Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Makale ve Köşe Yazıları (https://www.forum.medineweb.net/516-makale-ve-kose-yazilari)
-   -   Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül (https://www.forum.medineweb.net/makale-ve-kose-yazilari/31285-zihniyet-sorunu-mevlut-honul.html)

Mevlüt HÖNÜL 22 Şubat 2015 19:42

Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül
 
Ülkemizde toplumsal bir sorun ile karşılaştığımızda, ret veya kabul yönünde fikir beyan etme yarışına giren karşıt zihniyetler meydana gelen her olayı kendilerine yontacak şekilde, tarafgir bir yaklaşım çerçevesinde yorumlamaya gayret etmekte, diğer yaklaşımların doğruluğu veya yanlışlığı üzerinde kafa yormamaktadır. Buna karşın uç yaklaşımlar arasında orta bir yol olarak İslam’ın berraklığı hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak derecede ortadadır.

Aklı başında Müslümanların, insanların sosyal planda ortaya koydukları yanlış dinî ve ideolojik yaklaşımları, yol ve yöntemleri İslam’a mal etmeyi âdet edinmiş olan çevrelere İslam’ın özünü hatırlatmaları gerekiyor. İslam barışın-esenliğin ve teslimiyetin adıdır. Mal, can, akıl, nesil ve din emniyetinin sağlanması İslam’ın temel maksatlarını teşkil eder.

Bugün piyasada “insan haklarını” savunmak adına var olan yapılanmalar İslam’ın özünden uzak hareket etmektedirler. İslam’a göre insan hakları, evrensel ölçüler ekseninde ele alınır. Her bir fert, ırk, dil, renk, din-mezhep ayrımı yapılmaksızın insan olarak değerlendirilir. İnsan doğuştan birtakım haklara sahiptir ve bu hakları kısıtlamak İslam’a göre zulümdür.

Zihniyet, insanların algılama biçimleri ve bu algılama biçimlerine bağlı olarak ortaya koydukları söylem ve eylemlerdir. Zihniyet bir bilgi türü olmayıp bir bilme tarzıdır. İnsanlar gerçek, objektif bilgiye dayalı birikimlerini kendi zihniyetleri doğrultusunda değişime uğratmadıkları vakit sahih bilgi ekseninde sahih bir hareket meydana gelir. Bunun aksi ise kişinin kendi zihniyetini ifşa etmesidir.

Zihniyet kelimesi zihin kavramından gelmektedir. Zihin, algılama, anımsama, düşünme, değerlendirme, karar verme aşamalarında ortaya konan yeteneklerin bütününü kendisinde toplar. Toplumsal sorunlarda doğru bilgiye dayanan yaklaşımı bir kenara bırakıp, yanlış algılar doğrultusunda söylem ve eylemlerde bulunmak bir bakıma iradenin askıya alınmasıdır. Zira bu durumda kişi veya gruplar ülke içindeki kökü dışarıya dayanan birtakım güç ve çıkar odaklarının propagandası doğrultusunda ve kendilerine öğretilen, dayatılan çerçevede hareket etmektedirler.

Ülkemizdeki mevcut zihniyet çıkar odaklı düşünüp hareket etmekte ve her fırsatta hakikati, doğruyu-yanlışı önemsemeksizin politik çıkar odaklı eylem ve söylemlerle kendini sosyal planda ortaya koymaktadır. Her nedense bu, hep olaylar vuku bulduktan sonra olmakta, eleştiri ve eylemsellik olaylar öncesinde kendini göstermemektedir. İslam’a ait değerlerin benimsenmediği, yaşanmadığı bir toplumda insanî değerleri bozacak her tür algının önü açılmaktadır.

İnsanî değerlerle uyum içinde tesis dilecek dinî, sosyal, ticarî, idarî, adlî organizasyonların ve eğitim-öğretim etkinliklerinin oluşturacağı ortam, çıkar odaklı veya duygusal yaklaşımlara kurban edilmediği zaman en azından Müslüman halkın Kur’anî temele dayanan ortak bir zeminde buluşması mümkün olabilecektir. Yeryüzünde her türlü zulme -dolayısıyla zalimlere- karşı durmak İslamî/insanî bir tavırdır.

