Konu Başlıkları: Evrenimiz ve Biz/Ali Parlak
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Ocak 2015, 13:34   Mesaj No:7

Ali Parlak

Medineweb Aktif Üyesi
Ali Parlak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Ali Parlak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38986
Üyelik T.: 10 Şubat 2014
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Karaman
Mesaj: 164
Konular: 25
Beğenildi:76
Beğendi:68
Takdirleri:340
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Beynimizin ne kadarını kullanabiliyoruz?/Ali Parlak

BEYNİMİZİN NE KADARINI KULLANABİLİYORUZ?

1990 ile 2000 yılları arası beynin on yılı ilan edilmiş. Bunun sebebi ise insanın beyin üzerinde yaptığı araştırmaların bu yıllarda gelişmesi ve beyin hakkında pek çok sırların ortaya çıkması. Ne yaparlarsa yapsınlar, beyin hala bir sır olarak karşımızda duruyor..

Beynimizin ağırlığı yaklaşık olarak 1400 gram(1369gr). Bu yaşa, cinsiyete ve durumlara göre değişiyor. Kafatası ile korunmaya alınmış yumuşak bir doku… Cevize benzer bir görüntüye sahip. Beynimizde durmadan hayal, rüya ve gerçek dünyada yaşadığımız olaylar kurgulanır, analiz edilir, derlenir, toplanır, depo edilir. Bu bilgiler bile 90 milyon kitabı dolduracak kadar çoktur. Saniyede 600 birimlik bilgiyi işleyip, hafızaya kaydetme kapasitesine sahipmiş. Bu da saniyede 3600 bit, saatte 2.160.000 bit ve günde 51.840.000 bit’lik bilgi demek. Bildiğiniz gibi bilgisayarlar için kullandığımız bu bit kavramı 1000 bit = 1 mb. dır. Bence bundan daha fazlası var.

Uzmanların hesaplarına göre, insan beynine benzer bir makinanın yapılabilmesi için 300 trilyar dolardan fazla paraya, böyle bir makinanın çalışabilmesi için de 1 trilyon Watlık elektrik enerjisine ihtiyaç varmış. Diyelim ki böyle bir makine yaptılar. Bir insan beyninin sahip olduklarına sahip olabileceğine inanmıyorum. Çünkü bu durumda bir makina bile, insan beyninin sahip olduğu fazladan iki özelliğe sahip olamayacaktır. Nefs ve ruh…

Beyni incelemeye devam edelim. Herkesin beyni, sıkıştırılmış iki yumruğu kadardır. Bir beyinde 100 milyardan fazla hücre, 10-14 milyar civarında sinir hücresi, 1-2 milyon bit civarında bilgi saklama kapasitesi vardır. Bu bilgi saklama kapasitesi saniyede 10 yeni bilgi birimidir. Bu da saatte 36.000 bit bilgi demek oluyor. 70-80 yıllık bir ömürde 100 trilyon bilgiyi depolama kapasitesine sahibiz. Ortalama bir insan beyni, Britannica Ansiklopedisinde bulunan bilginin 500 katı kadar bilgi saklayabiliyor yani.

Bir diğer benzetme ise bütün dünyadaki telefon sistemleri arasındaki bağ. Bu telefon ağları sistemini beyin ile kıyaslarsak, bir bezelye tanesinin büyüklüğünden fazla olmayacaktır. Beynimiz, tüm evreni içine alıp analiz edecek bir büyüklüğe sahip desek yanılmış olmayız. Yani keşfetmemiz gereken büyük bir gizem hemen gözümüzün arkasında.

Önceleri bilim adamları insanların beyinlerinin yüzde 10’unu kullandığını iddia ediyorlardı. İlim geliştikçe ve son araştırmaların sonuçları açıklandıkça, beynimizden kullandığımız alanın yüzde 0,5 ile 1,5 civarında olduğunu görüyoruz. Yani anlayacağınız normal bir insan beyninin yüzde birini bile kullanmıyor/kullanamıyor. Kim bilir, belki bu kadarını bile kullanamıyoruz.
Bazen düşünüyorum, insanın tüm hayati organları bir araya toplanmışken, beyin niye onlardan ayrı bir şekilde yerleştirilmiş. Tek başına…

Yapılan araştırmalara göre, kafaya gelen darbe ve yaralanmalarda beyin fazla zarar görmüyor. Çalışmasına mükemmel bir şekilde devam ediyor. Yani kafatası onu en iyi şekilde koruyor. Çok ilginç değil mi? Beş duyunun algı noktasının da kafada yaratılmasının hikmeti belki de beyni daha iyi korumayla alakalıdır, kim bilir? Üstelik insan bedeninin en üstteki hayati organı.
Ruh, bütün bedene yayılmış olsa da, esas mekan olarak burayı seçmiş. Nefsin mekanı da burada. Ve insanı hayvanlardan ayıran özellik olan zekanın merkezi de beyin. Çok büyük ve tehlikeli bir silah. Beyin. Gücün zeka karşısında diz çökmesinin kanıtı. Güç beyin karşısında niye diz çöküyor. Koskoca fil, aslan, kaplan ve en vahşi hayvanlar insan karşısında neden aciz. Koskoca dünyaya hiçbir dünya canlısı zarar veremezken, onu mahfeden ve hatta dünyanın yörüngesini dahi değiştirmeyi düşünüp hesaplar yapan insan beyninden daha tehlikeli bir silah daha yoktur.
Belki de melekler ‘’Allahım, onlar kan dökecek, savaşlar yapacak, bozgunculuk çıkaracak’’ derken bunu kast ediyorlardı.

Allahu Teala bizi yaratırken beynimize bu kadar önem vermişken, acaba biz onu neden kullanmaya korkuyoruz. Veya neden bu kadar az kullanıyoruz? Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz bize çokça hatırlatıyor:
‘’Hiç de mi düşünmezsiniz?’’

Beynimizi ahiretimizi kazanmak yolunda kullanmak dileğiyle…
Allah’a emanet olun…


Ali Parlak
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________
O'nunla var ol var olacaksan,
Kurtul O'nsuz tüm var oluşlardan...
Alıntı ile Cevapla