Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Mayıs 2009, 23:43   Mesaj No:35

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: 8.Haftanın Konusu İslam'da Tevbe.

Allah tövbeleri kabul etmeyeceği onun indindedir. Tek hüküm sahibi Allah dilediğini yapar ve istediği gibi hükmeder.Dolayısıyla istediği tövbeyi vaat ettiği gibi kabul eder, istediğini reddeder.

Doğrusu iman ettikten sonra inkar edip sonra da inkarlarını arttıranların tövbeleri kesinlikle kabul edilmez.(Ali İmran 91) Bu ayeti kerime devamında vereceğimiz diğer ayetle karşılaştırıldığında bu tür tövbelerinin kabul edilmeyeceği anlamı çıkarır.

Allah önce iman edip arkasından inkar edenleri, sonra yine iman edip arkasından inkar edenleri, sonra da inkarlarını arttıranları asla affetmez, onları doğru yola iletmez. (Nisa 137)

Bu ayetler hakkında şu örnek verilebilir, Firavunun boğulması ve tövbe etmesi ile ilgili olarak söylenen sözdür. Önce bu olayı anlatan ayeti okuyoruz Sonunda Firavun boğulmanın eşiğine geldiğinde İsrail oğullarının inandıkları ilahtan başka ilah olmadığına inandım. Ben de ona teslim olanlardan biriyim dedi.
Şimdi mi aklın başına geldi? Daha önce hep Allah'a karşı gelmiş ve bozgunculardan biri olmuştun. (Yunus 91)

Tövbe, insanın ruhu üzerinde etki yapan gerçektir. Bu gerçek insan ruhunun ıslahı onun dünya ve ahiret mutluluğunu sağlayan insani iyiliğe hazırlar.tövbe şartları gerçekleşince dünya ve ahiret hayatında bütün bedbahtlıkları insana yönelten, onu mutluluk koltuğuna oturmaktan alıkoyan nefsani kötülüklerin giderilmesinde faydalı olur.

Yoksa sürekli kötülük yapıp dururken ölümün eşiğine gelince Şimdi tevbe ettim diyenler ile kafir olarak ölenlerin tevbesi geçerli değildir. Biz böyleleri için acı bir azap hazırladık.(Nisa 18)

Eğer her pişmanlık tövbe ve her tövbenin makbul olduğunu varsaysak dahi kıyamet günü günahkarların durumunu anlatan
Onlar azabı görünce pişmanlığı yüreklerine gömdüler. (Sebe 33) ile daha birçok ayet bunu reddediyor.

Bu ayetlerde günahkarların yaptıklarına pişman oldukları, iyi ameller işlemek için dünyaya geri dönmek istedikleri açıklanıyor ve bu isteklerinin geri gönderildikleri takdirde tekrar kendilerine yasaklanan kötülüklere dalacakları yalancı oldukları gerekçesi ile reddedildiği anlatılıyor.
Alıntı ile Cevapla