Şerbetli Tatlı Şöbiyet.../medineweb mutfağı [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şerbetli tatlı dendiğinde akla ilk gelenlerden biri şöbiyet. Hamur açmanın zorluğundan çekinen tatlıseverler, ev yapımı şöbiyet tabaklarına imrenerek bakmakla yetinir. Oysa biraz zahmet gerektirse de bu tatlıyı yapmak imkansız değil. Konuklarınıza ev yapımı şöbiyet dilimleri ikram etmek istiyorsanız bu tarifi deneyin. Şöbiyet için malzemeler 1 kg buğday unu 3 yumurta 10 gr tuz 50 gr nişasta 1 kg sade yağ 500 gr antepfıstığı içi 500 gr süt 50 gr irmik 750 gr şeker 350 gr su Şöbiyetin yapılışı Şöbiyet için hamurun hazırlanışı ve açılışı tıpkı baklava yapımındaki gibidir.. Unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın. Yoğurma süresince karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar devam edin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesin. Kestiğiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz nişasta serpin ve kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı. Şerbeti soğutup dökün 10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin. Süt ve irmiği geniş bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak pişirin. Hamurların içlerine birer ceviz büyüklüğünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun. Uçlarını mektup zarfı şeklinde kapattığınız yufkaları tepsiye dizin. Tereyağının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün. Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti için su ile şekeri karıştırıp ocakta kaynatın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Pişen şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz. Alıntı.. |
SAAT: 19:42 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.