![]() |
MEDİNEWEB KPSS İNKİLAP TARİHİ ÖNEMLİ BİLGİLER tarihten önemli bilgiler ve kodlamalar konularım var şimdi ramazan yetgin videolarından inkilap, tarihi çağdaş türk ve dünya tarihine geçtim ordaki bilgilerden burda paylaşayım diye ayrı konu açtım |
3 Mart 1924 Tarihinde Kabul Edilen Kanunlar 1- Halifelik kaldırıldı: 155 kişi ülke sınırları dışına çıkarıldı. Böylece ülke yönetiminde laiklik adına ilk adım atıldı. 2- Şer’iyye ve Evkaf Vekaleti kaldırıldı: din işleri ve vakıflar bakanlığı kaldırıldı böylece din ve siyaset din işlerinde devre dışı bırakıldı. 3- Erkan-ı Harbiye Vekaleti kaldırıldı: 4- Tevhid-i Tedrisat Kanunu: Tüm okullar Millli Eğitim Bakanlığı’na bağlanarak eğitimde birlik sağlandı. |
İZMİR İKTİSAT KONGRESİNİN BAŞKANI KAZIM KARABEKİR'DİR. |
İŞ BANKASI İLK GENEL MÜDÜRÜ CELAL BAYAR'DIR. |
TÜRKİYE MİLLETLER CEMİYETİNE İSPANYA'NIN DAVETİ İLE ÜYE OLDUK. MERKEZİ: CENEVRE'DİR. İLK TEMSİLCİMİZ: CEMAL HÜSNÜ TARAY'DIR. |
LOZAN ANTLAŞMASIYLA TEK ÇÖZÜLEMEYEN KONU MUSUL MESELESİ İDİ. 1924'DE MUSUL SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN HALİÇ KONFERANSI TOPLANDI. BU KONFERANSDA TÜRKİYEYİ: ALİ FETHİ OKYAR TEMSİL ETTİ. |
MUSUL 1926'DA ANKARA ANTLAŞMASI İLE ELİMİZDEN ÇIKMIŞTIR. |
YABANCI OKULLAR SORUNU YAŞAMAMIZA SEBEP OLAN ŞEY: TEVHİDİ TEDRİSAT KANUNU'DUR. BİZE EN ÇOK SORUN ÇIKARAN DEVLET: FRANSA'DIR. |
PATRİKHANE SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN SINIR DIŞI EDİLEN PATRİK: KONSTANTINİOUS ARAPOĞLU'DUR. |
BALKAN ANTANTI İTALYA- ALMANYA-BUGARİSTAN'IN TEHDİTLERİ ÜZERİNE ATİNA'DA BİR ARAYA GELMİŞTİR ŞU DEVLETLERİN ARASINDA OLMUŞTUR: TÜRKİYE YUNANİSTAN YUGOSLAVYA ROMANYA |
SAAT: 07:28 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.