Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları > oy kullanma

Konu Başlıkları: oy kullanma Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Aşağıdaki Kutuya Sorunun cevabını Yaz ( Bakara )
Başlık:
  
Mesajınız:
Trackback:
Kaynak olarak Ekle
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:

Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
31 Ekim 2008 12:55
TÜRKcan
Cvp: oy kullanma

1-Ebû Bekir, halife seçildikten üç gün sonra kürsüye çıktı ve insanlara şöyle hitap etti:
"Ey insanlar! Benim seçilmem, sizi yönetmeye aşırı istekli olmamdan değildi, bozgunculuktan ve ihtilaflardan korkmuştum Şimdi işi size bırakıyorum, istediğinizi başınıza getirebilirsiniz!"
insanlar hep bir ağızdan şöyle cevap verdiler:
"Biz seni kabul ettik, bırakmayız!"


[B]
2-Enes radıyallahu anh Rezîn
Bir adamın, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve selleme şunu sorduğunu duydum:
"Başımıza hakkımızı vermeyip, haklarını bizden isteyen başkanlar geçerse, nasıl davranalım?"
"Onları dinleyin, itaat edin! Onların işledikleri kendilerine, sizin işledikleriniz sizedir"
Vâil radıyallahu anh Müslim


[B][B]3-[B]Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Sizi yöneten büyüklerinize sövmeyin! Onların iyi olmaları için dua edin Çünkü onların iyi olmaları, sizin iyi olmanız demektir"
Ebû Ümâme radıyallahu anhTaberânî


4-Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Şunu iyi dinleyip kulak verin: Benden sonra başkanlar gelecektir Kim onların yanlarına girip de, yalanlarını doğrulayıp, zulümlerine yardımcı olursa, o benden değildir, ben de ondan değilim Bu kimseler, cennetteki havuzumun başında yanıma gelemezler
Kim de onların yanına girip, zulümlerine yardımcı olmaz, yalanlarını da doğrulamazsa, o bendendir, ben de ondanım Ayrıca, bu kimseler, havuzumun başında yanıma da gelecektir"
İbn Ucre radıyallahu anhTirmizii

31 Ekim 2008 12:42
TÜRKcan
Cvp: oy kullanma

Oy kullanmak

Seçimler yaklaşınca hem belli şartlarda oy kullanmak, hem de kullanılan oyun yönü (hangi partiye oy verileceği) konuları zihinleri yormaya başlıyor.

İslam'ı, hayatın bütününü kaplayan bir din olarak görenler, böyle anlayıp böyle yorumlayanlar, laik bir rejimde -bu rejimi uygulayacak olan- bir partiye oy vermenin caiz olup olmadığını tartışıyorlar. Oy vermeyi caiz görenler de "hangi partiye" sorusunun cevabını bulmaya çalışıyorlar.

"Bu rejimi uygulayacak olan bir partiye oy verilemez; bütün partiler de bu konuda ittifak ettiklerine göre hiçbirine oy verilemez, hiçbirine oy verilmeyince de oy kullanılamaz" diyenler -ki, bunların sayıları oldukça azdır- demokrasilerde oy vermeyi, "hilafet rejimindeki bey'at" ile eş tutuyorlar. Bunlara göre nasıl bir halifeye bey'at eden onun tâbi olduğu siyasi rejimi benimsiyor ve bu rejimin uygulanmasında başkana itaat edeceğine yemin ediyorsa, laik demokrasilerde bir partiye oy verenler de o partinin uygulayacağı rejimi benimsiyor ve itaat edeceklerine söz vermiş oluyorlar. "Devlet idaresinde İslam'ı temel referans olarak almayan bir rejim İslam'a aykırı olacağından bunu benimsemek ve uygulanmasına destek vermek de caiz değildir" diyorlar.

Her seçimden önce, yukarıda özetlediğim düşünceyi dile getiren, bu şartlarda oy kullanmamayı telkin eden birkaç mektup alıyorum. Bundan yirmi beş yıl önce bu fikri savunanların sayısı biraz daha fazlaydı, şimdilerde çok azalmış görünüyor.

Bugün anlaşılan ve uygulanan biçimiyle hem demokrasi hem de laiklik hakkında bazı çekincelerim olmasına rağmen ben, oy kullanmanın yalnızca caiz değil, aynı zamanda gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca "oy kullanmak caiz değildir" diyenleri de tutarsızlık ve çelişki içinde görüyorum.

Önce tutarsızlık ve çelişkiden başlayalım:

Demokrasilerde bir partinin takdim ettiği programa bakarak ona oy vermek, rejime oy vermek manasına gelmez. Takdim edilen program halkın ve ülkenin menfaatine uygun ise, dinimize göre de korunması gereken maddi ve manevi değerlerimizi koruma hususunda mevcudun en iyisi ve en uygunu ise oy verilir; bunu manası da "verili ve değiştirilemez bir rejim çerçevesinde" olabildiğince, "faydalı olanı elde etmek ve zararlı olandan kurtulmaktır" ve bu da İslam'a aykırı değildir.

Laik demokratik rejimi benimsemiş ve uygulamakta olan bir ülkede yaşamayı, bu rejimi uygulayan devletin verdiği hizmetleri ve yükümlülükleri kabul etmek, böyle bir ülkede mülk edinmek, ticaret yapmak, iş yapmak, aile kurup çoluk çocuk sahibi olmak… bu rejimi benimsemek manasına gelmiyorsa, yukarıda açıklanan niyet ve maksatla bir partiye oy vermek de rejimi benimsemek manasına gelmez. Mevcut şartlarda emaneti (milletin maddi ve manevi değerlerini) güvenilir ellere teslim etmek manasına gelir.

Böyle bir niyet ve maksatla belli bir partiye oy veren kimse, değerleri koruma niyeti ve bu niyetle bir faaliyette bulunması sebebiyle ecir de alır; ama hem iktidarların faydalı ve zararlı icraatına maruz kalan, hem de zararı azaltma, faydayı arttırma yönünde en küçük bir katkıyı esirgeyen kimseler sorumlu olabilirler.

İkinci konu, "Hangi partiye oy vermeli?" sorusu ile ilgili idi.

Onu da inşaallah Pazar günü ele alalım.


yenişafak-Hayrettin Karaman


cisminatik=NOT=fetva olmadığını belirteyim...
herkesin düşüncesi vardır bu da Hayrettin Karaman hocanın düşüncesidir...
31 Ekim 2008 12:25
TÜRKcan
Cvp: oy kullanma

Alıntı:
Abdulbakii Üyemizden Alıntı


Günümüzde tam adaletle yöneten bi partı yok zaten. En güzeli oy kullanmamak...

oy kullanmamak da seçilen kişilere boyun eğmek değil midir??????


NoT=yazıda gerekli düzenlemeler yapılmıştır..
31 Ekim 2008 12:22
NUR
Cvp: oy kullanma

syn alper 61 kardeşim,

nerden alıntı yaptınız bilmiyorum ama bu yazıdaki düşünceler islam tarihinde müslümanların başbelası olan haricilerin görüşlerine benziyor.Onlar hakimiyet yalnız Allah ındır ayetini yanlış algıladılar.ve hakem olayını reddettiler.ne hz Ali yi ne de muaviyeyi kabul etmediler.sonuç:kaos...

bu ayetteki ilahi hakimiyet ile söz konusu olan siyasi iktidar kavramı farklı şeylerdir.birisi ilahi hakimiyet, diğeri beşeri hakimiyettir.ilahi hakimiyet tabiki Allah ındır.yeri ,göğü , evreni idare eden, kainattaki bütün mahlukatlarla ilgili işleri tayin eden RaBBİMİZDİR ELBET...kimse buna itiraz edemez.

yalnız,,,

bizlerin oylarıyla iktidara gelen kişilerin hakimiyeti beşeri bir hakimiyettir.bizler insanız ve bir toplum hayatında yaşıyoruz.kalabalığız.yönetilmeye, bir otoriteye muhtacız.en ilkel toplumlar bile bir reisleri önderliğinde varlıklarını sürdürmüşlerdir.pekala bir baş seçmeye mecburuz .ama bunu Allah ın hakimiyeti beğenmeyip, şirk olarak algılamak ne büüüyük bir yanlış!!alanlar birbirine karıştırılmış bu yazıda...

şurayıda belirtmek isterim.kitabımız Kuran ı kerim hiç bir siyasi yönetim modelini tavsiye etmemiştir.biraz düşündüğümüzde bunun haklı bir sebebi var.her toplumun farklı gelenek görenek örf ananesi var.yalnız bir yönetim biçimi insanları tek kalıba sokmaya benzerdi.bu yüzden yeryüzündeki beşeri hakimiyet insanlarındır.ve insanlarda ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bu haklarını kullanırlar.

oy kullanmak şirktir demişsiniz, hakimiyet kavramını yanlış anlamışsınız.o zaman elimizi kolumuzu bağlayalım oturalım, bakalım nasıl yönetileceğiz??

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.