Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Sağlık / Beslenme

Konu Kimliği: Konu Sahibi Filistin,Açılış Tarihi:  28 Ağustos 2018 (22:19), Konuya Son Cevap : 29 Eylül 2022 (21:58). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı9Kez Beğenildi
  • 3 Beğenilen Filistin
  • 1 Beğenilen Mihrinaz
  • 1 Beğenilen canergkts
  • 2 Beğenilen Mihrinaz
  • 1 Beğenilen Mihrinaz
  • 1 Beğenilen Esma_Nur
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28 Ağustos 2018, 22:19   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Filistin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Filistin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 680
Üyelik T.: 25 Aralık 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Memleket:Bedlis
Yaş:43
Mesaj: 214
Konular: 19
Beğenildi:273
Beğendi:500
Takdirleri:2691
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Şeker tüketirseniz size süprizleri olacak"BUNAMAK VE GÖBEKLİ"

Şeker tüketirseniz size süprizleri olacak"BUNAMAK VE GÖBEKLİ"

Tatlı bir şey dile değdiği anda, dilinizdeki tat alma tomurcukları beyninize doğrudan 'nefis!' mesajını gönderiyor. Beyninizin ödül mekanizması çalışmaya başlıyor ve dopamin salgılıyor. Bu esnada, yediğiniz şeker mideye ulaşıyor; burada mide öz suyu tarafından seyreltilerek ince bağırsağa doğru gönderiyor. Enzimler, şekeri glikoz ve fruktoz olmak üzere iki moleküle ayrıştıracak şekilde parçalanmaya başlıyor.

Çoğu şeker ilavesi, şeker kamışı ya da şeker pancarlarından elde edilir; ki bunlar eşit oranda glikoz ve fruktoz içerir. Ama laboratuvar ortamında ede edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu, genellikle glikoza oranla daha çok işlenmiş fruktoz içeriyor ve devamlı yediğinde, bu moleküller vücudunuza sert darbeler vuruyor.

Glikoz İnce bağırsak duvarlarından kana karışarak, pankreası daha çok insülin salgılanması için tetikler. İnsülin hormonu da kandaki glikozu alır ve enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere gönderir. Çoğu şekerli besin, ihtiyacınızın çok üzerinde glikoz içerdiğinden, vücut dengenizi hızlı ve kötü biçimde sarsar. Beyninizin buna cevabıysa, uyku düzenleyici melatonin hormonunu salgılamak olur. Sonuç: Şeker çarpışması...

İnsülin beyninize tokluk sinyalleri gönderen leptin hormonunun üretimini de engeller. Bu demek oluyor ki, insülin seviyeniz ne kadar yüksekse kendinizi aç hissetme oranınız da o kadar yüksek olur (yemekten yeni kalkmış olsan bile). Dahası, sahte de olsa açlık yaşadığınızda beyniniz vücudunuzda var olan glikozu karın yağı olarak depolamaya yöneltir.

Durmak bilmeyen insülin beyninize de akın eder. Böylece alzheimer hastalığıyla sonuçlanan süreç başlamış olur. Kontrolü kaybetmeye başlayan beyin, dopamin üretimini düşürür; bu da şiddetli, yeme ataklarına ve bağımlılığa benzeyen bir nörokimyasal sürece kapı aralar. Şeker yemeye devam ederseniz, pankreasınız o kadar fazla insülin salgılar ki sonunda hücreleriniz dirençli hale gelir.

Kan dolaşımındaki bu dengesizlik gizli şekere, sonunda da tam olarak diyabete yol açar. Fruktoz da aynı şekilde ince bağırsaktan emilerek kana karışır ve işlenmesi için doğrudan karaciğere gider. Karaciğer, fruktozu metabolize ederek vücudun onu kullanabileceği hale getirir. Ancak ileri düzeyde bir tatlı düşkünlüğünüz varsa, karaciğeriniz kolayca bitkin düşer.

Fazla fruktoz, zamanla karaciğerde yağ küreciklerinin oluşmasına yol açabilir. Lipogenez adı verilen bu süreç, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının ilk işaretidir. Aşırı fruktoz, iyi kolesterolü (HDL) de düşürür ve trigliserit üretimini teşvik eder.

Karaciğeriniz daha fazla insülin için yardım çağrısında bulunur. Bu durumda, pankreasınıza aşırı yüklenme olur ve sonuçta tüm bedeninizde enflamasyon oluşur. Bu da sizi obezite ve diyabet için yüksek risk grubuna sokar.


TATLI SEVERLER NE TATLISINLARA AFİYET OLSUN.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Filistin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
zekiler buyurun :) Forum Oyunları gün ışığı 8 1404 14 Aralık 2018 23:44
Şeker tüketirseniz size süprizleri olacak"BUNAMAK... Sağlık / Beslenme Esma_Nur 6 1278 28 Ağustos 2018 22:19
Fındığın size ödülleri var Sağlık / Beslenme canergkts 4 2154 30 Temmuz 2018 22:39
Sigarayı bırakana ödüller zinciri Sağlık / Beslenme canergkts 2 1597 29 Temmuz 2018 14:16
1 ay da Karaciğerinizi Yenileyın Sağlık / Beslenme canergkts 2 1709 22 Temmuz 2018 21:38

Alt 29 Ağustos 2018, 13:47   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11776
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Karatay teyzemizin tehditlerinden sonra ne çocuklara şeker dağıtabiliyoruz ne de ağzımızın tadı kaldı =) Meyveye bile sulanamıyoruz. Önceden yutturuyoduk doğal şeker bunun içindeki yeyin istediğiniz kadar diye.. Çocukların bile ; " Meyve şekeri furuktoza glikoza dönüşüyor, fazlası karaciğer Yağlanması yapıyor", "Anne sen bana şeker değil zehir verdin şu anda " diye başlayan açıklamalarına yetişemiyorum .)

Bilinç başka bişey)))
su damlası beğendi.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ekim 2018, 10:14   Mesaj No:3
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:canergkts isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59981
Üyelik T.: 12 Ekim 2018
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 36
Konular: 1
Beğenildi:25
Beğendi:1
Takdirleri:275
Takdir Et:
Standart

Bilinçli tüketmek en iyisi diyeceğim ama marketten aldığımız makarnanın içerisinde bile şeker var artık. Etiket delisi olmak gerekiyor biraz şeker tüketimini bilinçlendirmek istiyorsak.
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Eylül 2022, 15:20   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11776
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Fazla seker tükettiğinizi nasıl anlarsınız? İşte vücudunuzdaki 7 işaret...

Şeker ve rafine karbonhidratlar 'boş kalori' olarak kabul edilir, çünkü esas olarak yararlı maddeler içermezler. Ancak şeker alımınızı azaltmak, çikolatayı rafta bırakmak kadar basit olmayabilir. Şeker oranı yüksek bazı yiyecekler işlenir ve onları daha lezzetli ve arzu edilir hale getirmek için tatlı maddeler eklenir. Şekeri tespit etmek her zaman kolay olmayan bu yiyecekler ve çoğu zaman 'sağlıklı' veya yağ oranı düşük olarak pazarlanır. Peki fazla şeker tükettiğinizi nasıl anlarsınız?

ERKEN YAŞLANMA
Aşırı şeker tüketimi cilt proteinlerine, kolajen ve elastine uzun süreli zarar vererek erken kırışıklıklara ve yaşlanmaya neden olabilir. Çok fazla şeker, kadın adet hormonlarının dengesizliğine de katkıda bulunabilir ve bu da çene hattı boyunca sivilceye neden olabilir. Şeker aynı zamanda daha az arzu edilen bağırsak bakterilerinin ve mayaların da en sevdiği besindir ve çok fazla tüketmek, vücutta dengesiz bir bağırsak florasına ve tipik olarak egzama gibi cilt koşullarında görülen iltihaplanmaya yol açabilir.

SÜREKLİ İSTEK
Şekerli yiyecekler bağımlılık yapar ve bizi tekrar tekrar baştan çıkaran hızlı bir 'düzeltme' sağlar. Şeker oranı yüksek gıdaların, bağımlılık yapan ilaçlara benzer şekilde dopamin salgılayarak beyindeki ödül yolunu aktive ettiği gösterilmiştir. Besin kromu, normal insülin fonksiyonunu geri kazanmaya yardımcı olabilir ve takviyenin, normal kan şekeri seviyelerinin korunmasına katkıda bulunduğu ve şeker ve karbonhidrat isteklerini azalttığı gösterilmiştir.


3. DÜŞÜK ENERJİ
Glikoz vücuttaki enerji üretimi için gereklidir, ancak şekerli atıştırmalıklar tükettiğimizde ortaya çıkan iniş çıkışları deneyimlemek yerine kan şekeri seviyelerini dengede tutmak önemlidir. Şeker tüketiminin ardından pankreas, glikozun hücrelere aktarılmasına yardımcı olmak için insülin salgılar, bu da bir enerji akışı yaşayabileceğimiz anlamına gelir. Bir kez tüketildiğinde, vücut döngüyü yeniden başlatmak için daha fazla şeker gerektirdiğinden enerjide bir düşüş yaşayabiliriz. Şeker zirvesi ne kadar yüksek olursa, onu takip eden şeker daldırma işleminin o kadar aşırı olacağını hayal etmek zor değil.

AÇIKLANAMAYAN ŞİŞKİNLİK
Daha az arzu edilen bakteri ve maya, sindirilmemiş gıdalarımızı kolonda fermente ettiklerinde gaz üretirler. Kötü bakteriler özellikle şeker yemeyi sever, oysa sebzeleri seven faydalı bifidobakterilerin gaz üretmediğine inanılır. Aşırı gaz üretimi yemekten sonra ağrıya, rahatsız edici şişkinliğe ve gaza neden olabilir.

5. ZAYIFLAMIŞ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Bağışıklık sistemimizin yüzde 70'inin bağırsakta bulunduğunu ve faydalı bağırsak bakterileri tarafından desteklendiğini biliyor muydunuz? Bu nedenle, iyi bakteri dengesini korumak önemlidir. Bununla birlikte, şeker oranı yüksek bir diyet, daha az arzu edilen bakteri ve mayaları besleyecek ve sonuç olarak bağışıklık sisteminin ne kadar iyi çalıştığını etkileyecektir.

UYKUSUZLUK
Gece geç saatlerde şekerli yiyecekler yemek, yavaşlamaya ve vücudu dinlenmeye hazırlamaya odaklanmamız gereken bir zamanda enerjide aceleye yol açabilir. "Mutluluk hormonumuz" olan serotonin, büyük ölçüde bağırsakta üretilir ve iyi bir gece uykusuna yardımcı olmak için gerekli olan melatonin üretimi - "gevşeme" hormonu - için gereklidir. Uyumakta zorluk çeken biriyseniz, diyetinizdeki şekeri azaltmanıza ve bağırsaklarınıza karşı daha nazik olmanıza yardımcı olabilir.

KİLO ALIMI

Glikoz vücut için önemli bir enerji kaynağıdır, ancak hemen enerji olarak kullanılmazsa, vücut fazlalığı karaciğerde, kaslarda veya orta kısımdaki yağ olarak depolar. Biz avcı-toplayıcıyken glikoz depolaması işe yaradı, ancak günümüzde yiyecek sıkıntısı nadiren sorun oluyor, bu yüzden ortalarda yağ olarak daha fazla glikoz depolamaya başlıyoruz.
Esma_Nur ve su damlası beğendiler.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Eylül 2022, 18:20   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4495
Beğendi:6075
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Standart

Şekersiz yaşayabilen varmı aramızda?
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Eylül 2022, 19:57   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11776
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Şekerin girmediği yer yok ki. Karatay ekmeğin içine atılan kürek kürek şeker ve tuz yüzünden yemeyin diyor. Aşçılık eğitimi alan bir arkadaşım aklınıza gelen her yemeğe şeker konuluyor restoran, lokanta, dışarı yemeklerinin hepsinde hatırı sayılır şeker var demişti bunun şeker şurubu olduğunu düşünürsek Bizim ev şekerleri tatlıları çok masum yani
Esma_Nur beğendi.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Eylül 2022, 21:58   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4495
Beğendi:6075
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Standart

Kendi yaptığımız tatlıyı yemeye devam o zaman
Mihrinaz beğendi.
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
"Senin İlhamın Bir Çiçek Olacak..." Beytül Ahzan Makale ve Köşe Yazıları 0 27 Eylül 2014 19:13
Müslümanlar ne zaman "Müslüman" olacak? İslaminesil Serbest Kürsü 4 18Haziran 2014 21:46
""Müşrikleri Tekfir Etmemek/Onların Kafir Olduklarından Şüphe Etmek"" kamer34 Tevhid Ve Şirk Konuları 9 14 Mart 2014 00:27
"Ahirette Hesap Yeri Bu Dünyada mı Olacak?"/medineweb kamer34 Soru Cevap Arşivi 0 09 Mart 2011 01:28
Müslümanlar Ne Zaman "Müslüman" Olacak? MERVE DEMİR Makale ve Köşe Yazıları 1 16 Ağustos 2008 19:59

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.