Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Mart 2016, 08:10   Mesaj No:36

bilinmez

Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:178
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Standart Cevap: Yasin Suresini Sorularla Tanıyalım

YASİN SURESİ BİZE NE ANLATIYOR.
Sure hakkında Rasulullahtan rivayet edilen ve bu rivayeti ,İmam Ahmed, Ebu Davud, Nesaî, İbn Mace ve Taberani, Muakkıl b. Yesar'dan, Rasûlullah'ın (s.a) şöyle bir hadisini rivayet etmişlerdir: "Yasin Suresi Kur'an'ın kalbidiir." Fatiha Suresi hakkında, adeta Kur'an'ın bir özeti olduğundan nasıl "Kitab'ın anası" denmişse, Yasin suresi için de "Kur'an'ın kalbi" denmiştir. Sureye böyle denilmesinin nedeni, surenin işlediği tevhid akidesiyle,insanları kurtuluşa ermeleri için korkutması ve sanki yeniden canlanmasını sağlamasındandır,yani insanın ölü ruhunu canlanmasına sebeb olacak uyarı ve ikazlarından dolayır Allah u alem.

Yasin suresinin işlediği konu, Muhammed (s.a) peygamberliğini inkar etmenin, alay ve zulüm ile karşı koymanın sonucunda Kureyşli müşrikler bir yandan korkutulularak, diğer taraftan İslamın hakikatlerine dair türlü deliller ve örnekler sunularak İslamı kavramalarını ,teslim olmalarını yoksa çetin cezalar göreceklerine dair nasihatler sunulmuş.

Tevhid hakkında delil olarak, kâinatta oluşan olaylara şahitlik edilmiş.Bu olaylara işaret edilerek, insanın aklına hitab edilmiştir.

Biryandanda Ahiret hakkında, kâinat, insanın yaratılışındaki biyolojisi ve her akıl sahibinin kavraya bileceği detayıyla deliller sunulmuş.

Daha sonra Risalet hakkında deliller verilerek,Rasulullah (s.a) İslam'ın tebliğinin karşılığında , sizlerden hiçbir ücret istemez. Çünkü, o bunları karşılıksız yapmaktadır. Ayrıca Rasûlullah'ın (s.a) tebliğ ettiği mesaj aklada uygundur ve bu mesajı kabul etmek sizlerin yararınadır.

Yasin suresinde,kalbinde ufakta olsa islama meyil olan için hem merhamet boyutuyla tenbih ve sert ikazlar yapılmış buda bu tür kişilerin kurtuluş yolunu bulmaları içindir.

islamın akidesini ortaya koyan, bu sure için Rasulullahtan rivayet edilin:Muakkıl b. Yesar'dan İmam Ahmed, Ebu Davut ve İbn Mace, Rasûlullah'dan şöyle bir hadis rivayet ederler: "Ölmekte olanlara Yasin Suresi'ni okuyun." Hadisin maksadı, ölüm yaklaştığında,bu hal içerisinde olanların etrafında toplu olarak bulunulduğu için, İslam'ı toplu bir şekilde hatırlatmak ve İslam akidesinin zihinlerde tekrar tazelenmesini sağlamaktır. Allah u alem. Tabiki okunan surenin orda bulunanlarca anlaşılır bir dilde okunması gerekirki anlaşılıp faydalı olunsun.Yoksa toplumun anlayacağı dilden okunmayınca maksat hasıl olmayacaktır.
__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla