Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Eylül 2021, 09:37   Mesaj No:4679

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Allah’ın kalpleri mühürlemesi, Allah onların kalplerinin mühürlü olmasını istediği ya da Cehenneme atmak istediği için değil, o kişilerin kendi iradeleriyle yapmış oldukları tercih sebebiyledir.
Allah Teala ,hakka davet için peygamberler göndermiş ve kitaplar indirmiştir. “De ki: «Gerçek, Rabbinizden gelmiştir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin!»” (Kehf 18/29) âyet-i kerîmesi gereğince insanları tercihte serbest bırakmıştır. İsteyen iman eder, isteyen inkar eder. İman etme konusunda insanlar zorlanamaz.
İnkârda ısrar edenlerin kalplerinin mühürlenmesi, yaptıklarının bir sonucu olarak gerçekleştiğini başka ayetlerde de açıkça belirtilmektedir.

“Aslında Allah, onların kalplerini inkârları yüzünden mühürlemiştir.” (Nisâ 4/155)

“Önce dilleriyle inandıklarını söyleyip, sonra kalpleriyle inkâr ettiklerinden dolayı kalpleri mühürlenmiştir.” (Münafıkun 63/3)

Allah Resulu (S.A.V.) de bir hadisinde şöyle buyurur:
“Günah ilk defa yapıldığı zaman, kalpte kara bir leke olur. Eğer sahibi pişman olur, tevbe ve istiğfâr ederse kalp yine parlar. Etmez de günah tekrarlanırsa, o leke de artar. Sonra arta arta bir dereceye gelir ki, leke bir kılıf gibi bütün kalbi kaplar. İşte «Aslında onların işledikleri günahlar, kalplerini bütün bütün paslandırmıştır» (Mütaffifîn 83/14) âyetinin mânası budur.” (İbn Mâce, Zühd 29; Tirmizî, Tefsir 83)

Kafirlerin kalplerinin ölünceye kadar mühürlü kalacak diye de bir durum söz konusu değildir. Küfürde inat etmeyip hakka teslim olanların mührü açılır. Eğer devamlı mühürlü kalmış olsaydı o zaman hiçbir kafirin sonradan Müslüman olması imkansız olurdu.
Ayette geçen اَلْخَتْمُ (hatm) kelimesi, lügat olarak “mühürlemek” ve “mühür” mânasına gelir. Mektup mühürlemek, kapı ya da oda mühürlemek gibi giriş ve çıkışa engel olmak suretiyle bir şeyi emniyete almak da “hatm” kelimesiyle ifade edilir. Buna somut örnek verecek olursak; Zabıtalar iş yerini mesela lokanta ya da fırını denetlerken , işyerinin pislik içinde, sağlık kurallarına uymadan üretim yapıldığını tesbit ederler ve o işyerini mühürlerler. İşyerine ceza keserler ve gerekli düzenlemelerini yapmaları için ona süre verirler.
Mühürleme olayı Allah istediği için değil, kulun yapmış olduğu eylemler nedeniyledir. O eylemleri yapmaktan vaz geçip doğru yola doğru adım atarsa, mühür de çözülmeye başlar.
Kalpleri mühürlü olanların inzar edilmesi yani uyarı yapılması ayette yasaklanmıyor ama mühürlü kimselerin vahye karşı duyarsız olduğunu ve iman etmeyeceklerini ifade ediyor. Peygamberin görevi insanlara hakkı tebliğ yapmaktır. Karşısındaki insan ister kafir , ister münafık , ister müşrik , isterse Müslüman olsun fark etmez.
Allah peygamberimize her zaman için öğüt vermesini , tebliğ yapmasını istiyor ancak öğüte kulak verenlerin ise inananların olacağını bildiriyor:
“Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt mü’minlere fayda verir.” (Zariyat-55)
Kafirlerden iman etmeden ve kalpleri mühürlü olarak âhirete göçenlere ağır bir ceza, büyük bir azap hazırlandığı ayetlerde bildirilmektedir. Tevbe edenlerin kalplerindeki mühür açılır ve yeni ve temiz bir sayfa açılır.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla