www.medineweb.net, yükleniyor... 'den beri Kesintisiz Yayında....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif > Hatada Israr Edilmemelidir

Konu Başlıkları: Hatada Israr Edilmemelidir Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Aşağıdaki Kutuya Sorunun cevabını Yaz ( oruç )
Başlık:
  
Mesajınız:
Trackback:
Kaynak olarak Ekle
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:

Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
10 Temmuz 2008 14:35
NUR
Cvp: Hatada Israr Edilmemelidir

büyük günahlar tövbe ile yok olur. küçük günahlarda ısrar onları büyütür..

hadisi şerif

bizlere tövbe kapısı sonuna kadar açık ama, aynı hatayı tekrar tekrar yapmak adeta Yaradanımızla dalga geçmek gibi bir şey olur.hatanın telafisi;

1- nedamet= pişmanlık duymak

2- samimi , ihlaslı bir şekilde tövbe edip , bir daha yapılan hatayı tekrar etmemek...

güzel paylaşım
10 Temmuz 2008 14:30
KEVİR
Cvp: Hatada Israr Edilmemelidir

Hatada ısrarcı olmak, hatayı hatalı kişinin yaşamının bir gereği haline getirir. aşinalık o kadar artarki, şahıs hatası için yaşamaya karar verir.
10 Temmuz 2008 13:54
Huzurİslam
Hatada Israr Edilmemelidir

"Her insan hata eder. Hata edenlerin
en hayırlıları ise (hatada ısrar etmeyip
hemen) tövbe edenlerdir." (i)


Sevgili dostlar!
İnsan beşerdir, şaşar, günah işleyebilir. Ne var ki bile bile günaha girmemeli, bir hata ve yanlışlık sonucu girmişse hemen dönüş yapmalı, günahta ısrar etmemeli, hemen tövbeye
sarılmalıdır.

İnsan bir günah işlediğinde ondan pişmanlık duyar, bir daha yapmamak üzere dönüş yaparsa tövbesi kabul olur. Cenab-ı Hakk'ın "Gafur, Gaffar, Tevvâb" gibi isimleri vardır. İnsan günahından tövbe ederse, bu sıfatları ve isimleri tecelli eder.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurarak uyarır:
"Günahı açıktan işlemekten sıkılmayanlar hariç bütün ümmetim Allah (c.c.)'ın affına mazhardır." (2)


Çünkü günahı işlemede; sıkılmama, çekinmeme, yaptığından zevk alma, işlediğinden utanç ve ar duymama vardır. Bu ise çok tehlikelidir. Onun için tövbe geciktirilmemeli ve ihmal edilmemelidir. Zira Lokman (a.s.)'a: "İnsanların en şerlisi kimdir?" diye sormuşlar. O da: "İnsanların kendisini günah işlerken görmelerine aldırış etmeyen kimsedir." cevabını
vermiştir.


Ömer b. Abdülaziz'e Sırrı Sakatî şöyle öğüt vermiştir: "İyi kimselerle oturup kalktığı halde hiçbir fayda sağlayamayanlardan veya günahkârları kınadığı halde kendisi günahlardan sakınmayanlardan olma! Açıktan şeytan'a lanet edip de gizlice ona itaat edenlerden olma!"
Yüce Rabbimiz, cennet adayı takva sahiplerinin: "Bir kötülük yaptıklarında, günah işlediklerinde hemen Allah (c.c.)'ı hatırlayıp tövbe ettiklerini, işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmediklerini" belirtir. (3 Al-i İmrân, 135)
"Mü'min, günahını üzerine (devriliverecekmiş gibi) duran bir dağ gibi görür, (o dağın) üzerine devrilmesinden korkar. Fâcir, günahkâr ise, günahını burnunun üzerinde duran ve (elini kaldım/erince kaçan) bir sinek gibi görür." (3)


