Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mart 2021, 14:07   Mesaj No:4

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11847
Beğendi:8990
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Standart

Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılmasına bağlı olarak ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdırlar. Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür. Nisa 34 Diyanet İşleri Kuran Meali

Nisa 34.âyeti, aile içi geçimsizlik, boşanma adabı kadına saygı ve şiddet konusunda öncelikle abi-baba-eş kadin-erkek dindarlarımiza anlatmak gerekiyor.Bütüncül bakış açısıyla önlü arkali okumaliyiz âyetleri. İslamın kadini degersizleştirdiğini savunan da bu mealle saldırıyor, kadını susturmayı, ezmeyi,kocasının hizmetçisi görmeyi haklı zemine oturtmak isteyen de bu meali kullanıyor...

Bu âyet ya "kadınları dövün" Allah emridir demektir. yada başka bir manası var "Dövün ama kaba yerine, kemik kirilmayacak şekilde, aynı yere iki defa vurulmayacak şekilde, otla-sapla dövün" demek, kadına şiddeti Kuran eliyle onaylamak demektir. Gözü dönen eş bunun ayarını nasil yapar? Keşke bunuda örnekleselerdi. Allah rasulünden, sahabeden hiçbir örnekliği olmayan bir davranışı "terbiye ve itaat altına alma" diyerek nasıl açıklayabiliriz? Allah rasulu hiç mi bunalmadi. 1 ay eşlerinden uzak kaldı. Küstü. Vuraydi iki tokat âyet yerini bulmuş olurdu.

Zıhar konusunda Allah rasulünün "bu konuda âyet yok" dediği kadın, hakkında âyet inene kadar Allah rasulünün kapısında yatıyor. Neden Allah itaatkar ol demek yerine hakkını arayan kadın olarak yüceltti? Tekvir suresinde; "Sizi diri diri toprağa gömdüren hata,suç, günah neydi? Ne işledinizki siz bu masum yaşinizda gömüldünuz" diye sorduğu kız çocugudur Rabbimizin.

"Kavvam" koruyucu, gözetici olmak. Pazusu kuvvetli olup, ezme, sindirme, sahibi olma değil. Allah sorumluluklari dağıtmış imtihanlarda eşitiz. Allah katında eşitiz. Kuran hepiniz benim kulumsuznuz. Hepiniz bu kitaptan sorumlusunuz der. Kadın şu kadar güçsüz hadi ona torpil demez. Erkek sen güçlü kuvvetlisin, kadından daha çok çalıştın, cennete önden gir demez. Kadına ayrı erkeğe ayrı adalet yoktur.

Allah bizi öncelikle "insan" kelimesinde buluşturuyor. (Ya eyyuhennas) Sonra "nefsi vahide" tekbir nefisten yaratti.Erkeğin omurgasindan değil yani. Üstünlük erillik disilikte değil "takva"da.

"İtaatkar kadın" neye göre, kime göre...Mucadele suresindeki kocasından şikayetçi olan ve Allah'ın desteklediği, hakkını arayan dedigi kadın, bugünün itaatsizi. Hatta namus elden gitmiş, ya benimsin ya toprağın...Düşünsenize böyle bir durumda olduğunuzu. Ama dusunemiyoruz idrak edemiyoruz. Dövün, 4 e kadar evlenin. Bu değil.

Kuran evlilikle beraber, yolları ayirmadan önceki aşamaları sayar sonra da boşayin der. Hem kadına hem erkeğe. Erkeğe git öldür demez. Kadına namussuz iffetsiz hadsiz demez. Bilakis haklarını bildirir. Bil ve ona göre itaat et der.

Ekrana çıkıp "kadına şiddete Hayır diyen diyanet, "kadını dövün" diye çevirdiği ayeti açıklayamaz. Hem Hayır diyorsun hem Allah emri diyorsun. Nasıl olacak?

"Dinde zorlama yoktur" diyen Allah evden ayrılmak isteyen kadını zorla "döverek" elde tutun itaat altına alin der mi? İtaat gönülden bağlılıksa dövünce nasıl olacak.

"Nüşuz" zinamı, sadakatsizlik mi, aldatma mı? Allah bunların hüküm ve cezalarını belirtmiş.Nisa 128 de de geçtiğine göre erkek içinde geçerli olan bu durum; evinde hzursuz olan, ayrılmak isteyen bir kadının dòvülme, itaat altına alinma sebebi olamaz. Zina isnat edilen kadına bile 4 şahit getir deniliyor. Dòverek söylet, öldür demiyor.

Allah Kuran'da, kadına cinsiyeti üzerinden değil şahsiyet üzerinden hitap eder. Erkek kadın herkesin yalnız Allah'a itaat etmesini söyler...
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla