www.medineweb.net, yükleniyor... 'den beri Kesintisiz Yayında....

Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk Ve Gençlik Eğitimi > Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Konu Başlıkları: Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir? Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Aşağıdaki Kutuya Sorunun cevabını Yaz ( oruç )
Başlık:
  
Mesajınız:
Trackback:
Kaynak olarak Ekle
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:

Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
24 Eylül 2014 10:35
EyMeN&TaLhA
Cevap: Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Çocuklara Mahremiyeti Öğretmek (Anne babalar bu yazıyı okumalısınız)

✔ Diğer kişilerin görmesi, duyması, bilmesi ve öğrenmesini istemediğimiz özellerimiz vardır her zaman. Başkasının hakkını korumak kadar, kendi hakkına tecavüz edilmesini ...
engelleme bilincidir mahremiyet duygusu.

✔ Çocuklar insanlara nasıl davranacaklarını, nasıl hitap edeceklerini, ilişkilerde nelere dikkat etmeleri gerektiğini, özel hayata saygıyı, başta ebeveynleri olmak üzere, çevrelerindeki yetişkinlerin davranışlarına bakarak öğrenirler.

✔ Bu nedenle, günlük hayatta bazen göz ardı ettiğimiz ancak çocuklar için hayli önemli saydığım birkaç noktayı hatırlatmak isterim. Her kişinin özel yaşamı ve mahremiyet hakkı olduğu erken yaşlardan itibaren anlatılmalıdır çocuklara. Bu anlatımın en kestirme ve kolay yolu da onlara davranışlarımızla örnek olmaktır.

✔ Evlere ya da odalara girmeden önce kapı çalınmalı ve izin almadan içeri girilmemelidir. Siz de çocuğunuzun odasına girerken kapısını çalınız. İzin almadan içeri girmeyiniz.

✔ Birisinin eşyasına dokunmadan, bir şeyi ödünç almadan önce izin istemek gerekir. Küçük çocuklarda sınır tanımadan izinsiz şekilde eşyaları elleme ve dokunma davranışına sık rastlanır. Anne babalar bu duruma hiç müdahale etmezlerse, çocukta gerçek sahiplik duygusu ve hak kavramları gelişemez.

✔ Başkasının mektuplarını açmak, izin almadan mesajlarını, e-maillerini okumak doğru değildir. Ebeveyn ancak çocuğun zarar gördüğünü düşündüğü durumlarda, olan biteni anlamak için izin almadan onun mesaj ve e-maillerini okuyabilir. Bunun dışında sadece merak için yazışmaların okunması doğru değildir.

✔ Telefonla konuşan kişini konuştuğunu dinlemek, konuşulanları merak edip sorular sormak mahremiyet ihlali sayılır. Başkalarının konuşmalarını gizlice dinlemenin ahlaki olmadığı anlatılmalıdır çocuklara.

✔ Çocuklar odaya gizlice girip saklanmayı veya kapı deliklerinden içeriyi gözetlemeyi oyun gibi kabul edip severler. Başkasını gizlice gözetlemenin ileride ciddi ahlaki sorunlar oluşturabilecek bir durum olduğu unutulmamalı ve bu konuda çocuklar uyarılmalıdır.

✔ Bedenin de bir mahremiyeti vardır. Vücudun belli bölgelerinin başkaları tarafından görülmesi ve dokunulmasının doğru olmadığı, aynı zamanda bizlerin de başkalarının belli bölgelerine bakmamamız ve dokunmamamız gerektiği 3-4 yaşlarından itibaren çocuklara anlatılmalıdır.

✔ Modern ve rahat olma adına bazı ebeveynler, çocuklarının yanında çok açık kıyafetler giyinip, oldukça rahat hareket edebilmekte, çocukları insan bedenini tanısın diye birlikte çıplak banyo yapıp, tuvalete birlikte girebilmektedirler.

✔ Oysa mahremiyet korunarak da çocuğun kendi ve karşı cinsin bedenini tanıması sağlanabilir. 6-7 yaşlarından itibaren çocukların tek başına banyo yapmasına fırsat tanıyınız. Siz ancak tam temizlenmediğini düşünüyorsanız, duştan çıkmadan önce yardımcı olunuz. Ancak bu durumda da çocuğun iç çamaşırı mutlaka üzerinde olmalıdır. Yine bu yaşlardan itibaren banyoda, kız çocuğa annesi, erkek çocuğa da babası yardım etmelidir.

✔ Anne babanın yatağı da mahrem sayılır. En doğru olanı çocuk doğar doğmaz yatak ve odanın ayrılmasıdır. Bizim kültürümüzde özellikle anneler bebekleri yanlarından pek ayırmak istemezler. Bu durumda 2 yaşına kadar bebek aynı odada olsa da, mutlaka yatağı ayrı olmalı ve mümkün olan en kısa zamanda odası da ayrılmalıdır.

✔ Bu basit kural ve öğretiler çocuklar için bir kılavuz olacak ve zihinlerine insanların mahremiyet hakkı olduğu ve buna saygı duyulması gerektiği kavramı yerleşecektir.

✔ Mahremiyete saygı, insana saygının en temel göstergesidir. Mahremiyet çocuklara sınırları öğretmektir aynı zamanda. Bizlerin sınır tanımaması ise çocuklarımızın mahremiyeti öğrenmesi önündeki en büyük engeldir.


alıntıdır
29 Ağustos 2014 08:53
EyMeN&TaLhA
Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?


Çocukta mahremiyet eğitimi zor, bir o kadar da mühim bir konudur. Bu zorluğu aşmanın en kolay yolu, çocuklarına mahremiyet duygusunu onların gelişim basamaklarına uygun olarak vaktinde ve d...
oğru bir anlatımla kazandırmaktır.

Mahremiyet eğitimi çocuklara en kolay olarak 4-7 yaş arasında kazandırılır.

⏩Her anne babanın bu konuda şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:

1- Kız ve erkek kardeşler aynı yatakta yatırılmamalıdır.
“Yedi yaşındaki erkek ve kız çocuklarının, erkek ve kız kardeşlerin yataklarını ayırın.”(Cem’ül-Fevâid, 1: 139)

Dârekutnî’de yer alan hadis-i şerifte ise bu yaş sınırı farklı bir şekilde bildirilir:

“Çocuklarınız on yaşına gelince yataklarını ayırınız.” (Sünenü’n-Dârekutnî, 1: 230.)

İmam Nevevî ise bu hadisleri yorumlarken şu hükümleri ifade eder:

“Kız ve erkek çocuklar on yaşına basınca onların yataklarını anne, baba, kız ve erkek kardeşlerinin yataklarından ayırmak vaciptir. Erkeğin erkekle, kadının kadınla aynı yatakta yatmaları aslâ caiz değildir; her biri yatağın birer kenarında olsa bile...”
(Feteva’n-Nevevî, s. 215a; İbranim Canan, Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye, s. 309.)

Ergenlik döneminde ise imkânlar dâhilinde kız ve erkek çocuklarımızın odaları ayrılmalıdır.

2- Çocuklarımızın giyinirken veya mahrem halleri sırasında ayrı bir odaya gitmeleri ve başkası görmeden üstlerini değiştirmeleri sağlanmalıdır.

Ebeveynler ev içindeki kılık kıyafetlerine ve birbirleriyle olan ilişkilerine dikkat etmeli, iç çamaşırıyla gezmemeli veya mahremiyet eğitimine zarar verecek açıklıkta kıyafetler giymemelidir.

4 yaşından itibaren çocuklar ev içi ve ev dışında çıplak bırakılmamalıdırlar.

Ayrıca çocuklarımızın 3-4 yaşından itibaren avret bölgelerinin başkaları tarafından görülmesinin doğru olmadığını adım adım öğrenmesi gerekir.

Bu bağlamda evlatlarımızın elbiseleri ve iç çamaşırları avret bölgelerinin kazara görünmeyeceği şekilde seçilmelidir.

3- Yine çocuğumuza kendi bedeniyle anne-babasının ve diğer insanların bedeni arasında sınırlar olduğu anlatılmalıdır.

Bilhassa tuvalet ihtiyacını giderirken başkaları tarafından görülmemesi gerektiği belirtilmeli, kapısı kapalı olan banyo veya tuvalete girmeden önce kapıyı mutlaka çalması gerektiğine dikkat çekilmelidir.

Anneler çocuklarını yıkarken üstleri giyinik olmalıdır. Çocuğun da kendi avret yerini örtmesi öğretilmelidir.

4- Tuvalet eğitimini kazandıktan sonra çocuğumuzun genital bölgelerine teması azaltmalıyız. Yani üreme organlarına dokunarak, öperek ya da vurarak çocuklarımızı sevmemeliyiz.

Tüm bu hususlarda gösterilen hassasiyetlerimiz neticesinde çocuklarımız 4 yaşından itibaren vücudunun belli bölgelerine dokunulmasından rahatsız olacaklardır ki bu istenilen bir durumdur.

Bunu destekleyici olarak biz ebeveynler, bu bölgelerin ne gösterilmesinin ne dokunulmasının ne de konuşulmasının uygun olmadığı şuurunu kazandırmalıyız.

Çocukların yanında kaba, argo, müstehcen sözlerin kullanılmamasına özen göstermeli, bunun ayıp ve çirkin olduğu şuurunu kazandırmalıyız.

Çünkü bunlar çocukların mahremiyet hassasiyetlerini azaltır ve hayâ duygularını yok eder...


alıntıdır

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.