Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Arasat,Açılış Tarihi:  22 Mart 2009 (19:38), Konuya Son Cevap : 22 Mart 2009 (19:38). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mart 2009, 19:38   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Arasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Arasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4597
Üyelik T.: 27 Ekim 2008
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Yaş:37
Mesaj: 589
Konular: 255
Beğenildi:114
Beğendi:26
Takdirleri:953
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:Türk Lirası Milli İtibarımızdır

Hutbe:Türk Lirası Milli İtibarımızdır

Muhterem Müslümanlar!

Yüce Rabb'imiz kainata mükemmel bir denge koymuştur. Gerçekten insanlığın hem içinde hayatını sürdürdüğü fizik (maddi) dünyada, hem de birey olarak sahip olduğu ruh dünyasında, muazzam bir denge bulunmaktadır. Maddi çevremize, dünyamıza yapılan yersiz müdahaleler dünyanın doğal dengesini bozmakta, çeşitli çevre felaketlerine sebep olmakta ve insanlığın hayatını sürdürmesini zorlaştırmaktadır. Buna karşılık iç dünyasının, ruh ve beden dünyasının ihmal edilmesi ise, beşeri dengeyi bozmakta ve hayatı anlamsız kılmaktadır. İşte insanın yaratıkların en mükemmeli olması, en üstün yeteneklerle donatılması onu, en ağır sorumlulukların da muhatabı kılmıştır.

Günümüzde insanlık, hem fizik dünyada hem de iç (moral) dünyasında pek çok problemi yaşamaktadır. Yaşanan olumsuzluklar ise insanları bunaltmakta, karamsarlığa ve sıkıntıya sokmaktadır. Ancak şu da önemli bir gerçektir ki, bugün insanlığın yaşadığı problemler başka gezegenlerden taşınmış değildir. Bütün problemler, dünyada yaşayan akıllı canlıların, yani biz insanların eseridir. Kur'an-ı Kerim, Rum Suresinin 41. ayetinde "İnsanların bizzat kendi yaptıkları yüzünden karada ve denizde düzen bozulduğunu..." vurgulayarak bu gerçeği en açık şekilde tasvir etmektedir.

İnce bir dengenin hükümran olduğu dünyada insanlar, çeşitli ihtiyaçlar ile iç içe yaşamaktadır. Bir alandaki dengenin bozulması, toplumun diğer denge alanlarına da sıçramakta ve nihayet toplumların çürüyüp yok olmasına müncer olmaktadır. Örneğin; ekonomik dengenin bozulması, geçim sıkıntısına, işsizliğe, ümitsizliğe, ahlakî değerlerin çürümesine, insanların beden ve ruh sağlığının bozulmasına, toplumların diğer toplumlar nezdindeki onur ve itibarlarının zedelenmesine, kısaca topyekün toplumun dengesinin bozulmasına yol açmaktadır.

Değerli Kardeşlerim!

Huzur içinde, huşû içinde ibadet etmek bile ekonomik hayat ile yakından ilgilidir. Ekonomik sorunlar içerisinde kıvranan ve ezilen insanların, huzurlu bir manevi hayat sürmeleri, -iç dünyaları rahat olarak- sükunet içerisinde huşû ile Allah'a yönelmeleri ve O'na ibadet etmeleri çok zordur. Bu bakımdan ülkemizin karşı karşıya olduğu ve hepimizi değişik şekillerde etkileyen bu ekonomik krizi sona erdirmek, hem ülkemizin geleceği hem de dinî hayatımızın düzeni bakımından büyük önem arz etmektedir.

Milletler camiasında devletler, sahip oldukları ekonomilere göre değer ve muamele görmektedirler. Bir ülkenin milli parası ise, o ülkenin diğer devletler nezdindeki milli onurunun sembolüdür. Artık uluslararası ekonomik hayatta, yabancı paralar karşısında milli paranın paritesinin yüksekliği, o ülkenin itibarının da göstergesi kabul edilmektedir.

Değerli Müminler!

Milletlerin tarihinde zaman zaman sıkıntılı ve zor dönemler olmuştur. Üzülerek müşahede etmekteyiz ki; milletimiz 30 yıldır ağır bir enflasyonist baskı altında yaşıyor. Ekonomimiz ciddi problemler ile karşı karşıya. Bu bağlamda döviz dengesinin istikrara kavuşamaması, döviz kurlarının aşırı derecede yükselmesi, milli paramızın değerinin gittikçe düşmesine ve sonuç olarak da vatandaşlarımızın her geçen gün biraz daha fakirleşmesine sebep olmaktadır. Artık maalesef milli paramız yerine evler, yabancı paralar ile kiralanmakta, çarşı pazarda insanımız döviz ile alış-veriş yapmaktadır. Ülkede emek-sermaye-istihdam ve üretim dengesi, yerini sadece döviz alınıp satılan bürolara bırakmıştır. Bu gidiş doğru değildir.

Muhterem Müminler!

Milletimiz, tarih boyunca pek çok sıkıntı ile karşılaşmış ve bunları omuzlayarak aşmıştır. Bu milletin en ayırıcı (mümeyyiz) vasfı, zor şartların milleti olmasıdır. Problemleri çözmenin birinci şartı ise, çözme iradesini ortaya koymak, çözüme inanmaktır. Kutsal kitabımız; ümitsizliğe düşmemeyi emrediyor, ümitsizliğe düşmeyeceğiz. Özgüvenimizi kaybetmeyeceğiz. Özgüvenini ve ümidini kaybeden insanlar, kendilerini kaybederler. Bu durumdaki insanların çözüm üretmesi mümkün değildir. Halbuki, Müslüman karamsar olamaz, o her zaman hep ümitvardır.

Mutluluğun bireysel olamayacağının bilincinde olmalıyız. Toplum sıkıntı içinde yaşarken savurganlık yapan bireylerin mutlu olamayacağını, zira aynı sıkıntının bir gün kendilerine de sirayet edeceğini bilmeliyiz. Adeta beraber ağlayıp beraber gülmeliyiz. Birlikte yaşamak, sevinçte, kederde ve kıvançta ortak kaderi paylaşmak çok önemlidir.

Biz daha büyük sıkıntıları da yaşadık ve aştık, yoksulluklar içinde istiklâl savaşı verdik. Milli irademiz ile, bugün karşı karşıya olduğumuz bu ekonomik problemleri aşacağımızdan da kuşkumuz yok. Ancak; önce milli irademizin, milli hakimiyetimizin ve hükümranlığımızın en önemli göstergelerinden, sembollerinden biri olan milli paramıza, Türk Liramıza gereken değeri vermeliyiz. Ürettiğinden fazlasını tüketen hem de borç alarak tüketen değil, kısaca tüketim toplumu değil, üreten insanlar olmalıyız, paralarımızı dolara marka değil, dövize değil; üretime yönlendirmeliyiz.
Toplumumuzun yeniden dengeli, istikrarlı bir hayata kavuşması için, dinen herkes üzerine düşeni yapmak ile yükümlüdür. Ülkemizin yeniden ekonomik istikrara kavuşmasında Yüce Rabb'imiz yardımcımız olsun
__________________
Allahtan başka hiç birşeyi olmayan ben Allahtan başka herşeyi olanlara acırım..........
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Arasat 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Selamün aleyküm Taziye-İlan-Selamlaşma Arasat 7 1188 19 Şubat 2019 19:01
Karnabahar köftesi- Medineweb Köfteler Esma_Nur 3 1525 26 Nisan 2017 08:13
Medine'de bıraktığım iki güneş Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Esma_Nur 6 2763 02 Mart 2015 00:30
Çalışmayan anne Çocuk ve Aile Sağlığı Arasat 0 1890 02 Mart 2015 00:23
pizza Börekler ve Hamur İşleri Allahın kulu_ 2 1969 15 Şubat 2015 10:25

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Milli Eğitim 2023 Vizyonu nurşen35 Gündem/ Manşetler 3 26 Ekim 2018 23:20
Türk Lirası Tasarrufuna Teşvik Kararnamesi Yayımlandı nurşen35 Gündem/ Manşetler 0 31 Ağustos 2018 14:15
Milli serveti korumada ölçü _bülbül_ Zekat-İnfak 1 26 Ekim 2009 21:45
Hutbe:Milli ve Dini Değerlerimiz Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 22:17
Hutbe:Milli egemenlik ve çocuk bayramı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 20:19

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.