Konu Başlıkları: Sanal Alem Fıkıh Kaideleri
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Aralık 2022, 09:27   Mesaj No:4

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.466
Konular: 1278
Beğenildi:11938
Beğendi:9030
Takdirleri:26552
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

MÜSLÜMANIN İNTERNET AHLAKI


1. Niyet

İnternet ve cep telefonu kullanmak bir iştir. Yani bir ameldir. Bunun her zaman farkında olmalı, bu ameli nasıl amel-i salih hale getirebilirim diye düşünmeliyiz. Ancak niyetlerin temiz olması kötülüğü aklamaz. Şarabı zemzem diye içmekle o zemzem olmaz. Bunun sonucu temiz niyete uygun temiz malzeme kullanmaktır.

2. Sınır


Dinimizi yanlış anlatma ve dine ait meselelerde yanlış kanaat yayma gibi konular mevzubahis edildiğinde internet ilgi alanımızdan çıkar.

Mesela şu şekilde: ‘şu edepsiz melun şöyle bir şey yayınlamış. Allah onun belasını versin, protesto edelim arkadaşlar’ denilerek yayılmış bir bilgi, onu daha önce görmemiş çok sayıda insanın o sayfaya girip müstehcen/zararlı görüntüyü görmelerine sebep olması durumunda ve o haberdar olanlardan biri de ‘burada başka neler varmış’ deyip siteyi takip etmeye başlaması şeklinde kalıyorsa, o ilk yayan kişi ahiret günü orta yerde dolaşmasa iyi olur! çünkü o gencin ‘burada başka neler varmış’ deyip zararlı siteye takılma sebebi olarak o sitedeki bilgiyi ilk yayan kişi görünmektedir.

3. Sevap


İnternet ve cep telefonun hayır yolunda kullanılırsa bu bir sevaptır.

4. Haram Haramlaşma

Hiçbir haram internet ortamında haramlığını kaybetmediğini unutmamalı.

Şeriatın temel ilkelerinden biri de farzı ezen şeyin normalde helal de olsa haramlaşmasıdır. Mesela internete/ telefona bakmaktan namaz vaktini kaçırmışsak bu haramdır.

5. Prensip


Müslüman mesajına/ e-postasına selamla başlar.

6. Yavaş Beğen

Sosyal medya size günün sonunda bir çok ‘beğeni’ yaptıran bir müessesedir. Bu beğeninin bir şehadet olduğu unutulmamalı. Gönderiyi atan kişi yalan söylüyorsa biz de onun yalanını onaylamış olduğumuzu her zaman akılda tutmalı.

KaynaK
İnternet Fıkhı, Nureddin Yıldız.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla