www.medineweb.net, yükleniyor... 'den beri Kesintisiz Yayında.... |
14 Eylül 2012 21:28 | |
Medineweb | Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 5 1.) Bir sözcüğün benzetme amacı gütmeden başka bir söz yerine kullanılmasına “ad aktarması” denir. Buna göre, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması vardır?
I. Ben, matematiği onun kadar bilmem. II. Soru yazmayı çok iyi bilir. III. Bu işlerin nasıl olacağını bilirim. IV. Soruyu sen de bildin. V. Zannedersem beni bilmedin.
![]()
Yukarıdaki parçada geçen altı çizili sözle, anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Yukarıdaki parçada geçen altı çizili sözle, anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
I. Aile fertleriyle kurduğumuz iletişimde anlayışlı olmak önemlidir. II. Sorunlarımızı ancak ve ancak aynı noktada birleşerek çözebiliriz. III. Çoğalan sevgimizle sağlıklı aileler oluşturabiliriz, kısa zamanda. IV. Özeleştiri yapmak iletişimsizliği azaltmada büyük bir paya sahiptir. V. Paylaşılanların artması aradaki bağları da güçlendirecektir.
(V) Çünkü hayat asla ertelemeye gelmez. Numaralanmış cümlelerin hangisinde bir değerlendirme söz konusudur?
Bu cümleden kesin olarak çıkarılacak yargı aşağıdakilerden hangisidir?
Numaralanmış cümlelerden hangileri kendinden önceki cümlenin gerekçesi konumundadır?
II. arada göze çarpan III. genel mimari estetiğini bozmuyor IV. neyse ki sayıları da üçü beşi geçmediğinden V. küçük ve tek katlı yapılar Yukarıdaki sözlerle kurallı ve anlamlı bir bütün oluşturulmak istense sıralama nasıl olur?
Bu cümlenin özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
![]()
![]()
![]()
Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Numaralandırılmış cümlelerden hangisi, parçanın akışını bozmaktadır?
Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Yukarıdaki parça ikiye bölünmek istense ikinci paragraf kaçıncı cümleyle başlamalıdır?
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Düşüncenin akışına göre, parçanın giriş cümlesi aşağıdakilerden hangisidir?
Parçadan, hoşgörüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Bu parçada asıl anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
II. Moğol Baskısı III. Anadolu’nun uçlarına Türkmenlerin yerleştirilmesi Yukarıdakilerden hangileri Anadolu’da siyasi birliğin bozulmasına etki etmiştir?
- Ticaret yolları üzerinde belli mesafelerle kervansaraylar yapılması - Önemli ticaret noktalarının bilim ve kültür alanında ilerlemiş olması Bu bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
I. Hukuk II. Toprak I II. Eğitim alanlarının hangilerinden sorumlu olduğu söylenebilir?
I. Gazeteler II. Fermanlar III. Layihalar hangilerinin etkilerinden söz edilebilir?
Bu durum, I. Yeni ittifakların yapılabilmesi II. Islahatlar için aydın bir sınıfın oluşabilmesi III. Halkın ıslahat hareketlerine öncülük edebilmesi gibi amaçlardan hangilerine ortam hazırlamıştır?
II.II.Osman III. III.Selim yukarıdaki padişahlardan hangisinin tahtan indirilmesi diğerlerinden farklı bir nedene dayanmaktadır?
I. Askerlik II. Yönetim III. Maliye alanlarından hangilerini kapsamaktadır?
I. Her dinden insanın kanun önünde eşit sayılması II. Herkesin mülk sahibi olabilmesine imkan tanınması III. Mahkeme kararı olmadan kimseye ceza verilemeyeceğinin ifade edilmesi IV. Çıkarılacak kanunlara padişahında saygı duyulmasının istenmesi V. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması gibi hükümler yasallaşmıştır. Bu bilgilere dayalı olarak aşağıdaki yargılardan hangilerine ulaşılamaz?
I. Bolşevik Hükümetinin savaşa bir an önce son vermek istemesi II. İtilaf Devletleri ile ilişkilerini sürdürmek istemeleri III. Osmanlı ordusunun Kafkaslara girmesini önlemek istemeleri amaçlarından hangilerini hedef aldığı söylenebilir?
I. Kongre kararlarını tüm ulusa mal etmek II. Padişah iradesine karşı çıkmak III. İstanbul Hükümetine karşı koymak durumlarından hangilerinin temel etken olduğu savunulabilir?
I. Yasama II. Yürütme III. Yargı hangileri kullanmıştır?
II. Batı Cephesi’nin ikiye bölünmesi III. Türk Ordusunun komutasının Mustafa Kemal’e devredilmesi IV. Türk Ordusunun Sakarya doğusuna çekilmesi V. Yunan ordusunun taarruz gücünün kırılması Yukarıdaki gelişmelerin kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
II. İmroz ve Bozcaada’da yaşayan Rumlar III. Karaman ve Trabzon’da yaşayan Rumlar IV. Mora ve Girit’te yaşayan Türkler Yukarıdaki yerlerden hangileri Lozan Görüşmeleri sırasında mübadele dışında tutulan yerlerden değildir?
I. Menemen Ayaklanması II. Seçim Kanununda değişiklik yapılması III. 1924 Anayasasında değişiklik yapılması gelişmelerinden hangileri etkili olmuştur?
I. Yasama gücünün üstünlüğü II. Yasaların değiştirilemeyeceğini III. Cumhurbaşkanına veto yetkisinin tanınmayacağı durumlarından hangilerinin bir göstergesidir?
I. 1924 Anayasasında değişiklik yapılması II. Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılması III. Hükümet değişikliğinin olması gelişmelerinden hangilerine neden olmuştur?
Bu bilgilere dayanarak Rusya’nın Montrö Boğazlar Sözleşmesine yönelik tedirgin tavrının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
I. Nüfus Mübadelesi II. Fır Hattı III. Savaş tazminatı IV. Kıbrıs meselelerinden hangileri Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra 1930’lu yıllara kadar sorun olan konulardandır?
I. İlk uçak fabrikasının açılması II. Çok Partili hayata yönelik ilk adımların atılması III. Resim ve Heykel Müzesi’nin açılması gelişmelerinden hangileri Atatürk dönemin de gerçekleştirilmiştir?
Buna göre, I. Ulus egemenliğinin yönetimde esas alınması II. Standart vergi uygulamasın terk edilerek herkesin gelirine göre vergi vermesi esasının getirilmesi III. Azınlıkların banka şirket ve okul açmalarına imkan tanınması IV. Medeni kanun ile kadınlara miras, nafaka ve mahkemelerde tanık eşitliği haklarının verilmesi gibi düzenlemelerden hangilerinin inkılap niteliği taşıdığı söylenebilir?
I. Rüşt yaşına ulaşan kişinin istediği dini seçmekte özgür olması II. Vatandaşın resmi nikahı yaptıktan sonra dini nikahı yapmakta özgür olması III. Patrikhanenin siyasal parti kurmasına yasaklama getirilmesi urumlarından hangileri din- devlet ilişkilerinin laik devlet yapısına göre şekillenmesi gerektiğine kanıt oluşturur?
I. Ulus Bilinci II. Ulus Egemenliği III. Sosyal devlet anlayışı durumlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?
Yukarıdaki ifadeye göre sosyal devlet anlayışında, I. Halkçılık II. Devletçilik III. Laiklik ilkelerinden hangisi veya hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?
Buna göre, Doğu Anadolu bölgesinin doğal koşulları, I. Hidroelektrik enerji üretimi II. Kağıt üretimi III. Kış turizmi IV. Tarımsal üretimi gibi etkinliklerden hangileri için elverişlidir?
Aşağıda verilen Türkiye’nin ekonomik özelliklerinden hangisi üzerinde bu etki en azdır?
I. En ucuz ulaşım yolu olması II. Türkiye’nin her yerine ulaşılabilmesi III. İklim koşulları gibi özelliklerden hangileri etkili olmuştur?
Buna göre, iklime bağlı olarak buğday tarımının yaygın olduğu bir bölgede aşağıdaki hayvan türlerin- den hangisinin daha çok yetiştirilmesi beklenir?
Buna göre, aşağıda verilen Türkiye’nin özelliklerinden hangisi yukarıda verilen durumun sonuçlarından biri değildir?
![]()
Buna göre, aşağıdaki yerlerden hangisi bu alanlardan birisi değildir?
- Göller yönünden zengindir. - Turizm gelirleri yüksektir . Yukarıda verilen özelliklere sahip bölüm aşağıdaki- lerden hangisidir?
![]()
Buna göre, aşağıda verilen I. Sulamalı tarımı yaygınlaştırmak II. Orman alanlarını tarlaya dönüştürmek III. Tarımda makine kullanımını yaygınlaştırmak IV. Nadas yöntemini yaygınlaştırmak gibi önlemlerden hangisinin tarımsal verimi artırmak için kullanılması uygun olmaz?
- Nüfusun seyrek olduğu bu alanlarda tarımda makineleşme de genelde azdır. Buna göre, aşağıdaki kentlerden hangisinde tarımda makineleşme ve nüfuslanma azdır?
Buna göre, I. Doğalgaz II. Jeotermal III. Hidroelektrik IV. Güneş Enerjisi gibi enerji kaynaklarından hangilerinin po- tansiyeli fazla olmasına rağmen yeterince kullanılmamaktadır?
Aşağıdakilerden hangisi bu şehirlerden biri değildir?
![]()
![]()
Buna göre, Temmuz ayında Türkiye’de en düşük basıncın Güneydoğu Anadolu Bölge- sinde görülmesinde, I. Denizden uzaklık II. Ekvator’a yakınlık III. Bitki örtüsünün cılızlığı gibi durumlardan hangileri etkilidir?
![]() Buna göre,bu bölgelerden hangisi bölge dışında daha fazla göç vermiştir?
|
![]() |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|