Medya ve kitle iletişim araçları günümüzde ahlaksızlığı teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için kullanılmaktadır. Medya reklamlar yoluyla tüketim zincirini genişletmekte, görsel yayınlarla teşhirciliği normalleştirmekte/sıradanlaştırmaktadır. Böylece ahlaksızlığın, özellikle aile terbiyesi almış, ahlak sahibi, erdemli bir yaşam süren gençler arasında yaygınlaştırılması amaçlanmakta, sosyal yaşam alanları ifsat edilmektedir.

Doğru bilgiye dayalı sahih algı çerçevesinde hareket etmek yerine kendi heva ve hevesi doğrultusunda hareket eden zihniyet, hak-adalet karşıtı muharref algıyı “insanî yaklaşım” olarak takdim etmekte ve ahlak dışı bir hareket metodu takip etmektedir. Hayat içerisinde yaşanan herhangi bir olumsuzluk karşısında ilah edindiği kimselerin fasit yaklaşımlarını benimseyen ve söz konusu yaklaşımları hayatın her alanında pratize etmeyi “insanlıkla’’ özdeşleştirerek fitne mekanizmasını işleten kısır beyinler, toplumun ifsadına hizmet ettiklerinin farkına varamayacak derecede bozuk zihniyetlidir.

Ataerkil bir toplumsal yapının hâkim olduğu ülkemizde, insanlara, öncelikle herhangi bir hastalığın tedavisi için nasıl bir yol ve yöntem takip edilmesi gerekiyorsa zihniyet bozukluğuna da aynı mantıkla çare aranması gerektiği anlatılmalıdır. Elbette zihniyet bozukluğunun çaresini dinimizde aramak zorundayız. Çünkü İslam dini, sosyal nizam ve hayat felsefesiyle alakalı her konuda geniş bir muhtevaya sahiptir ve kendine özgü çözüm yolları ortaya koymaktadır. Dolayısıyla İslam, pasif ve statik değil, aktif ve dinamik bir yapıya sahiptir.

Ülkemizde din adına konuşan çoğunluk ailevî sorunlar hususunda erkeğin işlediği hataların affına yönelik çaba sarf ederken, kadının hatalarına yönelik affı gündemine dahi almamaktadır. Erkeği “çapkın”, kadını “ahlaksız” olarak tanımlayan anlayışın hastalıklı olduğu tartışma götürmez. Kur’an, erkek-kadın ayrımı yapmaksızın herkese adaletle muamele etmeyi emretmektedir. Sorunun kökünde ataerkil zihniyet yatmaktadır.

Eşler arasında vuku bulan aldatma olaylarında erkeğin affı için çaba sarf eden ancak aynı konuda kadın için infazı öngören zihniyet Kuran’ın inşa ettiği bir zihniyet olamaz. Ceza-i müeyyidelerde dişi-erkek ayrımı yapan anlayışı adalet ilkesi üzere düzeltmek icap eder.

Kendilerini herhangi bir mezhebe nispet eden kişi ve gruplar, kendi mezheplerinin içeriğini dahi doğru düzgün bilmemekte, kişisel anlayışlarını -mezhep taassubunu da işin içine katarak- diğerlerine “din” olarak dayatmakta, tenkitler karşısında karşı atağa geçerek kuvvetli bir propaganda faaliyetiyle mevcut anlayışın idamesini sağlamak için yoğun çaba harcamaktadırlar.

Kur’an’ın fertleri ve toplumu inşa etmede kullandığı metodu bir kenara bırakan zihniyet, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kendi anlayışına uygun tarikat şebekeleri vasıtasıyla insanları pasifize etmekte, uyuşturmaktadır. Böylece mevcut yapı, kula kulluk, Allah’a ve Resul’üne iftira üzere varlığını devam ettirmektedir. Muskacısı, şeyhi, seyyidi vs. bu yolla kendi menfaatlerini sağlama almaktadır.

