Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Sağlık / Beslenme

Konu Kimliği: Konu Sahibi VuslatAksa21,Açılış Tarihi:  17 Mayıs 2016 (12:13), Konuya Son Cevap : 13 Kasım 2020 (19:49). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı3Kez Beğenildi
  • 3 Beğenilen VuslatAksa21
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Mayıs 2016, 12:13   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
VuslatAksa21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:VuslatAksa21 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 54446
Üyelik T.: 12 Mayıs 2016
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Memleket:Diyarı Muhammed
Yaş:26
Mesaj: 145
Konular: 16
Beğenildi:151
Beğendi:78
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İslamda Ağız Ve Diş Sağlığı/MEDİNEWEB

İslamda Ağız Ve Diş Sağlığı/MEDİNEWEB

İslamda ağız ve diş sağlığı

--------------------------------------------------------------------------------


İslam dini esasları genelde insanın kendi ve çevresinin sağlığı rahatı üzerine kurulmuştur yani müslümanda aranan özellik karşındakini rahatsız etmemesi olduğu gibi kendi sağlığınada sahip çıkmasıdır Allah rasulu s.av. ” misvaklı namaz misvaksız namazdan daha faziletlidir ” derken bunu kastettmiştir yani ağız ve diş sağlığına işaret etmiştir . 1600 yıl sonra birileri çıkmış ve tüm hastalıkların kaynağı ağız sağlığının bozulması diyor günaydın derler adama . hani İslam dini gericilikti hem ilimde hem fende hemde edebiyatta yakalayamadığımız bir çağa gericilik derken bak bakalım sen nerdesin . evet ağız sağlığı mümin kadın ve erkeklere emredildi ve bununla kendinizi aileniz ve çevrenizi rahatsızlıktan kurtarırsınız müjdesi verildi çok basittir ağzı kokan biri yanınıza yaklaştığında hisleriniz ne oluyor berbat değimli ? peki insan sabah uyandığında kendi ağzı temiz değilse duygular yine aynı berbatlık hissi uyandırır. ağız sağlığı Allah için yapılmalı böylelikle bir zorunluluk doğar. ardından bakacağız ki Allah için değil de kendimiz içinmiş. hele bu anne baba kardeş eş dost hiç farketmeden rahatsızlık veren bir olaysa .kimse ben şu kişinin ağız kokusundan rahatsız olmam diyebilirmi ? diyemez…
ve gelelim işin asıl püf noktasına ; tertemiz bir ağızda koku varsa kişide şidettli bir hastalık belirtisidir. Allah c.c. öyle yaratmış ki birde alarm kurmuş vücuda. bak hastalık aman ha şiddetli geliyor ve bunu yani alarmı kendimiz istediğimiz zaman kapatıyoruz . nasıl mı? Ağız temizliğini terk ederek. peki gelen hastalıklara çaremiz ne hiç bir şey. doktora gidince keşke geç kalınmasaydı diyor . kardeşim ben alarmı kapattım ne bileyim hastalık kapımda ? o zaman Allah c.c. sorar : alarmı neden kapattın ? aklı olan müslüman alarmı kapatırmı ? peki bu alarm nelerle kapatılır?sigara , alkol , ağız temizliğine dikkat etmemek vs … eeee bunlar İslamın yapmayın dediği şeyle demek ki İslam dini hayatımızın her aşamasına müdahale ediyor . o zaman bizlere bulaşan her dert İslamdan uzaklaşmak sebebiyle geliyordur . düşününki denize girdiniz ama içinde güvenlik zinciri var . zincirden uzaklaşan boğulsa ölse tek sebeb kendidir tek suçlu kendidir o zaman bize düşen dinimizi emrettiği halde yaşamaya çalışmak ve mümkün mertebe ağız temizliğine riayet etmek. dikkat edin ağız kokusu eşler arasında boşanma sebebi ve mahkeme tarafından kabul görüyor . İslam o kadar zaman önce uyarmış… buyrun hastalık buyrun reçete .,
“ temizlik imanın yarısıdır. “ hadisi şerif
Esma_Nur, Mihrinaz ve Temimili beğendi.
__________________
~_ALLAH YoLuNda öLeNLeRe 'ÖLÜLER' demeyin.
ZiRa oNLaR RABLERi KaTıNda DiRiDiRLeR.
FaKaT SiZ idRaK eDeMezSiNiZ._~
_________BaKaRa SüReSi,154.AyeT_________



Birbirine Yakışan En Güzel Çift ŞEHİD ve ŞEHİDE'dir...

..◆VuSLaT_üL ŞeHaDeT◆..
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi VuslatAksa21 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Secde... Namaz-Abdest-Teyemmüm VuslatAksa21 2 1191 02Haziran 2016 01:58
Yönetim :) Yönetime Sorun VuslatAksa21 2 1674 26 Mayıs 2016 14:12
Söylersem inanmazsin :) Fıkralar-Hikayeler vuslat_ 1 1292 24 Mayıs 2016 18:43
****Şehadet'iM**** Şiirler ve Şairler VuslatAksa21 7 1622 20 Mayıs 2016 22:23
Göz Testi :) Forum Oyunları VuslatAksa21 7 1622 19 Mayıs 2016 22:03

Alt 13 Kasım 2020, 19:49   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Ağız ve Diş Sağlığının İslâm Nazarındaki Önemi


Koruyucu hekimlikle ve çevre sağlığıyla ilgili hadisler arasında, diş bakımı ve diş sağlığı ile ilgili olanlar hem sayılarının çokluğu, hem de konunun önemini , ısrarla vurgulamaları açısından dikkat çekici bir nitelik taşımaktadırlar. Sindirimin ağızda ve dolayısıyla dişlerle başladığı, dişlerin beslenme ve insan sağlığı açısından üstlendiği önemli ödev göz önüne alınacak olursa, bu durumun son derece normal ve gerekli olduğu anlaşılır.
Modern tıbbın da belirlediği gibi, diş bakımının ilk şartı, hiç şüphesiz dişlerin gıda artıklarından temizlenmesidir. Hz. Peygamberin yaşadığı dönem ve ortamda bu iş için kullanılabilecek en iyi araç Arabistan’da yetişen ve "Erak" denilen bir ağacın dallarından yapılan "Misvak" idi. Misvaktan başka şeylerle ağzı temizlemek de, misvak kullanmanın yerini tutar. İslam, modern tıbbın araştırmaları sonucu ortaya koyduğu ve koyacağı fırça ve benzeri her türlü ağız ve diş temizliği araç ve yöntemine açıktır, hatta bunların teşvikçisidir. Maddi ve manevi temizliği ibadetin temel şartı olarak getiren Hz. Muhammed (s,a.s.) ağız temizliği üzerinde ısrarla dururken, araç olarak da misvak kullanılmasını tavsiye etmiş, bunu kendisi de uygulamıştı. Onun misvak kullanmadan evinden çıkmadığını kaynaklar haber vermektedir.

Hz, Peygamber diş temizliğini çevresindekilere ısrarla tavsiye ederken, kendisi de her fırsatta dişlerini misvakla temizlerdi. Hadis kaynaklarından onun, eve geldiğinde gündüz ya da gece uykudan uyanınca ve abdest almadan önce misvak kullandığını öğreniyoruz.


Dişlere Yönelik Zararlı Müdahaleler ve Tecavüzler
Dişlerin korunmasına böyleslne büyük bir önem atfeden İslam, bir kişinin dişlerine gerek bizzat kendisi tarafından gerekse başkası tarafından zarar verilmesi karşısında ciddi bir tavır takınmıştır.

İslam’ın İlk dönemlerinde bazı toplumlarda dişlerin seyrek olması makbul ve bir güzellik öğesi sayılırdı. Bu sebeple sık dişler törpülemek suretiyle seyrekleştirildi. Tabiki koruyucu tabakasını yitiren dişler de zamanla çürüyerek fonksiyonunu yitirir. Hz. Peygamber - belirttiği daha başka yanlış ve zararlı adet ve uygulamaları yapanların yanında- (hiçbir psikolojik ve fiziki sağlık problem sözkonusu olmaksızın, sırf güzellik olsun diye) dişleri seyreltmeyi hoş görmemiştir.

Öte yandan, bir başkasının dişlerine verilecek zararlar, İslam hukukunda genişçe ele alınmıştır. Dişin kasten yahut kazara kırılması, zedelenmesi ve çatlatılması durumlarında ne gibi hukuki sonuçlar doğacağı ele alınıp işlenmiştir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
ağız kuruluğu ve hastalık belirtileri/Medineweb CaferTayar Sağlık / Beslenme 2 31 Mart 2015 17:54
Ağız Sağlığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar Belgin Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 3 05 Mart 2014 16:52
Ağız Kokusuna Dikkat enderhafızım Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 0 22 Ocak 2013 12:03
Oruçlunun Ağız Kokusu! nuryuzlum Oruç-Ramazan 0 24 Ağustos 2009 02:46
Vaaz:İslamda Sağlığı Korumanın Önemi Seleme Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 3 05 Mayıs 2008 14:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.