Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forum.medineweb.net/658-serbest-kursu)
-   -   Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı (https://www.forum.medineweb.net/serbest-kursu/31803-bilincli-sosyal-medya-kullanimi.html)

KardelenGül 16Haziran 2015 11:25

Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Zamanımızın en çok kullanılan iletişim aracı olan internet, alışkanlıklarımızı ve hatta hayatımızı baştan sona değiştirdi. İnternet ve teknolojideki yenilikler vesilesiyle, eskiden bilim kurgu filmlerinde izlediklerimiz, artık gündelik hayatın birer parçası oldu çıktı.

Bu yenilikler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan da kul olarak imtihanımızı zorlaştırıyor olabilir. Bilhassa adına “sosyal medya” denilen paylaşım ortamları, dünyanın dört bucağında iyi- kötü ne varsa, elimizdeki küçük aletin ekranına getiriveriyor kolayca.

Sosyal medya hakkında kısa bir değerlendirme ile başlıyalım isterseniz:
Şahısların, bu iş için özel tasarlanmış sitelerde birbirleri ile yaptıkları paylaşımlar sosyal medyayı oluşturur. Kişilerin ilgi alanlarına ve tarzlarına göre düzenlenmiş çok çeşitli sosyal medya siteleri mevcuttur. Zaman ve mekan sınırlaması olmadığından, bir nevi “kesintisiz iletişim yolu” olan sosyal medya ağları sayesinde dünyanın en uzak köşesinden hiç tanımadığınız birinin bir paylaşımı anında size ulaşabilir. Sosyal medya vesilesiyle, aile ve arkadaşlarla irtibatlı olunur, insanlarla iletişim kurulur, bilgi alışverişinde bulunulur, hatta ticari ilişkiler ve kazançlar sağlanabilir.

Sosyal ağların en yaygın olanı, büyük küçük hemen herkesin bir hesabının olduğu Facebook, dünya üzerinde 1.39 milyar insan tarafından kullanılmaktadır. Twitter’ın 284 milyon, Instagram ise 200 milyon aktif üyesi bulunmaktadır.

Erişimi ve kullanımı bu denli kolay olan sosyal medya ve çeşitli elektronik uygulamalar hayatımıza sadece kolaylık olarak girmiyor, adeta bir paket program gibi, yanında bonus olarak bazı istenmeyen etki ve sonuçları da getiriyor. Her işimizde olması gereken gibi, bu konuya da kritik- analitik düşünme mantığıyla yaklaşabilirsek, paketin sadece ihtiyacımız olan faydalı kısımlarını alıp, diğerlerini elimizin tersiyle itelememiz mümkün olur inşallah... Bunu yaparken sosyal medyanın artısını, eksisini iyice düşünüp gelirini- giderini hesaplayabilmemiz lazım gelir.

KardelenGül 16Haziran 2015 11:26

Cevap: Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 
Sosyal medyanın zararları nelerdir?
Sosyal medya, insan ilişkilerini zararlı yönde etkiler. Anlamlı samimi arkadaşlıklar yerine, gerçek adının bile ne olduğunu bilmediğiniz kişilerin, ya da 20-30 yıl öncesinde mahalleden tanıdığınız ama artık hiç bir ortak noktanız olmayan şahısların akşam ne yemek yediğini bilecek kadar gereksiz bilgi yığılmasına maruz kalabilirsiniz.
Her ne kadar çok geniş arkadaş kitlesine ulaşıldığı sanılsa da, sosyal medya insanı toplumdan izole eder. Zaman içinde insanlar yüz yüze iletişimden rahatsız olmaya başlarlar.
Güvenlik her zaman için başta gelen sorunlardan biridir. Her ne kadar bütün güvenlik ayarlarını en sağlamından ayarlasanız bile, bütün fotoğraf ve bilgilerinize bir şekilde ulaşmak hiç de zor değildir. Üstelik bu tür siteler zaman zaman güvenlik ayarlarında değişiklik yapmakta, bunların nasıl çalıştığını bulabilmeniz için de biraz uğraşmanız gerekmektedir.
Sosyal medyayı ve interneti aşırı kullanmak bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir: Gençlerde davranış bozuklukları meydana gelir. Ayrıca sosyal medya bağımlısı insanlarda depresyon, madde bağımlılığı, uykuda düzensizlik ve performans düşüklüğü olabilir.
Yazılı iletişimde kelimelerde yapılan kısaltmalar vs sebebiyle dilin hatalı kullanılmasına meydan hazırlar.
Kaynağı belli olmayan, hatalı bilgilerin hızlı bir şekilde yayılmasına sebebiyet verir.
Çocukları sanal saldırganlara karşı savunmasız bırakır.
Yayınlanan bir fotoğraf veya yapılan bir yorum, insanlar arasında gereksiz tartışmalar çıkarabilir. Bu sebeple, kişilerin itibarı zedelenebilir.
Hızlı gelişen gündem sebebiyle sürekli takip gerektiren sosyal medya, çalışma zamanlarında bile insanların akıllarından çıkamadığı için verimli çalışma randımanını düşürür.
Kimlik bilgileri hırsızları için eşi bulunmaz bir kaynaktır.
Sanal kabadayılar için bir platform hazırlar.
Çevre baskısı etkisi vardır. Paylaşılan bir fotoğrafı beğenmeseniz bile arkadaşınız küsmesin, darılmasın diye “like” düğmesine basıverirsiniz.

KardelenGül 16Haziran 2015 11:28

Cevap: Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 
Sosyal medyanın faydası var mıdır?
Bilinçli kullanıcılar için, sayılan bütün negatif etkilerden korunmak hatta kara geçmek mümkündür.

Birbirinden uzakta yaşayan aile ferdleri ve arkadaşlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde etkilli olur.
Öğretmen ve öğrencilere eğitimde faydalı kaynaklar sağlanmasında yardımcı olabilir.
Yararlı bilgilerin hızla yayılmasında etkindir.
Sosyal ve politik yöndeki olumlu değişiklikleri kolaylaştırır.
Destek gruplarına veya hiç tanımadığınız bir şehre, hatta bir ülkeye gittiğinizde dininizden, milletinizden, dilinizden insanlara ulaşmanıza kolaylık sağlar.
Ticari anlamda ürünlerin ve firmaların geniş kitlelere ulaşmasında etkilidir.
Bazı özel hedeflere ulaşmada insanları bir araya getirecek bir platform olma özelliği vardır. Bu da, toplumda pozitif değişimler yapılması açısından çok önemlidir. (Geçtiğimiz yıl Twitter’da MersusTT’nin başlattığı “itikaf” temalı TT çalışması sonucu, kelimenin bile ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından bilinmezken, Türkiye’de Ramazan’ın sonunda yüzlerce camide itikafa girenlerin olması bunun en güzel örneğidir.)

Allahın kulu_ 16Haziran 2015 11:30

Cevap: Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 
Bagimli yapiyor su an bizde bagimlisiyiz rabbim yardimcimiz olsun

KardelenGül 16Haziran 2015 11:31

Cevap: Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 
Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:
Her gördüğünüz linke tıklamayın: Araştırmalara göre, spamciler Facebook hayran sayfalarına bıraktıkları linkler sayesinde, insanları dolandırıcı sitelere yönlendirerek bu sitelere yılda 200 milyon dolar para kazandırıyorlar.
Dini ve insani hassasiyetlerinize aşırı vurgu yapan paylaşımlardan uzak durun: “Bakalım kaç kişi selamımızı alacak?”, “Hasta çocuğumuza yardım edin. Facebook her beğeniye para veriyor”, “Silinmeden okuyun, izleyin, paylaşın”, “Nokta bile olsa yorum yapın”, “Face yasakladı, kaldırılmadan paylaşın” gibi yorumlara kanmayın. Bunların hepsi sayfaların popülaritesini arttırmak için yapılan hilelerdir.
İsimlere aldanmayın: Ünlü kişiler, düşünürler vs adına açılan hesaplar tamamına yakını sahtedir. Bir grup ya da şahıs açılan adına alınan hesapları ve hayran sayfalarını takibe almadan önce bu ihtimali unutmayın (X cemaati müntesibleri gibi). Bu tür hesapları takip ederek bu şahıslara pirim vermeyin. Sadece otoriteleri ve resmi hesapları takip etmeye özen gösterin. Ortaya çıkan tuhaf manzaları düşünün: “Dört Halife adıyla açılmış bir hesaptan gelen bildirim: Dört Halife seninle arkadaş olmak istiyor” gibi.
Beğeni ve paylaşım şampiyonu olmayın: Sosyal medyada yapılan her aktivite kayıt altında olduğu gibi, hayatımızın her anında yaptığımız da amel defterimizin kaydında. Hesabını veremiyceğimiz, sonrasında pişman olacağımız şeyleri yapmamaya özen göstermeliyiz.
Yanlış bilgilerin yayılmasına alet olmayın: Sırf dini içeriği var diye paylaşımlarda bulunmayın, bu tür sayfaları takip etmeyin. (Sosyal medyada uzun süre Hz. Mevlana’nın kabri Efendimiz SAS’in kabri diye paylaşıldı.) Büyüklere ithaf edilen sözlerin doğruluğundan emin olun. Onlar o sözlerin benzerini hatta daha güzelini söylemekten aciz değiller ama, neden bir başkasının ifadesi onlara ithaf ediliyor acaba?
Klavye mücahidi olmayın: Fikrini tasvip etmediğiniz insanları takip etmekten vazgeçin. Sosyal medya üzerinden tebliğ yapmak istiyorsanız güzel ve faydalı bilgileri yayan insanlarla bir araya gelin. Karşı fikre laf yetiştirme yarışında olmayın. Fikrinlerini tasvip etmesek de galeyana gelip başkalarını küçük düşüren veya provakasyon olabilecek paylaşımlardan sakının. İsrail’in sırf internette kargaşa çıkarmaları için gençlere ödeme yaptığını unutmayın.
Savaş manzaralarını paylaşmayın: Ceset parçaları, harap olmuş şehir manzaraları paylaşmanın sevap olduğu düşüncesinden sıyrılın. Tam tersi, insanların bu tür manzaralara aşinalığını arttırarak duyarsız olunmasına alet oluyorsunuz.
Hasta resmi eklemeyin, vefat haberi duyurmayın: “Annem ameliyat oldu, duaya ihtiyacımız var”, “Amcam vefat etti” gibi paylaşımları yaparken dikkatli olun. Bu gibi durumlar mahrem konulardır. İnsanların hasta yataklarında tüm dünya tarafından görülmesi hoş bir manzara olmasa gerek. Bu tür paylaşımlar karşısında “like” butonuna basanlar ne düşünürler, onu hala çözebilmiş değilim.
Yemek fotoları paylaşmayın: Bu, hem bir nevi görgüsüzlüktür hem de olmayanın veya o an ulaşamayan insanların hakkına girilmiş olur.
Oyun oynayıp değerli vaktinizi boşa harcamayın: Oynuyorsanız bile, diğerlerine davetiye göndermeyin. Otomatik olarak gönderiyor bahanesini yapmayın. Ayarlara iyice bakın.
Kullanım şartlarını dikkatle okuyun: Kullandığınız telefon, tablet, bilgisayar vs’nin, sosyal ağın ve uygulamanın kullanım şartlarını okuyun, kullanıcı olarak haklarınızı ve sizden beklenenlerin ne olduğunu bilin.

KardelenGül 16Haziran 2015 11:35

Cevap: Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı
 

Sosyal medya kullanırken düstur edinebileceklerimiz:

Bilmediğin şeyin ardına düşme, çünkü göz, kulak ve kalp hepsi sorumludur, mutlaka sorguya çekilecektir.
(İsra, 17/36)

İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen ve dediklerini kayda geçen bir melek hazır bulunmasın.
(Kaf, 50/18)

Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler var.
(İnfitar, 82/10)

Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!
(Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayetle. Müslim)

Kendisini doğrudan ilgilendirmeyen şeyi terketmesi kişinin iyi Müslüman oluşundandır.
(Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayetle. Tirmizi)

Nurgül Çelik

Mihrinaz 28 Mayıs 2017 13:30

Çocuklarınızın resimleini, kendi fotolarınızı koymadığınız , vaktinizi oralarda heba etmedğiniz ve kimsenin sizi tanımadığı düşüncesiyle fütursuzca, paylaşım yorumlar yapmadığınız sürece sorun yok..

Hizmet sahası olarak gördüğüm bir alan..Çok şükür bilinçli bir kulanıcıyım... Amacınızın ne olduğunu biliyorsanız, rotanızıda ona çevirirsiniz.

Dikkatli olmakta fayda var. Beğenilmek dürtüsüne kurban giden çok arkadaşımı bilirim. Ama bilinçli kullanıcılarıda azımsanmayacak kadar çok.

Tehlikesinin farkında olup, kuralına uygun, Allah'ın bizi o alanlarda da gördüğünü unutmadan, sorumuluğumuzun bilincinde kullanıcılar olalım..


SAAT: 01:13

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306