Şu öyküyü dikkatle okuyalım:
Bir adam yol kenarına dikenli çalılar diker. Dikenler büyüyünce yoldan geçenlerin elbisesine takılmaya, zarar vermeye başlar, insanlar: "Bunları sök, yoldan geçenleri rahatsız ediyor." derler. Fakat adam aldırış etmez. Sonunda yol kenarına dikenli çalı diken adamı, mahkemeye vermek zorunda kalırlar.
Adam mahkemede:
"Tamam hakim bey, sökeceğim" der. Fakat yine sökmez. Habire "Yarın sökeceğim." diyerek insanları oyalayıp durur. Bu arada dikenler, her gün biraz daha kuvvetlenmekte ve yaygınlaşmaktadır.
Hakim, bir gün adamı tekrar çağırır ve sorar: "Çalıları sökeceğine defalarca söz verdiğin halde, hiçbirinde de sözünü yerine getirmedin! Niçin?" Adam: "Hakim bey, önümüzde daha çok gün var. Nasıl olsa bir
gün sökerim." deyince hakim şöyle uyarır:
"Sen, hep 'yarın, yarın' diyerek işi erteliyorsun ama aylar, yıllar geçiyor, dikenler kuvvetleniyor; sen ise ihtiyarlıyor ve kuvvetten düşüyorsun. Zamanında sökmediğin dikenleri, sonra hiç sökemezsin."


Sevgili arkadaslar!
İnsan, tövbe etmezse, ruhuna ektiği günah dikenleri her gün büyür, kök salar, kişinin özelliği, karakteri haline gelir, bunlardan kurtulmakta zorlaşır. Onun için hatada ısrar etmemeliyiz. Gönlümüzü karartan, hayatımızı mahveden bizi Allah (c.c.)'tan uzaklaştıran, şeytan'a yaklaştıran, cennet'ten uzaklaştırıp, cehenneme yaklaştıran günahlardan, hatalardan bir an önce kurtulmalıyız. Yoksa, "Yarın yaparım diyen perişan olur." belki yarına da çıkamayabilir.


Peki günahkârları nasıl ıslah edebiliriz? Ebu'd- Derda hazretleri, bir gün yolda bir grup insanla karşılaşmıştı. Onlar, bir adamın başına toplanmışlar, kötü sözler söylü-yorlardı. Onlara yanaşıp sordu: "Ne oluyor?"
"Bu adam günahkârın biri, onu şu günahı işlerken gördük. " dediler. Bunun üzerine Ebu'd- Derda hazretleri:
"Ne dersiniz? Eğer bu adam bir kuyuya düşmüş olsa idi, onu günahkâr diye, oradan çıkarmaz mıydınız?" "Elbette çıkarırdık."
"O halde günah kuyusuna düşmüş bu kardeşinize kötü söz söylemeyin. Ona ancak öğüt verin, yaptığının yanlış oldu-
ğunu anlatın. El uzatıp, o kuyudan çıkarmaya çalışın. Ayrıca sizi, onun işlediği günaha düşmekten koruyan Allah (c.c.)'a da hamdedin."
"Sen ona kızmıyor musun?"
"Ben sadece onun yaptığı işe, işlediği günahına kızarım. Eğer o günahı terk ederse, o benim kardeşimdir. Bağrıma basarım."
İşte böyle dostlar; günahları bir akrep gibi, zehirli görelim, onlardan uzak duralım. Bizi zehirleyecek akrebi beslemeyelim.
Şakiki Belhî ne güzel söylemiş: "Azabına dayanabileceğiniz kadar, Allah (c.c.)'a karşı günah işleyiniz."
Kaynaklar:
1-Tirmizî, Kıyâme 49. İbni Mâce, Zühd 30. Dârîmî, Rikâk 18.Ahmed, Müsned 3/ 198 2-Buharî, Edeb 60. Müslim, Zühd 52. 3-Buharî, Daâvât 4. Tirmizi, Kıyâme 46. Ahmed, age. 1/ 133

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.