Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Seleme,Açılış Tarihi:  05 Mayıs 2008 (13:33), Konuya Son Cevap : 05 Mayıs 2008 (13:33). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05 Mayıs 2008, 13:33   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:İslamda Kadına Verilen Değer

Hutbe:İslamda Kadına Verilen Değer

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

İslam’ın Kadına Verdiği Değer
Muhterem Müslümanlar
İslam Dini’nde insan olmaları bakımından erkekle kadın arasında herhangi bir fark yoktur. Her ikiside eşit derecede Yüce Allah’ın emir ve yasaklarına muhataptır. Erkek de kadın da yeryüzünü imar etmek ve orada Allah’a kulluk yapmakla sorumludur. Ayrıca temel hak ve sorumluluklar açısından da kadının konumu erkekten farklı değildir. Kadın yaratılış itibariyle erkeğe göre ikinci derecede bir değere sahip değildir. İlke olarak insanın en değerlisi Takva da üstün olanıdır. Kur’an-ı Kerim’de “Ben erkek olsun kadın olsun içinizden çalışanın çalışmasını zayi etmeyeceğim” ve “Onlar sizin için birer elbise sizlerde onlar için birer elbisesiniz” buyrulmuş, farklı fizyolojik ve psikolojik yapıya sahip olan kadın ve erketen biri diğerinden daha üstün veya ikisi birbirine eşit tutulmak yerine, birbirinin tamamlayıcısı olarak kabul edilmiştir.
Kıymetli Müminler
İslam Dininin kadına tanıdığı hakların değer ve önemini daha iyi kavrayabilmek için İslam’dan öncesi toplumun yaşamları daha iyi değerlendirilmelidir. Kadının insan olup olmadığı, ruhunun bulunup bulunmadığının tartışıldığı, tamamen erkeğe tabi olduğu ve sürekli vesayet altında bulunduğu, hatta mirastan pay almak şöyle dursun kendisinin mirasa konu olduğu ve diri diri kız çocuklarının toprağa gömüldüğü bir dönemde Yüce İslam, kadının da insan olduğunu beyan etmiş, mirastaki haklarını ortaya koymuş, onu sadece emir alan değil yerine göre emir veren bir konuma yükseltmiştir. İslam Dininde erkeğe tanın temel haklar kadına da tanınmıştır. Buna göre hayat hakkı, mülkiyet ve tasarruf hakkı, kanun önünde eşitlik hakkı, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurunun korunması, inanç ve düşünce hürriyeti, evlenme ve aile kurma hakkı, özel hayatının gizliliği gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında hiçbir fark yoktur.
İslam tarihinde, Hz. Peygamberimiz zamanında kadına tanınan hakların, geleneklerin din gibi algılanması ve kabul edilmesi sebebiyle, tedrici olarak yavaş yavaş azaldığı görülmektedir. Oysaki İslam Dininde, kadına yakışan değer verilmiş, kendisi cinsel obje olmaktan çıkartılmıştır. Nitekim Sevgili Peygamberimiz “Sizin en hayırlınız, hanımlarınıza karşı en iyi davrananızdır” buyurmaktadır.
Aziz Cemaatimiz
Kadın dindar olmaya, iman ve ibadete ehliyetlidir. Eğer iman edip ibadet yaparsa Cennete girer, küfredip isyan ederse cezalandırılır. Bu konuda erkekten hiçbir farkı yoktur. Erkek ve kadından kim inanarak bir iyilik yaparsa hoşnut olacağı bir hayat kendilerine verileceği bizlere bildirilmektedir.
Hutbemi bir ayet mealiyle bitiriyorum. “Müslüman erkekler ve Müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, itaate devam den erkeler ve itaate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkeler ve sabreden kadınlar, Allah’a gönülden saygılı erkekler ve Allah’a gönülden saygılı kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve Allah’ı çok zikreden kadınlar, işte bunlar için bağış ve büyük mükafat hazırlanmıştır."
__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Seleme 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Üniversiteli Bayanla Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 20 8589 20 Mayıs 2009 19:42
Üniversiteli Erkekle Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 1 2266 20 Mayıs 2009 19:35
A.Hakan'dan Döneklik Konferansı Serbest Kürsü kurtmehmet 4 2217 10 Mayıs 2009 20:54
Hanefi Mezhebi: İslamda Kazanç Zekat-İnfak Seleme 0 2182 19 Nisan 2009 04:52
Hanefi Mezhebi: Alışveriş İlmihal Bölümü Seleme 0 2257 19 Nisan 2009 04:51

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kadına Verilen Sözde Değer... Esadullah İslamda Kadın ve Erkek 0 22 Kasım 2018 12:32
Dindar Erkekler Kadına Değer Verir Esma_Nur İslamda Kadın ve Erkek 4 22 Temmuz 2013 22:54
İslam’da Kadına Verilen Değer. ELİF CAN Makale ve Köşe Yazıları 9 06 Mart 2010 12:16
Hutbe:Dinimizin Eğitime ve Öğretime Verdiği Değer Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 21:58
Hutbe:İslamda sağlığın korunması Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 21:18

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.