Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forum.medineweb.net/658-serbest-kursu)
-   -   Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır... (https://www.forum.medineweb.net/serbest-kursu/15020-kiz-erkek-karisik-egitim-yuzyilin-en-buyuk-pedagojik-yanlisidir.html)

nuryuzlum 06Haziran 2009 23:45

Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır...
 
KARMA EĞİTİM YANILGISI
Bütün Türkiye'de okullara, kurslara, üniversiteye hazırlık yapan dershanelere karma eğitim zorunluluğu getirildi. Buna uymayan dershaneler kapatılıp idarecileri cezalandırıldı.
Ülkemizde bunlar yaşanırken, aynı yıl Almanya'nın kuzey Rheinwestfalen eyaleti Eğitim ve Bilim Bakanı Gabriele Behler, bütün okullara talimatlar göndererek "Kademeli karma eğitim" uygulanması için projeler geliştirilmesini istedi. Bakan, en azından, kimya, matematik, bilgisayar, elişi derslerinde kızlara ayrı eğitim verilmesini istedi.(1)
Sosyal Demokrat Eğitim ve Bilim Bakanı Behler, karma eğitimin getirdiği zararların dolayısıyla sorgulanmasını istedi ve şöyle dedi:
"Benim yaşımdaki bütün hanımlar gibi ben de kız lisesinde okudum. O zamanlar bu ayrımı can sıkıcı buluyordum. 70'li yıllarda hepimiz, karma eğitimin erkeklerle kızlar arasında şans eşitliğini sağlayacağına inandık. Meğer bu aşırı iyimser bir bakış açısıymış."(2) Aynı yıl Hamburg, Scleswig Holstein, Hessen gibi birçok eyalette de teknik ve tabi bilimler derslerinin ayrı okutulması yönünde adımlar atıldı.
"Kadınlara daha fazla şans" için ayrı eğitim kararı Fransa, İsviçre, Polonya, Japonya ve İran'da yankı yaptı.
ABD, İskandinav ülkeleri, Avustralya karma eğitimin zararlarından kurtulmak için çalışmalar başlattı. Esasen Amerika ve İngiltere'de uzun süredir karma eğitimin zararları tartışılıyordu. ABD'deki kız okulları öğrenci akınına uğruyor.
Alman eğitimci Doktor Maria Anna Kerienbaum, okulun çocuklara güçlü bir kişilik kazandırması gerektiğini, bunun ayrı eğitimle daha iyi gerçekleştiğini söylüyor.(3)
Prof. Dr. Sigrid Metz–Göckel, Amerika'daki kız okullarından mezun kadınların başarısını şöyle anlatıyor.
"Kız üniversitelerinden mezun olan kadınlar, yeni araştırmalara göre, iş hayatında ve bilimsel çalışmalarda çok başarılı. Amerika'da kız kolejinden mezun olanlar % 4 civarında olmasına rağmen mesleklerinde başarılı olan kadınların 1/3 'ü kız kolejlerini bitirmiş."(4)


KARMA EĞİTİMDE ÖĞRENCİLER İYİ EĞİTİLMİYOR
Batı karma eğitimin zararlarını tartışa dursun, bizzat karma eğitimin sınıfta strese yol açtığını tespit ettim ve yaşadım.
Problemleri fark eden yalnızca ben değilim.
Konuyu bir sohbet sırasında Pertevniyal Lisesi Edebiyat öğretmeni Mustafa Yaşar'a anlattım. Kızların, erkeklerin bulunduğu sınıflarda çekingenleştiğini, söz almak, sınıfta etkin olmak istemediğini, alay edilme korkusuyla içe kapandığını, hatta bazen anlamadığı konuda soru sormaya çekindiğini, kızların karma eğitimden zarar gördüğünü söyledim.
O da kendi tecrübelerinden söz etti:
"Kızlar, kaybeden taraf" diyorsun. Doğru. Ya erkekler? Yanına mini etekli bir kız oturan delikanlı kaybetmiyor mu? O nasıl ders dinleyecek?
"Âşık olup dersleri tamamıyla boş verenlerin sayısı hiç de az değil. İlköğretimde çok çalışkan olup da liseye gelince kız arkadaş edinen ve hedef şaşıran çok öğrenci var. Karma eğitimin getirdiği sıkıntılar okulun duvarlarına, sıralarına, defterlere yazılan aşk yazılarından söz etmiyorum. Yine, kızına tecavüz edildiği için mahkemeye giden velilerin durumu da ayrı bir konu başlığı…
Karma eğitim batı dünyasında tartışılıyor, özellikle Alman ve Amerikalılar, konuyu enine boyuna irdeleyen araştırmalar yapmışlardı. Der Spiegel, Schule–Aktuel, Schuel–Report gibi dergiler, bu araştırmaları haber konusu yapmışlar.
Dr. Maria Anna Kreienbaum'un yayımladığı Schule Lebendig Gestalden isimli kitapta, karma eğitimle ilgili şu tespitler bulunmaktadır.
Araştırma sonuçları beni çok şaşırttı.
Araştırmacılar şunu söylüyordu:
"Kız–erkek karışık eğitim, yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır."
"Karma eğitim, pedagojik bir ham ölüdür.
"Karma eğitim kızların daha iyi bir eğitim almasına yardımcı olmuyor, aksine yeteneklerini geliştirmelerini engelliyor."
"Matematik, kimya, fizik, bilgisayar, elişi, spor gibi derslerde kızlar, erkeklerle yarışamıyor ve özgüvenlerini yitiriyor, ikinci kategoride kalmaya razı oluyorlar."
"Karma eğitim toplumda kadın–erkek eşitliğini sağlamaya katkıda bulunmuyor."
"Kadın ve kızların sözlü ve fiziki taciz edilmesine zemin hazırlıyor."
2001 yılı 28–30 Mart tarihlerinde uluslar arası bir sempozyum düzenlendi. Sempozyuma katılan Alman Prof. Reinhold Mokrosch, Prof. Johannes Laehnemann ve Prof. Reimond Hönen ile görüşmeler yaptım ve bu arada karma eğitim konusundaki düşüncelerini sordum.
Prof. Mokrosch, "yeni bir trend" den söz etti. Artık zaman ayrı eğitime gitme zamanıydı ve Almanya bu "ivme" yi yaşıyordu.
"Almanya'da 50 seneden beri karma eğitim uygulanıyor. 10 senedir kız ve erkeklerin ayrı eğitimi tartışılıyor."

nuryuzlum 06Haziran 2009 23:45

RE: Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır...
 
KARMA EĞİTİM TAM BİR FİYASKO
2000 yılı sonunda Seydişehir'de Sabah Dershanesinin MEB müfettişleri raporu ile sırf bir sınıf karma olmadığı için kapatıldığına şahit oldum. Dershane müdürüne, "Hiçbir eğitim kurumunda idarecilik yapamaz." raporu vermişler.
Karma eğitim prensip olarak toplumda, kadın–erkek eşitliğini sağlamak için ortaya atılmış bir eğitim modeliydi. 1960'lı yıllarda batıda yaygın bir şekilde, özellikle resmi okullara tatbik edildi.
Uygulanan bir projenin 20 sene sonra toplumda netice vermesi gerekir. Karma eğitim projesinin uygulanmaya konmasından 20 sene sonra, yani 1990'lı yıllara gelindiğinde toplumda gelinen nokta şu idi:
1–Kadın–erkek eşitliği sağlanamadı.
2–Toplumu yönetenler arasında çok az sayıda kadın var.
3–Aynı işi yapan kadın ve erkek arasında ücret farkı var, kadınlar daha az kazanıyor.
4–Kadınlar daha çok işsiz kalıyor.
5–Kariyer yapma konusunda erkekler kadınları geçiyor.
6–Okullarda cinsel taciz önlenemedi.
Karma eğitim projesi üzerinden kimi ülkelerde; 30–40; bazı ülkelerde 50 yıl geçmesine rağmen, istenen netice alınamadı. Toplumda kadın–erkek eşitliği ve kadınların mağdur olması, ezilmesi, küçük görülmesi, reklâm malzemesi olarak kullanılması, hatta bazen de vücudunu satmak zorunda kalması önlenemedi.

PEDAGOJİK BİR HAM ÖLÜ
Bütün araştırma sonuçları, karma eğitimin toplumda kadın–erkek eşitliğine hizmet etmediğini, kadınların ezilmesini ve horlanmasını önlemediğini, aksine bunların sistematik hale getirildiğini gösteriyor.
Karma eğitimi sorgulayan ve onun özellikle kız öğrencileri başarısız hale getirdiğini ortaya koyan araştırmalar, daha sonraki yıllarda da devam etti. Almanya'nın 16 eyaletinde yapılan araştırmalar, karma eğitimin "pedagojik bir ham ölü" olduğunu ve kızlara hiçbir şey kazandırmadığını ortaya koydu.
Merkezi Münih'de bulunan Devlet Pedagoji ve Eğitim Araştırmaları Enstitüsü'nde Prof. Thomas Schafer'in koordine edip yönettiği bir araştırma yapıldı. Netice oldukça şaşırtıcıydı. "Karma eğitim, sanıldığı gibi kız öğrenciler açısından verimli değil. Hatta yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıydı."(5)
Karma eğitim ABD'de de tartışılıyor, bu sebepledir ki Amerika Wellesley Kız Üniversitesi büyük ilgi görüyor.
Amerikan toplumunda önemli makam ve mevkilere gelmiş olan bayanların önemli bir kısmı ya bu üniversitede öğrenim gördü, ya da karma eğitim olmayan okullarda eğitim gördüler.
"Wellesley'e erkek öğrenci giremez. Kolej, bir bayanlar üniversitesi"
Amerika'da bugün 84 bayan üniversitesi bulunuyor. Şu sıralar bu okullar öğrenci akınına uğruyor.(6)
Washington'ın yoksul mahallelerinden birinde yer alan Hayden Johnson Lisesi, karma okulda kız–erkek öğrencilerinin sınıflarının ayrılması yönündeki uygulamasıyla eğitim konusunda ABD'de yine bir tartışmayı gündeme getirdi. Kız ve erkek okullarına son zamanlarda artan ilginin yanı sıra karma okullarda kız ve erkek sınıflarının oluşması, eğitimde cinsiyetin öneminin beklenmedik bir şekilde arttığını gösterdi. Johnson Lisesi müdürüne göre, okuldaki erkek ve kız sınıflarının ayrılması, "hormonları yükselişe geçen gençlerin derslerinde dikkatlerinin dağılmasını engellemeyi" amaçlıyor.
Okul müdürünün haklı olduğuna dair elindeki en büyük delil, çocukların ayrım sonrasında büyük yükselme gösteren sınav notları… 2 yıllık ayrı sınıf uygulamasından sonra Johnson Lisesi öğrencileri iki yıl önce okuma sınıflandırılmasında %19 başarı gösterirken, uygulama sonrasında başarı %21 e yükseldi.
"Karma eğitim ile ilgili araştırmalar meşhur Der Spihegel dergisinin 16 Mart 1998 tarihli sayısına da konu oldu.
Der Shipegel, şu başlığı kullandı:
"Karma eğitim tarihi bir yanılgı mıydı?"
Araştırmalar şu gerçeği ortaya koydu:
Karma eğitimde meslek öğrenimi, kızların yetişmesine hizmet etmiyor.
"Kadınlara daha fazla şans… Kız okullarına dönüş…"(7)

nuryuzlum 06Haziran 2009 23:46

RE: Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır...
 
BU KAFA İLE ONLAR GİDER AYA,
BİZ DE KALIRIZ YAYA
İncelemeler sadece Almanya ile sınırlı değil. Başarıya endeksli toplumlar olan Amerika ve İngiltere'de de karma eğitimin zararları tartışılıyor ve kız okullarına ilgi her geçen gün artmaktadır.
Amerika'daki 84 kız üniversitesi 1999 senesinde öğrenci sayısını ikiye katlamış.
Milli eğitim bakanlığının emriyle 1999–2000 öğretim yılından itibaren özel öğretim kurumlarında karma eğitim mecburiyeti getirildi. Ayrıca özel okul öğretmen ve öğrencilerine de kılık kıyafet mecburiyeti getirildi ve bu okullara da yeniden başörtüsü yasağı kondu.
Neden?
Karma veya ayrı yapılan eğitimler üzerine bir araştırma yapıldı mı?
Hayır.
Karma eğitimin ayrı eğitimden daha verimli olduğu mu tespit edildi?
Hayır.
Peki, bakanlık bu kararı neden aldı?
Çok sayıda veli karma eğitime karşı. Dindar insanlar, kız–erkek karışık eğitimine tepkili. Bu konuda bakanlığın bir takım bürokratlarının konjonktürün de etkisiyle veya militarist cepheden emir alarak hareket ettikleri açıkça biliniyor.
Batıyı örnek alan eğitimciler, batıda rüzgârın ters yönde estiğini bilmiyorlar mı?



Türkiye’de Kaliteli
İNSAN YETİŞTİRİLMİYOR

Türkiye, Milli Eğitim bakanlığının talimatlarıyla her türlü eğitim kurumunu "karma" hale getirdi. Bunu yaparken karma eğitimin verimliliği hiçbir yerde tartışılmadı, tartışılmıyor. Veliler istemediği halde, bütün okular ve de özellikle İmam Hatip Liseleri karma yapıldı.
Amerika, Almanya, İngiltere ve Japonya eğitim sistemlerinin yetiştirdiği insanlar yüzlerce Nobel ödülü aldı. Bu ülkeler kalkındı. Hatta Pakistan, Hindistan, Arjantin, Mısır, Yunanistan bilim adamları bile Nobel ödülü aldı.
Türkiye ise bu ilkel eğitim anlayışı yüzünden hiçbir bilim dalında başarı gösteremedi. Yapılması gereken şey, başarılı ülkeleri örnek almaktır; ideolojik, verimsiz, faydasız eğitim anlayışını sürdürmek değil.
Almanya'da tarikat okullarına devlet yardım ediyor, Türkiye'de tarikatlar sivil toplum örgütü bile sayılmıyor, yok edilmeye çalışılıyor. Bu durum, ülkemizin 20. yüzyılın başlarında moda olan ve bugün ömrünü tamamlamış bulunan "otoriter toplum" anlayışından "Sivil toplum" anlayışına geçmediğini gösterir.
Almanya'da kilise okullarında kız–erkek ayrı okuyor. Bu sebeple kilise okulları tercih ediliyor.
Ayrıca Amerika ve Almanya'da kız ve erkekleri ayırma trendi sürüyor.
Ülkemizde imam hatip liseleri bile karma yapıldı.
Almanya ve Amerika'da rahibe okullarını karma yapmak kimin aklına gelir?
Gelse bile böyle bir şeye kim cüret edebilir? Eden olursa, o ülkede kaç gün yönetici olarak durabilir?
Alman ve Amerikalıların karma eğitime bakış açısı son derece pragmatik ve rasyoneldir.



DİPNOTLAR:
1. Scuhle Kebendig Gestalten, Dr. Maria Anna Kreinbavm, Kleine Verlog, s.10, Bielefeld, 1999
2. Haftalık Fransız L'Express dergisinden tercume.
3. Scuhle Lebendig Gestalten, Dr. Maria Anna Kreinbavm, sh.10
4. A.g.e. sh.64
5. Schule Aktüel, Eylül 1997, Salvatorstr. 2. 80333 München; Schul Report, Eylül 1997, Salvator str. 2, 80333 München.
6.Der Spiegel, 6 Mayıs 96, sh. 112–123
7. Der Spiegel, 6 Mayıs 1996.

İnceleme

Ali Erkan Kavaklı

NUR 07Haziran 2009 17:16

RE: Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır...
 
Geçenlerde okumuştum:Karma eğitimin öğrenmede olmsuz sonuçlara sebep olduğu için bir çok batı ülkesinde kız ve erkekler farklı mekanlarda eğitim görüyorlarmış.

Bizdeki adı ise laiklik(!)


SAAT: 22:20

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306