Konu Başlıkları: Bir Sorum Var
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Temmuz 2020, 17:56   Mesaj No:84

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Bence şıkların hiç birinde İHTİLAF yoktur. İhtilaf olması için cümle bir yargı bildirmelidir. Çocuk bir eylemde bulunmak (Arkadaşları ile dışarıda vakit geçirmek) istiyor. Baba da oğluyla münakaşa / mücadele ediyor.

Kod:
a)Hayır çıkmayacaksın.
Bu sözde ihtilaf değil, babanın çocuğunu dışarı çıkmama konusunda ikazı vardır.
Kod:
b)Hayır evde ders çalışacaksın.
Bu cümlede yine ihtilaf söz konusu değil, çocuğun evde ders çalışması konusunda emri söz konusudur

PHP- Kodu:
c)Hayır arkadaşlarla vakit geçirmek zamanı faydasız kullanmaktır
Bu cümlede de ihtilaf yok, babanın çocuğuna kendi tecrübesini aktarması var. Ders çalışmak yerine dışarda arkadaşlarıyla oyun oynamak , çocuğun derslerinde başarısız olmasına neden olacaktır.

Kod:
d)Ders çalışmak, arkadaşlarla vakit geçirmekten daha faydalıdır.
Bu cümlede de ihtilaftan ziyade babanın çocuğuna önerisi var

Kod:
e)Arkadaşlarla vakit geçirmek faydasız; ders çalışmak ise faydalıdır.
Bu cümlede de ihtilaftan ziyade yine babanın çocuğunun faydasını düşünerek tavsiyesi var

Kuranda geçen ihtilaf edilen konular arasında ;
Peygamberlik / risalet
Kıyamet
İnanç
Kitap

Yahudiler: "Hıristiyanlar hiç bir şey üzerinde değil." dediler. Hıristiyanlar da: "Yahudiler hiç bir şey üzerinde değil." dediler. Ve bunlar Kitap´ı da okuyup dururlar, ilimden yoksun olanlar da aynen onların söyledikleri gibi söyledi.İhtilaf ettikleri şey hakkında, aralarında hükmü, kıyamet günü Allah verecektir. (Bakara-113)
Bu böyledir. Çünkü Allah, Kitap´ı hak olarak indirmiştir. Kitap´ta ihtilafa girenler, şıkak´a düşmüşlerdir/bütünden uzaklaştırıcı bir kopuşun tam içindedirler.(Bakara-176)

İnsanlar bir tek ümmet idi. Sonra Allah, peygamberleri müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak gönderdi. Onlarla beraber, ihtilaf ettikleri konularda, insanlar arasında hükmetsinler diye gerçeği taşıyan Kitap´ı hak olarak indirdi. O Kitap´ta ihtilafa düşünenler, o Kitap´ın bizzat muhataplarından başkası değildi. Bunlar, kendilerine açık kanıtlar geldikten sonra sırf aralarındaki kıskançlık ve azgınlık yüzünden, ihtilafa girdiler. Sonra Allah kendi izniyle, inananları, üzerinde ihtilafa girdikleri gerçeğe tekrar ulaştırdı, Allah, dilediği kişiyi/dileyeni doğru yola iletir.( (Bakara-213)

İşte resuller! Biz onların bazısını bazısına üstün kılmışızdır. Allah, onlardan bazısıyla konuşmuştur. Bazılarını da derecelerle yüceltmiştir. Meryem oğlu İsa´ya açık ayetler verdik ve onu Ruhulkudüs´le güçlendirdik. Allah dileseydi, onların ardından gelenler, açık-seçik mesajlar kendilerine ulaştıktan sonra birbirlerini öldürmezlerdi. Ancak ihtilaf ettiler de içlerinden bazısı iman etti, bazısı küfre saptı. Allah dileseydi birbirlerini öldürmezlerdi. Ne var ki, Allah dilediğini yapıyor. (Bakara-253)
Allah katında din İslam´dır/barış ve esenlik için Allah´a teslim olmaktır. Kitap verilmiş olanlar, kendilerine ilim geldikten sonra, aralarındaki kıskançlık/doymazlık/azgınlık/denge noktasından sapma/yalancılık/zulüm/kibir/zinakârlık yüzünden ihtilafa düştü. Kim Allah´ın ayetlerine nankörlük ederse, Allah, hesabı çabucak görecektir. (Ali İmran- 19)
Allah şunu da demişti: "Ey İsa, senin canını alacağım, seni kendime yükselteceğim; seni, inkâr edenlerden uzaklaştırıp arındıracağım. Ve sana uyanları, inkâr edenlerin, kıyamete kadar üstünde tutacağım. Sonra bana olacak dönüşünüz;ihtilaf edip durduğunuz şeyler hakkında aranızda ben hüküm vereceğim." (Ali İmran-55)
Kendilerine açık-seçik kanıtlar geldikten sonra, ihtilaf edip fırkalar halinde parçalananlar gibi olmayın. Böyle olanlar için çok büyük bir azap vardır. (Ali İmran-105)

"Biz, Allah´ın resulü Meryem oğlu İsa Mesih´i öldürdük" demeleri yüzünden. Oysaki onu öldürmediler, onu asmadılar da; sadece o onlara benzer gösterildi. Onun hakkında ihtilaf edenler, onunla ilgili olarak tam bir kuşku içindedirler. Onların, ona ilişkin bir bilgileri yoktur; sadece sanıya uymaktalar. Onu kesinlikle öldürmediler. (Nisa-157)

Sana da Kitap´ı hak olarak indirdik. Kitap´tan onun yanında bulunanı tasdikleyici ve onu denetleyip güvenilirliğini sağlayıcı olarak... O halde onlar arasında Allah´ın indirdiğiyle hükmet, Hak´tan sana gelenden uzaklaşıp onların keyiflerine uyma. Sizden her biri için bir yol/şerîat ve bir yöntem belirledik. Allah dileseydi sizi elbette bir tek ümmet yapardı. Ama size vermiş olduklarıyla sizi imtihana çeksin diye öyle yapmamıştır. O halde hayırlarda yarışın. Tümünüzün dönüşü Allah´adır. O size, ihtilaf ettiğiniz şeylerin esasını bildirecektir. (Maide -48)
Şunu da söyle: "Allah herşeyin Rabbi iken O´ndan başka rab mı arayayım? Her benliğin kazandığı kendi üstünde kalır. Hiçbir günahkâr, bir başka günahkârın yükünü taşımaz. Nihayet dönüşünüz Rabbinizedir. İhtilaf ettiğiniz şeyleri O size haber verecektir."
(En'am-164)
O vakit siz, vadinin beri yamacında idiniz, onlarsa öte yamacında idiler. Kervan sizden daha aşağıda idi. Sözleşmiş olsaydınız buluşma yer ve saatinde ihtilafa düşerdiniz. Ama Allah, olması kararlaştırılan işi yerine getirmek istiyordu. Ta ki, ölen beyyine üzerine ölsün, yaşayan da beyyine üzerine yaşasın. Allah elbette ki çok iyi işitir, çok iyi bilir. (Enfal-42)
İnsanlar bir tek ümmetten başka değilken ihtilafa düştüler. Eğer Rabbinden bir söz öne geçmemiş olsaydı, tartışıp durdukları konuda aralarında hüküm verilir/iş mutlaka bitirilirdi (Yunus-19)
İnsanlar bir tek ümmetten başka değilken ihtilafa düştüler. Eğer Rabbinden bir söz öne geçmemiş olsaydı,ihtilaf ettikleri konuda aralarında hüküm verilir/iş mutlaka bitirilirdi.(Yunus-19)
Yemin olsun, biz İsrailoğullarını çok güzel bir yurda yerleştirdik ve kendilerine temiz yiyeceklerden rızık verdik. Kendilerine ilim gelinceye kadar ihtilafa düşmediler. Hiç kuşkusuz, Rabbin, ihtilaf ettikleri şey hakkında kıyamet günü aralarında hüküm verecektir.(Yunus-93)

Daha bir çok ayette buna benzer ayetler vardır
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla