Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2013, 02:06   Mesaj No:4

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:48
Mesaj: 5.077
Konular: 295
Beğenildi:128
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: Gıybet ve Koğuculuğun Kötülüğü...

Hz. İsa (a.s)


‘’Pisliğe konan sinek gibi halkın ayıplarına dikkat edip durmayın."


Allah Resulü Muhammed (s.a.a) Şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir...


"Kendi ayıplarıyla meşgul olmanın kendisine baş­kalarının ayıplarıyla uğraşması fırsatı vermediği kimseye ne mutlu!" İyi olan odur ki başkalarının ayıplarıyla uğraştığı oranda kendi ayıplarını da görüp uğraşsın. Ne kadar kötü­dür ki insan binlerce ayıba sahip olduğu halde hep başkala­rının ayıbından söz etsin ve o ayıpları kendi ayıplarına örtü kılsın.


Eğer insan bir miktar kendi ayıplarına eğilir ve onları Islah etmeye çalışırsa işleri Salih olacaktır. Kendini ayıptan ve kusurdan arınmış sayan kişi cahil ve nadandır. Ve hiçbir ayıp kişinin kendi ayıplarını görmemesinden ve kendisi pek çok ayıba sahip olduğu halde başkalarının ayıplarından söz edip durmasından daha kötü değildir.


Şunların hiçbirine itaat etme: Yemin edip duran aşağılık. (yahut) iğrenç dedikodular yapan iftiracıya (yahut) iyiliğe mani olana (yahut) günahkâr zorbaya, Kaba, sonra da soysuz, alçak.
(Kalem-10-11-12-13)


Siz ey imana ermiş olanlar! (Birbiriniz hakkında) yersiz zanda bulunmaktan kaçının; çünkü (bu şekildeki) zannın bir kısmı (da) günahtır; birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın ve arkanızdan birbirinizi çekiştirmeye kalkışmayın. Aranızdan, hiç ölmüş kardeşinin etini yemek isteyen kimse çıkar mı? Hayır, siz ondan iğrenirsiniz. Ve Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. Şüphesiz Allah, tövbeleri kabul edendir, rahmet kaynağıdır.
(Hucurat-12)


Vay haline iftira atanın ve ayıp kusur arayanın!
(Hümeze-1)


Allah Resulüne Gıybet Hakkında sorulan bir soru verdiği cevap.


Ebu Zer diyor ki: "Dedim ki: Ya Rasulullah, gıybet ne­dir? Buyurdu: "Kardeşinden hoşlanmayacağı bir şekilde söz etmendir." Dedim ki: Ya Rasulullah! Eğer o kişi sözünü ettiğim hususiyete sahip olsa da mı? Buyurdu: "Eğer sahip ise, bu gıybettir, yok eğer sahip değilse bu durumda iftira etmiş olursun."
(Vesail eş-Şia, C 8, h. 16312.)


"Peygamber (s.a.a) buyuruyor ki:
"Küfrün ilk aşaması kişi­nin kardeşinden bir şey duyup da o sözü başkalarına söyleye­rek kardeşini küçük düşürmeye çalışmasıdır. Böyle kimseler için hiçbir nasip ve hisse yoktur.
(Usulu-Kafi C 2. Kitabul-İman vel-Kufr, Babı men Talebe İserat el-Mü'minin.)


"Gıybeti dinleyen de gıybet edenden sayılır."
( el-Mıhaccet el-Beyza, C. 5. s 260)


Aişe Annemizden rivayet edilen gıybetin sadece dil ile olmadığına dair.
"Diyor ki: "Bize bir kadın geldi. Yüzünü çevirince elimle onun kısa boylu olduğunu işaret ettim. Rasulullah buyurdu ki: "Onun gıybetini ettin.
(Cami es-Se'adat, c 2, s. 294.)


Hadisler İmam Humeyni Kırk Hadis Şerhinden alınmıştır...


Öncelikle Kur’an ve Allah resulünden, gıybetin ne denli bir toplumsal felaket ve mikropluk olduğu hususundaki deliller ile söze başladıktan sonra. Günümüz İnsanları ve düştükleri hataları anlamak ve bu fiillerin ne denli bir günah olduğunu hatırlatmak adına, elimizi, dilimizi gözümüzü, nasıl muhafaza etmek gerektiği üzerinde durmaya çalışacağız...


Mü’min vasıflarına sahip olmak istiyor isek! Öncelikli olarak kendimize çeki düzen vermek ile başlamalıyız, kendi nefsini ıslah edemeyen başkasının nefsini ıslah edemez.


Gündeme almak istediğim mevzu özellikle Müslümanlar arasında yaygın olan bir fitnenin ne denli çok olduğuna ve bu fitneden sakınılması gerektiğini izah etmektir.


Gün boyu insanlar toplumsal yaşam alanlarında bir birleri ile konuşmak ve dertleşmek adına bir birlerine ihtiyaç hissederler. Yalnız bu faaliyet esnasında insanların kusurların, ameli olsun dünyevi olsun ifşa etmek yaymak ahlaki değerleri hiçe saymaktır.


Kusursuzluğun yalnızca Allah’a ait olduğunu hepimiz bilmekteyiz, beşeri yaradılışımız gereği, yanlışa, hataya, günaha, sevaba vb fiilleri meyilli yaratılmışızdır nefis her daim insanı günaha vb fiillere sevk eder bu sevk etme esnasında kendini muhafaza etmek ancak Rabbe sağlam bir inanç ile inanmak ve yaşamak ile mümkündür.


Gıybet,zann ve dedikodu dediğimiz Münker fiilleri küçümseyip hafife almayalım çünkü günlük hayatta hemen her yerde bu tür münkerlikler ile karşılaşabiliriz bu tür ortamlardan uzak durmaya ve bize düşen Hayrı emretmek Münkerden sakındırmak görevini yerine getirmeye çalışalım...


Küçük günahların (kebir) büyüklere de yol açacağını idrak edenlerden olabilmeliyiz. Hakka şahidlik her alanda Adil olma ölçüsü esas alınarak yerine getirilmelidir.

Mevlüt Hönül
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla