabil

7."Bir göz kırpması gibi veya daha az bir zaman'
benzetmesiyle bahsedilen olay aşağıdakilerden
hangisidir?(16/77)

a) İnsanın ölüm anı
b) İnsanın yaratılması
c)Göklerin ve yerin yaratılması
d) Kıyametin kopması

8. Fahşa (hayasızlık/ utanmazlık), münker (fenalık/
kötülük) ve bağy (azgınlık / sınırları aşma/zulüm)
yasaklayan âyetin başında emredilen üç şey aşağı-
dakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
(16/90)
a) Adalet, iyilik yapma, yakınlara yardım etme
b) Namaz, zekât, oruç
c) Hac, zekât, cihat
d) Ana babaya ihsan, takva, infak

9. Kur'an okuyacağı zaman, kişiye yapması emredilen husus aşağıdakilerden hangisidir?(16/98)

a)Abdest alması
b) İstiğfar etmesi
c) Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınması
d)Gusül abdesti alması

10. Kuvvetlilerin zayıflara verdikleri yemini bozmaları
hangi benzetmeyle anlatılmaktadır?(16/92)

a) Bineğini bağlandıktan sonra salıvermek
b) İpliğini kuvvetli büktükten sonra çözmek
c) Denize açıldıktan sonra gemiden atlamak
d) Kapısını kapamadan kilitlemek



11. Hicr halkına verilen ceza aşağıdakilerden hangisidir?(15/80-84)

a) Kuvvetli bir ateş 🔥
b) Şiddetli bir sarsıntı
c) Korkunç bir ses
d) Su baskını

12. İnsanın yaratıldığı öz nedir?(15/26-28)
a) Ateş 🔥
b) Hava
c) Çamur
d) Duman

13. Kur'an-ı Kerim'de, dış dünyaya ait pek çok varlığa
dikkat çekilmektedir; yıldızların, ayın, güneşin, gece-
nin, gündüzün yaratılış hikmetlerinden bahsedil-
mektedir. "Aşılayıcı / döllendirici olarak gönderip
yukardan su indirerek sizi onunla suladık." âyet
meâlinde Aşılayıcı / döllendirici özelliğinden bah-
sedilen varlık aşağıdakilerden hangisidir?(15/22)

a) Yıldızlar ⭐
b) Güneş ☀️
c)Ay 🌙
d) Rüzgar 💨


14. Kendisinde burçlar yaratılan, seyredenler için
süslenen ve kovulmuş şeytandan korunduğu bil-
dirilen şey aşağıdakilerden hangisidir?(15/16-17)

a) Levh-i Mahfuz
b)Gökyüzü
c) Yeryüzü
d) Kur'ân-ı Kerîm


15. Cinlerin yaratıldığı öz nedir?(15/27)
a) Ateş 🔥
b) Balçık
c) Hava
d) Su

16. Hz. Lût'un kavminin helâk edilme biçimi aşağıda- kilerden hangisidir?(15/61-74)

a) Dalgaları her tarafı kaplayan bir tufan
b)Ülkenin korkunç bir sesle alt üst edilmesi ve
pişmiş balçıktan taşlar yağması
c)Gökten çekirge yağması ve bir hortumun patlak
vermesi
d) İnananları takip ederken üzerlerine kabaran de-
nizde boğulmaları
17. İnanmayanlar, gökten bir kapı açılsa ve oradan
yukarı çıksalar bile ne derlerdi?(15/14-15)

a) Uykudayız, rüya görüyoruz.
b) Keşke dünyaya bir daha döndürülsek de iyi a-
meller yapsak.
c) Kalplerimiz mühürlüdür, hiçbir şey anlamıyoruz.
d) Gözlerimiz boyandı, hatta bize büyü yapılmıştır.


18. Cennetten kovulup lânetlenen iblis'in,"Rabbim,
tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver
/ beni ertele." isteği Allah tarafından nasyil karşı-
lanmıştır?(15/37-38)

a) Kabul edilmistir.
b) Reddedilmiştir.
c) Insanlara ilişmemesi şartıyla kabul edilmiştir.
d) Meleklerin aracılığıyla kabul edilmiştir.

19. Hz. Peygamber'e Kur'an'la birlikte verildiği bildiri-
len şey nedir?(15/87)

a) Sünnet
b) Tekrarlanan yedi
c) Mi'rac mucizesi
d) Hükümranlık

20. Şeytanın insanlar üzerinde kuracağı hâkimiyet konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
(16/99-100)
a) Şeytan bütün insanlar üzerinde hâkimiyet kurabilir.
b) Şeytan, daha çok inananlar üzerinde hâkimiyet
kurar.
c) Şeytanın, inananlar üzerinde de hâkimiyeti vardır.
d) Şeytan 😈 sadece, onu dost edinenler ve Allah'a
ortak koşanlar üzerinde hâkimiyet kurabilir.






CEVAPLAR

1.b 2.d 3.c 4.a 5.c 6.b 7.d 8.a 9.c 10.b 11.c 12.c 13.d 14.b 15.a 16.b 17.d 18.a 19.b 20.d


Hâdimul İslam 05 Mart 2026 16:43

15. CÜZ SORULARI




I."Kendisine âyetlerimizden / işaretlerimizden bir
kısmını göstermek için kulunu bir gece
............dan, çevresini bereketlendirdiğimiz
.............ya,götüren Allah'ın şanı yücedir."ayet
mealinde boş bırakılan yerlere gelmesi gerekenler
sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?(17/1)

a) Mescid-i Aksa / Mescid-i Haram
b) Mescid-i Harâm / Mescid-i Aksa
c) Mescid-i Haram / Mescid-i Kuba
d) Mescid-i Aksa / Mescid-i Nebevi





2. Hz. Musa'ya kaç âyet / mûcize verildiği bildirilmek-
tedir?(17/101)

a)Yedi
b) Dokuz
c)On
d)On üç




3. Yeryüzünde iki defa bozgunculuk yapacakları ve
büyük bir kibre kapılarak böbürlenecekleri kendi-
lerine bildirilenler aşağıdakilerden hangisidir?
(17/4)
a) Ye'cüc ve Me'cüc
b) Mecusiler
c) lsrâilogulları
d) Münafiklar




4. Semud kavmine gönderilen mûcize aşağıdakilerden hangisidir?(17/59)

a) Peygamberlerinin elinin bembeyaz parlaması
b) Yılana dönüşen asâ
c) Ayın ikiye yarılması
d) Dişi deve



5."Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara haklarını
ver; fakat saçıp savurma!" meâlindeki âyetten son-
ra "saçıp savuranlar" hakkında ifade edilen özellik
aşağıdakilerden hangisidir?(17/26-27)

a) Şeytanın kardeşleri
b) Çıplak kaya
c) Faydasız rüzgar
d) Verimsiz toprak



6. Allah'ın, kullarını rızıklandirması hususundaki temel yasa aşağıdakilerden hangisidir?(17/30)

a) Kullarına eşit miktarda rızık verir.
b) İnananlara bol, kâfirlere ise az verir.
c) Dilediğine bol, dilediğine ölçülü verir.
d) İmtihan için inananlara az, azdırmak için kâfirlere
bol verir.


7. Kendisinde inananlara şifa ve rahmet olacak seyler indirilen Kur'an'ın, zalimler üzerindeki etkisi nasıl olur?(17/82)

a) Zalimlere de hidayet vesilesi olur.
b) Onların hiç olmazsa zulmüne engel olur.
c) Zalimlere herhangi bir etkisi olmaz.
d) Zalimlerin ancak zararını artırır.


8. Mağara ashabının yanında, onlarla birlikte uykuya
dalan hayvan ne idi?(18/18)

a)Kedi 🐈
b)Köpek 🐕
c) Koyun 🐑
d) Kuş 🐦

9. Hz. Davûd'a verildiği bildirilen şey aşağıdakilerden
hangisidir?(17/55)

a) Zebûr
b) Rüyaları yorumlama kabiliyeti
c) Tevrat
d) Ölüleri diriltme mucizesi


10. Yetim malı konusunda takınılması gereken tavır
aşağıdakilerden hangisidir?(17/34)

a) Yetim malına hiçbir şekilde dokunulmamalıdır.
b) Yetimin malı, o ergenlik çağına gelinceye kadar
güzel bir şekilde kullanılıp geliştirilebilir.
c) Yetimin malını yakın akrabalar istedikleri gibi kul-
lanabilirler.
d) Yetimlere miras düşmediği için malları da olmaz.




II. Aşağıdakilerden hangisi "dünya hayatının süsü"o-
larak nitelendirilmektedir?(18/46)

a) Namaz ve güzel koku
b) Sağlık ve güzellik
c) lim ve ibadet
d) Servet ve çocuklar




12. Bir ahlâkî ilkeyi hatırlatma bağlamında örnek ola-
rak verilen bahçe sahibi iki adamdan birisinin, ü-
rünleri yok edilerek cezalandırılmasının sebebi
aşağıdakilerden hangisidir?(18/32-44)

a) Hile ile arkadaşının bahçesini elinden almaya ça-
lışması
b) Rabbine nankörlük etmesi ve sahip olduğu ni-
metlerin hiç yok olmayacağını düşünmesi
c) Arkadaşının ürünlerini kıskanarak onun bahçesi-
ni yakmaya çalışması
d) Bahçeden elde edilen ürünü şarap yapimyinda
kullanması




13. Kâfirlerin istedikleri ve gelince de yalanladıkları
mûcizeleri Allah, hangi sebeple gönderdiğini bil-
dirmektedir?(17/59)

a) Hayran bırakmak için
b) Müjdelemek için
c) Doğru yolu göstermek için
d) Korkutmak için




14. Yaşlılklarında anne babasından biri veya her ikisi,
yanında bulunan kişiye, nasıl dua etmesi buyurul-
maktadır?(17/23-24)

a) Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştir-
mişlerse şimdi de sen onlara öyle rahmet et.
b) Rabbimiz! Amellerin hesabının görüleceği gün,
beni, ana babamı ve müminleri bağışla.
c)Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecek olanları,
namazı devamlı kılanlardan eyle.
d) Rabbimiz, bize dünyada da ahirette de iyilik ver,
bizi ateşin azabından koru.




15."Hiçbir şey hakkında sakin 'Yarın şunu yapaca-
ğım.' deme!" mealindeki ayetin devamında bu-
nun yerine ne söylenilmesi emredilmektedir?
(18/23-24)
a) Allah dilerse yapacağım.
b) Gücüm yeterse yapacağım.
c) Kesinlikle yapacağım.
d) Yapmayı umuyorum.




16."............ardına düşme. Çünkü kulak,göz ve gö-
nül, bunların hepsi, ondan sorumludur."âyet me-
alinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
getirilmelidir?(17/36)


a) Hakkında bilgi sahibi olmadığın şeyin
b) Kaybolan herhangi bir eşyanın
c) Kendi hakkında söylenmiş olan sözlerin
d) Boş ve batıl inançların




I7."Zinaya yaklaşmayın; zira o.,................." Ayet meali-
ni tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?
(17/32)
a) Günahtır ve haramdır.
b) Ayarticı ve yanlış bir fiildir.
c) Hayasızlık ve çok kötü bir yoldur.
d) Nesli bozar ve toplumu çökertir.





18. İblis'in, Hz. Adem'e saygı ile eğilmemesinin / sec-
de etmemesinin anlatıldığı ayette onun hangi varlık sınıfına ait olduğu belirtilir?(18/50)
a) İnsan
b) Melek
c) Cin
d) Varlığı yoktur, sembolik bir varlıktır.




19. Hz. Musâ ile birlikte kıssası anlatılan,"kullarımız-
dan bir kul" ve "kendisine rahmet verilen ve Al-
lah katından bir ilim öğretilen" ifadeleriyle kendi-
sinden bahsedilen kişi hakkında aşağıdakilerden
hangisi doğrudur?(18/65)

a) Bu kişi, Kur'an'da adı geçen Zülkaneyn'dir.
b) Kur'an'da bu kişinin kim olduğuna dair bilgi yok-
tur.
c) Kur'an'da adı "Hızır" olarak geçen kişidir.
d) Bu kişi, Hz. Musa'nın kayınpederi Hz. Şuayb'dir.


20. Ashab-I Kehf kıssası hakkında "insanların onların
hâlinden haberdar edilmesi" aşağıdakilerden han-
gisiyle açıklanmaktadır?(18/21)

a) Insanlar, bu kıssadan sırf böylesi bir olayın ya-
şanmış olduğunu bilsinler diye haberdar edilmişlerdir.
b)Bu kıssanın anlatılmasındaki maksat, insanlarin ü-
zerinde tartışma yapabilecekleri bir konuyu on-
lara sunmaktır.
c)Bu kıssayla insanlara Allah'ın vaadinin hak oldu-
ğu ve kıyametin gerçekleşmesinde hiçbir şüphe
olmadığı anlatılmaktadır.
d)Bu kıssa, geçmişte yaşanan tarihi olaylara
Kur'an'ın ne kadar önem verdiğini göstermek için
anlatılmıştır.





CEVAPLAR

1.b 2.b 3.c 4.d 5.a 6.c 7.d 8.b 9.a 10.b 11.d 12.b 13.d 14.a 15.a 16.a 17.c 18.c 19.b 20.c

Hâdimul İslam 06 Mart 2026 21:09


16.CÜZ SORULARI


I."Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolay-
laştır. Dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü
anlasınlar." duasını yapan peygamber aşagidakiler-
den hangisidir?(20/25-28)

a) Hz. Musã
b) Hz. Nuh
c) Hz. Ibrâhim
d) Hz. Yûsuf


2. Azgın olan Firavun'a gitmeleri ve yumuşak söz ile
ona ögüt vermeleri istenen kardeş peygamberler
aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
(20/42-44)

a) Hz. Musâ- Hz. Yusuf
b) Hz. İsmail - Hz. İshak
c) Hz. Zekeriyya - Hz. Yahya
d) Hz. Musa- Hz. Hârûn


3. Sina Dağı'nda Rabbi ile görüşmesinden sonra Hz.
Musa öfke dolu ve üzgün bir halde kavmine döner.
Hz. Musa'yı kızdıran olay aşağıdakilerden hangi-
sidir?(20/85-86)

a)Kavmi, ona danışmadan tekrar Mısır'a dönmek
üzere yola çıkmıştır.
b) Kavmi, kardeşi Hz. Hârûn'u öldürmüştür.
c) Kavmi, hak yoldan saparak içlerinden birinin
yaptığı buzağı heykeline tapınmaya başlamıştır.
d) Kavmi, Hz. Musa'nın bütün aile fertlerini öldür-
müştür.


4. Dünyada dar bir geçim ve ahirette kör olarak
haşredilme tehdidi kimler için yapılmaktadır?
(20/124)
a) İnananlara zulmedenler
b) Allah'ı anmaktan yüz çevirenler
c) Münafıklar
d) Fâsıklar


5. Hz. Zulkarneyn, kendisinden talep edilmesi üze-
rine, kimin oluşturduğu tehlikeye karşı bir engel
yapmıştır?(18/94-97)

a) Ye'cûc ve Me'cac
b) Ashâbü'l-Uhdad
c) Ashâb-ı Kehf
d) Ashâb-ı Yemin

6. Neredeyse gökleri parçalayacak, yeri yaracak ve
dağları yıkıp çökertecek durum aşağıdakilerden
hangisidir?(19/89-91)

a)Allah'a kullukta gaflete dalınması
b) Allah'a çocuk isnat edilmesi
c) Allah'a mekân isnat edilmesi
d) Meleklerin cinsiyetinin dişi olduğunun iddia
edilmesi


7. Hz. Musa'nın, Sina Dağı'na gitmesinden sonra İsrâiloğulları'na ziynet eşyalarından bir buzağı heykeli yaparak onların sapmalarına sebep olan kişi
aşağıdakilerden hangisidir?(20/85-87)

a) Belam
b) Hâman
c)Kârûn
d) Sâmir


8. Hz. Musâ'yla yolculuk yapan kul, bindikleri gemiyi
delmesinin gerekçesi olarak aşağıdakilerden
hangisini ileri sürmüştür?(18/79)

a)Gemiyi içindeki zalimler boğulsun diye deldiğini
söylemiştir.
b) Geminin uzak seferlere çıkmasını ve açık deniz-
lerde batıp gitmesini engellemek için bunu yaptığını söylemiştir.
c)Geminin sahiplerinin yoksul kimseler olduğunu,
gemiyi bu şekilde delmekle, onlan ileride
bekleyen ve her gemiye zorla el koyan kraldan
korumak istediğini söylemiştir.
d) Gemi sahiplerinin zenginlik yüzünden
azginlaşmalarını engellemek için gemiyi deldiğini
söylemiştir.


9. Hz. Zekeriyyâ'nın, isteği üzerine kendisine müjde-
lenen ve "daha önce hiç kimseye böyle bir ad ve-
rilmediği" ifadesiyle anılan oğlunun adı nedir?
(19/7)
a)Yûsuf
b)Ya'kub
c)Îsa
d) Yahyá


10. Hz. Meryem, Hz. İsa'yı kucağında taşlayarak
kavminin yanına geldiğinde Hz. Meryem'i kötü bir
iş yapmakla kınadılar. Hz. Meryem'in kimin
kardeşi olduğunu söyleyerek bu davranışı ona
yakıştırmıyorlar dı?(19/27-28)

a) Zekeriyyá
b)Yahya
c) Hârûn
d) Musá

II. Hz. Musâ'ya Rabbinin bizzat seslendiği,
ayakkabılarını çıkarmasının istendiği ve peygam-
berlik vazifesinin verildiği mukaddes vadi
aşağıdakilerden hangisidir?(20/12-13)

a)Nil
b) Bekke
c) Hicr
d) Tuva


12. Hz. Musâ'yla "kullardan bir kul"un yolculuğu
esnasında uğradıkları ve halkından yiyecek iste-
dikleri şehirle ilgili aşağıda belirtilenlerden hangisi
doğrudur?(18/77)

a) Şehir halkı, bu kutlu misafirlere çok iyi davrandı
ve onlara ikramda bulundu.
b) Şehir halkı, Hz. Musa'yı misafir etmek istemedi.
c) Şehir halkı,"kullardan bir kulu" misafir etmek
istemedi.
d) Şehir halkı, ikisini de konuk etmek istemedi.


13. Müttakilerin / Allah'a karşı gelmekten sakınanların "elçiler heyeti" gibi haşredilecekleri bildirilir.Buna karşılık mücrimlerin / suçluların durumuyla ilgili olarak yapılan benzetme aşağıdakilerden hangisidir?(19/85-86)

a) Suya koşan susuzlar gibi cehenneme sürülecek-
lerdir.
b) Çocuğun oyuncağına koşması gibi cehenneme
koşacaklardır.
c) Ateşe koşan pervaneler gibi cehenneme
koşacaklardır.
d)Ölüme giden mahkumlar gibi cehenneme
sürüleceklerdir.


14. Amelleri boşa çıktığı için kıyamet gününde amel-
leri için bir terazi kurulmayacağı bildirilen kimse-
ler hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
(18/105-106)

a) Bu kimseler köle ve cariyelerdir.
b) Bu kimseler a'râfta kalanlardir.
c) Bu kimseler cehenneme gidecek olanlardır.
d) Bunlar şeytanlar ve cinlerdir.


I5."De ki: Rabbimin sözlerini yazmak için ...........
mürekkep olsa ve bir o kadar da ilâve etsek
Rabbimin sözleri tükenmeden ...............tükenir-
di."âyet meâlinde boş bırakılan yerlere aşağıda-
kilerden hangisi getirilmelidir?(18/109)

a) Yağmurlar
b) Irmaklar
c)Göller
d) Denizler

16. Peygamberlerin "Ben de ancak sizin gibi bir
insanım." sözlerinin ardindan ifade ettikleri ve
onları diğer insanlardan ayıran en önemli özellik-
leri aşağıdakilerden hangisidir?(18/110)

a) Seçkin bir soydan gelmeleri
b) Üstün ahlâki özelliklere sahip olmaları
c)Vahiy almaları
d) Toplumlarında önemli kişiler olmaları


17. Güneşin battığı yerdeki kâfir kavim hakkında
Allah'ın,"Ey Zulkarneyn! Ya onları cezalandırırsın
ya da haklarında iyilik yolunu tutarsın." emri
karşısında Hz. Zulkarneyn'in yaklaşımı nasıl
olmuştur?(18/86-87)

a) Onlari affetmiştir.
b) Zulmedenleri cezalandiracağını söylemiştir.
c) Onları kendi hallerine bırakmıştır.
d) İman etmeleri için onlara zenginlikler vermiştir.


18. Peygamberlikle müjdelendiği sırada Hz. Musâ'ya
asasının yılan olması mûcizesi yanında verilen diğer
mûcize aşağıdakilerden hangisidir?(20/22-23)

a) Bir hastalık olmaksızın elinin bembeyaz parlaması
b)Ölüleri diriltmesi
c) Körü ve alacalıyı iyileştirmesi
d) İsrâiloğulları'nın, evlerinde ne yeyip içtiklerini
bilmesi


19. Hz. Mûsã, peygamberlikle görevlendirilince bazı
istekleri gerçekleştirilmiş; kendisine de "Ant
olsun biz sana bir kere daha iyilikte
bulunmuştuk." denilmistir. Hz. Musa'ya daha
önce yapılan bu iyilik aşağıdakilerden hangisidir?
(20/37-40)

a) Kavmi içerisinde çok zengin kılınması
b) Hiçbir şeyden korkmayacak bir cesarete sahip
olması
c)Bebekliğinden itibaren pek çok defa ilâhi lütuf-
lara mazhar olması
d) Kavminin en güzel konuşan ve en yakışıklı kişisi
olması


20. İsrâiloğulları'na buzağı heykeli yaparak yoldan
çıkmalarına sebep olan kişi dünyada nasıl ceza-
landırılmıştır?(20/97)

a) Hz. Musà, onu bizzat kendi elleriyle asmıştır.
b) Hayatı boyunca kimsenin ona dokunmaması,
onun da insanlardan uzak yapayalnız bir yaşam
sürmesi şeklinde bir ceza verilmiştir.
c) Yaptığı heykelle birlikte ateşte yakılmıştır.
d) Yaptığı heykelle birlikte denize atılmıştır.



