Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Makale ve Köşe Yazıları (https://www.forum.medineweb.net/516-makale-ve-kose-yazilari)
-   -   Cuma namazı kadınlara farz değil midir? (https://www.forum.medineweb.net/makale-ve-kose-yazilari/18521-cuma-namazi-kadinlara-farz-degil-midir.html)

HALUK GÜMÜŞTABAK 02 Ocak 2011 15:05

Cuma namazı kadınlara farz değil midir?
 
Geçen gün Cuma namazı için camiye gittiğimde, hutbede aynen şu sözleri söyledi Müftü.

“Peygamberimiz Cuma namazının kadınlara farz olmadığını, yalnız erkeklere farz olduğunu söylemiştir.”


Tabi hiç şaşırmadım, ne yazık ki günümüzde İslam dini yaşanırken, Rabbimin rehberi bir kenara bırakılmış, rivayetlere iman edilip yaşanır olduğundan, bu tür sözleri artık yadırgamıyor insan.

Peki, gerçekten peygamberimiz böyle bir söz söylemiş olabilir mi? Eğer peygamberimiz böyle bir söz söylemediyse mahşer günü, hesabın görüleceği gün, peygamberimizin şahitliğinde bu sözlere inananlar, peygamberimize iftira atanların saflarında olacaklarını da bilmelidirler. Gelin böyle bir sözü peygamberimiz söylemiş olabilir mi, şimdide onu kur’anın yardımıyla anlamaya çalışalım. Önce Rabbimin cuma namazına davet eden ayeti yazalım.

Cumua 9: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.


Yukarıdaki ayeti sizler okuduğunuzda, Yüce Rabbimin Ey iman edenler seslenişinden, hitabından siz yalnız erkeklere hitap ettiğini mi anladınız? Eğer yalnız erkeklere davet olsaydı, aşağıdaki ayetlerde Rabbin açıkça söylediği gibi, bu kesin bir dille örneklerle açıklanıp izah edilmez miydi?


Kehf 54: Andolsun, bu Kur'an'da insanlar için her örnekten çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsan, her şeyden çok tartışmacıdır.

İsra 89: Andolsun, bu Kur'an'da her örnekten insanlar için çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsanların çoğu ise ancak inkârda ayak direttiler.

Bu açıklamaları okuyan bizler, Cumua 9. ayetinde Rabbin yalnız erkeklere seslendiğini mi düşünüyorsunuz? Eğer öyle olsaydı, bu konu açıkça belirtilmez miydi?

Diyelim ki Rabbim bu ayetinde yalnız erkeklere sesleniyor, ayetin sonundaki uyarıya bakar mısınız ne diyor?
(Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.)
Demek ki iman edenlerin cumaya davetine gitmeleri, gidenler için çok hayırlı bir iş olduğunu söylüyor Allah. Peki, Rabbim hayırlı bir işi kadın, erkek diye ayırıp, kadınları hayırlı bir şeyden mahrum edip, onları yararlandırmayıp engeller mi? Bu ayetin devamındaki ayete de bakalım söylediklerimizi nasıl onaylıyor.

Cumua 10: Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.


Lütfen ayetin son cümlesine bakar mısınız? Cuma yani, toplantı namazına gidenler için bakın ne diyor Rabbim,( umulur ki kurtuluşa erersiniz.) Allah bu kadar önemli toplantı namazına katılanların kurtuluşa erebileceği müjdesini dahi verdiği halde, bizler nasıl olurda Rabbimin asla bir ayrım yapmadığı halde, peygamberimizin kadınlara Cuma namazı farz değildir dediğini söyleriz? İşin daha da kötüsü, bu sözlere nasıl inanırız? Yoksa bizler kadınlarımızın kurtuluşa ermesini istemiyor muyuz? Bakın ne kadar mantıksız bir sonuca vardık, eğer kadınlarımıza Cuma farz değil dersek.



Bizlerin en büyük hatası kur’an ile bağımızın olmamasıdır. Kur’an ile aramıza girenler, sen ondan anlamazsın diyerek, kendilerini ruhban sınıfının görünmez kahramanları ilan etmişlerdir. Rehbere müracaat olmayınca, söylenenleri Allahın sözü sandığımızdan, gözü kapalı inanmışız her söylenen sözlere. Hâlbuki eğer baksaydık Rabbin rehberine, eğer onun yöntemini uygulasaydık, neler görecektik, anlayacaktık, hissedecektik ah bir bilsek. Bakın Allah kullarına ne yapmasını öneriyor kur’an için.


Muhammet 24: Peki bunlar, Kur'an'ın anlamını inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde o kalplerin kilitleri mi var?


İşte izleyeceğimiz yol ve yöntem. Kur’anı anlayarak bolca okuyup, anlamını inceden inceye düşünmek olmalıdır. Düşünün lütfen beşerin yazdığı ciltlerce dolusu kitapları okuduğumuzda anlıyoruz da, Rabbin rehber olsun sizlere dediği kitabımı anlayamayacağız? Bakın kur’anı okuyanlar, anlamaya çalışanlar için ne diyor Allah? Bunu yapanın kalpleri üzerindeki kabukları, kilidi açılacak ve Rabbin güneşi nuru dolacaktır. Böyle bir insan nasıl olurda yaratıcısının sözlerini anlayamaz? İşte kalplerimizin kilitli kalmasının nedeni, bu ayetten anlaşılıyor. Bizlerin kur’an ile bağımız koparılmışta ondan.

Bakın Allah Araf suresi 31. ayetinde ne diyor.


Araf 31: Ey âdemoğulları!(âdemin evlatları) Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez.

Allah ayette Ey âdemoğulları diyor, bu hitabı sakın erkeklere hitap ediyor diye anlamayınız. Burada hitap edilen, âdem soyundan gelen tüm insanlaradır. Yani daha anlaşılır şekliyle hitap, EY ADEMSOYU şeklindedir. Peki, ne diyor âdem soyundan gelen kadın, erkek ayrımı yapmadan hepsine? Mescitlere giderken, yani topluca ibadete giderken süslü, temiz, güzel kıyafetlerinizi giyin de öyle gidin diyor bizlere. Süslü kıyafeti sizce kimler daha çok giyer ve özenir, erkekler mi kadınlar mı? Şimdi bu durumda da hitap edilen toplum yalnız erkeklere diyebilir miyiz? Bunu söyleyen Rabbim e ve elçisine yalan sözler isnat etmiş olacağının farkında olmalıdır. Allah her şeyden nice örnekler verdim diyorsa, Rabbin açıklamadığı, hüküm vermediği bir konuda peygamberimizin hüküm vermeyeceğini çok iyi bilmelidir. Bizler kur’anı kendi nefislerimizin doğrultusunda anlamaya çalışırsak bu güzel dini yaymamız, insanları İslam a davet etmemiz, mümkün olmayacaktır. İyice araştırdığımızda şu sözleri bizlere isnat ettiklerini göreceksiniz. İslam dini ve kur’an erkeklere hitap ediyor. İşte Rabbimin asla söylemediği halde, bizlerin bu yanlışa düşmemizi İslam düşmanları o kadar güzel kullanıyorlar ki, inanın huzuru mahşerde bunun hesabını Rabbim e veremeyiz, bunu da unutmayalım.


Allah kur’an da kadın ve erkek ayrımı yaparak açıkladığı konuları hatırlayınız, çok açık detaylar verir ve izah eder bizlere. Örnek olarak şu ayete bakınız.

Nisa 127: Senden kadınlar hakkında fetva soruyorlar. De ki: "Onlar hakkında fetvayı size Allah veriyor." Yazılmış hakları olanı kendilerine vermeyip de kendileriyle nikâhlanmak istediğiniz kadınların yetimleri hakkında, ezilip horlanan çocuklar hakkında, yetimler için adaleti yerine getirmeniz hakkında. Kitap'ta olup da yüzünüze karşı okunan şeyler var. Hayır olarak yaptığınız her şeyi Allah, hakkıyla bilmektedir.


Peygamberimize yalnız kadınları ilgilendiren bir konu soruluyor ve bakın Rabbim hemen nasıl devreye giriyor ve ne diyor? Sana kadınlarla ilgili konuda ki fetvayı ben sana veriyorum diyor ve açıklama yapıyor. Açıklamaya dikkat edin, kur’a nın başka bir yerinde onlar için açıklama yaptığı konuları hatırlatıp, onların hakkını sakın yemeyin diye izah ediyor. Bu ve buna benzer çok örnek vardır kur’an da. Sizler tüm bu örnekleri gördükten sonra, acaba Cumua suresi 9. ayetinde Rabbimin EY İMAN EDENLER diye seslenişinden yalnız erkeklere hitap ediyor diyebilir misiniz? Peygamberimizin Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır, dediğine inanabilir misiniz bu durumda?


Şimdide bu konunun, Rabbin huzurunda hesap günü, nasıl bir sorguyla karşılaşabileceğimizi hayal edelim. Huzuru mahşerde Allah, elçisine dönüp de, ben Ey iman edenler diye tüm kullarıma hitap ettiğim halde, sen mi yalnız erkeklere Cuma namazı farzdır dedin diye sorduğunda, acaba peygamberimiz nasıl bir cevap verecektir? Bu örneği verdiğimde ne geldi biliyor musunuz aklıma? Rabbin Hz. İsa kıssasında şöyle soracağını söylüyor hesap günü elçisine. Ey resulüm sen mi söyledin, ben Allahın oğluyum diye kullarıma dediğinde, Hz. İsa şöyle cevap vereceğini söylüyor. Elbette hayır Rabbim, ben söyleseydim sen bunu bilirsin. İşte değerli kardeşlerim aynen bu örnek bahsettiğimiz konu içinde gerçek olacak, huzuru mahşerde ve Rabbim elçisine bu konuyu aynı bu şekilde soracak ve diyecek ki? Ey resulüm sen mi söyledin Cuma namazının yalnız erkeklere farz olduğunu dediğinde, acaba Allah resulü ne cevap verecektir? Gelin bu sorunun cevabını huzuru mahşerde birlikte alalım. Merak etmeyin o gün göz kapayıncaya kadar çok çabuk geçecektir.

Şunu sakın unutmayalım, Allah anlayasınız diye apaçık ve detaylı gönderdim dediği kur’an da, Cumua suresinde hiç ayrım yapmadan, Ey iman edenler diye sesleniyorsa tüm iman edenlere, peygamberimizin bu önemli toplantı namazının yalnız erkeklere farz olduğunu söylemeyeceği çok açıktır. Tüm bunları çok iyi düşünüp, hesap gününe hazırlıklı olmamızın en doğrusu olacağını hatırlatırım. Her cumaya gidişimde, eşimi evimde bırakarak tek başıma gitmemin üzüntüsünü Rabbim biliyor. Böyle bir ortamı yaratarak kadınlarımızı toplumdan ve kurtuluşa yaklaştıran yoldan uzaklaştıranlar, Rahmana elbette hesap vereceklerdir.

Rabbim bu ve buna benzer soruların sorulduğu hesap günü, sanıya değil, kur’an gerçeklerine iman eden ve hesap günü yüzleri gülen kullarından eylesin bizleri inşallah.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



kamer34 02 Ocak 2011 16:41

Selam:
Haluk GÜMÜŞTABAK arkadaşım
Bence öncelile Cuma Namazının İslamdaki Yeri Ehimiyeti ve İslamda Cuma Namaz'ının nasıl eda edileceğinin üzerinde durmak gerekir.
Siz haklı olarak Cuma Namazı ile ilgili bir serzenişte bulunmuşsunuz.Şunu belirteyim ki inanç ve yaşam biçimlerini Allah'ın Kitabından Rasülün Sünnetin den almayan toplumlar da,bu tarz Allah'ın Kitabı ile bağdaşmayan görüş inanç ve ameller herzman ola gelmiştir.
Cuma Namazı Müslümanlar'ın Cuma günü en güzel ve temiz giysilerini giyerek o bölgenin en yetkili kişinin kıldıracağı Namazı eda etmek ve Müslümanlar'ın bir araya toplanmasını sağlayan siyasi bir namazdır.
Cuma Namazı Müslümanlar'ın bir çeşit haftalık bayramıdır ve Cuma Namazı iki rekat eda olarak edilir öğlen Namazının yerine geçer.
Cuma Namazı Mekkede Farz Olmuş ancak şartlar ve koşullar oluşmadığından dolayı farzıyetinden üç yıl sonra Peygamber (sav) efendimizin Mekkeden Medineye hicret ederken Rauna Vadisinde bir gurup müslüman ile ki(bunların sayının kaç kişi olduğu ihtilaflıdır) birlikte ilkez kılınmıştır.

Cuma Namazının Mekkede üç yıl boyunca kılınmamasının sebebi Müslümanlar'ın dinlerinin baskı altında olması ve islam Hüvviyetlerinin özgür olamamasından kaynaklanmaktadır.

Bügün yaşamış olduğumuz coğrafyalarda bu islam hüvviyetimiz dinimiz nekadar özgür olduğuna buyrun siz karar verin.

Birde şu husus üzerinde önemle durmak gerekir:
Cuma günü Cuma'da okunacak olan hutbe bazı kurumlar tarafından tahutlara Şeytanlara örflere,adetlere,geleneklere, dokunulmaması için ince ayar çekiliyor ise.?

Bu hutbelerin ince ayar çekilmiş halini Allahtan korkmadan tıpkı yahudiler gibi Ayetlerin bir kısmını üzerini parmakları ile kapatan din görevlilerinin arkasında nnamaz kılmanında nekadar Cuma Namazının ruhuna uygun olduğunu da düşünmek gerekir.

Allaha Emanet Ol ve Olun..

kurtmehmet 02 Ocak 2011 16:52

CUMA NAMAZI HANIMLARA FARZ DEĞİLDİR
Cuma namazının yolculuk, hastalık, yağmur, çamur, cana ve mala yönelik tehlike gibi mazeretlerin bulunmaması halinde büluğ çağına gelmiş erkeklere farz olduğunda ittifak vardır. Kadınlara Cuma namazının farz olmadığı hükmünde de bütün mezhebler ve müctehidler görüş birliği içindedirler. Kendilerine Cuma farz olmayan kadınlar, hastalar, yolcular... imkân bulur da camiye giderler ve Cuma namazını kılarlarsa Cumaları sahih olur, artık o günün öğle namazını kılmaları gerekmez. Camilerde yer bulunduğu ve başkaca bir engel de bulunmadığı zaman kadınlarımızın cuma namazını kılmalarında büyük faydalar vardır; kendilerine ayrılan yerlerde ve erkek saflarının arkasında bu namazı kılarlar, hutbeyi dinlerler, İslâm ümmetinin bir yarısı olarak ümmet birliğine katılır, gerektiğinde düşünce ve tekliflerini dile getirirler.
Bugünlerde kadınlara cuma namazının farz olduğunu ileri sürenler ilgili âyetin genellik ifade eden lafzına dayanmışlar, Hz. Peygamber zamanında kadınların da cemaat ve cumaya geldiklerine dair rivayetleri zikretmişler, bunları iddialarına delil olarak göstermişlerdir. O âyette Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alış-verişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10). "Cuma kadınlara farzdır" diyenlere göre "Allah Teâlâ iman edenleri cuma namazına çağırmıştır; kadınlar da buna dahildir, onları istisna etmek caiz değildir... "
Âyetin lafzı umumi (genel) mânalı gözükmekle beraber bütün İslâm mezheblerine ve müctehidlerine göre onu açıklayan başka deliller bir kısım mü'minleri (iman edenleri) Cuma namazı yükümlülüğünden istisna etmiştir (Fıkıh usûlü ifadesiyle ayet tahsis edilmiş, bunları kapsamadığı açıklanmıştır). Âyetin genel üslûb ve ifadesi de bu anlayışı desteklemektedir; çünkü yeryüzüne dağılmak ve Allah'tan rızık talep etmek kadınların değil, erkeklerin vazifeleri arasındadır. Tahsis ve istisna eden delillerin başında şu hadis gelmektedir: "Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir." (Bu hadisin sahih olduğu uzmanlarınca ifade edilmiştir. İçinde yolcunun da bulunduğu hadisler ise zayıf bulunmuştur). İkinci delil kadınların cemaatle namaz kılma yükümlülüğü taşımamalarıdır. Üçüncü delil uygulamadır: Hz. Peygamber ve Raşid Halifeler zamanlarında kadınlar da -imkân buldukça- beş vakit namazda ve Cumada hazır bulunur, cemaatle namaz kılarlardı. Ancak gelmedikleri zaman kınanmazlar, kendilerine "niçin gelmediniz" diye sorulmazdı. Halbuki mazereti olmadığı halde cumaya gelmeyen erkekler kınanır, niçin gelmedikleri sorulur, gelmeleri kesin bir üslûpla istenirdi. Bu dönemlerde bütün mü'min kadınların behemehal Cuma namazına katıldıklarına dair bir delil mevcut değildir. O zamandan itibaren tarih boyunca uygulama da böyle olmuştur.
Kadınlara Cuma namazı farz olduğu halde bir dönemden itibaren erkeklerin -fitne çıkar korkusuyla- bunu engellediklerini, müctehidlerin de buna katıldıklarını söylemek ağır bir itham, tüyler ürperten bir bühtandır. Böyle bir engellemeye ne kadınlar razı olur, baş eğerler; ne de sahâbe zamanından beri yetişmiş binlerce faziletli, dinine bağlı, imanı uğrunda canını bezletmiş âlimler ve müctehidler. Eğer fitne yüzünden (kadınlarla erkeklerin bir arada olmaları günaha girmeye sebep olabilir diye) kadınları, kendilerine farz olan bir ibadetten engellemek caiz olsaydı, mü'minler bunu hac ibadeti için yaparlardı. Çünkü en fazla bu ibadette -yolculukta ve haccı eda ederken- kadın-erkek ihtilatı, beraberliği, izdihamı yaşanmıştır, yaşanmaktadır. Erkeklerle savaşa, öğrenim ve öğretime, hayatın çoğu faaliyetine katılan, gerektiğinde halifelere karşı haklarını savunan kadınları hiçbir güç, kendilerine farz olan bir ibadetten asırlarca alıkoyamazdı. Genellikle cumaya katılmadılar; çünkü kendilerine farz olmadığını biliyorlardı.
Bize göre de kadınlarımızın cuma namazını -kendilerine farz olmadığı halde- kılmalarında faydalar vardır; ancak bu, yer darlığı vb. sebeplerle erkeklerin, kendilerine farz olan bu ibadeti yerine getirmelerine engel olmamalıdır.

islam hukuku profesörü hayrettin karaman ın web sitesinden alıntı

kamer34 02 Ocak 2011 17:20

Dünya'da İnsanın Başına Büyük Bela Açan "KELİME"
Öğrenmek istiyorsan linki açıp okumalısınız..!

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

redyellow 02 Ocak 2011 23:05

Haluk bey:

Eğer cuma namazı kadınlara da farz ise normal olarak hazreti pegyamberin, halifelerin eşlerinin de cuma namazlarına gitmiş olmaları gerekir.

1-Hazreti Peygamberin eşlerinin cuma namazlarına gittiğine dair kaynaklar var mı?
2-Halifelerden hazreti ebubekirin, hazreti ömerin, hazreti alinin, hazreti osmanın eşlerinin cuma namazlarına gittiklerine dair kaynaklarınız var mı?
3- Kuranda bahsettiğiniz ayetler eğer sizin dediiniz gibi cumanın kadınlara değil erkeklere şart olduğnu ifade etmiyor olsaydı bunu en iyi hazreti peygamberin anlamış olması gerekmezmiydi?
4- Evli misiniz? evli iseniz cuma günleri cuma namazlarına eşinizle birlikte mi gidiyorsunuz?

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 10:43

Sayın Redyellow sanırım yazımın tamamını okumadığınız anlaşılıyor. Ben her cumaya gidişimde, eşimin bana hayırlı cumaların olsun sözlerini duyduğumda üzüntümü de belirtmiştim.

Gelelim sizin sözlerinize. Siz peygamberimiz devrinden delil aradığınızı ve bu konuda benden örnekler istiyorsunuz, daha doğrusu kaynak istiyorsunuz. Bu sözleri duyduğumda kur'an dan şu ayetler geldi aklıma. Peygamberimiz devrinde eski inançlarından vazgeçmek istemeyenler, kur'an dışından da deliller ve inançlar sunmak isteyen, kabul görmesi için peygamberimize baskıda bulunanlara karşı bakın Rabbim nasıl ayet indirmiş?


Araf 185: Göklerin ve yerin hükümranlığına, Allah'ın yarattığı her şeye ve ecellerinin yaklaşmış olabileceğine bakmadılar mı? O halde Kur'an'dan sonra hangi söze inanacaklar.


Ankebut 51:Kendilerine okunmakta olan Kitab'ı sana indirmemiz onlara yetmemiş mi? Elbette iman eden bir kavim için onda rahmet ve ibret vardır.


Bu ayetleri apaçık görmeniz size yetmiyor mu? Siz bu ayetleri topluma tebliğ eden elçisinin, bunun dışında bir hüküm ilave edeceğine inanabiliyor musunuz? Aslında rivayetlere baktığımızda peygamberimiz devrinde kadın erkek birlikte günlük ve Cuma namazı kılındığı söylenir. Fakat bunların hiçbirisi kesin delil değildir. Hatırlayınız mezhepler içinde aynı konuda peygamberimizin bir birine tamamen zıt hadislerinden bahsedilir ve inanılır. Sizce Allah elçisi bir söylediğinin tersini daha sonra söyler mi. Asla söylemez, çünkü o Allahın kontrolündeydi. Bakın size bazı rivayetlerden örnekler vereyim, ama daha önce söylediğim gibi bizler İslam ı rivayetlere göre değil, kur’anın apaçık emirlerine göre yaşamalıyız. Aşağıdaki bilgiler doğrumudur, yanlışmıdır hiçbirimiz bilemeyiz. Doğru olan korunan yalnız Rabbin rehberi kur’andır.


(Kadınlar Peygamberimizin döneminde akşam, yatsı ve sabah namazları dahil bütün cemaat namazlarına katılırlardı. Kur’ân vahyi ile kıblenin Kudüsteki Mescid-i Aksa’dan Mekke’deki Mescid-i Haram’a çevrildiği günün öğle namazında Kıbleteyn mescidinde 19 erkek yanısara 13 kadın vardı. İslam bilginlerinin isim isim yaptıkları bu tesbitte kadınların erkeklere oranı % 40.3’dü. Bu oran hemen hemen her namazda korunuyordu. Aşağıda sunacağımız örnekler bu gerçeği kanıtlayıcı niteliklidir.
1- Buhârî ve Müslim’in aktarımına göre sevgili annemiz Hz. Âişe şöyle anlatıyor:
Hz. Peygamber sabah namazını fecrin hemen akabindeki alaca karanlıkta kıldırırdı. Bu sebeple sabah namazından dönen kadınlar karanlıktan ötürü tanınmazlardı.
2- Buhârî Sahîhinde “Kadınların akşamları ve sabahın koyu karanlıklarında namaza gitmeleri” başlıklı babında şu haberi rivayet ediyor:

Bir akşam Hz.Peygamber yatsıyı biraz erteleyince kadınlar uyumaya başlar. Bunun üzerine Hz. Ömer durumu Allah’ın Resûlüne bildirir. Hz. Peygamber gelir, yeryüzünde kendilerinin benzeri hiç kimsenin namaz için beklemediğini açıklayarak onları müjdeler.
3- Hz. Peygamber kadınlara yönelik öğütlerini de onlar için belirlediği günde camide veriyordu. Bu sebeple olacak kadınlar Mescid-i Peygamberîde buluşup oturuyorlardı. Bir defasında Mescidde bulunan kadınlar topluluğuna eliyle de işaret ederek onları selâmladı.)


Her beşer yaptıklarından sorumludur. Hepimiz bir imtihanın parçasıyız bu Dünyada. Eğer imtihan olurken soruların cevaplarını kopya çekerek başkalarından almaya çalışırsak, acaba alacağımız bilginin doğruluğunu ve alacağımız notun ne olacağını bilebilir miyiz? Bende diyorum ki gelin kimseden kopya çekmeyelim, imtihan olacağımız kitabı Allah elimize vermiş oraya bakalım. Bu Allahın önerdiği en garantili yol değil mi sizce?
SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK

redyellow 03 Ocak 2011 11:57

Alıntı:

redyellow Üyemizden Alıntı (Mesaj 110629)
Haluk bey:

Eğer cuma namazı kadınlara da farz ise normal olarak hazreti pegyamberin, halifelerin eşlerinin de cuma namazlarına gitmiş olmaları gerekir.

1-Hazreti Peygamberin eşlerinin cuma namazlarına gittiğine dair kaynaklar var mı?
2-Halifelerden hazreti ebubekirin, hazreti ömerin, hazreti alinin, hazreti osmanın eşlerinin cuma namazlarına gittiklerine dair kaynaklarınız var mı?
3- Kuranda bahsettiğiniz ayetler eğer sizin dediiniz gibi cumanın kadınlara değil erkeklere şart olduğnu ifade etmiyor olsaydı bunu en iyi hazreti peygamberin anlamış olması gerekmezmiydi?
4- Evli misiniz? evli iseniz cuma günleri cuma namazlarına eşinizle birlikte mi gidiyorsunuz?

Sayın halukgümüştabak:

lütfen madde madde sorularıma cevap verir misiniz? ben bir şeyler sordum, eğer cevaplamak istiyorsanız lütfen sorularıma cevap verin, (ben peygamber efendimizin zamanında kadınlar cuma namazına gidiyorlarmıydı diyorum siz bana sabah namazından vs. bahsediyorsunuz) başka şeyler yazmanıza gerek yok.

Teşekkürlerimle.

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 12:04

Ben size cevabımı verdim, iyice okursanız anlayacaksınız. Ama bu yazdıklarım sizi memnun etmediyse, size sözüm olamaz, saygı duymaktan başka. Ben hiç kimseyi yazdıklarımı kabul etsin diye yazmıyorum. Ben Rabbin rehberinden anladıklarımı yazıyor ve bizlere öğretilenlerle karşılaştırıyorum. Daha doğrusu herkez aynı şeyi yapıyor buda imtihanın bir parçası zaten. Eğer yanılıyorsam bundan ne siz sorumlusunuz nede bir başkası. Tam tersini düşünelim, eğer siz yanılıyorsanız sizden ne ben sorumluyum, nede bir başka kişi. Saygılarımla Halukgta

redyellow 03 Ocak 2011 12:12

Alıntı:

Ben size cevabımı verdim, iyice okursanız anlayacaksınız. Ama bu yazdıklarım sizi memnun etmediyse, size sözüm olamaz, saygı duymaktan başka. Ben hiç kimseyi yazdıklarımı kabul etsin diye yazmıyorum. Ben Rabbin rehberinden anladıklarımı yazıyor ve bizlere öğretilenlerle karşılaştırıyorum. Daha doğrusu herkez aynı şeyi yapıyor buda imtihanın bir parçası zaten. Eğer yanılıyorsam bundan ne siz sorumlusunuz nede bir başkası. Tam tersini düşünelim, eğer siz yanılıyorsanız sizden ne ben sorumluyum, nede bir başka kişi. Saygılarımla Halukgta
Rabbimizin rehberinden siz mi daha iyi anlarsınız, yoksa Hazreti peygamber mi?

Cenabı Allah peygamberleri niye göndermiş?

Neyse uzatmayım.

Teşekkür ederim, sorulara cevap veremeyeceğiniz çok açık, zorlamaya gerek yok.

Fakat madem bir şey yazıyorsanız o yazınızla ilgili tartışmalara açık olmanız gerekirdi. Bu tavır hiç hoş değil. Şüphe uyandırır bir tavır.

iyi günler.

Yitiksevda 03 Ocak 2011 12:23

Haluk abim Ey İman Edenler! Genele hitap ettiğini kabul edelim o zaman Kör Olana da bu hitap geçerlimidir ?

Cumanın sıhat şartlarını belirleyen Ayetin müfessiri Allah Resulü Muhammed (s.a.a) bu şartları belirler iken kendi heva ve hevesinden mi belirlemiş 1400 yıllık bir süreç içerisinde hiç bir kimse kadınlara Farz olduğuna değinmemiş bilakis isterse kılabilir diyerek icma etmişlerdir....cevaptan sonra gereken izahatı yapacam Teşekkürler abi...

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 12:38

Kur'anda kadınlara yada erkeklere ayrı hitap varsa bu açıkca belirtilmiştir. Hiç ayrım yapılmamışsa vede özellikle, EY iman edenler hitabı varsa burada ayrım yapılmadan bir emir olduğu açıktır bana göre.

Yitiksevda 03 Ocak 2011 12:43

Sayın abim benim sorduğum Allah resulunün Ayete dayanarak belirlemiş olduğu Hüküm Yanlışmıdır doğrumudur ?

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 12:49

Değerli arkadaşım bizlere ulaşan her rivayetin gerçekten peygamberimize ait olup olmadığının garantisi varmı? yada her hadis gerçekten Allah elçisinin sözümü bunu biliyormuyuzda bu konu üzerinde tartışalım? Bizlerin tartışması gereken ayetler üzerinde olmalıdır. Birçok hadis farklı mezheplerde çok farklı anlatılıyor ve hepside peygamberimizin sözüdür deniyor. İşte sorunda burada zaten. Acaba bu sözü peygamberimiz söylemişmidir? Bizlere düşen bu sözleri kur'an ile karşılaştırmak olmalıdır. Ben size bazı hadis rivayetleri örneği verdim ve burada bırakın cuma namazını, günlük vakit namazlarında bile kadınların camiye gittiği anlatılıyor. Camide peygamberimizin kadınlara ders verdiği anlatılır. Acaba hangisi doğrudur? İşte bunların hiç birisini bilemeyiz.

Yitiksevda 03 Ocak 2011 12:54

Sayın abim bende diyomki 1400 yıldır Tüm İslam alemi ve Alimleri bu konuda aynı görüştedirler ve aksini iddia eden kimse çıkmamıştır Kabul edilen görüş Farz olmayıp isteğe bağlı olmasıdır bu görüşün aksini neden kimse beyan etmemiş eğer böyle bir uygulama olsa idi öncelikle Hz Fatıma Peygamberimizin eşleri olan annelerimiz vb iştirak etmezmiydiler canlı Kuran örnekliğine bunların iştarak etmeyecklerini düşünmek abes olmazmı ?

Yitiksevda 03 Ocak 2011 13:09

Yada şöyle düşünelim Farz olan bir şeye kesin itaat vardır Ülkemiz ve dünyadaki diğer kadınları düşünecek olursak hemen hemen evli olanların 2 3 çocuğu vardır ve bakmak ile mükellefler cuma saati geldiğinde erkek cumada bayan da cumaya gidecek 3 ve 5 yaş arası çocukları kime bırakacak kadınlar ?

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 13:15

Sayın Yitiksevda, siz tüm İslam âlemini örnek veriyorsunuz ve hepsi aynı şeyi bugün uyguluyor diyorsunuz, acaba yüz yada iki yüz yıl önce günümüzdeki gibimi uygulanıyordu, yada çok daha önceleri, bundan emin misiniz? Size Buhariden örnekler verdim. Aynı âlimin bazı hadislerine inanıyor da bazılarına inanmıyorsanız tabi onu bilemem, buda normaldir. Çünkü hadis rivayeti delil değildir. Bu sözleri söylediğinizde yani bu zamana kadar çoğunluk bunu uygulamış dediğinizde, Rabbin bir ayeti geldi aklıma.

Enam 116. Yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar.

Bakın Allah çoğunluğun uygulamasına değil, kur’ana bakın diyor. Hatta hatırlayınız hesap günü peygamberimiz ne söyleyecekti, benim ümmetim bu kur’anı devre dışı bıraktılar. Bizlere düşen mahşer günü eğer peygamberimizin yüzünü güldürmek istiyorsak, onun tebliğ ettiği kur’an dan bir milim bile sapmayarak, onun yanındaki, takipçisi kullarından olmalıyız. Bakın Rabbim elçisi kanalıyla tebliğ ettiği bir ayetinde ne söylüyor.

Nur 34: Yemin olsun ki, size, gerçeği açık-seçik anlatan ayetler, sizden önce gelip geçmiş olanlardan örnekler, korunanlar için de bir öğüt indirdik.

Sizce bu sözü söyleyen Rabbim Cuma namazına çağrı ayetinde, yalnız erkeklere hitap etseydi bunun açıklamasını da yapmaz mıydı? Değerli arkadaşım, bu konu benim için bitmiştir. Ben söyleyeceklerimi söyledim. Benim söylediklerime, benim inandıklarıma kimsenin inanmasını da beklemiyorum. Çünkü yazdıklarım benim kur’an dan Rabbin sözlerinden anladıklarımdır, yalnız beni bağlar. Hangimizin yanıldığını Rabbin huzurunda hep birlikte göreceğiz. Allah cümlemizi doğruyu anlayan, doğruları gören kulları arasına alsın inşallah. SAYGILARIMLA Halukgta

Yitiksevda 03 Ocak 2011 13:19

Enam 116 da çoğunluk ile kastedilen sapkınlığa meyilli olanlar içindir yoksa Müslümanların esasları üzere birleşilen konular değildir abim elbette sizin görüşünüze saygı duyarım lakin saygı duymak kabullenmek olarak algılanmamalı siz böyle kabul edebilirsiniz saygılar benim eşim evimde çocuklarım ile ilgilensin cuma vakti daha hayırlısı olur ....

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 13:30

Son cevabınızı geç okudum ona cevap vereyim. Daha önce bunun açıklamasını yapmıştım. Allah zorda olan hiç kimseye birşeyin yapılmasını emretmez. Kadın eğer çocuğunu bırakamayacak ise nasıl olurda sorumlu olur bundan? Bizler kendi nefis ve düşüncelerimiz ile yola çıkarak, rabbin yemin olsun ki bu kitabı sizler için kolaylaştırdım sözünü her zaman görmezden gelmişiz? Allah tüm ibadetlerimiz konusunda açıklama yaparken, zaman, zemin , ortam şartını getirir. İbadeti yerine getirmek için ortam müsade etmiyorsa zaten Allah ta sana kolaylık getirmiştir. Bu yazımı yazarken bir meylinizi daha aldım. Siz eşinizin cumaya gitmektense evimde çocuklarıma bakması daha doğrudur diyerek kendi hükmünüzü vermişsiniz. Saygı duyarım. Elbette çocuklarınıza bakacak kimse yoksa haklısınız, ya çocuk sorunu yoksa yinede evinde otursun derseniz işte ozaman çok daha farklı bir durum oluşur. Bu ve benzeri sorunlar erkekler içinde geçerlidir.

Bahse konu ayet için söylediğinize gelince. Siz sapkın fikirlerden bahsetmişsiniz. Bugün Allahın sapkın dediği fikirler arasında neler var hatırlayınız isterseniz. Ben söylemediğim halde bu Allah katındandır diyenlere sesleniyor Allah ve neler söylüyordu onlar hakkında hatırlayınız. Yine düşünelim, acaba peygamberimizin ümmeti olduğunu söyleyen bizler, ne haldeyiz ki peygamberimiz benim ümmetim kur'anı terk etti diyor? İşte tüm bunları çok iyi düşünür ve analiz edersek gerçekleri göreceğimizden eminim. Rabbim cümlemize yardımcı olsun inşallah. Tüm gerçekleri huzurda apaçık göreceğiz. Bunun için birbirimizi kırmaya üzmeye de gerek yok zaten. Ne diyor Rahman; aranızda anlaşamadığınız konulardaki hükmü bana bırakın. Bende bu konudaki hükmü rabbim e bıraktım. SAYGILARIMLA Halukgta

Yitiksevda 03 Ocak 2011 13:33

Teşekkürler abim saygı duyarım fikrinize ...

HALUK GÜMÜŞTABAK 03 Ocak 2011 13:46

Sizin gibi kur'an ehli bir kardeşimle saygı çerçevesinde tartışıp, görüşlerimizi söylemek bana büyük mutluluk veriyor. Her insan kendi inancından hesaba çekileceğine göre, birbirimizi kırmak niye. Allah razı olsun sizden arkadaşım. Saygılarımla Halukgta

kamer34 03 Ocak 2011 14:09

Kadınlar Cuma Namazına Gitse Ne Olur Gitmese Ne Olur.
 
SELAM:
Cuma namazı bu gün tartışılacak ve üzerine konuşulacak bir konu değildir.Ben dikkati buna çekmeye çalıştım ama kimse kaale almadı.

Öncelikle cuma namazı eda için şartları oluşturrmak gerektiğine inanıyorum.
Cuma namazı şartlarının nasıl oluşacağı üzerine kafa yormak gerekir.Bugün kadınlar cuma namazına gitse ne olur gitmese ne olur.

HakikaT 03 Ocak 2011 22:48

KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GİDER

6340 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kızlarını ve hanımlarını (musallaya) çıkarırdı."

Bayram namazına giden bayanlar neden cuma namazına gitmesin..?

Yitiksevda 03 Ocak 2011 22:57

Hakikat kardeşim kimse gitmesin demiyor bizim dediğimiz Farz mevzuudur yoksa teşvik vardır gidilmesine İslam ulemasının icması ile ama Farz denilir ise ortaya bir çok sorun çıkar Farzın terki olmaz heleki namaz gibi dirilişe vesile olan bir ibadette ....

redyellow 03 Ocak 2011 23:09

Alıntı:

HakikaT Üyemizden Alıntı (Mesaj 110664)
KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GİDER

6340 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kızlarını ve hanımlarını (musallaya) çıkarırdı."

Bayram namazına giden bayanlar neden cuma namazına gitmesin..?

Bayram namazına da gider, cuma namazına da gider hanımlar, cuma namazına giden cumayı eda eden bir hanımefendinin üzerinden o günki öğle namazı düşer.

Fıkıhda böyle der böyle biliriz.

Bizim burda itiraz ettiğimiz kadınlara da cumanın farz olduğu iddiasıdır.

Cuma namazı kadınlara da farz diyen haluk beye resulullahın uygulamaları neydi, eşlerini cumaya götürmüşmüydü, halifeler nasıl uygulamıştı diyorum ama ne hikmetse arkadaşımız buna cevap verme yerine başka şeyler yazmayı tercih ediyor.

HakikaT 03 Ocak 2011 23:10

İyide güzel abim bayram namazıda farz değildir bayanlara..Bu hadise bakacak olursak farz görünüo..

6340 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kızlarını ve hanımlarını (musallaya) çıkarırdı."

redyellow 03 Ocak 2011 23:13

Alıntı:

HakikaT Üyemizden Alıntı (Mesaj 110667)
İyide güzel abim bayram namazıda farz değildir bayanlara..Bu hadise bakacak olursak farz görünüo..

6340 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kızlarını ve hanımlarını (musallaya) çıkarırdı."

öncelikle MUSALLAYA ÇIKARIRDI ne demek ben anlamadım.

Bayram namazına götürürdü anlamında ise bunu illaki FARZ olarak alamayız ki..

Eğer farz olarak görseydi efendimiz sadece kızlarını, hanımlarını götürmekle kalmaz sahabeye de emrederdi, değil mi?

Var mı öyle bir emir, eşlerinizi, kızlarınızı bayram namazlarına götürün, bu sizin üzerine emirdir gibi bir hadis????

HakikaT 03 Ocak 2011 23:22

Allah Resulunün yapmış olduğu her bir hal ve hareket müslüman kullara örnek olması değilmidir..Bunun için emir gerekirmi..?

Yitiksevda 03 Ocak 2011 23:40

Bayram namazı Zaten Farz bir namaz değildir Sünnettir sünnet olan bir şeyin farz olması düşünülemez hakikat kardeşim musallaya çıkarma çok farklı namaza iştirak etme çok farklı olaylar ona bakarsan İmam Hasan ve Hüseyin de akılları ermesede her daim Allah resulü ile birlikte camide idiler ve oynuyorlardı orda bununla ilgili bir çok rivayet mevcut....

HakikaT 03 Ocak 2011 23:49

Bize İbn Cureyc tahdîs edip şöyle dedi: Bana Atâ, Câbir ibn Abdillah'tan haber verip şöyle dedi: Ben Câbir'den işittim, Peygamber (S) ramazân bayramı günü ayağa kalkıp, bayram namazı kıldırdı. Yânî evvelâ namazla işe başladı. Sonra hutbeyi yaptı. Peygamber hutbeyi bitirince bulunduğu yerden indi ve kadınların yanına geldi. Bilâl'in eline dayanarak kadınlara va'z etti.
Bilâl elbisesini açmıştı. Kadınlar sadakalarını onun içine atıp duruyorlardı. Râvî İbn Cureyc: Ben Atâ ibn Ebî Rebâh'a: Kadınların bu verdikleri ramazân bayramı zekâtı mı idi? diye sordum. Atâ: Hayır, lâkin o zamanda vermekte oldukları
*bir sadaka idi. Herbir kadın kendi gümüş halkalarını atıyor, hepsi de atıyorlardı, dedi [48]

redyellow 03 Ocak 2011 23:51

Alıntı:

HakikaT Üyemizden Alıntı (Mesaj 110669)
Allah Resulunün yapmış olduğu her bir hal ve hareket müslüman kullara örnek olması değilmidir..Bunun için emir gerekirmi..?

Öncelikle bayram namazları bırakın kadınlar için farz olmayı, erkekler için dahi farz değildir bunu belirtelim.

Allah resulünün yaptığı her hal ve hareket müslüman kullara örnek olmasıdır ama farz olması demek değildir, lütfen sünneti, vacibi, müstehabı, farzı birbiriyle karıştırmayalım.

Allah resulunun her yaptığı hareket farz değildir.

Yitiksevda 03 Ocak 2011 23:59

Kamer kardeşim Cuma suresinde geçen ayetin zahirine bakarak Kadınlara Farz dır denilebilirmi Allah Resulünün uygulamalarını o zaman askıya almış olmazmıyız sadece ayetin zahiri ile hükmeder isek ?

kamer34 04 Ocak 2011 00:03

bir amelin farz olabilmesi için hakında kesin nas olması gerekir
bir takım yorumlardan yola çıkarak şu haramadır şu helaldir
şu farzdır denilemez

kamer34 04 Ocak 2011 00:07

Yitik sevda arkadaşım

İSLAM da teşfik etmek ayrı birşey farz çok çok ayrı birşey
az önce yazdım bir amelin farz olabilmesi için kesin nas gereklidir.

Domuz eti size haramdır gibi.

kamer34 04 Ocak 2011 00:19

şurası çok önemli

benim görüşüme göre farz olan bir ibadeti hiç bir mazareti olmadan terk-i mümkün değildir

hatta dahada ileri giderek diyorum ki farz olan bir ibadeti keyfi bir şekilde terk eden kişi islam dairesinin

dışına çıkar.

halbuki peygamber efendimizin bütün amellerini biz müslümanlar yerine getiremiyoruz.

zaten istesekte onun gibi olmamız mümkün değil çünkü o (sav)

ahlakın en yücesine sahip idi onun bütün yaptıkları bizim için farz olsaydı cennet bizim için hayal bile olmazdı.

kamer34 04 Ocak 2011 13:07

Cuma namazı üzerine bir kaç söz daha söylemeden geçemiyeceğim.

konunun detaylarına inmeden Ayet lafzı üzerinde biraz düşünmeğe dikkat çekmek istiyorum.
İşte Cuma Suresi/9.Ayet.

"Ey İMAN EDENLER,CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,
HEMEN ALLAH,IN ZİKRİNE KOŞUN VE ALIŞ VERİŞİ BIRAKIN .
BİLİRSENİZ BU SİZİN İÇİN DAHA HAYILIDIR."
CUMA/9

Bu ayetin lahzının ilk cümlesinde."Ey İMAN EDENLER" diye hitap etmektedir.
bu cümle genillik arz eder.tıbki şu ayet gibi

""Üzerinde ALLAH,ın isminin anılmadğı şeyi yemiyin...""(enam/121.) ayette kesen kişinin ismi,cismi,dini,ekek yada kadın olduğu beyan edilmemiştir.buna benzer çok sayıda ayet vardır.

Cuma Suresinde ki bu ilk cümle de aynen böyledir.Bu cümle de namaza çağrılan kişinin erkek yada kadın olduğu ifade edilmemiş, akıl baliğ bütün müslümanlara hitaptır.Yalnız davet edilen kişinin enam suresinden farklı olarak dini belirtilmişir. şimdi ayetin ikinci cümlesine bakalım.


""CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,""Ayetin bu cümlesinin lafzından anlaşılan bir çok mana vardır,bunlara kısa bir göz atalım.

1-- Bu cümlede cuma namazı farziyeti çıkmaz. Çün ki ayet ""cuma günü"" namaza diye başlamaktadır.cuma günü sadece cuma namazı deiğil beş vakit namaz vardır,tıbki öbür günler gibi.Ayetin lafzından cuma namazına çağrıldığınızda diye başlamış olsaydı o zaman cumaya has bir namazın varlığından söz edilebilinirdi.

2--""CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,"" ayetin bu cümlesinin lafzından 12 ile 2 arasında iki rekat cuma namzı kılınmalıdır anlamıda çıkmaz.Çün ki ayet cuma günü diye başlamıştır bu cümlede herhangi bir vakit belirtilmemiştir. şimdi ayetin böbür cümlesine gelelim

""HEMEN ALLAH,IN ZİKRİNE KOŞUN VE ALIŞİVERİŞİ BIRAKIN"" ayetin bu cümlesinden ben şahsen şöyle bir mana da çıkarıyorum. Allah namaz vakti alışverişi bırakın diye buyuryor.Alışverişi istisnalar hariç,biliyoruz ki genelde erkekler yapar.Hele 1400 sene önceyi göz önünde bulundurur isek bence yüzde doksandokuz erkekler yapardı.bende diyorum ki ayetin bu cümlesinden hitap sadece erkekleredir.buna ne diyeceksiniz.

SON SÖZ:

Bütün bu manaların çıktığı ayetleri Allah,ın kast ettiği manayı anlayambilmek için.Mutlak manada bir elçiye zaruret ihtiyacı doğurmuştur
Bu ayetlerin doğru anlaşılması ve nasıl tatbik edileceğini bizlere öğreten bir öğretmen gerekmektedir

Allah bu gerekliliği çok iyi bildiği için bize öğretmenlerin öğretmeni olan Hz Muhammmed Mustafayı görevlendirmiştir.İşte ben buna sünnet diyorum.

Büyük müfesir Hz. Muhammed Mustafanın sünnetine bakmadan ayetleri anlamaya kalkışmak bana göre deliliktir.Bu anlayış Allah,ın yüce kitabı Kuran ilede örtüşmez

Benim karşı olduğum şey Allah Rasulü adına küstahça insafsızca bir takım iftiralar atılmış ve islam ümmmeti de bunun üzerine binlerce kitap yazmak zorunda kalmıştır.

Peygamberin söylediği söylenen sözlerin fillerin Kuranla bağdaşmayan rivayetlerin peşine takılıp acaba budamı hadistir budamı sünnettir diye kafa yormuşlardr.

Kuran ounun hayatı,onun hayatı da Kuran idi.

Onun için Kuran Ayetlerini Allah,ın kast etmiş olduğu manayı anlayabilmenin tek yolu ona Hz Muhammed Mustafaya gitmekttir.başka da çaremiz yoktur.

Cuma namazı onun (sav) uygulamsında vardır,ve 2 rekattır öğlen namazı yerine geçer.

kadınlar bu cuma namazına eğer şartlar uygun ise iştirak edebilirler.tşkr edrim herkese.

Allah doğru anlamıyı nasip etsin.

AMİN

BEDİİ HAMİT 04 Ocak 2011 14:06

CUMA NAMAZI KADINLARA DA FARZDIR.AMA NASIL ?

Bu konudaki çalışmalarımı sizinle paylaşacağım


SAAT: 13:14

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321