Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Diyet/Spor (https://www.forum.medineweb.net/827-diyet-spor)
-   -   Zihin açıklığı veren yiyecekler/medineweb (https://www.forum.medineweb.net/diyet-spor/28782-zihin-acikligi-veren-yiyecekler-medineweb.html)

Tuba_ 31 Mart 2014 04:57

Zihin açıklığı veren yiyecekler/medineweb
 
'Zihin açıklığı' veren yiyecekler

*

Doğru beslenme, okul başarısında ders çalışmak kadar önemli bir yere sahiptir.

Beslenmenin yetersiz ve düzensiz olması; çocukta motivasyon ve dikkat eksikliği, anlama güçlüğü hatta gelişme geriliğine neden olabilmektedir. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, okul çocuklarının beslenmesi hakkında bilgi verdi.

KANSIZLIK DİKKATİ AZALTIR

Çocuklarda oluşabilecek kansızlık durumu büyümeyi etkileyebilir, dikkat ve algılamayı azaltabilir, hastalık oluşma riskini artırabilir. Demirden zengin gıdalar çocukların beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Bunlar; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinler C vitamininden zengin turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketilirse daha iyi emilim sağlanmaktadır. Çocuğun bilişsel gelişimi için iyot tüketimine de özen gösterilmelidir. İyot tüketimi, IQ seviyesini 13.5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynağı iyotlu tuz olduğu için yemeklere pişmeye yakın tuz eklenerek günlük yeterli iyot sağlanmalıdır.

PEKMEZ, BAL VE FINDIK EZMESİ ENERJİ VERİR

Çocukların güne zinde başlaması ve bulunduğu faaliyetleri anlama, algılama, anımsama ve verimli bir şekilde çalışmasında kahvaltının rolü büyüktür. Yapılan birçok çalışmada özellikle erken saatlerde okula giden öğrenciler incelendiğinde güne kahvaltı ile başlamayanların okul başarılarında azalma olduğu görülmüştür. İçeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı olan ceviz kahvaltılarda 2-3 tane tüketilebilir. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulabilir. Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir.

ÇOCUĞUN KAHVALTIDAN SIKILMAMASI İÇİN

Çocuklara kahvaltıda içecek olarak çay yerine taze sıkılmış meyve suları, süt içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar kahvaltıda 2- 3 dilim ekmek tüketebilir. Çocukların kahvaltıdan sıkılmamaları ve çeşitlilik yaratmak açısından bazen kahvaltıda peynirli veya sebzeli gözleme, börek, simit, kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanında taze sıkılmış meyve suyu veya taze dilimlenmiş meyve, ceviz, fındık verilerek kahvaltı daha yeterli hale getirilebilir. Okulda kahvaltı veriliyorsa bile çocukların öncelikle evde bu alışkanlığın edinmesi sağlanmalıdır. Çünkü okul kahvaltıları kimi zaman protein açısından yetersiz, karbonhidratça daha zengin olabilmektedir. Bu da çocukların daha yağlı beslenmesine ve kilo almalarına sebep olabilmektedir. Bu tip kahvaltı yapan çocuklar çoğunlukla büyüme ve gelişme için yeterli proteini alamazlar. Bu konuda ailelerin bilinçli davranarak gerekirse okul mönülerinin doğru planlanması için okul ile görüşmelidirler.

ÇOCUĞUNUZU SEBZE VE SALATAYA ÖZENDİRİN

Çoğu zaman öğle yemeklerinde de çocuklar sebze yemeklerini ve salatayı tüketmek yerine pilav, makarna ve börek gibi karbonhidratlı gıdaları daha çok tercih ederler. Bu noktada aileye düşen görev; çocuklarına sebze yemeklerinin ve salatanın da yenmesi gerektiğini, pilav makarnanın karın doyuncaya kadar çok miktarda yenmemesi gerektiğini anlatmaktır.

ARA ÖĞÜNLERDE BUNLARI İHMAL ETMEYİN

Doğru ara öğün yapan çocuklar ana öğününü atlamaz ve düzenli yemek yerler. Ara öğün olarak taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapılmış kek veya kurabiye tercih edilebilir. Akşam yemeğinden sonra 1 porsiyon meyve veya süt ihmal edilmemelidir. Sütlü tatlı da tüketilebilir.

HER GÜN FARKLI BİR ANA YEMEK İLE AKŞAM YEMEKLERİNİ ÇEŞİTLENDİRİN

Yemek zamanlarını aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir. Akşam yemeklerinde her güne farklı alternatifler koymak doğru bir tercih olur. Et yemekleri (ızgara, fırında pişmiş veya sulu yemek şeklinde), kuru baklagil yemekleri, kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri ana yemek olarak tercih edilebilir. Bu yemeklerden herhangi birinin yanına çorba veya zeytinyağlılar da eklenebilir. Akşam öğünlerinde yemek çeşidini çok tutmak yerine her güne farklı çeşit yapılması daha doğru olur. Önemli olan akşam öğününde et, sebze, süt ve tahıl gruplarından bulundurmaktır. Pilav makarna çocukların çoğu zaman öğle öğünlerinde bulunduğu için daha az sıklıkta pişirilebilir. Salatalara vitaminlerin emilimi için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyulmalıdır. Haftada en az 2 -3 gün balık tüketimine özen gösterilmelidir. Yemek masasında asitli içecekleri gören çocuk ileriki dönemde bunu alışkanlık haline getirebilir. Bunun için olabildiğince asitli içecekler sofralardan uzak tutulmalıdır.

su damlası 20 Ocak 2018 20:49

ARA ÖĞÜNLERDE BUNLARI İHMAL ETMEYİN

Doğru ara öğün yapan çocuklar ana öğününü atlamaz ve düzenli yemek yerler. Ara öğün olarak taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapılmış kek veya kurabiye tercih edilebilir. Akşam yemeğinden sonra 1 porsiyon meyve veya süt ihmal edilmemelidir. Sütlü tatlı da tüketilebilir.


SAAT: 14:12

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306