Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Sağlık-Yaşam/ Beslenme-Spor-Diyet > Sağlık / Beslenme

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  17 Mart 2022 (19:33), Konuya Son Cevap : 17 Mart 2022 (19:33). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Mart 2022, 19:33   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.398
Konular: 1269
Beğenildi:11839
Beğendi:8986
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Genç Kadınlarda Meme Kanseri Yaygınlaşıyor

Genç Kadınlarda Meme Kanseri Yaygınlaşıyor

Son yıllarda değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıkları yüzünden daha çok orta yaş ve üstü kadınlarda görülen meme kanseri genç kadınları da etkilemeye başladı. Medipol Üniversite Sefaköy Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, genç kadınlarda görülen meme kanserinin biyolojik nedenlerle daha hızlı ilerleme gösterdiğini söyledi.

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Son dönemde genç kadınlarda görülen meme kanserindeki artış tıp çevrelerinde yakından izleniyor. Meme kanserinde en önemli risk faktörü yaş olarak öne çıkıyor. Daha çok orta ve üzeri yaştaki kadınları tehdit eden meme kanseri günümüzde artık genç kadınları da hayati şekilde tehdit ediyor.

Malya, "20 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yaparak memesinin farkında olması çok önemli" dedi.

MENOPOZ SONRASI DÖNEME DİKKAT"

Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, meme kanseriyle ilgili şu tespitlerde bulundu: Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen her sekiz kadından birinin hayatı boyunca karşılaşma riski olan oldukça önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Meme kanseri riskini arttıran pek çok faktör olduğu gibi bunlar içinde en önemlisinin yaş olduğu bilinmektedir. Yaşla beraber meme kanserine yakalanma olasılığı artmakta ve menopoz dönemi sonrasında giderek önem kazanmaktadır. Ancak son yıllarda daha genç yaş gruplarında da meme kanserinden bahsedildiğini sıkça duymaktayız.

GENÇLERDE VAKA SAYISI ARTTI"

Genç yaş grubunda meme kanseri tanımlaması 18 ile 45 yaş arasında kadınlarda görülen meme kanserini kapsamaktadır. Yeni tanı alan meme kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 10’unu genç grup meme kanseri vakaları oluşturmaktadır. Özellikle son dönemde artan bu sayılar bu konuya özellikle dikkat çekme gereğini oluşturmuştur.

Genç yaşta görülen meme kanserini değerlendirirken risk faktörleri ve önleyici stratejileri ortaya koymanın yanı sıra bu yaş grubunda tedavi sürecinde de farklılık arz eden hususlar mevcuttur. Şöyle ki bu yaş grubunda özellikle üretkenliğin korunması ve tedavi sonrası bebek sahibi olma konusunda destek arzu eden ailelerde mutlaka gereklidir. Tedavi süresince yaşanacak menopoz belirtileriyle başa çıkma ve süreci atlatmada psikolojik destek de fevkalade hassas konular olarak karşımıza çıkar.

ERKEN TANI HAYATİ ÖNEMDE"

Artan risk ile beraber gençlerde meme kanseri farkındalığı oluşturmak oldukça önemlidir. Çünkü özellikle genç yaş grubunda meme kanseri biyolojik olarak daha hızlı yayılma eğilimi gösteren özellikler taşıyabildiğinden erken dönemde yakalanması tedavi başarısını arttıran en önemli faktördür.

Gençlerde meme kanseri oluşması yönünde en önemli risk faktörü genetik özelliklerdir. Özellikle bunların içinde en sık karşımıza çıkan BRCA1 VE 2 genleridir. Ancak bu genetik özellik her 400-600 kadında bir görüldüğünden rutin genetik taramam önerilmemektedir. Genetik tarama mutlaka yaptırması gereken grup ise kendisinde veya ailesinde erken ortaya çıkan meme yumurtalık pankreas prostat veya diğer yüksek genetik geçişli kanseri olan bireylerdir.

"20 YAŞINDAN SONRA HER KADIN TEST YAPTIRMALI"

Son dönemde gündeme gelen önemli konulardan biri doğum kontrol hapı kullanılması ile meme kanseri arasındaki ilişkidir. Yapılan çalışmalarda düşük oranda bir risk artışından söz edilse de ek bir risk faktörü yok ise bu kadınlarda özellikli bir tarama programı uygulamaya gerek yoktur.

Çocukluk döneminde herhangi bir kanser tedavisi için göğüs bölgesine ışın uygulaması alanlar yüksek genetik riski olan grup gibi düşünülerek tarama protokollerine erken başlanmalıdır.

Özetlemek gerekirse hiçbir risk faktörü olmasa dahi 20 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yaparak memesinin farkında olması çok önemlidir. Bu yaştan itibaren de 1-3 yılda bir klinik meme kontrolüne gitmesi önerilmektedir. Kendi kendine meme muayenesinin amacı kişinin kendi memesini tanıyarak anormal bir bulgu olduğunda erken fark etmesini sağlamaktır. Bu muayene her ay normal regl dönemi bitiminde banyoda veya sonrasında yapılmalıdır.

"DÜŞÜK ŞEKER ODAKLI BESLENİN KİLOLARDAN KAÇININ"

Gençlerde meme kanseri riskini azaltmak için ise yine genel önerilerimiz önemlidir. Sağlıklı düşük şeker ve yağ içeren bir beslenme alışkanlığı fazla kilodan kaçınma, fiziksel aktivite düzeyini arttırma bunlar içinde en önemlileridir. Özellikle günümüzde bilgisayar başında geçen zamanın da artmasıyla beraber çocukluk döneminden başlayan kötü beslenme ve obezite ile çok sık karşılaşmaktayız.

Anne babalara da bu konuda önemli görev düşmektedir. Bilgisayar başında geçirilen süre azaltılmalı fiziksel aktivite arttırıcı faaliyetler mutlaka desteklenmelidir. ‘Abur -cubur fast-food’ beslenme alışkanlığının bir zehir kadar çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Alıntı
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 79 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 65 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 46 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 69 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 66 01 Nisan 2024 03:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Erkeklerin kalbi , kadınlarda psikoloji bozuk çıktı KuM TaNeSi Kişisel Gelişim ve Psikoloji 2 11 Ocak 2022 20:57
Kadınlarda "Kölelik" Kader mi ?/Muhsin Arslan Muhsin Arslan Muhsin Arslan 22 03 Temmuz 2014 13:01
Kanseri Yenme Metodu FECR Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 0 20 Mayıs 2013 12:25
Kalplerin kanseri: Nifak YaŞuHa Muhtelif Konular 0 08Haziran 2011 12:30
çocuklarda göz kanseri(retinablastom) sessiz23 Çocuk ve Aile Sağlığı 0 14 Nisan 2009 00:37

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.