www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda.... |
|
Konu Kimlii: Konu Sahibi Medineweb,Al Tarihi: 21 Nisan 2011 (16:38), Konuya Son Cevap : 21 Nisan 2011 (16:38). Konuya 0 Mesaj yazld |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seenekler | Deerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Durumu: ![]() Medine No : 13301 yelik T.:
04 ubat 2011 | ![]() Kuran toplama grevi Zeyd bin Sabite verilmesinin hikmeti nedir? Hz.Peygamber’in vefatndan sonra ilahi rehber Kur’an metninin, mmetin icmandan gemek suretiyle, tek kelimesinden phe edilmeyecek tarzda; kyamete kadar hi kimsenin itiraz edemeyecei tarzda toplanmas gerekmiti. Zeyd bn Sabit diyor ki: “Yemame Savanda ashabn ldrlmesini mteakib, Hz. Ebu Bekir beni artt. Yanna vardm. Hz.mer de orada idi. Ebu Bekir bana dedi ki: mer bana gelip dedi ki: “Yemame ‘de Kur’an hafzlar ok zayiat verdi. Bu gibi vakalarda hafzlarn lmeleriyle Kur’an’n birounun zayi olmasndan endie ederim. Bana kalrsa Kur’an’n cem edilmesi iin bir emir karman gerekir.” Ben de mer’e yle cevap verdim: “Resulullah’n yapmad bir ii nasl yapabilirsin?”, mer: “Vallahi bu hayrl bir teebbstr, dedi.” Sonra bu i zerinde o kadar durdu ki, bana syleye syleye neticede Allah kalbime bu ii yatrd, ben de onun grn benimsedim.” Zeyd devamla diyor ki: “Ebu Bekir bana dnp yle dedi: “Sen gen, din, zeki bir adamsn. Kimse ittiham edemez. Zaten Resulullah’n da vahiy katibi idin. Kur’an metnini topla.” Vallahi bir da yerinden nakletmemi isteselerdi, Kur’an’ toplama mes’uliyeti kadar bana ar gelmezdi.” Neticede Kur’an’ hurma dallarndan, yass talardan ve insanlarn hafzalarndan derlemeye baladm.” (Buhari) Kaynaklarn ittifakla bildirdiine gre, Hz. Ebu Bekir, Zeyd’e asla hafzasna gvenmemesini, her ayet iin 2 delil olmak zere, 2 ahstan yazl nsha aramasn emretti. Bu i iin Zeyd, Hz.mer’in yardmn art komu, O’da ciddi bir ekilde kendisine yardm etmitir. Zeyd bizzat kendisi iyi bir hafz olduu halde, kendisi gibi baka hafzlarla da yetinmeyip, her ayet hakknda mukabele grm 2 yazl ahid aramak gibi son derece titiz ve ilmi bir usl takib etmitir. |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | lahiyat rencileri in Genel Paylamlar | nuren35 | 87 | 36617 | 23 Mays 2015 20:53 |
![]() | Videolar/Slaytlar | Kara Kartal | 3 | 4225 | 10 Mays 2015 15:16 |
![]() | slami Haberler | Medineweb | 0 | 2828 | 10 Mays 2015 15:13 |
![]() | Ayn yesi | 9Esra | 13 | 9454 | 30 Nisan 2015 13:29 |
![]() | Tefsir almalar | Medineweb | 0 | 3470 | 19 Nisan 2015 14:45 |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir) | |
![]() | ||||
Konu Balklar | Konuyu Balatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Tavafta hzl yryn hikmeti nedir? | MERVE DEMR | Hacc-Umre-Kurban | 1 | 18 Austos 2014 16:01 |
slamiyette farkl mezheplerin olmasn hikmeti nedir? | Belgin | Soru Cevap Arivi | 1 | 27 Kasm 2012 12:55 |
Vahiyle grevli Cebrail (a.s.) imdiki grevi nedir? | Belgin | Soru Cevap Arivi | 0 | 14 Nisan 2009 07:52 |
hram yasaklarnn hikmeti nedir? | mamHseyin | Hacc-Umre-Kurban | 0 | 11 Nisan 2009 15:03 |
Hz sann ahirzaman da gnderilmesinin hikmeti nedir? | _blbl_ | Bilgi Daarc | 0 | 10 Nisan 2009 14:20 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Þerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|