www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'N-I KERM.::. > Kurn- Kerm > Kur'n- Kerim Genel

Konu Kimlii: Konu Sahibi Medineweb,Al Tarihi:  21 Nisan 2011 (16:38), Konuya Son Cevap : 21 Nisan 2011 (16:38). Konuya 0 Mesaj yazld

Yeni Konu a  Cevapla

LinkBack Seenekler Deerlendirme
Alt 21 Nisan 2011, 16:38   Mesaj No:1
Medineweb Emekdar
Medineweb - ait Kullanc Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli ye imdilik offline konumundadr
Medine No : 13301
yelik T.: 04 ubat 2011
Arkadalar:5
Ya:38
Konular: 926
Beenildi:344
Beendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  yemize Aittir!
Standart Kuran toplama grevi Zeyd bin Sabite verilmesinin hikmeti nedir?

Kuran toplama grevi Zeyd bin Sabite verilmesinin hikmeti nedir?

Hz.Peygamber’in vefatndan sonra ilahi rehber Kur’an metninin, mmetin icmandan gemek suretiyle, tek kelimesinden phe edilmeyecek tarzda; kyamete kadar hi kimsenin itiraz edemeyecei tarzda toplanmas gerekmiti. Zeyd bn Sabit diyor ki: “Yemame Savanda ashabn ldrlmesini mteakib, Hz. Ebu Bekir beni artt. Yanna vardm. Hz.mer de orada idi. Ebu Bekir bana dedi ki: mer bana gelip dedi ki: “Yemame ‘de Kur’an hafzlar ok zayiat verdi. Bu gibi vakalarda hafzlarn lmeleriyle Kur’an’n birounun zayi olmasndan endie ederim. Bana kalrsa Kur’an’n cem edilmesi iin bir emir karman gerekir.” Ben de mer’e yle cevap verdim: “Resulullah’n yapmad bir ii nasl yapabilirsin?”, mer: “Vallahi bu hayrl bir teebbstr, dedi.” Sonra bu i zerinde o kadar durdu ki, bana syleye syleye neticede Allah kalbime bu ii yatrd, ben de onun grn benimsedim.” Zeyd devamla diyor ki: “Ebu Bekir bana dnp yle dedi: “Sen gen, din, zeki bir adamsn. Kimse ittiham edemez. Zaten Resulullah’n da vahiy katibi idin. Kur’an metnini topla.” Vallahi bir da yerinden nakletmemi isteselerdi, Kur’an’ toplama mes’uliyeti kadar bana ar gelmezdi.” Neticede Kur’an’ hurma dallarndan, yass talardan ve insanlarn hafzalarndan derlemeye baladm.” (Buhari)
Kaynaklarn ittifakla bildirdiine gre, Hz. Ebu Bekir, Zeyd’e asla hafzasna gvenmemesini, her ayet iin 2 delil olmak zere, 2 ahstan yazl nsha aramasn emretti. Bu i iin Zeyd, Hz.mer’in yardmn art komu, O’da ciddi bir ekilde kendisine yardm etmitir. Zeyd bizzat kendisi iyi bir hafz olduu halde, kendisi gibi baka hafzlarla da yetinmeyip, her ayet hakknda mukabele grm 2 yazl ahid aramak gibi son derece titiz ve ilmi bir usl takib etmitir.
Alnt ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in am olduu son Konular Aada Listelenmitir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli nlisans lahiyat 1.snf rencileri... lahiyat rencileri in Genel Paylamlar nuren35 87 36617 23 Mays 2015 20:53
Glmek isteyenler tklasn :))) Videolar/Slaytlar Kara Kartal 3 4225 10 Mays 2015 15:16
Cumartesi Annelerinin ah/Can Dndar slami Haberler Medineweb 0 2828 10 Mays 2015 15:13
Ayn yesi ''zeynepnm'' Ayn yesi 9Esra 13 9454 30 Nisan 2015 13:29
Mzemmil suresi bize ne anlatyor Tefsir almalar Medineweb 0 3470 19 Nisan 2015 14:45

Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir)