Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Sorularla Esmaül Hüsna (https://www.forum.medineweb.net/812-sorularla-esmaul-husna)
-   -   El-Müntakim- El-Afüvv- Er-Rauf (https://www.forum.medineweb.net/sorularla-esmaul-husna/36711-el-muntakim-el-afuvv-er-rauf.html)

Nebevi Sevda 17Haziran 2020 07:19

El-Müntakim- El-Afüvv- Er-Rauf
 
81)EL-MÜNTEKİM; Dilediğine ceza vermede şiddetli davranan,suçlulara müstehak oldukları cezaya çarptıran. Acizlerin ve zayıfların alamadıkları intikamı onların yerine zalimlerden, zorbalardan alan.


Bu konu üzerine biraz hasbihal edelim. Sonra sorulara geçelim inşallah. Sizlerde duygu ve düşüncelerinizi yazın kardeşlerim

Bismillah;

Müntakim ismi celili anılınca ilk aklıma gelen El Adl ismi.

Rabbimin adaleti gelir. Zalim zorbalığın yapar. Mazlumları ezer. Patron işçinin hakkını, adam karısının ve çocukların hakkını, zengin fakiri , ağa-paşa, lider vs. Beşeri muktedir olan kim varsa her gelen zayıfı ezer.

Mazlumlar Rabbimizin El-Mucib ismiyle duaya dururlar.
Arş-ı ala titrer mazlumun yetimin, garibanın yaşlı, kadın çocuk kim varsa.

Zalimin zulmü yanına kar kalır mı?

Işte o an insan iyi ki Cehennem var diyor.
Iyi ki bizlerin intikamını alan Müntakim olam Allah var diyor.
Allah var gam keder yok diyor.
Mazlum derinden bir ah çeker sema da melekler eşlik eder kardeşler.
Insanoğlu üç günlük dünya metaı için Rab den gelen dini dahi menfaati için kullanır.
Nedir?
Hepsi üç günlük dünya değil mi?
Kokmuş bir meniden yaratılan insan kendini ne kadar kibirli görür.
Âdeta küçük dağları kendi yaratmış gibi
Bakara Suresi, 206. ayet: Ona: "Allah'tan kork" denildiğinde, büyüklük gururu onu günaha sürükler, kuşatır. Böylesine cehennem yeter; ne kötü bir yataktır o.

O ZAMAN NE DİYORUZ
YAŞASIN ZALIMLER IÇIN CEHENNEM.

Rabbim bizleri muhafaza eylesin kardeşlerim
Bunları hak- iman -adalete çağırsan size diyecekler cevap ise sadece günahlarını örtbas etmek değil mi? Kardeslerim iyi tefekkür ermek gerekir.

Nisa Suresi, 49. ayet: Kendilerini (övgüyle) temize çıkaranları görmedin mi? Hayır; Allah, dilediğini temizleyip yüceltir. Onlar, 'bir hurma çekirdeğindeki iplikçik kadar' bile haksızlığa uğratılmazlar.

Ah be kardeşlerim ah ki Ah!!!!!
Mazlumun ahi zalimi boğar dostlar. Zalimi boğar

Yeter ki mazlumun bedduasını alma..

Rabbim sen bizleri zulmetlerden ve zulme uğramaktan muhafaza eyle.


Evet kardeşlerim sistematik sorulara geçmeden önce sizler de rahatca duygu ve düşüncenizi yazabilirsiniz.

Nebevi Sevda 17Haziran 2020 18:34

Afüv, kullarının hataları ve günahları nedeniyle oluşan izleri silen ve onları cezalandırmayandır. Kullar, işledikleri günahları terk edip tövbe ettiklerinde ve Allah'tan bağışlanma dilediklerinde, Allah onların bu günahlarını affeder ve hatta onları iyiliklere çevirir. Allah, bu dünyada tövbe eden günahkar kullarını affeder. Günahlarda ısrar edip tövbe etmeyen mümin kullarını da ahirette affeder.

Nebevi Sevda 17Haziran 2020 18:41

Biz kullar ömrü boyunca sürekli hatalar zincirine duçar olabiliriz. Her günümüz bir muhasebe içinde mi?
Bazen insan kendi haline şaşar. Külli iradeye teslim olmaya bile imtina eder.
Cüz i irademle Külli iradene sığınıyorum
Yarabbi ne olur beni ve iman eden dostlarımı şeytana teslim etme

Mihrinaz 17Haziran 2020 22:33

Alıntı:

Sizlerde duygu ve düşüncelerinizi yazın
Kur'an sorumluluk bilincine "takva", sorumlu davranışa ise " salih amel" adını veriyor. Yine Kuran sorumluluk bilincinden uzak olmaya "fücur", sorumsuz davranışa "zulüm" adını veriyor. Ve sorumsuzluğun ürettiği zulmün sahibi olan "mücrime" Mümtekım olan Allah'ı hatırlatiyor:

Bismillahirrahmanirrahim
"Rabbinin âyetleri kendisine hatırlatılıpta , ardından onlara sırt çeviren kimseden daha zalim biri olabilir mi?Elbette Biz, günahı hayat tarzı haline getirenler yaptıklarının acısını tattıranız" Secde: 22

Günahı hayat tarzı haline getiren her mücrim, karşısında Muntakim olan Allah'i bulur. Allah'ın intikamı dünyada ahirette her ikisinde de geçerlidir.

Kimse ne kendisinin ne de başkalarının yaptığının yanına kâr kalacağını sanmamalıdir.Böyle bir kanaat, iyilik yapma duygusunu öldüren manevi bir virüstür.

Şüphesiz Allah'ın rahmeti intikamını kuşatmıştır. Bu hakikate rağmen yine de O'nun intikamı vardır. İbrahim 47

Nebevi Sevda 18Haziran 2020 21:04

Sorularımız;

1) Tevvab, Gaffar ve Afüvv" isimleri arasındaki farkı izah eder misiniz?

2)üç isim kuranda kaç ayette geçmektedir?
Sizi etkileyen ayeti yazın
3) kullarının hataları ve günahları nedeniyle oluşan izleri silen ve onları cezalandırmayan....

Allah'ın hangi ismidir?
A) el tevvâb
B) el afuv
C) el Gaffar
D) hepsi
E) hiçbiri

nurşen35 19Haziran 2020 00:54

Alıntı:

Ebu Ömer Üyemizden Alıntı (Mesaj 431605)
Sorularımız;

1) Tevvab, Gaffar ve Afüvv" isimleri arasındaki farkı izah eder misiniz?
Tevvab: Kullarına tövbe etme sebepleri yaratan ve kolaylaştıran , şartlarına uygun tövbe edenlerin tövbesini kabul eden, tövbelerin her yenilenmesinde onları kabul eden

Gaffar: Kullarını dünya ve ahirette rezil etmeyen onların günahlarını örten ve günahlarından dolayı cezalandırmayan

Afüvv: Çok bağışlayan , affeden, kulların günahlarını hiç bir iz kalmayacak şekilde silip yok eden

Tevvab'da öne çıkan nokta tekrardır
Gaffar'da öne çıkan günahları aff ile birlikte gizlemek ve örtmektir
Afüvv isminde ise affın şiddetine işaret etmektedir


2)üç isim kuranda kaç ayette geçmektedir?
Sizi etkileyen ayeti yazın

Tevvab ismi Kur'anı Kerim' de 11 kez zikredilmiştir
Afüvv kelime olarak Kur'an'da toplam 5 yerde Allahü Trala'yı niteleyen bir isim olarak geçer. Bunların bir tanesinde "Kadir" ismiyle ki bu cezalandırmaya gücü yettiği halde affedici olduğu kulun günahlarını silmeye gücünün yettiğini anlatır. Diğer 4 tanesinde Gafur ismiyle kullanılmış bununla da Allahü Teala'nın affediciliği pekiştirilmiştir

Bilmediler mi ki ancak Allah kullarının tövbesini kabul ederve sadakalarını alır. Ve gerçekten Tevvab ve Rahim O'dur
Tevbe 9/104

Bir kimse günah isleyip sonra tövbe eder, salih amel işlerse Allahü Teala tövbesini elbette kabul eder. Muhakkak ki Allah Gafur'dur Rahim'dir
Maide 5/39

Siz bir hayrı , iyiliği açıklar veya gizlerseniz, yahut size yapılan bir kötülüğü affederseniz biliniz ki Allahü Teala Afüvv'dür ve herşeye gücü yetendir
Nisa 4/149

3) kullarının hataları ve günahları nedeniyle oluşan izleri silen ve onları cezalandırmayan....

Allah'ın hangi ismidir?
A) el tevvâb
B) el afuv
C) el Gaffar
D) hepsi
E) hiçbiri

D

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 01:45

Allah razı olsun mihrinaz ve nurşen hocalarım. Çok güzel cevaplar verdiniz. Devam inşallah

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 01:48

رَؤُوفٌ; Eşsiz, benzersiz ve sonsuz şefkat sahibi. Raûf ismi; Mahlûkatın görevlerine, kapasitelerine uygun bir şekilde düzenleme yapan, kendilerine çeşitli ruhsatlar ve kolaylıklar sağlamak suretiyle onlara karşı çok şefkatli ve pek müşfik davranandır.

“Rauf” ismi mana yönü ile "Rahim" ismi ile aynı gibi görünüyorsa da, Kuran-ı Kerim'de bu iki ismin aynı ayette beraberce zikredilmeleri, birbirinden farklı manalar taşıdıklarını gösterir. Re’fet herhangi bir kötülüğe düşmeden gerçekleşen rahmet, rahmetse; düştükten sonra gerçekleşen Ra’fettir. İkisinin arasındaki farkın öncelik sonralık, hususîlik umumîlik farkı olduğu ifade edilmiştir. Henüz istenmeyen bir durumla karşılaşmadan önce gerekli tedbirleri alıp, o kötülüğü engellemeye çalışmak Re’fettir. Yani bu anlamıyla Re’fet vikaye=koruma ile ilgilidir. Rahmetse tedavi ile ilgilidir. İsyana düşmeden önce kulunu isyandan, isyan yollarından ve sebeplerinden uzaklaştırmak Allah Teâlâ’nın Re’fetindendir. Her türlü engellemeye rağmen kul isyana düştüğünde ise, hak ettiği cezayı kaldırması O’nun rahmetindendir. Re’fet, sorumluluk ve yükümlülük belirlenirken, gerçekleşen rahmet tecellisinin özel ismidir. Hataya düşmeyi engelleyen, iyilikler yapmayı insan için kolaylaştırmaya re’fet-i ilâhî, düştüğünde, iyilikleri terk ettiğinde cezasına çözüm bulmak da rahmet-i ilâhî gereğidir. Kulunu isyana düşmeden önce tövbeye özendirmek ve yönlendirmek Cenâb-ı Hakk’ın re’fetindendir. İsyana düştüğünde ise ceza gerekli olur. O anda da cezanın ertelenmesi ve ya kaldırılması O’nun rahmetinin bir tecellisi olur. Er-Rauf oluşu Er-Rahman oluşundandır. Rahman özü itibari ile rahmet sahibi olan demektir. Rauf ise; kullarına kolaylık sağlayan demektir. Çünkü Yüce Allah kullarına kaldıramayacakları sorumlulukları yüklememesi, Yaşlılık, hastalık ve zayıflık gibi hallerde birçok ibadetten muaf tutması onun Rauf oluşundandır. Kısaca Allah’ın kullarına özen göstermesi (mecazen onların üzerine titremesi) onun Rauf oluşundandır.

İlahi şefkatin iki türlü tezahürü vardır. İradesiz varlıklara tezahürü ve iradeli varlıklara tezahürü. İradesiz varlıklarda ki tezahürü koyduğu kanun ve yasalarla olur. Allah iradesiz varlıklara yasa koyar bu Er-Rauf olan Allah’ın şefkatidir. Eğer yasa koymasaydı hiçbir şeyi öngöremez, tahmin edemez, hazırlık yapamaz ve tedbirde alamazdık. Tecrübe diye bir şey kalmazdı. Zira geçmişte yaşadığımız deneyleri yasalar üzerinden ediniriz, işte o tecrübe olur. Madde ve eşya yasasız, başıboş bir şekilde olsaydı, hayat çok kozmik olur ve felce uğrardı. Felç olmuş bir dünyada da hayat olmazdı. Özetle ilahi yasalar, Er-Raûf olan Allah’ın şefkatinin birer eseridir.


Allah'ın yarattığı tüm canlılar kusursuz, üstün bir yaratılış, mükemmel bir nizam ve benzersiz bir denge sayesinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu, O'nun rahmaniyetinin ve şefkatinin bir delilidir. Çünkü hiçbir canlı kendisi için en uygun, en elverişli yaşamı elde etmek için hiçbir güç sarfetmemiş, sadece Allah'ın Rauf oluşuna teslim olmuştur. O, Rauf olan Allah, mahlûkatın ihtiyaç duyabileceği her şeyi zaten mahlûkatına vermiştir.
Mesela; Bütün canlıların kendilerini savunmak için farklı yetenekleri vardır. Bu farklılık sayesinde doğada denge oluşur. Kimisi son derece korkutucu bir görünüme sahiptir, kimisi zehirli, kötü kokulu veya yakıcı gazlar püskürtür.

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 01:57

Soru 4) Rauf ismi kuranı kerimde kaç yerde geçer.

Allah (cc) den başka kime izafe edilir hangi surenin kaçıncı ayeti.

Soru:5) aşşagıdaki şıklardan hangisi Rauf isminin manası değildir?

A) Kullarına acıyan ve şefkat ile muamele edendir.
B) Rahmet ve merhametin en üst seviyesinde olandır.
C) Merhametinden dolayı kullarının kusurlarını örten ve günahlarını bağışlayandır.
D) Allah vaad ettiği zaman sözünü yerine getirir, verdiği zaman son derece bol verir, muktedirken afveder.

nurşen35 19Haziran 2020 12:57

Alıntı:

Ebu Ömer Üyemizden Alıntı (Mesaj 431609)
Soru 4) Rauf ismi kuranı kerimde kaç yerde geçer.

Allah (cc) den başka kime izafe edilir hangi surenin kaçıncı ayeti.
Rauf ismi Kur'anı Kerim'de 11 yerde geçer. Allah'a nispetle kullanılan Rauf ismi serifi Tevbe 128. Ayetle Peygamber Efendimize nispet ile kullanılmıştır

"Doğrusu size kendi türünüzden bir elçi gelmiştir ki o pek azizdir, sizin zorlanmanız ona pek ağır geliyor, üzerinize hassasiyetle titriyor. Çünkü; o Müminlere karşı şefkat pınarı bir rauf, merhamet abidesi bir rahimdir
Tevbe 128


Soru:5) aşşagıdaki şıklardan hangisi Rauf isminin manası değildir?

A) Kullarına acıyan ve şefkat ile muamele edendir.
B) Rahmet ve merhametin en üst seviyesinde olandır.
C) Merhametinden dolayı kullarının kusurlarını örten ve günahlarını bağışlayandır.
D) Allah vaad ettiği zaman sözünü yerine getirir, verdiği zaman son derece bol verir, muktedirken afveder.

C

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 13:40

Soru 6) Allah (cc) her günahı af edermi?
Bu konu üzerinde biraz müzakere edelim kardeşler
Buyrun...

nurşen35 19Haziran 2020 17:40

Alıntı:

Ebu Ömer Üyemizden Alıntı (Mesaj 431613)
Soru 6) Allah (cc) her günahı af edermi?
Bu konu üzerinde biraz müzakere edelim kardeşler
Buyrun...





Tövbe ettikten sonra affolunmayacak günah yoktur. Ancak günahın affedilip affedilmeyeceğini bilemeyiz. Tövbe ettikten sonra Allah dilerse affeder, dilerse affetmez. Bunun için tövbemizin kabul şartlarına uygun olması gerekir. Şartlarına uygun olarak yapılan tövbeyi Allah affedeceğini bildiriyor.

Tövbe edilmemiş olan günahlara gelince; bunlardan şirk asla affedilmeyecektir. Bunun dışında kalan günahlar ise affedilebilecek günahlardır.

Büyük günâhların belli başlıları şunlardır:

Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, zina iftirasında bulunmak, zina etmek, İslâmî cihaddan kaçmak, sihir yapmak, yetimin malını yemek, ana-babaya karşı gelmek, Mekke'nin hareminde günâh işlemek, faiz yemek, hırsızlık yapmak, içki içmek, kumar oynamak.

Bir Müslüman hafife almadan, kalbinde iman olduğu halde büyük günâh işlerse, dinden çıkıp kâfir olmaz. Ehl-i sünnet, büyük günâh işleyen kimsenin kâfir olmayacağını, cehennemde ebedî kalmayacağını, tövbe etmeden ölürse dahî, Allah dilerse lütuf ve ihsanıyla onu affedeceğini, dilerse adâletiyle cehennemde ona azap edeceğini kabul eder.

Kebâirin (büyük günâhların) en büyüğü Allah'ı tanımamak, zatında, sıfatında ve fiillerinde O'na ortak koşmaktır. Buna ekberu'l-kebâir denir.

"Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle affetmez. Bunun dışındaki günâhları dilediği kimseler için affeder. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur." (Nisâ, 4/48)

mealindeki ayetten şirk dışında bütün günahların affedilebileceğini görmekteyiz. Eğer bir kimse şirk ve inkarından vazgeçp iman etse, elbette o da affedilecektir.

Allah'ın rahmetinden ümidini keserek serkeşlik yapmaya devam etmek veya azabından emin olarak günâha aldırış etmeden tövbe etmemek de asla doğru değildir. Mümin, ne kadar günâh işlerse işlesin korku ve ümid arasında olmalı, Rabbinden yüz çevirmemelidir. Bu iki durumu açıklayan ayetler vardır:

"Ey günâhta aşırı giderek nefislerine zulmetmiş kullarım, Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin; muhakkak ki Allah bütün günâhları bağışlar. Şüphe yok ki O, çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir." (Zümer, 39/53)

"(Resûlüm!) Kullarıma, benim, çok bağışlayıcı ve pek esirgeyici olduğumu haber ver. Fakat azabımın da pek acıklı bir azap olduğunu kullarıma haber ver." (Hicr, 15/49, 50)

nurşen35 19Haziran 2020 17:41

Diğer hocalarımızın da bu konudaki bilgilerini öğrenmek isteriz.

Mihrinaz 19Haziran 2020 18:25

Alıntı:

Soru 6) Allah (cc) her günahı af edermi?
Nurşen Hocamın yorumlarına ilaveten;

Zümer suresi 53. Ayeti

" Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin Allah dilerse bütün günahları bağışlar, doğrusu O çok bağışlıyıcı çok merhametlidir"

Allah zâtînı bizlere "Rahman ve Rahim" sıfatlarıyla tanıtır. Bir annenin evladına olan şevkatinden ve sevgisinden daha fazla bir merhamettir bu. Tevvâb olan Allah hiçbir Kulunu gözden çıkarmaz bu yüzden günah işleyen kula tevbe kapısı her daima açıktır.

Günahkar kulun kendisine yònelisinin azlığına çokluğuna bakmaz. Kendisine yönelene rahmetiyle yönelir.
Günaha karşı kayıtsızlik, aldırmazlik, affı için umutsuzluk olmamalı. Kul kusurlu olduğunun ve bunun farkında olduğunu tevbesiyle ifade etmeli ki; Allah'ın affina layık olsun..

Böyle olduğunda ilahî şevkatten umut kesmemiş oluruz.

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 22:11

Kur’an-ı Kerim, insanın yaratılışındaki özelliğini dikkate alarak, mümin de olsa kişinin günah işleyebileceğine işarette bulunmakta ve peygamberler dışında hiç kimsenin bütünüyle günahtan korunup uzak kalmasının söz konusu olamayacağını dolaylı şekilde bildirmektedir. Buna karşılık Allah’ın rahmet ve mağfiret kapısının, tevbekâr kullarına bazı istisnalarla her zaman açık tutulduğunu ilham etmektedir.

**** Hz Peygamber (SAV)’in: “Siz günah işlemeseydiniz, Allah günah işleyen bir kavim getirirdi de onları bağışlardı.” mealindeki hadisi, tamamıyla insanın hayvanî ve melek’i iki zıt duyguyla donatıldığına, yani insanın manevî yapısında bu iki ayrı sıfatın bulunduğuna; o bakımdan günahlardan tamamıyla kurtulmanın bir bakıma imkânsızlığına; nefsanî duygunun her vesileyle günahlara yönelikliğine işarettir.

**** O halde günahla sevap arasında mekik dokuyan müminlerden, imkân nispetinde günahlardan kaçınmaları, hiç değilse asgariye düşürmeleri; ona nispetle iyiliklerini, sevap ve faziletlerini arttırmaları istenmekte ve günahlardan sonra pişmanlık duyup dönüş yapanların bağışlanacağı müjdelenmektedir.

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 22:12

Rabbim razi olsun sizlerden.

Nebevi Sevda 19Haziran 2020 22:13

Nurşen hocam 5. Sorunun cevabı D

Nebevi Sevda 21Haziran 2020 20:38

Soru 7) Hangisi Allah (cc) Müntekim isimi şerifinin karşılıgını ifade etmez
A) kötülüğün cezasına anında karşılık vermesi
B) hakkı zelil kılmaya çalışanları bir mühlet geciktirir hatasından dönmezse perişan eder
C) Allah( cc) Kullarına hakkı bildirdikten sonra kul yine zülme devam ediyorsa hikmetlice bir intikam alır

Soru 8)Tövbe etmeyerek isyanda ısrar eden kimselere cenabı hak hangi ismi ile tecelli eder
A) Latif
B) Gaffar
C Müntekim
D) Mütekebbir

soru 9) hangisi Allahu tealanın dünyada müntekim ismi ile tecelli ettigi kavimin peygamberleri arasında degildir
A) Lut as
B) Yunus as
C) salih as
D) Hud as

Soru 10)

cümle içindeki boşlukları uygun kelimelerle dolduralım
Davranışlarımızın karşılığına bedeline müeyyidesine.......... Diyoruz cezayı kaldırmak.......... Cezayı hak edene vermek........ Cezayı yapılan davranışın hak etmediği şekilde şiddetlendirmek ve arttırmak.............

Mihrinaz 22Haziran 2020 00:17

Alıntı:

Ebu Ömer Üyemizden Alıntı (Mesaj 431629)
Soru 7) Hangisi Allah (cc) Müntekim isimi şerifinin karşılıgını ifade etmez
A) kötülüğün cezasına anında karşılık vermesi
B) hakkı zelil kılmaya çalışanları bir mühlet geciktirir hatasından dönmezse perişan eder
C) Allah( cc) Kullarına hakkı bildirdikten sonra kul yine zülme devam ediyorsa hikmetlice bir intikam alır

A şıkkı


Soru 8)Tövbe etmeyerek isyanda ısrar eden kimselere cenabı hak hangi ismi ile tecelli eder
A) Latif
B) Gaffar
C Müntekim
D) Mütekebbir

Ç Müntakim

soru 9) hangisi Allahu tealanın dünyada müntekim ismi ile tecelli ettigi kavimin peygamberleri arasında degildir
A) Lut as
B) Yunus as
C) salih as
D) Hud as

B Yunus a.s kavmi

Soru 10)

cümle içindeki boşlukları uygun kelimelerle dolduralım
Davranışlarımızın karşılığına bedeline müeyyidesine.......... Diyoruz cezayı kaldırmak.......... Cezayı hak edene vermek........ Cezayı yapılan davranışın hak etmediği şekilde şiddetlendirmek ve arttırmak.............

drttt

İlk kısmı anlayamadım. Sevap veya amel dicem devamında anlamlı olmuyor.
Cezayı kaldırmak " insaf veya affetmektir."
Cezayı hak edene vermek "hakkaniyet"
Cezayı haketmediği şekilde şiddetlendirmek ve artırmak " zulümdür yada eziyettir"

diyorum

Nebevi Sevda 23Haziran 2020 12:54

Evet başka cevaplayan var mı?
Yoksa mihrinaz kardesimin yanıtlarını onaylayıp sonlayacağım

Nebevi Sevda 23Haziran 2020 17:43

Cevap 10)CEZA, AF VE ZULÜM ARASINDAKİ FARKLAR

Davranışlarımızın karşılığına, bedeline, müeyyidesine ceza diyoruz. Cezayı kaldırmak aftır. Cezayı hak ettiği şekilde vermek adalettir. Cezayı yapılan davranışın hak etmediği şekilde şiddetlendirmek ve arttırmak zulümdür.


SAAT: 03:09

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306