Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Sorularla Esmaül Hüsna (https://www.forum.medineweb.net/812-sorularla-esmaul-husna)
-   -   EL Muid / EL Muhyi / EL Mümit Esmalarını Sorularla Tanıyalım (https://www.forum.medineweb.net/sorularla-esmaul-husna/36631-el-muid-el-muhyi-el-mumit-esmalarini-sorularla-taniyalim.html)

nurşen35 20 Nisan 2020 12:27

EL Muid / EL Muhyi / EL Mümit Esmalarını Sorularla Tanıyalım
 
EL MU'İD

Öldürüp yeniden dirilten. Yaratılmışları yok ettikten sonra tekrar yaratandır.
Kamusta, ölüleri dirilten, yeniden yaratan, geri çeviren anlamlarına gelen Muid kelimesi , yaratılmışları dünyadaki hayatlarından sonra öldüren , ölümden sonra onları tekrar diriltendir.

Allahü Tealâ zamanı gelince yaratılmışların çürümüş bedenlerini en ince ayrıntısına kadar yeni baştan yaratacak ve her bedenin ruhunu kendisine iade edecektir. Bu yeniden yaratılma ödüllendirmek veya cezalandırmak için olacaktır
Müminler ödüllendirilecek, imansızlar isr büyük cezaya çarptırılacaktır.



EL MUHYİ

Dirilten, hayat veren , yasatan, cansız maddelere can verendir.
Muhyi, yaratan, maddi ve manevi hayat veren, ölüleri diriltendir.
İnsanı ve bütün mahlukatı yaratan, onlara can veren Allah (CC)' tır. İnsanları yoktan var eder, binlerce insana ölüm gelir, bu dünyadan çekilir gider. Allah (CC) yoktan var edip hayat verdiği gibi, ölüyü de tekrar diriltebilir. Bütün bunlar Allah(CC)'ın izniyle olur.
Her Müslüman Allah' ın ilk kez ve (ahirette) ikinci kez yaratan olduğunu bilmelidir. Yok olduktan sonra onları tekrar yaratacak olan O'dur. O' nun tekrar yaratması bir ihtiyaçtan değil, bir hikmet gereği kudretinin bir göstergesi içindir.



EL MÜMİT

Öldüren, canlının ölümünü yaratan, yani ölüm halini meydana getirendir.
Her yarattığına hayat verdiği gibi , mahlukatı öldüren de Cenabı Hakk' tır. Canlılar için ölümün heran gelivermesi mümkündür.
Çünkü; Cenab- ı Hakk her kulun dünyaya geliş ve dönüş zamanını önceden belirlemiştir. Fani hayat doğumla başlayıp ölümle biter.
Sonsuz hayat ise ölümle başlayıp sonsuza kadar devam eder.
Allah ölüm ile sağlıklı ve güçlü olanların gücünü yok eder.
O herşeyi yaşatan ve öldüren, herşeye kadir olandır.
Allah, yaşatma sıfatı ile övündüğü gibi öldürme sıfatı ile de övünür.
Bu hayır ve şerrin , yarar ve zararın yalnız O'ndan geldiğini , mülkünde hiçbir ortağı bulunmadığını , yalnız kendisinin bâki ve ebedi olduğunu, kendisinin dışındaki bütün varlıkların fani olfuğunu bilmemiz içindir.

nurşen35 21 Nisan 2020 00:45

SORULAR

1. Ey Rabbimiz , bizi" iki defa öldürdün, iki defa dirilttin" Şimdi günahımızı itiraf etmiş bulunuyoruz, bir çıkış yolu yok mu, diyecekleri bildirilmiştir ( Mümin 11)
Mümin suresindeki meali verilen ayete göre " ölmek de iki keredir, dirilmek de iki keredir"
Nedemektir, buna göre hangi mana ortaya çıkmaktadır?

A. Yaşayan insan eceli gelince ölür, sonra kabirde diriltilir . İlk sorgudan sonra tekrar ölür ve kıyametten sonra tekrar diriltilir
B. Allah'ın rahmetinin belirtileridir. O herşeye gücü yetendir
C. Toprağa ölümünden sonra can veren elbette ölülerede can verir
D. Mutlaka ölüm olacaktır. Ancak bu hayatın anlamını iyi kavradığımız takdirde sonsuz ahiret hayatını kazanabiliriz


2. Canlı olan ruh girdiği bedene de hayat nurunu saçıyor ve bütün hücreler bu nurdan nasiplerini alıyorlar. Böylece Cenab-ı Hakk bedenler alemine de ruhlarla hayat veriyor.
Buna göre hangi ismi celilden bahsedilmektedir?

A. El Mümit
B. El Muhyi
C. El Mu'id
D. El Hak


3. Allah yarattığı her canlıya muayyen bir ömür takdir etmiştir. Canlı varlıklar için ölüm mukadder ve muhakkaktır. Hayatı yaratan Allah olduğu gibi ölümü yaratan da O'dur.
Yukarıdaki açıklama hangi esmadından bahsetmektedir?

A. El Mu'id
B. El Muhyi
C. El Mümit
D. El Kahhar


4. Yeryüzünde bulunan her şey fanidir. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı bâki kalacak. Diri olup ölmeyecek olan yegane Allah'tır.
Bu açıklama hangi ayete işaret etmektedir?

A. Allah sükunet bulasınız diye geceyi yarattı. ( Mümin 61)
B. Her canlı ölümü tadacaktır (Enbiya 35)
C. O hem diriltir, hem de öldürür ve yalnız O' na döndürüleceksiniz ( Yunus 56)
D. O'ndan başka ilah yoktur, hem diriltir, hem öldürür. Hem sizin hem de önceki atalarınızın Rabbidir ( Duhan 8)


5. El Mümit ne demektir?

A. Öldüren
B. Ölümü yaratan
C. Canlının hayatına son veren canlılara ölümü tattıran
D. Hepsi
D.

su damlası 21 Nisan 2020 18:36

1. A
2. B
3. C
4. B
5. D

🌹🌹🌹🌹

nurşen35 21 Nisan 2020 18:39

Alıntı:

su damlası Üyemizden Alıntı (Mesaj 431071)
1. A
2. B
3. C
4. B
5. D

🌹🌹🌹🌹

Editim ArO*
Hepsi doğruklpp/

nurşen35 21 Nisan 2020 18:42

EL-MUÎD


“Ölümden sonra dirilten.”

Muîd, iade eden demektir. Varlıkların ilâhî ilimde planlandıktan sonra bu dünyaya gönderilmeleri, “ilim dairesinden kudret dairesine geçiştir.” Bu geçiş, ibdâ’ ile tahakkuk eder.

Dünya faslının sona ermesiyle, bütün nefisler ölümü tadarlar ve yeniden ilim dairesine geçerler.

İşte, ahirette bu varlıkların ikinci kez kudret dairesine geçirilmeleri, bir iadedir ve Muîd isminin tecellisiyledir.

Konuyu ruh yönünden ele aldığımızda şöyle de diyebiliriz:

İnsanın esası ruhtur ve ruha verilen hayat sıfatı onda ebediyen kalacak, geri alınmayacaktır.

İnsanın ölmesiyle, ruh hayatiyetini yine devam ettirir, ama beden artık elinden gitmiştir.

Meyveyi sadece seyir ve tefekkür eder, fakat tadına bakamaz. Çünkü, dil elinden gitmiştir.

Diğer cismanî lezzetler de buna kıyas edilebilir. İşte mahşere çıkışta, ruha yeniden beden iade edilecek ve bu yeni dirilişle ruh, cismanî lezzet ve elemleri almaya yeniden başlayacaktır.

Bu ism-i şerifi yâd eden bir mü’min, ölümün mutlak yokluk olmadığını bir kez daha hatırlayacak ve beden-ruh beraberliğiyle geçirdiği bu hayatın, ölümle son bulmayacağını; bedeninin daha mükemmel bir şekilde kendisine yeniden iade edileceğini hatırlayacaktır.

Bu ikinci yaratılışın kendisi hakkında Cennet olarak tezahür etmesi için, ömrünü istikamet dairesinde geçirmeye çalışacaktır. Aksi halde, Cehennemde hem cismanî, hem de ruhanî azaplar çekeceğini hatırlayıp nefsini dizginleyecek, şeytandan uzak duracaktır.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

nurşen35 21 Nisan 2020 18:45

EL-MUHYÎ





“Hayat veren. Dirilten.”

“Hayatı icad eden.”

“O, diriltir ve öldürür. Ve O’na döndürüleceksiniz.” (Yunus Sûresi, 10/56)

Cansız elementlerle dokunan dünyamızda bir milyondan fazla canlı türü bulunuyor. Dünün, güneşten kopmuş bir parçasında bugün çiçekler açıyor, kuşlar uçuyor, balıklar yüzüyor, insanlar geziniyor. Bu eşsiz mucize, Allah’ın ‘ihya’ yani ‘hayat verme’ fiiliyle icra ediliyor.

“Ölüden diri çıkarırsın, diriden de ölü çıkarırsın.” (Âli İmran Sûresi, 3/27)

Cansız yumurtalar, onlardan çıkan canlılar ve yine o canlılardan çıkan cansız yumurtalar birlikte düşünüldüğünde bu âyet-i kerîmeyle verilen haberin, çok tezahürlerine şahit olunur.

Bütün canlıların temel taşı olan elementler cansızdırlar. Onlarla dokunan varlıkların hayat sahibi olmaları, hayat mucizesinin elementlerin işi olmadığını açıkça gösterir, ilan ederler.

Şu kâinat fabrikası, bütün makineleri, aletleri ve çarklarıyla cansızdır. Hayattan nasipsiz olma noktasında yumurtadan çok daha gerilerde kalır. O fabrikadan çıkan bütün canlılar, Muhyî ismini gösterir ve hayatlarının o fabrikanın işi olmadığını ilan ederler.

Kâinat fabrikasında canlıların sadece bedenleri dokunur, ruhları değil.

Ölülerden çıkarılan bütün diriler, Muhyî isminin bir tecellisine sahiptirler.

Hayat, ruhun bir sıfatıdır. Allah, ruhları hayat sahibi kılmakla onlarda Muhyî ismini tecelli ettirmiş bulunuyor. Canlı olan ruh, girdiği bedene de hayat nurunu saçıyor ve bütün hücreler bu nurdan nasiplerini alıyorlar. Böylece, Cenâb-ı Hak bedenler âlemine de ruhlarla hayat veriyor ve onlarda Muhyî ismini böylece tecelli ettiriyor.

Hayat sahipleri denilince aklımıza, insanlar, melekler, cinler ve hayvanlar gelir. Yani, bunlar kendilerine hayat verilmesiyle Muhyî ismine ayna olmaktadırlar.

nurşen35 21 Nisan 2020 18:50

EL-MÜMÎT


“Ölümü yaratan.”

“Canlılara ölümü tattıran.”

“O, diriltir ve öldürür. Ve O’na döndürüleceksiniz.” (Yunus Sûresi, 10/56)

Mümît ismi, ‘imâte’ yani ‘öldürme’ fiilinden gelmektedir. Nur Külliyatı'nda geçen ölüm tariflerinden birinde, ‘vazife-i hayattan paydos, haps-i bedenden azat etmek’ tabirleri kullanılır.

İnsanın hayat vazifesine başlaması ‘ihya’ fiiliyle gerçekleştiği gibi, bu vazifeden terhis edilmesi de ‘imâte’ fiiliyle tahakkuk eder.

Ruhun beden hapsine sokulması gibi, bu hapisten azat edilmesi de ayrı ve müstakil bir fiildir. Zaten, ölüm ‘bu dünyadan kabir âlemine doğuş’ demektir. Bu doğuş, rastgele ve tesadüfen olmuş bir olay değildir.

Ruh, bu ilâhî fiil ile bir ülkeden bir başka diyara göç ettirilmiştir. Eğer bu göç tesadüfe verilirse, insanın dünyaya gelişinin de kendi kendine olması gerekir.

Nur Müellifi, “(Allah, o zâttır ki,) hayatı ve ölümü yarattı” (Mülk Sûresi, 67/2) âyet-i kerîmesini tefsir ederken, şöyle buyurur:

“Mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuddur, hayat-ı bâkiyeye bir davettir, bir mebde’dir, bir hayat-ı bâkiyenin mukaddimesidir. Nasılki hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdir iledir; öyle de, dünyadan gitmesi de bir halk ve takdir ile, bir hikmet ve tedbir iledir.” (Mektubat)

Kulun bu isimden alacağı en büyük ders, ölümü unutmamak ve bütün işlerini ölüm ötesi ebedî hayata göre tanzim etmektir.

Kur’ân-ı Kerîm’de, bütün nefislerin ölümü tadacakları haber veriliyor. Âyette geçen ‘tatma’ kelimesinde büyük bir teselli ve müjde saklıdır. Zira, tatma fiili, insana ölümden önce tattığı, ‘ana rahmi, doğum ve dünya’ safhalarını hatırlatır ve ölümden sonra da başka şeyler tadacağını haber verir.

Ölüm ötesinde, ‘kabir hayatı, diriliş, mahşer ve hesap safhaları’ da tadılacak ve bu tatma silsilesi, Cennet yahut Cehennemle neticelenecektir.

Birinde zevklerin en güzeli, diğerinde ise azapların en acısı tadılacaktır.

nurşen35 22 Nisan 2020 02:08

SORULAR

6. Yüce Allah' ın kudret ve tasarrufunu en açık bir şekilde gösteren delilleri içermekte, Allah'ın dünyada insanların güzel işler yapma hususunda birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak, kimlerin kendi emir ve yasaklarına uyarak daha güzel işler yapacağını ortaya çıkarmak için hayatı ve ölümü yarattığını bildirmektedir?

A. Nisa Suresi 38
B. Mülk Suresi 2
C. Al-i İmran Suresi 78
D. Nisa Suresi 78


7. "İnna lillahi ve inne ileyhi raciun" ( Bakara 156)
Anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A. Ey Allah' ım Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim
B. Muhakkak ki biz onu Kadir gecesinde indirdik
C. Biz Allah'ın kullarıyız ve nihayet O'na döneceğiz
D. Ey Allah' ım beni hak sözü işitip de en güzeline uyan kullarından eyle


8. O ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkarıyor ve yeryüzünü ölümünün ardından canlandırıyot. İşte sizde böyle çıkarılacaksınız.
Hangi ayete aittir?

A. Nisa 78
B. Kaf 43
C. Müminun 18
D. Rum 19


9. Geceleyin sizi öldüren , gündüzünde işlerinizi bilen, sonra belirlenmiş eceliniz tamamlansın diye gündüzün sizi dirilten O'dur. Sonra dönüşünüz yine O'nadır. Sonunda O yaptıklarınızı size haber verecektir(En'am 60)
Ayeti kerimede "geceleyin öldüren, gündüzün dirilten" demekle neyi anlamamız gerekmektedir?

A. Uyku/ Uyanma
B. Ölüp/ Dirilme
C. Doğma/ Yaşama
D. Dünya/ Ahiret


10. El Muhyi anlamı hangisidir?

A. Hayat veren, dirilten
B. Can bağışlayan, sağlık veren
C. Cansız maddelere hayat ve can veren
D. Hepsi


11. İnne zelike ahye he..........................
Ayeti tamamlayınız?

A. bima kenü ye'melun
B. ve fihe nuidüküm
C. le muhyil mevt
D. bima küntüm te'melun


12. İnne nahnu nuhyi....................
Ayeti tamamlayınız?

A. bil hakk zelike yevmül huruc
B. ve nümitu ve ileynel mesir
C. yunadilmunadi min mekanin karib
D. kale rabbişrahli sadrı

Mihrinaz 22 Nisan 2020 10:40

Alıntı:

nurşen35 Üyemizden Alıntı (Mesaj 431080)
SORULAR

6. Yüce Allah' ın kudret ve tasarrufunu en açık bir şekilde gösteren delilleri içermekte, Allah'ın dünyada insanların güzel işler yapma hususunda birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak, kimlerin kendi emir ve yasaklarına uyarak daha güzel işler yapacağını ortaya çıkarmak için hayatı ve ölümü yarattığını bildirmektedir?

A. Nisa Suresi 38
B. Mülk Suresi 2
C. Al-i İmran Suresi 78
D. Nisa Suresi 78

B Mülk süresi 2.âyet

7. "İnna lillahi ve inne ileyhi raciun" ( Bakara 156)
Anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A. Ey Allah' ım Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim
B. Muhakkak ki biz onu Kadir gecesinde indirdik
C. Biz Allah'ın kullarıyız ve nihayet O'na döneceğiz
D. Ey Allah' ım beni hak sözü işitip de en güzeline uyan kullarından eyle

C

8. O ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkarıyor ve yeryüzünü ölümünün ardından canlandırıyot. İşte sizde böyle çıkarılacaksınız.
Hangi ayete aittir?

A. Nisa 78
B. Kaf 43
C. Müminun 18
D. Rum 19
D Rum 19
9. Geceleyin sizi öldüren , gündüzünde işlerinizi bilen, sonra belirlenmiş eceliniz tamamlansın diye gündüzün sizi dirilten O'dur. Sonra dönüşünüz yine O'nadır. Sonunda O yaptıklarınızı size haber verecektir(En'am 60)
Ayeti kerimede "geceleyin öldüren, gündüzün dirilten" demekle neyi anlamamız gerekmektedir?

A. Uyku/ Uyanma
B. Ölüp/ Dirilme
C. Doğma/ Yaşama
D. Dünya/ Ahiret

A

10. El Muhyi anlamı hangisidir?

A. Hayat veren, dirilten
B. Can bağışlayan, sağlık veren
C. Cansız maddelere hayat ve can veren
D. Hepsi
D

11. İnnellezi ahye he..........................
Ayeti tamamlayınız?

A. bima kenü ye'melun
B. ve fihe nuidüküm
C. le muhyil mevt
D. bima küntüm te'melun

?

12. İnne nahnu nuhyi....................
Ayeti tamamlayınız?

A. bil hakk zelike yevmül huruc
B. ve nümitu ve ileynel mesir
C. yunadilmunadi min mekanin karib
D. kale rabbişrahli sadrı

B Kaf süresi 43.âyet

nurşen35 22 Nisan 2020 14:15

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 431081)
B Kaf süresi 43.âyet

11. Soruda ayettin başında" İnne zelike" yazmam gerekirken " innellezi" yazmışım
Oyüzden ayeti bulamadın editim
Hatamı şimdi farkettim , şimdi düzeltiyorum
İnne zelike ahye he.........
Cevap , le muhyil mevt
Ölüleri kesinlikle diriltecek Rum 50
Diğer cevaplar doğru/cic/ek/

Mihrinaz 22 Nisan 2020 17:05

Alıntı:

nurşen35 Üyemizden Alıntı (Mesaj 431082)
11. Soruda ayettin başında" İnne zelike" yazmam gerekirken " innellezi" yazmışım
Oyüzden ayeti bulamadın editim
Hatamı şimdi farkettim , şimdi düzeltiyorum
İnne zelike ahye he.........
Cevap , le muhyil mevt
Ölüleri kesinlikle diriltecek Rum 50
Diğer cevaplar doğru/cic/ek/


اِنَّ ذٰلِكَ لَمُحْيِ الْمَوْتٰىۚ

inne żâlike lemuhyî-lmevtâ.
Şüphe yok ki O, mutlaka ölüleri diriltir"

Nurşen hocam ayetlerin arapça metinlerini verirsek daha sağlıklı olur. Bizim alfabaye dökünce, harf-kelime eksikliği meydana gelebiliyor ya da twcvid kuralını Türkçeye uyarlayamiyoruz.Bulmak zor oluyorc*

nurşen35 22 Nisan 2020 17:35

المعيد El Muid; yaratılmışları öldürdükten, yok ettikten sonra tekrar yaratan yani ölümden sonra dirilten demektir. Tekrar belirtmek gerekirse El Muid; mahlukatı hayattan sonra ölüme, öldükten sonrada tekrar hayata iade eden; öldüren ve dirilten demektir.

Allah Teâlâ, ilk defa yarattığı bütün insanları öldürecek, sonra tekrar diriltecek ve dünya hayatlarındaki inanç ve amellerinden hesaba çekecektir. Hayat, sadece dünya hayatından ibaret değildir. Tekrar bir hayat vardır ki gerçek ve devamlı hayat budur. İnsanlar buna göre hareket etmelidir.


Cenab-ı Hakk zamanı gelince yarattıklarının çürümüş bedenlerini en ince teferruatına kadar El- Mu’id esmasının tecellisiyle yeni baştan yaratacak ve her bedenin ruhunu kendisine iade edecektir.

Yaratılmışları yok ettikten sonra tekrar yaratan, ölümden sonra tekrar dirilten Allahü Teala’dır.

nurşen35 22 Nisan 2020 17:44

El-Muhyi Hayat veren, dirilten.


El-Muhyi
Hayat veren, can bağışlayan, sağlık veren.
Allah Teâlâ, cansız maddelere hayat ve can verir.
Her gün, her saat, her saniye yeryüzünde milyonlarca varlık hayat bulup dünyaya gelmektedir. Bütün bunlar, Allah’ın emr ü fermaniyle, yaratmasıyle ve müsaadesiyle olmaktadır. Allah yoğu var edip hayat verdiği gibi, ölüyü de tekrar canlandırabilir. Buna ihyâ, yani, diriltme denir. Hayatı hiç yoktan veren zâtın, ölülere yeniden hayat verip diriltmesi elbette son derece kolaydır.
El-Muhyi : المحيي Yâ Muhyi : يَا مُحْي۪ى
Cenab-ı Hak buyuruyor:
“Şüphesiz biz diriltir ve öldürürüz. Dönüş de ancak bizedir.” (Kaf, 43)

“Ve O, yaşatan ve öldürendir;”(Müminun, 80)



“Kendi yaratılışını unutarak bize karşı misal getirmeye kalkışıyor ve: “Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?” diyor. De ki: Onları ilk defa yaratmış olan diriltecek. Çünkü O, her türlü yaratmayı gayet iyi bilir.” (Yasin,78-79)

“Şüphesiz O, ölüleri de mutlaka diriltecektir.” (Rum, 50)

Hayatı yaratan, canlılığı meydan getiren, ölüleri dirilten, can veren ve canlandıran.

İnsanoğlu bugüne kadar bir tek canlı yaratamamıştır.

Meniye can veren, çekirdeği çiçeğe döndüren Allah (c.c.)dır. Toplumların dirilmesi Allah’ın elindedir. Rabbimizin diriliş kanunları vardır. Toplumların dirilişi için koyduğu kanunu “Bir toplum kendini değiştirmedikçe Allah o toplumu değiştirmez” (Rad,11)

Bir varlığa can vermek, onu yoktan yaratmak ve onun yaşamını sürdürebileceği şekilde dünya şartlarını düzenlemek yalnızca sonsuz güç sahibi olan Allah’a mahsus bir özelliktir. Allah gözle görülemeyecek kadar küçük bir yumurta ile spermi birleştirir. Sperm yumurtanın içine girer girmez yumurtanın çevresi bir zarla örtülür. Ve hayat başlar. Allah bu küçücük hücreyi önce ikiye, sonra dörde böler. Ve bu bölünme hızla devam eder. Ve böylelikle annenin karnında mucizevi bir yaşam başlar. Aynı hücreler bir süre sonra farklılaşarak hem beyni, hem sinir sistemini, hem de sert kemikleri ve kıkırdakları oluşturur. Böylelikle Allah dokuz ay içinde yoktan, gören, duyan, konuşan ve akleden bir insan yaratır. Ona can bağışlar.

nurşen35 22 Nisan 2020 17:56

El-Mümit Öldüren, ölümü yaratan.


El-Mümit
Canlı bir mahlûkun ölümünü yaratan…
Allah, yarattığı her canlıya muayyen bir ömür takdîr etmiştir. Canlı varlıklar için ölüm mukadder ve muhakkaktır. Hayatı yaratan Allah olduğu gibi, ölümü yaratan da yine O’dur.
Ancak bu ölüm, yok oluş, hiçliğe gidiş değil, bil’akis fâni hayattan bâkî hayat geçiştir.
El-Mümit : المميت
Cenab-ı Hak buyuruyor:
“Nerede olursanız olun ölüm size ulaşır…” (Nisa, 78)

“Her canlı, ölümü tadar…” (Enbiya, 35)



“De ki: Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır…” ( Cuma, 8 )


Mümit, isim olarak Kur’an’da geçmez, fiil olarak geçer. Mümit, canlı varlıkları öldürendir. Allah ölüm ile sağlıklı ve güçlü olanların gücünü yok eder. O, her şeyi yaşatan ve öldüren, her şeye kadir olandır. Allah, yaşatma sıfatı ile övündüğü gibi, öldürme sıfatı ile de övünür. Bu, hayır ve şerrin, yarar ve zararın yalnız O’ndan geldiğini, mülkünde hiçbir ortağı bulunmadığını, yalnız kendisinin, bâki ve ebedi olduğunu, kendisinin dışındaki bütün varlıkların fani olduğunu bilmemiz içindir. Her müslüman, mutlak olarak yalnız Allah’ın yaşatan ve öldüren olduğunu bilmeli ve inanmalıdır.

Nebevi Sevda 22 Nisan 2020 18:26

Alıntı:

su damlası Üyemizden Alıntı (Mesaj 431071)
1. A
2. B
3. C
4. B
5. D

🌹🌹🌹🌹

Aynı cevapları vermek istemedim. Allah razı olsun. Benim gibi tembel talebeye rehberlik ediyorsunuz

nurşen35 23 Nisan 2020 21:02

13. O'nun işaretlerinden biri de şudur. Sen arzı ( ölmüş gibi) kupkuru görürsün, ama üzerine yağmur indirdiğimizde toprak canlanıp kabarır......................
O herşeye Kadirdir. Fussilet 39
Ayette boş olan yeri tamamlayınız?

A. Korkmayın ve hüzne kapılmayın, size vadolunan Cennetle sevinin
B. Ona can veren , elbette ölülere de can verir
C. Allah güçlüdür, intikam sahibidir
D. Eğer inanan kimseler iseniz elbette bunda sizin için bir ibret vardır


14. Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz
Bu meal hangi ayete aittir?

A. Enbiya 35
B. Rum 19
C. Taha 55
D. Bakara 28


15. El Muid ismi şerifinin ifade olunduğu gibi " bir şeyi önceden var ettiği gibi canlıları ölümünden sonra tekrar yaratma" manadını içeren aşağıdakilerden hangisidir?

A. yuidu / yubdiu
B. ilehyi / turceun
C. keyfe/ tekfurune
D. yuhitune/ bişey'in


16. İbadete layık yegane mabud Allah'tır. O'nun kudretinin kemalini anlamak için sadece dünyada her gün milyonlarca kez tefekkür eden "diriltme ve öldürme" sıfatına bakmak kafi gelecektir. O ölüden diri çıkarır. Gıdadan hayvan, yumurtadan civciv , nutfeden insan, cahilden alim, kafirden mümin çıkarması , uyuyanı uyandırması buna birer misaldir. Kışın ölümünden sonra baharda yeryüzüne hayat vermesi de yine bu kabildendir. Bunun aksine diriden de ölü çıkarır ki bunun misali çoktur. Her an gözler önünde tecelli eden bu ilahi kudret akışları , Allahü Tealâ'nın mahşerde ölüleri dirilteceğinin açık bir belgesidir.
Yukarıdaki tefsir hangi ayetin açıklaması olmalıdır?

A. Taha 54
B. Fussilet 30
C. Rum 19
D. Bakara 55

su damlası 23 Nisan 2020 21:06

13. B
14. A
15. A
16. C

🌷🌷🌷🌷

nurşen35 24 Nisan 2020 15:35

Alıntı:

su damlası Üyemizden Alıntı (Mesaj 431101)
13. B
14. A
15. A
16. C

🌷🌷🌷🌷

ArO* hepsi doğru, sorularımıza devam edelim

nurşen35 24 Nisan 2020 15:49

17. El Muid anlamı hangisidir?

A. Öldürüp tekrar dirilten
B. Mahlukatı hayattan sonra ölüme öldükten sonra da hayata iade eden
C. Hepsi

18. Yaşatan da öldüren de O' dur. Bir işe hükmettiğinde o konuda sadece "Ol" der o da oluverir
Ayeti hangisidir?

A. Müminun 80
B. Nisa 38
C. Mümin 68
D. Fusilet 39


19. De ki Allah sizi diriltir, sonra öldürür sonra da kendisinde hiç bir kuşku olmayan kıyamet günü sizi biraraya toplar. Ancak insanların çoğu bilmezler (Casiye 26)
Ayette "insanların çoğu bilmezler" demekle kimden bahseder?