Zihniyet bozukluğu ile mücadele edecek olanların öncelikle akide hususunda Kur’an dışı öğretileri bir kenara bırakmaları, mevcut toplumsal baskılara aldırış etmemeleri, “kim, ne der” kaygısı taşımamaları, karşı eleştiri ve taarruzları göze almaları, adımlarını somutlaştırmaları ve öncü rolü üstlenmeleri gereklidir.

Elbette öncü rolü üstlenecek olan kimseler, toplumun zihnî inşasında sorumluluk almadan önce işe kendilerinden başlamak zorundadır. Kendi düşüncelerini ıslah edememiş ve hayatlarında gerekli değişiklikleri yapamamış kimseler, Kur’an ahlakı ile ahlaklanma ve hayatı inşa etme sürecinin dışında bırakılmalı, hangi unvanı taşırlarsa taşısınlar kendilerine itibar edilmemelidir.

Başkalarının kusur ve ayıplarını araştırmakla meşgul olan zihniyet, öncelikle kendi ayıp ve kusurlarını görebilmeli, bozuk gidişatta kendi payının ne olduğunun muhasebesini yapmalı, topluma yol göstermeye kalkışmadan önce kendisini düzeltme çabası içine girmelidir.
İslam insanlıkla eşdeğer görülmediği müddetçe halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede sosyal, siyasî, ekonomik sorunların üstesinden gelinemeyecek, hak-hukuk ihlallerinin önüne geçilemeyecektir.

Mevlüt Hönül

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

musab27 26 Şubat 2015 12:20

Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül
 
Bir yazının başıyla sonu kendisiyle ancak bu kadar çelişir. resmen komedi yazısı gibi.
Önce eleştir yerden yere vur. hükümete iktidara şehye müride mezheplere düzene giydir. haklı yada haksız. isim vermeden kime ne dediği belli olmadan son parağraf da hep sorunlar eleştirmekten kaynaklı, biz kendimizi eleştirmeliyiz de.
Ama aslında mesaj o değil. yani mesaj yazanın kendine özeleştirisi değil.
mesaj şu ki; düzen, baştakiler vs hepsi bozuk ama pay suç birazda sizin kendinize çeki düzen verin ey halk demiş yazar burada. :)

Yitiksevda 26 Şubat 2015 13:06

Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül
 
Alıntı:

musab27 Üyemizden Alıntı (Mesaj 374576)
Bir yazının başıyla sonu kendisiyle ancak bu kadar çelişir. resmen komedi yazısı gibi.
Önce eleştir yerden yere vur. hükümete iktidara şehye müride mezheplere düzene giydir. haklı yada haksız. isim vermeden kime ne dediği belli olmadan son parağraf da hep sorunlar eleştirmekten kaynaklı, biz kendimizi eleştirmeliyiz de.
Ama aslında mesaj o değil. yani mesaj yazanın kendine özeleştirisi değil.
mesaj şu ki; düzen, baştakiler vs hepsi bozuk ama pay suç birazda sizin kendinize çeki düzen verin ey halk demiş yazar burada. :)

Kendimizi muaf tutamayız varsa bu hasletler elbette eleştirmeliyiz eğer eleştirmiyor isek bizdede sorun var demektir.

İslaminesil 06 Şubat 2016 22:50

Cevap: Zihniyet sorunu/Mevlüt Hönül
 
Zihniyet Oluşturan etmenleride iyi kurcalamak lazım aslında Mevlüt Abi...

Sorgulamama sonuc olarak körü körüne bir baglılığı getirir.Hocam ( seyhim,üstadım,abim,liderim,baskanım) ne derse o...

Zihin, algılama, anımsama, düşünme, değerlendirme, karar verme aşamalarında ortaya konan yeteneklerin bütününü kendisinde toplar. Toplanamayan zihin ise taklite ,idrak edemeyen zihin ise aklını baskasının fikir düşünce degerlendirmesinin kirasında kalır..





SAAT: 23:34

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306