Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Ocak 2015, 18:40   Mesaj No:171

ali70

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ali70 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36490
Üyelik T.: 14 Aralık 2013
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Memleket:karaman
Mesaj: 812
Konular: 38
Beğenildi:236
Beğendi:586
Takdirleri:449
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...

Alıntı:
yorgunum Üyemizden Alıntı Mesajı göster
selamünaleyküm kendi çapımda araştırma yaptım fakat kalbim bir türlü mutmain olmuyor.Sorum şöyle,eltim ve onun oğlu ile hacca gitmeye karar verdik.araştırmalara göre hanefi mezhebinde kadın mahremi olmadan gidemıyor ya şafii yada malikiyi taklit etmesi lazım oda caiz değildir deniliyor.mantıken şöyle düşünmeden edemıyorum bir kadının mahremsiz hacca gitmesi büyük sıkıntı olur her anlamda diye düşünürüm.eşim git diye çok ısrar ediyor bende çok istiyorum fakat sonrada düşünüyorum bana farzmıdır benım kendime ait malım yoktur. cevaplarsanız sevinirim saygılar...
Muallime kardeşim cevaplamış gerçi de, bir de bakış açınızı şöyle değiştirin derim. Mezhep İmamlarının sözünün üstüne söz koymak haddimiz değildir diyerek söze başlayım. Ama hiç bir mezhep imamının da islama ters düşecek, fetva verebileceğini ihtimal dahi veremeyiz. Eğer herhangi bir mezhep imamı, hacca yalnız gitmeye fetva vermişse, bu fetvaya uyacak olan kişi dinden çıkmaz. Kalbiniz mutmain olsun diye söylüyorum.

Eğer eşiniz gitmenizi istiyorsa, siz de gitmeyi arzuluyorsanız niye gitmeyesiniz? Eskiden yollar uzun ve meşakkatli idi. Develerle, eşeklerle, yürüyerek aylar alırdı. Sonra yollarda eşkıyalar çok idi, yollar kesilirdi. Böyle meşakkatli bir zamanda verilen fetvalara uymak akıllıca olurdu.

Günümüzde ise durum çok farklı. Uçakla bir saat içinde ordasınız. Güvenlik konusunda bir sıkıntı olmuyor. Ayrıca hac kafilelerinde gruplar oluşturuluyor. Herkes kendi grubuyla hac görevlerini yerine getiriyor. Her grubun da kendi kılavuzları var. Bayanlar kendi aralarında birlikte hacı oluyorlar. Büyük bir yardımlaşma var. Haccın zorluklarının yanında yalnız kalmazsınız. Diğer yönden eşinizle gitseniz bile orada ona fazla ihtiyaç duymayacaksınız yani...
Kendinize ait malınız yoksa gitmek mecburiyeti yok tabi. Ama sizi gönderen biri varsa da böyle bir fırsatı niye kaçırasınız ki?

Diyeceğim o ki; Eğer mezhep imamlarından biri cevaz verdiyse, aklınıza hiç bir şey takılmasın derim. Sonuçta o da islama uygun şekilde hüküm vermiştir. Böyle bir fetvayı sonuna kadar değerlendirin.

Hac için imkan varsa, hiç durmayın...
__________________
Hay'dan gelir, Hu'ya gideriz.
Alıntı ile Cevapla