A. Materyalistler
B. Ateistler
C. Deistler
D. Pozitivistler
E. Politeistler
F. Hepsi

20. Aşağıdaki ayetlerden hangisinde "halâ aklınızı kullanmıyor musunuz " uyarısı yapılmaktadır?

A. Yunus 56
B. Duhan 8
C. Müminun 80
D. Bakara 255

su damlası 24 Nisan 2020 16:08

17. C
18. C
19. F
20. C

⚘🏵⚘🏵⚘

Mihrinaz 24 Nisan 2020 16:33

Alıntı:

nurşen35 Üyemizden Alıntı (Mesaj 431110)
17. El Muid anlamı hangisidir?

A. Öldürüp tekrar dirilten
B. Mahlukatı hayattan sonra ölüme öldükten sonra da hayata iade eden
C. Hepsi
C

18. Yaşatan da öldüren de O' dur. Bir işe hükmettiğinde o konuda sadece "Ol" der o da oluverir
Ayeti hangisidir?

A. Müminun 80
B. Nisa 38
C. Mümin 68
D. Fusilet 39
C

19. De ki Allah sizi diriltir, sonra öldürür sonra da kendisinde hiç bir kuşku olmayan kıyamet günü sizi biraraya toplar. Ancak insanların çoğu bilmezler (Casiye 26)
Ayette "insanların çoğu bilmezler" demekle kimden bahseder?

A. Materyalistler
B. Ateistler
C. Deistler
D. Pozitivistler
E. Politeistler
F. Hepsi

F Bilmeyen herkes
20. Aşağıdaki ayetlerden hangisinde "halâ aklınızı kullanmıyor musunuz " uyarısı yapılmaktadır?

A. Yunus 56
B. Duhan 8
C. Müminun 80
D. Bakara 255

Ç Hayatı bağışlayan ve ölüme hükmeden O'dur; geceyle gündüzün birbirini kovalaması O'nun buyruğuyladır. Öyleyse, artık aklınızı kullanmayacak mısınız?

nurşen35 25 Nisan 2020 04:36

Alıntı:

su damlası Üyemizden Alıntı (Mesaj 431111)
17. C
18. C
19. F
20. C

⚘🏵⚘🏵⚘

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 431113)
Ç Hayatı bağışlayan ve ölüme hükmeden O'dur; geceyle gündüzün birbirini kovalaması O'nun buyruğuyladır. Öyleyse, artık aklınızı kullanmayacak mısınız?

ArO* Cevaplarınız doğru

nurşen35 25 Nisan 2020 17:12

Bismillahirrahmanirrahim






Ey mahşerde ruhlara bedenlerini yeniden iade edecek

MUÎD!

Yoktan var eden sen, öldüren sen,

yeniden yaratacak olan yine sensin.

Çürümüş bedenleri diriltip ruhlara giydirecek olan sensin.

Ölümü bir yokluk değil, yeniden doğuş eyleyen sensin.

Mahşerde diriltip hesabımızı görecek olan sensin.

O zor günde bize rahmetinle muamele et!

O çetin günde hesabımızı kolay eyle!

Amin…

nurşen35 25 Nisan 2020 17:51

Ey ölüden diri çıkaran

MUHYÎ!

Cansız, kuru topraktan insanı yaratan, hayat verensin.

Çoraklaşmış gönülleri muhabbetinden bir damla ile şenlendirensin.

Rengarenk çiçekler çıkarak kuru tohumları ihya edensin.

Kupkuru dallardan yeşil bahar dallarını çıkaransın.

Kurumuş, çürümüş kemikleri yeniden diriltensin.

Ölü kalplerimizi de ibadet şuuruyla canlandır!

Gaflet uykusuna dalmış kullarını, rahmetinle uyandır!

Amin. Ecmain…

nurşen35 25 Nisan 2020 18:02

Ey bütün nefislere ölümü tattıracak olan

MÜMÎT!

Hayatı veren de Sen, alan da Sensin.

Ruhları ölümle bedenden azat eden Sensin.

Her şey için bir ecel bir takdir eden Sensin.

Her şey fânidir, Bâki ancak Sensin.

Ey ölümü yaratan, ölümü bize güzel eyle!

Ey rahmeti sonsuz,

kabrimizi cennet bahçesi eyle!

Amin….


SAAT: 03:28

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306