Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Ağustos 2009, 21:06   Mesaj No:15

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: KANDİL GECELERİNE REDDİYE!!!(alıntı)

Allah Resulü Kim bu (din) işimizde onda olmayan yeni şeyler icat ederse o reddedilmiş (kabul değil) dir.( Buharı Müslim)

Ashabın yapmadığı bir ibadet ibadet değildir.Hz. Huzeyfe ''Ne ibadet olursa olsun Resulullah’ın ashabı onu yapmamış ise siz de onu ibadet olarak yapmayın. Çünkü evvelkiler (ashap) sonrakilere hiçbir söz bırakmamışlar. Öyle ise ey bilginler topluluğu Allahtan korkun. Dinde sizden öncekilerin yolunu tutunuz. (İbn-i Vaddah)

Süfyanı Sevri’nin bidat değerlendirmesi:“Bidat şeytanın nezdinde her günahtan daha sevimlidir. Çünkü günahtan dolayı tövbe edilmesi akla gelir de bidatten (ibadet telaki edildiği için) tövbe edilmesi akla gelmez.” (Bağavi-Şerhüssünne)

Meşhur dört müştehid imamların ve daha başkalarının bidatı yeren çok çarpıcı ifadeleri vardır. Onlardan fazla nakil yaparak sözü uzatmaya gerek yoktur.

Abdullah b Abbas Ebubekir ve Ömer’in sözlerini illeri sürüp sünnete ters düşen birine şöyle dedi “Nerde ise gökten üzerimize taşlar yağacak. Ben size Resulullah buyurdu diyorum siz ise Ebubekir ve Ömer dedi diyorsunuz (Abdurrezzak elmusannef sahih bir senetle)


Yukarıda da belirttiğimiz gibi bidat kullukla ilgili ve fakat sünnete uymayan bazı ibadetleri ihdas etmektir.Örneğin Şaban ayının 15.de olduğu gibi her sene aynı gece beraat kandili olarak anılan gece regaip miraç isra ve mevlit kandilleri olarak anılan gecelerde namaz kılmak gündüzlerinde oruç tutmakla ilgili hiçbir sahih rivayetin olmadığı hadis otoriteleri tarafından ifade edilmiştir.

Alimlerin görüş birliği ile bidatı hasene denilmiş isede bizleri bağlayan Kuran'ın dindeki inanç kriteleridir Sünnet'i seniyedir.

Biz Müslümanları temel kaynağı Kuran inanç ve ibadet hususunda dini tamamlamıştır.“Bugün dininizi tamamladım” (Maide 3).Allah'u teala ayeti kerimede buyurduğu Dinin inanç ve ibadet yönünden tamamlandığını dine herhangi bir ilavenin ve eksiltmenin yapılamayacağını bilidirmektedir.
İnanç ve ibadetlerle ilgili olmayan hususlar bidat kavramına girmeyeceği gibi insanlığın ihtiyaçları nispetinde gelişen teknolojik olaylardır Bunların dinin ibadet ve inançları ile ilgisi yoktur bunlar kolaylaştırmalardır örneğin ezanın hoparlörlerden okunması hacca uçak ve otobüs ile gitmeler bunlar inanç ve ibadet kısmına değilde insanlığa hizmetlerdir.
Alıntı ile Cevapla