Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Şubat 2009, 21:36   Mesaj No:31

KARAKÖSE

Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cvp: osmanlı padişahları içki içermiydi ?

Mesele osmanlı padişahlarının içki ile olan durumları değildir. mesele osmanlı padişahlarını insanüstü yapıp mübarekleştirme çabasıdır.
padişahlar açısındanda mesele saray hayatını hoş görme ve sarayda yaşayarak yönetmedir.
Fatihten sonra padişahlar divana bile katılmamışlar. bunun iki sebebi olabilir, ya divan üyeleri padişahın şerinden korktukları için konuşmuyorlardı yada padişahın sarayda yapacak daha önemli işleri vardı.

ben olayı tarihsel anlamda değerlendirmiyorum, sosyolojık olarak değerlendiriyorum. tarihe bakarsanız osmanlı padişahlarını yerin dibine sokanlarıda görürsünüz, gökteki yıldızların ötesine geçirenleride görürsünüz. oysa osmanlı padişahları ne gökteki yıldızlardırlar nede yerin dibindedirler. onlar saltanat sahibi bir kral nasıl ise öyleydiler. emmevilerde öyleydi abbasilerde, selçuklularda vs vs,

Siz halifelik ile saltanatı neden yanyana getirmeye çalışıyorsunuz anlamadım. Yavuz ile halifelik osmanlıya geçti diyorsunuz, bu peygamberin onaylayacağı bir halifelikmi acaba? ikincisi Yavuz müslüman olan bir topluma saldırdı, hemde yayılmacı bir politika gütmeyen, yönetimi babadan oğula değilde en başarılı komutanlar üzerinden devam eden müslüman bir toplum. böyle bir savaşla halifelik aldı öylemi?

yavuz memlüklere saldırırken yolda atından inmiş ve demişki peygamberimiz önümüzde yürüyor biz nasıl at üstünde gideriz. Bir peygamber düşününki bir islam toplumunu alıp başka bir islam toplumu ile savaşmaya götürüyor. ilginç değilmi?

Arkadaşlar ben osmanlı düşmanı değilim yanlış anlaşılmasın, ancak ben Hz.Ömer in halifeliği ile Yavuzun halifeliğini aynı görmem. Hz.Ömerin karşısına geçip Ömer Allahtan kork diye bağırabilirsin, hatta bu şekilde bağıranlar olmuşda ve Hz.Ömer sinirlenmek yerine kendi sorumluluğunun derdine düşmüş. Oysa Yavuza Allahtan kork dersen kefanı keserler.

Mesela Ömer bin abdulaziz mübarek bir adamdır, çünkü saray hayatını terk etti. çünkü karısının kolundaki bilezikleri bile beytülmala verdi. çünkü sofrasında iki çeşit yemek bulundurmamaya çalışırdı. ama emmevilerin diğer badişahları saray ağalarıdırlar.

Osmanlının ilk padişahlarını severim. osman bey temiz bir adamdır. ancak sonrası o kadar temiz değildir. Çünkü saray eğlencesiz olmaz. sarayda abdestle dolaşılmaz, o kadar cariyenin içinde abdestle dolaşan biri varsa bence o evliyaüstü biridir. sarayda içki olmak zorundadır, çünkü saray demek her türlü eğlence demektir. Ömer bin abdulaziz neden sarayı terk etti, çünkü sarayda sınır olamayacağını gördü. sarayda yaşıyorsan sofrana sadece çorba gelmez.
Osmanlı padişahları neden yabancı kadınlarla evlendiler, neden islam kızlarını tercih etmediler. neden saray dışından evlenmediler. kısacası bir aristokrat sınıfı, kaşeterya sınıfı gibi bir sınıf oluşmuştu sarayın duvarları içinde, halktan kopuk ve halktan ileri.

Ben 40 batman ekmek yiyip sabaha kadar namaz kılan adama iyidir demem. Ama yarım ekmek yiyip uyuyan adama iyidir derim. Osmanlı padişahları birinci madde ile parelel bir hayat yaşadılar kanısındayım.
Alıntı ile Cevapla