![]() |
Rahman/ Rahim/ Melik Esmâ'larını Tanıyalım Selamunaleykum kardeşlerim 1. Dersimiz Esmaül Husna dan Rahman /Rahim/Melik isimlerini işleyeceğiz. Ders bölümümü 3 aşamada yapacağız insallah. 1. Bölüm test usulü 2. Bölüm soru cevaplı yazılı usul 3. Bölüm hikmet ve hissemize düşen nasihatler olacak |
1) Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları verilen uygun kelimelerle yerlestiriniz. yaratıcı kudret sahibi - Allah'ın takdiridir - ateş azabi- İhlas a) Kendini ve ailenizi elem verici .....................................koruyunuz. b) .............................suresinde Allah'ın sonradan doğmadığı ve benzeri olmadığı anlatılır. c) En’âm -96- Karanlığı yarıp tanyerini ağartan O'dur. Geceyi, dinlenmek için, güneş'i, ay'ı (vakitlerinizi) hesaplamak için yaratmıştır. İşte bu, her şeye gâlib gelen ve her şeyi bilen ....................... d) Gece ve gündüzün ardı ardına gelmesi, vücudumuzun güzel bir şekilde yaratılması, Dünya'nın Güneş etrafında hep aynı hızda dönmesi bize evrende bir ..........................olduğunu gösterir. 2) Çevremizdeki varlıklara baktığımızda hepsi çeşit çeşit ve aralarında mükemmel uyum vardır. Tüm bunlar bize neyi gösterir? a) Mucizelerin varlığını. b) Evrenin gücünü. c) bilim ve fennin gücünü d) Allah’ın var ve bir olduğunu. 3) Aşağıdakilerden hangisi Rahman’ın özelliklerinden biri değildir? a) Kafir ayırt etmeden dilediğine vermesi b) Hesapsız rızık verici olması c) Her şeye gücünün yetmesi d) Her şeyi bilip işitmesi 4) İhlas süresinin anlamında şunlardan hangisine yer verilmez? a) Allah birdir tektir b) Allah en büyüktür. c) Allah doğmamış ve doğrulmamıştır. 5) 1. Akıllı olmak 2. Insan yaprak misali kaderi nereye götürürse 3. Doğmak-Ölmek harici kaderin kendi belirler Yukarıdakilerden hangileri insanı diğer canlı varlıklardan ayıran özelliklerdendir? A) 1. ve 2. B) 1. ve 3. C) Yalnız 2. D) Yalnız 1. 6) Aşağıdaki cümlelerden Doğru olanların başına (D), Yanlış olanların başına ( Y) yazınız. (...) Rahim ismi yeryüzünde dilediğine hesapsız verendir (...) El melik tevbeleri kabul edendir. (...) Rahman zati gereği her şeyi işitir,bilir,görür (...) Fatiha da 2 yerde Rakam 1 yerde melik geçmektedir. (...) Sadece Allah’a özgü olan sıfatlara Zati Sıfatlar denir. (...) Allah dualarımızı işitir onlara karşılık verir. (...) Melik gücü sınırlı olan bir varlıktır (...) Allah’ ismi tek başına yeterli olmaz . Diğer isimler olmadan. 7) Aşağıdakilerden hangisi El Melik ? a) O, bir şeyin olmasını isterse, sadece “ol” der, o da derhal olur. Olmasını istemediği hiçbir şey de asla varlık sahasına çıkamaz. b) Yaratılan her şey onun emri kudretinde yaratılır ve nizama uyar. c) Dilediğini verir dilediginden kısar d) . O Allah, dünya ve âhiret hayatındaki her şeye gerçek anlamda ve kayıtsız şartsız hâkim ve mâlik olan ve dilediği gibi tasarrufta bulunandır e) hepsi |
cevap veriyorum.. Alıntı:
|
Bir kaç yanlışın var kardeşim:) |
Alıntı:
c*:):) |
Estağfirullah kardeşim. Bu bölümü hepimiz çok güzel diri tutacağız. Test usulü devam edecek. 2 gündür hazırlık yapıyordum. Sonra ki testler ayetler ışığında olacak. Bakalım ayetlerle isimler arasında ki okumalar nasıl olacak. Katılımı yüksek tutalım ısrarla rica ediyorum. Yoksa tek tek isimlerimizi sahip buraya davet edeceğim mihrinaz hoca gibi |
Nurşen kardesimde bir kaç yanlışı var :) haydi katılım bekliyoruz |
Diğer Medineweb ailesinden de katılım olursa bizde nerede hata yaptık görmek istiyorum. Doğru cevaplar sizleri bekliyor , sayın üyelerimiz |
Alıntı:
Alıntı:
|
Hayırlı kardeşlerim biraz daha gayret edelim inşallah meyvesinde alacağız şırdan Allah kelamından bir kac hayra vesile olunursa Ne mutlu bizlere |
Fatihada kac rahman ismi zikredilir : ) |
Nurşen kardeşim 3 D olacak. |
3. Soru da ki insanın akıllı olması cevap. |
Alıntı:
Biri başlarken besmelede yani birinci ayette ikincisi 3.ayette,, Sayın yöneticilerim değerli üyeler ben böyle sorular hazırlayamam o kadar bilgim ve kabiliyetim yokma/hcup000/ma/hcup000/ Sizler malum yüksek lisans yapmış öğrencilersiniz hala yapanlarınız var,,, :) ve eğitimlisiniz ben ise alaylı tabiri caizse kendini yetişmeye çalışan bir aciz,,, ma/hcup000/ma/hcup000/ |
Alıntı:
5) 1. Akıllı olmak 2. Insan yaprak misali kaderi nereye götürürse 3. Doğmak-Ölmek harici kaderin kendi belirler Yukarıdakilerden hangileri insanı diğer canlı varlıklardan ayıran özelliklerdendir? A) 1. ve 2. B) 1. ve 3. C) Yalnız 2. D) Yalnız 1 Buna açıklık getirirmisiniz? İnsan kendi kaderini kendi belirlemez mi? İsra 13, Yasin 19 |
Alıntı:
Ne yapalim/ne yapıyorum? . Esmalari kuru kuru ezberlemiştim. Anlamalrına vakıf değilim. Elimde bu konuda kaynaklar yok. Şimdi youtubden videolar dinliyorum. Bulduklarimla kiyaslayip not alıyorum. Okurken soru ortaya çıkıyor zaten. Zor değil inan. Cevap içinde 1.A 2.C 3.Şu... diyerek yazabilirsin. Her soruyu cevaplamak durumunda değilsin. Bir iki soruda olur... Sadece denemeni istiyorum. Lütfen ayakların geri gitmesin. Sen sorularını şimdiden hazırla. Müsait olamazsan bana atarsın ben paylasirim. Bak uzun uzun yazdım gene. Söz seni ıssız adaya alacam :):) |
Allah razı olsun sizlerden güzel olan da bu değil mi? Insan ömrü boyunca öğreniyor. Ilim derya gibi. Kuran öyle bir mucize ki sürekli kendini açıyor. Fahrettin Yıldız hoca var. Sahada belki en kaliteli hocalardan. Yürüyen tefsir adeta. 40 yıldır tefsir dersleri araştırmalar bir türlü tefsiri bitiremedi. Yanına kavramlar için 4 doç. 1 prof. Akademisyen verildi. Üsküdar da sırf onun tefsir dersleri için dernek kuruldu. Yok bitiremiyor. Sebebini sorsanız Baştan sona defalarca tefsir bitiyor. Her bittiğinde geriye dönüyorum. Burada eksik anlam vermişim. Şurada kavramı yanlış anlamışım. Kaç ulusal ve yerel dernek tefsir dersini canlı yayına davet ediyor gitmiyor . 16 ciltlik eseri bitirmem gerek diyor. Kuran adeta hocayı yuttu. Klasik ulemanın dışında. Demek ki kuran sürekli ismi üzere kendini açan. Bizlerse ömrü boyunca araştırmakla emrolunduk. Bilgiye hepimiz aç olmalıyız. Bilgi ve hikmet iki güzel kavram |
Mihrinaz kardeşim sorulara gelince birbirimizi insallah daha iyi anlamaya çalışacağız. Malum beslenme kaynaklarımız farklı. : ) Besmele Fatiha dan dır diyen ulema olduğu gibi değildir diyenlerde epey fazladır. Ben biraz gelenekciyim . Kader konusunda da aynı. Imam şafi besmele fatihadandır. Imam malık her süre başı besmele der. Hz. Aişe Efendimizin namazda fatiha dan önce besmele çekmediğinden bahs eder. Hz. Ummu Seleme besmele fatihadandır der. Bu konuda her kardeşim bildigiyle muhayyer bırakıyoruz. |
Test sorularına devam edeceğim insallah sorular genele uygun olacak halisane kardeşlerim |
Alıntı:
Devam.. |
Devam insallah. Hamd olsun akşamları sohbetler oluyor. Şimdi geldim birazdan hazirligin biter kardeşlerim katılımı yüksek tutalım. |
1) Meryem Suresi, 93. ayet: Göklerde ve yerde olan (herkesin ve herşeyin) tümü Rahman (olan Allah)a, yalnızca kul olarak gelecektir. Burada Rahman ismi neden zikredilmiştir? 2)“Güçsüzlere merhamet edene, ...... olan Allah da merhamet eder.” Noktalı yere siz olsanız ne yazardınız? 3) Bakara Suresi, 163. ayet: Sizin İlahınız tek bir İlah'tır; O'ndan başka İlah yoktur; O, .......... (bağışlayan ve esirgeyendir). Noktalı yeri dolduralım. 4) Yüce Allah'ın can veren anlamına gelen ismi hangisidir? A) Rahman B) Rezzak C) Muhyi D) Şafi E) Rab 5) I. İnsanın yaşaması için gerekli olan tüm unsurlar Allah tarafından verilmiştir. II. İnsan akıl sahibi ve Allah'a karşı sorumluluk sahibi bir canlıdır. III. İnsan üstün değerlere ulaşmak konusunda Allah tarafından desteklenmiştir. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) Yalnız III E) I, II ve III |
Doğru yerlere yerlestirelim Islâm inancında cansız varlık yoktur. Cismen cansız olan varlıklar bu kategoride ayrılmıştır. Doğru yerleri tesbit edelim [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Alıntı:
Cevap E |
Maşallah kardeşimize. Başka cevaplayanlarida bekliyoruz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Cevaplar doğru. Allah razı olsun sizlerden. Şimdi bir kac maddelik sıralarla yazıyorum |
.*Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi melik , kuddûs azîz ve hakîm olan Allah'ı tesbih ve tenzih eder. Cuma 1 Burda melik ismi diğer isimlerle anılmış. Nasıl bir bağlantı kurabiliriz. Buyrun ... |
Mülkün sahibi oluyor Rabbimiz yani kainatta her ne varsa O'nundur. Biz insanlar olarak mal mülk sabibi olabiliriz o da geçicidir, bizler ölümlü varlıklar olduğumuz için... Rabbimiz bizlere o ayette hatırlatma yapıyor yegane herşeyin ebedi sahibi Benim diye Diğer isimlerle bağlantısı Kuddüs noksansız ve Hakim hikmek veren olduğu için Rabbimiz bağlantı kurulabilir Nihayetinde bizler aciz ve ölümlü canlılarız,,, Bizim güç nispetimiz bir yere kadar ama yüce Allah öyle değil,, Şimdilik aklıma gelenler bunlar,,, |
Doğru cevap . Güzel yaklaşım kardeşim . Bu soruya başka cevap verecek var mı? Birde sizlerden alalım. Rahman Rahim Melik isimleriyle ilgili birer ayet alalım. Ayetler üzerinde varsa tefsirini sizden alalım |
Alıntı:
Göklerde ve yerde ne varsa Melekler, yıldızlar, ay, güneş, bitkiler, semâ, arz, tüm varlıklar Allah’ı tesbih eder. Tüm varlıklar Allah’ı gündemde tutar. Tüm varlıklar Allah’ın kendileri için çizdiği program dahilinde, Allah’ın belirlediği yörünge istikâmetinde hareket ederek, Allah yasalarına boyun bükerek kul olduklarını bir an bile unutmayarak Allah’ı tesbih ederler. Tüm varlıklar zerre kadar bir gurur ve kibre kapılmadan Rabblerine kulluk yapıyor, Rabblerini tesbih ediyor, Rabblerini azametine uygun sıfatlarıyla tanıyor, noksan sıfatlardan tenzih ediyor. Allah Meliktir. Göklerde ve yerde ne varsa hepsinin mülkü O’na aittir Göklerin ve yerin mutlak Mâliki O’dur. Göklerde ve yerde tek egemen, yegâne tasarruf sahibi O’dur. (Yahudiler peygamberliği bize göndermeliydi deseler bile) Kuddüs’tür. Her türlü noksanlıklardan, her türlü kusurlardan münezzehtir. O’nun aldığı kararlarda herhangi bir yanılgı söz konusu değildir. Onun sizin adınıza aldığı kararlar da mükemmel ve tertemizdir. (Allah'ı anmayı bırakıp oyuna dalmayın) Azîzdir. Her şeye güç yetiren mutlak güç sahibi, her konuya hakim olan mutlak hâkimiyet sahibi, mutlak otorite sahibidir. Hiç kimsenin kendisine galip gelemeyeceği, hiçbir şeyin kendisini aciz bırakamayacağı yenilmez ve yanılmaz bir Allah’tır. Öyle bir Azîz ki, izzetine kimse toz konduramaz. sahasına kimse giremez. Yönetimine hiç kimse karışamaz.Peygamberini seçerken, Kitabını gönderirken, emirlerini indirirken göklerde ve yerde ne varsa her şeyin sahibi olan bir Allahtır. Hikmet, hâkimiyet sahibidir. Ne buyurmuş, neyi emretmiş, neyi yasaklamışsa, ne yapmış, ne yaratmış, kimi elçi seçmişse, yani kendisinden ne tecelli etmişse, mutlaka her şeyi hikmetlidir. Göklerde ve yerde ne varsa, işte bu sıfatların sahibi olan Allah’ı tesbih ederler. EY İNSAN SEN BU SENFONİYE NE KADAR KATILIYORSUN? GÖKLER VE YER, MELİK, KUDDÜS, AZİZ, HAKİM OLAN ALLAH'I TESBİH EDİP, GÜNDEMİNDE TUTARKEN SENİN GÜNDEMİNDE NE VAR? |
Maşallah kardeşlerime. Bu konuyu birlikte en kaliteli noktaya getireceğiz. Ziyaretçi kardeşlerim buradan istifade ettikçe o emirden herkes payını alacak insallah. Niyetlerimizi sağlam tutalım mevlam bereketli eyler insallah |
Foruma yeni üye olan kıymetli kardesler sizleri de bu sayfaya bekleriz. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Gelelim hikmet boyutuna. Rahman; yeryüzünde kâfir mümin ayırt etmeden dilediğine verendir. İsra Suresi, 21. ayet: Onlardan kimini kimine nasıl üstün tuttuğumuzu gör. Muhakkak ahiret dereceler bakımından daha büyüktür, üstünlük bakımından da daha büyüktür Hucurat Suresi, 13. ayet: Ey insanlar, gerçekten, Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi halklar ve kabileler (şeklinde) kıldık. Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır. Beşeri ihtiyaçlarımızı gösterebilmemiz ve sosyal hayatı denge de tutabilseniz için kimimizi kadın kimimizi erkek yarattı. Kimi iş veren- kimi işçi. Her bir insana farklı meziyetler verdi. Kimi yönetici ve organize ruhlu kimi eğitimci kimi vasıfsız eleman. Her biri kabiliyetine ve vasfına göre yaşam biçimi. Düşünün her bir camii hatvan ve varlıklarda böyle. Elma çekirdeğinden koca elma ağacı meydana getirdi. Aslan yaşamı için diğer hayvani yedi akbaba geldi geri kalan leşi topladı. Toprak ise arta kalan mikrobu temizledi ve doğa kendini temizleyip yeniledi. Her birimizi birbirimize farklı genlerde farklı suretlerde yarattı. Bunların hepsi beşeri yaşamın ikamesi için. Bizlere irade verdi ve irademizi kullanma gücü verdi. Işte bu güce takva dedik. Kazanılarak elde edilen takva. Bizleri Rahim isminin tecellisi için ahiret yurduna şevk eden ÜSTÜN NITELIK OLAN TAKVA. Evet güzel insanlar sizlerden alalım. |
Kullarının bütün ihtiyaçlarını karşılamak ve bunu hiçbir şarta bağlı kılmadan yapmak, Rahman’ın rahmetidir. İmanı ve günahkârın tevbe ve istiğfar etmesini şart koşarak rahmet etmek de, O’nun rahim olmasının gereğidir. Rahman’ın rahmeti nimetler, rahim’in rahmeti ise nimetlerin incelikleriyle ilgili VASIFLARDIR. Bu vasıflar, insanlardan ümitsizlik duygusunu silmek ve onun yerine iyimserlik duygusunu koymak içindir. Rahman; varlıklara hem eşit muamelede bulunur hem de rızkını, yani rah*metini genel olarak verir. Kullarının psikolojik durum ve davranışlarına bakmadan muamelede bulunur. Ama rahim olma yönüyle, nimetlerinin daha özel yönleriyle ilgilenir, merhametinin daha küçük hücrelerini gündeme getirir ve bazı özellikler arar. İbn Kayyım “Rahman ve Rahim sıfatlarının bir arada gelişinde çok güzel bir hikmet vardır. Rahman sıfatı Cenabı Allah (cc)’tan ayrılmayan bir sıfat, Rahim ise esirgenenle ilgili bir sıfattır. Rahman, Allah’ın sıfatı, Rahim sıfatı da rahmet fiilidir. Cenabı Hakk, rahmetiyle bütün alemi esirger. Bunu anlamak için Kur’an’daki şu ayetlere bakmak yeterlidir: “O sizi karanlıklardan nura çıkarmak için üzerinize melekleriyle beraber rahmet edendir. O, mü’minleri rahîm’dir, çok esirgeyicidir.” Ahzab 43 “Çünkü O, çok esirgeyici, çok bağışlayıcıdır.” Tevbe 117 |
📍Rahman-Rahim-Melik isimleri ayetlerde nasıl geçiyor? Yani Rahman-rahim neredeyse hep yanyana zikrediliyor. Ayri oldugu yerler nereler? Ayni ayette zikredilmesinin sebebi ilahisi nedir? 📍Rabbimiz bu isimlerini Kuran'da hem aynı manada mı kullanılıyor? Ayetlerden örnekler verirmisiniz? Konuya devam edeceksiniz sorularinizda vardir elbet hocam. Esmalarin bu yönüne de deginmenizi rica edicem. |
Rahman razi olsun sizden kardesim. Sorularınızla konumuz bereketlensin inşallah |
1) Rahim sadece Rahmanla gecmemektedir. Gafur ismiylede zikredilmektedir. Örnek ayetler verirsek; Fussilet süresinin 31,32 nolu ayeti " Biz dünya hayatında da, ahirette de sizin dostlarınızız. Gafûr ve rahîm olan Allah'ın ikramı olarak orada sizin için canlarınızın çektiği her şey var ve istediğiniz her şey orada sizin için hazırdır. " Bakara süresinin 218 nolu ayeti " İman edenler ve hicret edip Allah yolunda cihad edenler var ya, işte bunlar, Allah'ın rahmetini umabilirler. Allah, gafûr ve rahîmdir. " Bakara süresinin 192 nolu ayeti " Eğer onlar (savaştan) vazgeçerlerse, (şunu iyi bilin ki) Allah gafûr ve rahîmdir. " |
Şimdi bir kac soruda ben sorayım. 1) Allahın hangi isimleri Kur-an da süre ismi verilmiştir? 2) Allah tek tır. Neden biz ismi kullanıyor bazı ayetlerde? |
SAAT: 07:59 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.