CEVAPLAR

1.a 2.d 3.c 4.b 5.a 6.b 7.d 8.c 9.d 10.c 11.d 12.d 13.a 14.c 15.d 16.c 17.b 18.a 19.c 20.b


Hâdimul İslam 07 Mart 2026 22:28



17.CÜZ SORULARI



1. Öfkelenerek kavmini terk eden ve âyette "Zi'n-
Nun"(balık sahibi) olarak zikredilen peygamber
aşağıdakilerden hangisidir?(21/87)

a) Hz. Musa
b)Hz.Üzeyir
c)Hz. Yunus
d) Hz. Eyyûb


2."Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzir-
mekte olduğu çocuğunu unutur ve her hamile ka-
dın da karnında taşıdığını düşürür. İnsanları sarhoş
görürsün; halbuki onlar sarhoş degildir."âyet mea-
linde tasvir edilen an aşağıdakilerden hangisidir?
(22/1-2)
a) Kıyamet sarsıntısı
b) Deprem anı
c)Helâk anı
d) Dünyanın yaratılış anı


3."Şüphesiz Rabbinin katında bir gün, sizin saydığınız ...... gibidir."ayet meâlini dogru bir şekilde tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?(22/47)
a) Bir gün
b) Bin gün
c)Bir ay
d) Bin yıl


4."Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilâhlar olsay-
dı kesinlikle .... .......... Ayet meâlini tamamlayan ifa-
de aşağıdakilerden hangisidir?(21/22)

a) İlahlar birbiriyle kavga ederdi.
b) Yer ve gök yok olurdu.
c) İkisinin de düzeni bozulurdu.
d) Göğe bir şey olmasa da yeryüzü yaşanmaz olurdu.


5. Bütün canlıların kendisinden meydana getirildiği i-
fade edilen şey aşağıdakilerden hangisidir?(21/30)

a) Toprak
b) Nur
c) Ateş 🔥
d) Su 💧


6. Kıyamet günü kurulacak adalet terazilerinde kim-
seye haksızlık edilmemesi için en küçük iş bile bu
teraziye getirilecektir."En küçük" ifadesi hangi
benzetme ile anlatılmaktadır?(21/47)

a)Hardal tanesi
b) Buğday tanesi
c)Arpa tanesi
d) Mercimek tanesi


............. için n Allah'ın kendilerine rızık olarak ver-
diği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban
kesmeyi meşru kıldık." âyet mealinin başında belir-
tildiğine göre, bu ibadetin muhatabı kimlerdir?
(22/34)

a) İsrailoğulları
b) Hristiyanlar
c)Bütün ümmetler
d) Müslümanlar


8. Kesilen kurbanların etleri ve kanları hususunda
aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(22/37)

a) Onlar, cennette çok güzel kokacaktır.
b) Bu etler ve kanlar, kesenler için ahirette, şefaatçi
olacaktır.
c)Bunlar, kurban kesenin günahlarına kefâret ola-
caktır.
d) Allah'a ulaşan bu etler ve kanlar değil, insanların
takvasıdır.


9. Allah'ın insanlar dışında resuller / elçiler seçtiği
varlıklar hangileridir?(22/75)

a) Şeytanlar
b) Melekler
c)Cinler
d) Hayvanlar


10. Allah, hem daha önce, hem de Kur'an'da kimleri
Müslümanlar olarak isimlendirmiştir?(22/78)

a)Bütün inananlar
b)Hz. isa ümmetini
c) Hz. lbrâhim ümmetini
d) Hz. Muhammed ümmetini

II."Her nefis / can ............. tadacaktır. Sizi bir imti-
han olarak hayır ile de, şer ile de deniyoruz. Ve
yalnız bize döndürüleceksiniz." âyet meâlinde boş
bırakılan yere getirilmesi gereken ifade aşağıdaki-
lerden hangisidir?(21/35)
a) Cehennem azabını
b)Ölümü
c) Cennetteki nimetleri
d) İmanın tadını


12. Kavminin inandığı putları kırıp da baltayı putların
en büyüğünün üzerine asan ve böylelikle onlara
öğüt veren peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
(21/51-58)

a) Hz. Musá
b)Hz. Yahya
c)Hz. Zekeriyyá
d) Hz.lbrâhim


13. Bir ekin tarlasına giren koyunlar hakkında hüküm
verme meselesi hangi peygamberlerle ilgili olarak
anlatılmaktadır?(21/78)

a) Hz. Musa ve Hz. Hârûn
b) Hz. Zekeriyyã ve Hz. Yahya
c)Hz. lsa ve Hz. Yahya
d) Hz. Dâvud ve Hz. Süleyman


14. Kendisine pek çok özellik yanında zırh yapma sa-
natı da verilen peygamber aşağıdakilerden hangi-
sidir?(21/79-80)

a) Hz. Suleymân
b) Hz. Dâvud
c) Hz. Ya'kub
d) Hz. llyas


15. Pek çok olağanüstülükler yanında, emrine seytanlardan dalgıçlık yapanların da verildiği peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(21/81-82)

a) Hz. Yusuf
b) Hz.Musã
c)Hz.İSà
d)Hz. Süleymân


16."Şüphesiz ben bir derde uğradım, sen ise merha-
metlilerin en merhametlisisin." diye niyazda bulu-
nan ve bu niyazi kabul edilip bütün dertleri gide-
rilen, sabrıyla meşhur peygamber aşağıdakilerden
hangisidir?(21/83)

a) Hz. Lut
b) Hz.Eyyub
c) Hz.Musa
d) Hz. isa


17. Kıyametin kopuş anında gökyüzünün nasıl olacağına dair yapılan benzetme aşağıdakilerden hangisidir?(21/104)

a) Denizler gibi kaynamaya başlayacaktır.
b) Paramparça edilmiş bir yaprak gibi olacaktır.
c) Yazılı kağıt tomarları gibi dürülecektir.
d) Cehennem alevleri gibi kzaracaktır.


18. Müslümanlara cihat izni verilmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?(22/39)

a) Müslümanların cihada katılıp katılmayacaklarını
denemek
b) Kendilerine savaş açılması ve bunun sonucu ola-
rak zulme uğramış olmaları
c)İnkâr edenlerden intikamlarini almalan
d) Düşmanlarını sindirmeleri ve çevreye korku sal-
maları


19. Gökyüzü neye benzetilmektedir?(21/32)

a) Korunmuş bir tavan
b) Bulutların yüzdüğü bir deniz
c) Rahat bir döşek
d) Geniş bir vadi


20. Tavaf edilmesi emredilen ev / mabed (Kâbe) han-
gi özelliğiyle zikredilmektedir?(22/29)

a) Güzel
b) Mübarek
c) Eski
d) Taştan







CEVAPLARI

1.c 2.a 3.d 4.c 5.d 6.a 7.c 8.d 9.b 10.a 11.b 12.d 13.d 14.b 15.d 16.b 17.c 18.b 19.a 20.c




Hâdimul İslam 08 Mart 2026 18:30



18.CÜZ SORULARI



I. Namuslu kadınlara yalan yere zina isnat edenler
hakkında uygulanması gereken ceza aşagidakiler-
den hangisidir?(24/4)

a) Seksen değnek vurulması ve şahitliklerinin kabul
edilmemesi
b) Yüz değnek vurulması ve iki yil hapsedilmeleri
c)Taşlanarak öldürülmeleri
d) Kırk değnek vurulması ve kendileriyle bir ay ko-
nuşulmaması




2. Zina eden erkek ve kadına verilmesi gereken ceza-
ya dair Kur'an'da belirtilen hükme göre aşağıdaki-
lerden hangisi doğrudur?(24/2)

a) Zina eden erkek recmedilir, kadına ise yüz değ-
nek vurulur.
b) Zina eden erkek ve kadına yüzer değnek vurulur.
c) Zina eden erkeğe yüz değnek vurulur, kadın ise
Taşlanarak öldürülür.
d) Zina eden erkek sürgüne gönderilir, kadın ise e-
vinde hapse mahkum edilir.




3. Birden fazla ilâh olsaydı evrenin işleyişiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru olurdu?(23/91)

a) Evren her açıdan daha zengin olurdu.
b) Daha iyi idare edilirdi.
c) Her ilâh görev paylaşımı yapardı.
d) Her ilâh diğerlerine üstün gelmeye çalışırdı.




4. Eşlerine zina suçlamasında bulunup da kendilerin-
den başka şahitleri olmayanlar hakkında izlenmesi
gereken yol aşağıdakilerden hangisidir?(24/6-7)

a)Önce Allah adına dört defa yemin ettirilir, beşin-
cisinde ise yalancı kim ise Allah'ın lânetinin onun
üzerine olmasını dilemeleri istenir.
b) Kendisine eşini öldürme hakkı verilir.
c) Böyle bir suçlama hakkında herhangi bir işlem ya-
pılmaz.
d) Zina suçlamasında bulunanın ifadesine dayanılarak suçlanana zina cezası uygulanır.





5. Bir kadına zina isnadında bulunanların iddialarını ispat etmek için kaç şahit getirmeleri gerekir?(24/4)

a) Bir
b)lki
c)Üç
d)Dört





6. İzin alıp selâm vermeden girilmesi yasaklanan yer
neresidir?(24/27)

a) Mescid-i Harâm
b) Başkalarının evleri
c) llim meclisleri
d Bütün mescitler




7. İnkâr edenlerin amelleri aşağıdakilerden hangisine
benzetilmektedir?(24/39)

a) Sağlam bir kaya
b) Fanusu olmayan lâmba
c) Karanlıktaki ışık
d) Issız çöldeki serap




8.
I. İnanan erkek ve kadınlar birbirleri hakkında iyi zan
besleyip bu sözlere kulak asmazlar.
II."Bu konuda konuşmak bize düşmez, bu apaçık bir
iftiradır." derler.
IlI. Bu isnadı dile getirenlerden iddialarını dört şahitle
ispat etmeleri istenir.
IV. Bu iddiaya dayanarak suçlanan kişi hakkında so-
ruşturma başlatılır.

Birisine iffetsizlik suçlaması yapıldığında gösteril-
mesi gereken tavırla ilgili olarak yukarıdakilerden
hangileri doğrudur?(24/11-16)

a)Ive ll
b) Il ve IV
c) I, Il ve Ill
d) Hepsi





9. Ümmetlerin eceli hakkında aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?(23/43)

a) Ümmetler ecellerini kendi iradeleriyle öne alabi-
lirler yahut geciktirebilirler.
b) Sadece güçlü olanlar, kendi ecellerini kendileri ta-
yin edebilirler.
c)Güçsüz toplumlarn ecelleri, güçlülerin iradesine
bağlıdır.
d) Hiçbir ümmet kendi ecelini öne alamayacağı gibi
geciktiremez de.





10. Ziynetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarabilme izni verilen, ama yine de sakınmalarının daha hayırlı olduğu söylenen kadınlar kimlerdir?
(24/60)
a) Evlenme arzusu kalmamış yaşlılar
b) Henüz evlenmemişler
c) Evliler
d) Dullar



II. Aşağıdakilerden hangisi şirk koşanların sahte ilâh-
larının özelliklerinden değildir?(25/3)

a) Onlar hiçbir şey yaratmamışlardır.
b) Kendileri yaratılmıştır.
c)Insanlara zarar verirler.
d) Hiç kimseye fayda sağlayamazlar.


12. Dilleri, elleri ve ayakları ahirette kendi aleyhlerin-
de şahitlik edecek olanlar ve kendileri için çok
büyük bir azap olduğu bildirilenler aşagidakiler-
den hangisidir?(24/23-24)

a) Yalancılar ve hırsızlar
b) İffetli kadınlara zina isnat edenler
c) İbadetleri yerine getirmeyenler
d) Zekâtı vermeyenler


13."İçinde kandil bulunan bir oyuğa benzer. O kandil
ki sırça fanus içindedir; o fanus ki inci bir yıldızdır
sanki. Ve o kandilin yakıtı ne doğuda ne de batıda
eşine rastlanmayan mübarek bir zeytin ağacından
alınmaktadır. Ve o ağacın yağı neredeyse ateş değ-
meden ışık verecek."
Yukarıda meâli verilen âyette tasvir edilen sey
aşağıdakilerden hangisidir?(24/35)

a) Allah'ın nuru
b) Kur'an
c)Islâm
d) Hz. Muhammed


14. Bütün peygamberlerin ortak özelliği olarak aşağı-daki ifadelerden hangisi doğrudur?(25/20)

a) İsrailoğullar'ndandırlar.
b) Arap soyundandırlar.
c) Yemek yerler ve çarşıda pazarda gezerlerdi.
d) Mısır'a gönderilmişlerdi.



15. Aşağıdakilerden hangisi kadınların ziynetlerini
gösterebileceği kimselerden değildir?(24/31)

a) Kardeşinin oğlu
b) Kocasının babası
c) Teyzesinin kocası
b) Kocasının oğlu




16. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Musa'nın kardeşidir?
(23/45)

a)Hz.Yusuf
b) Hz. Hârûn
c) Hz.Ishak
d) Hz. Zekeriyya



17. Allah inkârcılara "Yeryüzünde kaç sene kaldınız?"
dediginde cevaplari ne olur?(23/112-113)

a) Bir gün ya da bir günden daha az
b) Bir ay kadar ya da daha az
c) Bir sene kadar ya da daha az
d) Bir saat ya da daha az



18. Zina edenlere ceza uygulanırken dikkat edilecek
hususlar aşağıdakilerden hangisidir?(24/2)

a) Cezalandırmayı, suçluların akrabalarına yaptır-
mak
b) Onlara duyulan merhametin Allah'ın kanununu
uygulamaktan alıkoymaması ve cezalandırmanın
müminlerin huzurunda yapılması
c) Cezalandırmayı gizli yapmak ve mümkünse hiç
yapmamak
d) Cezalandırmayı acıyarak yapmak ve gözlerden
uzak tutmak



19. Aşağıdakilerden hangisi hayvanların Kur'ân- Ke-
rim'de sayılan faydalarından biri değildir?(23/21-
22)

a) Sütlerinden içilmesi
b) Etlerinin yenilebilmesi
c) İnsanlara yoldaşlık etmeleri
d) Binek olarak kullanılmaları




20. Hesap gününde müşriklerin taptıkları şeylere Al-
lah "Bu kullarımı siz mi saptırdınız, kendileri mi
yoldan saptılar?" diye sorduğunda onlar nasıl ce-
vap verirler?(25/17-18)

a) Kendilerinin, müşriklerin iddia ettikleri gibi ilâhlar
olduklarını söylerler.
b) Onlar kendilerinin saptirdığını söyleyip af dilerler.
c)"Biz olmasaydık da başka ilâhlar edinirlerdi." di-
yerek kendilerini savunurlar.
d) Müşriklerin helaki hak eden bir topluluk olduğu-
nu söylerler.







CEVAPLARI

1.a 2.b 3.d 4.a 5.d 6.b 7.d 8. c 9.d 10.a 11.c 12.b 13. a 14.c 15.c 16.b 17.a 18.b 19.c 20.d



Hâdimul İslam 09 Mart 2026 17:50




19.CÜZ SORULARI


I. Hz. İbrâhim babasına ve kavmine puta tapma ge-
rekçelerini sorduğunda aldığı cevap aşagidakiler-
den hangisidir?(26/69-74)

a) Atalarından öyle görmeleri
b) Zor durumda kaldıklarında putların kendilerine
yardım etmesi
c) Putların, dualarına karşılık vermesi
d) Onlara tapmazlarsa putların kendilerine zarar ve-
rebilecek güçte olmaları





2. Malların ve evlatların fayda vermeyeceği günde (haşır), insanlara aşağıdakilerden hangisinin faydası olacaktır?(26/88-89)

a) Arkadaşların
b) Mensup olunan ırk ya da milletin
c) Arınmış bir kalbin
d) Güzelliğin ve güçlü oluşun





3. Cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan düzenli bir ordusu olan peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(27/17)

a) Hz. Zekeriyya
b)Hz.isa
c) Hz. Musã
d) Hz. Süleymân




4. Sebe halkı neye tapıyordu?(27/24)

a) Kendi elleriyle yaptıkları putlara
b) Güneşe
c) Aya
d) Hükümdarlarına




5. Rahman'ın kulları, cahillerin kendilerine lâf atması
durumunda nasıl davranmalılar?(25/63)

a) Cahillere hadlerini bildirmeliler.
b) Onların her türlü davranışına aynıyla karşılık ver-
meliler.
c) Cahillere "selâm" deyip geçmeliler.
d) Onlar yanlıştan vazgeçirmek için tartışmalılar.




6. Rahman'ın kulları, geceleri nasıl geçirmeliler?
(25/64)
a) Diğer insanlar gibi uyuyarak
b) Secde ederek ve kıyamda durarak
c) Sohbet ederek
d) Kitap okuyarak





7. Rahman'ın kulları, harcamalar konusunda nasıl bir
tutum takınırlar?(25/67)

a) Diğer insanları da teşvik etmek için açıktan açığa
ve göstererek harcarlar.
b) Cimriler gibi çok az harcarlar.
c) Yoksullar sevindirmek için ellerindeki bütün mal-
lan savururcasına harcarlar,
d) Ne israf, ne cimrilik ederler.





8. Rahman'ın kulları, anlamsız ve boş bir şeyle karşı
laştiklarinda nasıl davranırlar?(25/72)

a) Diğer insanlar gibi onlar da o şeylerle biraz eğle-
nirler.
b) Faydasız şeyleri ortadan kaldırmaya çalışırlar.
c) Faydasız işlere dalanlara nasihat ederek onlan vazgeçirmeye uğraşırlar.
d) Vakarla geçip giderler.




9. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Şuayb'in kavmi Eykeli-
lerin yanlış davranışları arasında sayılmamaktadır?
(26/181-189)

a)Ölçü ve tartıyı tam yapmayıp insanların haklarını
yemeleri
b) Peygamberlerine kafa tutup onu öldürmeleri
c)Yeryüzünde bozgunculuk yapıp karışıklık çıkarmaları
d) Peygamberlerini yalanlayıp ona meydan okumaları




10. Dinin tebliğinde ilk once uyarılması gereken in-
sanlar kimlerdir?(26/214)

a) Kavmin ileri gelen zenginleri
b) Kavmin en yoksul kesimleri
c) En yakın akrabalar
d) Kavmin yöneticileri



I1. Hz. Peygamber'e kendisine uyanlar hakkında nasıl davranması gerektiği ifade edilmiştir?(26/215)

a) Kâfirlere davrandığından daha şiddetli davran.
b) Merhametli davranarak tavizkâr bir tutum sergi-
leme.
c) Kol kanat ger.
d) Kesinlikle affedici bir durumda olma.



12. Vadilerde şaşkın şaşkın dolaşanlar ve yapmadıkları şeyleri söyleyenler kimlerdir?(26/224-226)

a) Şairler
b) Şeytanlar
c) Müşrikler
d) Yahudiler



13. Kendisine kuşların dili öğretilen ve Hz. Dâvûd'a
varis olan peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
(27/16)

a) Hz. Yusuf
c) Hz. Süleymân
b) Hz. Zekeriyya
d) Hz. lbrâhim




14."Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin, Süleymân ve or-
dusu farkına varmadan sizi ezmesinler." uyarısın-
da bulunan ve bu ifadesi üzerine Hz. Süleyman'ı
güldüren varlık aşağıdakilerden hangisidir?
(27/18-19)

a) Hüdhüd kuşu
b) Bal arısı 🐝
c) Bülbül
d) Karınca 🐜




15. Hz. Süleyman'a, Sebe halkı hakkında bilgiler geti-
ren varlık aşağıdakilerden hangisidir?(27/22-23)

a) Cinlerden bir ifrit
b) Hüdhüd kuşu
c) Karınca 🐜
d) Bal arısı 🐝




16. Semud kavmine gönderilen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(26/141-142)

a) Hz. Şuayb
b) Hz. Zekeriyya
c) Hz. Salih
d)Hz. Lut




17. Kur'an-ı Kerim hakkında aşağıdakilerden hangisi
yanlıştır?(26/192-197)

a) Onu sadece alimler anlar.
b) Apaçık Arapça bir dille indirilmiştir.
c)Âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir.
d) Onun içerdiği mesaj evvekilerin kitaplarnda da
vardır.




18. Sebe hükümdarı hakkında aşağıdakilerden hangisi dogrudur?(27/23)

a) Halkı zorla kendisine boyun eğdiren zalim bir
erkektir.
b) Henüz hükümdarlik yapamayacak kadar küygük
bir çocuktur.
c) İnsanları kendisine zorla itaat ettiren cinlerden
bir ifrittir.
d) Kendisine her şeyden bolca verilmiş ve büyük
bir tahtı olan bir kadındır.




19. Kötüluklerinin Allah tarafından iyiliklere dönüştü-
rüleceği ifade edilenler kimlerdir?(25/70)

a) Tövbe edip de inanan ve salih amel işleyenler
b)A'râfta olanlar
c) Günahlarıyla sevapları eşit olanlar
d) Aslında günah olduğuna inandıkları halde günah
işlemekten kendilerini alıkoyamayanlar



20. Kavminin inkârda direnmesi üzerine "Ey Rabbim!
Kavmim beni yalanladı. Artık onlarla benim aram-
da sen hüküm ver. Beni ve benimle beraber olan
inananları kurtar." diye dua eden Hz. Nuh'un
kavminden inanmayanlara nasıl bir ceza verildi?
(26/117-120)

a) Üzerlerine gökten ateş yağdırıldı.
b) Tufanla birlikte suda boğuldular.
c) Yerin dibine geçirildiler.
d) Üzerlerine gökten taş yağdırıldı.




CEVAPLARI

1.a 2.c 3.d 4.b 5.c 6.b 7.d 8.d 9.b 10.c 11.c 12.q 13.c 14.d 15.b 16.c 17.a 18.d 19.a 20.b

Hâdimul İslam 10 Mart 2026 16:40




20.CÜZ SORULARI




I. Anahtarlarının bile ancak güçlü bir topluluk tarafın-
dan taşınabildiği hazinelere sahip olan kişi aşağıda-
kilerden hangisidir?(28/76)

a) Firavun
b) Nemrut
c) Hâmân
d) Kârûn



2."Evlerin en dayanıksızı şüphesiz örümceğin evidir."
ifadesinden önce durumu örümceğin ev edinmesi-
ne benzetilenler kimlerdir?(29/41)

a) Zalimler
b) Allah'tan başkasını dost edinenler
c) Münafıklar
d) Yahudiler



3."Çünkü ............ hayasızlıktan ve kötülükten
alıkoyar." âyet mealinde boş bırakılan yere aşağı-dakilerden hangisi getirilmelidir?(29/45)

a) Arkadaş
b) Ana baba
c) lim
d) Namaz




4. Hz. Musa'nın, korku içinde Mısır'dan ayrıldıktan
sonra gittiği yer aşağıdakilerden hangisidir?(28/22-
23)
a) Habeşistan
b) Medyen
c)Hicaz
d) Babil



5. Kiyamet gününde ilk bakışta hareketsiz sanılan, a-
ma bulutlar gibi hareket ettikleri söylenen varlıklar
aşağıdakilerden hangisidir?(27/87-88)

a) Yıldızlar ✨
b) Gezegenler 🌌
c) Dağlar ⛰️
d) Güneş ☀️



6. Hz. Musa, kardeşi Hz. Hârûn'un da kendisinin yardımcısı olarak görevlendirilmesini isterken Hz. Harûn'un hangi özelliğini ileri sürmüştür?(28/34)

a) Kendisinden kuvvetli oluşunu
b) Konuşmasının kendisininkinden düzgün oluşunu
c) Kavmi içinde daha çok tanınıyor oluşunu
d) Liderlik yönünün daha güçlü oluşunu



7. Hz. Musa'nın tebliğini reddeden ve büyüklük tasla-
yan Firavun,"Belki Musa'nın ilâhına çıkar bakarım."
diyerek kendisine bir kule yapılmasını kimden iste-
miştir?(28/38)

a) Hâmân
b) Karûn
c)Sihirbazlar
d) Bel'am


8. Hz. Nuh'un, kavminin arasında ne kadar kaldiklarıyla ilgili aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?
(29/14)

a) Kırk sene
b) Yetmiş sene
c) Dokuz yüz elli sene
d) Bu konu hakkinda herhangi bir bilgi yoktur



9. Kârûn hakkında aşağıda belirtilenlerden hangisi
doğrudur?(28/76)
a) Hz. Musa'nın kavmindendi, yani İsrailoğullar'ndandı.
b) Firavun'un kardeşidiydi.
c) Mısır'da yaşayan lranlı bir tüccardi.
d) Aslen Bizanslı bir rahipti.



10. Hz. Musa'yı ücretle tutması için babası Hz. Şu-
ayb'a talepte bulunan kızı, Hz. Mûsâ'nın hangi ö-
zelliklerine vurgu yapmaktadır?(28/26)

a) Yakışıklı olması
b) Zengin olması
c) Peygamber olması
d) Güçlü ve güvenilir olması



I1. Hz. Musa ile Hz.Şuayb arasındaki anlaşma hak-
kında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(28/27)

a) Hz. Şuayb, sekiz ya da on yıl yanında çalışmayı
kabul etmesi durumunda Hz. Musa'yı kızlarından
biriyle evlendirebileceğini söylemiş, o da kabul
etmiştir.
b) Hz. Şuayb, ömrünün bundan sonraki kısmını bir-
likte geçirmeleri şartıyla kzlarndan biriyle evlene-
bileceğini söylemiş, Hz. Musa da kabul etmiştir.
c) Hz. Şuayb, Hz. Musa'nın ileride peygamber ola-
cağını sezdiği için herhangi bir şart koymaksızın
kızlarından biriyle Hz. Musa'yı nikâhlamıştır
d) Hz. Şuayb, Mısır'a bir daha geri dönmemesi şar-
tıyla kızlarından biriyle onu evlendirebileceğini
söylemiş, Hz. Musá da kabul etmiştir.


12. Firavun ve çevresindekiler, Hz. Musa'nın göster-
diği mûcizeler hakkinda ne söylemişlerdir?
(28/36)

a) Bunu sen bizim sihirbazlanmızdan öğrenmişsin.
b) Bu ancak uydurulmuş bir sihirdir.
c) Bunu bizim atalarımız da yapardı
d) Bunlara inansak bile senin peygamberliğini kabul
etmeyeceğiz.


13. Firavun, kendini hangi konumda görüyordu?
(28/38)
a) Usta bir sihirbaz
b) Çok bilgili biri
c) Halkının yegâne ilâhi
d) Bir peygamber


14. Kavmi tarafından ateşe atılarak öldürülmek iste-
nen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

(29/16-24)
a) Hz. Nuh
b) Hz.Lut
c) Hz. Zekeriyya
d) Hz. lbrâhim



15. Sahip olduklarıyla övünen ve kavminin uyarıları
karşısında "Bunlar bana bendeki bilgi ve beceri-
den dolayı verilmiştir." diyen kimdir?(28/78-79)

a) Hâman
b) Karûn
c) Firavun
d) Bel'am


16."Sonunda onu da, sarayını da yerin dibine batır-
dık." ayet meâlinde bahsi geçen kimdir?(28/76-
81)
a) Kârûn
b) Firavun
c) Hâmân
d) Bel'am


17. Kavmiyle birlikte, Hz. Lut'un ailesinden bir kişi de
helak edilmişti. Bu kişi aşağıdakilerden hangisidir?
(27/57)

a)Oglu
b) Babası
c) Karısı
d) Amcası


18. Kur'an hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?(27/76-77)
a) Geçmiş milletlerin hepsinin kıssalarını anlatmak-
tadır.
b) İsrâiloğulları'nın ayrılıga düştükleri şeylerin birço-
ğunu anlatmaktadır.
c) İnananlara yol göstericidir.
d) Inananlar için rahmettir.



19. Sûr'a üfürüleceği,göklerdeki ve yerdeki herkesin
korkuya kapilacağı kıyamet gününde korkmaya-
cakları bildirilenler aşağıdakilerden hangisidir?
(27/87)

a) Melekler
b) Cinler
c) Allah'ın dilediği kimseler
d) Peygamberler


20. Yeryüzünde büyüklük taslayan, halkını sınıflara a-
yıran, bir kısmını ezip oğullarını boğazlayan, kadınlarını ise sağ bırakan ve bozgunculardan olan
hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?(28/4)

a) Nemrut
b) Hâmân
c) Kârûn
d)Firavun





CEVAPLARI

1.d 2.b 3.d 4.b 5.c 6.b 7.a 8.c 9.a 10.d 11.a 12.b 13.c 14.d 15.b 16.a 17.c18.a 19.c 20.d



Hâdimul İslam 12 Mart 2026 17:32



21. CÜZ SORULARI


I. Zulmedenleri hariç, kendileriyle en güzel bir tarz-
da tartışılması istenenler kimlerdir?(29/46)
a) Münafiklar
b) Ehl-i Kitap
c) Mecusiler
d) Bedeviler


2."Bizim uğrumuzda cihat edenler var ya, biz onları
elbette ............ ulaştıracağız. Şüphesiz ki Allah, iyi-
lik yapanlarla mutlaka beraberdir."âyet meâlinde
boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getiril-
melidir?(29/69)
a) Ganimetlere
b) lktidara
c) Zafere
d) Yollarımıza


3. Hz. Peygamber'den mûcize istenmesi üzerine veri-
len cevapta aşağıdakilerden hangisi yer almamakta-
dir?(29/50-51)
a) Mucizeler yalniz Allah'ın katındadır.
b) Ben sadece bir uyancıyım.
c) Doğrusu ben azabıyla büyük bir günün gelip sizi
bulmasindan korkuyorum.
d) Kendilerine okunan kitabı sana indirmemiz onlara
yetmez mi?


4. Birkaç yıl içinde galip gelecekleri ve böylece mü-
minlerin sevineceği bildirilen topluluk aşagidakiler-
den hangisidir?(30/1-5)
a) Rumlar
b) Sâsâniler
C) Mısırlılar
d) Habeşliler


5. Karada ve denizde olusacak fesat ve bozgunculu-
gun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?(30/41)

a) Kiyametin yaklaşması
b) Her seyin zamanla bozulmaya mahkum olmasi
c) Insanlanin kendi işledikleri kötülükler
d)Her seye bir ecel tayin edilmesi


6. Yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep
olsa, arkasından yedi deniz daha olsa yine de yaz-
makla tükenmeyecek olan şey aşağıdakilerden han-
gisidir?(31/27)
a) Allah'ın sözleri
b) Cennet nimetleri
c)Gökteki yıldızlar
d) İnsanların isimleri


7. Bütün insanlarin yaratılması ve diriltilmesiyle ilgili
benzetme aşağıdakilerden hangisidir?(31/28)
a) Bütün bir kâinati yaratmak
b) Bir tek insani yaratmak ve diriltmek
c) Yeri yaratmak
d) Gökleri yaratmak


8. Adı, Kur'ân-I Kerim'deki sûrelerden birinin de adı
olan ve oğluna verdigi hikmetli ögütlerle bilinen ki-
şi aşağıdakilerden hangisidir?(31/13-19)

a) Üzeyir
b) Zülkarneyn
c) Hızır
d) Lokman

9."Ey iman edenler! Allah'ın size olan nimetini hatir-
layın. Hani düygman ordular üzerinize gelmişti de
biz onların üzerine. ............ göndermiştik."âyet
meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi
getirilmelidir?(33/9)
a) Kum fırtınası ve hortum
b)Ebabil kuşları
c) Bir rüzgar ve görmediğiniz ordular
d) Şiddetli bir yagmur ve sel


10."............., işte asıl hayat odur, keşke bilselerdi."
âyet meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisi getirilmelidir?(29/64)
a) Âhiret yurdu
b) Bolluk ve refah
c) Ibadet ve takva
d)Şans ve esenlik

I1. İnsanların, mallarını artırdığını zannettikleri, fakat
Allah katında artırmayan şey aşağıdakilerden han-
gisidir?(30/39)

a) Ticaret/Alışveriş
b) Sadaka / Zekat
c) Faiz / Riba
d) Karşılıksız borç / Karz-l hasen

I2."Her can / nefis ............ tadacaktır. Sonra bize
döndürüleceksiniz."âyet meâlinde boş bırakılan
yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
(29/57)
a)Allah'in azabını
b) Cennet nimetini
c)Imanin tadinl
d) Ölümü


13."Bu dünya hayatı ancak bir .............ibarettir."a-
yet meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisi getirilmelidir?(29/64)

a) Eglence ve oyundan
b) Imtihan ve hesaptan
c) Sıkıntı ve eziyetten
d) İbadet ve amelden


14. Kâfirlerin istediği azabın hemen gelivermemesinin hikmeti aşağıdakilerden hangisidir?(29/53)
a) Buna Allah'ın rahmeti engel olmaktadır.
b) Azap için belirlenmiş bir süre vardır.
c) Onlar azabı henüz hak etmemiştir.
d) Bu karar onlara ait değildir.


15. Allah gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları
kaç günde / evrede yaratmıştır?(32/4)
a) Bir
b)Alt
c) Yedi
d) Sekiz


16. İnsanın sütten kesilmesiyle ilgili olarak âyette be-
lirtilen süre ne kadardır?(31/14)

a) Bir yıl
b) Bir buçuk yıl
c) iki yil
d)lki buçuk yıl

17. Çok büyük bir zulüm olduğu belirtilen fiil aşağıdakilerden hangisidir?(31/13)
a) Allah'a ortak koşmak
b) Hırsızlık
c) Adam öldürme
d) Yetim malı yeme


18. Kur'ân-i Kerim'de pek çok yerde ana babaya iyi-
likle davranmayi emreden Allah, bir durumda
onlara itaat etmemeyi emretmektedir. Bu durum
aşağıdakilerden hangisidir?(31/15)

a) Namaz kılmıyorlarsa
b) Büyük günahlardan birini işlemişlerse
c) Allah'ın emirlerini yerine getirmede hassas değil-
lerse
d) Allah'a ortak koşmaya çocuklarını zorarlarsa


19."Yürüyüşünde ölçülü ol. Sesini alçalt. Çünkü ses-
lerin en çirkini, şüphesiz. ...........sesidir."âyet
meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden han-
gisi getirilmelidir?(31/19)
a) Bağıran insanlanin
b)Eşeklerin
c) Kargalarin
d) Çakalların


20. Aşağıdakilerden hangisi "Bunlar sizin ağızlarınıza
gelen sözlerinizdir." nitelemesiyle reddedilen ve
haklarında yeni hükümler getirilen cahiliye inanış-
larından degildir?(33/4-6)

a) Peygamber eşlerinin bütün müminlerin annesi
sayılması
b) Bir adamın iki kalbinin bulunması
c) Kişinin zıhar yaptığı eşinin annesi gibi sayılması
d) Evlatlıkların öz çocuklar gibi olması




CEVAPLARI

1b 2.d 3.c 4.a 5.c 6.a7.b 8.d 9.c 10.a 11.c 12.d 13.a 14.b 15.b 16.c 17.a 18.d 19.b 20.a


Hâdimul İslam 12 Mart 2026 17:54



22. CÜZ SORULARI



1. Aşağıdaki durumların hangisinde hiçbir mümin er-
keğin ve kadının kendi işleri konusunda tercih kul-
lanma hakları olmaz?(33/36)
a) Allah ve Resulu bir iş hakkında hüküm vermişse
b) Yapılacak iş onları zorlarsa
c) Bir işi yapmaya mecbur bırakılırlarsa
d) Müslümanların menfaati söz konusuysa


2. Kur'an-I Kerim'de adı geçen tek sahabe kimdir?
(33/37)
a) Hz. Ebu Bekir
b) Hz.Zeyd
c) Hz. AIi
d) Hz. Osman


3. Hz. Peygamber'in yaşadığı bir olay münasebetiyle
geçersiz kılınan Arap geleneği aşağıdakilerden han-
gisidir?(33/37)
a) Hac mevsiminde hacılara yemek dağıtma âdeti
b) Kölelerle yapılan bir anlaşma olan mükâtebe
c) Evlatlıkların, öz oğul gibi görülüp eşleriyle evlenil-
mesinin haram sayılması
d) Haram aylarda savaş yapılmaması


4. Hz. Peygamber'in inananlarla olan ilişkisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?(33/40)
a) Bütün inananların babasıdır.
b) Her hususta güzel bir örnektir.
c) Allah'ın son elçisidir.
d) İnananlar gibi bir insandır.


5. Hz. Peygamber'den sonra eşlerinin evlenmesiyle ilgili hüküm aşağıdakilerden hangisidir?(33/53)

a) Butün dul kadınlarla aynı hükümlere tabidirler.
b) Diğer dul kadınların iki katı iddet bekler, sonra
evlenebilirler.
c) Hz. Peygamber'den sonra bir daha asla evlene-
mezler.
d) Evlenebilecekleri kişilerle ilgili bazı kısıtlayıcı özel-
likler vardir.


6."Ey Peygamber, eşlerine, kızlarına ve inananların
kadınlarına söyle; dış kiyafetlerini üzerlerine alsın-
lar." mealindeki ayetin devamında bu örtünmenin
gerekçesi nasıl açıklanmaktadır?(33/59)

a) Tanınıp incitilmemeleri igtin bunun en uygun yol
olması
b) Olumsuz hava şartlarından korunabilmeleri
c) Kadınlara bir güçlük ve imtihan olsun diye
d) Kim oldukları anlaşılmasın diye


7.
I.Rüzgâra hükmetmesi
II. Dağların ve kuşların onun terennümlerine estlik
etmesi
I. Emrinde cinlerin çalışması
IV. Körü ve alacalıyı iyileştirmesi

Yukaridakilerden hangileri Hz. Süleyman'a verilen
özelliklerdendir?(34/72)
a)I ve ll
b)I ve Ill
c)I, ll ve Ill
d) Hepsi


8. Aşağıdakilerden hangisi, Hz. Davûd'a verilen ayırıcı özelliklerden biridir?(34/10-11)

a) Asasının yılana dönüşmesi
b) Emrinde her türlü yaratığın ve özellikle cinlerin
çalıştırılması
c) Dağların ve kuşların onun terennümlerine eşlik
etmesi
d) Körü ve alacalıyı iyileştirmesi


9. Cinler, Hz. Suleymân'in öldüğünü nasil anlamıştır?
(34/14)
a) Gaybı bilme yetenekleriyle
b) Karıncalardan birinin haber vermesiyle
c) Hüdhüd kuşunun ihanet edip haberi cinlere bil-
dirmesiyle
d) Yaslandığı asanın bir ağaç kurdu tarafından kemi-
rilmesi sonucu Hz. Süleyman'ın yere düşmesiyle


10. Mülkün Allah'a ait olduğu ifade edildikten sonra
insanların Allah dışında yalvarıp taptıkları varlıkla-
rin hiçbir şeye sahip olmadığı hangi benzetme ile
anlatılmaktadır?(35/13)

a) Bir hurma çekirdeğinin zarına bile sahip değillerdir.
b) Hardal tanesi kadar mülkleri yoktur.
c)Denizdeki tek bir kum zeresine bile sözleri
geçmez.
d)Bir damla suya hükmedemezler.

I1. Kullari içinden Allah'a karşı saygısı/ korkusu en
fazla olanlar kimlerdir?(35/28)
a) Şehitler
b)Alimler
c) Zenginler
d) Fakirler

12. İnsanların birbirlerinin günahının sorumluluğunu
yüklenmesi konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?(35/18)

a) Butün insanlar atalarının işledikleri günahlara or-
taktr.
b) Akrabalar birbirlerinin günahlarının sorumluluğu-
nu üstlenebilirler.
c) Sadece anne ve babalar çocuklarının günahlan-
nin sorumluluğunu yüklenebilirler.
d) Hiç kimsenin bir başkasının günahını üstlenmesi
söz konusu değildir.

13. Aşağıdakilerden hangisi kendileri için bağışlanma ve büyük karşılık hazırlananlar arasında sayılmamıştır?(33/35)

a) Sabırlı erkekler ve kadınlar
b) Oruç tutan erkekler ve kadınlar
c) Ehl-i Kitap'tan olan erkekler ve kadınlar
d) İffetlerini koruyan erkekler ve kadınlar


14. Aşağıdaki durumlardan hangisinde boşanan kadın iddet beklemek zorunda değildir?(33/49)

a) Hamile ise
b) Çok yaşlı ise
c) Zina sebebiyle boşanmış ise
d) Cinsel ilişki gerçeklesmemişse


15. Sehrin öbür ucundan gelip kavmine bazı tavsiye-
lerde bulunan adam, kavmini aşağıdakilerden han-
gisine davet etmiştir?(36/20-25)

a) Peygamberin sözünü dinlememeye ve ona karşı
ayaklanmaya
b) Kendisinin Allah'ın elçisi olduğunu söyleyip ken-
disine uymaya
c) Kendilerinden ücret istemeyen elçilere uymaya
d) Şehri kuşatmış düşman ordusuna karşı hazırlık
yapmaya
16."Biz ........... göklere, yere ve dağlara sunmuştuk.
Ama korktukları için onu yüklenmekten kaçındı-
lar. Onu insan üstlendi. Gerçekten o çok zalim
ve sok cahildir." ayet meâlinde boş bırakılan yere
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?(33/72)
a) Kıyamet vaktinin bilgisini
b) Hikmeti
c) Emaneti
d) Savaşmayı

17.
I. Müjdeci
II. Uyarıcı
II. Şahit
IV. Davetçi
V. Işık saçan bir kandlil

Yukaridakilerden hangileri Hz. Peygamber'in ö-
zelliklerindendir?(33/45-46)
a)I, I, Il ve IV
b) I, , Ⅲlve V
c)I, II, IV ve V
d) Hepsi

18. Melekler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?(35/1)

a) Allah'ın elçileridir.
b) Birkaçı dışında çogu dişidir.
c) lkişer, üçer, dörder kanatları vardır.
d) Allah tarafından yaratılmışlardır.

19. Kör ile görenin, karanlıklar ile ışığın, gölge ile kızgın sıcağın, diriler ile ölülerin eşit olmadıkları ör-
nekleri neyi vurgulamak için zikredilmektedir?
(35/19-23)
a) Allah'ın yaratma gücünün büyüklüğünü ve ada-
letini
b) Dünya nimetlerinin insana fayda sağlamayacağını
ve üstünlügün ancak takva ile olduğunu
c)Hz. Peygamber'in yalnızca bir uyarıcı olduğunu
ve herkesin kendi sorumluluğunu taşıdığını
d)Bütün kavimlerin, peygamberlerini yalanlayıp
memleketlerinden sürdüklerini


20. Hz. Peygamber'in hanımlarına hitap eden âyette
"Sözü eda ile söylemeyin." emrinin gerekçesi na-
sil açıklanmıştır?(33/32)
a) Kalbinde hastalık olan kimsenin herhangi bir ü-
mide kapılmaması için
b) Peygamber hanımlarının otoriter olması gerekti-
ği için
c) Perde arkasından konuşmaları sebebiyle söyle-
dikleri duyulamayacağı için
d) Mütevazi ve alcakgönüllu oldukları için



CEVAPLARI

1.a 2.b 3.c 4.a5.c 6.a 7.b 8.c 9.d 10.a 11.b 12.d 13.c 14.d 15.c 16.c 17.d 18.b 19.c 20.a



Hâdimul İslam 13 Mart 2026 21:52



23.CÜZ SORULARI



I."Allah'ın size verdiği rızıktan Allah yolunda harca-
yın." dendiğinde "Dileseydi Allah'ın doyurabileceği
kimseleri biz mi doyuracağız?" diye karşılık veren-
ler kimlerdir?(36/47)

a) İnkâr edenler
b) İman edenler
c) Bedeviler
d) Yahudiler


2."Şeytan bana bir yorgunluk ve azap dokundurdu."
diye Rabbine yakaran ve "Ayağını yere vur, işte yı-
kanacak, içilecek serin bir su." karşılığını alan pey-
gamber kimdir?(38/41-42)

a) Hz. Süleymân
b) Hz. Dâvûd
c) Hz. lbrâhim
d) Hz. Eyyûb


3."Sizi annelerinizin karnında. ............karanlık içinde
peş peşe yaratılış safhalarından geçirerek yarat-
maktadır. İşte Rabbiniz Allah budur."âyet meâlin-
de boş bırakılan yere aşağıdaki sayılardan hangisi
getirilmelidir?(39/6)

a)Üç
b) Beş
c) Yedi
d) Dokuz


4. Kendisine iyilerden bir peygamber olarak Hz. İs-
hak'ın müjdelendiği kişi aşağıdakilerden hangisidir?
(37/109-112)

a) Hz. Süleyman
b) Hz. Dâvûd
c) Hz. lbrâhim
d) Hz. Eyyûb


5. Müşriklere "Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur." de-
nildiğinde nasıl karşılık vermişlerdir?(37/35-36)

a) Sözüne güvenilmez birinin peşinden mi gideceğiz?
b) Sizin dininiz size, bizim dinimiz bizedir.
c) İnandık ve itaat ettik.
d) Mecnun bir şairin sözüyle ilâhlarımızı mı terk ede-
ceğiz?


6."Rabbim! Bana iyilerden olacak birini ver." diye
dua eden Hz. ibrâhim'e müjdelenen şey ne idi?
(37/100-101)
a) Doğru sözlü bir kardeş
b) Vefakâr bir eş
c) Halim bir oğul
d) Güvenilir bir arkadaş


7. Kavmine "Yaratıcıların en güzelini, sizin ve ataları-
nızın Rabbi olan Allah'ı bırakarak Ba'le mi tapıyor-
sunuz?" uyarısını yapan peygamber kimdir?
(37/123-126)

a) Hz. Eyyûb
b) Hz. İlyâs
c) Hz. Davûd
d) Hz. Zekeriyya


8. Denize atılıp balık tarafından yutulduğunda Hz. Yu-
nus, Allah'ı tespih edenlerden olmasaydı başına ne
gelirdi?(37/142-144)

a) Cehenneme atılanlardan olurdu.
b) Hüsrana uğrayanlardan olurdu ve peygamberlik
onu kurtaramazdı.
c) İnsanların diriltileceği güne kadar orada kalırdı.
d)Hemen Allah'ın katına alınırdı.



9. Aşağıdakilerden hangisi peygamberlerini yalanladıkları için cezaya çarptırılan topluluklardan değildir? (38/12-13)
a) Hz. Yunus'un kavmi
b) Hz. Nuh'un kavmi
c) Semûd kavmi
d)Âd kavmi


10."Gerçekten ben mal / güzel olan her seyi, Rabbi-
mi anmamı sağladığından dolayı çok severim."di-
yen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
(38/30-32)

a) Hz. lbrâhim
b) Hz. Süleymân
c) Hz. Musa
d) Hz. Yusuf


II."Gerçekten biz onu sabırlı bulduk. O ne güzel
kuldu, daima bize yönelirdi." mealindeki ayette
bahsedilen peygamber kimdir?(38/41- 44)

a) Hz. Yûsuf
b) Hz. Mûsá
c)Hz. Isà
d) Hz. Eyyûb


12. İblis'in, Hz. Âdem'e saygıyla egilmeyi / secdeyi
reddediş gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?
(38/75-76)
a)Âdem zalim ve cahil olduğu için saygıyla eğilme-
miştir.
b) Âdem yeryüzünde kan dökecek ve fesat çıkara-
cak bir varlıktır, böylesi bir varlığa saygı duyul
maz.
c) Kendisi daha üstündür; çünkü kendisi ateşten,
Âdem ise çamurdan yaratılmıştır.
d)Âdem'i nankör bir varlık olduğundan dolayı saygıyla değer bulmamıştır.


13. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Dâvud'un özelliklerinden değildir?(38/17-20)

a) Güçlü bir iradeye sahip olması
b) Rüzgara hükmedebilmesi
c) Bilgeliğe ve adil karar verme gücüne sahip olması
d) Dağların ve kuşların onunla birlikte tespih etmesi



14."Biz de rüzgarı onun buyruğuna verdik. Rüzgár o-
nun emriyle dilediği yere hafif hafif eserdi."âyet
meâlinde kendisinden bahsedilen kimdir?(38/34-
36)
a) Hz. Süleymân
b) Hz.Yûsuf
c) Hz. Ya'kub
d) Hz. İlyas


15."Biz o peygambere ..........,öğretmedik. Bu ona
yaraşmaz da. Ona verdiğimiz ancak bir ögüt ve apaçık bir Kur'an'dır." ayet mealinde Hz. Peygamber'e öğretilmeyen ve zaten ona yaraşmayacak olan şey aşağıdakilerden hangisidir?(36/69)

a) Çobanlık
b) Şiir
c)Okuma yazma
d) Ticaret


16. Kurban etmek istediği oğlundan "Babacığım, em-
rolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenler-
den bulacaksın." cevabını alan peygamber aşağı-dakilerden hangisidir?(37/102-105)

a) Hz. lsmail
b) Hz. Yûsuf
c) Hz. Isa
d) Hz. İbrâhim


I7."Biz onu yüz bin, hatta daha fazla insana peygam-
ber olarak olarak gönderdik."âyet meâlinde ken-
disinden bahsedilen peygamber aşağıdakilerden
hangisidir?(37/139-147)

a) Hz. Yûnus
b) Hz. Nuh
c)Hz. Lut
d) Hz. İlyas


18. Birinde doksan dokuz, diğerinde bir koyun olan i-
ki kardeş arasındaki davayı çözme meselesi etra-
fında kendisinden bahsedilen ve "güçlü kulumuz'
diye nitelenen peygamber aşağıdakilerden hangi-
sidir?(38/17-23)

a) Hz. Süleyman
b) Hz.Davud
c) Hz. Zekeriyya
d) Hz. Yahya


19. Puta tapılmasına karşı çıktığı için kavmi tarafından ateşe atılarak cezalandırılmak istenen peygamber kimdir?(37/83-98)

a) Hz. Zekeriyya
b) Hz.Eyyub
c) Hz. lbrahim
d) Hz. Yahyá


20."Ey Rabbim! Beni bağışla. Bana, benden sonra
kimseye layık olmayacak bir mülk / hükümranlk
bahşet. Şüphesiz sen çok bahsedicisin." duasını
yapan ve âyetin devamında kendisine verilen ni-
metlerden bahsedilen peygamber aşağıdakilerden
hangisidir?(38/30-35)

a) Hz. Musã
b) Hz. Nuh
c) Hz. Âdem
d) Hz. Süleymân





CEVAPLARI

1.a 2.d 3.a 4.c 5.d 6.c 7.b 8.c 9.a 10.b 11.d 12.c 13.b 14.a 15.b 16.d 17.a 18.b 19.c 20.d

Hâdimul İslam 15 Mart 2026 00:18



24.CÜZ SORULARI


1. Firavun kimden kendisine yüksek bir kule yapmasını istedi?(40/36)
a) Karûn
b) Haman
c) Hz. Masa
d) Hz. Hârûn


2."Sûr'a üflenir ve Allah'in dilediği kimseler dışında
.............herkes öilur." âyet meâlinde boş bırakılan
yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?(39/68)
a) Karada ve denizde
b) Canlı ve cansız
c) Gökte ve yerde
d) Dünyada ve berzahta


3. Yüksek bir kule yapılmasını isterken Firavun'un ni-
yeti neydi?(40/37)

a) Bu kulede yaşayarak diğer insanlara yukarıdan
bakmak
b) Şehrin güvenliği için gözetleme kulesi olarak kul-
lanmak
c) Göğe çıkarak Hz. Musa'nın tanrısını görmek
d) Hz. Musa'yı bu kuleye hapsetmek


4. Hz. Musa'nın gönderildiği toplum arasında Fira-
vun'la birlikte isimleri sayılan iki kişi kimdir?
(40/23-24)
a) Hârût ve Mârût
b) Talat ve Calut
c)Âd ve Semud
d) Hâmân ve Kârûn

5. Allah kendilerine doğru yolu gösterdiği halde kör-
luğü hidayete tercih eden ve yıldırımla cezalandırı-
lan topluluk aşağıdakilerden hangisidir?(41/17)

a)Hz. Lat'un kavmi
b)Ad kavmi
c) Semud kavmi
d) Firavun'un kavmi


6."Bizi her şeyi konuşturan Allah konuşturdu." diye-
rek cehennemliklerin, kendi aleyhlerine şahitlik e-
decek uzuvları arasında aşağıdakilerden hangisi zik-
redilmemiştir?(41/21-22)

a) Burunları
b) Kulakları
c)Gözleri
d) Derileri


7. Firavun'un "Bırakın beni, Musa'yı öldüreyim." söz-
leri karşısında "Rabbim Allah'ın dediği için bir ada-
mı öldürecek misiniz?" sorusuyla itiraz eden ve na-
sihatler veren kişi aşağıdakilerden hangisidir?
(40/26-29)

a) İmana gelen ve Firavun'a karşı çıkan sihirbazların
başındaki kişi
b) Hz. Musa'ya inanmayı çıkarlarına daha uygun bu-
lan Kârûn
c) Hz. Musâ'ya iman eden ve onu korumaya çalışan
Hâman
d) Firavun ailesinden imanını gizlemekte olan bir
mümin


8. Kıyametin kopacağı gün kendileri hakkında "Onları
azabın en şiddetlisine sokun." denilecek aile aşağı-dakilerden hangisidir?(40/46)

a) Firavun ailesi
b) Kârûn ailesi
c) Nemrut ailesi
d)İmran ailesi


9. Peygamberlerin mûcize göstermesi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(40/78)

a) Peygamberler, kavimleri ne zaman isterse mucize
gösterirler.
b) Peygamberler, zorda kaldıkları zaman, mûcize
gösterme yoluna başvururlar.
c) Hiçbir peygamber, Allah'ın izni olmadan mucize
gösteremez.
d) Mûcizeler, doğruluklarını ispat etmek istediklerin-
de peygamberlerin başvurdukları bir yöntemdir.


10. Kur'an, Arapça olmasaydı inkâr edenler ne derdi?
(41/44)

a) Anlamasak da kulağımıza hoş geliyor.
b) Bizimkinden farklı bir lisan... Bu, Allah katından
olmalı.
c) Allah, kitabını kutsal dil olan Arapça ile indirmeli
değil miydi?
d) Başka bir dilde bir kitap ve Arap bir peygamber,
öyle mi?

I1. Allah'ın,"Isteyerek ya da istemeyerek gelin." em-
rine "Isteyerek geldik." diye karşılık verdikleri
bildirilenler aşağıdakilerden hangisidir?(41/11)

a) Melekler
b) Gök ve yer
c) Bütün insanlar
d) İnananlar


12. Kötülüğe güzel bir davranışla karşılık veren kişi
nasıl bir sonuca ulaşır?(41/34)

a) Düşmanlarının kendisine içten bir dost gibi olu-
verdiğini görür.
b) Haksızlığa uğradığını düşünerek bir süre sonra
bundan vazgeçer.
c) Davranışına karşılık göremediği için başkalarına
kinlenir.
d) Bu özelligi yüzünden sürekli suistimale uğrar.


13."Rabbim Allah'tır, dediği için bir adamı öldürecek
misiniz?" uyarısını yapan kişi, Hz. Mûsâ'dan önce
muhatap oldukları hangi peygamberi Mısırlılara
hatırlatmıştır?(40/34)

a) Hz. Ismail
b)Hz. Nuh
c) Hz. Yunus
d) Hz. Yusuf


14. İnsanların yaratılmasında daha büyük olduğu
söylenen şey aşağıdakilerden hangisidir?(40/57)

a) Bitkilerin yaratılması
b) Hayvanların yaratılması
c) Denizlerin yaratılması
d) Göklerin ve yerin yaratılması


15. Yeryüzünde haksiz olarak büyüklük taslayan ve
"Bizden daha güçlü kim var?" diyerek böbürle-
nen, sonunda dondurucu bir rüzgârla helâk edi-
len kavim aşağıdakilerden hangisidir?(41/15-16)

a)Âd kavmi
b) Hz. Nah'un kavmi
c)Hz. Lut'un kavmi
d) Hz. Yunus'un kavmi

16. Inkâr edenlerin, Kur'an' dinleme konusundaki
yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?(41/26)

a) Birbirlerine Kur'an'ı çok dikkatli dinlemeleri ge-
rektiğini tavsiye ederler.
b) Birbirlerine,"Bu Kur'an'ı dinlemeyin. Baskın çık-
mak için o okunurken yaygara koparın." derler.
c) Kendileri dinlemezler, dinlenilmesine de engel
olmaya çalışmazlar.
d) Kur'an okunmaya başladığında kendilerinden ge-
çerek ona kulak verirler.


17. Aşağıdakilerden hangisi en güzel sözlü kimseler
olarak nitelendirilmektedir?(41/33)

a) Allah'in âyetlerini yalan sayan ve "Bunlar eskile-
rin masalları." diyenler
b) Allah'a çağıran, salih amel işleyen ve "Ben teslim
olanlardanım." diyenler
c) Allah'ın mescitlerini imar eden ve insanlara
"Haydi gelin!" diyenler
d) Allah'a inanmadığı hâlde Kur'an için "Bu beşer
sözü olamaz." diyenler


18. Şeytandan gelen kötü bir dügünce karsisinda aşağıdakilerden hangisi tavsiye edilmektedir?(41/36)

a) Üç gün oruç tutmak
b) Sadaka vermek
c) Hemen Allah'a sığınmak
d) Kurban kesmek


19."Kim iyi iş yaparsa .............leyhinedir. Kim kötü-
lük yaparsa ............aleyhinedir."âyet mealinde
boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi geti-
rilmelidir?(41/46)

a) Kendi
b) Başkalarının
c) Kendisinin ve akrabalarının
d) Kendisinin ve ana babasının

20. İnkârcılara "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye so-
rulduğunda cevapları ne olmaktadır?(39/38)

a) Kendiliğinden meydana gelmişlerdir.
b) Allah yaratmıştır.
c) Tesadüfen oluşmuştur.
d) Bütün varlıklar ezelden beri zaten vardır.






CEVAPLARI

1.b 2.c 3.c 4.d 5.c 6.a 7.d 8.a 9.c 10.d 11.b 12.a 13.d 14.d 15.a 16.b 17.b 18.c 19.a 20.b


Hâdimul İslam 15 Mart 2026 20:56



25.CÜZ SORULARI

1. Allah'ın insanla konuşma şekilleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?(42/51)

a) Vahiyle
b) Perde arkasından
c)Yüz yüze
d) Elçi aracılığıyla





2."Üzerine altn bilezikler atılmalı yahut yanında me-
lekler de gelmeli değil miydi?" diyerek kendilerine
gönderilen peygamberin doğru söylemediğini ken-
dince delillendiren kimdir?(43/51-53)

a) Firavun
b) Kârûn
c) Hz. İbrahim'in babası
d) Hz. Nuh'un kavminin ileri gelenlerinden biri





3. Allah'ın bol bol vermesi durumunda insanların az-
gınlık edeceği, bundan dolayı dilediği ölçüde indir-
diği bildirilen şey aşağıdakilerden hangisidir?
(42/27)
a) Bilgi
b) Rızık
c) Akıl
d) Sevgi





4. Zikredilen diğer güzel özellikleri yanında işleri, ara-
larında istişare / danışma ile olması gerekenler aşa-
ğıdakilerden hangisidir?(42/36-39)

a) Alimler
b)Inananlar
c)Devlet adamlari
d) Kardeşler




5. Rablerini övüp yeryüzündekiler için bağışlanma di-
ledikleri bildirilenler kimlerdir?(42/5)

a) Ruhlar
b) Melekler
c)Cinler
d) Yıldızlar




6."Dünya hayatındaki geçimliklerini aralarında biz
paylaştırdık." ve "Kimini kimine, derece derece üs-
tün kıldık." ifadelerinden sonra böylesi bir derece-
lendirmeye aşağıdakilerden hangisi gerekçe olarak
gösterilmiştir?(43/32)

a) Birbirlerine iş gördürebilmeleri
b) Birbirlerine karşı övünebilmeleri
c) Bazı insanların asaleti
d) Birbirlerini tanımaları





7. Firavun, kendisinin Hz. Musâ'dan daha üstün oldu-
ğunu hangi gerekçeyle iddia etmektedir?(43/51-52)

a) Hz. Musa'nın, çok zayıf ve güçsüz olduğu
b) Hz. Musa'nın rengi
c) Hz. Musa'nın mensup olduğu kavim
d) Hz. Musa'nın, zavall ve maksadını tam anlatama-
yan biri olduğu




8. Müşriklere "Yoksa Rabbinin rahmetini onlar mı
paylaştırıyorlar?" eleştirisi hangi tavırlarından dola-
yı yapılmıştır?(43/31-32)

a) Müslümanları kendilerinden aşağıda görüp onlara
zulmetmeleri
b)"Bu Kur'an, iki şehrin birinden bir büyük adama
indirilseydi ya!" demeleri
c)Melekleri "Allah'ın kızları" olarak nitelendimeleri
d)"Allah, rızkı niye hepimize eşit dağıtmıyor?" de-
meleri





9. Yoldan çikmalarından dolayı boğularak cezalandırılan kavim aşağıdakilerden hangisidir?(43/51-55)

a) Medyenliler
b) lsrâilogulları
c)Firavun'un kavmi
d) Hz. Lut'un kavmi




10. Kıyamet gününde korkmayacak ve üzülmeyecek
olanlar kimlerdir?(43/68-69)

a) Allah'ın ayetlerine inanan ve teslim olanlar
b) Hz. Peygamber'in soyundan gelenler
c) Âlimler
d) Günahlarına karşılık sadaka verebilecek zengin-
likte olanlar




I1. Ölümden sonra dirilmeyi inkâr edenler hakkında-
ki "Yoksa onlar günahkâr olduklarından dolayı
helak ettiğimiz ........... halkından ve onlardan
önce yaşamış olanlardan daha mi iyiydiler?"âyet
meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden han-
gisi gelmelidir?(44/34-37)

a) Medyen
b) Ninova
c)Semad
d) Tubba




12. Mekke müşrikleri, Hz. Muhammed'in peygamber-
liğini kendi toplumsal rolleri ve mevkileri açısın-
dan kabul edilemez gördüklerinde karşı çıkışları -
na aşağıdakilerden hangisini gerekçe olarak ileri
sürmüşlerdir?(43/31)

a) Vahiy, hiçbir şeyi olmayan bir yetime mi iniyor?
b) İçimizdeki en zayıf insanlardan birine mi pey-
gamberlik verilmiş?
c) Bu Kur'an, iki sehrin birinden bir büyük adama
indirilseydi ya!
d) Allah, peygamberlik verecek başka birini bula-
mamış mı?




13. Cahiliye devrinde insanları, öfkeden yüzü simsi-
yah olacak kadar sinirlendiren durum aşağıdaki-
lerden hangisidir?(43/16-17)

a) Ticaret kervanının çölde kaybolduğu haberinin
verilmesi
b) Bir kız çocuğu olduğu müjdesinin verilmesi
c) Hasım olduğu kabile üyelerinin topluca saldir-
ması
d) Kabile üyeleri arasında hakarete uğraması





14. İnsanın hayır ve şer konusundaki eleştirilen tavrı
aşağıdakilerden hangisidir?(41/49-51)

a) Başına gelen hayrı da, şerri de Allah'tan bilir.
b) Başına gelen, hayır da olsa şer de olsa daima
kulluğuna devam eder.
c) Nimetler içindeyken yüz çevirir ve yan çizer, ba-
şına bir kötülük geldiğinde yalvarmaya koyulur.
d) Hayır ve şer konusunda kendisinin bir etkisi ol-
madığıni düşünür

.


I5. Yapılan işlerin faydası ve zararı konusunda aşağı-dakilerden hangisi doğrudur?(45/15)

a) lyi ve kötü bütün işlerin sorumluluğu hem kişinin
kendine hem de yakınlarına aittir.
b) lyi ve kötü bütün işlerin sorumluluğu hem kişi-
nin kendine hem de anne babasina aittir.
c) Kim iyi bir iş yaparsa yararı kendinedir, kim de
kötü bir iş yaparsa onun sorumlulugu hem ken-
dine hem de anne babasinadır.
d) Kim iyi bir iş yaparsa yararı kendinedir, kim de
kötu bir iş yaparsa zararı kendinedir.




16. İnsanların başına gelen musibetlerin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?(42/30)

a) Kendi yaptıkları
b) Allah'ın gazabı
c) Atalarının günahı
d) Lanetlenmiş olmaları




17. Inananlar, bir saldırıya uğradıklarında nasıl davra-
nırlar?(42/39)
a) Saldırıya kayıtsız kalırlar.
b) Saldırganlara hoşgörülü davranırlar.
c) Saldırganlarla iş birliği yapmaya çalışırlar.
d) Aralarında yardımlaşırlar.




18. Babasına "Ben sizin taptıklarınızdan uzağım. Ben
yalnız beni yaratana taparım. Çünkü o bana doğ-
ru yolu gösterecektir." diyen ve bu sözü, ardında
kalıcı bir söz olarak brakan peygamber kimdir?
(43/26-28)

a) Hz. İbrâhim
b) Hz. Ismail
c)Hz. Ishak
d) Hz.Yusuf




19. Aşağıdakilerden hangisi İsrâiloğulları'na verilen nimetlerden değildir?(45/16)

a) Kendilerine kitap ve peygamberler gönderilmesi
b) Güzel rızıklarla beslenmeleri
c) İnsanlara üstün kılınmış olmaları
d)Tufandan kurtarılmaları




20. Aşağıdakilerden hangisi keyfini / hevasını tanrı e-
dinen, kulağı ve kalbi mühürlenmiş, gözünün üs-
tüne perde çekilmiş kimselerin sözlerinden değil-
dir?(45/23-25)

a) Ne varsa dünya hayatımzdır, başka bir şey yoktur.
b) Ölürüz, yaşarız. Bizi zamandan başkası yok et-
mez.
c)Sizi yaşatan, sonra oldüren, sonra da k6yamet
gününde toplayacak olan, Allah'tr.
d) Öldükten sonra dirilmek konusunda doğru söy-
lüyorsaniz atalarımızı getirin.




Hâdimul İslam 16 Mart 2026 18:43



26.CÜZ SORULARI



1. İnsanın güçlülük / olgunluk çağı olarak ifade edilen ve yıl olarak belirtilen yaş aşağıdakilerden hangisidir?(46/15)

a) On iki
b)On sekiz
c) Yirmi beş
d) Kırk



2."Dünya hayatı ............ibarettir. EĞER inanır, koru-
nursanız size mükâfatlarınızı verir ve sizden malla-
rınızı istemez." âyet mealinde boş bırakılan yere
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?(47/36)

a) Oyun ve eğlenceden
b) Sıkıntı ve darlıktan
c) Çeşit çeşit nimetten
d) Geçim kaygısından




3. İnsanın ana karnında taşınması ve sütten kesilmesi için belirtilen süre ne kadardır?(46/15)

a) On sekiz ay
b) Yirmi beş ay
c) Otuz ay
d) Otuz altı ay




4. Müminlerin birbirleriyle ve kâfirlerle ilişkisi konu-
sunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(48/29)


a)Birbirlerine karşı katı, kafirlere karşı merhametli
b) Kâfirlere karşı katı, birbirlerine karşı merhametli
c) Hem kendi aralarında hem de kâfirlere karşı mer-
hametli
d)Birbirlerine karşı da, kâfirlere karşı da katı




5. Hükmü apaçık bir sûrede savaştan söz edildiğinde kalplerinde hastalık olanların içinde bulundukları hal aşağıdakilerden hangisidir?(47/20)

a)Ölüm baygınlığına girmiş kimsenin bakışı gibi ba-
karlar.
b) Göğe dogru yükseltilen kimse gibi zorla nefes alp
verirler.
c) Ateşe girip çıkmış kimse gibi görünürler.
d) Mecnunlara benzer bir hâle bürünürler.




6. Müminlere, yoldan çıkmış / fasık bir adamın getir-
diği haber konusunda nasıl bir tavır takınmaları
emredilmektedir?(49/6)

a)Yalan söylediğine hükmetmeleri
b) Doğru söyledigine güvenmeleri
c) Duymamış gibi davranmaları
d) Doğruluğunu araştırmaları





7.
I. Canlılar
II. Gökler
II. Yer
IV. Cansız varlıklar
Yukaridakilerden hangileri altı günde / evrede ya-
ratıldığı bildirilenlerdendir?(50/38)

a) I. Il ve Ill
b)I,Il ve IV
c) II, Il ve IV
d) Hepsi






8. Müslümanlara savaşı emreden âyetlerde kendileri-
ne zorluk / sorumluluk olmayanlar arasında aşağı-dakilerden hangisi sayılmamaktadır?(48/17)

a) Sağır
b) Kor
c)) Topal
d) Hasta






9. Hz. Peygamber ve onun yanında olanların, Tevrat
ve İncil'de anlatılan durumları aşağıdakilerden han-
gisine benzetilmektedir?(48/29)

a) Küçük derelerle sürekli büyüyen büyük bir nehre
b) Filizini çıkaran, kalınlaşan, gövdesi üzerinde dimdik duran ve çiftçilerin hoşuna giden ekine
c) Dalları çok yükseklerde ve kökü çok derinlerde
olan ağaca
d) Bütün nehirlerin gelip kendisine boşaldığı denize





10. Bir kısmı günah olduğu için kendisinden çokça sakınılması emredilen şey aşağıdakilerden hangisi-
dir?(49/12)

a) Şirk
b) Fisk
c) Takva
d)Zan






SAAT: 01:28

vBulletin® Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2026 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327