İsra Suresi, 26-27...İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür."
Şeytanın en karakteristik özelliği Rabbine nankör olmasıdır. Allah Kullarına bir uyarı verir. Sizde sakın Şeytan gibi olmayın . Çünkü o rabbine isyan etti. Haddini aştı ( İsraf edenlerden oldu ). Allahın verdiği bolca nimetin karşılğında o asi ve nankör oldu. Dikkat siz de şeytanın adımlarını takip etmeyin, Rabbinizin size verdiği nimetlerde haddi aşmayın, ölçülü olun israf etmeyin. Şayet böyle yapmazsanız şeytanın kardeşlerinden farkınız olmaz ve tıpkı onun gibi rabbinize nankörlük etmiş olursunuz. NİSÂ 38: Bunlar, mallarını insanlara gösteriş için harcayan, Allah'a ve ahiret gününe de inanmayan kimselerdir. Şeytan kimin arkadaşı olursa, o ne kötü arkadaştır.
NOT: Haddi aşmak kuranda musrifin olarak kullanılmıştır. KURANDA Ölçüyü aşan HADDİ AŞAN KİŞİLER MÜSRİF OLARAK İSRAF EDENLER OLARAK ANILMIŞTıR ZUHRUF 5 Eğer siz müsrifler olan bir kavim oldu iseniz, sizden Kur'an'ı vazgeçip bertaraf eder miyiz? ZUHRUF 5 : E fe nadribu ankumuz zikre safhan en kuntum kavmen müsrifîn(musrifîne ) Araf 202: Şeytanlara kardeş olanlara gelince, şeytanlar onları azgınlığın içine çekerler, sonra da bundan hiç geri durmazlar.
Bu ayet isra 26-27 ayetleriyle bağlantılı olarak şeytana kardeş olanların , şeytanların onların peşininden hiç ayrılmayacaklarını onları azgınlık içine çekip cehennem ateşine sürükleyeceği apaçık bildirilmektedir.
Sad Suresi, 82: Dedi ki: "Senin izzetin adına andolsun, ben, onların tümünü mutlaka azdırıp-kışkırtacağım."
Araf 16-17: «Beni azdirdigin icin, and olsun ki, Senin dogru yolun uzerinde onlara karsi duracagim; sonra onlerinden, ardlarindan, sag ve sollarindan onlara sokulacagim; cogunu Sana sukreder bulamiyacaksin» dedi. Kur’an-ı Kerim’de 17 yerde israfla ilgili ayet-i kerime vardır. Bunlardan 4 tanesi yeme-içme-giyme ile ilgilidir. Yani insanların tabiattan ürettiklerinin israf edilmemesi konusundadır. Geri kalan 13 tanesi ise (insanın israf) edilmemesi ile ilgilidir. Evet İnsanın en büyük israfı kendisini israf etmesidir. Kendi kendisini israf eder ki, O bunun farkında değil bundan gafildir.
__________________ EN BÜYÜK ALLAH BAŞKA BÜYÜK YOK. NE MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE |