Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2021, 09:19   Mesaj No:8

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.402
Konular: 1269
Beğenildi:11846
Beğendi:8990
Takdirleri:26241
Takdir Et:
Standart

NİSA 3, 4 E KADAR EVLEN Mİ DİYOR?
Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır. Diyanet




İslam’ın temel referansı olan Kuran'ın birden fazla evliliğe yani poligamiye izin vermiş olması, kuma, cariye al alabilirsen. Uydur uydurabilirsen. Bir tanesiyle filozof olan günümüz insanı 4 e kadar izin verilmiş düsuncesiyle "almasam da Allah benden yana" diye ilahlik ilan ederken geleneği eleştirip, modern bakış açısına asla kurban vermeyelim.

Modern ve tahrif edilmiş zihinlerimizle Kur’an ı yargılamaya kalkmak aslında insanoğlunun yapabileceği en büyük şaşkınlıktır. Allah'a sığınırız.

Nisa suresinin kadin hak ve hukukunu, sorumluluklarini belirleyen, Arap geleneği icerisinde tamamen erkeğin elinde olan itibarını, kendisine iade eden bir surede, bu ayetlerle Allah'ın muradı nedir? Evlilik sayisinı 4 e çımarmak mi yoksa tam tersi mi? Bizde bir bakalım. Kuran'ı Kuran dan dinleyelim..Bunun için nüzul ortamına gidip, aşama aşama bugüne gelmek gerekiyor. Tamamı olmasada fikir vermesi ve merkezden uzaklaşmadan kısa-öz maksadı anlamaya çalışalım.

Bu âyetleri indiği dönemde 5, 7, 9, 10 hatta 15 kadınla evli olan insanlar vardı. Hem de bunlar hayli çoğunluğu oluşturuyordu. Ve bu ayet indikten sonra birçok insan 4 ten fazla olanları hepsi boşuyorlar, sadece 4 bırakıyorlar. Kur’an öncelikle evlilik sayısını sınırlandırmaya çalışıyor. Aşağı çekiyor.

Taif başkanı Gaylan’ın 10 a yakın karısı vardı mesela. Bu ayet indikten sonra 4 ten fazlasını bırakmak zorunda kaldı. Bırakmayanlara Resulallah özel olarak emir gönderiyordu. Burada bile 4 le sınırlarken ciddi problem çıktı. Çünkü boşanan bu onlarca yüzlerce kadın ne olacaktı. Burada bile sosyal bir problem var. Düşünün ya bir de bunu bir le sınırlasaydı.
Sadece cinsellik için degil, harpte yoğun bir kayıp yaşamaları sebebiyle olusan tüm toplumsal ve bireysel porblemlere Kuran harika esneklikler, çözumler getiriyor. Çünkü Allah yarattığını bilir. (Mülk 14) Çözülmesi zamana bırakılan öyle 2- 5 gün değil yüzyıllar alan; çok evliliğin tek evliliğe inmesi ve köleliği bitirmek için atılan ilk adım, o çağda ve her çağda devrim sayılması gereken iki hükümdür.


Yani bu da gösteriyor ki bize, bu ayet evlilik sayısını yukarı çıkarmıyor aşağı çekiyor.

Günümüzün modern erkek ve modern kadınlarının özellikle İslam’ın getirdiği bu esnekliği anlamamakta direnen ve Allah’ın iradesine karşı çıkmak için bunu bir bahane olarak kullanan modern zihinlilerin 4 evliliğe, 2 evliliğe karşı çıkarken 40 metresli yaşadıklarını, ömürleri boyunca tanımadıkları veya tanıdıkları bir çok insanla gayri ahlaki bir biçimde toplumun çözülmesine neden olacak bir biçimde yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Kuran'a kuma üzerinden saldiranlar ve yine Kuran 4 e kadar izin veriyor diyerek sarilanlar aynı..

Özellikle bu ayet-i kerimeyi Kur’an dörde kadar emrediyor diye anlamıyoruz. Aksine Kur’an ın tavsiyesi;
"Ey iman edenler, sayı sınırı gözetmeden birçok eşle ve yetimlerle birlikte yaşadığınız görülüyor.Kendi mallariniz yetmeyince eşlerinizi gecindirmek için yanınizdaki yetimlerin mallarına göz dikiyorsunuz. Hem eşleriniz arasında haksızlık yapıyor hem yetimlerin mallarını haksız harcıyorusnuz. Hem eşleriniz hem yetimlerle haksızlık yapmak istemiyorsanız eşlerinizin sayısını azaltın. Adaletsizlik yapmak istemiyorsanız üstüste evlilik yapmayın, münasip gördüğünüz birisi yada savaşta esir aldığınız kadınlardan birisi ile tek eşli evlilik yapın (Razi, İkrime)

fein hıftüm ella ta’dilu eğer onlara adil davranamamaktan korkuyorsanız feVahıdeten o zaman bir tane ile yetinin. Kur’an ın tavsiyesi budur.

Bundan sonraki bireysel çoklu tercihlerin vebalini Kurana yüklemek, kadını "Allah bile erkekten yana" " ben senin küçük ilahınım" diyerek koşulsuz itaat ve sahiplik zuldür.

Konu devam eder...
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla